PC versus de console: ben je als gamer beter af met een Xbox One X?

179 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De hardware van een console
 3. 3. PC vs console anno 2018
 4. 4. Forza Motorsport 7
 5. 5. Assassin's Creed: Origins
 6. 6. Rise of the Tomb Raider
 7. 7. Afsluitend
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Hoewel er niks tegen de veelzijdigheid en multifunctionaliteit van de pc op kan, is de console nog altijd een aantrekkelijke optie voor wie alleen maar wil gamen. Hoe verhouden de pc en console zich op dit moment tot elkaar? Wij maakten de vergelijking met de snelste console van dit moment, de Xbox One X.

Niemand zal de sterk fluctuerende prijzen van hardwarecomponenten van het afgelopen jaar ontgaan zijn. Door de mining-gekte, aangesterkt door flinke geheugentekorten, zijn vooral videokaarten en werkgeheugen een heel stuk duurder dan ze in begin 2017 waren. Sterker nog, de prijzen van videokaarten die inmiddels al twee jaar op de markt zijn, blijken het omgekeerde te hebben gedaan van wat je zou mogen verwachten: ze zijn gestegen in plaats van gedaald. Nu veel videokaarten duurder zijn dan ten tijde van introductie, nemen ook de totale kosten voor een gamingsysteem aanzienlijk toe.


Links de Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB, rechts de Xbox One X. Mede door mining hebben de prijzen van videokaarten eerder dit jaar een flinke toename gezien terwijl consoles een vrij stabiele prijs hebben.

Wanneer je zo medio 2018 een nieuwe pc voor hetzelfde bedrag als pakweg een jaar geleden samenstelt, eindig je naar alle waarschijnlijkheid met een stuk minder grafische power dan initieel het idee was. Een optie is om gewoon meer te investeren en zo alsnog te beschikken over de gpu waar je al lange tijd van droomt.

Voor gamers is er echter een alternatief: neem een console. Hoewel dit voor elke pc-liefhebber vloeken in de kerk is, kan voor ieder die puur wil gamen een console wel degelijk een overweging zijn. De pc en de console hebben elk van oorsprong een duidelijk eigen gebruiksdoel en eigen doelgroep, maar in de loop der jaren zijn met name de laatste, en in mindere mate de eerste, elkaar steeds meer gaan overlappen. Als we puur naar het gamen kijken, en daarbij de hogere prijzen voor componenten in het achterhoofd houden, hoe verhouden een console en een gelijk geprijsde pc zich dan tot elkaar?

De hardware van een console

Om het beste van het beste van de huidige generatie consoles te vertegenwoordigen, hebben wij een Xbox One X van stal gehaald. Deze gamemachine heeft hardware aan boord die dichter bij die van een pc ligt dan die van elke eerdere generatie consoles.

Grafische kracht

De gehele chip van de Xbox One X wordt de Scorpio Engine genoemd, maar deze bestaat feitelijk uit onderdelen die de pc-kenner niet vreemd zullen voorkomen. Zo is de gpu van de One X een Polaris-gebaseerde chip van AMD, waarop 2560 shader units actief zijn, draaiend op 1172 MHz. De videokaart voor pc’s die daar het dichtste bij in de buurt komt, is de Polaris 10-chip die we op de Radeon RX 480 en RX 580 tegenkomen. In plaats van 2560 shader units bevatten deze RX-kaarten er ‘slechts’ 2304 stuks, maar deze draaien wel op een hogere kloksnelheid.

Op papier heeft de gpu van de One X om en nabij de 6 tflops aan rekenkracht. Ter vergelijking: de RX 480 zit bij referentiesnelheden op 5,8 tflops en de RX 580 komt in datzelfde geval uit op 6,18 tflops. De hogere kloksnelheden van de desktopkaarten maakt dat deze in veel gevallen wat sneller zullen zijn, al komt het voordeel van de extra shader units op Microsoft’s console beter naar voren zodra de resolutie wordt opgeschroefd.


Schematische die-shot van de Scorpio Engine.

