Vier home automation controllers met ondersteuning voor Z-Wave en Zigbee review

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Z-Wave en Zigbee
 3. 3. Zipato Zipatile
 4. 4. Athom Homey
 5. 5. Vera VeraSecure
 6. 6. Samsung SmartThings Hub
 7. 7. Vergelijkingstabel
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Wie met domotica aan de slag wil en op zoek is naar een basisstation, doet er goed aan een exemplaar te kiezen dat de twee belangrijkste standaarden ondersteunt: Z-Wave en Zigbee. Hardware.Info vergelijkt vier opties: de Zipato Zipatile, de Athom Homey, de Vera Secure en Samsung SmartThings Hub.

Wie serieus aan de slag wil met het slim maken van zijn of haar huis, heeft vroeg of laat een home automation basisstation nodig. Natuurlijk, met losse producten kom je al een heel eind. Als je bijvoorbeeld Philips Hue lampen (inclusief de bridge), een Sonos audiosysteem of een Siemens Home Connect wasmachine hebt, kun je al die apparaten prima via de eigen app bedienen. Meer en meer van deze slimme apparaten kun je via internet, al dan niet middels een dienst als IFTTT (If This Then That) met elkaar laten communiceren. Wil je al je slimme apparaten vanuit één centraal punt en één app bedienen, dan komt een home automation basisstation om de hoek kijken. Daarmee kun je je huis ineens écht slim maken.

Met zo’n basisstation kun je bijvoorbeeld scènes maken, combinaties van instellingen van apparaten. Een scène “TV kijken” kan bijvoorbeeld zijn: gordijnen dicht, lampen in de woonkamer gedimd en TV aan. Een basisstation geeft je ook de mogelijkheid om op (als het goed is) gebruiksvriendelijke wijze programmaatjes, oftewel routines te maken: van een simpele “als de bewegingssensor in de hal beweging rapporteert, schakel dan de lamp aan” tot veel complexere zaken als “wanneer je niet thuis bent én de deurbel gaat, maak dan een foto van de IP-camera bij de voordeur en mail die jezelf”.

Sommige basisstations gaan nog een stuk verder en fungeren ook direct als thermostaat of zelfs als volwaardig alarmsysteem. Zo kun je bewegings- en raam/deur-sensoren niet alleen gebruiken om ongenode indringers te detecteren wanneer je afwezig bent, maar wanneer je wél thuis bent ook om bijvoorbeeld automatisch lampen in te schakelen.

Een basisstation is net zo bruikbaar als het aantal apparaten waarmee het kan samenwerken. De meeste “grotere” smart devices als camera’s, wasmachines of robotstofzuigers zijn via ethernet of WiFi met internet verbonden. Het is dan puur een kwestie of het basisstation softwarematig geschikt is gemaakt om via de juiste API’s te communiceren met zo’n apparaat – wat vaak bij gebrek aan rechtstreekse ondersteuning via een dienst als IFTTT ook wel lukt. Voor kleinere domotica-producten, zoals slimme lampen, (inbouw) schakelaars, bewegingssensors of raam/deur-contactsensors is WiFi niet geschikt; de behoefte qua bandbreedte is veel beperkter en WiFi is voor dergelijke producten te duur en bovenal, verbruikt te veel energie. Het zijn juist dit soort producten die echt een basisstation vereisen om überhaupt te functioneren. Gelukkig is het aantal belangrijke standaarden tegenwoordig overzichtelijk.

Z-Wave en Zigbee

Het heeft wat langer geduurd dat gedacht of gehoopt, maar eindelijk begint er aan het woud van standaarden in de markt voor home automation producten een eind te komen. Twee standaarden voor draadloze communicatie tussen producten als bewegingssensors, rookmelders, lampen en schakelmodules zijn vooralsnog dominant: Z-Wave en Zigbee. Wie op zoek is naar een domotica basisstation doet er dus goed aan om een exemplaar te kiezen dat beide talen spreekt.

Z-Wave en Zigbee hebben in de basis meer overeenkomsten dan verschillen. Beide standaarden zijn puur gemaakt voor domotica-toepassingen, werken volledig draadloos en werken volgens een zogenaamde mesh structuur. Dat betekent dat iedere Z-Wave of Zigbee module in huis niet rechtstreeks met het basisstation in verbinding hoeft te staan, maar dat communicatie wordt doorgegeven. Daarbij voorzien Z-Wave en Zigbee ook allebei in tweeweg communicatie: wanneer een basisstation een inbouwschakelaar verzoekt om aan te gaan, wordt terug gecommuniceerd of dat ook daadwerkelijk gelukt is. En beide standaarden voorzien in mogelijkheden om te detecteren wanneer er met sensors geknoeid wordt.


