MSI GS65 Stealth Thin review: echt mobiel, echt krachtig

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Audio, netwerk en gaming features
 6. 6. Testresultaten gaming
 7. 7. Testresultaten gaming nieuw
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Overige testresultaten
 10. 10. Foto's en specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Wanneer wordt een gaming notebook aantrekkelijk? Eén antwoord daarop zou kunnen luiden: als de prestaties die van een desktop (bijna) evenaren. Een andere repliek zou kunnen zijn: als hij er niet meer uitziet als een gaming notebook. Klinkt een van deze twee standpunten als iets waar je het mee eens zou kunnen zijn, dan is de MSI GS65 8RF wellicht een laptop waar je nader naar wilt kijken. Wij deden dat in elk geval wel, want ook in een markt vol exoten als die van gaming laptops, is dit iets bijzonders.

MSI's assortiment aan gaming laptops zal voor kenners weinig nieuws bevatten: GV, GF, GL, GP, GE van laag naar hoog in het klassement, GT voor het topsegment en GS voor de 'Stealth' modellen oftewel laptops met een uitgesproken dun profiel. Het is die laatste categorie waar we nu het nieuwste model van voor ons hebben, en heel eerlijk: dit is wel de klasse waar ons hart een beetje sneller van gaat kloppen. Laptops moeten immers bovenal draagbaar zijn, maar tegelijkertijd leveren we liever niet in op de prestaties. 

Wat dat laatste betreft, zeker nu de GS-serie is voorzien van Coffee Lake-H, oftewel zes- en vier-core processors van de nieuwste generatie, biedt deze een heleboel rekenkracht in een bijzonder slanke verpakking. Het topmodel dat wij voor deze test ontvingen weegt nog geen 1900 gram. Dat is vergelijkbaar met een Dell XPS 15, met dien verstande dat je maximaal een GTX 1050 Ti daarin kunt krijgen op dit moment - en MSI levert maximaal een GTX 1070. Weliswaar een Max-Q editie, maar nog altijd een geheel andere prestatieklasse op grafisch gebied. 

MSI GS65 8RF-038NL

De GS-lijn was altijd al behoorlijk subtiel qua vormgeving, in een segment waar robuuste lijnen en felle kleuren nog altijd dominant zijn, maar de nieuwe versie is radicaal anders qua ontwerp. MSI heeft iets bijzonders neergezet, en dat gaat verder dan de gebruikte ingrediënten, waarbij ook het 144 Hz paneel niet onvermeld moet blijven. We waren dan ook benieuwd naar de prestaties in de praktijk van onze testomgeving, en kunnen daar nu verslag van doen.

In het kort

MSI levert met de GS65 RF8 een bijzonder capabele lichtgewicht notebook - althans, lichtgewicht in zijn klasse. Gezien de 6-core processor en GTX 1070 Max-Q videokaart is de nog geen 1900 gram schoon aan de haak zeer acceptabel te noemen. Qua gebruikservaring weet MSI vrijwel overal de juiste vinkjes te plaatsen, al hadden we het toetsenbord nog wat beter willen zien. Het scherm is snel en voldoende goed afgesteld, en er zijn voldoende aansluitmogelijkheden. Heel prettig is dat MSI ook aan de minder in het oog springende onderdelen aandacht heeft gegeven: netwerk, audiochip en opslag zijn bovengemiddeld goed. Goedkoop is het niet om in dit segment te winkelen, maar wil je dat doen, dan is de GS65 een uitstekende keuze.

 • Scherm niet zo goed gekalibreerd als beweerd
 • Toetsenbord kan beter
 • Iets lagere prestaties in vergelijking met zwaardere vergelijkbaar gespecificeerde notebooks
 • Snel en goed beeldscherm behaalt echt 144 Hz
 • Degelijk, veel aansluitmogelijkheden, prettig om mee te werken of te gamen
 • Uitstekende accuduur, aangenaam licht van gewicht

Constructie en aansluitingen

Een belangrijk kenmerk van de MSI GS65 is zoals gezegd het relatief lichte gewicht - 1865 gram noteren we op onze weegschaal, beduidend minder dan twee kilo en vergelijkbaar met een 15-inch Dell XPS notebook. Voor zijn formaat voelt de notebook hierdoor opmerkelijk licht aan. Bij eerste inspectie zou je hierdoor kunnen denken dat het om een goedkoop product gaat, maar dat is zeker niet het geval.

