Epson Workforce Pro WF-C5790: Inkjet-alternatief in lasermarkt

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Functionaliteit
 3. 3. Stroomverbruik, kosten per afdruk
 4. 4. Prestaties
 5. 5. Scan- en afdrukkwaliteit
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

In het zakelijke segment zien we vooral laserprinters en all-in-ones, waar inkjetmodellen meer worden gebruikt door consumenten. Niet als het aan Epson ligt: de fabrikant presenteert zijn inktgebaseerde Workforce Pro WF-C5790 all-in-one als een ideale oplossing voor de (klein)zakelijke omgeving.

Hoewel het Japanse Epson ook actief is op de markt voor laserprinters, legt het vooral de nadruk op zijn inkjetmodellen. Voor consumenten is dat niks bijzonders - laserprinters zijn gemiddeld nu eenmaal een stukje duurder in de aanschaf - maar Epson gelooft dat zijn inkjet-technologie ook in het zakelijke segment een aantrekkelijk alternatief kan zijn. In de woorden van Epson moet een all-in-one als de WF-C5790, onderwerp van deze bespreking, geschikt zijn voor omgevingen 'van kleine kantoren tot grote ondernemingen die voorheen mogelijk laserprinters gebruikten, maar nu op zoek zijn naar kostenbesparingen, verhoging van de productiviteit en minder milieubelasting.'

Als een van de instapmodellen in Epsons zakelijke ‘Workforce Pro’-serie houdt de WF-C5790 het bij printen, scannen, kopiëren en faxen op maximaal A4-formaat. Wil je datzelfde ook kunnen doen met grotere vellen A3-papier, dan moet je daarvoor een machine in de Workforce Pro C8000-serie aanschaffen. Dergelijke all-in-ones zijn ook gericht op gebruikers die een hoger printvolume verwachten, waarbij past dat je het apparaat van meer papierlades kunt voorzien: 5 in plaats van maximaal 3 bij de WF-C5790.

Waar je voor de apparaten in de Workforce Pro C8000-serie minstens zo'n duizend euro kwijt bent, heeft de WF-C5790 als lid van de C5000-serie een veel vriendelijkere prijs. Het model staat nu in de Prijsvergelijker voor gemiddeld 309 euro. Mocht je geen gebruikmaken van PCL en PostScript 3-ondersteuning, waarover de WF-C5790 beschikt, dan heeft Epson in de vorm van de WF-C5710 een alternatief dat die features moet missen, maar in ruil daarvoor nog zo'n 50 euro goedkoper is.

Functionaliteit

Wat betreft de featureset heeft de WF-C5790 zowel verdiensten als verbeterpunten. Epson heeft het apparaat voorzien van een lekker groot kleurenscherm met een diagonaal van 4,3 inch. Het gaat bovendien om een capacitief aanraakscherm, dus aanrakingen worden goed herkend. De gebruiksinterface ziet er modern uit en beschikt over alle mogelijkheden die je ervan verwacht.

Met de ondersteuning voor smartphone-apps en diensten als AirPrint, de eigen cloudservice Epson Connect en de mogelijkheid om zonder tussenkomst van een computer gescande bestanden te mailen, is de WF-C5790 vanuit het oogpunt van de eindgebruiker van alle markten thuis. Ga je met een usb-stick naar het apparaat toe, dan zijn er wat minder mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld alleen afbeeldingen of pdf-bestanden direct afdrukken: andere bestandsformaten als Word-documenten worden niet ondersteund. Over een geheugenkaartlezer beschikt de printer niet.

Zoals gezegd heeft de machine ook de mogelijkheid om gebruik te maken van PostScript en PCL, breed gebruikte, universele programmeertalen voor printers. Dat is voor bepaalde soorten gebruik een voordeel, bijvoorbeeld voor grafici die werken met Adobe-software, of gebruikers van platformen anders dan Windows. Zij kunnen er met dit model van op aan dat creaties op de juiste wijze op papier verschijnen.

