Toshiba XG6 review: de eerste SSD met 96-laags 3D-NAND!

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Toshiba XG6
 3. 3. Testprocedure
 4. 4. AS SSD
 5. 5. Atto Disk Benchmark
 6. 6. Real world benchmarks
 7. 7. Real world benchmarks (in depth)
 8. 8. Prestaties over tijd (consistency)
 9. 9. Hardware.Info 2018 SSD Prestatiescore
 10. 10. Stroomverbruik
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

De ontwikkelingen op het gebied van ssd's gaan opeens erg snel. Zowel Samsung als WD introduceerden pas begin dit jaar hun eerste nvme-ssd's met 64-laags flashgeheugen, en enkele weken geleden verraste Toshiba door alweer een ssd met de volgende generatie 3d-nand aan te kondigen. Vandaag brengen we exclusief op Hardware.Info de allereerste review (wereldwijd) van de Toshiba XG6, een oem-ssd die ons een voorproefje geeft van de introducties die we later dit jaar kunnen verwachten.

Fabrikanten van flashgeheugen waren net als producten van dram en bijvoorbeeld processors in een strijd verwikkeld om het nand zo klein mogelijk te maken. De komst van 3d-nand betekende een radicale ommezwaai: in plaats van de geheugencellen steeds kleiner te maken, wat met nadelen voor de snelheid en betrouwbaarheid gepaard gaat, wordt er sindsdien geprobeerd om ze zo hoog mogelijk te stapelen. Van een race naar het kleinste productieproces zijn we dus naar een race om het hoogste aantal lagen gegaan.

Toshiba XG6 1TB

Nieuwe generatie BiCS

64-laags 3d-nand begint net een beetje standaard te worden, en Toshiba zet nu alweer de volgende stap. Samen met WD ontwikkelt het al enige jaren zijn BiCS-flashgeheugen, dat staat voor Bit Cost Scaling, maar pas sinds de vorige BiCS 3-generatie met 64 lagen echt massaal wordt gebruikt in consumentenproducten. Naast in Toshiba's eigen (OCZ)-ssd's kwamen we het bijvoorbeeld ook tegen in modellen van Corsair, Plextor en Kingston. Dat laatste bedrijf heeft zichzelf met een flinke investering zelfs verzekerd van 20% van Toshiba's deel van de nand-output.

Zeer recent kondigde Toshiba de beschikbaarheid van BiCS 4 aan, oftewel zijn 96-laags 3d-nand. Met dit geheugen kan er op dezelfde oppervlakte 40% meer data worden opgeslagen dan met 64-laags geheugen, wat de deur openzet voor nog veel betaalbaardere ssd's. In de toekomst moet dit geheugen zelfs beschikbaar komen als qlc met vier in plaats van drie bits per cel, wat direct weer een kostenreductie van 33% met zich meebrengt. Overigens heeft ook Samsung vorige maand aangekondigd de massaproductie van 96-laags nand te starten, maar wanneer we dat in producten kunnen verwachten, is nog niet duidelijk.

Wie ons wel al een ssd op basis van dit gloednieuwe 96-laags nand kon leveren was Toshiba. Op de volgende pagina lees je alles over de Toshiba XG6, de eerste ssd die hiervan gebruikmaakt.

Toshiba XG6

De interne bedrijfsstructuur van Toshiba is voor een buitenstaander enigszins lastig te begrijpen. De XG6 is een ssd van Toshiba's oem-divisie, maar dan wel een zogenaamde client ssd, wat betekent dat hij bedoeld is voor normale systemen en niet voor gebruik in bijvoorbeeld datacenters. De OCZ RD400 is afgeleid van een voorganger van de XG6, dus het ligt in de lijn der verwachting dat er op termijn ook weer een consumentenversie van de XG6 zal worden uitgebracht.

