Apple Macbook Pro 13" en 15" (Mid 2018) review: Prijzig totaalpakket met meer rekenkracht

88 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en aansluitingen
 3. 3. Werkomgeving: toetsenbord en touchpad
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Hardware: configuratie en uitvoeringen
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Specificaties en uitgebreide testresultaten
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Haast geruisloos voorzag Apple zijn Macbook Pro-lineup deze zomer van een update. Toch is er een reden waarom het duo wat meer aandacht verdient. Het zijn immers de eerste Macbook Pro-modellen met Intels nieuwe mobiele processors in de Kaby Lake-R en Coffee Lake-H-reeksen. Zoals we al hebben gezien bieden die ten opzichte van hun voorgangers flink wat meer performance. Een garantie voor succes?

Geen presentatie op Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC, geen 'one more thing'. Middels een persbericht op een gewone donderdagmorgen werden de nieuwe Macbook Pro 13" en Macbook Pro 15" afgelopen zomer opeens voorgesteld aan het brede publiek. Geheel onverwacht kwam de aankondiging ook weer niet. Intel heeft het afgelopen jaar nieuwe mobiele processors op de markt gebracht, die zoals we hebben gezien flink wat meer rekenkracht bieden dan de oudere series. Het werd onderhand tijd dat Apple's meest luxe laptops ook zouden mogen meedelen in de prestatieboost.

Meer performance met moderne cpu's

Van de nieuwe Macbook Pro 13 inch en Macbook Pro 15 inch, die we voor deze review beide bespreken, verwachten we zodoende ook dat ze flink beter presteren dan de oude modellen. Zo is het 13 inch-model, voorheen uitgerust met een Kaby Lake-U-dualcore, nu uitgerust met een cpu in de Coffee Lake-U-serie met dubbel zoveel rekenkernen en een verhoogde kloksnelheid. De krachtiger 15 inch Macbook Pro gaat op zijn beurt van een quadcore-cpu naar een hexacore-chip.

Wie al eerder een Macbook had en nu overstapt op de nieuwe versie, zal niet lang hoeven te wennen. Behalve het typenummer, subtiel grijs aangebracht aan de onderzijde van het apparaat, zijn de behuizingen volstrekt ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande versie. Hoewel dikte en gewicht over de jaren behoorlijk zijn afgenomen, heeft het ontwerp nog steeds veel weg van de eerste generatie 'unibody' Macbook Pro uit 2008. Waar andere laptopfabrikanten inmiddels proberen te imponeren met superdunne schermranden, speciale scharnieren en bijzondere materialen als carbonfiber, blijft Apple gestaag doorgaan op de ingeslagen weg. Dat kun je natuurlijk ook uitleggen als een blijk van de kracht van het oorspronkelijke ontwerp.

Waar we bij Apple helaas ook niet meer van opkijken, is de prijsstelling van beide laptops: die is onverminderd hoog. Onze testmodellen zijn een mooi voorbeeld: de machines zijn flink 'aangekleed' met de meest luxe opties die je in Apple's webwinkel kunt selecteren, wat ook de prijs heeft opgedreven. De 13 inch-variant die onze burelen bereikte, is bijvoorbeeld voorzien van de snellere Core i7-cpu, 16 GB werkgeheugen en een 2 TB-ssd, waardoor je er in de winkel niet minder dan 4349 euro voor moet neertellen. Voor 'ons' 15 inch-model met de rapst mogelijke hardware, een Core i9-cpu plus Radeon Pro 560X-videochip, alsmede 32 GB werkgeheugen en 4 TB aan snelle opslag, betaal je zelfs het astronomische bedrag van 7959 euro.

 • Apple Macbook Pro (13", Mid 2018)
 • Apple Macbook Pro (15", Mid 2018)

In het kort

De 2018-versie van de Apple Macbook Pro (13") is een fraaie en stevige laptop met een bijzonder mooi beeldscherm. Door de nieuwe Coffee Lake-U-processor is de rekenkracht bovendien behoorlijk toegenomen, in sommige gevallen tot boven het niveau van de Macbook Pro 15" van vorig jaar. De vernieuwingen zijn verder beperkt, dus wie geen fan was van het bijzondere toetsenbord dat Apple sinds enige jaren inbouwt, zal ook nu niet overtuigd raken. Bovendien is de laptop behoorlijk aan de prijs, zeker als je extra werkgeheugen of opslag bijbestelt.

 • Duur, modellen met extra werkgeheugen en opslag zijn exorbitant geprijsd
 • Weinig aansluitingen
 • Toetsenbord biedt zeer korte travel
 • Niet geoptimaliseerd voor gebruik met Windows
 • Fraaie, stevige en luxe aanvoelende constructie
 • Beeldscherm in alle opzichten uitstekend
 • Goede systeemprestaties, soms zelfs beter dan de Macbook Pro 15" uit 2017
 • Goede accuduur (onder MacOS)

In het kort

De 2018-versie van de Apple Macbook Pro (15") is een fraaie en stevige laptop met een bijzonder mooi beeldscherm. Met behulp van een gloednieuwe hexacore-cpu behaalt de machine een flinke prestatiewinst bovenop het oude model. De vernieuwingen zijn verder beperkt, dus wie geen fan was van het bijzondere toetsenbord dat Apple sinds enige jaren inbouwt, zal ook nu niet overtuigd raken. Bovendien is de laptop behoorlijk aan de prijs, zeker als je extra werkgeheugen of opslag bijbestelt.

 • Duur, modellen met extra werkgeheugen en opslag zijn exorbitant geprijsd
 • Weinig aansluitingen
 • Toetsenbord biedt zeer korte travel
 • Niet geoptimaliseerd voor gebruik met Windows
 • Fraaie, stevige en luxe aanvoelende constructie
 • Beeldscherm in alle opzichten uitstekend
 • Goede systeemprestaties
 • Goede accuduur (onder MacOS)

Behuizing en aansluitingen

Zoals bekend bestaat de behuizing van de 'unibody'-Macbooks uit één stuk aluminium. Dat maakt ze bijzonder stevig. Je kunt de behuizing als geheel nauwelijks verbuigen; datzelfde geldt voor de schermklep. Bovendien laat het metaal zich aan alle kanten nauwelijks indrukken. Ook bij concurrenten die als geheel wel stevig aanvoelen, zien we nogal eens dat de behuizing in het midden doorbuigt wanneer je er daar druk op uitoefent. Berucht is bijvoorbeeld het midden van de schermklep. Bij beide Macbooks geeft de ruimte rondom het appeltje echter geen krimp.

