Samsung VL550 wifi-speaker review: een goed begin is het halve werk

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Installatie en app
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Ruim een jaar geleden nam Samsung het Harman concern over, waarmee het plotsklaps een enorme hoeveelheid kennis en ervaring op het gebied van audio in handen kreeg. Een van de eerste directe resultaten is de Samsung VL550 wifi-speaker.

Samsung VL550
Samsung VL550

Het kostte Samsung begin maart 2017 een pittige 8 miljard dollar om het Harman conglomeraat, waar onder andere household names als JBL, Mark Levinson, Harman Kardon en AKG onderdeel van uitmaakten, over te nemen. Met de kennis en ervaring die Samsung zodoende in huis haalde is het niet verrassend dat het inmiddels onder een combinatie van de eigen naam en een van de Harman-merken ook speakers uitbrengt. Zo zij er bijvoorbeeld de VL350, en VL550 die Samsung in samenwerking met AKG op de markt brengt. De VL550 heeft geen ingebouwde accu en is daarmee niet direct bedoelt om mee te nemen, al zou het qua gewicht en omvang - zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Teufel Boomster XL - wel kunnen. Gezien de afhankelijkheid van de stroomvoorziening van het lichtnet is dit in de praktijk echter een speaker voor in huis.

Tegenover de verminderde mobiliteit staan diverse voordelen. Zo heeft de VL550 naast een aux-aansluiting en Bluetooth verbinding tevens de mogelijkheid om via wifi verbinding te maken met je thuisnetwerk. Bovendien is de speaker direct te koppelen aan verschillende Samsung televisies die hier de vereiste ondersteuning voor bieden. Verder heeft de speaker een meegeleverde afstandsbediening en zijn de luidsprekers afgesteld door specialisten van AKG. Of dit alles het prijskaartje van een slordige 499 euro gemiddeld in onze Prijsvergelijker weet te verantwoorden lees je in deze review.

Uiterlijk en aansluitingen

De Samsung VL550 heeft een behoorlijk langgerekte rechthoekige vorm. Het apparaat meet 21 x 52,2 x 7 cm (LxBxD) en weegt een slordige 4,6 kilogram. Het design van de speaker combineert een overwegend donkergrijze, aluminium behuizing met aan beide zijkanten een donker gekleurd houten element, terwijl aan de voorzijde een speakerrooster - bestaande uit ronde gaatjes die in perfecte symmetrische verhouding tot elkaar staan - is aangebracht. Het ontwerp oogt solide en luxueus dankzij de gebruikte materialen, iets dat nog verder versterkt wordt door de minimale hoeveelheid zichtbare knoppen, aansluitingen en indicatoren. 

Samsung VL550

Minder is meer 

Aan de rechterzijde van de speaker vinden we drie led-indicatoren voor Bluetooth, wifi en Aux met bijbehorende icoontjes. De icoontje zijn in feite touch toetsen waarmee je de drie connectiviteits-opties kunt selecteren. De leds kunnen wit, blauw, rood of geel branden of knipperen, elk met een eigen specifieke boodschap voor de gebruiker. Achterop de behuizing vinden we in het midden een ronde deksel met een zichtbare aux-aansluiting die je uit de behuizing kunt wippen. Daarachter vinden we een voedingsaansluiting, een micro-usb aansluiting (service poort), ethernetaansluiting voor een bedrade connectie met het thuisnetwerk, alsmede een reset en een connect button voor de afstandsbediening.

Samsung VL550

Aan de bovenzijde van de speaker treffen we een rond vormgegeven paneel, met daarin een eveneens rond vlak waarop een speel/pauze icoon staat weergegeven. Door de combinatie van een rondje in een rondje doet het geheel een beetje denken aan een elpee. De buitenste ring is magnetisch en dient als aansluitpunt voor de meegeleverde afstandsbediening die je zodoende vast kunt zetten op de behuizing. De ring is daarbij tevens aanraakgevoelig waardoor je deze kunt gebruiken om het volume van de speaker te verhogen of verlagen.  

Samsung VL550

Slimme afstandsbediening

De afstandsbediening bestaat uit een ronde module die middels een magneet kan worden vastgezet op de aangegeven plek op de behuizing. De afstandsbediening is zo compact dat je deze makkelijk overal mee naar kan toenemen. Naast de play/pause knop waarmee je tevens naar het volgende (twee keer drukken) of vorige nummer (drie keer kort indrukken) kunt navigeren heeft de afstandsbediening ook een ingebouwde microfoon voor spraakbesturing. Zodoende kan je de speaker via diverse spraakassistenten als Bixby, Google Assistent en ook Siri aansturen. 

