Cooler Master MasterCase H500M review: Koelerkampioen

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Foto's
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Vorig jaar her-introduceerde Cooler Master het High Air Flow (HAF) concept waarmee het eerder veel succes had. De MastrerCase H500P bleek echter juist op het gebied van koeling een teleurstelling. Na een licht aangepaste witte versie van diezelfde kast is het nu tijd voor de grotendeels herontworpen MasterCase H500M, waarbij de koeling wél helemaal in orde zou moeten zijn.

De conclusie van onze review van de H500P was vorig jaar weinig positief. De kast bleek ondanks de HAF-belofte matig te koelen, wat vooral kwam doordat de twee enorme 20cm intake fans aan de voorzijde nauwelijks adem konden halen, dankzij het grotendeels gesloten voorpaneel.

Met de nieuwe H500M borduurt Cooler Master verder op het concept en de goede punten van de H500P, maar heeft het de fouten van die kast verholpen, met onder andere veel beter airflow als gevolg. Die verbeteringen zijn overigen niet gratis. Waar de 'oude' H500P een adviesprijs had van 149 euro, moet de nieuwe H500M 199 euro kosten. In onze prijsvergelijker zien we de kast overigens al vanaf 189 euro

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

In de vergelijking

In deze test vergelijken we de Cooler Master H500M allereerst natuurlijk met de H00P, maar ook met andere ATX behuizingen in de prijsklasse vanaf 115 euro. We hebben daarbij modellen geselecteerd met een volume van 55 tot 100 liter, waar de MasterCase met zijn 73 liter mooi in valt. In de selectie hebben we alleen behuizingen opgenomen die momenteel nog te koop zijn, oudere modellen kunnen om die reden ontbreken.

In het kort

De Cooler Master MasterCase H500M biedt uitstekende koelprestaties, redelijke geluidsproductie en goede inbouwmogelijkheden. Andere pluspunten zijn het veelvuldig gebruik van tempered glass en de grote A-RGB casefans die de kast een fraaie uitstraling geven.

 • Weinig tool-free montage
 • Prijzig
 • Uitmuntende koelprestaties
 • Ruime inbouwmogelijkheden (voor waterkoeling)
 • Grote A-RGB fans en tempered glass panelen

Uiterlijk

Als je de MasterCase H500M naast de H500P van vorig jaar zet en ze vanaf een afstandje bekijkt, zou je in eerste instantie wellicht denken de twee identiek zijn. Nadere inspectie leert echter dat er wel degelijk uiterlijke verschillen zijn, al direct vooraan de kast beginnen.

Waar de H500P voorzien was van een rookglas-plastic voorzijde, is de H500M standaard uitgevoerd met een meshpaneel. Ook de zijkanten van het voorpaneel zijn verder opengewerkt, en bevatten nu meer mesh. Beide aanpassingen zorgen ervoor dat de twee 20 cm intake fans die we ook bij de H500M weer terugvinden, veel gemakkelijker lucht kunnen aanzuigen. Cooler Master levert de kast overigens met een tempered glass paneel, dat in plaats van de mesh voorop de behuizing gemonteerd kan worden. Daardoor zullen de koelprestaties iets afnemen, maar omdat ook de zijkanten van het voorpaneel nu veel meer opengewerkt zijn, zal de airflow nog altijd beter zijn dan die van de H500P.

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

Ook de bovenkant van de kast is aangepakt. Deze is nog altijd voorzien van een niet-verwijderbaar tempered glass paneel, maar ook hier heeft de mesh aan de zijkanten van het paneel meer ruimte gekregen, zodat de behuizing ook via die weg gemakkelijker lucht kan aan- of afvoeren. 

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

Bovenop de behuizing vinden we aan de voorzijde wederom een schuin vlak, met daarin de bedieningsknoppen en front-aansluitingen. Ook hier heeft Cooler Master veranderingen aangebracht. Zo zijn er nu vier usb 3.0 type-A poorten, waar dat er bij de H500P nog twee waren, en is een usb 3.1 (rev2) type-C poort toegevoegd. Heel fijn! Daarnaast heeft Cooler Master wederom gedacht aan een microfoon- en  een koptelefoonconnector in 3,5mm formaat, is er een grote centraal geplaatste powerknop met ledverlichting, een kleinere reset-knop en een statusled voor de hdd/ssd.