Apple MacBook Pro 2018 15" Grey
Apple Macbook Pro 15" (Mid 2018)

Het stevige metaal maakt dat het gewicht van de kleinere Macbook Pro 13" net wat hoger uitvalt, dan een aantal andere laptops met vergelijkbare specificaties. Veel scheelt het niet - met 1375 gram is het systeem bepaald geen zwaargewicht - maar in het hogere segment vinden we inmiddels al Windows-laptops met een gewicht van minder dan 1 kg terug. De Macbook Pro 15" noteert met 1806 gram dan weer een prettig laag gewicht voor een machine met deze afmetingen. Concurrenten als de Asus Zenbook UX580 zijn nipt zwaarder.

Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)
Apple Macbook Pro 13" (Mid 2018)

Bij het openklappen van de laptops valt op dat het scharnier precies goed is afgesteld. Je kunt de schermklep gemakkelijk met één hand openen en verstellen, zonder dat daarbij de onderkant omhoog komt. Het soepele scharnier biedt gelukkig wel weer genoeg weerstand om te voorkomen dat het scherm al te snel gaat wiebelen. Prettig is ook de ruime uitsparing voor aan de onderkant, zodat je je vingers makkelijk onder het scherm krijgt om het op te tillen.

Apple MacBook Pro 2018 15" Grey

Ook opengeklapt stralen beide machines eenvoud uit. Naast het toetsenbord met 'Touch Bar' en de buitenformaat touchpad wordt de behuizing nergens doorbroken door overbodige statusledjes of merknamen van audiofabrikanten. Bij een aantal recente Windows-machines met een metalen behuizing bestaat de overgang tussen boven- en zijkant uit een glimmend, afgeschuind randje, om het luxe materiaal te benadrukken. Die frivoliteit permitteert Apple zich nog altijd niet. Gelukkig voelt de rechte rand van de Macbooks niet al te scherp aan, zoals bij oudere modellen weleens het geval was.

Welk formaat je ook neemt, het toetsenbord is altijd 'tenkeyless', dus zonder numpad. Bij de 15 inch versie zijn de speakergrilles naast het toetsenbord dus gewoon breder. De luidsprekers klinken prima, waarbij ze hun prettige positionering ook mee hebben: sommige fabrikanten kiezen voor luidsprekers die naar onderen zijn gericht, wat de geluidskwaliteit over het algemeen niet ten goede komt. De webcam zit zoals gebruikelijk in de bovenste schermrand, die ook wat breder is dan de zijranden. Op sommige Windows-machines met extra smalle bezels is daarvoor al geen ruimte meer.

Aansluitingen en knoppen

Wie de gewone Macbook weleens heeft gezien, weet dat Apple niet bepaald scheutig is met aansluitingen op zijn laatste-generatie laptops. Bij dat apparaat moet je het doen met slechts één poort. Gelukkig voorziet de fabrikant zijn Macbook Pro-machines van meer verbindingsmogelijkheden, al blijft het behelpen ten opzichte van oudere Macbook Pro's, maar ook ten opzichte van veel Windows-laptops van dit moment.

Apple MacBook Pro 2018 15" Grey

Naast een 3,5 mm headphone-jack rechtsachter beschikken zowel de 13 inch Macbook Pro als de 15 inch-variant over vier usb type-c poorten: twee links, twee aan de rechterkant. Alle aansluitingen hebben Thunderbolt-ondersteuning, die bovendien allemaal een maximale theoretische bandbreedte van 40 Gbps hebben. Dat is voor de nieuwe Macbook Pro 13" een verbetering ten opzichte van het voorgaande model, waarbij de poorten aan de rechterkant niet op volle snelheid werkten. Op de nieuwe laptops maakt het zodoende niet uit welke poort je kiest. Je kunt de laptop ermee opladen, er beeldschermen op aansluiten of usb-randapparatuur verbinden.

Hoewel er steeds meer randapparatuur beschikbaar komt met een usb type-c aansluiting, zul je nog steeds in veel situaties een dock of adapter nodig hebben, van het inprikken van een usb-stick tot het aansluiten op een beeldscherm of projector. Saillant genoeg moet je ook voor de bekabelde verbinding met een iPhone vertrouwen op een verloopstukje. De smartphones van Apple hebben immers sinds jaar en dag een Lightning-poort, in plaats van de type-c aansluiting die nu op Android-toestellen steeds gebruikelijker wordt.


De externe gpu van Blackmagic Design.

Door de hoge bandbreedte van de Thunderbolt-poorten lenen de Macbooks zich voor gebruik met een externe gpu. Dat heeft Apple ook ingezien: tegelijk met de introductie van de nieuwe Macbook Pro-modellen heeft de fabrikant een egpu in zijn assortiment opgenomen. Deze in samenwerking met Blackmagic Design ontwikkelde oplossing is alleen in de Apple Store verkrijgbaar en bevat een Radeon Pro 580 in een aluminium behuizing. Aan de achterzijde heeft het kastje vier type-a usb-poorten, alsmede twee Thunderbolt-poorten. Daarop kun je weer een scherm aansluiten als het (eveneens door Apple verkochte) LG Cinema 5K Display. Jammer genoeg blijven de aansluitingsmogelijkheden voor schermen zonder Thunderbolt beperkt: er zit maar één hdmi 2.0-poort aan de achterkant. Tegenvallend is ook dat het kastje niet meteen over features als een sd-kaartlezer en een ethernetpoort beschikt. Voor de vrij hoge verkoopprijs van 695 euro had dat wat ons betreft best gemogen.

