Denon AVC-X8500H: 13 kanalen Dolby Atmos voor thuis

79 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk, innerlijk en aansluitingen
 3. 3. Installatie en luidsprekerconfiguraties
 4. 4. Beperkingen
 5. 5. Geluidskwaliteit
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Foto's en screenshots
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 79 reacties

Inleiding

De opkomst van objectgebaseerde audio heeft de (home)cinema markt op z'n kop gezet. Niet langer ben je gebonden aan een vast aantal luidsprekers, maar je kunt nu kiezen voor vrijwel elke denkbare opstelling. Als jouw receiver of versterker dat mogelijk maakt tenminste. Met de Denon AVC-X8500H leggen de Japanners de lat weer wat hoger, want op dit monster kan je in totaal vijftien luidsprekers en twee subwoofers aansluiten. Maar heb je daar ook echt wat aan? Wij zochten het uit.

High-end receivers zijn het afgelopen decennium voorzien van steeds meer versterkeruitgangen. Waar 5.1 lange tijd de standaard was in het Dolby Digital en DTS tijdperk, brachten Dolby Surround EX, en DTS ES 6.1 kanaals geluid naar de woonkamer, waar Dolby True HD en DTS Master Audio later met 7.1 kanalen nog even dunnetjes overheen gingen.

Dolby Atmos, de nieuwe de facto standaard voor objectgebaseerde audio, maakt het echter mogelijk tot 64 luidsprekers aan te sturen. Tot nu toe waren er echter geen consumentenproducten die méér dan 11 kanalen onafhankelijk konden aansturen. Denon verandert dat, door als eerste een dertienkanaals receiver op de markt te brengen waarop je tot vijftien luidsprekers en twee subwoofers kunt aansluiten. Of we de AVC-X8500H overigens als betaalbaar mogen aanmerken is maar zeer de vraag, want het apparaat kost in onze prijsvergelijker op het moment van schrijven maar liefst 3999 euro.

Voor dat geld krijg je een versterker die Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D kan decoderen en beschikt over dertien eindversterkmodules die 150 watt per stuk leveren. De AVC-X85400H beschikt uiteraard ook over een berg hdmi in- en uitgangen, ondersteunt Spotify en kan gebruikt worden als onderdeel van een HEOS multiroom audiosysteem. Eén ding moeten we echter missen en dat is een radiotuner, waardoor we de X8500H dus geen 'receiver' mogen noemen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Innovation Denon AVC-X8500H Black

Denon AVC-X8500H Black

 • 13.2
 • 150 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
 • DTS Master Audio
Niet verkrijgbaar
0