Asus RoG Zephyrus GX501 (2018) review: nu met zes cores

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en aansluitingen
 3. 3. Werkomgeving en scherm
 4. 4. Hardware
 5. 5. Systeemprestaties
 6. 6. Accuduur en koeling
 7. 7. Specificaties en uitgebreide testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Vorig jaar introduceerde Asus met de RoG Zephyrus een van de dunste gaming laptops van het moment. Recent gaf de fabrikant hem een update met een van Intels nieuwe hexacore-cpu's voor krachtige laptops, de Core i7-8750H. Tot welke prestaties is de nieuwe Zephyrus GX501GI-EI106T, voorzien van anderhalf keer zoveel cpu-rekenkernen als zijn voorganger, in staat?

Op de Computex introduceerde Nvidia vorig jaar 'Max-Q'-versies van zijn bestaande laptopvideokaarten. Door een andere balans tussen stroomverbruik en rekenkracht te kiezen - lees, de kloksnelheden wat conservatiever af te stellen - moesten de kaarten flink minder warmte produceren. Daardoor was het volgens Nvidia mogelijk, om veel dunnere gaming laptops te maken dan voorheen. Om dat te bewijzen, kondigde het bij de presentatie alvast drie nieuwe gaming laptops aan, elk met een dikte van minder dan twee centimeter.

Asus' Zephyrus GX501 was de krachtigste van het stel. Waar concurrenten MSI en Clevo maximaal een GTX 1070 Max-Q in hun dunne gaming laptops hadden geplaatst, wist Asus in de Zephyrus een GTX 1080 Max-Q te lepelen. Daartoe waren wel wat trucs noodzakelijk, bijvoorbeeld de bijzondere, open scharnierende onderplaat en het 'naar voren geplaatste' toetsenbord, maar qua rekenkracht was de opzet al met al geslaagd.

Dunne gaming-laptop nu met zes cores

Het zal je als vaste lezer van Hardware.Info vast niet zijn ontgaan dat Intel zijn cpu-aanbod voor laptops het afgelopen jaar drastisch heeft omgegooid. Waren mobiele quadcores voorheen vooral voorbehouden aan workstations en gaming laptops als de Zephyrus, ondertussen hebben zelfs ultralichte laptops als de HP Spectre 13 een chip met vier rekenkernen. Krachtiger laptops maken ondertussen de overstap naar hexacore-chips, net als op de desktop: de nieuwe achtste-generatie 'Coffee Lake-H'-cpu's voor mobiel gebruik beschikken over zes cores en twaalf threads.

Asus' luxe topmodel mag het uiteraard aan niets ontbreken en de fabrikant kondigde dan ook in maart een update aan voor de laptop. De zevende-generatie Core i7-7700HQ is verruild voor een zescore Core i7-8750H van de achtste generatie. Verder is er intern weinig veranderd: Asus monteert nog steeds een Nvidia GTX 1080 Max-Q, 16 GB geheugen en een 512 GB ssd.

Ook van buiten ogen beide laptops identiek. Nog steeds zit het rgb-verlichte toetsenbord aan de voorkant, nog steeds komt de achterkant van de machine opengeklapt een stukje omhoog. Ook de prijs is onverminderd hoog. Het oude model, met typenummer GX501VI-GZ021T, kostte zo'n drieduizend euro, en datzelfde bedrag tel je nu neer voor de nieuwe variant, voluit genaamd RoG Zephyrus GX501GI-EI016T. Als je geen zescore-cpu of dunne en lichte vormgeving nodig hebt, kun je al voor honderden euro's minder een laptop met GTX 1080 aanschaffen. 

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T

Asus levert met de RoG Zephyrus GX501GI-EI016T een fraaie update af voor zijn 1,8 cm dunne gaming notebook. De nieuwe Intel Core i7 8750H-hexacore levert een stuk meer processorkracht op, maar leidt niet tot veel hogere framerates. Met een GTX 1080 Max-Q behoort de laptop evengoed tot één van de snelste die je kan kopen, waarbij de responstijden van het scherm de hoge framerate nu kunnen bijbenen. Toch heeft de Zephyrus ook wat minpuntjes: zo is het aantal aansluitingen beperkt, de plaatsing van het toetsenbord nog steeds onhandig en de accuduur zeer kort. Daarbovenop komt de aanzwellende geruchtenstroom over de aankondiging van nieuwe Nvidia-gpu's, waarmee het nu weinig opportuun lijkt om een dure gaming laptop met GTX 1080 aan te schaffen.

 • Onhandige plaatsing toetsenbord en touchpad
 • Bedrade netwerkaansluiting ontbreekt, trage Wifi op 2.4 GHz
 • Geen mogelijkheid tot aansluiten extern beeldscherm met G-sync
 • Zeer korte accuduur doordat igpu niet wordt gebruikt
 • Eén van de snelste gaming laptops van dit moment
 • Fraai dun en licht voor een laptop met deze specificaties
 • Prima beeldscherm heeft veel betere responstijden dan eerste editie
 • Netwerksnelheid op 5 GHz is uitstekend

Behuizing en aansluitingen

De behuizing van de Zephyrus GX501GI-EI016T is nog steeds precies dezelfde als die van de vorige editie met quadcore-cpu. Een groot deel van de behuizing is gemaakt van metaal, van de ruimte rondom het toetsenbord tot de achterkant van de schermklep. De schermklep is afgewerkt met een geborstelde textuur met een scherpe vouw en een fors, glimmend RoG-logo. Zet je de laptop aan, dan wordt het logo rood verlicht. Jammer genoeg buigt het metaal in het midden een beetje door, maar als geheel voelt de klep vrij stevig aan.