Eerder al bespraken we op Hardware.Info de mogelijkheden van een externe gpu in combinatie met een Macbook Pro. Zoals we zagen, heb je voor het aansluiten van de egpu op je Macbook Pro geen extra software of drivers nodig - de extra videochip wordt automatisch herkend door het besturingssysteem. De benadering van Apple bevat echter belangrijke beperkingen, zelfs als je gebruikmaakt van de door Apple verkochte Blackmagic egpu. Officieel werkt het losse kastje bijvoorbeeld niet in Boot Camp, zodat je in Windows niks opschiet met de extra rekenkracht. Ook onder MacOS biedt het apparaat niet altijd betere prestaties. Je kunt in het besturingssysteem immers niet afdwingen op welke gpu (render)taken moeten worden uitgevoerd. Zodoende heb je bijvoorbeeld in Adobe Premiere Pro, waarin geen extra optiemenu voor de gpu-keuze zit, helemaal niks aan de externe gpu. Dat is behoorlijk onbevredigend, al zouden Apple of Adobe het euvel in de toekomst wellicht kunnen verhelpen met een software-update.

Werkomgeving: toetsenbord en touchpad

Ten opzichte van de eerdere Macbook Pro-modellen beschikken de systemen van dit jaar volgens Apple over een vernieuwd, 'derde-generatie' toetsenbord. Als je de nieuwe machine naast zijn voorganger zet, is onmiddellijk te merken dat het lawaai is afgenomen: toetsaanslagen klinken meer gedempt, met een minder hoog klikgeluid. Dat komt doordat over de door Apple gebruikte 'butterfly-switches' nu een dun laagje rubber is aangebracht.

Boze tongen beweren dat de update van het toetsenbord niet zozeer te maken heeft met de wens het tiklawaai wat te doen afnemen, zoals Apple stellig blijft volhouden, maar in plaats daarvan dient om een ontwerpgebrek in eerdere versies van het toetsenbord te verhelpen. Kruimeltjes en stof kwamen bij die machines tussen de toetsen vast te zitten, waarna het mechanisme niet meer betrouwbaar werkte: toetsen voelden ineens 'kleverig' aan en aanslagen werden niet of incorrect geregistreerd. De website AppleInsider kwam eerder met data over de gebrekkige betrouwbaarheid, waaruit bleek dat de toetsenborden van Macbooks uit 2016 en 2017 tweemaal vaker stukgingen dan die van oudere Macbooks zonder het toetsenbord met 'butterfly switches'. IFixit, dat het rubberlaagje ontdekte bij het uit elkaar halen van de Macbook Pro, vond een patent van Apple waaruit bleek dat de fabrikant het binnendringen van verontreinigingen in het mechanisme daarmee poogde te voorkomen. Datzelfde bleek vervolgens uit een intern document van Apple.


De teardown van iFixit. Het rubberlaagje rondom de switches is duidelijk zichtbaar.

Apple heeft ondertussen een gratis reparatieprogramma opgestart om defecte toetsenborden in oudere Macbook Pro-modellen te vervangen, maar daarbij wordt niet hetzelfde rubberlaagje geplaatst als in de nieuwe Macbook Pro's, zo ontdekte Macrumours. In hoeverre het rubberlaagje effectief zal zijn om de toetsenborden nieuwe modellen te beschermen tegen vastzittende verontreinigingen, is uiteraard nog de vraag. Apple zelf lijkt er in ieder geval vertrouwen in te hebben: de 2018-modellen komen niet in aanmerking voor een gratis reparatie van het toetsenbord.

Had je gehoopt dat het nieuwe 'derde generatie' toetsenbord ook een andere toetsaanslag met zich meebrengt, dan moeten we je teleurstellen. We hebben op de nieuwe en oude laptop een steekproef van enkele toetsen genomen met onze Texture Analyser, hetzelfde apparaat dat we ook gebruiken in onze uitgebreide toetsenbordentests. Daaruit blijkt dat er weinig noemenswaardigs is veranderd aan de aanslag. We noteren bij de oudere Macbook Pro een iets hogere maximale weerstand vóór actuatie - 67 gram versus 61 gram voor het nieuwe model. Dat vertaalt zich in een net wat lichtere aanslag, maar het verschil is zeer subtiel.


Grafiek van het krachtsverloop van een toetsaanslag op de Macbook Pro 15" (Mid 2018). Op de horizontale as de afstand van de aanslag (in mm), op de verticale as de hoeveelheid kracht die op een bepaald punt nodig is (in mN).

Zoals uit de bovenstaande grafiek blijkt, waarin de ruwe meetdata van een toetsaanslag van een toets op de nieuwe Macbook Pro wordt getoond, is de totale travel van de toetsen echter nog steeds een zeer geringe 0,6 mm. Een toetsaanslag wordt al geregistreerd nadat de toets 0,3 mm is ingedrukt. Ter vergelijking: bij een desktoptoetsenbord met Cherry MX-switches kan iedere toets 4 mm worden ingedrukt, meer dan zes keer zo ver. De travel van het toetsenbord van de Macbook Pro is ook stukken geringer dan op veel andere laptops. Samen met de zeer korte afstand tot actuatie leidt dat ertoe, dat het zeker in het begin moeilijk is aan te voelen of je een toets wel of niet hebt ingedrukt. Tikken op de Macbook Pro vereist dus wat gewenning als je eerder een ander systeem had. We zouden je voor aanschaf aanraden hem even in het echt uit te proberen.

Touch Bar, Touch ID, Touchpad

Sinds 2016 beschikt de Macbook Pro over de zogenoemde 'Touch Bar': een amoled-schermpje dat de bovenste toetsenrij met functietoetsen vervangt. Je kunt er alsnog virtuele functietoetsen op vertonen, middels een druk op de 'Fn'-toets. Standaard zijn er voorts regelaars aanwezig voor onder meer de schermhelderheid, toetsenbordverlichting en het volume.


Maak je gebruik van Windows, dan blijft het bij die functionaliteit, maar onder MacOS kun je een stuk meer met het schermpje. Zo kunnen toepassingen bijvoorbeeld applicatiespecifieke shortcuts op de balk vertonen - denk aan de ribbon van Microsoft Office, gereedschappen in een beeldbewerkingsprogramma, een track bar om door audio en video te spoelen of snelkoppelingen en tabbladen in je browser. Uiteraard kun je de getoonde knoppen per toepassing geheel naar wens aanpassen en arrangeren. Afhankelijk van het programma dat je gebruikt, kan dat best een meerwaarde opleveren.


