Asus RoG Swift PG27UQ review: 4K met 144Hz, eindelijk

57 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Asus RoG Swift PG27UQ
 3. 3. In de praktijk
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 57 reacties

In de praktijk

Schrijven over monitoren is altijd een uitdaging, omdat er weinig onderwerpen zijn waar de uitdrukking 'een beeld zegt meer dan 1000 woorden' zo sterk opgaat. De reden dat veel mensen blijven aanmodderen met vijf jaar oude schermen, is dat ze het verschil met een moderne monitor niet direct kunnen waarnemen. Foto's die we maken, zijn bovendien altijd afhankelijk van de kwaliteit van het scherm van de lezer.

Dit alles gaat helaas nog veel meer op bij de Asus RoG Swift PG27UQ, want hierbij is het simpelweg niet mogelijk om de weergave goed te laten zien: een foto van een hdr-beeld doet er geen recht aan, omdat hij in sdr getoond zal worden. We willen hier wel een poging toe doen, maar die zal tot wat later moeten wachten - waarbij we dan ook video proberen in te zetten. Daar wilden we deze review niet op laten wachten, want de testresultaten zijn voor ons nog altijd het uitgangspunt. 

Toch valt er wel wat te zeggen over de praktijk. We hebben het scherm uitgeprobeerd op een systeem met een GTX 1060 met 6 GB, en daarop een stukje Far Cry 5 gespeeld, een game met zeer fraaie hdr-implementatie. Waarom een midrange videokaart? Om te zien of er een speelbare ervaring was, zonder haperen, schokken of tearing. 144 beelden per seconde zijn in deze game voor zelfs de krachtigste videokaarten van dit moment onhaalbaar in ultra hd , dus we waren benieuwd hoe een kaart die gemiddeld amper 30 fps weet te produceren in deze resolutie het zou doen met deze monitor. Het G-sync bereik lijkt overigens te lopen van 24-144 Hz, maar onder de 30 Hz past de scaler frameverdubbeling toe. Hoe dan ook is het eerste stuk van de game bepaald geen snelle twitch shooter, maar het bevat wel ontzettend veel details dankzij de texturen met hoge resolutie, grote contrasten en subtiele kleurovergangen.

Driver update vereist

Voor het instellen van de gewenste combinatie van resolutie en verversingsfrequentie moesten we overigens updaten naar de nieuwste Geforce driver, 398.82 van 1 augustus. Met een versie ouder moet je met de hand een 'niet ondersteunde resolutie' aanmaken van 3840x2160 144 Hz en die selecteren - en met een nog oudere driver kan dat gewoon niet. Updaten dus, dan werkt het prima, mits je ook de monitor zelf instelt op 144 Hz - standaard is 120 Hz de grens. De reden daarvoor is dat de stap van 120 naar 144 Hz met zich meebrengt dat het scherm dan gebruikmaakt van 10-bit kleurweergave en YUV422-codering, in plaats van 8-bits YUV444. Meer hierover verderop op deze pagina.

Asus RoG Swift PG27UQ

Heb je eenmaal alles goed ingesteld, dan is het in Far Cry 5 een kwestie van de juiste settings selecteren. Daarna is wel nog een herstart van de game vereist om ook echt in full-screen te draaien. Met dat achter de rug kan je achterover leunen en genieten, want de texturen en hdr-effecten komen beter dan ooit tot hun recht op deze monitor. Het detail is uiteraard bijzonder hoog - want het is ultra hd, en we hebben het al vaker gezegd: gamen in ultra hd is écht wat anders dan in lagere resoluties - maar de combinatie van resolutie en belichting levert een ongeëvenaarde game-beleving op. De grens tussen film en game vervaagt weer een beetje. Kampvuren en koplampen zijn echt felle lichtbronnen, in plaats van lichter getinte pixels. Plassen water waarin maanlicht weerspiegelt laten nog details zien van de onderliggende grond, in plaats van uit te bijten naar wit. 

Asus RoG Swift PG27UQ
In hdr-modus valt er weinig meer in te stellen - zoals het hoort, overigens.

Om te kijken wat het verschil met qhd zou zijn, hebben we de game ook nog even in die resolutie ingesteld. De detailafname in Far Cry is dan echt heel goed zichtbaar - vermoedelijk zou dat in een minder 'realistische' titel minder het geval zijn, maar als er texturen met meer details voorhanden zijn, is de stap terug enorm. Je gaat natuurlijk ook wel van 8 miljoen naar circa 3,7 miljoen pixels (2560x1440). Bij moderne games is de meerwaarde van een scherm als de PG27UQ dan ook zonder meer duidelijk, en wordt het begrijpelijker waarom Nvidia vast heeft gehouden aan de vereiste van ultra hd. 

Asus RoG Swift PG27UQ

De local dimming backlight doet duidelijk zijn werk. In de game zelf zorgt deze zoals gezegd voor de mogelijkheid felle lichtbronnen gelijktijdig weer te geven met duistere schaduwen. Kijken we met een local dimming testvideo, dan zien we een halo rond fel uitgelichte vormen op een zwarte ondergrond. Ook in een game als Far Cry zien we achter de felwitte muiscursor led-licht uitstralen. Dat is wel duidelijke zichtbaar naarmate je de basishelderheid van het scherm opvoert - in de standaardinstelling valt het mee, al zie je het direct wanneer je weet waarop je moet letten. Dit is inherent aan de lcd-techniek, en totdat backlights één op één corresponderen met het pixelraster en er dus 8 miljoen leds achter het paneel zitten, zal er altijd sprake zijn van enige mate van halo-vorming.

