Nokia 8 Sirocco review: fata morgana in Android One

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Sinds de herrijzenis is Nokia er in geslaagd weer een aardig assortiment op te bouwen met de Nokia 7 Plus en 8 aan het hoofd. Maar inmiddels heeft een nieuwe kandidaat zich aangediend om zijn deel op te eisen; hier is de Nokia 8 Sirocco.

Nokia 8 Sirocco Black
Nokia 8 Sirocco

Het absolute topmodel van de eerste generatie van het opgeleefde Nokia was de Nokia 8. Officieel geen onderdeel van het Android One programma, maar in feite zo goed als stock Android. Niet lang na de eerste generatie liet Nokia weten voortaan nog enkel Android One smartphones te zullen produceren, wat ons betreft een uitstekend voornemen en denkelijk een prima manier om opnieuw grote groepen consumenten aan te spreken en te binden.

Nu de tweede generatie Nokia toestellen op de markt gebracht zijn lijkt het erop dat de zaken er uistekend voor staan voor Nokia. Het bedrijf heeft sinds de release van de Sirocco op elk prijspunt wel een toestel en zodoende voor een ieder wel wat wils. Zelfs in de onderkant van het budget segment heeft Nokia modellen als de Nokia 1 en 2.1, zeer betaalbare toestellen met Android Go edition (Android One voor toestellen die inhoudelijk bescheiden zijn uitgerust). Verder omhoog treffen we de Nokia 7 Plus, dat lange tijd het hoogst gepositioneerde tweede generatie toestel was. De Nokia 7 Plus werd door ons zeer positief ontvangen en kreeg dan ook een Excellent Choice award toegekend. Diezelfde award viel de directe voorganger van de Sirocco, de Nokia 8, eveneens ten deel. 

Als opvolger van de Nokia 8 heeft de Sirocco dan ook behoorlijke schoenen te vullen. Zeker nu de eerste voor een aanzienlijk lager bedrag beschikbaar is: gemiddelde prijs in onze Prijsvergelijker is op moment van schrijven 483 euro, maar het toestel is ook vindbaar voor ruim honderd euro minder. Wie een Nokia 8 Sirocco wil kopen zal in ieder geval wat dieper in de buidel moeten tasten. Op dit moment vind je het toestel voor een gemiddelde prijs van 710 euro in de Prijsvergelijker, maar ook in dit geval kan je het toestel ook voor aanzienlijk (zo'n 70 euro) minder tegenkomen. Of je Nokia 8 Sirocco op zichzelf, maar ook ten opzichte van de eigen voorganger en topmodellen van andere fabrikanten kan opboksen lees je in deze review.

Winkel

Prijs BE

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

417,06 €

Prijsinformatie
407,06 €
10,00 €
417,06 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 407,06 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 417,06 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

492,17 €

Prijsinformatie
492,17 €
0,00 €
492,17 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 492,17 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 492,17 €

Uiterlijk

Diverse toestellen uit de tweede generatie van Nokia leken gemaakt om zo robuust mogelijk te zijn. De behuizingen van toestellen als de Nokia 6.1 en 7 Plus bijvoorbeeld zijn uit één stuk aluminium vervaardigd en voelen als je met je knokkels er tegen aan slaat meer dan solide aan. Het mag opmerkelijk heten dat Nokia er in geslaagd is om een vergelijkbaar gevoel van degelijkheid bij de Nokia 8 Sirocco te bewerkstelligen aangezien dit toestel grotendeels van glas is gemaakt.

Nokia 8 Sirocco Black

Gorilla Glass 5

Meestal is de consensus dat wanneer je stevigheid boven desgin verkiest je smartphones met een glazen behuizing links laat liggen, glas is nu eenmaal kwetsbaarder dan metaal. We willen hier niet beweren - of ontkennen - dat de Sirocco net zo stevig zal zijn als bijvoorbeeld de 6.1 of 7 Plus. We doen nu eenmaal geen gooi- en valtesten met toestellen die we lenen van fabrikanten. Wat ons wel opvalt is dat de glazen behuizing van de Sirocco met zijn Gorilla Glass 5 platen opvallend robuust aanvoelt voor een glazen toestel. De Sirocco bestaat in de basis onder het glas dan ook uit een enkel blok roestvrij staal.