De linker en rechter zijkanten van de H500M zijn beide voorzien van een getint tempered glass zijpaneel, waar de H500P slechts aan één zijde glas had en aan de rechterkant een gewoon metalen paneel had. Een laatste uiterlijke verandering zien we aan de achterzijde. De voeding wordt nu niet langer direct in de kast geschroefd, maar is middels een bracket te monteren. Voordeel hiervan is dat je de voeding nu via de achterzijde kan monteren, wat het inbouwgemak verhoogt.

Intern en koeling

Ook intern heeft Cooler Master de nodige aanpassingen doorgevoerd. Net als vrijwel alle andere behuizing is de H500P opgedeeld in twee compartimenten, met onderin een uit twee delen bestaande shroud een afgeschermde ruimte voor de voeding. Tot zover niets nieuws.

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

De twee cages voor 2,5 inch drives op de shroud van de H500P hebben nu plaatsgemaakt voor een simpelere oplossing met rubberen grommets, waar twee 2,5 inch ssd's middels schroeven op gemonteerd kunnen worden. Voordeel is dat de ssd's hierdoor beter in het zicht zijn, nadeel is dat de montage minder gemakkelijk is. Een tweede verandering die we zien is dat op het voorste deel van de shroud nu een universele pompadapter is aangebracht, waarop je vrijwel alle waterpompen kunt monteren, ideaal voor wie met custom waterkoeling aan de slag gaat.

De grootste verandering is echter de toevoeging van een nieuwe cable cover rechts naast het moederbord. Deze metalen plaat komt ten opzichte van de moederbordtray een kleine 2 cm naar voren, en en biedt mogelijkheden om ook hier twee ssd's en/of een waterreservoir aan te monteren. De cover is bovendien voorzien van een in hoogte verstelbare GPU support, die extra ondersteuning kan bieden voor lange en zware videokaarten. Dat laatste is vooral fijn als je de kast regelmatig vervoert.

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

Verder is de opzet (grotendeels) gelijk aan die van de H500P. Aan de voorzijde vinden we wederom twee 20 cm ventilatoren, al zijn deze nu voorzien van addressable rgb-verlichting, wat betekent dat ze meerdere kleuren tegelijk kunnen weergeven om zo animaties weer te geven. De kast is voorzien van een eenvoudige a-rgb controller, waarmee je van effect kunt wisselen door op de resetknop te drukken. Wil je geavanceerdere effecten en/of synchronisatie met andere a-rgb verlichting, dan kan je de fans ook aansluiten op moederborden met een a-rgb headers, de fans zijn hiertoe voorzien van standaard 4-pins aansluitingen waarbij pin 2 buiten gebruik is.

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

De kast biedt verder lekker veel inbouwruimte en is voorbereid op (custom) waterkoeling. Aan de voorzijde kan je - na verwijdering van de 20 cm fans - radiatoren tot 36 cm kwijt en hetzelfde geldt voor de bovenzijde van de kast, waar 4,3 cm ruimte is vanaf de bovenkant van de behuizing tot aan de bovenrand van het moederbord. De kast biedt ruimte voor insteekkaarten tot 41 cm en processorkoelers kunnen maximaal 19 cm hoog zijn. Het plaatsten van grote voedingen is ook geen probleem, de H500M biedt ruimte voor modellen tot 20 cm lang. 

Omdat het rechterzijpaneel nu ook van getint glas is gemaakt, heeft Cooler Master de achterzijde van de moederbordtray voorzien van in drie covers die kabels, het gat achter de processor, de harddisks en de voeding aan het zicht onttrekken. Deze covers zijn gemaakt van dun staal en worden met schroeven op hun plek gehouden. Nadeel van de covers is dat ze wel (iets) aan ruimte voor met name de kabels wegnemen, waardoor het een beetje proppen kan worden om alle kabels netjes te laten passen.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

Bij onze test van de MasterCase H500P mopperden we wat over de koelprestaties, die naar onze mening niet HAF-waardig waren. Bij de nieuwe MasterCase H500M kunnen vaststellen dat Cooler Master de kritiek ter harte heeft genomen: deze kast is in alle temperatuurtests de beste die we ooit in ons testlab hebben gehad. Zelfs bij 400 Watt warmteproductie en met de casefans op lage snelheid komt de thermometer die we op ons testmoederbord gemonteerd hebben niet boven 23 graden uit. De nieuwe Cooler Master MasterCase H500M mag zich dus met recht de koelerkampioen noemen.