Z-Wave en Zigbee werken beide als Mesh-netwerk. Alle apparaten functioneren als repeater, zodat de controller niet rechtstreeks verbinding hoeft te maken met alle devices.

Verschillen zijn er ook. Zo werkt Z-Wave in de 868 MHz band en Zigbee op 2,4 GHz. Een belangrijker verschil is dat er voor Z-Wave slechts één fabrikant van controllerchips is, Sigma Designs. Dat heeft als nadeel dat Z-Wave producten over het algemeen iets duurder zijn (er is immers geen concurrentie), maar als groot voordeel dat Z-Wave producten van verschillende merken vrijwel zonder uitzondering goed met elkaar samenwerken. Bekende merken van Z-Wave modules zijn Fibaro, Aeon, Neo Coolcam en Qubino.

Bij Zigbee zijn er meerdere fabrikanten van controllerchips en zijn de licentiekosten naar verluidt ook wat lager. Het resultaat: Zigbee producten kunnen een stuk goedkoper zijn. De keerzijde is dat samenwerking tussen verschillende merken in de praktijk weerbarstiger blijkt. Zo maken de Philips Hue lampen onderliggend gebruik van Zigbee Light Link (het onderdeel van de Zigbee standaard bedoeld voor verlichting), maar door de specifieke implementatie van Philips werkt rechtstreeks aansturen vanuit een Zigbee basisstation vaker niet dan wel. Gelukkig is er een omweg, door het basisstation via het netwerk te laten communiceren via de Hue Bridge. Ook Ikea’s Trådfri draadloze lampen maken gebruik van Zigbee; deze houden zich beter aan de standaard en zijn in de regel wel rechtstreeks vanuit basisstations aan te sturen. Zigbee tussenstekkers of inbouwschakelaars zien we minder; onder andere het Chinese Xiaomi heeft die in het assortiment.

Overigens, als je basisstation Z-Wave én Zigbee ondersteunt, is het natuurlijk prima mogelijk om apparaten met beide standaarden in huis te combineren: Z-Wave bewegingssensors en Zigbee lampen bijvoorbeeld.

Vier basisstations

Voor dit artikel gingen we aan de slag met basisstations die zowel Z-Wave als Zigbee ondersteunen en dat zijn er – laten we het vriendelijk zeggen – niet bijster veel. Wij testten de basisstations met uiteenlopende Z-Wave apparaten, waaronder een Fibaro inbouwdimmer, een Neo Coolcam tussenstekker, een Fibaro bewegingssensor en een Neo Coolcam raam/deur-sensor. Indien mogelijk verbonden we ook een Zipato RFID-keypad en één of meerdere Foscom IP-camera’s. Verder testten we de compatibiliteit met Philips Hue (via de Hue bridge) en met Google Home.

Zipato Zipatile

Waar andere smart home basisstations in de regel suffe kastjes zijn die je liefst in de meterkast weg zet, gooit Zipato het met de Zipatile over een compleet andere boeg. Deze controller bevat een 8-inch bedieningspaneel, gebaseerd op Android. Je kunt de controller dus op een centrale plek in huis ophangen en vanaf daar alle smarthome apparaten in huis configureren én bedienen.

Zipato ZipaTile Black

De Zipatile is veel meer dan een “basisstation met een scherm”. Naast het aanraakscherm zit het apparaat ook volgepropt met allerhande sensoren: zo heeft het een geluids-, licht-, vochtigheid-, temperatuur-, bewegings- en schoksensor aan boord. Daarnaast heeft de Zipatile een ingebouwde camera, een ingebouwde sirene, een back-upbatterij en twee aan/uit-relays. De combinatie van al die zaken maakt dat je de Zipatile direct uit de doos kunt gebruiken als thermostaat én als full-featured alarmsysteem. In tegenstelling tot bij Zipato’s Zipabox hoef je niet extra te betalen om de geavanceerde alarm- en thermostaatfuncties te gebruiken, bij de Zipatile zijn die in de prijs inbegrepen.