MSI GS65 8RF-038NL

MSI GS65 8RF-038NL

De MSI GS65 is namelijk geheel uit metaal opgetrokken, met messing/koperkleurige accenten - waaronder een gepolijste rand rond het toetsenbord/touchpad gedeelte. Opvallend detail: het traditionele MSI Gaming logo in rood en zilver is op de klep van de GS65 terug te vinden in monochroom goud. Door de zwarte grilles aan de zijkanten is het koper van de koelelementen aan de binnenkant zichtbaar. Het is een zeer open behuizing, met grilles aan de beide zijkanten, boven het toetsenbord en een groot deel van de onderkant; dit alles nodig om in de dunne formfactor de krachtige componenten koel te kunnen houden.

MSI GS65 8RF-038NL

MSI GS65 8RF-038NL

Hoe dun is dun? 1,8 cm mogen we noteren over de gehele diepte van de notebook, die met een breedte van nog geen 36 cm en een diepte van nog geen 25 cm zeer bescheiden afmetingen heeft. Dat is mede mogelijk door het gebruik van een narrow bezel paneel, met randen van 4,9 mm tussen schermrand en het begin van het zichtbare deel van het paneel. Zo is het mogelijk een 15,6-inch paneel te stoppen in wat eerder een 14-inch body is. Overigens is het prettig dat MSI erin geslaagd is ondanks de dunne randen een webcam bovenin de schermrand te plaatsen - opvallend veel fabrikanten volgen vreemd genoeg het voorbeeld van Dells XPS-modellen en plaatsen deze doodleuk in de onderrand, met vreemde camerahoeken als gevolg.

Dankzij het genoemde metaalgebruik is het een zeer degelijk aanvoelende machine, al tordeert het chassis heel licht als je veel kracht uitoefent - het metaal is niet heel dik. Het beetje flex dat in het scherm zit is eerder nuttig voor het opvangen van klappen dan een designfout. Waar we wel ruimte voor verbetering zien is de afwerking: op diverse plekken sluiten de onderdelen niet helemaal lekker op elkaar aan, of zijn er in elk geval voelbare overgangen. De licht overhangende rand van het deel rond toetsenbord en touchpad ten opzichte van de onderste helft voelt net even te hoekig aan naar onze smaak, en ook de power-knop steekt een beetje uit ten opzichte van het omliggende metaal. Ook kan je het deel net onder het toetsenbord duidelijk indrukken. Het zijn relatieve kleinigheden, maar ze doen wel af aan de premium indruk van wat verder een indrukwekkend staaltje productietechniek is. 

Aansluitingen

Ondanks het dunne profiel heeft de GS65 een aardige hoeveelheid aansluitingen. Ter linkerzijde treffen we een bedrade netwerkaansluiting, twee usb type-a poorten met 3.0 snelheid (of usb 3.1 rev1 zoals het officieel heet). Daarnaast zitten een audio in- en uitgang in 3,5 mm formaat. 

MSI GS65 8RF-038NL

Aan de rechterkant bevinden zich nog een usb 3.0 type-a connector, een usb 3.1 (3.1 rev2 dus) type-c aansluiting die ook Thunderbolt 3 verstaat, mini-displayport en hdmi 2.0. Het is mogelijk om drie schermen aan te sluiten op de GS65 met dit trio. Verder zit hier nog de stroomaansluiting van de externe voeding, die opvallend slank en licht is uitgevoerd. 

MSI GS65 8RF-038NL

MSI GS65 8RF-038NL
Rechts de voeding van de MSI GS65, links van een Dell XPS 15

Toetsenbord, touchpad en scherm

MSI monteert geen full size toetsenbord in de GS65 - een numeriek deel moet je missen. We zagen onlangs dat Asus dat bij de nieuwe Scar II en Hero II wel deed, in notebooks die net wat breder en dieper zijn dan deze Stealth. Het zou dus moeten kunnen, maar je moet de toetsen dan behoorlijk dicht op elkaar plaatsen. Het voordeel van de aanpak van MSI hier is dat het toetsenbord echt de ruimte heeft, met duidelijke ruimte tussen de toetsen en toetsen met een fatsoenlijk formaat.

MSI GS65 8RF-038NL

Ze hebben een opvallend grote opdruk, mogelijk omdat zo meer licht wordt doorgelaten: het toetsenbord is voorzien van rgb-verlichting per toets. Deze kan je configureren middels software van SteelSeries, waarover verderop meer. Met Fn-snelkoppelingen kan je de helderheid van de verlichting ook buiten deze software om aanpassen.

Ondanks de ruimte indeling is de aanslag van het toetsenbord geen onverdeel genoegen. Het is geen MacBook Pro, waarbij de travel in nanometers uitgedrukt kan worden, maar er is wel gewoon weinig travel. Daarnaast is de aanslag is vrij zompig. Positief is dat het toetsenbord erg stil is, en er is wel enige feedback zodat je ook zonder kijken weet dat je aanslag is geregistreerd. Voor gaming is het allicht afdoende, een fervent typist zal er na verloop van tijd aan wennen, maar een Thinkpad-toetsenbord is het zeker niet.

