Samsung Galaxy Note 9 preview: voortbouwen op beproefd recept

28 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. S Pen, Dex en gaming
 4. 4. Camera en software
 5. 5. Prijzen en beschikbaarheid
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Vandaag was New York de plek waar Samsung zijn nieuwste vlaggenschip presenteerde aan de wereld. Wij stapten op het vliegtuig naar de Big Apple om verslag te doen van de lancering van de Samsung Galaxy Note 9.


Samsug Galaxy Note 9

Tegen de achtergrond van de befaamde skyline van de city that never sleeps presenteerde Samsung vandaag haar nieuwste telg uit de Galaxy Note-serie, de Note 9. Een deel van de informatie was natuurlijk in de afgelopen weken al gelekt, maar een echte kennismaking met een nieuw toestel vereist toch het nodige vasthouden en met eigen ogen bekijken. Na de donkere dagen van de Note 7 was het Samsung er vorig jaar al alles aan gelegen om van de Note 8 een succes te maken; in feite stond het voortbestaan van deze lijn op het spel. De Zuid-Koreanen slaagden erin deze taak te volbrengen en leverden onder de streep een uitstekend product af. Een groot super-amoled scherm met een indrukwekkende resolutie, een camera-opstelling waarmee je prachtige plaatsjes kunt schieten en uiteraard de S Pen, die de Note-serie zijn onderscheidende features geeft.

Voldoende upgrades?

Nu is daar de Note 9, een toestel dat de uitstekende prestatie van vorig jaar moet evenaren, om niet te zeggen overtreffen. Dat is voor Samsung nu extra belangrijk, omdat het nieuwe mainstream vlaggenschip van dit jaar, de Galaxy S9, lauwtjes door de markt werd ontvangen - de verkopen vallen naar verluidt tegen. Of de Note 9 voor nieuw enthousiasme kan zorgen, is een vraag die we pas definitief kunnen beantwoorden wanneer het toestel ons volledige testparcours heeft doorlopen. Toch kunnen we na onze korte eerste kennismaking wel stellen dat de voortekenen goed zijn. Zo zijn er op het gebied van geheugen en de accucapaciteit behoorlijke stappen voorwaarts gezet, is de camera van diverse potentieel handige AI-functies voorzien, is de integratie met Dex verder doorgevoerd en heeft de S Pen een aanzienlijk aantal upgrades gehad. 

Beschikbaarheid en uitvoeringen

De Samsung Galaxy Note 9 is vanaf vandaag als pre-order te bestellen, de verkoop van het toestel zal op 24 augustus van start gaan. Het zal in Nederland in eerste instantie in drie kleurstellingen beschikbaar komen: Ocean Blue, Midnight Black of Lavender Purple. Internationaal wordt er ook een kopergekleurde versie gevoerd, maar deze zal vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. 

Uiterlijk

De schermdiagonaal van de Samsung Galaxy Note 9 is 0,1 inch groter dan die van zijn voorganger. Geen verandering die grote gevolgen zal hebben, want de resolutie is gelijk gebleven. Waar de Note 8 dus een 6,3 inch super-amoled scherm had met een maximale resolutie van 2960 x 1440 (522 ppi), heeft het display van de Note 9 een diagonaal van 6,4 inch, dezelfde resolutie en derhalve een iets lagere pixeldichtheid van 516 ppi. We zien het verschil nauwelijks terug in de afmetingen: de Note 8 mat 162 x 76 x 8,7 mm (LxBxD) bij een gewicht van 195 gram, de Note 9 is 161,9 x 76,4 x 8,8 mm en laat 201 gram schoon aan de haak noteren. Het is bijzonder dat het gewicht amper is toegenomen, want intern is er het nodige veranderd dat potentieel gewicht toevoegt: waterkoeling, een dikkere accu en de genoemde verbeterde S Pen. 