Het configureren van het basisstation en alle apparaten kan vanaf de Zipatile zelf, maar is eenvoudiger via de webinterface. Daar is een belangrijke opmerking bij te maken: het configuratiepaneel draait bij Zipato en wanneer je aanpassingen doet of bijvoorbeeld scènes of regels maakt, worden deze gesynchroniseerd naar je Zipatile. Vanaf dat moment werkt het apparaat gewoon autonoom; ook als er geen internetverbinding is of wanneer de servers van Zipato offline zijn, blijft je slimme huis dus gewoon werken.

De webinterface van Zipato is zeer uitgebreid en heeft daardoor een aardige leercurve. Techliefhebbers, zoals de gemiddelde Hardware.Info lezer, zullen het kunnen waarderen: bedenk het, en het is in te stellen of aan te passen. Voor beginnende gebruikers is het echter te complex; dit is geen basisstation dat je neerzet bij je schoonouders of niet-technische vrienden.

Uitgebreid te programmeren

Vooral de programmeerbaarheid is een groot pluspunt van Zipato. Men maakt gebruik van een blokkensysteem, waarbij je routines visueel in elkaar kunt lego’en. Daardoor hoef je geen volleerd programmeur te zijn. Het mooie is dat het systeem wel alle mogelijkheden biedt om zéér complexe regels te bouwen; if-then-else constructies, loops, variabelen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is beschikbaar – waarbij we wel moeten aanmerken dat je voor de meest complexe bouwblokken eenmalig een extra licentie van 39 euro moet kopen. Met de Zipato kun je routines maken met een flexibiliteit en complexiteit die bij de andere controllers ondenkbaar is.

Wel valt op dat enkele voor de hand liggende zaken in de standaardfunctionaliteit ontbreken. Een voorbeeld daarvan is GeoFencing, waarmee je binnen regels het wel of niet thuis zijn van één of meerdere personen als conditie kunt opnemen. Gelukkig is het juist door de uitgebreide configuratiemogelijkheden eenvoudig toe te voegen; zo kun je een virtuele schakelaar maken, daarvoor een URL opvragen om die via internet aan- en uit te schakelen en die vervolgens bij IFTTT weer koppelen aan een GeoFencing recept. Appeltje-eitje voor de doorgewinterde Domotica-enthousiasteling, veel te complex voor de beginner.

Waar de Zipatile echt uitblinkt is bij het alarm; de functionaliteit daarvan is minstens zo uitgebreid als van een “echt” alarmsysteem van honderden of duizenden euro’s. Allereerst bevat de Zipatile standaard vier verschillende alarmen, waaronder een inbraakalarm en een veiligheidsalarm. Die laatste is bijvoorbeeld om gekoppelde rook- of overstromingssensors centraal op te vangen. Het inbraakalarm is zeer uitvoerig te configureren; denk hierbij aan zaken als inschakelvertraging, notificaties, en zo verder. Het alarm is in te stellen als “Arm Away” (je bent weg) en “Arm Home” (je bent thuis, bijvoorbeeld ’s nachts). Je kunt per sensor instellen of die in beide situaties wel of niet actief moet zijn. Je kunt ook instellen welke sensors bij de ingang van je huis zitten en welke niet. Op die manier kun je ervoor zorgen dat wanneer bewegings- of deursensors in de hal activiteit registreren het alarm nog niet direct afgaat, omdat je nog de tijd moet hebben om het alarm te deactiveren. Tegelijkertijd gaat zo het alarm bij beweging op de eerste verdieping of bij het openen van een raam wel direct af.

Juist het feit dat de Zipatile een eigen bedieningspaneel heeft maakt het alarm handig in gebruik. In- en uitschakelen (met pincode) kan eenvoudig via het aanraakscherm. Je kunt echter ook eenvoudig één of meerdere Zipato Z-Wave rfid-keypads koppelen, zodat je met rfid-tags het alarm kunt in- of uitschakelen. Notificaties kun je krijgen via de app of via e-mail. Tegen betaling kun je “credits” kopen, waarmee je ook notificaties via SMS of als telefoongesprek kunt ontvangen; niet onbelangrijk voor een alarm. In dit geval is het ook goed om te weten dat de Zipatile een back-upbatterij heeft. Eén ding ontbreekt helaas: er is geen mogelijkheid om een back-upinternetverbinding via 3G/4G te configureren. Wel kun je van Zipato een notificatie krijgen als het apparaat niet meer te bereiken is.