MSI GS65 8RF-038NL
Een klein, maar niet onbelangrijk detail: het MSI-logo is matzwart en niet glimmend zilver, waardoor het niet toetsenbord of -verlichting zal reflecteren.

Het touchpad is lekker glad, voorzien van een duidelijk voelbare rand en het reageert uitstekend op aanraakcommando's. Dat hadden we niet anders verwacht, aangezien het een Microsoft Precision gecertificeerd exemplaar is. We hadden het best nog groter willen hebben, maar meer ruimte was er in elk geval verticiaal niet voorhanden.

MSI GS65 8RF-038NL

Beeldscherm

Het beeldscherm is samen met toetsenbord en touchpad een van de belangrijkste onderdelen van een laptop, want je kijkt er continu naar wanneer je het gebruikt (comments over gebruik met externe monitoren zijn van harte welkom uiteraard). In een gaming notebook is het van fundamenteel belang voor een goede game-ervaring, dat het gebruikte paneel ook daadwerkelijk bijdraagt aan die ervaring. Te vaak zien we ips-panelen omdat ips leuk op de doos staat, of panels die 120 Hz of meer claimen en in onze metingen responstijden laten zien die dergelijke claims onderuit halen. En een matige kleurafstelling is natuurlijk helemaal een klassieker als het gaat om notebookschermen.

Wanneer we in deze prijsklasse shoppen, verwachten we veel meer dan dat. MSI belooft dan ook veel: een (tamelijk eerlijk klinkende) '7 ms', 'ips-level', een 'gekalibreerd 100% sRGB' paneel met MSI 'True Color 2.0' (in samenwerking met Portrait Displays, niet de minste naam op dit vlak - onder andere tegenwoordig eigenaar van dezelfde SpectraCal CalMAN software die we gebruiken voor schermtests), en niet te vergeten 144 Hz verversingsfrequentie.

True Color 2.0

Die True Color 2.0 software is overigens wel de moeite waard om even bij stil te staan. Hiermee kan je het paneel - mits je een geschikte colorimeter hebt, maar de bekende modellen worden alle ondersteund - zelf kalibreren. Je kan je kleurinstellingen in de cloud opslaan (waarom is ons niet duidelijk, mogelijk zodat je ze ook na een herinstallatie beschikbaar hebt), en deze software biedt ook een 'blue shift' optie, al zit iets soortgelijks tegenwoordig in Windows. De software werkt niet met alle games samen, maar wel met een groot aantal titels. Met de toetscombinatie Fn+A kan je tussen kleurmodi schakelen.

Beeldscherm testresultaten

We hebben het 'ips-technologie' beeldscherm van de GS65 (afkomstig uit de fabrieken van AU Optronics)  in meerdere modi getest, maar tonen de resultaten in sRGB. Die zijn marginaal beter, maar heel groot zijn de verschillen niet. In sRGB-stand is de kleurechtheid iets beter, maar het contrast wat minder - beide zijn eerder meetbaar dan zichtbaar. Als we de vergelijking ingaan, zien we dat het scherm van de GS65 niet bijzonder goed presteert qua kleurweergave. Het is zeker niet slecht, maar we zien DeltaE-waardes boven de drie, waarmee ze waarneembaar zijn met het menselijk oog. De beloofde 100% sRGB-dekking wordt ook niet behaald, al is pakweg 95% zeker niet verkeerd. 

Als je naar de grafieken kijkt, zie je dat het scherm eigenlijk een gezonde middenmoter is, al hadden we een nog wat hogere maximale helderheid niet vervelend gevonden. Het is dat MSI zelf hoog van de toren blaast over de kleurweergave, anders zouden we hier verder niet bij stilstaan - nu moeten we toch constateren dat de beloftes niet echt worden waargemaakt.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

 

Responstijden

De responstijden zijn waar de de pretendenten gescheiden worden van de echte gaming laptops. 144 Hz claimen is een ding, maar als de pixels niet voldoende snel van beeld wisselen, kan je rekenen op ghosting. Om 144 keer per seconde een nieuw beeld te tonen zonder vertraging, is een responstijd van 6,94 ms vereist. Kijken we naar de testresultaten van de MSI GS65, dan zien we dat alle transities sneller dan die tijdspanne verlopen, met uitzondering van de lastige 20%-80% rise van donkergrijs naar lichtgrijs. Daar meten we 7,7 ms - iets langzamer dan MSI zelf claimt. Het is nochtans een zeer goed resultaat, waarmee de GS65 zich voegt in het selecte gezelschap van notebooks met een écht snel paneel.