Wederom naadloze afwerking

Niet enkel de afmetingen en het gewicht zijn nagenoeg hetzelfde gebleven, ook het aangezicht is nauwelijks veranderd ten opzichte van de voorganger. De meest in het oog springende trendbreuk is dat de vingerafdrukscanner nu onder, in plaats van naast de cameramodule aan de achterzijde is ondergebracht. Eenzelfde verbetering zagen we al bij de Galaxy S9.

De afwerking van het toestel is wederom weer van hoog niveau, en daarbij ligt het prettig in de hand. Zowel de smartphone zelf als de S Pen zijn waterdicht volgens de IP68-classificatie. Deze belooft dat het toestel volledig stofdicht is en in ieder geval tegen water bestand is bij onderdompeling op een diepte van anderhalve meter voor de duur van 30 minuten. Een dergelijk fors geprijsd toestel in bad meenemen lijkt ons sowieso geen noodzakelijk kwaad, maar het is fijn dat het toestel afgespoeld kan worden onder de kraan en een ongeplande duik in een afwasteil eveneens kan overleven.  

Meer capaciteit voor geheugen en accu

Samsung stelt dat de Note 9 een smartphone voor altijd en overal moet zijn, die je als gebruiker onder elke omstandigheid moet kunnen gebruiken. Dat lijkt ons voor elke smartphone op te gaan, maar met deze gedachte in het achterhoofd heeft het bedrijf een aantal zaken verbeterd ten opzichte van de Note 8. Ten eerste is de accu een stuk forser dan voorheen. Moest de Note 8 het nog met 3300 mAh doen, de Note 9 is voorzien van 4000 mAh aan accucapaciteit. Daarmee moet je volgens Samsung ruim een dag zonder opladen voort kunnen - uiteraard is dat iets wat wij voor onze review zullen uitzoeken.

Naast meer accu is er ook gedacht aan de immer toenemende behoefte aan opslag. Samsung speelt hier op in op twee manieren. Ten eerste heeft het de Note 9 voorzien van meer interne opslag dan de voorganger, namelijk 128 GB in plaats van 64 GB. Als dat nog niet genoeg voor je is, is er ook nog een 512 GB versie beschikbaar. Bovendien voorziet ook de Note 9 in een micro-sd slot, waarmee je nog eens maximaal 512 GB aan opslag kunt toevoegen (al gaat dat wel ten koste van de dualsimfunctionaliteit) zodat je maximaal op een terabyte aan ruimte kunt uitkomen. Dat moet zelfs naar de huidige maatstaven - en vermoedelijk voor de afzienbare toekomst - afdoende zijn voor het gros van de gebruikers.    

512 GB / 8 GB alleen in het zwart

Overigens heeft de keuze voor de 128 GB versie danwel de 512 GB uitvoering ook gevolgen voor de omvang van het werkgeheugen - en zelfs de kleur van je toestel. Bij de 128 GB versie kan je kiezen uit alledrie de kleuren (Ocean Blue, Midnight Black of Lavender Purple) en krijg je 6 GB aan LPDDR4 aan werkgeheugen tot je beschikking. Kies je voor de versie met 512 GB aan opslagcapaciteit, dan krijg je ook 8 GB LPDDR4 aan RAM - maar dan ben je wel gebonden aan de Midnight Black uitvoering, aangezien dit - voorlopig althans - de enige kleur zal zijn waarin de 512 GB-versie wordt uitgebracht. 

De Exynos 9810 SoC die we eerder al zagen bij de Galaxy S9(+) is ook de SoC van dienst bij de Note 9. De 9810 is opgebouwd uit vier snelle Exynos M3 rekenkernen die geklokt zijn op 2,7 GHz en vier efficiënte Cortex A55-cores die draaien op 1,7 GHz. Dat zijn dezelfde snelheden als in de S9. Voor de grafische taken heeft Samsung de 9810 gekoppeld met de Mali G72-gpu, die op zijn beurt geklokt is op 850 MHz. We treffen bovendien ondersteuning voor zaken als bluetooth 5.0, nfc en 802.11ac (4x4 mimo) en LTE Cat. 18.

