Asus ROG Strix Hero II en Scar II review: grote stap vooruit

17 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design, constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern: processor, geheugen en opslag
 5. 5. Audio, netwerk en gaming features
 6. 6. Testresultaten gaming
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Overige testresultaten
 9. 9. Foto's en specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 2 besproken producten
 12. 17 reacties

Conclusie

Asus levert met de ROG Strix Hero II en ROG Strix Scar II een stel bijzonder aantrekkelijke gaming notebooks af. Geen van beide heeft echte zwakke plekken, terwijl de geboden kwaliteit over vrijwel de gehele linie hoog is. Constructie, gebruikte onderdelen en aansluitingen zijn alle dik in orde. Ook onze testresultaten laten zien dat beide in hun klasse tot de top behoren.

Echt iets te zeuren hebben we dan ook niet. Wat mis je? Rgb-verlichting per toets, wat luxere audiovoorzieningen (duurdere dac, hoofdtelefoonversterker, meer aansluitingen), wellicht een luxere netwerkcontroller van Intel of Killer. Een Thunderbolt 3-aansluiting. Niets daarvan is cruciaal voor je game-beleving.

Wat dat wel is, zijn scherm, toetsenbord, processor en videokaart, en die zijn alle gewoon goed. Om met het eerste te beginnen: het 144 Hz ips-beeldscherm van de Hero II en Scar II is van topniveau. Zowel qua kleurweergave als qua responstijden zetten ze hiermee een nieuwe standaard, waar wat ons betreft elke gaming notebook aan moet voldoen. We hebben het per slot van rekening over apparaten van 1500 euro en meer, en tot dusver stelden de beeldschermen voornamelijk teleur. Asus verdient alle lof dat het eindelijk mobiele beeldschermen naar hetzelfde niveau brengt als we op de desktop gewend zijn.

Het toetsenbord van de beide modellen is prima. Je kan je afvragen of wat grotere toetsen ten koste van een numeriek deel niet beter was geweest, maar omgekeerd zullen er ook genoeg voorstanders van deze keuze zijn. De beschikbare processors zijn alle ruimschoots voldoende snel, de i7's in onze samples zelfs bloedsnel. Qua videokaart is zeker op full hd (de native resolutie) een GTX 1060 eigenlijk gewoon afdoende, wil je ook gamen op hogere resoluties en de hoogste kwaliteitsinstellingen, dan biedt de GTX 1070 nog prettig wat extra rekenkracht. 

Hoewel we geen varianten hebben ontvangen van de notebooks zoals Asus ze hier in de winkel gaat leggen, geven ze een prima indruk van de prestaties. We hebben gezien dat de Samsung ssd wat sneller is dan de Toshiba die je hier erin zal krijgen, maar het verschil is bescheiden en heeft in de praktijk weinig invloed. De impact van de exorbitante hoeveelheid geheugen in onze samples is daarnaast beperkt. Al met al hebben we ons een goed beeld kunnen vormen, en kunnen we dan ook een eindoordeel opstellen. 

Dat is, dat beide laptops uitstekende keuzes zijn als je een stevige nieuwe gaming notebook zoekt, maar wellicht ook als je gewoon een krachtige mobiele machine nodig hebt. Welke van de twee je moet kiezen, zal vooral bepaald worden door je grafische vereisten; zeker in Nederland, waar de GTX 1060-versie van de Scar II niet verkrijgbaar zal zijn. De Scar II met GTX 1070 kost 300 euro in vergelijking met de verder identiek gespecificeerde Hero II; bij dat model kost de 16 GB uitvoering 100 euor meer dan de 8 GB versie. Ons advies: koop de goedkopere versie en upgrade deze zelf. Met 8GB kan je het wel even uitzingen en een even grote module kost je zeker geen 100 euro.

Van de twee geven we dan ook de voorkeur aan de Hero II, met dien verstande dat we er dan vanuit gaan dat het beeldscherm identiek is aan hetgeen we hier hebben getest. De prijs van de basisversie van de Hero II is stevig - maar dan heb je wel een 6-core cpu en een 6GB-versie van de GTX 1060. Ook de Scar II is in vergelijking met de oudere concurrentie met een GTX 1070 aan de prijs - maar de prestaties zijn er dan ook naar. Wat ons betreft is een Excellent Choice award voor beide machines dan ook op zijn plaats.


Asus ROG Strix Scar II
Asus ROG Strix Hero II


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Asus RoG Strix Hero II GL504GM (i7-8750H)

Asus RoG Strix Hero II GL504GM (i7-8750H)

 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1060
 • 1256 GB
 • Qwerty
 • 2.44 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Excellent Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 1512 GB
 • Qwerty
 • 2.46 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*