Voor gamers is dit een veel belangrijkere eigenschap dan die paar puntjes kleurafwijking die we graag verbeterd zouden zien - laat er geen misverstand over bestaan, het scherm van de GS65 is snel, voldoende snel om geen noemenswaardige ghosting te vertonen en voldoende snel voor een soepele game-ervaring. Bedenk dat je ook voordeel hebt van een 144 Hz paneel wanneer de videokaart geen 144 Hz haalt: het scherm kan immers elke 6,94 ms een nieuw beeld tonen, dus ook al lukt dat niet, dan is 10 ms (bijvoorbeeld) nog altijd een stuk korter wachten dan 16,6 ms. Een gemiste refresh is hierdoor minder storend.

 • 0%-100%
 • 100%-0%
 • 20%-80%
 • 80%-20%

Geen G-sync (gelukkig)

Niet heel bijzonder, maar toch even de moeite waard om bij stil te staan - ondanks de Nvidia videokaart heeft de GS65 geen G-sync aansturing van het paneel. Dat betekent dat de verversingsfrequentie niet aangepast kan worden aan de aangeleverde framerate. Heel rouwig kunnen we hier niet om zijn, omdat hiervoor vereist is dat de interne gpu van de processor wordt uitgeschakeld, wat flink ten koste van de accuduur gaat. Daarnaast drijft het de kosten van de laptop op. Kortom, MSI maakt hier wat ons betreft de juiste keuze. 

Intern

Onder de streep mogen we stellen dat de MSI GS65 qua uiterlijk, aansluitingen en de delen waar je als gebruiker direct mee te maken hebt niet teleurstelt. Hoe zit het dan met het binnenwerk? Een pretty face is leuk, maar kan deze gaming notebook met bescheiden profiel ook meekomen in de vaart der volkeren? Of in elk geval, met de concurrentie, die veelal dikker is en dus eenvoudiger warmte kan afvoeren?

Laten we eerst eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben. De krachtbron is een Intel Core i7-8750H, oftwel de inmiddels bekende zes-core Coffee Lake-H generatie processor die we in meer en meer notebooks gaan aantreffen als opvolger van de tot dusver alomtegenwoordige 7700HQ. Intel specificeert een basiskloksnelheid van 2,2 GHz en een turbo van 4,1 GHz. Zoals bekend zullen de ervaringen per notebook wisselen, afhankelijk van de koelmogelijkheden en de door de fabrikant ingestelde tdp. 

Wanneer we de 8750H in de GS65 met Cinebench R15 laten werken aan de multi-core test, zien we dat het maximale stroomverbruik (kort) naar 44,9 watt schiet, waarbij de maximale temperatuur 84 graden bereikt en de kloksnelheid van de zes cores maximaal 3,5 GHz is. Laten we de single-thread test doen, dan wordt de 4 GHz net aangetikt, bij een maximale package power van 16,6 W - opmerkelijk genoeg geeft hwinfo dan thermal throttling weer op core 1, ondanks dat de temperatuur niet boven de 80 graden komt. Vermoedelijk heeft dat er ook iets mee te maken dat de temperatuur van de package/ring zelf de temperatuurgrens bereikt bij deze belasting.

Prestaties

Wat betekent dat in de praktijk? We behalen in Cinebench R15 een score van 1006 - respectabel en duidelijk hoger dan bij de notebooks met een quad-core cpu, maar voor een 8750H is het aan de lage kant. Dat zal grotendeels terug te voeren zijn op de compacte formfactor, al zien we dat concurrenten als de Blade 15 van Razer en de Zephyrus M van Asus wat hogere scores weten neer te zetten.

Kijken we naar de prestaties van de videokaart, dan zien we resultaten die behoorlijk in lijn liggen met wat je mag verwachten van een GeForce GTX 1070 Max-Q. Verderop gaan we uiteraard dieper in op de prestaties.

 • Cinebench R15 MT
 • 3DMark Firestrike

Geheugen en opslag

Ons testmodel was voorzien van 32GB geheugen, DDR4-2400 om precies te zijn, maar er zijn ook versies met 16GB worden geleverd. Dat is een keuze die je bij aanschaf moet maken, want achteraf even upgraden is er niet echt bij, getuige een blik op het binnenwerk:

MSI GS65 8RF-038NL

Voor de opslag leverde MSI in onze uitvoering een 512 GB ssd van Samsung, en wel de PM981, een snel nvme pci-e exemplaar. Dat is ook de maximale omvang die je in Nederland en België in een GS65 zal aantreffen; er zijn ook uitvoeringen met 256GB, maar aangezien ook de ssd niet (eenvoudig) is te upgraden zouden we de grotere uitvoering ernstig in overweging geven. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de prestaties van de opslag, want dit is gewoon een van de snelste ssd's die je kunt kopen voor een laptop - en dat is te zien in onderstaande grafiek. Een uitstekende keuze wat ons betreft.