Rechts naast de Touch Bar zit nog altijd de met saffierglas afgewerkte powerknop voorzien van ingebouwde 'Touch ID'-vingerafdruksensor. Ten tijde van de introductie was dat een noviteit, maar nu ook Windows-laptops in het basissegment je vinger herkennen, verwachten we van een high-end laptop als de Macbook Pro niets minder.

Ten opzichte van de meeste andere laptops die we tegenkomen is de touchpad bij beide machines van Apple ronduit enorm: het oppervlak is even diep als de palmsteun tussen het toetsenbord en de voorkant van de laptop. Het uitvoeren van veeggebaren op het gladde glas werkt vlekkeloos. Druk je wat harder, dan voel je een schokje van de 'Taptic Engine', de geavanceerde trilmotor die je die ook in recente iPhones terugvindt. Eigenlijk kun je het touchpad helemaal niet indrukken, maar de implementatie werkt zo goed dat het net lijkt alsof je echt een klik maakt. De feedback is bovendien instelbaar voor wie een harder of zachter 'klikje' prefereert.

Beeldscherm

Apple richt zich met zijn systemen onder andere op grafische professionals. Daarbij past een goed beeldscherm. Gelukkig heeft de fabrikant op dat vlak een goede naam. De recente Macbook Pro's die we hebben getest zijn zonder uitzondering voorzien van uitstekende displays, met brede kijkhoeken, een uitstekend contrast, een breed kleurbereik en een hoge maximale helderheid.

Gek is het dus niet dat de specificaties van de schermen van de Macbooks uit 2018 op één puntje na niks verschillen van de machines uit 2017. Nog steeds beschikt het kleinere model over een 13,3 inch ips-paneel met 2560 x 1600 pixels, terwijl de grotere Macbook Pro een 15,4 inch paneel met 2880 x 1800 beeldpunten heeft. Dat vertaalt zich in een hoge pixeldichtheid van respectievelijk 227 en 220 ppi, door Apple ook wel 'Retina' genoemd. Op 100 procent schaling zou dat onwerkbaar zijn, maar MacOS is inmiddels goed in staat om apps op te schalen, zodat je vooral profijt hebt van de extra pixeldichtheid. Je ziet extra details in foto's en iconen en mooi afgeronde letters.

Opvallend is voorts de beeldverhouding van 16:10, die we op laptops van de concurrentie nog maar weinig tegenkomen. Wat ons betreft is een 16:10-scherm een mooi compromis. Je hebt wat extra werkruimte in de hoogte en dat is handig bij kantoortaken en browsen, terwijl zwarte balken boven en onder video's (met de gebruikelijke 16:9-beeldverhouding) niet zo breed worden als op meer vierkante schermen, bijvoorbeeld het 3:2-scherm in Microsoft Surface-producten.

Sinds 2016 beschikken beide Macbook Pro's over een scherm dat het brede P3-kleurbereik ondersteunt. Zeker voor wie met videomateriaal aan de slag gaat, kan dat een fijne bijkomstigheid zijn. Veel Windows-laptops, ook in het hogere segment, komen nog altijd niet verder dan sRGB. Nieuw aan de 2018-modellen is de ondersteuning voor 'True Tone': de kleurtemperatuur van het scherm kan zich automatisch aanpassen aan het omgevingslicht, een feature die al eerder werd geïntroduceerd op de iPad en iPhone. Wie een nauwkeurige kleurweergave nodig heeft kan dat beter uit laten staan; anderen zullen True Tone juist prefereren, omdat het de weergave comfortabeler kan maken.

'Retina', IPS, wide gamut - en uitstekend gekalibreerd

Uiteraard hebben we onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware weer van stal gehaald om helderheid, contrast en kleuren door te meten. Beide modellen behalen een helderheid van om en nabij de beloofde 500 nits. Een zeer goed resultaat; hoewel er helaas al jaren geen Macbook Pro met mat scherm meer wordt geleverd, zijn de laptops zodoende toch redelijk goed te gebruiken bij veel omgevingslicht. Het contrast is met 1420:1 (15") en 1382:1 (13") eveneens uitmuntend, zij het niet zo hoog als de 1730:1 die we maten bij één van de vorige-generatie Macbook Pro's. De kalibratie is tot slot voortreffelijk: de gemiddelde kleurafwijking komt voor beide modellen ruim onder de grens van 3, die we aanhouden als zichtbaar voor het menselijk oog. De gemiddelde grijsafwijking met 2,5 (15") en 3,2 (13") wat hoger, in beide gevallen doordat Apple een net wat te blauw witpunt heeft gekozen - 6700 K in plaats van de gewenste 6500 K. Niettemin lenen de schermen van beide machines zich uitstekend voor foto- en videobewerking.

N.B.: In de hiernavolgende grafieken heeft de 15 inch Macbook Pro uit 2018 een rood balkje en het nieuwe 13 inch model een gele balk. De laptops van vorig jaar hebben een grijze kleur: de 15 inch Macbook Pro uit 2017 is donkergrijs, de 13 inch Macbook Pro uit 2017 lichtgrijs. We hebben daarnaast het courante model van de 'non-Pro' Macbook (12") in paars uitgelicht. De rest van de grafiek bestaat uit concurrerende (high-end) laptops en convertibles met Windows.

 • Max. helderheid
 • Contrast
 • Gem. kleurafw.
 • Gem. grijsafw.
 • Gamma

Apple Macbook Pro 15" (Mid 2018)

Apple MacBook Pro 2018 15" GreyApple MacBook Pro 2018 15" Grey

Apple Macbook Pro 13" (Mid 2018)

Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)

Hardware: configuratie en uitvoeringen

We zeiden het al in de inleiding: de spannendste vernieuwing bij de nieuwe Macbook Pro-modellen heeft zich onder de motorkap voltrokken. Met dank aan Intel, dat zijn nieuwste generatie laptopprocessors van meer rekenkernen heeft voorzien, belooft het tweetal een fikse prestatieboost te realiseren. Let wel: voor de beste prestaties ben je nog steeds aangewezen op de grotere variant. Die heeft naast een hexacore-cpu met flink hogere tdp tevens een losse videochip.