Toshiba combineert zijn eigen nieuwste nand ook met een in-house gemaakte controller, de Toshiba TC58NCP090GSD. Deze controller kwamen we ook al tegen in de XG5 en is op een nieuwe firmware na onveranderd gebleven. Wel is het flashgeheugen naar verluidt intrinsiek een stuk sneller, met kortere reactietijden voor zowel lezen als schrijven. Het wordt onveranderd aangestuurd met drie bits per cel (tlc), al is er wel een verbeterde slc-cache aanwezig. Wat er precies verbeterd is, kunnen we uit de niet al te uitgebreide documentatie die we tot nu toe hebben ingezien halen, maar een simpele vergroting van het gedeelte dat als cache gebruikt kan worden lijkt ons een goede gok.

Toshiba XG6 1TB Toshiba XG6 1TB

De m.2-ssd maakt uiteraard gebruik van een PCI-Express 3.0 x4-interface en ondersteunt nvme 1.3a, waardoor je onder andere handmatig de hoeveelheid overprovisioning kunt aanpassen. Toshiba belooft sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 3180 en 2960 MB/s, terwijl er 355.000 en 365.000 iops met 4kB-bestanden moeten worden gehaald. Er bestaan zowel varianten met als zonder encryptie; wij kregen de versie zonder encryptie opgestuurd.

Er komen modellen van 256, 512 en 1024 GB beschikbaar, maar over verkrijgbaarheid en prijsstelling is nog niets bekend. Wel weten we dat ze vijf jaar garantie zullen krijgen. De website van Toshiba vermeldt dat de productpagina van de XG6-serie pas in oktober online komt, dus dat is op z'n minst een indicatie. Van WD begrepen we dat het op z'n vroegst eind dit jaar producten gebaseerd op het 96-laags flashgeheugen gaat introduceren.

Algemeen
 
MerkToshiba
ProductnaamXG6 1TB
Productcode
DetailsProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDSSD
Opgegeven capaciteit1000 GB
Cache geheugen512 MB
Cache geheugentypeDDR3
InterfacePCI-Express 3.0 x4
SSD controllerToshiba TC58NCP090GSD
Beschikbare capaciteit in Windows953.86 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
4K native mode
Type flashgeheugenTriple-level cell (TLC)
Merk flashchipsToshiba
Garantie5 jaar
NAS harddisk
ProtocolNVMe
Snelheden
Leessnelheid (sequentieel)3180 MB/s
Schrijfsnelheid (sequentieel)2960 MB/s
Leessnelheid (4k random)355000 IOps
Schrijfsnelheid (4k random)365000 IOps
Fysieke eigenschappen
Form-factorM.2 2280
Hoogte3.5 mm
Encryptie / beveiliging
Self encrypting drive (SED)
TCG Opal 2.0 compatible
Microsoft eDrive compatible
Beveiliging buffergeheugen bij stroomuitval

Testprocedure

Bij Hardware.Info testen we ssd's op een viertal identieke testsystemen, bestaande uit een Intel Core i5 7400 (Kaby Lake) processor, een MSI H270 Gaming M3 moederbord en 8 GB DDR4-2400 geheugen. De systemen zijn voorzien van Windows 10 Fall Creators Update (versie 1709) en maken gebruik van de Intel Rapid Storage Technologies (RST) driver versie 15.2.0.1020. We zorgen voor voldoende airflow, zodat de ssd's geen last krijgen van throttling (tenzij ze daar bovengemiddeld veel last van hebben).

Allereerst doen we enkele synthetische benchmarks (AS SSD en Atto Disk Benchmark) om specifieke prestatie-eigenschappen van de SSD's te achterhalen. Belangrijker zijn de real world benchmarks, gebaseerd op het schijfgebruik van échte applicaties. Hiervoor maken we gebruik van de diverse storage-benchmarks als onderdeel van PCMark8, als ook een drietal eigen workloads. Met behulp van de PCMark8 test bepalen we ook de prestaties van schijven na langdurige belasting. Op basis van de verschillende real world benchmarks bepalen we de Hardware.Info SSD Prestatiescore 2018 en de Hardware.Info SSD Entry Prestatiescore 2018, waarbij we het gemiddelde prestatieniveau vangen in één getal. 

Naast prestaties meten we ook het stroomverbruik, zowel idle als in gebruik. 


Ons testsysteem is gebaseerd op een MSI H270 Gaming M3-moederbord.