Audio, netwerk en gaming features

Voor de audiovoorzieningen werkte MSI samen met Dynaudio, een naam die hifi-liefhebbers niet onbekend zal zijn. De vraag is altijd een beetje in welke mate het hier gaat om een label plakken en in welke mate er ook echt een bijdrage is geleverd aan de audiokwaliteit: het blijven notebookspeakers. Volgens MSI is een aanzienlijk hoger volume mogelijk, naar we aannemen in vergelijking met de vorige generatie GS-notebooks. Veel harde data levert het bedrijf niet, afgezien van dat de speakers door een 2x 2W versterkertje worden aangedreven.

MSI GS65 8RF-038NL

Als we diep in de eigenschappen van de hardware duiken, kunnen we de gebruikte audiocodec aan het hardware-id identificeren als een Realtek ALC1220 - toch geen apparaat dat MSI onder stoelen of banken hoef te steken. Helaas levert het in combinatie met de ingebouwde speakers een weinig bevredigende ervaring op. De speakertjes zitten dan ook aan de onderzijde aan de voorkant. De laagweergave is erbarmelijk, midden en hoog zijn nog wel te doen, maar muziek luister je er niet voor je plezier op. Gelukkig zijn er audio in- en uitgangen om een apart stel speakers aan te sluiten, maar denkelijk zal afgerond 100% van de doelgroep gebruik maken van een headset. In elk geval is met de gekozen audiochip een usb-exemplaar overbodige luxe.

Nadere inspectie leert wel, dat de audio-ingang puur voor een microfoon bestemd is. Hoewel de ALC1220 jack-sensing ondersteunt en je in theorie elk denkbaar apparaat op de twee 3,5 mm aansluitingen zou moeten kunnen aansluiten, heeft MSI hier geen gebruik van gemaakt. De lijnuitgang is alleen lijnuitgang, de mic-ingang is alleen voor microfoons. Dat heeft onder meer tot gevolg dat we voor onze loopback test in Rightmark 3D Audio Analyzer geen goede indruk kunnen krijgen van de kwaliteit van de uitgang - een microfooningang levert nooit zulke goede resultaten op als een lijningang. We melden het tonen de resultaten hieronder: de gemeten waarde is meer dan voldoende voor 16-bit 44,1 kHz weergave, maar de chip zou veel meer potentieel moeten hebben. Met deze testmethode is dat helaas niet aan te tonen.

Volledigheidshalve vermelden we nog dat MSI de Nahimic 3 software meelevert, die in games een aantal voordelen kan opleveren. In onze recente review van de GT75 van deze fabrikant lees je daar meer over.

Netwerk

Over de netwerkvoorzieningen kunnen we kort zijn. Naast een Rivet Networks Killer E2500 gigabit netwerkadapter voor bedrade verbindingen treffen we een draadloze adapter van hetzelfde merk aan, een Killer Wireless-AC 1550i (9560NGW). Deze neemt ook Bluetooth 5.0 verbindingen voor zijn rekening. De prestaties zijn ronduit uitmuntend, want niet alleen op 5 GHz zien we uitstekende resultaten, ook op 2,4 GHz zet deze adapter topresultaten neer. Die frequentie is nog altijd de favoriet in Nederland en het is dan ook goed om te zien dat MSI voor een draadloze oplossing heeft gekozen die daar recht aan doet.  

Deze netwerkvoorziening biedt ook een heel aantal opties om gaming netwerkverkeer te prioriteren. We gaan er binnen afzienbare tijd in een apart artikel nader aandacht aan besteden, hier volstaan we ermee dat de netwerkverbindingen van de GS65 dik in orde zijn.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Gaming voorzieningen

MSI levert een aantal aardige gaming voorzieningen mee. In de Dragon Center software kan je alle aspecten van de laptop beheren, waaronder profielen die je kunt koppelen aan games, of gewoon snel selecteren voor bepaalde doeleinden. Daarbij pas je in een klap processorprestaties, koeling en beeldscherminstellingen aan. Ook kan je met deze software, niet onbelangrijk, images maken om je systeem te herstellen als dat nodig is. 

Het merk werkt nog altijd samen met SteelSeries voor de toetsenbordverlichting. Met deze Engine 3 software kan je de verlichting per toets aanpassen, macro's definiëren en uitgebreide patroontjes en profielen aanmaken. 