Ook buiten de cpu-wissel heeft Apple intern een aantal verbeteringen toegepast. Zo zien we bij het 15 inch model nu ddr4-geheugen in plaats van ddr3l. Je kunt dat systeem nu bovendien laten uitrusten met 32 GB geheugen, waar dat eerder de helft was. Voor sommige toepassingen kan dat een uitkomst zijn, dus het is goed dat Apple de mogelijkheid nu biedt. De 13 inch variant blijft wel bij ddr3l-geheugen en maximaal 16 GB geheugen.

Update, 9-8 13:55: Eerder stond op deze plaats dat ook de kleinere MacBook Pro 13 van ddr4 is voorzien, maar dit model heeft nog steeds ddr3l-geheugen. De tekst is daarop aangepast.

Interessant is de aanwezigheid van de Apple T2-coprocessor, een zelfontwikkelde Arm-soc. Volgens sommige geruchten zou Apple op termijn helemaal willen overgaan op zelfontwikkelde processors voor Mac-computers, net zoals het concern nu al doet met zijn iPhones, iPads en Watch. Zover zijn we met de T2 nog lang niet; nog altijd nemen chips van Intel het zware rekenwerk op zich. Niettemin bevat de nieuwe coprocessor wel veel meer functies dan zijn voorganger, de 'T1' die in de eerdere Macbook Pro-laptops de aansturing van de Touch Bar verzorgde. Zo verwerkt de T2 ook beelden van de webcam, dient de chip als audiocontroller en neemt hij ook de functies van de System Management Controller over, waaronder het energiebeheer en het regelen van de fans. Ook vervult de T2 een centrale rol in het opstartproces, wat volgens Apple een betere beveiliging moet bieden: voor het os wordt ingeladen, controleert de coprocessor eerst of er niet met de programmatuur is geknoeid. Tot slot doet de T2 ook dienst als ssd-controller.

Wat betreft draadloze verbindingen kiest Apple bij beide varianten van de Macbook Pro voor een nieuwe oplossing, gemaakt in samenwerking met het Chinese Universal Scientific. Ook deze chip kan met drie Wifi-streams tegelijk overweg, wat een hoge theoretische maximumsnelheid van 1,3 Gbit/s oplevert. Nieuw is de Bluetooth 5-ondersteuning, waar de eerdere Broadcom-adapter op versie 4.2 bleef steken. In combinatie met compatibele accessoires belooft de standaard hogere snelheden en een beter bereik.

13 inch Macbook Pro: Core U-cpu met Iris-graphics

De 13 inch Macbook Pro is nu voorzien van een cpu uit de Coffee Lake U-reeks met vier rekenkernen, waar de voorganger het met twee cores moet doen. Ons testmodel heeft de snellere Core i7-8559U aan boord, het basismodel is voorzien van een Core i5-8259U. Beide chips hebben hyperthreading, zodat aan acht threads tegelijk kan worden gewerkt. De i7 heeft met 8 MB meer L3-cache aan boord en doet zijn werk op kloksnelheden tot 4,5 GHz, waar de i5 op maximaal 3,8 GHz is geklokt.

Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)

Speciaal aan de twee cpu's is dat ze zijn voorzien van de Iris Plus Graphics 655-igp, die flink krachtiger is dan de ingebouwde gpu die Intel normaal gesproken meelevert met zijn processors (de van AMD geleende Vega-graphics op de chips in de Kaby Lake-G-serie even niet meegerekend). De igp beschikt over 48 verwerkingseenheden, het dubbele van de normaal aanwezige UHD Graphics 620, plus eigen geheugen in de vorm van 128 MB eDRAM-cache.

15 inch Macbook Pro: Hexacore en losse videochip

Het 15 inch-model heeft meer ruimte voor koeling en stroomvoorziening, waardoor die machine meer rekenkracht kan bieden. Intern zit dus een Coffee Lake-H-cpu, die een stuk meer stroom mag verbruiken: 45 W in plaats van 28 W voor de bovengenoemde chips in de Core U-serie, die bovendien een krachtiger igp hebben. Binnen dat stroombudget was er ruimte voor nog eens twee extra cores, waarmee het totaal uitkomt op zes rekenkernen en twaalf threads. Het basismodel van de 15 inch Macbook Pro heeft een Core i7-8750H op maximaal 4,1 GHz, maar de laptop is ook te bestellen met de hoger geklokte Core i7-8850H. De snelste variant, die wij ook hebben getest, heeft een Core i9-8950HK op 4,8 GHz, die tevens over extra cache beschikt.

Apple MacBook Pro 2018 15" Grey

Alle processors hebben 'gewoon' een UHD Graphics 630 aan boord. Binnen MacOS wordt die ingezet voor minder veeleisende taken, waarbij het systeem automatisch overschakelt op de losse AMD Radeon Pro 555X of Radeon Pro 560X wanneer meer gpu-kracht wordt gevraagd. Beide hebben 4 GB eigen gddr5-geheugen meegekregen; bij het hoger gepositioneerde model zijn een kwart meer shader units ingeschakeld.

Peperdure upgrades

Als je kijkt naar de foto's van het binnenwerk hierboven, zie je dat de Macbook Pro van binnen haast even strak is vormgegeven als aan de buitenkant. Er is maar zeer weinig loze ruimte aanwezig, het kleurenschema van de printplaatjes sluit mooi op elkaar aan, en nergens zitten losse kabeltjes of onaf ogende onderdelen. Veel chips op het moederbord zijn afgedekt met een extra laagje plastic. Te midden van de elektronica zit het koelsysteem, dat net als veel van de andere recente quadcore- of hexacore-laptops is uitgerust met twee fans.

Wat we binnenin níet zien zijn sleuven voor geheugenmodules of een m.2-slot voor de ssd. Apple heeft ervoor gekozen alle geheugenchips op het moederbord te solderen. Dat betekent dat je achteraf helemaal niks meer kunt wijzigen of upgraden aan de laptops. Een ander mogelijk nadeel is dat je de gegevensdrager niet zomaar uit de machine kunt halen wanneer hij stuk gaat; beter zorg je dus voor een goede backup. Ook voor zakelijke gebruikers die met vertrouwelijke gegevens omgaan, kan dat een probleem vormen.