In de grafieken herken je de Toshiba XG6-ssd aan zijn rode balkjes. Als vergelijkingsmateriaal hebben we andere courante nvme-ssd's opgenomen in de grafieken, waar mogelijk in een vergelijkbare capaciteit.

AS SSD

AS SSD is een synthetische schijfbenchmark, geoptimaliseerd voor SSD's. Zo maakt de benchmark gebruik van niet-comprimeerbare data en worden random lees- en schrijftests ook uitgevoerd met een zogenaamde queue depth van 64, ofwel met 64 opdrachten tegelijkertijd. Let wel; alle AS SSD testonderdelen zijn relatief kortstondig, wanneer het prestatieniveau van SSD's inzakt na enkele minuten belasting zonder pauze, zie je dat in AS SSD scores niet terug. Dat maakt AS SSD puur interessant om specifieke basis eigenschappen van een SSD te analyseren. Aangezien je AS SSD ook eenvoudig zelf kunt draaien (downloadlink) kun je hiermee ook de prestaties van je eigen SSD vergelijken met die van door ons geteste exemplaren. 

Op basis van de onderliggende tests produceert AS SSD totaal-, lees- en schrijfscores. 

In AS SSD laat de Toshiba XG6 een totaalscore van 4973 punten noteren, waarmee hij nipt zowel de Samsung 970 Evo als WD Black 2018 achter zich laat. Vooral bij het schrijven wint de Toshiba overtuigend, maar ook bij het lezen kan de XG6 zich meten met de high-end concurrentie.

 • Totaalscore
 • Leesscore
 • Schrijfscore

De onderliggende leestests zijn sequentieel lezen, het op willekeurige plekken lezen van 4k datablokken met 1 of 64 tegelijk en de gemiddelde toegangstijd.

Bij sequentieel lezen komen we uit op 2733 MB/s, waarmee de Toshiba XG6 dicht in de buurt komt van de topmodellen van Samsung en WD.

 • Sequentieel
 • 4k (1 thread)
 • 4k (64 thread)
 • Toegangstijd

De onderliggende schrijftests zijn sequentieel lezen, het op willekeurige plekken lezen van 4k datablokken met 1 of 64 tegelijk en de gemiddelde toegangstijd.

Sequentieel schrijven doet de Toshiba XG6 bijna net zo snel als de Samsung 970 Pro, waarbij hij de Evo en de WD Black achter zich laat. Alleen de Kingston DCP1000 is hier nog ruim sneller. Vooral bij 4kB-blokken met 64 threads weet de Toshiba ook zeer goed te scoren.

 • Sequentieel
 • 4k (1 thread)
 • 4k (64 thread)
 • Toegangstijd

Atto Disk Benchmark

Naast AS SSD draaien we ook Atto Disk Benchmark. Deze test is oorspronkelijk bedoelde voor harde schijven en zegt in feite weinig tot niets over de prestaties van SSD's in de praktijk. Wel kan Atto dankzij de specifieke manier van aansturen de best case sequentiële lees- en schrijfsnelheden tonen. Veel fabrikanten baseren hun opgegeven maximumsnelheden dan ook op deze test.

Bij het lezen is de Toshiba XG6 1TB zelfs sneller dan opgegeven was in de specificaties, bij het schrijven komen we exact op de opgegeven 2960 MB/s uit. Lezen gaat daarmee op vergelijkbare snelheid als bij andere topmodellen, terwijl schrijven zelfs extreem vlot verloopt.

 • 1 MB QD4 reads
 • 4k QD4 reads
 • 1 MB QD4 writes
 • 4k QD4 writes

Real world benchmarks

Om een goed beeld te krijgen van de prestaties van SSD's in de praktijk draaien we verschillende zogenaamde real world benchmarks, tests die gebaseerd zijn op het schijfgebruik van échte applicaties.

Allereerst de storage test van PCMark8. Deze benchmark maakt gebruik van zogenaamde traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. Scores van alle afzonderlijke tests vind je op de volgende pagina.