Desondanks kan je als je de Sirocco ter hand neemt niet ontkennen dat het geheel naast de degelijke indruk evengoed er behoorlijk stijlvol uitziet. Het zwart glanzende design ziet er sleek uit en heeft een behoorlijk eigenzinnig karakter. Zo lopen bijvoorbeeld de hoeken van de behuizing in een korte ronding, terwijl de schermhoeken gewoon in een hoek van 90° lopen. De randen aan de zijkant van het toestel lopen ten slotte in een behoorlijk extreme curve af waardoor de zijdes waarin de fysieke knoppen zitten slechts 2 mm breed zijn. Dat men dit er designtechnisch mooi uit vindt zien snappen we ergens nog wel, maar de keerzijde is dat de rand behoorlijk scherp aanvoelt in het gebruik en het toestel daardoor wat ons betreft minder prettig in de hand ligt, doordat alle knijpkracht over een veel kleiner oppervlakte wordt verdeeld. De enkele knop voor de volumeregeling en de powertoets zijn naast smal ook nog eens vrij kort en steken nauwelijks uit de omlijsting waardoor het in het begin even zoeken is naar de juiste plek als je de telefoon vasthoudt. Wel voelen de knoppen prettig rigide aan. 

Schaduwranden en missend laag

De Sirocco heeft een 5,5 inch oled display en de behuizing meet 140,9 x 73 x 7,5 mm (LxBxD) bij een gewicht van 179,9 gram. Het toestel oogt en voelt in de hand behoorlijk compact en weet de scherm-toestelratio op 81,1% te brengen. Vooral de bezels aan de zijde zijn behoorlijk dun, mede omdat ook de schermranden curved aflopen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het display van de Samsung Galaxy S7 Edge. De uitvoering hiervan is jammer genoeg geen onverdeeld succes, omdat er langs de randen tegen de achtergrond van bijvoorbeeld een witte browser aan beide zijdes duidelijk een soort schaduwranden zichtbaar zijn. 

Aan de onderzijde vinden we traditiegetrouw de usb-c aansluiting, die je in dit geval bij gebrek aan 3,5mm jack tevens als aansluiting voor je headphones moet gebruiken. Nokia is zo sympathiek om een setje usb-c in-ears mee te leveren, alsmede een verloopje voor 3,5mm --> usb-c. De in-ears hebben een simpele play/pause knop met een microfoon en klinken redelijk vlak: iets meer bas had gekund, maar onder de streep een behoorlijk setje. Waar echt het laag mist is bij de mono-speaker aan de onderzijde van het toestel, waarbij we op dit prijspunt dan ook echt onze twijfels hebben. 

Als we de telefoon ten slotte omdraaien zien we dat de verticaal geplaatste camera-module behoorlijk uit de behuizing steekt, iets dat we anno 2018 niet vaak meer zien op toestellen met een dergelijk prijsstelling. Ver genoeg onder de dubbele cameramodule treffen we nog een ronde vingerafdrukscanner aan die praktisch feilloos én razendsnel reageert.

Beeldscherm

De Nokia 8 Sirocco is uitgerust met een 5,5 inch oled display met een wqhd resolutie van 2560 x 1440 met een pixeldichtheid van 534 ppi. Op papier zijn dat natuurlijk uitstekende specificaties, maar dat dit geen automatische garantie geeft op succes in de praktijk blijkt hier maar weer eens. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware maken we op dat er namelijk nog wel wat te wensen overblijft bij dit display. Zo is de piekhelderheid wit van 447 cd/m² aan de lage kant - zowel in vergelijking met de rest van het testveld als met de Nokia 8. Dankzij de oled zwartwaarde van 0 cd/m² noteren we een oneindig contrast.