Zipato heeft een zeer uitgebreide webinterface, maar wel met een steile leercurve.


Dankzij de uitbreide, op blokken gebaseerde programmeermogelijkheid kun je bij Zipato je huis zo’n beetje iedere denkbare wijze automatiseren.

Uniek bedieningspaneel

De bediening van je domoticasysteem met de Zipatile ideaal: niet alleen omdat je op het 8” scherm al je apparaten en scènes direct kunt bedienen, maar ook omdat er rond het scherm een zestal aanraakgevoelige knoppen zijn waar je 18 verschillende functies (één keer, twee keer en drie keer tikken) achter kunt definiëren. In de praktijk is het bijvoorbeeld handig om veel gebruikte scènes (TV kijken, eten, slapen, etc.) achter die knoppen te zetten.

Qua compatibiliteit zit het wel snor. Alle Z-Wave apparaten die wij testten werden compleet ondersteund, inclusief alle mogelijke configuratieopties. Sonos, Nest en Ikea Trådfri hebben we niet geprobeerd, maar zouden probleemloos moeten werken volgens de fabrikant. IFTTT support is niet ingebakken, maar is via de API relatief eenvoudig te koppelen. Google Home ondersteuning is er nóg niet, maar Zipato liet ons weten dat de ontwikkeling daarvan is voltooid en de code nu ter goedkeuring bij Google ligt. Wellicht dat bij het verschijnen van dit blad die ondersteuning er al is. Amazon Alexa wordt wel al ondersteund. Wel is het zo dat verdere ondersteuning voor apparaten wat tegenvalt; zaken als Siemens Home Connect of Luxaflex Powerview worden niet ondersteund, maar zijn via IFTTT vermoedelijk relatief eenvoudig te koppelen.

Door de uitgebreide uitrusting is de Zipatile wel de duurste controller in de test: € 369 mag je er voor neertellen. Toch valt ons dat eigenlijk nog mee, gezien het feit dat de uitgebreide controllers van Athom en Vera, die géén scherm en minder sensors aan boord hebben, slechts 70 euro goedkoper zijn.

Winkel

Prijs BE

Hashop.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 € + 2,5%
0,00 €
13,50 €
0,00 €
Shop: 378.95

378,95 €

Prijsinformatie
378,95 €
0,00 €
378,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 378,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 378,95 €

Athom Homey

De Homey van het Nederlandse Athom begon in 2014 als een Kickstarter-project. Het plan was destijds om een smart home basisstation te maken dat met zo’n beetje alle denkbare apparaten zou kunnen samenwerken en dat doel is méér dan gelukt. De Homey is zonder enige twijfel de kampioen van de compatibiliteit. Dat komt enerzijds door de ingebouwde verbindingsmogelijkheden; niet alleen Z-Wave en Zigbee, maar er zit ook nog een 433 MHz zender/ontvanger in, waardoor de Homey ook compatible is met bijvoorbeeld KlikAanKlikUit of Somfy zonweringen. Het komt ook doordat de ontwikkelaars van Homey vermoedelijk het fenomeen vrije dag niet kennen; zo’n beetje voor ieder via het netwerk te benaderen smarthome apparaat heeft men wel ondersteuning ontwikkeld; van Siemens vaatwassers tot Sunway rolgordijnen. Hebben ze het niet zélf gedaan, dan heeft iemand anders het wel gedaan, want Athom was slim genoeg om het eenvoudig voor anderen te maken om uitbereidingen voor de Homey te programmeren, die als “apps”  toe te voegen zijn. Dat gaat zo ver dat er zelfs apps zijn om de Homey te laten communiceren met de website van PostNL om pakjes te traceren.

Athom Homey

De Athom is nog in één ding kampioen en dat is in gebruiksvriendelijkheid. Dat komt niet alleen omdat het apparaat volledig in het Nederlands te bedienen is (enkel Zipato biedt ook de Nederlandse taal, zij het in hun geval gebrekkig), maar vooral door de zeer intuïtieve werking van de mobiele- en desktop-app waarmee je de Homey kunt configureren. Wanneer je bijvoorbeeld een apparaat wil verbinden, vertelt Homey je ook stap-voor-stap wat je met het betreffende product moet doen om een koppeling tot stand te brengen.


De Homey heeft hardware aan boord voor zo’n beetje iedere draadloze Domotica-standaard.