 • 200 W 12 V
 • 200 W 7 V
 • 400 W 12 V
 • 400 W 7 V

Testresultaten geluidsproductie

De koelprestaties zijn echter maar een deel van het verhaal, de bijbehorende geluidsproductie is minstens zo belangrijk. We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Op dat punt doet de H500M het vergelijkbaar met de H500P. Dat betekent dat de kast zeker niet tot de stilste modellen behoort en het geluid van onze luidruchtige harddisk niet bijzonder efficiënt gedempt wordt.

Schakelen we de ventilatoren in, dan meten we op lage en hoge draaisnelheid respectievelijk 33,4 en 43,2 dB (op 10 cm). Dat is goed voor een plek in de middenmoot, maar als we daarbij in ogenschouw nemen dat de H500M beter koelt dan alle andere behuizingen in het testveld, valt de balans tussen prestaties en geluid gewoon zeer positief uit.

 • Zonder casefans
 • Casefans 7 V
 • Casefans 12 V

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Cooler Master MasterCase H500M.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van de Cooler Master MasterCase H500M.

Algemeen
 
MerkCooler Master
ProductnaamMasterCase H500M Window Black Grey
ProductcodeMCM-H500M-IHNN-S00
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Glas / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte54.4 cm
Afmeting - Diepte24.8 cm
Afmeting - Hoogte54.6 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)73.66 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie2
2,5 inch intern exclusief6
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal8
3,5 inch intern totaal2
2,5 inch maximaal8
3,5 inch extern0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Standaard lengte videokaart42.5 cm
Maximale lengte videokaart47 cm
Maximale hoogte CPU-koeler19.5 cm
Standaard lengte voeding23 cm
Maximale lengte voeding23 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities6
180 mm fan posities0
200 mm fan posities4
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator5
Ruimte voor 140 mm radiator3
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator2
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)4
USB Type-C1
USB Type-C standaardUSB 3.1 rev 2 (USB 3.1)
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

We kopten het op de review van de H500P, maar nu is het pas echt van toepassing: HAF is back! De nieuwe Cooler Master MasterCase H500M is met recht een high airflow kast en de H500M zet in onze koelingtests de beste resultaten neer die we ooit gemeten hebben. De geluidsproductie blijft bovendien redelijk binnen de perken, zodat de mix tussen koelprestaties en geluid ook uitstekend is. De opfrisbeurt heeft bovendien gezorgd voor goede verbeteringen zoals geupdate aansluingen met usb-c, maar ook de 20 cm ventilatoren die nu voorzien zijn van addressable rgb verlichting zijn wat ons betreft een pluspunt. De kast is voorzien van meerdere shrouds en metalen panelen die helpen om kabels uit het zicht te houden en deels ook gebruikt kunnen worden om zaken als ssd's te monteren. Nadeel is dat je hiervoor veel moet schroeven, de H500M is dus zeker niet tool-free en daarom niet de beste keuze als je veel van hardware wisselt.

Een ander pijnpuntje is de prijs. Met een adviesprijs van 200 euro en winkelprijzen die daar (nog) niet ver onder liggen is de MasterCase H500M zeker niet goedkoop te noemen. Daar staat echter tegenover dat de bouwkwaliteit prima is, de kast veel ruimte biedt en de koelprestaties onovertroffen zijn, en dat mag best wat kosten. Bovendien zijn zaken als een usb 3.1 (rev2) header en rgb casefans ook niet gratis. Onder de streep krijgt Cooler Master dan ook een dikke pluim voor deze derde variant van de H500, en krijgt de H500M onze Excellent Choice Award.


Cooler Master MasterCase H500M


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

Cooler Master MasterCase H500M Window Black Grey

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

183,71 €

8 winkels
0
*