CPU en geheugen

Als we naar de cpu van de One X in de Scorpio Engine kijken en vergelijken met het aanbod op de pc, zijn er minder vergelijkbare componenten te vinden. Weliswaar gaat het op beide platforms om x86-64-cpu’s, maar in tegenstelling tot de potige gpu gebruikt de Xbox One X nog altijd een relatief bescheiden, laaggeklokte octa-core cpu met zogenaamde Jaguar-cores. Deze zijn al eerder gebruikt in zowel de normale Xbox One als de One S, de Playstation 4 en PS4 Pro. Bij de PS4 Pro en de Xbox One X zijn de kloksnelheden wel wat hoger ingesteld dan bij de oudere consoles. De processor van de nieuwste Xbox draait namelijk op 2,3 GHz, waar dat bij de One S nog 1,75 GHz betrof.

De Scorpio Engine-chip met de cpu en gpu is voorzien van 12 GB GDDR5 geheugen, dat middels een 12-kanaals 384-bit geheugenbus verbonden is. Dit zijn behoorlijk heftige specificaties als we deze vergelijken met de pc. Wel betreft het bij de One X één geheugenbus en -hoeveelheid die door zowel de cpu als de gpu gedeeld moet worden. Bij een game-pc valt dan al snel te denken aan 8 GB DDR4 werkgeheugen voor de cpu en 4 GB GDDR5 op de videokaart.

PC vs console anno 2018

Zoals verderop te lezen is, bieden de krachtigste consoles van dit moment een game-ervaring die visueel kan concurreren met duurdere pc’s, zij het wel met games die goed geoptimaliseerd zijn. Hoe zit het verder met de verhouding tussen de twee kampen tegenwoordig?
Consoles hebben nog altijd een belangrijk inherent voordeel: geen ingewikkelde instellingen en geen zorgen over systeemeisen van nieuwe games. Ze zijn wel steeds meer op pc’s gaan lijken, niet alleen qua architectuur, maar ook qua functionaliteit. Zo krijgen consoles met de komst van Freesync – in elk geval naar de Xbox One X – een flink technisch voordeel erbij dat tot dusver was voorbehouden aan pc’s: een variabele framerate en daarmee potentieel een vloeiender game-ervaring.

De keerzijde van die toenadering is dat naarmate consoles meer op pc’s zijn gaan lijken, ze ook meer negatieve eigenschappen van dat platform hebben overgenomen: nadenken over keuzes op het gebied van beeldkwaliteit versus prestaties, en wachten op (grote) updates voordat je weer door kunt spelen. Daarmee zijn essentiële voordelen van consoles aan het afkalven. Dit terwijl inherente nadelen van consoles overeind blijven, zoals het feit dat de meeste games met 30 frames per seconde draaien. Dat is voor een pc-gamer wel een erg grote stap terug. Ook de beschikbaarheid van game genres is behoorlijk beperkter op een console: real time strategy leent zich niet voor bediening met een gamepad. Ten slotte zijn de vereisten aan de vermogens van de speler door de traditionele consolebediening wat minder hoog. Wie eenmaal gewend is aan muis en toetsenbord kan moeilijk wennen aan mikken met een thumbstick.

Een game pc voor 500 euro?

De Xbox One X kost momenteel zo’n 499 euro. De vraag is wat een vergelijkbare pc zou moeten kosten. Wie regelmatig Hardware.Info bezoekt, weet dat we geregeld een pc advies uitbrengen, waarvan de Budget Game PC ook een terugkerende deelnemer is. In deze configuraties hebben we moeten constateren dat het op dit moment niet mogelijk is om voor dezelfde 500 euro een game pc samenstellen die de prestaties van de Xbox One X kan evenaren. In plaats daarvan hebben we componenten gekozen die deels voorkomen in onze Budget Gaming PC: een Intel Core i3 8100, 8 GB DDR4 werkgeheugen en als videokaart de Radeon RX 580. In totaal komt dit met overige componenten uit op 900 euro, waarmee we absoluut niet meer in dezelfde prijsklasse zitten als de console van Microsoft.

Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ 8GB

Testmethode

Met de genoemde samenstelling van hardware kunnen we een 4K-resolutie uitsturen en we mikken er dan ook op om deze resolutie én de framerate van de One X te evenaren. Dat verschilt per spel; sommige games draaien op 30 frames per seconde en andere op 60 fps. Zodra de framerates op een vergelijkbaar niveau uitkomen, nemen we de video-output van beide systemen op met een Elgato 4K60-capturekaart. Deze bespreken we op de volgende pagina's.