De binnenkant van het systeem is uitgevoerd in dezelfde, zwarte kleur als de buitenzijde. De bovenkant en zijkanten vormen één stuk; de overgang wordt gemarkeerd door een glimmend, afgeschuind randje, dat met de koperkleur een klein kleuraccent toevoegt. Het toetsenbord bevindt zich net als bij het vorige model vooraan, met aan de rechterkant het touchpad. Nabij het scherm zit een plastic gedeelte met ventilatieopeningen. Daaronder bevindt zich, je verwacht het al, de krachtige hardware van de machine. Links en rechts naast het toetsenbord zitten de stereospeakers. Het te verwachten gebrek aan bas buiten beschouwing latend klinken die helemaal niet slecht, waarbij helpt dat ze min of meer op de luisteraar zijn gericht.

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T

Een half jaar geleden noemden we het voorkomen van de Zephyrus nog futuristisch, en wat betreft de geringe dikte doet Asus' machine inderdaad nog steeds zeer modern aan. De brede randen rondom het scherm - links en rechts 1,7 cm, boven 2,4 cm - geven echter weg, dat het ontwerp van de laptop toch al wat ouder is. In elk geval zit de webcam gewoon in de bovenste schermrand verstopt, waar andere fabrikanten vanwege de dunne randen soms noodgedwongen uitwijken naar de onderste bezel.

Het scharnier van de Zephyrus is soepel genoeg om de schermklep met één hand te kunnen openen, maar tegelijk stabiel genoeg om ervoor te zorgen dat het scherm niet te zeer wiebelt. Net als de vorige keer kan het scharnier bovendien een bijzonder trucje. Wanneer je de laptop openklapt, wordt de behuizing een stukje omhooggetild. Dat gebeurt niet, zoals we bij sommige andere machines zien, doordat de achterkant van de schermklep een stukje uitsteekt voorbij de behuizing. In plaats daarvan wordt het grootste deel van de onderkant ingenomen door een scharnierende klep, die zich aan de achterzijde automatisch met het scherm opent als je het scherm openklapt.

Asus heeft de ingenieuze constructie van het scharnier uitgelicht middels rode ledjes die op het bureau schijnen, al wordt deze 'Aero Light' alleen ingeschakeld wanneer het systeem op de accu is aangesloten. Het scharnieren verloopt al met al soepel, al vragen we ons af hoeveel stof zich op deze manier na een poos in de laptop kan verzamelen. De plastic klep aan de onderkant maakt opengeklapt bovendien niet dezelfde degelijke indruk als de rest van de behuizing.

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T

We hadden het eerder al over de geringe buikomvang van de Zephyrus - nog niet zo lang geleden was een dikte van 1,8 cm voorbehouden aan ultrabooks, deze laptop is qua hardware echt wat anders. Gelet op de specificaties is ook het gewicht van de machine gering te noemen: 2,26 kg. Er zijn genoeg gaming laptops die boven de 3 kg uitkomen. De concurrentie zit echter niet stil. MSI heeft met de recent door Hardware.Info besproken GS65 inmiddels een laptop in het assortiment die even dun is en minder dan 1,9 kg weegt, evenveel als een Dell XPS 15. Die laptop heeft echter maximaal een GTX 1070 Max Q in het vooronder.

Aansluitingen en knoppen

De geringe dikte van de Zephyrus GX501 heeft gevolgen gehad voor de hoeveelheid aansluitingen. Op veel andere gaming notebooks heb je meer poorten tot je beschikking. Asus heeft bij de nieuwe versie overigens geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de eerdere Zephyrus. Helaas treffen we dus nog steeds geen bedrade netwerkaansluiting, al levert Asus wel een adaptertje mee waarmee je één van de vier 'normale' type-a usb 3.0-poorten in een ethernetpoort kunt omtoveren. De usb-poorten, twee aan elke kant, bieden een theoretische maximale doorvoersnelheid van 5 Gbit per seconde. Sneller is de enkele usb type-c connector aan de rechterkant, want die beschikt tevens over Thunderbolt 3-ondersteuning.

Links vinden we tot slot nog de voedingsaansluiting, de hdmi 2.0-poort en een enkele 3,5 mm-jack voor zowel koptelefoon als microfoon. Sommige gaming headsets vereisen twee aparte jacks, maar daarvoor was op dit model kennelijk geen ruimte. Hoewel je via zowel de Thunderbolt 3-poort als de hdmi-connector externe beeldschermen kan aansluiten, is het via die interfaces helaas niet mogelijk om gebruik te maken van G-sync. Wat ons betreft had Asus dus beter een displayport-uitgang kunnen monteren in plaats van de hdmi-poort; daarmee werkt die voorziening wel.