Go with the flow

Het maken van regels gaat bij Homey door middel van een functionaliteit die men Flows noemt. In een overzichtelijk scherm kun je apparaten of andere triggers slepen in drie kolommen “Als dit gebeurt”, “En dit gebeurt”, “Doe dan dit”. Toen de Homey net op de markt was, was dit nog vrij beperkt. Door de komst van een “of” mogelijkheid bij de “en dit”, de introductie van variabelen en de mogelijkheid om conditioneel vanuit de ene flow een andere flow te starten, kun je inmiddels ook vrij complexe regels instellen. Desalniettemin is het Flows-principe weliswaar veel gebruiksvriendelijker is dan bijvoorbeeld het blok-systeem van Zipato, maar daardoor ook wat minder flexibel.

De bediening is dankzij de gebruiksvriendelijke app prima. Daarnaast biedt Homey een ingebouwde spraakassistent, maar die moeite had Athom zich beter kunnen besparen. Het werkt, maar reacties zijn zeer traag en in vergelijking met een Google Home of Amazon Alexa moet je commando’s veel te specifiek geven. Athom heeft inmiddels ook aangekondigd de ingebouwde spraakbesturing langzaam uit te gaan faseren ten faveure van een inmiddels beschikbare koppeling met Alexa en Google Home. Dat werkt in beide gevallen prima, al is de Google Home integratie niet ideaal, aangezien die puur beperkt is tot Google als “doorgeefluik”. Je moet dus commando’s geven zoals  “Hey Google, ask Homey to turn off the kitchen lights”. Athom geeft aan dat er gewerkt wordt aan een nieuwe versie van de Google Home integratie, waarbij Google informatie krijgt voor alle gekoppelde apparaten en de “ask Homey” tussenstap niet meer nodig is.

Tot dusver niets dan lof; is er iets waar we niet blij mee zijn? Een gemis is dat de Homey geen geïntegreerd alarmsysteem heeft. Met een hele stapel slim gemaakte Flows en variabelen kun je een heel eind komen, maar je krijgt het nooit zo goed voor elkaar als met een volwaardig geïntegreerd alarmsysteem zoals we bij Zipato of Vera zien. Athom geeft aan dat het “op de wensenlijst” staat, maar nog niet voor de eerstvolgende grote softwareupdate. Wil je geen alarm, heb je geen behoefte aan een mooi centraal bedieningspaneel en is de prijs van € 299 geen bezwaar, dan is de Homey zonder enige twijfel de beste keuze.


De Homey blinkt uit in gebruiksgemak.


Je huis automatiseren doe je bij Homey met zogenaamde Flows.

Vera VeraSecure

Vera is één van de meest ervaren bedrijven in de markt voor domotica-producten en heeft al sinds jaar en dag meerdere basisstations op de markt. De VeraSecure is een nieuwe, luxere versie van de VeraPlus, die al langer op de markt is. Wat de Secure ten opzichte van de Plus doet verschillen zijn extra hardwarematige features om de controller als volwaardig alarm te laten fungeren: een ingebouwde back-upbatterij, een ingebouwde sirene en een backup 3G/4G internetverbinding. Juich echter niet te vroeg; pas toen we gingen testen bleek de website van Vera op dit vlak qua duidelijkheid voor verbetering vatbaar: de 3G/4G verbinding werkt met een eigen SIM-kaart van Vera en alleen in combinatie met een beveiligingsabonnement dat je bij Vera afsluit. Dat is in Nederland en België nog niet mogelijk. Jammer.

Vera VeraSecure

Uiteraard is er support voor Z-Wave en Zigbee. Er is ook een 433 MHz zender/ontvanger aan boord, maar die wordt gebruikt voor het eigen VeraLink protocol voor het verbinden van een serie apparaten van eigen makelij. Producten als KlikAanKlikUit, waar ze in het thuisland van Vera nog nooit van hebben gehoord, kun je er dus niet mee verbinden.