Samsung VL550

Een andere slimmigheid die we erg kunnen waarderen is de ingebouwde volumeregeling van de afstandsbediening. De rand van de discusvormige controller is draaibaar waarmee je het volume kunt regelen. Dit werkt zowel prima als de remote op een magnetische ondergrond staat - bijvoorbeeld op de aangegeven plek op de behuizing - maar ook op een niet-magnetisch, gladde ondergrond geeft de onderzijde van de remote voldoende weerstand om tijdens het draaien niet te verschuiven. Wanneer je draait voel je ook precies genoeg feedback en hoor je een geluid dat het beste is te omschrijven als het draaien aan een ouderwetse kluisknop, iets wat ons in elk geval meer deed draaien dan strikt genomen noodzakelijk was.  

Samsung VL550Samsung VL550

De afstandsbediening is voorzien van een ingebouwd accuutje. Het opladen hiervan gaat middels een micro-usb aansluiting die onderop de behuizing te vinden is door het onderste gedeelte met je vinger van de rest van de behuizing af te wippen.  

Installatie en app

Om gebruik te kunnen maken van de Samsung VL550 speaker is er de SmartThings app (Android & iOS)  waarmee je tevens diverse Smart tv's en slimme huishoudelijke apparaten van de Zuid-Koreaanse techreus kunt aansturen. Dat laatste is dan ook geen verrassing: het ligt in de lijn der verwachting dat fabrikanten zoveel mogelijk interconnectiviteit tussen (eigen) smart-producten gaan nastreven om aan de ene kant het aansturen van je smarthome te vereenvoudigen en te vergemakkelijken, maar ongetwijfeld ook om consumenten te binden aan een merk in plaats van een los product. Een potentieel nadeel is in dit geval wel dat je om de app te installeren toegang moet verlenen tot je contacten, locatie, opslag en telefoon en daarbij een Samsung account moet hebben om gebruik te maken van de diverse services.

SmartTings app

Wanneer je de vereiste toestemmingen hebt verleent en je bij Samsung hebt geregistreerd kan je de SmartThings app openen en inloggen en vervolgens simpelweg de stappen van de gebruiksvriendelijke installatiewizard volgen. Als je de VL550 eenmaal hebt toegevoegd is het tijd om de speaker te gaan beluisteren. Je hebt drie mogelijkheden qua connectie. In de eerste plaatst zijn er de twee draadloze opties tussen een wifi-connectie en een Bluetooth-verbinding. Via een wifi-verbinding heb je het voordeel dat de accu van het afspeelapparaat minder belast wordt ten opzichte van een verbinding via Bluetooth en bovendien niet in de directe omgeving van de speaker hoeft te zijn. Verbinden via Bluetooth heeft op zijn beurt dan weer het voordeel dat je niet met het lokale netwerk verbonden hoeft te zijn. De voordelen van beide verbindingen gelden natuurlijk ook voor een verbinding via de 3,5 mm aux-ingang, maar dan ben je gebonden aan de locatie van de speaker en je afspeelapparaat.

De app is overzichtelijk ingedeeld en beschikbaar in het Nederlands. Je kan via de app vooralsnog gebruik maken van twee ingebouwde muziekservices, te weten Deezer en Tuneln. Uiteraard kan je met de app zowel de volumeregeling als speel/pauze en vorige/volgende regelen. Tevens biedt de app een slaaptimer, de mogelijkheid om (in combinatie met andere slimme apparaten van Samsung) scenes te creëren en een ingebouwde equalizer waarmee je het geluid naar je eigen smaak kan aanpassen. Voor firmware updates kan je hier overigens ook terecht, wij gebruikten de VL550 met firmwareversie VL550WWB-1005.1.

In de praktijk

Bij het testen van audioproducten is het onvermijdelijk dat er een bepaalde mate van subjectiviteit om de hoek komt kijken. Ieders gehoor is tenslotte uniek, net als de persoonlijke voorkeur die elk individu heeft. Toch kunnen we in grote lijnen wel zinnige dingen zeggen over de geluidskwaliteit, volume en body en eventuele accenten, mede omdat wij ten opzichte van de gemiddelde consument het voordeel hebben grote hoeveelheden speakers te kunnen vergelijken.