Werkomgeving en scherm

Als je de eerdere Zephyrus al eens hebt gezien, zal je de bijzondere plaatsing van het toetsenbord bekend voorkomen. Je treft het bij deze laptop helemaal vooraan. Dat is geen onverdeeld handige locatie. Bij een normale laptop kun je je handpalmen op de behuizing laten rusten, maar daar is bij dit model geen plek meer voor. Gelukkig levert Asus in de doos alvast een polssteun mee, maar je hebt hierdoor wel wat extra ruimte nodig vóór de laptop. Gamen op een vliegtuigtafeltje kun je met dit apparaat dus wel vergeten.

Kijken we naar de indeling van het toetsenbord, dan zien we geen grote verrassingen. De Zephyrus beschikt over een aantal voor gaming-notebooks gebruikelijke hotkeys, zoals de optie om de microfoon te muten, een sneltoets waarmee je de fanmodus kiest en een knop om direct de RoG Command Center-software te openen (waarover zo direct meer). Opmerkelijk genoeg mist een sneltoets om de Windows-toets uit te schakelen. De spatiebalk heeft aan de linkerkant een kleine verbreding, zodat je hem met je linkerduim makkelijk kunt bereiken. De pijltjestoetsen zijn helaas op halve hoogte uitgevoerd, maar staan tenminste redelijk los van de rest van het toetsenbord, zodat je niet snel misslaat.

Waar bij de recent geteste Asus RoG Strix Scar II en Hero II respectievelijk de 'wasd'-toetsen en 'qwer'-toetsen geheel transparant waren uitgevoerd, hebben zowel 'wasd' als 'qwer' bij de Zephyrus een minder opvallend, transparant randje. In de software kun je kiezen welk van de twee delen je apart wil uitlichten. De instellingen voor de verlichting zijn verder beperkt, als je het vergelijkt met een recentere gaming notebook als de MSI GS65. De rgb-verlichting is niet per toets instelbaar en het aantal instelmogelijkheden niet bijzonder ruim.

Gezien de dikte van de machine is het niet vreemd, dat de hoeveelheid travel van het toetsenbord beperkt is. Dat is overigens bij de concurrerende MSI GS65 niet anders. Asus heeft het toetsenbord van de Zephyrus voorzien van een lekker stevige aanslag, waarbij je de actuatie duidelijk kunt voelen. Dat zorgt ervoor dat je minder het gevoel hebt, dat je de toetsen niet zo heel ver kunt indrukken. Jammer is wel, dat de dunne metalen plaat rondom het toetsenbord in het midden een klein beetje meegeeft.

Het touchpad zit zoals gezegd rechts naast het toetsenbord. Het formaat is noodgedwongen relatief beperkt ten opzichte van een gebruikelijk exemplaar. Bovendien is de oriëntatie verticaal in plaats van horizontaal, vanwege de beperkte ruimte in de breedte. Dat zal niet iedereen waarderen, maar aan de andere kant zul je in combinatie met een gaming notebook hoogstwaarschijnlijk toch een losse muis gebruiken. Sterker nog: in de doos van de Zephyrus zit alvast een simpel, bedraad exemplaar verstopt. Behalve locatie en formaat is er weinig mis met de touchpad: het gaat om een Precision-exemplaar, dat door Microsoft van drivers wordt voorzien en aan bepaalde eisen omtrent nauwkeurigheid voldoet. Het oppervlak is lekker glad en de losse muisknoppen geven solide feedback.

Bestaat je vrije tijd naast gamen ook uit Excelbewerkingen en berekeningen? Dan heeft Asus aan je gedacht. Met een van de knoppen boven het touchpad krijg je een numpad tot je beschikking. Het touchpad wordt dan uitgeschakeld en op het oppervlak worden rood verlichte cijfertoetsen geprojecteerd.

RoG Command Center

We hadden het net al even over het 'RoG Command Center', een soort dashboard van waaruit de op gaming gerichte utilities kunnen worden bereikt, die Asus op de Zephyrus heeft voorgeïnstalleerd. We zien dat soort software overigens vaker terug op gaming-notebooks van andere merken.

Bij het starten van het Command Center word je begroet met een scherm vol met cijfers. Het nogal druk ogende overzicht bevat de actuele temperaturen en kloksnelheden van de processor en videokaart, alsmede het geheugen- en opslaggebruik. De applicatie dient vooral als hub voor andere toepassingen, die je terugvindt via de knoppen aan de onderkant.

De 'Aura Core'-knop opent de toepassing waarin je de verlichting van het toetsenbord en andere onderdelen kunt configureren en eventueel synchroniseren met andere Asus-producten. De functionaliteit van de rest van de knoppenrij spreekt redelijk voor zich: met 'Fan Overboost' kun je een fanprofiel kiezen, via 'GameVisual' kies je de kleurmodus van het scherm. 'Sonic Radar' laat de richting van waaruit (in-game)geluiden komen zien op het scherm, met 'Sonic Studio' kun je de klank van het geluid zelf aanpassen. Tot slot vind je opties voor het starten van de Geforce Experience en het in- of uitschakelen van het touchpad, de Windows-toets en de toets voor het RoG Command Center.