De WF-C5790 kan zowel automatisch dubbelzijdig afdrukken en scannen, waarbij de ADF een marktconforme 50 vel kan bevatten Aan de achterkant bevindt zich een papierlade van 80 vel, terwijl je onderin de printer 250 vellen papier kwijt kan. We zien voor een zakelijk model als deze all-in-one liever een grotere papiercapaciteit. Een standaard pak papier heeft immers 500 vellen, maar dat moet je bij dit apparaat dus gaan opdelen. Epson verkoopt overigens wel een grotere lade met een capaciteit van 500 vel voor de WF-C5790, maar die optie kost 140 euro. Dat is een nogal significante meerprijs voor een printer die je voor gemiddeld 310 euro kunt aanschaffen.

Zoals we verwachten van een zakelijke machine kan ook dit apparaat op afstand worden bediend via een webinterface. Hoewel je maximaal tien met wachtwoord beveiligde gebruikersaccounts kunt aanmaken, waarbij je gebruikers ook de toegang tot bepaalde printerfuncties kunt ontzeggen, is er geen registratie van de opdrachten per gebruiker. Daarvoor moet je investeren in los verkrijgbare software, zoals Epsons Print Admin-pakket. Ook als je de beveiliging wilt regelen middels nfc-tags, is extra software noodzakelijk – een nfc-lezer is alvast aanwezig.

Stroomverbruik, kosten per afdruk

In zijn brochure van de WF-C5790 legt Epson vooral de nadruk op de duurzaamheid van de printer. De fabrikant benadrukt dat een inkjetmodel aan het werk een stuk zuiniger is dan een laserprinter - beloofd wordt zelfs een afname van het energieverbruik van '90 procent ten opzichte van vergelijkbare lasermodellen'.

 • Stroomverbruik - actief
 • - piek

Uit onze tests van het stroomverbruik blijkt dat de WF-C5790 in bedrijf in elk geval zeer zuinig opereert. We hebben de printer in de grafieken hierboven en verderop steeds weergegeven met een rood balkje. Daarbij vergelijken we het model met andere (zakelijke) laser- en inkjetprinters. Daartoe behoren ook twee printers van Epson: de duurdere WF-6590 hebben we een geel balkje meegegeven, de goedkopere WF-4640 herken je aan een paarse balk.

Een deel van het testveld bestaat uit laserprinters. Je kunt in de grafiek hierboven duidelijk zien welke dat zijn: de modellen die een fors piekverbruik van honderden Watts laten noteren. De inkjets zijn veel zuiniger, waaronder ook de WF-C5790, die met maximaal zo’n 26 Watt gedurende het afdrukproces tot één van de zuinigste printers behoort.

 • Stroomverbruik - idle
 • - stand-by
 • - uitgeschakeld

Zoals je aan de grafiek van het idle-verbruik kunt zien, is de WF-C5790 onder die omstandigheden in relatieve zin wat onzuiniger. Gelukkig schakelt Epsons all-in-one standaard al snel over naar de stand-by modus, waarin hij bijna niks meer verbruikt. Dan is het weer een van de zuinigere apparaten. Een printer staat het grootste deel van de tijd niks te doen, dus het lage stand-by verbruik van de WF-C5790 is een belangrijke troef. Uitgeschakeld is het verbruik niet meer dan 0,1 W.

Inktzakken en inktkosten

Interessant aan Epson's duurdere zakelijke inkjetmodellen is de manier waarop de cartridges eruitzien. Het zijn geen plastic inktcontainertjes, zoals bij de meeste inktgebaseerde printers, maar een soort zilvergrijze 'inktzakken'. Middels de hendel aan het uiteinde van de zak stop je de inktzakken, één per kleur, in een soort lades onderaan de machine. Volgens de fabrikant leidt dit systeem, dat het zelf ook wel 'Replacable Ink Pack System' of RIPS noemt, tot minder vervuiling, omdat er minder plastic en verpakkingsmateriaal nodig is om de inkt te vervoeren.