Als koper van de Macbook Pro moet je dus vooraf bedenken hoeveel geheugen en opslag je nodig denkt te hebben. Standaard is Apple weinig royaal. Het instapmodel van de Macbook Pro, verkrijgbaar voor 2000 euro, beschikt over niet meer dan 8 GB werkgeheugen en een magere 256 GB aan opslag. De 15 inch Macbook Pro, startprijs 2800 euro, heeft standaard weliswaar 16 GB ram, maar nog steeds een 256 GB-ssd.

Wil je meer opslag, geheugen of hardware, dan moet je erg diep in de buidel tasten. Een upgrade naar 512 GB, 1 TB of 2 TB opslag kost voor het 13-inch model respectievelijk 250 euro, 750 euro of 1750 euro extra. Voor de grotere laptop gelden vergelijkbare meerprijzen, al kun je daar ook nog een 4 TB-ssd in kwijt - die optie voegt liefst 4080 euro aan het totaalbedrag toe. Meer werkgeheugen - 16 GB voor het 13 inch-model, 32 GB voor de 15 inch-laptop - kost respectievelijk 240 en 480 euro extra.

Upgrades voor de processor of videochip (alleen het 15 inch-model) lijken in vergelijk nog haast vriendelijk geprijsd. Een snellere Core i7-8559U in de 13 inch Macbook Pro kost je 360 euro, voor de Core i9-cpu in de grotere laptop tel je 480 euro meer neer. Wil je er dan ook nog een Radeon Pro 560X bij, dan betaal je 120 euro extra. Leef je je helemaal uit, dan kun je zodoende 4349 euro betalen voor een Macbook Pro 13", terwijl de volledig uitgeruste 15 inch Macbook Pro 7959 euro kost.

Niet alleen zijn de astronomische upgradeprijzen niet in verhouding tot de meerkosten van de hardware, met deze prijsstelling prijst Apple de machines ook uit de markt ten opzichte van luxere Windows-laptops, waarvan er de laatste jaren genoeg fraaie, dunne en lichte modellen zijn uitgekomen. De Dell XPS 15 vormt met zijn herkenbare ontwerp en prima werkomgeving een mooi voorbeeld. Voor 2600 euro, honderd euro minder dan basisuitvoering van de 15 inch Macbook Pro, krijg je bij Dell een uitvoering met dubbel zoveel werkgeheugen en viermaal zoveel opslag. Dat terwijl je aan de rest van de hardware geen concessies doet: dezelfde Core i7-8750H, een snellere gpu in de vorm van de GTX 1050Ti en een scherp 4K-touchscreen dat een breed kleurbereik kan tonen.

Systeemprestaties

Om de systeemprestaties te bepalen, hebben we weer onze vaste benchmarkreeks van stal gehaald. We hebben benchmarks als PCMark moeten uitvoeren onder Windows, omdat er geen versie van het programma is die op MacOS draait. Zoals we elders terugzien, lijkt de Macbook Pro niet al te best geoptimaliseerd voor Windows, hoewel de machine via Boot Camp toch over een officiële manier beschikt om het concurrerende os te draaien. Mogelijk ben je onder Apple's eigen besturingssysteem dus nog beter uit. Niettemin zijn ook de benchmarkresultaten die we nu bereiken, over het geheel genomen zeker niet slecht. We zien bijvoorbeeld dat de 13 inch Macbook Pro van dit jaar in sommige gevallen beter presteert dan het oude 15 inch-model.

In de hiernavolgende grafieken heeft de 15 inch Macbook Pro uit 2018 een rood balkje en het nieuwe 13 inch model een gele balk. De laptops van vorig jaar hebben een grijze kleur: de 15 inch Macbook Pro uit 2017 is donkergrijs, de 13 inch Macbook Pro uit 2017 lichtgrijs. We hebben daarnaast het courante model van de 'non-Pro' Macbook (12") in paars uitgelicht. De rest van de grafiek bestaat uit concurrerende (high-end) laptops en convertibles met Windows.

Processor: De kracht van koffie

In de synthetische Cinebench R15 Multi-benchmark doet vooral de Macbook Pro 13" zeer goede zaken. Voorzien van de nieuwe quadcore-processor behaalt de machine een dubbel zo hoge score als zijn voorganger, waarmee hij bijna even hoog eindigt als de oude Macbook Pro 15". Het nieuwe 15"-model weet op zijn beurt ook een mooie prestatiewinst te realiseren, al is Asus' UX580G met dezelfde cpu nog sneller.

Ook per rekenkern bieden de nieuwe cpu's hogere prestaties dan de oude modellen. Dat zal te maken hebben met de hogere kloksnelheden, want aan de architectuur is niets veranderd.

Met behulp van de PCMark 8 v2-benchmarks simuleren we een meer realistische praktijksituatie. De relatieve verschillen tussen de verschillende laptops nemen dan af, maar nog altijd scoren de nieuwe Macbook Pro's duidelijk hoger dan voorheen. Vooral in de veeleisende 'Creative'-test en de minder zware 'Home'-test doen de laptops het behoorlijk goed, waarbij ze profijt hebben van de aanwezigheid van een relatief krachtige igpu (13") of een dito losse gpu (15").

 • PCMark 8 v2 Creative
 • PCMark 8 v2 Home
 • PCMark 8 v2 Work

Videokaart: 'Iris' en Radeon

Aan de kant van de gpu zien we bij beide modellen veel kleinere verbeteringen dan bij de cpu. De Iris Plus Graphics 655 heeft meer eigen videogeheugen dan de Iris Plus 650 in de oude Macbook Pro 13", de Radeon Pro 560X heeft ietwat hogere kloksnelheden dan de Radeon Pro 560 zonder 'X' in de eerdere Macbook Pro 15". Met de extra cpu-kracht behalen de twee machines een hogere 'Physics'-deelscore, en bovendien is ook het werkgeheugen sneller geworden. Al die kleine verbeteringen vertalen zich in een merkbaar hogere totaalscore.