Full HD, IPS, G-sync, 144 Hz - en eindelijk rappe responstijden

De RoG Zephyrus GX501GI-EI016T is voorzien van een display met behoorlijke specificaties. Een 15,6 inch ips-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten zien we zovaak, maar dit exemplaar toont maximaal 144 beelden per seconde. Dat is meer dan de eerdere Zephyrus, die met een 120 Hz-paneel was uitgerust. Ook de nieuwe laptop heeft weer een G-sync scherm; krijgt de gpu het even lastig, dan treedt dus niet meteen storende tearing op. Nadeel is echter wel dat G-sync niet samengaat met het gebruik van de igpu. Die is dus ook uitgeschakeld bij de Zephyrus. Je maakt altijd gebruik van de Nvidia GTX 1080, wat weinig goeds belooft voor de accuduur.

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware blijkt dat het scherm voor wat betreft helderheid, contrast en kleuren prima aan de verwachtingen kan voldoen. Een maximale helderheid van 322 cd/m² is niet toereikend om in de volle zon te gaan gamen, maar voor gebruik binnenshuis ruim voldoende. Het contrast is met 1074:1 tevredenstellend. De kalibratie is met een gemiddelde kleur- en grijsafwijking van respectievelijk 3,9 en 4,3 dE 2000 goed voor elkaar voor een gaming-laptop. Asus zou de weergave verder kunnen verbeteren door een wat lagere kleurtemperatuur te kiezen - met 7717 K is het scherm nu duidelijk aan de blauwe kant. Ten opzichte van het oude model is gemiddelde kleurafwijking minder groot, doordat het scherm in de nieuwe versie het sRGB-gamut net wat beter kan afdekken, te zien in de diagrammen onder de grafieken. Ondersteuning voor een breder kleurbereik is niet aanwezig, iets wat de MSI GT75 en HP Omen X 17-ap030nd in onderstaande grafiek wel bieden.

N.B.: In de hiernavolgende grafieken wordt de nieuwe RoG Zephyrus GX501GI-EI016T aangegeven middels een rood balkje. Het oude model uit 2017, de RoG Zephyrus GX501VI-GZ021T, kun je herkennen aan een geel balkje. De rest van de grafiek bestaat uit andere recent geteste gaming laptops met een Nvidia GTX 1080.

 • Max. helderheid
 • Contrast
 • Gem. kleurafw.
 • Gem. grijsafw.
 • Gamma

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016TAsus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T

Belangrijk voor een gaming laptop zijn natuurlijk de responstijden van het scherm. Helaas hebben we in het verleden genoeg laptoppanelen gezien die op papier veelbelovend leken, maar waarvan de responstijden zwaar tegenvielen. De originele Zephyrus GX501 vormde daarop geen uitzondering. Hoewel dat model een 120 Hz-paneel aan boord had, liep het beeldscherm qua reactietijden achter de feiten aan. Met een refreshrate van 120 beelden per seconde moet er iedere 8,3 ms een nieuw plaatje op het scherm verschijnen. Bij de oude Zephyrus GX501 verliep geen enkele door ons gemeten transitie zo snel; voor de wisseling van 20% naar 80% grijs had het paneel zelfs meer dan dubbel zoveel tijd nodig.

Het scherm van de nieuwe GX501 is gelukkig uit een heel ander hout gesneden. Met 144 Hz moeten transities nog wat rapper verlopen, en maximaal binnen 6,94 ms worden afgerond. Zoals hieronder te zien is, is iedere transitie die we hebben gemeten nu daadwerkelijk snel genoeg. We noteren op de belangrijke grijs-grijstransities zowel een rise- als een fall-tijd van slechts 3,1 ms. Dat gaat wel gepaard met een relatief hoge overshoot van 20 procent. Je kunt dus wat last krijgen van artefacten bij snelle beeldwisselingen, maar dit is niettemin een veel beter resultaat dan voorheen.

N.B.: In tegenstelling tot de rest van de grafieken zie je in het onderstaande overzicht de oude Zephyrus GX501VI-GZ020T, in plaats van het model dat eindigt op 'GZ021T'. De 'GZ020T' en 'GZ020T' hebben hetzelfde scherm, maar een licht afwijkende configuratie. We hebben van de GX501VI-GZ021T, die qua hardware het meest lijkt op de nieuwe GX501GI-EI016T die onderdeel is van deze bespreking, door een technisch probleem helaas geen testresultaten van het beeldscherm beschikbaar.

 • 0-100%
 • 100-0%
 • 20-80%
 • 80-20%

Hardware

Was de 'oude' RoG Zephyrus GX501VI-GZ021T uit 2017 nog voorzien van een quadcore i7-7700HQ, de nieuwe machine met typenummer RoG Zephyrus GX501GI-EI016T is uitgerust met een zescore-chip uit Intels nieuwe Coffee Lake-H-reeks. Deze Intel Core i7 8750H draait op 2,2 GHz met een boost naar 4,1 GHz. Middels Hyperthreading kan de chip aan niet minder dan twaalf threads tegelijk werken. Voor hedendaagse games is dat misschien overkill, maar recentere titels maken steeds beter gebruik van meerdere cores, zoals ons recente artikel over het core-gebruik in games heeft uitgewezen. Met een hexacore met twaalf threads zit je de komende periode gebakken.

