Asus RoG Swift PG27UQ review: 4K met 144Hz, eindelijk

57 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Asus RoG Swift PG27UQ
 3. 3. In de praktijk
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 57 reacties

Asus RoG Swift PG27UQ

Asus heeft in elk geval iets bijzonders gemaakt van de RoG Swift PG27UQ, al zou je het wellicht niet meteen afleiden van de foto's. Zo is de voet inmiddels een oude bekende - hoe snel raken we gewend aan iets exotisch, bij de eerste implementatie op de PG348Q keken we nog de ogen uit. Ook laat de PG27UQ zich niet kenmerken door elegante dunne randen rond het paneel. 

Dat we hier niet met een standaard schermpje van doen hebben, merk je wel direct wanneer je het uit de doos haalt: het is beduidend zwaarder dan een doorsnee 27-inch monitor. Toch valt dat gewicht vooral te wijten aan de voet - de PG27VQ, die we een tijdje terug bespraken, weegt ongeveer hetzelfde. Opmerkelijk, want in de PG27UQ zitten meer of in elk geval potentieel zwaardere onderdelen. Niet in de laatste plaats het backlight, zoals gezegd een full array local dimming exemplaar met 384 zones. Daarvoor zit een ultra hd-paneel (3840x2160) van AU Optronics in de ips-variant van die fabrikant, ook wel bekend als ahva. Dat staat voor advanced hyper viewing angle en heeft dus niets te maken met de va-techniek waar we doorgaans over spreken, maar dat terzijde.

Asus RoG Swift PG27UQ

G-sync HDR

Paneel en backlight worden aangestuurd door Nvidia's tweede generatie G-sync scaler, beter bekend als G-sync HDR, waaraan we al eerder aandacht besteedden. Goed om te weten als je het hiervoor gelinkte artikel nog niet gelezen hebt: G-sync HDR vereist een piekhelderheid van minimaal 1000 candela per vierkante meter (cd/m², ook wel: nits), een kleurbereik conform de dci-p3 standaard en dus een ultra hd-resolutie. De afwezigheid van beschikbare panelen die deze zaken combineerden is de reden dat AMD (dat wat minder stringente eisen heeft voor Freesync 2) tot dusver vrij spel heeft gehad met hdr op gamingmonitoren. De monitor behaalt zijn maximale verversingsfrequentie ook alleen in combinatie met een Nvidia videokaart, en uiteraard is synchronisatie met een AMD-kaart sowieso niet mogelijk. Hdr-weergave is met een AMD-kaart wel mogelijk gelukkig, maar het moge duidelijk zijn dat Nvidia niet van zins is het de concurrent (of de markt) makkelijk te maken.

RGB en meer leds

Asus RoG Swift PG27UQ

Asus monteert het geheel in een stevige behuizing, waarin het - uiteraard, zouden we bijna zeggen - ook rgb-verlichting heeft verwerkt. Die straalt weer af naar achteren, waar je er zelf dus weinig van zult meekrijgen. Het ziet er wel fraai uit, daar niet van, maar wat je er zelf aan hebt is ons nog altijd niet duidelijk. Daarover kan je ook twisten bij de andere lampjes van deze Swift, maar het effect daarvan kan je in elk geval zien: net als bij recente eerdere modellen kan je een logo (RoG of een eigen vondst) projecteren onder de monitor.

Asus RoG Swift PG27UQ

Nieuw is dat je ook schuin naar achteren naar boven een RoG-logo kunt projecteren, op muur of plafond. Een soort Bat-signal, zeg maar, al betwijfelen of er dan snel een van cape en masker voorziene Asus-medewerker verschijnt om je PG27UQ van extra gpu-rekenkracht te voorzien. 

Asus RoG Swift PG27UQ

Stevige voet, weinig aansluitingen

Zoals we gewend zijn van de topmodellen uit Asus' gamingmonitoren line-up staat de PG27UQ op een zeer stevige, metalen voet die behoorlijk ondiep is. Als je hem voor het eerst ziet, lijkt het alsof hij weinig stabiel moet zijn, maar dat is beslist niet zo. Het staat als een huis. Door een slimme constructie kan het paneel draaien rond de y-as, kantelen, en roteren, wat ook nog eens bijzonder soepel gaat - het zijn allemaal hoogwaardige scharnieren, alles aan het scherm straalt kwaliteit uit. Gezien de prijs verwachten we niet anders.

Asus RoG Swift PG27UQ

Qua aansluitingen moet je het doen met hdmi 2.0 en displayport 1.4, de laatste is vereist voor hdr in 4K in 144 Hz. Het scherm heeft ingebouwde speakers, maar het lijkt erop dat die het alleen doen over hdmi, wij kregen ze in elk geval niet aan de praat. Hoe dan ook gaan we ervan uit dat elke gebruiker die dit op zijn bureau zet, beter weet dan een monitor voor de audioweergave te gebruiken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus RoG Swift PG27UQ

Asus RoG Swift PG27UQ

 • 27 inch
 • 3840x2160
 • 163 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*