Samsung Galaxy Note 9 review: de Pen is machtiger dan het zwaard

98 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. S Pen, Dex en gaming
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Intern
 7. 7. Software
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Systeemprestaties: Geekbench
 10. 10. Systeemprestaties: PCMark
 11. 11. Grafische prestaties: 3DMark
 12. 12. Grafische prestaties: GFXBench
 13. 13. Prestaties: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 3 besproken producten
 16. 98 reacties

S Pen, Dex en gaming

De Note-serie onderscheidt zich met een aantal zakelijke features, maar heeft ook een aantal functies die voor reguliere consumenten interessant zijn. Misschien wel de belangrijkste daarvan is de S Pen, een feature die onder smartphones behoorlijk uniek is.

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue
De nieuwe S Pen

S Pen 2.0

De S Pen kon al meer dan een doorsnee stylus, maar bij de Note 9 heeft dit pennetje weer de nodige verbeteringen en nieuwe functies gekregen. Zo is de nieuwe S Pen voorzien van een Bluetooth LE (Low Energy) module, waarmee je je toestel op een afstand van maximaal 10 meter kunt aansturen op diverse manieren. De stroomvoorziening is in handen van een ingebouwde supercapacitor oftewel een stevige condensator, die in slechts 40 seconden volledig wordt opgeladen en vervolgens 30 minuten of 200 clicks mee kan. Het opladen en activeren van de S Pen doe je simpelweg door het device in de behuizing te plaatsen of juist er uit te halen. 

Zoals gezegd biedt de nieuwe S Pen diverse nieuwe mogelijkheden om de Note 9 aan te sturen. Zo kan je de S Pen mede dankzij een samenwerking van Samsung met Google als afstandsbediening voor Youtube gebruiken. Door een keer te drukken op de S Pen-knop pauzeer je de huidige video of hervat je juist het afspelen; twee keer kort achter elkaar klikken roept de volgende video uit de afspeellijst op. Tevens kan je tijdens het gevan van een presentatie, waarbij je de Note 9 met Dex aan een televisiescherm of monitor hebt gekoppeld, de S Pen als klikker gebruiken of inzetten om door je gallerij te bladeren. Ook kan je hem gebruiken om een foto te nemen (één keer klikken) of van camera te wisselen (twee keer klikken). Naast de beschikbaarheid van deze zaken heeft Samsung een third-party apk beschikbaar gesteld, zodat elke app-ontwikkelaar specifieke functionaliteit voor de S Pen kan inbouwen. 

Uiteraard kan je daarnaast nog steeds de bekende functies van de S Pen gebruiken, zoals live messages waarmee je eigen gifjes kunt maken, het simpel selecteren van delen van een afbeelding of screenshot, het selecteren en eventueel vertalen van tekst en natuurlijk notities en tekeningen maken. Dat laatste is overigens inmiddels een stuk minder afhankelijk van je talent en kunde, doordat je nu een bestaande foto als achtergrond kan gebruiken om over te trekken - en uiteraard aan het einde van het proces handig kan laten verdwijnen.

Dex

Naast de eerder genoemde S Pen functies die van pas komen als je de Note 9 via Dex koppelt, is het nu ook mogelijk om je toestel los te gebruiken terwijl deze met een extern scherm is verbonden. Je hoeft het dus niet meer aan een dock gekoppeld te houden. Zo hou je zowel de functionaliteit van je smartphone als een losse desktopomgeving.

Nieuw is ook de ondersteuning voor het gebruik van hdmi-adapters om je Note te koppelen aan een display en kan je desgewenst de telefoon als touchpad en keyboard gebruiken voor de Dex desktop. Deze opties zijn bij een koppeling tussen de Note 9 en een extern scherm simpelweg te selecteren in het uitschuifmenu dat je vanaf de bovenkant van Android naar beneden kan trekken. Verder kan je docken met een Dex station, Dex Pad, een Dex kabel of een multipoort usb-c adapter.

Game On!

Met zulke specificaties zal het niemand verbazen dat Samsung in het geval van de Note 9 ook wat extra aandacht geeft aan de gamingcapaciteiten van het toestel. Zo is de Note 9 bijvoorbeeld voorzien van waterkoeling - Samsung spreekt van een koolwaterstof koelsysteem - en kan je de resolutie van het display terugschalen naar full hd+ voor snellere 3d prestaties. Verder behoort de Note 9, samen met enkele andere Samsung modellen - tot de eerste toestellen die toegang hebben tot de Android-bèta van het immens populaire Fortnite: Battle Royale - eigenaren van een select gezelschap andere high end toestellen kunnen zich nu registeren hiervoor.  


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

749,99 €

1 winkel
Ultimate Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

749,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

398,00 €

2 winkels
0
*