Forza Motorsport 7

Het eerste spel waar we een vergelijking in hebben gemaakt, is Forza Motorsport 7. Deze racegame draait op de pc exclusief in DX12. Als we de versie op de One X erbij pakken, valt direct op dat het spel op 60 frames per seconde draait, wat lang niet bij alle games op de consoles het geval is. Bovendien ziet Forza 7 er erg goed uit op de One X, want het draait op de volledige 3840 bij 2160 pixels.

Op de pc blijkt het overigens ook geen probleem om 60 fps in ultra hd te produceren, mede door de slimme dynamische kwaliteitsinstellingen. Hiermee worden aan de hand van de framerate op het moment, on the fly aanpassingen gedaan aan de kwaliteit van onder andere de schaduwen, de texturen, lichteffecten en reflecties. Ook is Forza 7 niet erg processorintensief, al start het spel niet op met een dual-core met HyperThreading of SMT. Een Core i3 8100 is echter al genoeg om ruim boven de 60 fps uit te komen, wat de cpu betreft althans.

Zowel het pc-systeem als de One X kan dus native 4K uitsturen met 60 fps. Wij kiezen op de pc voor de dynamische optimalisatie om te vergelijken met de Xbox One X. Na een aantal races op beide systemen te hebben gereden en de opgenomen gameplay en screenshots te hebben vergeleken, valt een aantal zaken op. Ten eerste is de kwaliteit van de textures op de pc iets beter, en is op de pc een significant betere anisotropic filtering zichtbaar, waardoor de scherpte van bijvoorbeeld het wegdek en de hekken ernaast in de verte wat beter is. Dit maakt het beeld wat rustiger, en zo kijk je makkelijker waar je naartoe gaat – in een racegame altijd wel handig. Qua schaduwen, draw distance, en belichting zien we amper verschillen, en lijken beide versies van het spel hetzelfde te presteren op de geteste hardware.

Assassin's Creed: Origins

Als tweede game hebben we Assassin’s Creed Origins gespeeld op zowel de pc als de Xbox One X. Op de console draait het spel op 30 fps, en op de pc hebben we al gezien dat het spel aardig processorintensief is. Om de vergelijking met de One X te maken, hebben we eveneens gemikt op een framerate van 30 fps op de 4K-resolutie. Dat bleek met een RX 580 nog best een uitdaging, waarbij zowel de cpu als de videokaart erg zwaar belast werden. De medium preset bleek geschikt om met een RX 580 gemiddeld 30 fps te behalen op 3840x2160. Als processor kan bij Origins een dual-core met HyperThreading gebruikt worden, maar gezien de slechte frametimes zouden wij minimaal een Core i3 8100 of een Ryzen 5 2400G adviseren om het spel goed te kunnen draaien. In dat geval zal 30 fps geen probleem zijn zonder stutters.

Qua beeldkwaliteit blijkt het merendeel van de grafische pracht en praal overeen te komen tussen de Xbox One X en de pc met RX 580 op medium instellingen. De kleding van personages en het haar zijn niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden en de draw distance lijkt ook identiek te zijn. Wel is het niveau van details op afstand bij de Xbox hoger. Het gaat dan vooral om de reflectie op het water; we zien op de One X de weerspiegeling van bomen en schepen in de afstand, waar dat op de grote gebergten na op de pc afwezig is bij medium instellingen. Ook lijkt de kwaliteit van texturen op de One X iets hoger te zijn, wat mogelijk wordt gemaakt door de 12 GB werkgeheugen. Vooral bij gebouwen valt dit op, naarmate je als speler dichterbij dergelijke structuren staat, terwijl we in de verte geen duidelijk verschillen waarnemen.

Rise of the Tomb Raider

Ten slotte hebben we Rise of the Tomb Raider vergeleken. Op de Xbox One X zijn er drie opties waarin je dit spel kunt draaien: Performance, Native 4K en Enriched Visuals. Als je kiest voor de hoogste prestaties, krijg je als output 1080p met 60 frames per seconde, terwijl de twee andere modi juist een 4K-signaal leveren met zoveel mogelijk detail. Wij kiezen voor de hogere resolutie en nemen dan de lagere framerate voor lief. Hetzelfde doen we op de pc, en proberen daar eveneens op 30 fps uit te komen. Dat werkt het beste door voor de medium preset te kiezen. Bij die lage framerate is niet per se een snelle processor nodig, en een dual-core met HyperThreading kan al genoeg zijn om de videokaart goed aan het werk te houden. Toch zijn er ook zwaardere delen in het spel die de cpu meer op de proef stellen, en daarmee komt onze voorkeur toch op minimaal een quad-core uit.