In onderstaande grafieken vind je allereerst de bandwidth score, wat de gemiddelde lees- en schrijfdoorvoersnelheid is, gemeten over alle verschillende testonderdelen. De traces worden real time afgespeeld, dus inclusief idle tijd tijdens de oorspronkelijke opname van het schijfgebruik. De totaalscore is gebaseerd op de meetkundig gemiddelde tijd die het kost om alle tests te draaien, inclusief die idle-tijd. Vandaar dat bij de standaard score de resultaten van alle moderne SSD's zeer dicht bij elkaar liggen.

De Toshiba XG6 1TB komt tot een storage bandwidth van 658,8 MB/s, waarmee hij alle voorname concurrenten achter zich laat. Alleen de dure Samsung 970 Pro en de Optane-ssd's van Intel scoren hier hoger. Qua score haalt hij net niet de 5100 punten.

 • PCMark 8 Bandwidth
 • PCMark8 Score

Naast de PCMark8 real world tests draaien we ook een drietal in-huis ontwikkelde real world benchmarks. Dit zijn traces gebaseerd op een gaming workload (GTA V en Rise of the Tomb Raider), een lichte desktop workload (Windows opstarten, Microsoft Office en Google Chrome) en een zware desktop workload (Adobe Photoshop en Adobe Lightroom). Waar PCMark8 tijdens het testen alle caches op besturingssysteem-niveau uitschakelt, laten we voor onze eigen real world benchmarks de lees- en schrijfcaches van Windows intact. Dat maakt dat deze benchmarks wellicht nóg iets meer beeld geven van de prestaties van disks in de praktijk.

In de trace-tests doet de Toshiba XG6 het wat minder goed dan in PCMark, al zijn de behaalde snelheden zeker niet slecht.

 • Gaming workload
 • Light workload
 • Heavy workload

Real world benchmarks (in depth)

In onderstaande grafieken vind je de resultaten van alle testonderdelen van PCMark 8. Voor elk van de tests tonen we de gemiddelde lees- en schrijfdoorvoersnelheid, alsook de gemiddelde lees- en schrijftoegangstijd.

World of Warcraft

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Battlefield 3

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Adobe Photoshop Light

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Adobe Photoshop Heavy

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Adobe InDesign

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Adobe After Effects

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Adobe Illustrator

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Microsoft Word

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Microsoft Excel

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Microsoft Powerpoint

 • Bandwidth read
 • Bandwidth write
 • Access time read
 • Access time write

Prestaties over tijd (consistency)

In tegenstelling tot bij harde schijf is bij SSD's het prestatieniveau niet constant. Wanneer een SSD langdurig tussen pauzes wordt belast en/of wanneer een SSD vrij vol zit, kunnen de prestaties (flink) inzakken. Het prestatieniveau van SSD's onder de meest extreme omstandigheden (ofwel het worst case scenario) kunnen vasthouden worden de steady state prestaties genoemd.

Garbage collector

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een SSD per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van meestal 4, 8 of 16 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst gewist worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128, 256 of 512 pagina's. Dit gegeven zorgt ervoor dat SSD's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat SSD-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de SSD niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken. Wanneer de SSD echter lange tijd continu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de SSD tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager.

Overprovisioneren

Dat effect wordt versterkt als de SSD erg vol zit; het aantal geheel lege blokken waar direct data in geschreven kan worden is dan per definitie beperkt. Nu is iedere SSD altijd enkele procenten overgeprovisioneerd, wat betekent dat er meer geheugen fysiek inzit dan je via het besturingssyteem kunt gebruiken. Zo heeft een 512 GB SSD in de regel 512 échte gigabytes (512 x 1024 x 1024 x 1024 = 549.755.813.888 bytes) aan boord, terwijl er richting het besturingssysteem slechts 512 GB berekend met 1000 bytes per kilobyte beschikbaar is (512 x 1000 x 1000 x 1000, ofwel 512.000.000.000 bytes, ofwel 476,8 échte gigabytes). Het verschil van 7,5% is wat de garbage collector ook wanneer de SSD helemaal volbeschreven is leeg kan maken. Duurdere SSD's zijn in de regel veel meer dan 7,5% overgeprovisioneerd, wat maakt dat ze minder snel en minder vaak de garbage collector tijdens het verwerken van data hoeven te gebruiken.