Hoewel de nieuwe i7 8750H over anderhalf zoveel rekenkernen beschikt als de eerdere i7-cpu, bedraagt de tdp volgens Intel nog steeds dezelfde 45 W. Dit niettegenstaande het feit, dat ook de kloksnelheden omhoog zijn gegaan: de i7 7700HQ deed zijn werk nog op maximaal 3,8 GHz. Al met al is het verbruik niet gering, dus het is te hopen dat de koeling en accu van de dunne Zephyrus tegen het geweld van de nieuwe cpu zijn opgewassen.

De Zephyrus GX501 van 2018 beschikt nog steeds over een Nvidia GTX 1080 met het 'Max-Q'-ontwerp. De videokaartenmaker kondigde de speciaal op dunne laptops gerichte videokaarten vorig jaar aan op de Computex-beurs. Asus' originele Zephyrus GX501 was één van de eerste modellen die de krachtige kaart aan boord had.

Voor het model van dit jaar herhaalt Asus het kunstje dus nog maar eens. De prestaties van een GTX 1080 'Max-Q' zijn wat lager dan een normale variant, doordat Nvidia de kloksnelheden wat heeft moeten bijstellen. Niettemin laat de grafische rekenkracht voor een gaming laptop al met al weinig te wensen over, zeker gelet op de geringe dikte.

Wie het nieuwsoverzicht op Hardware.Info de laatste weken een beetje heeft gevolgd, heeft echter vast de aanzwellende geruchtenstroom over een nieuwe videokaartenserie van Nvidia voorbij zien komen. Vooralsnog is nog niet eens zeker wanneer de kaarten worden aangekondigd, laat staan wanneer je ze in laptops zou kunnen aantreffen of welke prestaties de verwachte gpu's gaan bieden. Voor bijna drieduizend euro wil je liefst zo lang mogelijk vooruit kunnen met een nieuwe laptop - en gezien de GTX 1080 in desktopuitvoering al sinds 2016 meegaat, wordt het onderhand aantrekkelijk om de hand nog even op de knip te houden.

Voor wat betreft het werkgeheugen en de opslag heeft Asus, net als bij de eerdere Zephyrus GX501, weer gekozen voor 16 GB ddr4 in de vorm van 2 sodimm's van 8 GB, draaiend op 2400 MHz. De ssd heeft een capaciteit van 512 GB. Het gaat andermaal om de SM961 van Samsung, een rap nvme-exemplaar.

Natuurlijk hebben we ook de beide Zephyrus-laptops opengemaakt voor een blik binnenin. We zien een opvallend rode printplaat tevoorschijn komen, waar de vorige versie vanbinnen nog wat anoniemer oogde. Te midden van de elektronica zit het forse koelsysteem, dat ten opzichte van het eerdere model ongewijzigd lijkt. In het midden van het systeem zien we links de videochip en rechts de cpu. Rondom die warmtebronnen zit een reeks forse heatpipes alsmede twee ventilatoren. Die zuigen hun lucht aan via de bovenkant van het systeem - iets dat je kunt voelen als je je hand op die plaats op de laptop legt - om de hete lucht via de uitlaten aan de achterkant en de linker zijkant af te voeren.

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T
De nieuwe (boven) en oude (onder) Zephyrus GX501.

Asus RoG Zephyrus GX501VI-GZ021T

Zowel de twee reepjes werkgeheugen als de ssd in het m.2-slot naast de accu laten zich eenvoudig vervangen. Ruimte voor een tweede harde schijf of ssd is er niet, in tegenstelling tot bij veel andere gaming notebooks. Dat is de concessie die je doet voor de geringe dikte van dit model.

Systeemprestaties

Het grote verschil tussen de nieuwe Zephyrus GX501M en het oude exemplaar is dus de processor. De grote vraag is echter, in hoeverre het verschil in processorkracht gaat bijdragen aan de gaming prestaties. Om daarachter te komen, hebben we zoals gebruikelijk weer onze reeks van benchmarks van stal gehaald.

Processor: Zes verslaan vier

In de Cinebench R15 Multi-benchmark zien we dat de i7 8750H goede zaken doet, doordat hij ten opzichte van de i7 7700HQ over twee rekenkernen extra beschikt. Een score van 969 punten is goed voor de derde plaats in deze grafiek, nog voor de Acer Predator 17X, die van een overklokbare quadcore Core i7-7820HK is voorzien. De twee modellen bovenin de grafiek scoren nog fors beter, doordat ze een overklokbare hexacore aan boord hebben, in geval van de BTO zelfs een desktopcpu. Die machines zijn mede daardoor enorm log en dik, omdat de hooggeklokte cpu's ook een buitenformaat koeling vereisen.

De i7 8750H biedt iets hogere prestaties per rekenkern dan de i7 7700HQ, zoals de onderstaande grafiek uitwijst. Intel heeft het model per slot van rekening een hogere turbosnelheid meegegeven dan zijn voorganger.