Afhankelijk van je verbruik kun je de inktzakken in verschillende formaten bestellen. De standaard-cartridges hebben een opgegeven capaciteit van 3000 pagina's, de 'XL'-exemplaren zouden 5000 printjes meegaan. Zwart is de enige cartridge die je ook in 'XXL'-formaat kunt aanschaffen. Die is volgens Epson na 10.000 afdrukken pas leeg.

Ten opzichte van laserprinters, waar je naast de tonercassettes ook zit met onderdelen als de drum, die eens in de zoveel tijd moeten worden vervangen, heb je bij de WF-C5790 bijna geen andere kosten. Het enige extra onderdeel dat je periodiek moet vervangen is de opvangbak voor ongebruikte inkt. Die kost 25 euro en gaat een beloofde 50.000 afdrukken mee.

Installeer je de grootst mogelijke cartridges, dan kost een zwart-wit printje uitgaande van 5 procent dekking gemiddeld 1,4 cent, terwijl je voor een kleurenafdruk per pagina ongeveer 6,4 cent betaalt. Daarin is de prijs van de onderhoudscassette al verwerkt. Zowel de prijzen voor zwart-wit als kleurendruk zijn in dit segment zeker competitief. Om de printkosten hoef je de WF-C5790 dus niet te laten staan. 

Prestaties

Net als de andere zakelijke inkjetprinters van Epson is ook de WF-C5790 voorzien van een ‘PrecisionCore’-printkop, bestaande uit zogenaamde ‘print-chips’. Iedere chip bevat honderden piepkleine piëzo-elektrische elementen, die buigen wanneer er een stroompje op komt te staan. Die beweging drukt de inkt door de spuitmondjes. Ten opzichte van de goedkopere Workforce-printers zonder 'Pro' in de naam, telt de printkop meer print-chips, zodat er ook ongeveer het dubbele aantal spuitmondjes beschikbaar is. Dat moet logischerwijs leiden tot snellere afdrukken.

 • Printsnelheid - testdocument
 • - 10 pagina's tekst
 • - 10 pagina's duplex

Zoals je ziet in de testresultaten in de grafieken op deze pagina, kan de WF-C5790 uitstekend meekomen met de concurrerende laser all-in-ones in deze prijsklasse. Vooral de snelheid tot de eerste afdruk is hoog, geholpen door het feit dat de printer niet hoeft op te warmen. Ook langere printopdrachten worden vlug afgewikkeld: minder dan dertig seconden voor een tekstdocument van 10 pagina’s. Overigens heeft HP met zijn PageWide-serie vergelijkbaar snelle zakelijke inkjetprinters in het assortiment.

 • Kopiëren - 10 pagina's zwart/wit
 • - 5 pagina's kleur

Ook het kopiëren en scannen gaat bij de WF-C5790 behoorlijk rap. De duurdere C6000-serie heeft zoals verwacht een nog wat snellere ADF. Het verschil met het goedkopere C4000-model in de grafiek is opvallend: die doet tweeënhalf keer zo lang over een scanopdracht van twaalf pagina's.

 • Scansnelheid - ADF 12 vellen
 • - 10x15 cm. foto (plaat)
 • - A4 foto (plaat)

Scan- en afdrukkwaliteit

Over het algemeen is de afdrukkwaliteit van de WF-C5790 voldoende, maar zeker voor verbetering vatbaar. Waar laserprinters over het algemeen gestoken scherpe tekst afleveren, produceert de inkjet van Epson onder een loep bekeken lelijkere letters. Rondingen ogen een beetje gekarteld, waarbij we ook in rechte lijnen ongelijkmatigheden tegenkomen - de breedte is bijvoorbeeld niet overal gelijk. Ook de zwarting van de tekst kan beter, al hangt dat zoals we vaker bij inkjet-modellen zien ook af van het gebruikte papier en de instelling. Het kan dus lonen om daar even mee te spelen.


Een stuk tekst van de Epson WF-C5790 (links) versus dezelfde paragraaf afgedrukt door de laserprinter op ons kantoor (rechts). De printer van Epson produceert letters met duidelijk meer gekartelde randen.