TLC, SLC, MLC

En er is nog een reden waarom SSD's tijdens een workload na enkele seconden, minuten of nog langer qua prestaties kunnen inzakken. Veel consumenten SSD's maken gebruik van zogenaamde TLC-geheugen waarbij drie bits per cel kunnen worden opgeslagen. Handig om de kosten laag te houden, maar het beschrijven van TLC-geheugen gaat veel langzamer bij bij SLC of MLC (1- resp. 2-bits per cel) geheugen. Dit wordt door sommige fabrikanten opgevangen door een buffer; een geheugenchip en/of een deel van het flashgeheugen dat als SLC wordt aangestuurd en dus sneller kan worden beschreven. Het idee is dat schrijfacties eerst naar buffer gaan en later naar langzaam TLC worden weggeschreven. Is de workload echter zo lang dat de buffer volzit, dan moet er rechtstreeks naar TLC worden geschreven met lagere doorvoersnelheden en hogere toegangstijden tot gevolg.

PCMark 8 consistency test

Wij testen de steady state prestaties met behulp van de PCMark 8 consistency test. Hierbij wordt de gehele PCMark 8 storage test, dus alle op de vorige pagina's getoonde workloads, 18 keer gedraaid. 

Vooraf wordt de gehele schijf twee keer volledig met data beschreven. Dit gebeurt twee keer om er voor te zorgen dat ook de volledige overprovisionering "bezet" is. Gedurende de acht degradatie fases van de tets wordt de volledige PCMark 8 benchmark gedraaid met daar tussenin telkens een constante workload van random schrijfopdrachten gedurende achtereenvolgens 10, 15, 20, tot maximaal 45 minuten. Gedurende de steady state fase wordt de benchmark nogmaals vijf keer gedraaid, met telkens opnieuw vooraf 45 minuten random schrijfworkloads. Tijdens de recovery fase mag de schijf weer "op adem" komen en wordt de benchmark vijf keer gedraaid met telkens 5 minuten idle tijd vooraf. Gedurende die tijd kan de SSD de garbage collector en andere interne optimalisaties z'n werk laten doen.

In onderstaande grafieken die je de scores van de benchmarks gedurende de 18 stappen. In de tabbladen staat de gemiddelde doorvoersnelheid als ook de gemiddelde lees- en schijftoegangstijd.

Met de zware degradatietests heeft de Toshiba XG6 het zwaarder dan andere high-end ssd's. De steady-state prestaties komen zo tussen de 250 en 300 MB/s uit. Zodra de test echter de recovery-fase ingaat, kan de XG6 zich direct weer meten met andere high-end ssd's.

 • Bandwidth
 • Gemiddelde lees access time
 • Gemiddelde schrijf access time

hoger = beter

lager = beter

lager = beter

Van de vijf tests in de steady state fase hebben we vervolgens de gemiddelde bandbreedte, leestoegangstijd en schrijftoegangstijd bepaalt. Deze waardes geven een uiteindelijk beeld van de prestaties van SSD's in een worst case scenario.

Gemiddeld komen we voor de XG6 1TB uit op 273,6 MB/s. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Intel 760p en de Corsair Force MP500. Vooral de accesstimes bij lezen zijn aan de hoge kant, terwijl hij bij het schrijven juist de snelste is op de 3D XPoint-gebaseerde ssd's van Intel na.

 • Bandwidth
 • Gemiddelde lees access time
 • Gemiddelde schrijf access time

Hardware.Info 2018 SSD Prestatiescore

Om het uiteindelijke prestatieniveau van ssd's zo goed mogelijk in één getal te vangen, hebben we het meetkundig gemiddelde van de resultaten van alle real-world benchmarks omgedoopt tot de Hardware.Info 2018 SSD Prestatiescore. De standaard prestatiescore bevalt alle workloads inclusief de resultaten van de steady state test. De Entry Prestatiescore bevat enkel de wat simpelere workloads en hierbij nemen we de steady state waardes ook niet mee. Deze score is dus een beter ijkpunt als je een SSD zoekt voor minder veeleisende taken.