Als we kijken naar de beeldkwaliteit van Rise of the Tomb Raider op beide systemen zien we geen schokkende verschillen, maar identiek is de visuele presentatie ook weer niet. De One X krijgt het voor elkaar om dezelfde resolutie en framerate te renderen met iets meer kwaliteit in de textures. Het verschil in de kwaliteit van de kleding van Lara is in het voordeel van de pc, maar het haar oogt nauwkeuriger en in beweging minder als ‘touw’ op de One X dan op de pc met medium instellingen. Ook zien we andere verschillen in de spelwereld. Zo zijn de meeste objecten van steen en metaal toch iets scherper en duidelijker op Microsofts console, maar dat is in enkele gevallen omgekeerd het geval. Bovendien is te zien dat de mate waarin tesselation gebruikt wordt, hoger ligt op de One X dan op de pc met medium instellingen. Dat is te zien aan stenen muren en delen van het gebergte, waar er meer opvallende en afwijkende vormen te zien zijn op de Xbox.

In het voordeel van de pc zijn de schaduwen in het spel. Die zijn op de console vrijwel altijd ‘hard’, waardoor de lijnen van deze schaduwen scherp zijn. Dat geeft het weliswaar een scherpere indruk, maar de afwisselende ‘zachte’ schaduwen op de pc bij de medium preset ogen wel realistischer. Als we daar verder op inzoomen valt meer op dat de anti-aliasing van de console zorgt voor een minder scherp beeld op het totale beeld, terwijl de pc op pixelniveau een aanzienlijk scherper beeld levert.

Afsluitend

Het spelen van games is zowel mogelijk op de pc als op een console, en hoewel laatstgenoemde er speciaal voor is bedoeld, krijgt degene die zelf zijn pc samenstelt wel de vrijheid deze af te stemmen op het gebruiksdoeleinde en het budget. Je kunt een smak geld tegen je gamebak aangooien en zo op hoge resoluties en luxere kwaliteitsinstellingen gaan spelen. Als je echter een pc voor ongeveer het budget van de Xbox One X (die een adviesprijs van 500 euro heeft) wilt bouwen, wordt het een ander verhaal.

In tegenstelling tot prijzen van videokaarten en andere componenten is het bij de consoles vrij voorspelbaar als het om aanschafprijs gaat. Mininghype of niet, consoles zijn vrijwel altijd voor hun adviesprijs (of lager) verkrijgbaar. Dat maakt het in de eerste helft van 2018 een lastig verhaal om een vergelijkbare pc tegenover de nieuwe console van Microsoft te zetten. Voor hetzelfde bedrag kunnen we nu een minder snelle en luxe pc samenstellen dan eerder het geval was. Sowieso is het niet mogelijk om voor 500 euro een compleet systeem samen te stellen waarmee een zinnige framerate op 4K-resolutie te behalen valt.

Extra investeren dus, maar met een dergelijke pc krijg je – voorspelbaar – ook extra functionaliteit. Je kunt office-werk verrichten, video’s bewerken, internetten met een browser naar keuze, verschillende besturingssystemen naast elkaar draaien – al dan niet via een VM, je ziel aan de duivel verkopen en zelf ook gaan minen, foto’s en audio bewerken, websites bouwen en programmeren, films en series kijken in een mediaplayer naar keuze, en nog veel meer. Al deze extra mogelijkheden maken dat het aanschaffen van een pc de voorkeur geniet, zolang je meer wilt dan alleen gamen. Wil je dat niet, dan heeft een console momenteel de betere kaarten.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Radeon RX 580 8GB

AMD Radeon RX 580 8GB

 • Polaris 20
 • 2304 cores
 • 1257 MHz
 • 8192 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 12_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Microsoft Xbox One X Scorpio Edition

Microsoft Xbox One X Scorpio Edition

 • 1000 GB
Niet verkrijgbaar
0
*