Het verschil tussen zes en vier cores laat zich duidelijk zien in een synthetische benchmark als Cinebench. De PCMark 8 v2-benchmarks simuleren een meer realistische praktijksituatie en dan blijken de relatieve verschillen al met al beperkter. De stap naar meer cores levert niettemin een duidelijk hogere score op. In de minder intensieve 'Home' en 'Work'-tests kan de nieuwe Zephyrus daardoor zelfs wedijveren met de logge BTO 17CL879 en MSI GT75. In de veeleisende 'Creative'-test vormt de minder fors bemeten koeling van de Zephyrus een beperkende factor, waardoor Asus' systeem weer wat terugzakt.

 • PCMark 8 v2 Creative
 • PCMark 8 v2 Home
 • PCMark 8 v2 Work

Videokaart: Snelle GTX 1080 'Max-Q' blijft gehandhaafd

Ten opzichte van de vorige Zephyrus monteert Asus in deze versie dezelfde videokaart. De nieuwe processor leidt in 3DMark Fire Strike tot een drie procent hogere totaalscore. De cpu-afhankelijke Physics-deelscore is een kwart hoger, terwijl de Graphics-deelscore juist tien procent lager uitvalt. Mogelijk produceert de nieuwe cpu onder belasting meer warmte dan het oude model, waardoor de videokaart wat sneller tegen een thermische limiet oploopt.

 • 3DMark Fire Strike
 • Fire Strike: Graphics
 • Fire Strike: Physics

 • FC:Primal -high
 • -low
 • GTA:V -high
 • -low
 • Metro:LL -high
 • -med

In onze praktijktests met drie verschillende spellen, die we op krachtige laptops als deze uitvoeren, blijkt het effect van de nieuwe cpu gelukkig positief in vrijwel alle gevallen. Vooral in Metro Last Light zien we een grote prestatiewinst, die kan oplopen tot 20 procent. In GTA V levert de overstap naar een hexacore maar 3 tot 4 procent hogere framerates op, terwijl de resultaten in Far Cry Primal niet noemenswaardig verschillen.

Opslag: Nvme-ssd

De Zephyrus GX501GI-EI016T heeft dezelfde Samsung SM961-ssd aan boord als het oude model. Vreemd genoeg is de bandbreedte die we meten middels de PCMark 8 Storage-benchmark opeens een stuk lager.

 • PCMark 8 Storage Bandwidth
 • PCMark 8 Storage 2.0 Score

Wifi: Alleen snel op 5 GHz

Zoals gezegd beschikt de RoG Zephyrus GX501 niet over een bedrade netwerkaansluiting. Het is dus te hopen dat de ingebouwde 802.11ac-adapter vlug genoeg is, zodat je tijdens snelle spelsessies niet achter het net vist. Gelukkig heeft Asus de nieuwe Zephyrus voorzien van een snellere netwerkchip in de vorm van de Intel Wireless-AC 9560. Dat is een van Intels rapste draadloze netwerkoplossingen van dit moment, die theoretische maximumsnelheden tot 1730 Mbps belooft.

Maak je gebruik van de 5 GHz-band, dan behaalt de laptop inderdaad uitstekende doorvoersnelheden, die tot de snelsten in het testveld behoren. Op 2.4 GHz vallen de scores echter behoorlijk tegen: zowel zenden als ontvangen doet de laptop maar half zo snel als de concurrentie. Dat gold ook al voor het oude model met een tragere netwerkchip. Mogelijk kijken we hier aan tegen een beperking in het ontwerp van de antenne.

 • 2.4 GHz receive
 • 2.4 GHz send
 • 5.0 GHz receive
 • 5.0 GHz send

Accuduur en koeling

De RoG Zephyrus GX501 mag qua formaat aardig de kant van een moderne kantoorlaptop opgaan, uiteraard verwachten van een gaming laptop als deze geen bijzonder lange accuduur. Die verwachting wordt nog versterkt als we een blik werpen op de grafieken hieronder: te zien is, dat de nieuwe Zephyrus zelfs in de categorie van gaming-modellen tot één van de minst zuinige machines behoort. Dat zal te maken hebben met de krachtige processor, de altijd draaiende GTX 1080 en het op 144 Hz verversende scherm.

 • Energieverbruik idle
 • Energieverbruik uit

Het hoge stroomverbruik gecombineerd met de relatief beperkte accucapaciteit van 50 Wh leidt in onze Browser accutest, die de accuwerktijd meet bij licht gebruik en een schermhelderheid van 180 cd/m², tot een weinig verrassend maar niettemin teleurstellend resultaat. De oude Zephyrus ging nog geen tweeënhalf uur mee, maar de nieuwe laptop houdt er zelfs al na anderhalf uur mee op.

In de PCMark Creative accutest, waarin de hardware flink wordt aangesproken, trekt de nieuwe Zephyrus eveneens aan het kortste eind, met een looptijd van precies één uur. Zo te zien aan de eindscore klokt de laptop zich op de accu maar beperkt terug. Dat leidt tot behoorlijk goede prestaties gedurende de werktijd op de accu, maar ook een uiterst korte totale accuduur. Al met al lijkt de accu van de Zephyrus GX501 er vooral op gericht om korte stroomonderbrekingen te overbruggen - ga je onderweg gamen met deze laptop, dan is het spelplezier van zeer korte duur.