Als we de prestaties middelen, scoort de Toshiba XG6 1TB 588 punten, waarmee hij het net niet haalt bij de Samsung 970 Evo en WD Black 2018. Kijken we echter naar de Entry Prestatiescore, dan laat hij beide concurrenten ruim achter zich. Alleen de 970 Pro en de Intel Optane's zijn dan nog sneller - de 970 Pro gebruik mlc-geheugen, de Optane's zelfs het nieuwe 3D XPoint. Daaruit kunnen we concluderen dat het vooral de prestaties in de zware, meer op enterprise-gebruik geïnde consistency test is die de reguliere Prestatiescore wat omlaag trekt.

 • SSD Prestatiescore
 • Entry Prestatiescore

Stroomverbruik

We testen het stroomverbruik van PCI-Express ssd's op ons desktop testsysteem, waarbij we met behulp van een riserkaart het stroomverbruik kunnen meten. We doen dat met zowel een 4k random write als een 1MB sequential write workload - voor een goede idletest is onze riserkaart helaas niet nauwkeurig genoeg.

Het verbruik van 2 watt in de random write-test is erg laag, waarmee het een van de zuinigste nvme-ssd's is. Dit was ook een sterk punt van de WD Black; andere ssd's die zo weinig verbruiken zijn vaak stukken trager. Bij sequentieel schrijven stijgt het verbruik naar 4,8 watt, maar dat is nog altijd genoeg om in de bovenste helft van de grafiek te blijven en de Samsungs ver voor te blijven.

 • 4k random write
 • 1MB sequential write

Conclusie

Het is amper een jaar geleden dat we onze PCI-Express ssd-roundup net zo goed het grote Samsung-feest hadden kunnen noemen; de ssd's van de Zuid-Koreaanse fabrikant hadden toen simpelweg een te grote voorsprong op alle concurrenten. Een jaar later zagen we eerder WD al aansluiten in het high-end segment en nu doet Toshiba met de XG6 hetzelfde. Dat zijn niet toevallig allebei fabrikanten die zowel eigen controllers als eigen nand produceren - dat lijkt naar de toekomst toe de enige weg naar succes in de ssd-markt.

De prestaties die de Toshiba XG6 hier vandaag laat zien, smaken wat ons betreft naar meer. Vooral in sommige schrijftests overtuigt hij, waarbij Toshiba soms alleen Intels Optane-ssd's nog voor moet laten gaan. Die bevinden zich uiteraard in een totaal ander prijssegment. Alleen in de zware consistency-tests delft de XG6 het onderspit ten opzichte van andere high-end ssd's, maar voor consumentengebruik maakt dat niet veel uit.

Al met al hebben we nu drie high-end nvme-ssd's die aan elkaar gewaagd zijn: de Samsung 970 Evo, de WD Black 2018 en de Toshiba XG6. Elk model heeft zijn eigen sterke en zwakkere punten, maar door de bank genomen presteren ze vergelijkbaar. Komende uit een situatie waarin Samsung het alleenrecht had in het high-end segment, is dat uiteraard een bijzonder prettige situatie voor de consument. Eveneens prettig voor de consument is dat Toshiba de XG6 potentieel flink lager kan gaan prijzen dan de concurrentie, dankzij de implementatie van het 96-laags BiCS4-flashgeheugen.

Vooralsnog kennen we echter geen prijs van de Toshiba XG6, en het lijkt erop dat je waarschijnlijk nog enkele maanden moet wachten voordat je deze ssd of een eventuele spin-off onder Toshiba's consumentenmerk OCZ aan kunt schaffen. Vlak voor publicatie liet Toshiba ons zelfs weten dat de massaproductie waarschijnlijk pas begin 2019 aanvangt. Vanwege het feit dat Toshiba als eerste het nieuwe 96-laags nand toepast én zichzelf daarmee promoveert tot een volwaardige speler in het high-end segment, reiken we echter een Hardware.Info Innovation Award uit aan de Toshiba XG6.


Toshiba XG6 1TB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Innovation Toshiba XG6 1TB

Toshiba XG6 1TB

 • 1000 GB
 • PCI-Express 3.0 x4
 • Toshiba TC58NCP090GSD
 • 3180 MB/s
 • 2960 MB/s
 • M.2 2280
Niet verkrijgbaar
0
*