Last but not least verrmelden we de initiatieven om wat te doen met de wondere mobiele wereld. In de praktijk komt dat neer op twee zaken: middels een app moet je met de laptop verbinding kunnen maken om dan instellingen via je smartphone aan te passen. Het nut ontgaat ons enigszins, afgezien van wat gezochte scenario's waar je middenin een game de prestatieinstellingen wilt wijzigen zonder even te alt-tabben. In de praktijk kregen we het niet voor elkaar verbinding te maken met twee verschillende MSI apps die we uit de Play Store wisten op te duikelen. Hier is nog werk aan de winkel. Verder kan je Android games op de je laptop spelen, feitelijk met een versie van de bekende BlueStacks emulatiesoftware - zoals al te zien is aan de download-url. Gezien de omvang van deze markt is het in elk geval aardig dat MSI de mogelijkheid wil bieden om je favoriete mobiele games ook op je laptop te spelen.

Testresultaten gaming

We hebben voor deze review twee sets met gaming benchmarks - een oude en een nieuwe. Omdat we voor de oude meer vergelijkingsmateriaal hebben, nemen we die ook mee, maar de meest relevante zijn naar onze mening de nieuwere benchmarks.

Metro Last Light

In Metro Last Light op full hd medium kwaliteitsinstellingen zien we opmerkelijk genoeg een heel matig resultaat - dat reproduceren we, maar strookt verder met geen enkele andere benchmark die we hebben gedraaid. Zoiets komt vaker voor, en we tillen er dan ook niet zwaar aan. Op de overige instellingen zet de MSI GS65 prestaties neer die je mag verwachten van een GTX 1070 Max-Q.

 • Full HD medium
 • Full HD very high
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD very high

Far Cry Primal

In Far Cry Primal zien we een vergelijkbaar beeld.

 • Full HD low
 • Full HD high
 • Ultra HD low
 • Ultra HD high

Grand Theft Auto V

GTA V is afhankelijk van een snelle cpu en met name in full hd presteert de GS65 hier opmerkelijk goed.

 • Full HD normal
 • Full HD high
 • Ultra HD normal
 • Ultra HD high

Testresultaten gaming nieuw

Onze gaming test had inmiddels een aardige baard, dus we hebben recent een nieuwe test suite opgesteld. Daarbij is gekeken naar gebruikte DirectX-versie, of de game een Nvidia of een AMD-bias vertoonde, of er een ingebouwde benchmark was en of de titel voldoende volwassen was dat patches van game of drivers geen invloed meer zouden hebben. Uiteindelijk viel de keuze op drie titels die we ook voor 3D chips en videokaarten gebruiken - niet geheel toevallig, zo kunnen we in de toekomst nog iets zeggen over de vergelijking tussen desktop en notebook.

Rise of the Tomb Raider is een DirectX 12 titel met een lichte Nvidia-bias. Inmiddels al een tijdje op de markt en dus lekker stabiel - de opvolger zit eraan te komen, maar deze titel is nog altijd populair en goed reproduceerbaar te benchmarken. Far Cry 5 is wat nieuwer, doet het duidelijk beter op AMD-videokaarten (niet dat we die veel aantreffen in notebooks, maar wie weet wat de toekomst brengt) en is als nieuwste titel in deze populaire reeks een mooi representatieve keuze, ook omdat de gebruikte engine meer wordt toegepast. GTA V ten slotte hebben we behouden, omdat deze titel onverminderd populair is. De benchmark is echter geheel herzien, met een langere loopduur en meer veeleisende instellingen. Deze titel heeft een duidelijke voorkeur voor Nvidia-videokaarten, als het om de prestaties gaat in elk geval.

Wellicht interessant om te weten, al zie je er in deze review nog niets van: we gaan voor ingebouwde videokaarten ook de testprocedure aanpassen, hierbij gaan we gebruik maken van CS:GO en F1 2017 in respectievelijk full hd en hd ready resoluties. Instap aparte videokaarten (onder MX150) testen we hier ook mee. Kaarten die daar net boven zitten (MX150, GTX 1050) testen we alleen in full hd, aangezien ultra hd daar per definitie weinig zin heeft en dus zonde van de tijd is. Andere kaarten testen we in full hd en ultra hd, in medium en zeer hoge/ultra kwaliteitsinstellingen.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

In RotTR zet de MSI GS65 in alle resoluties behalve ultra hd ultra speelbare framerates neer. In full hd medium, maar ook in ultra, komt de hogere verversingsfrequentie van het ingebouwde beeldscherm goed van pas. 