 • Creative accu
 • Creative prestaties

Koeling

Zoals gezegd heeft de RoG Zephyrus GX501 met hexacore-cpu hetzelfde koelsysteem als zijn voorganger met een quadcore-processor. We waren dus benieuwd, in hoeverre de koeling erin zou slagen ook de nieuwe chip optimaal zijn werk te laten doen. Om daarachter te komen, hebben we de laptop de 3DMark Fire Strike-benchmark laten uitvoeren, waarbij we met het programma HWiNFO de gegevens van de temperatuursensoren hebben uitgelezen.

Uit de resultaten van HWiNFO blijkt, dat de cpu tijdens de stresstest behoorlijk warm werd. De temperatuur van de cpu package liep op tot 92 graden Celsius. Dat is hoger dan de limiet van 90 graden, waarboven de chip zich automatisch moet terugklokken. Met een maximumtemperatuur van 80 graden Celsius bleef de gpu over het algemeen iets koeler - warm, maar niet hoog genoeg om de kloksnelheden direct te moeten terugschroeven.

De hoge temperaturen van de componenten binnenin vertalen zich naar een relatief warme behuizing. De brede ruimte tussen toetsenbord en scherm wordt nabij het glimmende RoG-logo, waaronder zich de cpu en gpu bevinden, echt te warm om comfortabel aan te raken. We meten daar temperaturen van zo'n 55 graden.

Je ziet op de foto van onze warmtebeeldcamera mooi terug waar de ventilatoren zitten: omdat daar koude lucht wordt aangezogen, is de behuizing plaatselijk koeler. Het toetsenbord bevindt zich gelukkig vrij ver van de componenten, en voelt zodoende slechts lauwwarm.

Bepaald stil is de Zephyrus ook niet te noemen, al verwachten we dat van een gaming laptop met deze specificaties ook niet echt. Zeker als je gaat gamen, laten de twee ventilatoren duidelijk van zich horen. Gelukkig is het geluid niet onprettig qua toon: een laag geruis, zonder hoogtoerig gezoem of bijgeluiden als coil whine. De snelheid van de fan wordt bovendien op een regelmatige manier bijgeregeld. Heb je voor desktopgebruik behoefte aan minder lawaai, dan kun je in het RoG Command Center zoals gezegd het fanprofiel aanpassen.

Specificaties en uitgebreide testresultaten

Hieronder vind je alle specificaties en testresulaten van beide Zephyrus-laptops nog eens terug. Links het nieuwe model met Core i7-8750H hexacore-cpu, rechts de oudere laptop met een quadcore i7-7700HQ.