 • 3DMark Fire Strike
 • Fire Strike: Graphics
 • Fire Strike: Physics

Opslag: Apple-ssd met pit

De nieuwe ssd met Apple-controller is in PCMark 8 niet duidelijk sneller dan de oude ssd. Mogelijk zijn de prestaties in MacOS wél duidelijk beter, zoals een eerdere test van onze collega's bij Tweakers uitwees. Voor Windows heeft Apple dus nog wat optimalisatiewerk te verrichten.

 • PCMark 8 Storage Bandwidth
 • PCMark 8 Storage 2.0 Score

Wifi: Beter op 5 GHz

De overgang naar een nieuwe Wifi-module mag de belofte van snellere Bluetooth-verbindingen met zich meebrengen, de Wifi-snelheden worden er voor het 15"-model over het geheel genomen niet sneller op. Dat wil niet zeggen dat de snelheden nu tegenvallen: op 5 GHz zijn beide Macbook Pro's nog steeds zeer rap. De 13"-variant had vorig jaar te kampen met belabberde overdrachtssnelheden op de 2,4 GHz-band. Zoals blijkt uit de testresultaten behoort dat probleem nu tot het verleden, hoewel beide laptops duidelijk het best presteren op moderne 5 GHz-netwerken.

 • 2.4 GHz receive
 • 2.4 GHz send
 • 5.0 GHz receive
 • 5.0 GHz send

Accuduur

Ten opzichte van de vorige generatie heeft Apple de accu van de beide Macbooks ietwat groter gemaakt: de accucapaciteit van de 13 inch Macbook Pro stijgt van 43 Wh naar 51 Wh, het grotere model heeft nu een 73 Wh-accu in plaats van een 67 Wh-exemplaar. Op die manier moet het extra stroomverbruik van de krachtiger hardware worden gecompenseerd. Apple belooft nog steeds een batterijduur van 10 uur bij licht gebruik.

Net als vorig jaar hebben we onze Browser Accutest op de Macbook Pro-modellen in eerste instantie uitgevoerd onder Windows, zoals we normaal gesproken doen. Het resultaat was teleurstellend: de twee machines eindigen dan onderin de grafiek, omdat het idle-verbruik beduidend hoger is dan de concurrentie - zeker bij de Macbook Pro 15, die onder Windows altijd op de losse Radeon-gpu blijft werken, en niet automatisch terugschakelt naar de zuiniger Intel HD Graphics.

We hebben de test opnieuw uitgevoerd, ditmaal onder MacOS. Zoals je aan de bovenstaande grafiek kunt zien, behalen de twee laptops dan wél een prima score, in lijn met de Windows-concurrentie. De 13 inch Macbook Pro haalt op een halfuur na de tien uur, het 15 inch-model gaat nog eens twee uur langer mee. Daarmee maakt het tweetal de beloftes van de fabrikant waar, al is het jammer dat de optimalisatie voor Windows bij licht gebruik zo tegenvalt. De looptijden die we meten onder MacOS zijn ongeveer dubbel zo lang als die onder Windows.

 • Creative accu
 • Creative prestaties

De PCMark Creative-accutest moeten we zoals gezegd in ieder geval onder Windows uitvoeren, omdat er geen versie van de benchmark voor MacOS beschikbaar is. Hoewel zeker de Apple Macbook Pro 15" lager presteert dan aan de lader (die scores zie je op de vorige pagina), is de accuduur onder belasting toch wat korter dan bij de voorgangers. Gezien de krachtiger hardware is dat ook wel te verwachten. Ten opzichte van de concurrentie maakt het tweetal in deze test niet veel indruk - mogelijk is de looptijd dus beter als je ze met MacOS gebruikt.

Specificaties en uitgebreide testresultaten

Hieronder vind je alle specificaties en testresulaten van beide Macbook Pro-laptops nog eens terug. Links het 13 inch-model, rechts de versie met 15 inch-display.