Samsung VL550

Testmuziek

Om de kunsten van de Samsung VL550 in kaart te brengen luisterden we naar uiteenlopende nummers van verschillende artiesten om zo tot een zo veel mogelijk afgewogen oordeel te komen. Zo luisterden we onder andere naar:

 • Bad Kingdom van Moderat
 • Somebody that I used to Know van Walk off the Earth
 • Animals (Original Mix) van Martin Garrix
 • La Bamba van Los Lobos & Gipsy Kings
 • Wanna Be Starting Something van Michael Jackson
 • Killerqueen van Queen
 • Smells like Teen Spirit van Nirvana
 • Can't touch this van MC Hammer
 • Thunderstruck van ACDC
 • Zulke Dingen Doe Je van I Am Aisha
 • Moonlight Sonata van Beethoven
 • A Forest van The Cure
 • Nightcall van Kavinsky
 • Een aflevering van Would I Lie to you (Youtube)
 • Lenin en Stalin deel 3 van 4, een lezing van Maarten van Rossem (Youtube) 
 • The Vietnam War (Netflix)
 • De comedyspecial Humanity van Ricky Gervais (Netflix)

Samsung VL550

Speaker voor de veeleisende luisteraar

De VL550 is zoals we eerder al aangaven afgestemd en gecertificeerd door specialisten van AKG. Bovendien is de speaker in staat al je muziek te upscalen naar 32-bit (reguliere cd-kwaliteit is 16-bit) en ondersteunt het Samsungs eigen Distortion Cancelling technologie die vervorming tegengaat. Daarnaast moet hij ]zonder aparte subwoofer een dieper basgeluid bieden. 

Hoewel we onze vraagtekens zetten bij 'upscalen' van de bit-diepte ("een plank kun je niet langer zagen") is het geluid dat de VL550 in de praktijk weet te bieden wel degelijk van een indrukwekkend hoog niveau. Het volume is uitstekend en inderdaad ook op de oorverdovende stand realiseert de speaker een heldere reproductie zonder noemenswaardige vervorming. Die heeft bovendien voldoende body, al zal de echte basliefhebber waarschijnlijk nog meer genoegen scheppen in de sound van de vergelijkbaar geprijsde JBL Boombox die we in Hardware.Info magazine #3-2018 bespraken. 

Dat is echter zeker geen kritiek: het geluid van de VL550 is juist uitstekend gebalanceerd afgesteld waarbij zowel hoog, midden en laag alle hun plek hebben zonder te worden voorgetrokken. De sound is daarmee vergelijkbaar met die van de Teufel Boomster XL en zal de liefhebber van een neutrale reproductie ongetwijfeld kunnen bekoren. Zeker ook omdat details uitmuntend naar voren komen, zodat bijvoorbeeld de gitaar in Somebody I Used to Know klinkt als of deze live voor je wordt afgespeeld. Daarbij kun je, mocht je dit willen, de weergave op accenten aanpassen met de in de SmartThings app ingebouwde equalizer. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkSamsung
ProductnaamVL550
Productcode
DetailsProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte21 cm
Afmeting - breedte52,2 cm
Afmeting - diepte7 cm
Gewicht4782 gram
Aansluitingen
Audio-uitgang
3,5 mm stereo uit
Tulp stereo uit
Geheugenkaartlezer
Lijningang 3,5 mm jack
Apple 30-pin iPod connector
Apple Lightning connector
Bedraad netwerk (Ethernet LAN)
Draadloze verbindingen
Bluetooth
NFC
WiFi
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers5
Bediening
Display
Afstandsbediening
Volume
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input (bron)
Stroomvoorziening
Batterij/accu
Opgegeven stroomverbruik stand-by3 W
Extra functies
Klok
Wekker
FM-radio
Powerbank
Ondersteuning voor TuneIn
Fabrikantopgave
USB poort
Ondersteund audioformaat
AAC
FLAC
MP3
WAV

Conclusie

Samsung brengt met de VL550 een van de eerste producten op de markt die voortvloeien uit de overname van het Harman concern. Een goede start is het halve werk geldt zeker voor deze multi-functionele speaker, die een uitmuntend afgesteld geluid met meer dan voldoende body en volume combineert met een simpel en elegant ogend design, een ingenieuze afstandsbediening en overzichtelijke app met ingebouwde equalizer en diverse koppelingsmogelijkheden met andere Samsung devices.

Samsung VL550

Aan al dat moois hangt een behoorlijk fors prijskaartje van gemiddeld 499 euro volgens onze Prijsvergelijker. Een prijs die vergelijkbaar is met de Boomster XL van het Duitse Teufel, die het voordeel van een ingebouwde accu biedt en ondanks zijn forse omvang en gewicht mee naar buiten is te nemen. De VL550 stelt hier echter een handige afstandbediening voor in huis tegenover, en de mogelijkheid tot het aansluiten op je thuisnetwerk via wifi of lan tegenover. Aangezien de geluidskwaliteit bovendien van vergelijkbaar hoog niveau is, kennen we een Excellent Choice award toe. 


Samsung VL550


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Samsung VL550

Samsung VL550

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • WiFi
Niet verkrijgbaar
0
*