Algemeen
 
MerkAsusAsus
ProductnaamRoG Zephyrus GX501GI-EI016TRoG Zephyrus GX501VI-GZ021T
ProductcodeGX501GI-EI016T90NB0GU1-M00200
DetailsProductinfoProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptopLaptop
ToetsenbordindelingQwerty USQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7Intel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8750HIntel Core i7 7700HQ
Processor klokfrequentie2.2 GHz2.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.1 GHz3.8 GHz
Aantal processorcores64
Geheugen capaciteit16 GB16 GB
Type geheugenDDR4DDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz2400 MHz
SODIMM sloten22
Vrije SODIMM sloten00
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB16 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch15.6 inch
Resolutie1920x10801920x1080
Verhouding16:916:9
Pixeldichtheid141 ppi141 ppi
Scherm type (mat/glans)MatMat
PaneeltypeIPSIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie120 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce GTX 1080 Max-Q DesignNvidia GeForce GTX 1080 Max-Q Design
Geïntegreerde / losse GPULosse chipLosse chip
Videogeheugen8 GB8 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen441.4 GB472.8 GB
Aantal harddisks / SSD's11
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/FlashSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productSamsung MZVKW512HMJP-00000Samsung MZVKW512HMJP-00000
Harddisk/SSD 1 form factorM.2M.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapter
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Wireless-AC 9560Intel Dual Band Wireless-AC 8265
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0Bluetooth 4.2
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)00
USB 3.1 Gen1 (Type-A)4
USB 3.1 Gen2 (Type-C)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)44
USB Type-C
Thunderbolt11
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.02.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen11
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)50 Wh50 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal2260 gram2255 gram
Afmeting - Breedte37.9 cm37.9 cm
Afmeting - Diepte26.2 cm26.4 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.8 cm1.8 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 HomeMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)WindowsWindows
Overige
Garantie2 jaar2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm152993148346
3DMark - Cloud Gate3260828184
3DMark - Cloud Gate Graphics111781111210
3DMark - Cloud Gate Physics93737801
3DMark - Fire Strike1423713876
3DMark - Fire Strike Graphics1604817633
3DMark - Fire Strike Physics1510610984
3DMark - Fire Strike Combined73686300
3DMark - Fire Strike Extreme78367518
3DMark - Time Spy58845914
3DMark - Time Spy Graphics58385604
3DMark - Time Spy CPU55924321
Cinebench R15 - Single161153
Cinebench R15 - Multi969733
PCMark 7 - PCMark Score70526789
PCMark 7 - Lightweight Score59855866
PCMark 7 - Productivity Score52814968
PCMark 7 - Entertainment Score70406780
PCMark 7 - Creativity Score1268611882
PCMark 7 - Computation Score2293516825
PCMark 7 - System Storage Score56685711
Opstarttijd13.2 sec.12.5 sec.
PCMark 8 v2 - Home45673919
PCMark 8 v2 - Creative55884916
PCMark 8 v2 - Work39703444
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score50415076
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth394.25 MB/s523.1 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive111.59 Mbit/s104.11 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send70.62 Mbit/s95.51 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive558.83 Mbit/s556.48 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send605.16 Mbit/s463.48 Mbit/s
Geekbench4 - Multi2083115153
Geekbench4 - Multi crypto1319815200
Geekbench4 - Multi integer2607018045
Geekbench4 - Multi float2451217604
Geekbench4 - Multi memory54314957
Geekbench4 - Single48144346
Geekbench4 - Single crypto45384279
Geekbench4 - Single integer48254188
Geekbench4 - Single float46854567
Geekbench4 - Single memory(33)50504387
Geekbench4 - OpenCL168165169853
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W0.4 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.2 W0.2 W
Energieverbruik idle56.9 W20.7 W
Browser accutest - 180 cd/m292 min.142 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m260 min.90 min.
PCMark Creative (Accu)42574223
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur7717 K7153 K
Helderheid wit322.05 cd/m²324.76 cd/m²
Helderheid zwart0.3 cd/m²0.28 cd/m²
Contrast1073.5 : 11159.9 : 1
Gamma2.32.28
Gamma (afwijking van 2,2)0.10.08
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.744.27
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)3.884.98
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)4.667.44
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)4.455.07
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)5.075.53
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)32.83
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)4.15
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)4.84.3
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)3.323.78
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)3.254.18
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)4.877.34
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)4.555.37
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)4.65.07
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)3.062.74
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)3.94.7
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)4.34.3
Reactietijd 0%-100%4.7 ms
Reactietijd 100%-0%4.1 ms
Reactietijd 20%-80%3.1 ms
Reactietijd 80%-20%3.1 ms
Windows Game Benchmarks (2016-2017)
Metro Last Light -1920x1080 - Medium147.1 fps118.7 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - Very High122.6 fps104.7 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Medium86.6 fps83.6 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Very High46.95 fps44.1 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - Low (HD Textures off)109 fps110 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - High94 fps93 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - Low (HD Textures off)55 fps52 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - High43 fps41 fps
GTA V - 1920x1080 - Normal107 fps102.5 fps
GTA V - 1920x1080 - High82.3 fps79.6 fps
GTA V - 3840x2160 - Normal104.7 fps101.8 fps
GTA V - 3840x2160 - High66.6 fps67 fps
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium104 fps97 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra90 fps83 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium42 fps40 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra35 fps34 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium101.7 fps100.2 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra76.8 fps71.7 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium68.7 fps65.5 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra38 fps38.2 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium133.7 fps129.3 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra105.7 fps100.3 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium54.2 fps52.12 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra36.2 fps36.1 fps

Conclusie

De RoG Zephyrus GX501GI-EI016T is een fraaie update voor de 1,8 cm dunne gaming notebook die Asus vorig jaar introduceerde. Met behulp van Intels nieuwe hexacore Core i7 8750H-cpu biedt de laptop een stuk meer processorkracht. Dat leidt in games soms tot flink betere resultaten, maar bij andere titels niet tot enorm veel hogere scores, al waren we wat dat betreft al verwend met het vorige model. Door de GTX 1080 Max-Q is de Zephyrus opnieuw één van de snelste gaming laptops van het moment.

Met de nieuwe Zephyrus heeft Asus naast de cpu een van de andere grote kritiekpunten van het oude model aangepakt: het qua responstijden tegenvallende beeldscherm. Het nieuwe 144 Hz-paneel voldoet wat dat betreft uitstekend aan de verwachtingen. Een aantal andere minpunten is echter niet opgelost. Nog steeds is het aantal aansluitingen beperkt en de plaatsing van het toetsenbord onhandig. De accuduur is er met de krachtiger zescore-chip alleen maar korter op geworden: slechts anderhalf uur looptijd bij licht gebruik en krap een uur onder belasting is gewoon niet best. Hiermee schiet de dunne machine naar onze mening zijn doel voorbij, want zo valt er niet veel mobiel te gamen.

Wellicht de grootste uitdaging voor de nieuwe Zephyrus GX501 is de aanzwellende geruchtenstroom over de aankondiging van nieuwe Nvidia-gpu's. Je hebt met de nieuwe Zephyrus dan wel het laatste nieuws op cpu-gebied aan boord, maar de GTX 1080 is in zijn oorspronkelijke vorm alweer twee jaar oud. Het gebrek aan een nieuwere videokaart kunnen we deze machine of de fabrikant uiteraard moeilijk aanrekenen, maar het is wel iets waar je als potentiële koper rekening mee moet houden. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T

Asus RoG Zephyrus GX501GI-EI016T

 • Laptop
 • Qwerty US
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 2260 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus RoG Zephyrus GX501VI-GZ021T

Asus RoG Zephyrus GX501VI-GZ021T

 • Laptop
 • Qwerty US
 • Intel Core i7 7700HQ
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 2255 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*