Intel Core i9 7980XE to the max: delidded 18-core tot het uiterste overklokt

86 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Supermicro Supero C9X299-PG300
 3. 3. Delid
 4. 4. Maximale overklok!
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Zeer binnenkort kunnen we AMD's nieuwe topmodel processor verwachten, de Ryzen Threadripper 2990WX met maar liefst 32 cores. Vlak voor die lancering kijken we daarom wat we maximaal uit Intels duurste consumentenprocessor kunnen persen, op weg naar een ultieme clash of the titans.

Intels duurste processor is al een tijdje de 18-core Core i9 7980XE, die van eigenaar verwisselt voor een slordige 1900 euro. Deze cpu is gebaseerd op een volledig ingeschakelde high-core-count Skylake-X-die; er bestaat nog wel een extreme-core-count die met tot 28 cores, maar die wordt vooralsnog alleen voor Xeons gebruikt. Waar de op Computex door Intel gedemonstreerde 28-core processor vandaan kwam, was dan ook niet lastig te raden.

Voor onze review in september 2017 konden we gelukkig een processor lenen, maar kortgeleden heeft moederbordenfabrikant Supermicro ons een 7980XE beschikbaar gesteld voor dit artikel. De boodschap was daarbij duidelijk: stel deze cpu en Supermicro's meest high-end X299-moederbord maximaal op de proef, en haal eruit wat erin zit. Dat hoef je ons geen twee keer te zeggen!

Supermicro Supero C9X299-PG300

De kans is aanwezig dat je Supermicro nog niet kent, want lange tijd was het alleen actief met zakelijke hardware. Het is één van de belangrijkste leveranciers voor servermoederborden en dus zeker een partij met de nodige inkoopkracht, vooral als het om specifieke extra duurzame componenten gaat. Sinds enige tijd heeft het ook een lijn met moederborden voor consumenten, meer specifiek veeleisende gebruikers als gamers en overklokken, die alweer even door het leven gaat onder de naam Supero (spreek uit als super-o, niet op z'n Australisch). Dat is een uitdagende markt waarin een klein aantal gevestigde namen de dienst uitmaakt, maar de high-end C9X299-PG300 moet weer een flinke stap vooruit zijn ten opzichte van eerdere borden, aldus de fabrikant.

SuperMicro Supero C9X299-PG300

De Supero C9X299-PG300 is dan wel high-end, maar niet opvallend. Bij menig high-end bord betaal je anno 2018 misschien wel meer voor de rgb-kermis dan voor de echte hardware, maar daar doet Supermicro niet aan mee. Hoewel netjes afgewerkt, zijn de looks strak, ingetogen en vooral grijs en zwart. De designtaal doet ons een beetje denken aan de moederborden van EVGA, wat zeker geen belediging is.

In een uitgebreide review gaan we binnenkort dieper in op dit X299-moederbord van Supero, maar voor nu is het van belang om alvast te kijken naar de aspecten die voor onze overklok van belang zijn. De stroomvoorziening is gelukkig van zeer hoog niveau, met een pwm-controller van Infineon. Varianten daarvan onder het consumentenmerk IR, dat eigendom is van Infineon, komen we regelmatig tegen op high-end moederborden, maar de 'echte' serverparts worden (vermoedelijk vanwege hun hogere prijzen) nauwelijks gebruikt in de consumentenmarkt.

SuperMicro Supero C9X299-PG300

De Infineon XDPE11280A-controller stuurt rechtstreeks acht TDA21470-powerstages aan, die qua specificaties vergelijkbaar zijn met de IR3556M-mosfets die we vaker zien op high-end consumentenborden. Daarmee is dit Supermicro-bord uitgerust met één van de krachtigste stroomvoorzieningen van alle X299-moederborden, die uitstekend in staat moet zijn om een zwaar overklokte cpu, die vele honderden watts gebruikt, te kunnen voeden.

Supermicro heeft de Supero C9X299-PG300 voorzien van nog veel meer opvallende features die voortkomen uit zijn serverroots - 10Gb-ethernet en tweemaal U.2, om maar wat te noemen. Zoals gezegd gaan we daar in de toekomst dieper op in.

SuperMicro Supero C9X299-PG300

Delid

Voor deze test koelden we de Intel Core i9 7980XE met een custom waterkoeling, bestaande uit onder meer een XSPC D5 Photon-pomp en een 480mm-radiator van Alphacool. Aan beide zijden van de radiator zijn vier fans gemonteerd, dus qua 'normale' koeling is dit zo ongeveer het beste dat je kan hebben.

