Samsung Galaxy Note 9 review: de Pen is machtiger dan het zwaard

98 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. S Pen, Dex en gaming
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Intern
 7. 7. Software
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Systeemprestaties: Geekbench
 10. 10. Systeemprestaties: PCMark
 11. 11. Grafische prestaties: 3DMark
 12. 12. Grafische prestaties: GFXBench
 13. 13. Prestaties: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 3 besproken producten
 16. 98 reacties

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Samsung Galaxy Note aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Cameratechniek

Niet geheel verrassend heeft de Note 9 in de basis dezelfde cameraopstelling als de S9+. Zodoende treffen we aan de voorzijde een 8 megapixel camera met een 25mm lens (f/1.7) en pixelgrootte van 1,22 µm. Aan de achterzijde treffen we een dubbele cameraopstelling. De secundaire camera biedt een resolutie van 12 megapixel met een 52mm telelens (f/2.4 en pixelgrootte van 1 µm) waarmee 2x optische zoom mogelijk is. Deze camera biedt net als primaire hoofdcamera optical image stabilization (ois). 

De primaire hoofdcamera is een 12 megapixel exemplaar met een 26mm groothoeklens met de dual aperture functie waarmee de camera fysiek kan schakelen tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. Dat betekent dat de camera op basis van de lichtomstandigheden de grote van de opening van de lens kan aanpassen en je zodoende de iso-waarde kan verlagen, wat zorgt voor minder ruis en daarmee een mooiere foto. In onze review van de Samsung Galaxy S9(+) zijn we dieper ingedoken in zaken als de super slow motion functie en de dual aperture techniek en de potentiële mogelijkheden ervan, iets dat we daarom deze keer achterwege laten. 

Met Live Focus kun je ook op de Note 9 het Bokeh-effect gebruiken, live én achteraf.

AI-functionaliteit

Wel nieuw aan de camera van de Note 9 is de toegevoegde AI-ondersteuning. Zo is er de Scene Optimizer, een AI-functionaliteit waarmee het toestel twintig verschillende categorieën van objecten kan herkennen en daarvoor de camera-instellingen kan optimaliseren. De categorieën zijn: eten, portretten, bloemen, binnenscènes, dieren, landschappen, planten, bomen, lucht, bergen, stranden, zonsopgangen en zonsondergangen, waterpartijen, straatscènes, nachtscènes, watervallen, sneeuw, vogels, tegenlicht en tekst. Dit is op zichzelf geen nieuwe functie, maar potentieel wel een handige feature - al zal het deels een kwestie van omstandigheden en persoonlijke voorkeur zijn in hoeverre je hier wat aan hebt. Ten slotte is er nog de eveneens potentieel handige Flaw Detection functionaliteit. Hiermee kan de Note 9 een melding geven als het toestel bijvoorbeeld een onscherp beeld, gesloten ogen, tegenlicht of een vieze lens detecteert, zodat je niet per abuis een onbruikbaar kiekje schiet.

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Samsung Galaxy Note 9 en S9+ als de Huawei P20 Pro waarbij we de resultaten naast elkaar leggen ter vergelijking.

Samsung Galaxy S9+ (links), Note 9 (midden) en Huawei P20 Pro (rechts) zonder flitser

In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers. Bij de resultaten van het eerste scenario zonder flitser valt, naast het feit dat alle drie de foto's onder de streep van hoog niveau zijn, op dat de foto's van de Note 9 en S9+ wat meer contrast laten zien, terwijl de P20 Pro net wat meer details (kijk bijvoorbeeld naar de plant op de tafel) weet weer te geven. Bovendien weet de P20 Pro ook de ruis net wat meer binnen de perken te houden. 

Samsung Galaxy S9+ (links), Note 9 (midden) en Huawei P20 Pro (rechts) met flitser

Als we vervolgens de flitser wel gebruiken bij het schieten van plaatjes in onze onverlichte fotostudio zien we dat de verhoudingen tussen contrast, ruis en detailweergave eigenlijk onveranderd blijven. Verder constateren we dat bij alle drie toestellen in het midden van de afbeelding (waar de camera op een statief staat) een soort spookrand om het object valt waar te nemen. In de review van de S9(+) schreven we hier ook al over: mogelijk is dit het gevolg van software die heel snel achter elkaar meerdere foto's neemt en deze als het ware achter elkaar plakt. Opvallend is wel dat het effect aanzienlijk sterker optreedt bij de foto's van de S9+ en P20 Pro; de Note 9 weet dit effect duidelijk beter te beperken.

Samsung Galaxy S9+ (links), Note 9 (midden) en Huawei P20 Pro (rechts) 

Als we de resultaten van het fotograferen bij daglicht in ons kantoor naast een raampartij bekijken, zien we dat de verschillen wel erg klein worden. De Note 9 en P20 Pro weten net wat meer scherpte (beide) en details (P20 Pro) vast te leggen, maar daarvoor moet je met aandacht en op ware grootte kijken. Voorts is de kleurweergave op de foto van de Note 9 net wat levendiger dan bij de andere twee, maar het verschil is zo klein dat dit meer afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur dan van een objectieve beoordeling.  

Samsung Galaxy S9+ (links), Note 9 (midden) en Huawei P20 Pro (rechts)

Als we de toestellen ten slotte mee naar buiten nemen zien we dat het grootste verschil bij dit scenario in de weergave van de kleuren zit. De Note 9 weet hier wederom de meest warme en levendige kleuren weer te geven, waar de P20 Pro wat meer blauw en dus een koeler beeld voorschotelt. De S9+ zit hier tussenin, maar staat dichterbij zijn familielid dan de Chinese concurrent. Daarbij oogt het beeld van de Note 9 ook hier weer net een tikje scherper. Toch moeten we ook hier weer constateren dat de verschillen - buiten de kleurweergave - echt beperkt blijven en pas zichtbaar zijn als je er bewust naar zoekt.

vlnr: Samsung Galaxy S9+ en Note 9 2x optische zoom en Huawei P20 Pro 3x optische zoom

vlnr: de Huawei P20 Pro (automatisch), Samsung Galaxy Note 9 (automatisch) en Huawei P20 Pro (nachtmodus)


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

749,99 €

1 winkel
Ultimate Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

749,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

398,00 €

2 winkels
0
*