Samsung Galaxy Note 9 review: de Pen is machtiger dan het zwaard

98 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. S Pen, Dex en gaming
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Intern
 7. 7. Software
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Systeemprestaties: Geekbench
 10. 10. Systeemprestaties: PCMark
 11. 11. Grafische prestaties: 3DMark
 12. 12. Grafische prestaties: GFXBench
 13. 13. Prestaties: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 3 besproken producten
 16. 98 reacties

Software

De Samsung Galaxy Note 9 is out of the box nog voorzien van Android 8.1, waarmee het vermoedelijk één van de laatste high-end toestellen zal zijn die met de meeste recente Oreo versie van de band afrollen. Je zal dus nog even geduld moeten hebben als je je had verheugd op Android 9 Pie, al zal er ongetwijfeld een update in het verschiet liggen.  

Android 8 Oreo

Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens komt Android 8 met een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken. Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er wide color gamut kleurruimtes als als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund. In de meest recente versie Android 8.1 zijn door Google ook weer diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er in 8.1 nog efficiënter omgegaan met het beschikbare opslaggeheugen en is er de mogelijkheid om niet enkel te zien wat de kwaliteit van de wifi-verbinding is qua signaal, maar ook hoe snel de verbinding is. 

Bovendien is het ook voor fabrikanten van smartphones die werken met een eigen schil dankzij Project Treble een stuk makkelijk geworden om Android updates uit te rollen. Onder Project Treble wordt het besturingssysteem voortaan namelijk modulair opgebouwd. Hierdoor moeten updates van Google's OS enkel in Android zelf worden aangepast en kan de eigen schil van de fabrikant ongemoeid blijven. Zodoende heeft een fabrikant in principe significant minder tijd nodig voordat het nieuwe firmware beschikbaar kan stellen aan eindgebruikers. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert - zoals Samsung, dat de Note 9 uiteraard heeft voorzien van de eigen TouchWiz schil.

TouchWiz

Het is een gegeven dat dit gepaard gaat met de nodige aanpassingen in Android, die Samsung-toestellen weliswaar een herkenbare en vertrouwde interface meegeven, maar natuurlijk ook de nodige ruimte en rekenwerk kosten en bovendien niet optioneel maar verplicht zijn. Zo biedt TouchWiz naast een aangepaste interface, diverse extra features en ongevraagd, vooraf geïnstalleerde apps. Deze apps, ook wel bekend als bloatware, worden zowel door de fabrikant zelf als derden ontwikkeld. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld een eigen browser, virtuele assistent, rekenmachine en notitie app, maar installeert het standaard ook Facebook, LinkedIn en Microsoft Office. Het vervelende van dit soort apps is dat je ze vaak niet kan verwijderen, en soms zelfs niet kan uitschakelen. Dat een fabrikant de - zelfs in het geval van de Note 9 uiteindelijk - toch eindige opslagcapaciteit ongevraagd voorziet van software vinden we al niet fijn, maar dat je hier in principe  ook nog eens aan vast zit is ronduit vervelend.

Uiteraard vinden we ook op de Note 9 de beveiligingssoftware van Knox terug, de irisscanner evenals Samsungs eigen virtuele assistent Bixby, die je met Bixby Home, Vision, Reminder en Voice op allerlei manieren kan assisteren bij diverse taken. We schreven eerder bij de review van de Galaxy S9(+) uitgebreid over Bixby, we beperken ons hier dan ook tot het melden van de aanwezigheid en dat de dedicated knop voor Bixby ook op de Note 9 zijn opwachting maakt.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

Samsung Galaxy Note 9 128GB Black

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

699,99 €

1 winkel
Ultimate Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

Samsung Galaxy Note 9 128GB Blue

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

749,95 €

1 winkel
Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

Samsung Galaxy Note 9 128GB Purple

 • Google Android 8.1
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

398,00 €

2 winkels
0
*