Die Amerikaanse heritage is duidelijk als we de Vera in gebruik nemen. Dat het apparaat niet in het Nederlands kan werken is jammer, maar zien we door de vingers. Dat je bij het configureren van je locatie een incomplete database van Nederlandse plaatsnamen krijgt voorgeschoteld is vervelender. En dat de rapportagemogelijkheid van energiekosten binnen de Vera stug dollars blijft tonen, ook als je hebt geconfigureerd dat het Euro’s moeten zijn, bewijst dat er nog werk aan de winkel is. Dat zien we ook bij de apparaatcompatibiliteit; door middel van tientallen door Vera zélf en de community ontwikkelde “apps” kun je net als bij Homey de functionaliteit flink uitbreiden en de Vera geschikt maken voor talloze slimme apparaten. Ook hier geldt echter: is het groot in Amerika, dan vind je het wel in de lijst, maar je oer-Europese Siemens Home Connect of andere typische Europese of Nederlandse apparaten blijven buiten schot. Ook Ikea Trådfri is nog missing in action. De compatibiliteit met Z-Wave apparaten van welke soort dan ook is echter perfect.


De interface van Vera is duidelijk, maar op veel plekken merk je dat het in de basis een Amerikaans product is.


Het alarmsysteem is bij Vera goed doordacht en eenvoudig te configureren.

Doordacht alarmsysteem

Vera zit naar eigen zeggen al bij versie 7 van haar webinterface en dat is te merken, want die zich goed en handig in elkaar. Niet zo fancy en hip als bij de Homey, maar qua gebruiksvriendelijkheid bijna op hetzelfde niveau. Het toevoegen van devices gaat relatief eenvoudig en als een apparaat officieel wordt ondersteund, toont de interface van Vera net Homey stap-voor-stap wat je met het device moet doen om het te koppelen. Slim is de manier waarop het alarm werkt, met vier modi home, away, night en vacation. Per modus kun je configureren of sensors een alarm moeten laten afgaan, welke sirenes en notificaties in zo’n geval geactiveerd moeten worden, maar ook welke apparaten automatisch in- of uitgeschakeld moeten worden als de betreffende modus wordt geselecteerd. Van modus wisselen (dus de facto het alarm in- en uitschakelen) kan eenvoudig via de app, maar je kunt ook een keypad koppelen.

Bij Vera zijn scènes en routines één ding. Dat betekent dat wanneer je een scène aanmaakt, je ook direct moet aangeven hoe die getriggerd wordt; handmatig, op een bepaald tijdstip of door een bepaald device. Hoewel het bij elkaar klikken van scène annex routine erg gebruiksvriendelijk is en je stap voor stap door het proces heen wordt geloodst, zit er ook wel weer een beperking in doordat je wel meerdere triggers kunt opgeven (OF), maar niet kunt aangeven dat die allemaal waar moeten zijn (EN). Daar valt omheen te werken doordat je op alle plekken code kunt toevoegen aan de routine in de zogenaamde LUUP programmeertaal. Daarin is zo’n beetje alles mogelijk, maar is wel alleen voor de echte expert. Met diverse add-on apps kan het maken van routines nog verder uitgebreid worden.

Stembediening is mogelijk via zowel Amazon Alexa als Google Home, al is die laatste implementatie net als bij Homey vooralsnog vrij basaal. Je moet dus commando’s geven op de “Hey Google, ask Vera to …”-manier. Ondersteuning voor IFTTT is op het moment van schrijven als bètafunctionaliteit beschikbaar.

Op papier is de VeraSecure de ideale gulden middenweg tussen de gebruiksvriendelijkheid van de Homey en de alarmmogelijkheden van de Zipatile. In de praktijk blijkt dat ook tot op zeker hoogte het geval, maar het feit dat de 3G-backup in onze regio nog niet werkt, de duidelijke focus op de Amerikaanse markt en de beperkte ondersteuning voor typisch Europese apparaten maakt dat Vera toch nog wat werk moet verzetten wil dit product écht een aanrader worden.

Winkel

Prijs BE

robbshop.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,7%
0,00 €
0,00 € + 1,7%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

299,95 €

Prijsinformatie
299,95 €
0,00 €
299,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 299,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 299,95 €

Hashop.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 € + 2,5%
0,00 €
13,50 €
0,00 €
Shop: 299.95

299,95 €

Prijsinformatie
299,95 €
0,00 €
299,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 299,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 299,95 €

Samsung SmartThings Hub

Het vierde en laatste basisstation dat we testten is de SmartThings Hub van Samsung. SmartThings is een van oorsprong Amerikaanse fabrikant van smart home oplossingen, die in 2014 door Samsung werd overgenomen. SmartThings is in de Benelux nog niet geïntroduceerd en dus ook officieel niet te koop. Via bijvoorbeeld Amazon kun je echter probleemloos een voor Engeland bedoelde hub kopen en met een verloopstekker werkt die prima in Nederland. Uiteraard is de Nederlandse taal nog niet beschikbaar. Opvallend is de lage prijs van het kastje: voor minder dan 100 euro haal je het in huis en heb je een volwaardig basisstation met Z-Wave én Zigbee, dat met 4 AA-batterijen ook nog een batterij-backup heeft.