Bij de afstelling van het scherm zien we enkele opmerkelijke zaken. De grijsafwijking van 6,4 ligt ruim boven de kritische grens van 3, waarboven het menselijk oog in staat wordt geacht afwijkingen waar te kunnen nemen. De kleurafwijking komt iets lager uit, maar nog steeds ruim boven de grens van 3: we noteren 4,3. Op zichzelf vallen beide waardes ruim binnen het bereik tussen 3 en 5, wat wij nog als goed beschouwen. Aan de andere kant moeten we wel constateren dat het maar marginaal beter is dan de meetresultaten van het display van de Nokia 8 en in vergelijking met met meer gelijk geprijsde toestellen overtuigen de resultaten ook niet echt. Hetzelfde geldt voor de kleurtemperatuur van 7781 K en de gammawaarde van 2,51, die behoorlijk ver afliggen van de ideale 6500 K en 2,2.

 • Piekhelderheid wit
 • Zwartwaarde
 • Contrast

 
 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma
 • Gamma afwijking

Nokia 8 Sirocco Black
Nokia 8 Sirocco Black

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Nokia 8 Sirocco aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel.

Nokia 8 Sirocco Black

Cameratechniek

De Nokia 8 Sirocco is aan de voorzijde voorzien van een 5 megapixel camera, pixelgrootte van 1,4 µm en een diafragma van f/2.0. Aan de achterzijde treffen we een dubbele cameraopstelling met Zeiss-lenzen bestaande uit een 12 megapixel (1,4 µm) groothoeklens met een diafragma van f./1.7 en een 13 megapixel telelens (1,0 µm) met een diafragma van f/2.6. De eerste camera ondersteunt dual pixel pdaf (phase detection autofocus), waar je met de telelens 2x optisch kan zoomen. Video opnemen kan bij een maximale resolutie van 1080p (30 fps) aan de voorzijde en 2160p (30 fps) aan de achterzijde.

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. 

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Nokia 8 Sirocco als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Als we de eerste foto's naast elkaar leggen zien we dat er een duidelijk verschil is tussen het resultaat dat de Sirocco weet vast te leggen en dat van de S9+. De foto van de laatste vertoont net wat minder ruis, en bovendien meer scherpte en details terwijl de kleurweergave praktisch gelijk is tussen beide toestellen. De verschillen zijn niet heel erg groot, en met name zichtbaar op ware grootte, maar ze zijn er wel degelijk.  

Nokia 8 Sirocco (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Wanneer we in dezelfde onverlichte fotostudio wat plaatjes schieten met gebruik van de flitser, dan zien we dat de Sirocco hier met name wat betreft ruis het onderspit delft tegen de S9+, die tevens behoorlijk wat meer levendige kleuren weet weer te geven, het beeld van de Nokia is hier wat grauwiger. 

Nokia 8 Sirocco (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

Als we bij ons op kantoor met meer dan voldoende tl-licht en naast een raampartij een foto maken zien we dat de verschillen allengs minder worden. Het grootste verschil zit onder deze omstandigheden in de weergave van de kleuren, die de Sirocco iets blauwiger weergeeft dan de concurrent. Bovendien lijkt de diepgang van de kleuren eveneens wat beter geregeld bij de S9+. Ook hier dus geen enorme verschillen maar ze zijn er wel.

Nokia 8 Sirocco (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Bij het laatste scenario, waarbij we beide toestellen mee naar buiten nemen op een grijze en winderige nazomer dag zien we eigenlijk hetzelfde als bij het vorige scenario. De S9+ weet meer details (water) en diepgang in de kleuren (lucht) weer te geven dan de Sirocco die desalniettemin een heel behoorlijk plaatje weet te produceren, zij het dus net iets minder dan de S9+.

Nokia 8 Sirocco (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Nokia 8 Sirocco (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Intern

De Nokia 8 Sircocco is voorzien van Qualcomm's Snapdragon 835. De 835 is een 10 nm FinFET SoC en bestaat uit een octacore processor die is opgebouwd uit twee clusters van elk vier Kryo rekenkernen, die respectievelijk op 2,5 en 1,9 GHz zijn geklokt. De modem is Qualcomms eigen X16 LTE modem waarmee maximale snelheden van 1 Gbps (down) en 150 Mbps (up) kunnen worden gehaald. De dienstdoende GPU is de Adreno 540 die geklokt is op 710 MHz. 