S Pen, Dex en gaming

De Note-serie onderscheidt zich met een aantal zakelijke features, maar heeft ook een aantal functies die voor reguliere consumenten interessant zijn. Misschien wel de belangrijkste daarvan is de S Pen, een feature die onder smartphones behoorlijk uniek is.


De nieuwe S Pen

S Pen 2.0

De S Pen kon al meer dan een doorsnee stylus, maar bij de Note 9 heeft dit pennetje weer de nodige verbeteringen en nieuwe functies gekregen. Zo is de nieuwe S Pen voorzien van een Bluetooth LE (Low Energy) module, waarmee je je toestel op een afstand van maximaal 10 meter kunt aansturen op diverse manieren. De stroomvoorziening is in handen van een ingebouwde supercapacitor oftewel een stevige condensator, die in slechts 40 seconden volledig wordt opgeladen en vervolgens 30 minuten of 200 clicks mee kan. Het opladen en activeren van de S Pen doe je simpelweg door het device in de behuizing te plaatsen of juist er uit te halen. 

Zoals gezegd biedt de nieuwe S Pen diverse nieuwe mogelijkheden om de Note 9 aan te sturen. Zo kan je de S Pen mede dankzij een samenwerking van Samsung met Google als afstandsbediening voor Youtube gebruiken. Door een keer te drukken op de S Pen-knop pauzeer je de huidige video of hervat je juist het afspelen; twee keer kort achter elkaar klikken roept de volgende video uit de afspeellijst op. Tevens kan je tijdens het gevan van een presentatie, waarbij je de Note 9 met Dex aan een televisiescherm of monitor hebt gekoppeld, de S Pen als klikker gebruiken of inzetten om door je gallerij te bladeren. Ook kan je hem gebruiken om een foto te nemen (één keer klikken) of van camera te wisselen (twee keer klikken). Naast de beschikbaarheid van deze zaken heeft Samsung een third-party apk beschikbaar gesteld, zodat elke app-ontwikkelaar specifieke functionaliteit voor de S Pen kan inbouwen. 

Uiteraard kan je daarnaast nog steeds de bekende functies van de S Pen gebruiken, zoals live messages waarmee je eigen gifjes kunt maken, het simpel selecteren van delen van een afbeelding of screenshot, het selecteren en eventueel vertalen van tekst en natuurlijk notities en tekeningen maken. Dat laatste is overigens inmiddels een stuk minder afhankelijk van je talent en kunde, doordat je nu een bestaande foto als achtergrond kan gebruiken om over te trekken - en uiteraard aan het einde van het proces handig kan laten verdwijnen.

Dex

Naast de eerder genoemde S Pen functies die van pas komen als je de Note 9 via Dex koppelt, is het nu ook mogelijk om je toestel los te gebruiken terwijl deze met een extern scherm is verbonden. Je hoeft het dus niet meer aan een dock gekoppeld te houden. Zo hou je zowel de functionaliteit van je smartphone als een losse desktopomgeving.

Nieuw is ook de ondersteuning voor het gebruik van hdmi-adapters om je Note te koppelen aan een display en kan je desgewenst de telefoon als touchpad en keyboard gebruiken voor de Dex desktop. Deze opties zijn bij een koppeling tussen de Note 9 en een extern scherm simpelweg te selecteren in het uitschuifmenu dat je vanaf de bovenkant van Android naar beneden kan trekken. Verder kan je docken met een Dex station, Dex Pad, een Dex kabel of een multipoort usb-c adapter.

Gaming

Dat Samsung ook aandacht heeft voor gaming in zijn smartphones bleek wel uit alle geruchten dat de immens populaire game Fortnite exclusief op de Note 9 zou gaan verschijnen. Elke gamer weet dat snelle gaming hardware goede koeling vereist. Om die reden heeft Samsung de Note 9 voorzien van een koelsysteem op basis van waterkoeling. Helemaal nieuw is dat niet bij een smartphone, onder andere NEC en Xiaomi deden dit al eerder, maar bijzonder is het wel. Details ontbreken op dit moment nog, maar vast staat dat de bedoeling is dat de performance van het toestel ook bij intensieve gaming op peil moet blijven door de verbeterde waterkoeling. In hoeverre dit echt werkt zal uit onze benchmarks moeten blijken.