Chroma subsampling

Enige kanttekeningen moeten we ook plaatsen bij het scherm. In de eerste plaats past Nvidia dus een truc toe om 10-bits 3840x2160-signalen met 144 Hz weer te geven: het maakt gebruik van YUV422-codering, wat inhoudt dat de kleurinformatie (het UV-deel) gedeeld wordt voor twee aangrenzende pixels. Bij volledige YUV444-codering heeft elke pixel zijn eigen helderheid- en kleurinformatie. Door dit te delen voor twee pixels neemt de vereiste bandbreedte fors af, en in films en games levert het geen of amper zichtbare achteruitgang in de beeldkwaliteit op. Een nog sterkere variant van deze vorm van kleurcompressie is standaard op Blu-ray discs. Deze zogenaamde chroma subsampling is echter goed zichtbaar bij weergave van tekst en programma's op de desktop: fijne details en relatief harde kleurovergangen (zoals zwart-op-wit tekst) zien er 'vaag' uit door de ontbrekende kleurinformatie, al varieert dat per tekst/achtergrondkleur combinatie.

Preset bepaalt resolutie én kleurdiepte?

Als we kijken naar het signaal in hdr-modus, is dat inderdaad ook volgens het scherm zelf een YUV422-codering. Als je hieraan wilt ontkomen, moet je de verversingsfrequentie op 120 Hz instellen - het scherm schakelt dan namelijk terug naar 8 bits per pixel in plaats van 10 bits. Dat is raar, want de kleurdiepte heeft in principe niets te maken met de verversingsfrequentie. Het lijkt erop dat de G-sync scaler in het scherm het 144 Hz signaal van de Nvidia videokaart opvat als een seintje 'ok, alle remmen los'. Wil je 10-bits weergave bij 120 Hz, dan moet je handmatig instellingen gaan aanpassen en de Windows hdr-instellingen omzeilen. Dat is een gedoe waar je in de praktijk niet mee aan de slag zal gaan. Even opmerkelijk: er zijn nog een paar verversingsfrequentie presets op 3840x2160, die ook hun effect hebben op de kleurweergave. Hieronder hebben we de mogelijkheden (afgezien van 30 en 60 Hz, want die ga je toch niet gebruiken) maar even in tabelvorm gezet.

Verversingsfrequentie Kleurweergave In de praktijk
82 Hz 10-bit, YUV444 De meerwaarde van deze preset
moeten we nog achterhalen.
98 Hz 10-bit, YUV444 Nog altijd een stuk beter dan 60 Hz
120 Hz 8-bit, YUV444 Voor games zonder 10-bit hdr
144 Hz 10-bit, YUV422 Voor games met 10-bit hdr

Niet alleen de manier van instellen is opmerkelijk, ook de keuze voor YUV422-compressie zelf is dat: displayport 1.4 heeft als enige grote verschil boven displayport 1.3 dat het in de vorm van display stream compression (dsc) een mogelijkheid biedt om het signaal verliesvrij te comprimeren. Vermoedelijk lukte het niet om deze relatief nieuwe techniek tijdig te implementeren, of wellicht was deze niet toereikend voor het beoogde doel. Hoe dan ook betekent het dat je bij weergave van de desktop in 144 Hz hdr beter kan uitzetten: de subsampling is storender zichtbaar in wide gamut hdr dan in sdr, al is hij in beide aanwezig, en/of de verversingsfrequentie terugschroeven. Dat is enig gedoe, maar wel vereist als je last hebt van de subsampling (tekst)artefacten: Windows gaat sinds de laatste update wel wat beter om met de ingebouwde hdr-modus, maar aan de chroma subsampling kan het uiteraard niets doen.

Asus RoG Swift PG27UQ

Andere kanttekeningen

Onze tweede kanttekening is meer anekdotisch, maar het viel op dat het scherm nogal eens uit zichzelf naar zwart schakelde, waarna het displayport-signaal weggevallen leek te zijn, om vervolgens weer te activeren. Het uitzetten van de 'displayport deep sleep' modus in de instellingen leek dit goeddeels te verhelpen.

Een derde aspect dat opviel was dat bij onze input lag test, waarbij gebruik wordt gemaakt van fel groene stopwatchcijfers op een zwarte achtergrond, een van deze cijfers (de snelste veranderende 1000e seconden) zichtbaar bleven in de Windows desktop. Aan- en uitzetten verhielp dit niet, maar na verloop van tijd trok het beeld weg. Een image retentietest leverde geen vergelijkbaar fenomeen op, het lijkt erop dat puur de 100% groene pixels relatief lang nabranden. Het is dus niet iets wat we als een zwak punt zouden noteren, maar iets om rekening mee te houden.

Een laatste kanttekening is potentieel storender: er zit actieve koeling in de PG27UQ, en die hoor je in een stille ruimte ook echt. Deze blijft ook lang nadat je het scherm hebt uitgezet nog actief, wat ook invloed heeft op het energieverbruik. Daarnaast zijn ventilatoren als mechanische onderdelen potentieel gevoelig voor defecten. Asus biedt in elk geval drie jaar garantie op het scherm.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus RoG Swift PG27UQ

Asus RoG Swift PG27UQ

 • 27 inch
 • 3840x2160
 • 163 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • Nvidia G-Sync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 1000 : 1

3.028,10 €

1 winkel
0
*