Hoewel de gelijkmatigheid van de tekst dus beter kan, is de scherpte al met al niet slecht te noemen. Zo drukken we standaard een testpagina af met piepkleine fontgroottes. Driepunts-tekst komt er bij deze machine leesbaar uit, en dat zien we weleens anders. Ook tweepunts-letters zijn nog net te lezen, al zien we dan op sommige regels wat kleine foutjes in de afdruk optreden.

Een onderdeel waarop inkjet-modellen vaak beter kunnen overtuigen, is de kwaliteit van fotoafdrukken. Laserprinters zijn over het algemeen minder goed in staat om vloeiende kleurovergangen te realiseren. Ook bij de WF-C5790 zien we dit natuurlijke voordeel terug: kleuren lopen mooi in elkaar over, zoals blijkt uit onze testpagina met vloeiende kleurovergangen. We zien maar weinig banding: plotselinge, lelijke kleurovergangen.

In andere opzichten wordt echter duidelijk dat Epsons werkpaard geen fotoprinter is. Grijstinten vertonen een rode zweem, terwijl verzadigde rode kleuren juist flets ogen. Op onze testafbeelding, waarop zich rode appels, een glas wijn en een kreeft op een schaal bevinden, ogen vooral die onderdelen wat onduidelijk, omdat er door de lage verzadiging weinig onderscheid is tussen rode tinten die in het origineel duidelijk van elkaar verschillen. Waar de ene appel begint en de andere eindigt, is moeilijk te herkennen. Zet je de printer niet eerst op hoge afdrukkwaliteit, dan komen er bovendien paginabrede lichtere strepen over de afdrukken.


Op standaardkwaliteit verschijnen er subtiele paginabrede horizontale strepen op afdrukken, een beetje slordig.

De bovengenoemde eigenschappen worden nog eens versterkt wanneer we ook de scanner van de WF-C5790 aan het werk zetten om kopietjes te maken. Hoewel de scanner zoals is gebleken uitblinkt in snelheid, is de scherpte van het ingescande beeld niet al te hoog. Bovendien zijn de kleuren van het gescande beeld standaard te flets, hoewel er met een handmatige scan via de pc nog wel wat van te maken is. Met de standaardinstellingen komt de fraaie rode sportwagen op onze testfoto er gekopieerd eerder donkerroze uit, waarbij de contouren van de carrosserie door het gebrek aan onderscheid tussen rode tinten lastiger zijn te volgen. De bewolkte lucht op de foto krijgt een lichtroze zweem.

Conclusie

Al met al kan de WF-C5790 overtuigen op het vlak van de snelheid. Epson bewijst met deze all-in-one, dat een inkjetmodel op de zaak echt niet hoeft onder te doen voor een laserprinter. Zeker de eerste pagina verschijnt snel in de uitvoerbak, terwijl ook langere afdrukopdrachten binnen de kortste keer worden afgewikkeld. Scannen en kopiëren gaat hem eveneens vlug af.

Net als andere inkjetprinters heeft de WF-C5790 in bedrijf veel minder stroom nodig, omdat er geen onderdelen hoeven te worden opgewarmd voor het printen. Ook in andere zin vallen de kosten per afdruk mee. De prijs per pagina is competitief en je hebt weinig nodig behalve de cartridges om het apparaat aan het werk te houden. Bovendien is de initiële aanschafprijs ook nog eens gunstig.

De printkwaliteit van deze all-in-one valt wat ons betreft echter een beetje tussen wal en schip: niet de scherpe tekst van laser, maar ook niet de mooie foto’s van de betere inkjet. Voor zakelijk gebruik had de featureset nog wat uitgebreider mogen zijn, ook al is de WF-C5790 een basismodel. Een grotere papierlade is ook iets wat voor in het kleinbedrijf handig is, evenals de mogelijkheid om zonder extra software te controleren hoeveel printjes werknemers uitdraaien. Ben je echter minder veeleisend, en wil je gewoon een snel, zuinig en niet al te duur werkpaard, dan is Epsons inkjet-alternatief potentieel een prima keuze.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF

Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • LAN interface
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

255,31 €

7 winkels
0
*