Camera en software

Wat betreft de camera kiest Samsung er gelukkig weer voor om het beste van de S9+ camera ook in de Note 9 toe te passen. Zodoende treffen we aan de achterzijde een dubbele cameraopstelling bestaande uit een 12 megapixel telelens (f/2.4) en een eveneens 12 megapixel wide-angle lens met de dual aperture functie, waarbij naar gelang de omstandigheden geschakeld kan worden tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. Wil je meer lezen over de mogelijkheden hiervan, lees dan hier verder. Net als bij de Note 8 zijn beide camera's voorzien van optical image stabilization (ois); dankzij de dubbele cameraopstelling kan je zonder kwaliteitsverlies 2x optisch zoomen. Aan de voorzijde is er plaats ingeruimd voor een 8 megapixel exemplaar met een lens die een diafragma van f/1.7 heeft.

Nieuwe functies

Mooie specs zijn maar een deel van het verhaal van een goede smartphonecamera. De software is minstens zo belangrijk. Samsung geeft hier bij de Note 9 aandacht aan met de nodige nieuwe functies. Zo is er iets dat het bedrijf de Scene Optimizer noemt, een AI-functionaliteit waarmee het toestel 20 verschillende categorieën van objecten kan herkennen en daarvoor de camera-instellingen kan optimaliseren. Dit is geen nieuwe functie, maar wel een potentieel handige feature, en sowieso een die diverse concurrenten bieden - Samsung had hier dus wat in te halen. Eveneens potentieel handig is de zogenaamde Flaw Detection. Hiermee kan de Note 9 een melding geven als het toestel bijvoorbeeld een onscherp beeld, gesloten ogen, tegenlicht of een vieze lens detecteert.

Android 8.1, Bixby en Knox

Het mag geen verrassing heten dat Samsung de Note 9 voorziet van de meest recente versie van Google besturingssysteem, Android 8.1 Oreo. Mocht je gehoopt hebben op Android P, zal je dus nog even geduld moeten hebben. Een update in de nabije toekomst ligt evenwel voor de hand. Verder maakt uiteraard ook bij de Note 9 Samsungs eigen virtuele assistent Bixby zijn opwachting en ook de beveiligingssoftware van Knox zien we weer terug. Tenslotte is de aanwezigheid van een irisscanner nog vermeldenswaardig, Samsung zet deze functionaliteit naast de S-serie ook door in de Note-familie. 

Prijzen en beschikbaarheid

Zoals we eerder al zeiden zal de Samsung Galaxy Note 9 vanaf vandaag als pre-order beschikbaar worden gemaakt, de verkoop van het toestel zal op 24 augustus van start gaan. Het toestel zal in Nederland in eerste instantie in drie kleurstellingen verkocht worden, te weten Ocean Blue, Midnight Black en Lavender Purple. Alle toestellen die in Nederland verkocht worden zijn dual sim versies.

De toestellen komen ofwel in een 6GB/128GB configuratie die 999 euro zal kosten beschikbaar, danwel in een 8GB/512GB combinatie die voor 1249 euro kan worden aangeschaft. De laatste versie is daarbij enkel in de zwarte uitvoering beschikbaar.

Wie tijdens de pre-order periode tussen 9 en 24 augustus een Note 9 bestelt, krijgt van Samsung bij het inleveren van een oude smartphone 100 euro plus de inruilwaarde van het toestel van korting op de aanschafprijs van de Note 9. Wie een oude Note inlevert krijgt 200 euro plus de inruilwaarde van zijn of haar oude toestel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

 • Google Android 8.1
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

719,00 €

1 winkel
Ultimate Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

 • Google Android 8.1
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

712,00 €

2 winkels
Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

 • Google Android 8.1
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

646,95 €

2 winkels
Samsung Galaxy Note 9 512GB Black

Samsung Galaxy Note 9 512GB Black

 • Google Android 8.1
 • 8192 MB
 • 512 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*