Samsung SmartThings Hub V2

In gebruik nemen van de hub is wel even anders dan bij de andere apparaten: er is geen webinterface, alles gaat via een Android of iOS app. Die app zit echter overzichtelijk in elkaar en werkt goed. Wanneer je apparaten gaat toevoegen, blijkt dat het lijstje officieel ondersteunde devices opvallend klein is. Geen enkele van onze Z-Wave apparaten staat op de lijst, maar desalniettemin werden ze allemaal herkend. Toch zijn er dan wat gekke dingen; zo werd de NeoCoolcam bewegingssensor herkend als een deur/raam-sensor. Ook werkt in alle gevallen de basisfunctionaliteit van de sensors of schakelaars zonder enig probleem, maar blijkt het niet mogelijk de configuratie-instellingen van de Z-Wave apparaten via SmartThings aan te passen, wat met de andere controllers wel kan.

SmartThings heeft een uitgebreide API en ontwikkelaarsomgeving die je via een website kunt benaderen en is er een levendige community van mensen die ondersteuning voor zo’n beetje ieder denkbaar device programmeren. Het zoeken van de juist code en die toevoegen aan jouw SmartThings hub is wat puzzelwerk, maar maakt wel dat je heel wat meer apparaten goed kunt koppelen. Mocht je de hub overwegen, Google vooral vooraf of de devices die jij wil gebruiken ondersteund worden.

Samenwerken met andere “grote jongens” doet Samsung als geen ander. Amazon Alexa en Google Home worden beide ondersteund en die laatste ook op de juiste manier. Voor IFTTT is er officiële ondersteuning. Philips Hue (via de bridge), Ikea Trådfri, Sonos, het staat allemaal op de officiële compatibiliteitslijst. Een opvallende afwezige zijn de Nest thermostaten.

 

 

Bedienen en configureren gaat bij SmartThings volledig via een app.

Smart ook écht smart

Net als bij andere basisstations kun je apparaten groepen in kamers en scènes aanmaken. Die scènes kun je vanuit de app eenvoudig activeren. Een echt alarmsysteem is er niet, maar je kunt de hub via de app wel in drie modi zetten; home, night en away. Op basis daarvan kun je weer verschillende acties laten uitvoeren.

Om je huis te automatiseren kun je routines en SmartApps gebruiken. Die routines lijkt nog het meeste op de flows van Homey, alleen dan nog iets simpeler (en minder veelzijdig). De facto definieer je een trigger (handmatig, iemand komt thuis, en apparaat ontdekt beweging, etc.) en kun je daarna definiëren wat er moet gebeuren (scènes of apparaten die geactiveerd moeten worden, etc.). Complexere zaken gaan via SmartApps en die zijn ook echt slim: hierin zitten verschillende handige recepten, die je verder met je eigen apparaten kunt definiëren. Recepten variëren van een notificatie krijgen als er iets in je huis gebeurt, via lampen in- en uitschakelen op basis van diverse sensors, tot het omtoveren van een normale lamp tot een wake-up light. Die SmartApps zijn niet alleen een heel handige manier om je huis te automatiseren, ze brengen je ook nog eens op ideeën die je anders wellicht nooit gehad zou hebben.

Al met al is de potentie van de SmartThings Hub meer dan duidelijk en wanneer Samsung te zijner tijd het product officieel in Nederland uitbrengt (met support voor meer in Nederland populaire devices) kan het een klapper zijn. Als je het apparaat nu uit UK importeert, kan het een beetje hit and miss zijn en doe je er goed aan vooraf te inventariseren of de apparaten die jij wil gebruiken, ondersteund worden. Bovenal: de app is handig en gebruiksvriendelijk, maar qua flexibiliteit en configureerbaarheid komt SmartThings nog niet in de buurt van bijvoorbeeld Zipato of Athom.

Vergelijkingstabel

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste specificaties van alle controllers. Klik hier om deze tabel in een nieuw venster te bekijken.