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

In Far Cry 5 zien we een relatief klein verschil tussen medium en ultra prestaties in full hd. In beide gevallen ruimschoots meer dan 60 fps, maar - niet geheel verrassend - blijven de 144 Hz ver weg. In ultra hd is 30 fps nauwelijks speelbaar te noemen, al zijn er wellicht vele console gamers die daar anders over denken. Wederom is de performance hit voor ultra instellingen klein.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

Bij GTA V weegt de cpu zwaarder mee, en in de praktijk zien we dat de net iets minder hard draaiende Core i7-8750H in de GS65 uitstekend kan meekomen met de exemplaren in de concurrentie. In ultra hd draait het wel om de videokaart, en dan is de Max-Q editie in de GS65 toch wat minder snel dan die in de Razer Blade 15. 

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

 

Accuduur

MSI belooft 8 uur werktijd op de accu, maar doet dat op basis van de Mobilemark 2014 benchmark - degene die alle notebookfabrikanten aanhouden. In die test staat het systeem de helft van de tijd op standby, dus heel veel zegt het niet over de accuduur. Onze test is dan wat grondiger. In de browsetest doet het systeem weinig meer dan continu internetpagina's opvragen en tonen, bij een schermhelderheid van 180 cd/m².

De MSI GS65 houdt het daarin een heel respectabele 5,5 uur vol. De Blade 15 van Razer doet het nog wel een heel stuk langer. In de test met zware belasting, met PCMark Creative, zijn de rollen omgedraaid. De MSI weet hier ruim 3 uur en 30 minuten te werken, voordat de stekker in het stopcontact moet. Dat is in deze klasse ongemeen goed. Slechts twee gaming notebooks doen het beter - beide 3 kilo zware 17-inch modellen. Bovendien zijn de prestaties ook zonder accu nog alleszins redelijk - de PCMark Creative score komt uit op 4005, waar hij aan de lader 5378 bedraagt. Wat ons betreft een prima afweging om iets (10% ten opzichte van de snelste in de lijst) aan prestaties in te leveren, voor een 15% langere accu werkduur.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de merkproductnaam1. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de MSI GS65 Stealth Thin 8RF.

Algemeen
 
MerkMSI
ProductnaamGS65 8RF-038NL
Productcode9S7-16Q211-038
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8750H
Processor klokfrequentie2.2 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.1 GHz
Aantal processorcores6
Geheugen capaciteit32 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten2
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot32 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid141 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie144 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce GTX 1070 Max-Q Design
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen8 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen398.6 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productSamsung MZVLB512 HAJQ-00000
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterKiller E2500
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterKiller Wireless-AC 1550i Wireless Network Adapter (9560NGW)
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)0
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)3
USB Type-C
Thunderbolt1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Aantal DisplayPort-uitgangen1
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.4
Analoge audio aansluitingen2
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)82 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1865 gram
Afmeting - Breedte35.8 cm
Afmeting - Diepte24.8 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.8 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm157132
3DMark - Cloud Gate31118
3DMark - Cloud Gate Graphics100112
3DMark - Cloud Gate Physics9120
3DMark - Fire Strike12202
3DMark - Fire Strike Graphics13927
3DMark - Fire Strike Physics13805
3DMark - Fire Strike Combined5804
3DMark - Fire Strike Extreme6349
3DMark - Time Spy4546
3DMark - Time Spy Graphics4651
3DMark - Time Spy CPU5354
Cinebench R15 - Single173
Cinebench R15 - Multi1006
PCMark 7 - PCMark Score6500
PCMark 7 - Lightweight Score5903
PCMark 7 - Productivity Score5515
PCMark 7 - Entertainment Score4815
PCMark 7 - Creativity Score11190
PCMark 7 - Computation Score19694
PCMark 7 - System Storage Score5292
Opstarttijd12.9 sec.
PCMark 8 v2 - Home4013
PCMark 8 v2 - Creative5378
PCMark 8 v2 - Work3966
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5069
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth496.23 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive222.31 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send195.18 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive559.88 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send585.74 Mbit/s
Geekbench4 - Multi19663
Geekbench4 - Multi crypto17603
Geekbench4 - Multi integer23150
Geekbench4 - Multi float23644
Geekbench4 - Multi memory6361
Geekbench4 - Single5050
Geekbench4 - Single crypto4701
Geekbench4 - Single integer4921
Geekbench4 - Single float4841
Geekbench4 - Single memory(33)5743
Geekbench4 - OpenCL22844
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.8 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle15.5 W
Browser accutest - 180 cd/m2332 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2213 min.
PCMark Creative (Accu)4005
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur7785 K
Helderheid wit298.1 cd/m²
Helderheid zwart0.29 cd/m²
Contrast1027.9 : 1
Gamma2.21
Gamma (afwijking van 2,2)0.01
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)4.63
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)3.31
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)4.23
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)4.67
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)5.90
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)3.96
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)4.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)6.1
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)4.11
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)2.77
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)4.5
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)4.68
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)5.36
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)4.13
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)4.3
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)5.6
Reactietijd 0%-100%5 ms
Reactietijd 100%-0%4.1 ms
Reactietijd 20%-80%7.7 ms
Reactietijd 80%-20%5.5 ms
Windows Game Benchmarks (2016-2017)
Metro Last Light -1920x1080 - Medium87.5 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - Very High96.1 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Medium65.7 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Very High34.9 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - Low (HD Textures off)104 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - High93 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - Low (HD Textures off)40 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - High32 fps
GTA V - 1920x1080 - Normal106.6 fps
GTA V - 1920x1080 - High85.6 fps
GTA V - 3840x2160 - Normal96.4 fps
GTA V - 3840x2160 - High52.7 fps
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium86 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra72 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium31 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra26 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium112.7 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra72.3 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium54.3 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra29 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium116.4 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra84.4 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium40.6 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra29.2 fps

