Gigabyte X399 Aorus Xtreme moederbord review: extreem genoeg?

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Gigabyte X399 Aorus Xtreme
 2. 2. Indeling en aansluitingen
 3. 3. VRM's en overklokfeatures
 4. 4. Specificaties en BIOS-screenshots
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Benchmarks (CPU)
 7. 7. Benchmarks (geheugen en GPU)
 8. 8. Benchmarks (opstarttijd)
 9. 9. Benchmarks (USB 3.1)
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. Geluidskwaliteit
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 10 reacties

Indeling en aansluitingen

De Gigabyte X399 Aorus Xtreme is als eatx-moederbord allerminst klein te noemen. Naast de kenmerkende Aorus-uitstraling valt al snel de koeling op de stroomvoorziening op. Waar moederbordfabrikanten in de loop der jaren de koelblokken op dit onderdeel steeds meer als een designelement behandelden en vooral massieve stukken metaal hun weg vonden naar de stroomvoorziening, heeft Gigabyte dit keer voor een veel functionelere oplossing gekozen. We zien een grote hoeveelheid koelribben, die in totaal een veel groter koeloppervlak hebben dan wat we tegenwoordig standaard aantreffen.

Op de X399 Aorus Xtreme komen we 8 geheugensloten rondom de TR4-socket tegen. Daarin kan maximaal 128GB werkgeheugen gebruikt worden, en draait op maximaal een quad-channel configuratie. Het moederbord heeft ondersteuning voor xmp en draait maximaal op 4400 MT/s. Geheugen kan daarbij zowel ecc als non-ecc zijn.

Gigabyte X399 Aorus Xtreme

Het moederbord is voorzien van de nodige rgb-verlichting. Zo vinden we op de pch, de koeling op de stroomvoorziening en bij de audiochip verlichting die aangepast kan worden. Bovendien zijn er twee addressable rgb-headers aanwezig om eigen verlichting op aan te kunnen sluiten. Deze headers zijn links onderaan en rechtsboven geplaatst. Ook de achterzijde heeft aandacht gekregen in de vorm van een forse backplate.

Opslag en netwerk

De Aorus Xtreme is voorzien van drie m.2-sloten (Key M), waarvan twee maximaal het 2280-formaat kunnen huisvesten en een enkele op 22110 uitkomt. Al deze sloten ondersteunen zowel pci-e 3.0 als sata. Ook zijn er 6 sata-poorten geplaatst, die haaks geplaatst zijn om kabelmanagement makkelijker te maken.

Qua netwerk komen we draadloze ondersteuning tegen in de vorm van wifi-ac (tot 867 MBit per seconde) en Bluetooth 4.2 tegen. Van bedrade ethernetadapters heeft Gigabyte zelfs voor drie stuks gekozen. Twee zijn vrij gewone chips van Intel, maar de derde is een Aquantia-chip die 10 Gbit ondersteunt.

Usb, audio en headers

Usb heeft de X399 Aorus Xtreme in de vorm van 8 usb 3.0-poorten op de i/o (type-a connectors) en usb 3.1 in de vorm van zowel een type-a als type-c connector. De usb-headers op het moederbord bestaan uit een usb-c header (usb 3.1), twee usb 3.0-headers en twee usb 2.0-headers.

Als audiochip is voor een moederbord in dit segment vanzelfsprekend gekozen voor de Realtek ALC1220, een chip die al op veel andere moederborden uitstekende scores heeft neergezet. Op de X399 Aorus Xtreme is daarmee 7.1-kanaals geluid ondersteund, en komen we ook een s/pdif-aansluiting tegen. Gigabyte heeft echter ook nog een dac toegevoegd in de vorm van de Sabre ESS9118EQ. De vijf analoge audioaansluitingen op het i/o hebben overigens dezelfde kleur, wat het aansluiten van een geluidsinstallatie iets lastiger maakt zonder handleiding. De audioheader is helemaal linksonder geplaatst op het moederbord, waardoor de kabel van je kast zelf wel van enige lengte moet zijn om deze direct te kunnen verbinden.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Gigabyte X399 Aorus Xtreme

Gigabyte X399 Aorus Xtreme

 • Extended ATX
 • Socket TR4
 • AMD X399
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*