Algemeen
 
MerkAthomSamsungVeraZipato
ProductnaamHomeySmartThings Hub V2VeraSecureZipaTile Black
ProductcodeATH_HOMEYF-HUB-UK-V2MCVEVERA_SECUREZT.ZWEUZBEE.G
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Protocollen
Z-Wave
Zigbee
433 MHz
Bluetooth
NFC
Netwerkverbinding
Ethernet (LAN)
Wi-Fi
3G/4G
Functionaliteit
Ingebouwde thermostaat
Volwaardig alarmsysteem
Scenes
Notificaties
Routines - Simpel
Routines - Blokschema's
Routines - Programmeertaal
Vituele schakelaars / variabelen
API
Backup batterij
Ingebouwde spraakbediening
Ingebouwd bedieningspaneel
Compatible met
Philips Hue
Ikea Trådfri
Sonos
Nest
Somfy
KlikAanKlikUit
Google Home
Amazon Alexa
IFTTT
Ingebouwde sensors
Geluid
Licht
Vochtigheid
Beweging
Schokken
Camera
Sirene
Meegeleverde producten
Meegeleverde schakelaars0 stuks0 stuks0 stuks0 stuks
Meegeleverde sensors0 stuks0 stuks0 stuks0 stuks
Meegeleverde camera's0 stuks0 stuks0 stuks0 stuks
Meegeleverde afstandsbedieningen0 stuks0 stuks0 stuks0 stuks
Apps
Android app
iOS app

Conclusie

Wanneer je kiest voor een basisstation met Z-Wave en Zigbee heb je een ideale start voor je slimme huis. Na het testen van vier basisstations mogen we concluderen dat de vier apparaten alle hun sterke en zwakke kanten hebben.

De Zipato is een uniek apparaat dankzij het ingebouwde bedieningspaneel. Zeker wie ook een alarmsysteem wenst en sensors wil gebruiken voor zowel domotica als alarm heeft aan de Zipato de beste keuze. Het is ook het meest uitgebreid te configureren basisstation van de vier. Zoals geschreven, je moet wel echt een hobbyist zijn, want op sommige vlakken is er een steile leercurve. Desalniettemin is de Zipatile qua functionaliteit onovertroffen, en daarmee ontvanger van een Ultimate Product award.

De Homey is zoals geschreven kampioen gebruiksvriendelijkheid en bovenal kampioen compatibiliteit. Het is ongekend met hoeveel apparaten de Homey probleemloos samenwerkt, zonder dat je er gekke trucs voor hoef uit te halen. Ideaal voor wie zoekt naar een oplossing die “gewoon goed werkt” en geen zin heeft om avondenlang te hobbyen om iets onmogelijks via een omweg toch werkend te krijgen. Om die reden belonen we de Homey met een Excellent Choice award.

De VeraSecure is in theorie een mooi apparaat met goed doordachte software. Maar we schreven het al; het apparaat is in de praktijk nog te veel op de Amerikaanse markt gericht. De alarmmogelijkheden zijn interessant, maar dan biedt Zipato toch een net wat beter aanbod, ook al is Vera gebruiksvriendelijker.

De Samsung SmartThings Hub is duidelijk nog niet geënt op de Nederlandse markt, maar wie hem importeert kan hem potentieel goed gebruiken. Met officieel ondersteunde apparatuur is het apparaatje extreem gebruiksvriendelijk, en de SmartApps zijn een mooie vinding die je laagdrempelig helpen om je huis écht slim te maken. Wil je buiten de gebaande paden, dan is er veel mogelijk, maar moet je je er op voorbereiden dat je heel wat avondjes met Googlen, hobbyen en experimenteren. Qua configureerbaarheid biedt de hub juist de minste mogelijkheden.


Zipato Zipatile


Athom Homey


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Athom Homey

Athom Homey

 • Z-Wave
 • Zigbee
 • 433 MHz
 • Wi-Fi
Niet verkrijgbaar
Samsung SmartThings Hub V2

Samsung SmartThings Hub V2

 • Z-Wave
 • Zigbee
Niet verkrijgbaar
Vera VeraSecure

Vera VeraSecure

 • Z-Wave
 • Zigbee
 • 433 MHz
 • Wi-Fi
Niet verkrijgbaar
Ultimate Zipato ZipaTile Black

Zipato ZipaTile Black

 • Z-Wave
 • Zigbee
 • Wi-Fi
 • Ingebouwd bedieningspaneel
Niet verkrijgbaar
0
*