Algemeen
 
MerkAppleApple
ProductnaamMacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)MacBook Pro 2018 15" Grey
ProductcodeZ0V80B/A
DetailsProductinfoProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptopLaptop
ToetsenbordindelingQwerty USQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7Intel Core i9
Processor typeIntel Core i7 8559UIntel Core i9 8950HK
Processor klokfrequentie2.7 GHz2.9 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.5 GHz4.8 GHz
Aantal processorcores46
Geheugen capaciteit16 GB32 GB
Type geheugenDDR3DDR4
Geheugen klokfrequentie2133 MHz2400 MHz
SODIMM sloten00
Vrije SODIMM sloten00
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB32 GB
Scherm
Scherm diagonaal13.3 inch15.4 inch
Resolutie2560x16002880x1800
Verhouding16:1016:10
Pixeldichtheid227 ppi221 ppi
Scherm type (mat/glans)GlanzendGlanzend
PaneeltypeIPSIPS
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz60 Hz
Graphics
GPU typeIntel Iris Plus Graphics 655AMD Radeon Pro 560X
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerdLosse chip
Videogeheugen4 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit2000 GB4000 GB
SSD opslagcapaciteit2000 GB4000 GB
Beschikbaar opslaggeheugen1065 GB3985 GB
Aantal harddisks / SSD's11
Harddisk/SSD 1 capaciteit2000 GB4000 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/FlashSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productApple SSD AP2048 SCSI Disk DeviceApple SSD AP4096 SCSI Disk Device
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterUSI 339S00428 Wi-Fi/Bluetooth moduleUSI 339S00428 Wi-Fi/Bluetooth module
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0Bluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB Type-C
Thunderbolt44
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen11
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Meegeleverde extra'sTouch BarTouch Bar
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)51 Wh73 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1375 gram1805 gram
Afmeting - Breedte30.1 cm35.1 cm
Afmeting - Diepte21.5 cm25.4 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.5 cm1.6 cm
Software
BesturingssysteemApple Mac OS X 10.13.3Apple Mac OS X 10.13.3
Besturingssysteem (serie)Mac OSMac OS
Overige
Garantie1 jaar1 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm89058132231
3DMark - Cloud Gate1149920814
3DMark - Cloud Gate Graphics1474231326
3DMark - Cloud Gate Physics64989572
3DMark - Fire Strike20595002
3DMark - Fire Strike Graphics22305653
3DMark - Fire Strike Physics1041514106
3DMark - Fire Strike Combined7421767
3DMark - Fire Strike Extreme2379
3DMark - Time Spy6751583
3DMark - Time Spy Graphics7651762
3DMark - Time Spy CPU31774951
Cinebench R15 - Single180185
Cinebench R15 - Multi620890
PCMark 7 - PCMark Score00
PCMark 7 - Lightweight Score00
PCMark 7 - Productivity Score00
PCMark 7 - Entertainment Score00
PCMark 7 - Creativity Score00
PCMark 7 - Computation Score00
PCMark 7 - System Storage Score00
Opstarttijd14.6 sec.21.5 sec.
PCMark 8 v2 - Home32813932
PCMark 8 v2 - Creative37144206
PCMark 8 v2 - Work31953303
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score50595054
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth457.49 MB/s445.21 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive145.15 Mbit/s161.77 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send139.73 Mbit/s117.56 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive567.55 Mbit/s610.26 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send747.88 Mbit/s752.61 Mbit/s
Geekbench4 - Multi1719522368
Geekbench4 - Multi crypto1540217545
Geekbench4 - Multi integer2129627796
Geekbench4 - Multi float1946325819
Geekbench4 - Multi memory50126183
Geekbench4 - Single51665271
Geekbench4 - Single crypto50294872
Geekbench4 - Single integer54615462
Geekbench4 - Single float52905093
Geekbench4 - Single memory(33)43515209
Geekbench4 - OpenCL3798356643
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W0.2 W
Energieverbruik idle12.4 W7.1 W
Browser accutest - 180 cd/m2573 min.705 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2159 min.170 min.
PCMark Creative (Accu)35733404
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimteDCI-P3DCI-P3
Kleurtemperatuur6715 K6700 K
Helderheid wit511.15 cd/m²482.86 cd/m²
Helderheid zwart0.37 cd/m²0.34 cd/m²
Contrast1381.5 : 11420.2 : 1
Gamma2.172.15
Gamma (afwijking van 2,2)0.030.05
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.321.22
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)0.870.65
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)1.611.49
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.361.85
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.71.46
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)0.250.27
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.41.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)2.92.3
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.451.36
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)0.750.56
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)1.811.71
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.411.89
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)1.571.37
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)0.220.22
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.41.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.22.5

Conclusie

Vernieuwend is hij misschien niet, de Macbook Pro van dit jaar is nog steeds een fraaie en stevige laptop met een luxe uitstraling. De unibody-behuizing zit aan alle kanten goed in elkaar. Andermaal laat Apple zien dat het niet alleen een goed display kan inbouwen: de fabrikant levert het ook nog eens af met een uitmuntende afstelling.

Kijken we eens dieper, dan zien we de nodige kleine aanpassingen, die de nieuwe Macbooks toekomstgerichter maken of de gebruikservaring kunnen verbeteren. Zo kan het scherm de kleurtemperatuur nu automatisch afstellen op het omgevingslicht, werken alle Thunderbolt-poorten van het 13 inch-model nu op volledige snelheid, en biedt de nieuwe T2-chip in beide systemen een verbeterde beveiliging. Meest in het oog springend is uiteraard de gloednieuwe cpu, die in beide laptops zorgt voor een flinke prestatiewinst. Vooral de 13 inch-variant wordt daardoor interessant: die biedt nu bijna dezelfde rekenkracht als de oude 15 inch-uitvoering. Door het gebrek aan een losse gpu blijft de kleinere Macbook Pro allicht wat achter op het vlak van de grafische prestaties - maar met deze cpu leent de machine zich goed voor gebruik in combinatie met een externe gpu.

Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)Apple MacBook Pro 2018 15" Grey

Voor wie niet al overtuigd was van de weg die Apple met de Macbook Pro is ingeslagen, bieden deze systemen weinig om je van het tegendeel te overtuigen. Zo heeft het toetsenbord nog steeds dezelfde minieme hoeveelheid travel, die sommige veeltikkers niet zonder reden verfoeien. Voor veel randapparatuur zul je met een verloopje of dock aan de slag moeten. Jammer is voorts dat Apple de systemen zo slecht heeft geoptimaliseerd voor Windows. Het lijkt een vreemde klacht - een van de belangrijkste redenen om voor een Macbook Pro te gaan en niet voor een andere laptop, is immers dat je ze met MacOS kunt gebruiken. Evengoed is het software-aanbod van Windows uitgebreider, waardoor je soms toch gedwongen bent het concurrerende besturingssysteem te gebruiken. Door de korte accuduur en het gebrek aan driverondersteuning wordt dat er met deze laptops niet prettiger op.

Voor wie de bovengenoemde nadelen niet belangrijk vindt, kan de hoge prijs van het systeem nog een obstakel vormen. Ook de instapvarianten van beide Macbook Pro-modellen zijn al aan de prijs, al kunnen we dat gezien de afwerking nog begrijpen. Helaas voorziet de fabrikant de basisversies van relatief weinig werkgeheugen en een ronduit magere hoeveelheid opslag, terwijl je nadien helemaal niks meer kunt wijzigen. Zodoende word je haast gedwongen de exorbitante upgradeprijzen te betalen. Dat is jammer; bij de concurrentie krijg je voor honderden euro's minder een veel completer uitgerust systeem. De Macbook Pro blijft kortom een prachtig, maar prijzig totaalpakket.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)

Apple MacBook Pro 2018 13" Grey (Z0V80B/A)

 • Intel Core i7 8559U
 • 16 GB
 • 13.3 inch
 • 2560x1600
 • Intel Iris Plus Graphics 655
 • 2000 GB
 • Qwerty
 • 1.38 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
Apple MacBook Pro 2018 15" Grey

Apple MacBook Pro 2018 15" Grey

 • Intel Core i9 8950HK
 • 32 GB
 • 15.4 inch
 • 2880x1800
 • AMD Radeon Pro 560X
 • 4000 GB
 • Qwerty
 • 1.8 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
0
*