Geheugen

De Nokia 8 Sircocco is bijna tegen de trend in ouderwets gezellig beschikbaar in een enkele geheugenconfiguratie, met een combinatie van 128 GB aan opslagcapaciteit en 6 GB aan werkgeheugen. Beide moeten in principe ruim voldoende zijn om aan de hedendaagse eisen te voldoen, bovendien heeft de Sirocco het voordeel geen zware fabrikantschil te hoeven draaien. Ondanks dat 128 GB wat ons betreft in de meeste gevallen voorlopig meer dan voldoende ruimte betekent, is het bij gebrek aan micro-sd slot wel het maximum van dit toestel.

Nokia 8 Sirocco Black

Connectiviteit

Op dit punt zijn we in grote lijnen tevreden met wat we zien: Bluetooth versie 5.0, nfc, wifi volgens de 802.11ac standaard en ook ondersteuning voor draadloos opladen is van de partij. Wat we minder kunnen waarderen is het gebrek aan dual sim functionaliteit. We zien gelukkig steeds vaker dat ook van de duurdere modellen van fabrikanten de dual sim versie verkocht wordt in Nederland, waar nog niet eens zo lang geleden mede onder druk van de providers meestal alleen de single sim uitvoering onze kant op kwam. 

Software

Uiteraard is de Nokia 8 Sirocco, zoals een Android One toestel betaamt, uitgerust met de meest recente versie van Android Oreo, 8.1. De opvolger Android 9 Pie is weliswaar al aangekondigd, maar een update is er op het moment van schrijven nog niet. Ongetwijfeld zal de Nokia 8 Sirocco als Android 9 over niet al te lange tijd wordt uitgerold vooraan in de rij staan bij de update.

Android 8 Oreo

Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens is er in Android 8 een picture-in-picture optie ingebouwd en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken. Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund.

Bovendien is het ook voor fabrikanten van smartphones die werken met een eigen schil dankzij Project Treble een stuk makkelijk geworden om Android updates uit te rollen. Onder Project Treble wordt het besturingssysteem voortaan namelijk modulair opgebouwd. Hierdoor moeten updates van Google's OS enkel in Android zelf worden aangepast en kan de eigen schil van de fabrikant ongemoeid blijven. Zodoende heeft een fabrikant in principe significant minder tijd nodig voordat het nieuwe firmware beschikbaar kan stellen aan eindgebruikers. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert.

In de meest recente versie Android 8.1 zijn door Google ook weer diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er in 8.1 nog efficiënter omgegaan met het beschikbare opslaggeheugen en is er de mogelijkheid om niet enkel te zien wat de kwaliteit van de wifi-verbinding is qua signaal, maar ook hoe snel de verbinding is.  

Nokia 8 Sirocco Black

Android One

De Nokia 8 Sirocco is een zogenaamde Android One telefoon. Smartphones die in het Android One programma van Google zijn opgenomen draaien de vanille versie van Android, oftewel de kale versie zoals Google het op de markt brengt. Het voordeel hiervan is dat je sneller en langer van besturingssysteem- en beveiligingsupdates wordt voorzien omdat deze in handen zijn van Google zonder tussenkomst van de smartphonefabrikant. Wanneer je een smartphone hebt van een fabrikant die een eigen skin hanteert ben je afhankelijk van de goede wil van de desbetreffende fabrikant voor je updates. De updates van Google moeten dan namelijk eerst door de fabrikant worden toegepast in de eigen skin, en zelfs als de fabrikant dat doet kost dat natuurlijk altijd de nodige tijd. Android One smartphones krijgen gegarandeerd voor de duur van twee jaar systeemupdates en drie jaar beveiligingspatches van Google. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkNokia
Productnaam8 Sirocco Black
Productcode11A1NB01A06
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 9.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen6144 MB
Opslaggeheugen128 GB
Beschikbaar opslaggeheugen108.04 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal5.5 inch
Schermresolutie2560x1440
Pixeldichtheid534 ppi
Relatieve schermgrootte81.1 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 835
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo 280 HP
Snelheid cluster 12360 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo 280 LP
Snelheid cluster 21900 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 540
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)12 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom2 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP67 stof (volledig) en dompeldicht
Accu
Gesprekstijd22 uur
Stand-by tijd495 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3260 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekQuick Charge 4.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte140.9 mm
Breedte73 mm
Dikte7.5 mm
Gewicht187.7 gram
KleurZwart
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Onder Geekbench legt de Snapdragon 835 van de Nokia 8 Sirocco het duidelijk af tegen de toestellen die met een 845 zijn uitgerust. Eenzaam aan de top is het hier voor de Samsung Galaxy S9(+) die dankzij de Exynos 9810 stijf boven aan de ranglijst staan.