Intels high-core-count processors worden tegenwoordig niet meer gesoldeerd, maar uitgeleverd met zogenaamd thermal interface material (TIM). Deze koelpasta-achtige substantie geleidt de warmte beduidend minder goed van de eigenlijke die naar de heatspreader en vormt al gauw een bottleneck bij het overklokken van deze stroomvretende processors. Zonder delid werd de warmste core op 4,6 GHz bij 1,2 volt al 90 graden, bij 4,7 GHz met 1,25 volt liep dat zelfs op naar meer dan 100 graden en ging de cpu throttlen, waardoor hij effectief trager werd.


De cpu direct na de delid (links) en na grondige schoonmaak van de TIM.

Tijd om de cpu te delidden dus! Daarvoor werkten we opnieuw samen met Max 'Shroudster', één van 's Nederlands meest ervaren delidders, die je wellicht nog kent uit onze delidworkshop met een Intel Core i7 8700K. Voor alle details over dat proces verwijzen we je graag terug naar dat artikel. Dit keer volgden we eigenlijk hetzelfde proces, al gebruikten we dit keer een LGA2066-delidtool van Rockit.


De aangebrachte liquid metal-koelpasta.

Na de delid waren de temperaturen stukken beter. Met exact dezelfde settings van 4,7 GHz op 1,25 volt wordt de warmste core na vijf Cinebench-runs nu nog maar 85 graden, oftewel ruim 15 graden koeler. Zo hebben we weer genoeg overhead gecreëerd om nog hogere klokfrequenties te kunnen bereiken.


De rechterkolom is steeds de maximumtemperatuur.

Maximale overklok!

Nu de processor helemaal ready to rumble is, duiken we de bios in om de processor maximaal te overklokken. De bios van Supermicro heeft een aardige facelift gekregen ten opzichte van wat we eerder zagen bij deze fabrikant. Je komt als eerste terecht in een 'EZ Mode' voor de belangrijkste instellingen, maar als je wil overklokken moet je in de Advanced Mode zijn. Overigens excuses voor de foto's van een scherm; de screenshotfunctie van de bios kregen we met geen mogelijkheid werkend.

Voor deze overklok stelden we een VIN-spanning van 2,0 volt en een Vcore van 1,30 volt in. De load-line calibration op auto lijkt perfect te werken: zelfs onder load wordt er precies het ingestelde voltage gerapporteerd. Wel bevat de bios wat opvallende afwijkingen van hoe andere fabrikanten bepaalde instellingen noemen en tonen. Soms is de eenheid waarin je een setting ingeeft niet duidelijk en hoewel er rechts ruimte gereserveerd lijkt te zijn voor uitleg, is die bij geen enkele instelling aanwezig.

Opvallend is bovendien dat de powerstates (SpeedStep), EIST en de turbomodus aan moesten blijven staan, anders wordt de ingestelde overklok simpelweg niet toegepast. Bij andere merken is het juist gebruikelijk dat dergelijke stroombesparende functies worden uitgeschakeld als je gaat overklokken.

Uiteindelijk haalden we een maximale stabiele kloksnelheid van 4,8 GHz op alle achttien cores, met hyperthreading ingeschakeld en in combinatie met het geheugen op DDR4-3200 CL12. Dat leverde een Cinebench 15-score van 4549 punten op, oftewel 41% hoger dan de standaard score van de Core i9 7980XE. De warmste core werd daarbij nog altijd 'maar' 90 graden, ruim koeler dan bij aanmerkelijk lagere snelheden vóór de delid. Overigens verbruikte het totale systeem tijdens de benchmark rond de 800 watt(!).

Conclusie

4549 punten in Cinebench 15: dat is met recht een monsterscore te noemen. Het blijft jammer dat een delid noodzakelijk is om het maximale uit een processor te halen die al een rib uit je lijf kost, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, heb je wel een extreem snelle processor in handen.

Zeker gezien de zeer zware stroomvoorziening was het Supermicro-moederbord, de Supero C9X299-PG300, daar uitstekend geschikt voor, al is het vooral de bios die wat ons betreft nog wat verfijning kan gebruiken. Of het bord ook op andere vlakken dan overklokken scoort, bespreken we binnenkort uit in een losse review.

De grote vraag is natuurlijk: gaat AMD hier morgen overheen, met zijn minstens net zo monsterlijke 32-core Threadripper 2? Zeer binnenkort lees je een uitgebreide review van de AMD Ryzen Threadripper 2950X en 2990WX op Hardware.Info, dus kom zeker terug om te kijken wie deze clash of the titans gaat winnen!


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Intel Core i9 7980XE Boxed

Intel Core i9 7980XE Boxed

 • Socket 2066
 • 2.6 GHz
 • 18 cores
 • 165 W
 • 14 nm

2.044,69 €

4 winkels
SuperMicro Supero C9X299-PG300

SuperMicro Supero C9X299-PG300

 • ATX
 • Socket 2066
 • Intel X299
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*