Conclusie

Dun en licht en gamen, het is een combinatie die niet heel lang geleden ondenkbaar was. Inmiddels is duidelijk dat het voortschrijden van de techniek het prima mogelijk  heeft gemaakt, als je maar diep genoeg in de buidel tast. Heel cru kunnen we stellen dat een pond eraf pakweg 500 euro kost, oftewel een euro per gram minder. Daarvoor hoeven we niet verder te kijken dan naar MSI's eigen GE63VR met GTX 1070, of naar de recent besproken Asus RoG Strix Scar II met vergelijkbare combinatie van processor en videokaart. 

Zo'n iets ruimere behuizing levert ook wat hogere prestaties op, maar het verschil is in de praktijk niet groot - te klein om echt te merken. Daar komt bij dat het accuverbruik stevig toeneemt als de processor langer in turbo-modus draait of de videokaart de frequenties even wat langer hoog houdt. De grotere, zwaardere notebooks doen het op het gebied van accuduur niet bepaald beter, dus het extra gewicht zal vooral in de koeling en eventueel extra opslag gaan zitten, naast de behuizing zelf die veelal van wat minder exotische materialen is vervaardigd dan bij de 2-kilo-klasse.

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, ook in de portemonnee, maar dan heb je wel wat. De MSI GS65 is in elk geval een opvallende verschijning, en je hoeft hem maar op te tillen om je al beter te voelen over die extra 500 euro's: als je vaak onderweg bent met je notebook, is die uitgave (zeker uitgesmeerd of afgeschreven over een jaar of drie, vier) het waard. 

Waar over uiterlijk altijd te twisten valt, levert MSI hoe dan ook een zeer begerenswaardige notebook af met de GS65. De metalen constructie, het prima 144 Hz ips-scherm en touchpad en redelijk comfortabele toetsenbord zorgen voor een omgeving waarop uitstekend te gamen, maar ook te werken valt. De ingebouwde hardware is van topniveau, waarbij niet alleen de processor en videokaart een fijne combinatie opleveren, maar ook aan de periferie aandacht is besteed: de geluidschip, de netwerkvoorzieningen en de opslag zijn ook alle gewoon goed. 

Hebben we niks te klagen? Toch wel: het toetsenbord mag naar onze mening in de volgende versie nog wat extra aandacht krijgen, de beloofde kalibratie van het scherm komt in de praktijk niet zodanig uit de verf dat we de kwaliteit als opmerkelijk zouden omschrijven en de ingebouwde speakers zijn gewoon slecht. Niet superbelangrijk, maar bij de concurrentie hebben we gehoord dat het beter kan, en in deze klasse moet het dan ook beter.  

Nochtans maakt de combinatie van constructie, prestaties en accuduur dat meer dan goed - een Excellent Choice award is beslist verdiend.


MSI GS65 Stealth Thin RF8


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

MSI GS65 8RF-010UK

MSI GS65 8RF-010UK

 • Laptop
 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 512 GB
 • 1800 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Excellent MSI GS65 8RF-038NL

MSI GS65 8RF-038NL

 • Laptop
 • Qwerty US
 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 1865 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GS65 8RF-039BE

MSI GS65 8RF-039BE

 • Laptop
 • Azerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 512 GB
 • 1800 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GS65 8RF-040NL

MSI GS65 8RF-040NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 256 GB
 • 1880 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GS65 8RF-041BE

MSI GS65 8RF-041BE

 • Laptop
 • Azerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 256 GB
 • 1800 gram
 • Windows

1.599,00 €

4 winkels
MSI GS65 8RF-078

MSI GS65 8RF-078

 • Laptop
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 512 GB
 • 1800 gram

1.684,00 €

1 winkel
MSI GS65 8RF-233NL

MSI GS65 8RF-233NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1070
 • 512 GB
 • 1880 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*