Asus ROG Strix Hero II en Scar II review: grote stap vooruit

17 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design, constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern: processor, geheugen en opslag
 5. 5. Audio, netwerk en gaming features
 6. 6. Testresultaten gaming
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Overige testresultaten
 9. 9. Foto's en specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 2 besproken producten
 12. 17 reacties

Design, constructie en aansluitingen

Zoals gezegd lijken de Asus ROG Strix Scar II en Hero II erg op elkaar. Feitelijk gebruiken ze hetzelfde chassis, met dezelfde aansluitingen. De verschillen die je aan de buitenkant ziet, zijn puur cosmetisch. De Hero II is op de kap deels effen zwart, de Scar II heeft op datzelfde deel een patroontje in het metaal - beide hebben over iets meer dan een helft hetzelfde patroon van geborsteld aluminium, met daarin een ROG-logo dat kan oplichten in alle kleuren van de regenboog. De kap is overigens behoorlijk gevoelig voor vingerafdrukken.

Sla je ze open, dan is in het plastic binnenwerk van de Scar II een camouflagepatroon te ontwaren in de rechterbovenhelft van het oppervlak rond toetsenbord en touchpad, bij de Hero II is dat deels zwart, deels voorzien van een volgens Asus 'cyberpunk patroon'.

Wederom zien we hier bij beide linksonder een ander patroon dan rechtsboven, dit keer wel verschillend: carbon bij de Scar II en een geborsteld-metaal-look bij de Hero II. Volgens Asus is bij de Hero II van een proces met vier verschillende lagen gewerkt, bij de Scar II zijn zelfs acht lagen toegepast om de textuur te krijgen zoals gewenst. De plastic onderzijde van beide machines is identiek.

De afmetingen van de notebooks zijn bescheiden: 36x26 centimeter breed en hoog, en 2,6 cm dik. Het gewicht bedraagt in beide gevallen net geen 2,5 kilo. Daarmee zijn ze weliswaar niet superlicht voor 15,6-inch notebooks, maar ook zeker geen zwaargewichten gezien de indrukwekkende specificaties van beide - niet in de laatste plaats processors en videokaarten die stevige en dus zware koeloplossingen vereisen.

Narrow bezel scherm

Opmerkelijk aan het beeldscherm bij allebei de modellen zijn de dunne randen - narrow bezel in jargon - van pakweg 8 mm van scherm tot rand van de notebookklep. Hierdoor zijn beide notebooks 2 cm minder breed dan oudere 15,6-inch modellen met standaard randen rond het scherm: pakweg 36 in plaats van 38 cm. Asus heeft wel een ondoorgrondelijke beslissing gemaakt om het voorbeeld van Dells XPS-notebooks navolging te geven en de webcam onder het scherm in een relatief hoge onderrand te plaatsen, rechts van het midden.

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Die hoge onderrand moest in het midden kennelijk nog benut worden voor een groot, glimmend ROG-logo waarin de toetsenbordverlichting kan reflecteren. Het ROG logo staat zo op de kap, onder het scherm en op de onderzijde: je zal in elk geval niet uit het oog verliezen wat voor notebook je onder de vingers hebt.

RGB

Natuurlijk, het zijn en blijven gaming notebooks - en dus zijn ze voorzien van rgb-verlichting. Zowel de Hero II als de Scar II heeft een rgb-verlicht keyboard (in vier zones, dus niet per toets), een strook aan de voorzijde die kan oplichten en een verlicht logo in de kap. Als Asus-producten zijn ze uiteraard Aura Sync-compatible: je kunt er allerlei Asus-randapparatuur met rgb-verlichting (en meer) mee synchroniseren, zodat alle lampjes om je heen ook de juiste kleuren hebben. De rgb-verlichting ziet er in het echt overigens beter uit dan op de foto's. Bij gebrek aan geïnstalleerde software op onze samples konden we niet vaststellen of het ook uit kan, maar daar gaan we wel vanuit.

Constructie

We hebben het dus en passant vermeld: deze gaming notebooks maken gebruik van een mix van materialen. De kap achter het scherm is van geborsteld, geanodiseerd aluminium, het materiaal rond toetsenbord en touchpad is van plastic, maar wel een bijzonder soort: uit lagen opgebouwd en niet gevoelig voor vingerafdrukken. De onderzijde ten slotte is van relatief standaard plastic, al moet gezegd worden dat Asus ook hier aandacht aan heeft besteed, de onderzijde ziet er keurig uit en vertoont geen neiging tot meebuigen. Vijf rubberen voetjes houden de notebook op zijn plaats.

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Die stevigheid strekt zich uit tot de complete apparaten. Het chassis is zeer rigide en komt oerdegelijk over, en ook de schermkap is lekker stevig - het is mogelijk het scherm ligt te torderen, maar zoals vaker gemeld, is dat meer om redenen van bescherming door flexibiliteit dan een teken van zwakte. Het scherm is rondom ook beschermd door een licht opstaand randje.

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Het beeldscherm heeft aan de onderrand een grote open ruimte - links en rechts zitten de scharnieren, verder kan je er onderdoor kijken. Als je de notebook dichtklapt, zie je de uitsparing nog beter. De reden is een designtechnische: door dit ontwerp is de afvoer van warme lucht langs de achterzijde volgens Asus veel efficiënter, waardoor de fans minder hard hoeven te werken om het binnenwerk toch koel te houden. 

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Aansluitingen

Bij een gaming notebook verwacht je de nodige aansluitingen, en de Asus ROG Strix Scar II en Hero II stellen in dit opzicht zeker niet teleur. Aan de linkerzijde zit het merendeel, van links naar rechts: voeding, ethernet, mini-displayport, hdmi, een keer usb 3.0 met type-a, twee keer usb 3.1 (gen2) met een keer type-a en een keer type-c, en een 3,5 mm aansluiting voor een headset.

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Rechts vinden we dan nog een usb 3.0 type-a aansluiting en een standaard sd-geheugenkaartlezer. Ook zit hier de aansluiting voor een Kensington-slot.

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Missen we nog iets? Thunderbolt 3 was leuk geweest, ook voor een eventuele toekomstige upgrade met een externe videokaart. Video via usb-c en/of een oplaadmogelijkheid via die weg was aardig, maar gezien de maxima voor power delivery is dat in deze klasse niet heel realistisch om te wensen. Meer video-uitgangen is aardig, maar in de praktijk zelden nodig. In deze klasse is het aanbod aan aansluitingen prima.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Asus RoG Strix Hero II GL504GM (i7-8750H)

Asus RoG Strix Hero II GL504GM (i7-8750H)

 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1060
 • 1256 GB
 • Qwerty
 • 2.44 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
Excellent Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

Asus RoG Strix Scar II GL504GS (i7-8750H)

 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 1512 GB
 • Qwerty
 • 2.46 kg
 • Windows Pro
Niet verkrijgbaar
0
*