High-end Android tablet concurrentie voor Samsung: Huawei Mediapad M5 Pro 10.8 review

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en aansluitingen
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Hardware
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 19 reacties

Inleiding

Deze maand kun je in het Hardware.Info Magazine een vergelijkingstest lezen van tien Android-tablets. Huawei introduceerde afgelopen MWC een spiksplinternieuwe tablet, die helaas net te laat was om nog in het blad mee te nemen. Met zijn rappe soc en recente software belooft de Mediapad M5 Pro een interessant alternatief te zijn voor de Samsung Galaxy Tab S3. Wint de Chinees het van de Koreaan?

Met hun lichte behuizing, lange accuduur en relatief grote scherm zijn tablets ideaal voor mobiele multimedia. Haast iedereen heeft er tegenwoordig eentje liggen. Maar al te vaak is dat een Apple iPad; makers van Android-apps doen over het algemeen minder moeite om hun apps geschikt te maken voor tabletgebruikers. Toch kunnen Android-tablets een interessante keuze zijn, zoals al aan de orde kwam in de vergelijkingstest van tien Android-tablets in het Hardware.Info Magazine #3-2018. Je hebt immers meer keuze uit verschillende formaten en features dan bij Apple.

Waar Apple jaar na jaar een nieuwe iPad uitbrengt, die zich voornamelijk van de voorganger onderscheidt door een wat snellere soc, gebeurt er in het marktsegment van Android-tablets zo mogelijk nog minder. De twee winnaars in onze roundup van Android-tablets, de mid-range Galaxy Tab A 10.1 en de high-end Galaxy Tab S3, werden beide al eens eerder besproken door Hardware.Info. Sinds 2017 is er niks aan de apparaten veranderd.

Ondanks de trage tabletverkopen gaat Huawei het weer proberen. Opmerkelijk genoeg kiest het merk daarbij niet voor een midrange-apparaat, maar gaat het juist de concurrentie in het high-end segment aan. De op de Mobile World Congress in Barcelona geïntroduceerde Mediapad M5 (Pro) moet zich onderscheiden met een krachtige, zelfontwikkelde soc, een 8,4 inch of 10,8 inch-beeldscherm en een ruime hoeveelheid geheugen en opslag.

De versie met 'Pro' in de productnaam biedt tevens ondersteuning voor peninvoer middels de meegeleverde, actieve pen. Je kunt er ook een optionele toetsenbordcover op aansluiten. Dat maakt van de Mediapad M5 een potentieel veelzijdige reisgenoot. Heb je geen pen nodig, dan kun je ook de gewone versie kopen. Die heeft met respectievelijk 349 en 399 euro voor het 8,4 en 10,8 inch-model een schappelijke vanafprijs meegekregen in vergelijking met andere high-end Android-tablets.

Onderwerp van deze review is de Mediapad M5 Pro 10,8 inch, in de variant met 4G en 64 GB opslag. Hoewel we de nieuwe Mediapad graag hadden meegenomen in de vergelijkingstest in het magazine, kwam het model helaas te laat binnen voor de deadline. Zodoende bespreken we hem hier apart. Het apparaat, dat dus wordt geleverd inclusief pen, is ten opzichte van de gewone penloze versie wat meer aan de prijs, al is hij nog steeds goedkoper dan de directe concurrentie. Voor de Mediapad betaal je gemiddeld 549 euro. De Samsung Galaxy Tab S3 met 4G, waar eveneens een pen bijzit, is op dit moment verkrijgbaar voor een nipt hoger bedrag, waarbij je ook nog de helft aan opslag inlevert. Datzelfde geldt voor de combinatie van de Apple iPad (2018) met zijn los aan te schaffen pen. Wil je bij dat apparaat meer niet-uitbreidbare opslag, dan ben je meteen honderd euro extra kwijt.

In het kort

Door gebruik van een recentere soc dan andere high-end Android-tablets op dit moment, is de Huawei Mediapad M5 Pro 10.8 een van de snelste apparaten in deze productcategorie. Net als de Galaxy Tab S3 wordt de Mediapad bovendien geleverd met een actieve pen, terwijl je er ook een toetsenborddock op kunt aansluiten. Dat maakt hem lekker veelzijdig. Jammer genoeg voor multimedialiefhebbers is de schermkalibratie ronduit slecht, zelfs nadat je handmatig de optimale instelling hebt gekozen. Naar verwachting komt de concurrentie binnenkort ook met nieuwe apparaten, wat het aantrekkelijk maakt nog even te wachten als je de beste high-end Android-tablet wil hebben.

 • Tegenvallende schermkalibratie
 • EMUI-skin bevat bloatware en reclame
 • Geen 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting
 • Uitstekende systeemprestaties (voor een Android-tablet)
 • Luxe aanvoelende behuizing
 • Inclusief actieve pen; bevat aansluiting voor toetsenbord
 • Recente softwareversie


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Huawei MediaPad M5 Pro 10.8" 4G 64GB Grey

Huawei MediaPad M5 Pro 10.8" 4G 64GB Grey

 • Android
 • 10.8 inch
 • 2560x1600
 • 64 GB
 • 4 GB
 • 498 gram
Niet verkrijgbaar
0