 • Single
 • Multi

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. De resultaten onder PCMark van de Nokia 8 Sirocco zijn van subtop-niveau, maar ook hier zijn de meeste toestellen met een 845 in het voordeel. 

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video
 • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Onder 3DMark presteert de Nokia 8 Sircocco als een solide middenmoter.

 • Sling Shot Extreme (GT1 & GT2)
 • Sling Shot Extreme Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Als we ten slotte naar de resultaten onder GFXBench kijken zien we het eerdere beeld van 3DMark nog maar eens bevestigt; de Nokia 8 Sirocco is een middenmoter op dit vlak.

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.1
 • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Nokia 8 Sirocco is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3250 mAh en ondersteunt de snellaadtechniek Quick Charge 4.0. De resultaten van onze diverse accutest zijn in het geval van de Sirocco niet erg eenduidig. In de belangrijke praktijktest weet de Sirocco een uitstekend resultaat neer te zetten van 466 minuten waarmee het toestel slechts een half uur verwijderd is van de Google Pixel 2 die in dit verband boven aan de ranglijst staat. Ook bij de Accutest - Videotest, waar oled-toestellen dankzij hun zwartwaarde van 0 cd/m² in het voordeel zijn tegenover toestellen met een ips display, weet de Sirocco zich vlak achter de koplopers te positioneren.

De resultaten bij de browsetests zijn echter aanzienlijk minder aansprekend, hier vinden we de Sirocco zowel in de 4G als de Wifi-test terug in de middenmoot van het testveld en hoewel het toestel zichzelf redelijk vlot volledig weet op te laden is er na een half uur opladen slechts een accupercentage van 26% bereikt. 

 • Accutest
 • Webbrowse test 4G & wifi
 • Laadtesten

Conclusie

Over smaak valt niet te twisten, maar we kunnen ons goed voorstellen dat er mensen zijn die het design van de Nokia 8 Sirocco op het eerste gezicht aansprekend vinden. Het toestel oogt compact en heeft mede dankzij de behoorlijk extreem aflopende schermranden een eigenzinnig voorkomen en voelt bovendien opvallend robuust aan voor een smartphone met een glazen behuizing. Wie het toestel echter vast pakt voelt direct dat het design voorziet in scherp aanvoelende randen en dan dat het gebogen aflopende display aan beide zijdes duidelijk een soort schaduwranden te zien zijn. De camera van de Sirocco kan het weliswaar niet winnen van de S9+ maar zit er niet onrustbarend ver van af. Wel missen we zaken als dual sim functionaliteit, een micro-sd slot en een 3,5mm jack. 

Nokia 8 Sirocco Black

Als we kijken naar de benchmarkresultaten doet de Sirocco met zijn Snapdragon 835 het mede dankzij het gebrek aan fabrikantschil prima, maar legt het logischerwijs af tegen toestellen van de concurrentie die met een Snapdragon 845 zijn uitgerust. De prestaties in de accutests zijn enigszins dubbelzinnig, de resultaten van de browsetests zijn middelmatig, waar beide videotests een uitstekend resultaat opleveren. Het oled-display weet ondanks de gebruikte techniek en hoge resolutie van 2560x1440 niet erg te overtuigen met kleur en grijsafwijkingen boven de kritische grens van 3 en een behoorlijk hoge kleurtemperatuur en gamma-afwijking.

Zodoende concluderen we dat van een afstandje de Nokia 8 Sirocco er best aardig uitziet, maar na een nader onderzoek wat ons betreft te weinig biedt om zonder meer aan te bevelen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Nokia 8 Sirocco Black

Nokia 8 Sirocco Black

 • Google Android 9.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

417,06 €

1 winkel
0
*