IFA TV nieuws: Samsung 8K QLED, LG 8K OLED, Philips met B&W en Sony Master Series

16 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Sony Master Series
  3. 3. Philips 803 en 903 oled
  4. 4. Samsung 8K
  5. 5. Reacties

Inleiding

De IFA brengt dit jaar het nodige tv nieuws, met onder andere de eerste 8K tv's van Samsung en LG, B&W geluid bij Philips TV en de Master Series van Sony. Wij vatten alles voor je samen.

Hoewel de IFA niet de beurs is voor de grote tv aankondigingen, hebben de meeste fabrikanten deze beurs toch wat nieuws in petto. Philips TV kondigt nieuwe oled televisies én een samenwerking met speakerbouwer B&W aan, Sony toont zijn nieuwe Master Series tv’s, Samsung komt met de eerste 8K televisies en LG toont een micro-led scherm en een 8K oled tv die begin volgend jaar op de markt moet gaan komen.

Traditioneel is de CES beurs in januari voor alle fabrikanten hét moment om nieuwe televisies aan te kondigen, waarna we begin september op de IFA hier een daar nog een nieuw modelletje of een extra inch-maatje te zien krijgen. Voor Panasonic en LG geldt dit jaar dat er op de IFA geen nieuwe modellen geïntroduceerd worden, al heeft LG wel wat nieuwtjes voor de langere termijn.

LG 8K OLED en goedkopere B8 OLED

Blikvanger op de stand van LG is een 88 inch grote 8K oled televisie. Hoewel LG de tv prominent toont, kan het nog niet zeggen wanneer deze precies op de markt komt en hoeveel we ervoor neer moeten tellen. Desgevraagd benadrukte LG overigens wél dat 8K oled niet zomaar een technologie-demo is, maar dat de eerste 8K oled tv waarschijnlijk al in het eerste kwartaal van 2019 daadwerkelijk op de markt zal komen.


LG 88 inch 8K oled tv

LG's eerste 8K oled tv moet vanaf volgend jaar te koop zijn

Dat geldt niet voor het 173 inch (440 cm) grote ‘micro-led’ scherm dat LG op de beurs laat zien. In een geheel verduisterde ruimte konden we dit enorme scherm vanaf een afstandje bekijken, en de beeldkwaliteit leek indrukwekkend goed. Onduidelijk is echter hoe het scherm is opgebouwd en in welke mate bij normaal omgevingslicht bijvoorbeeld zichtbaar is dat het uit losse modules bestaat. Anders dan voor de 8K oled heeft LG vooralsnog geen plannen om daadwerkelijk micro-led schermen op de markt te brengen, het getoonde scherm is slechts een technologie-demo.


LG toont een 173 inch (440 cm) micro-led scherm, dat voorlopig niet op de markt zal komen

Ander nieuws bij LG is dat het verwacht de Google Assistant in November te kunnen integreren in zijn 2018 televisies, al is het hiervoor afhankelijk van het moment waarop Google de assistant volledig vrijgeeft voor het Nederlandse taalgebied.

Daarnaast is er goed nieuws voor wie hoopt op verdere prijsdalingen van oled televisies. Naar wij begrijpen zal de OLEDB8, het instapmodel voor 2018 dat tot nu toe niet officieel in Nederland geleverd wordt, vanaf november alsnog ook in ons land gevoerd gaan worden. De B8 gebruikt hetzelfde oled-paneel als de duurdere C8 (review), E8 en W8, maar moet het stellen zonder de nieuwe Alpha 9 processor die wel in de andere 2018 oled’s terug te vinden is. De simpelere processor van de B8 moet het doen met een eenvoudigere lookup table en minder geavanceerde beeldverwerking op het gebied van ruisonderdrukking, kleuroptimalisatie en bewegingsinterpolatie. Tegen welke prijs de B6 in Nederland op de markt zal komen is nog niet duidelijk, maar de tv zal uiteraard goedkoper worden dan de C8, die op het moment van schrijven te koop is vanaf ongeveer 1700 euro.

Sony Master Series

Sony toont op de IFA zijn eerder aangekondigde ‘Master Series’ televisies aan het grote publiek. Deze nieuwe high-end reeks bestaat in eerste instantie uit twee modellen, de AF9 oled en de ZF9 lcd. Beide televisies maken gebruik van de nieuwe X1 Ultimate processor, die volgens Sony tweemaal zoveel rekenkracht biedt als de X1 Extreme, de beste processor die de Japanners tot nu toe in hun high-end televisies stopten. Resultaat is dat beelden verder geoptimaliseerd kunnen worden met als visueel gevolg betere contrastoptimalisatie waardoor het mogelijk is om van normale SDR-beelden pseudo-HDR te maken, en betere scherpteverbeteringen waarbij volgens Sony voor verschillende objecten binnen één beeld verschillende verscherpingsmethoden kunnen worden toegepast.

De Master Series televisies bieden ook een (uitgebreider) color management systeem, iets waar Sony tot nu toe minder mogelijkheden bood dan zijn concurrenten. Voor de gemiddelde consument biedt dit wellicht niet veel meerwaarde, maar voor puristen die hun televisies tot in de puntjes willen laten kalibreren kan dat nu nauwkeuriger gebeuren. Om dat kalibreren makkelijker te maken kondigt Sony meteen ook ondersteuning van Autocal aan, waardoor de televisie na het installeren van een app kan ‘praten’ met Calman kalibratiesoftware. Hiermee kan het kalibreren van de televisie automatisch, en daardoor veel sneller verlopen. Sony volgt hiermee Panasonic, Samsung en LG die deze functionaliteit al langer bieden. Als kers op de taart is er ook een gekalibreerde ‘Netflix Mode’ die automatisch geselecteerd wordt wanneer de app van deze streamingdienst gestart wordt. Welk voordeel deze modus precies biedt boven andere gekalibreerde modi werd ons niet duidelijk, anders dan dat deze ervoor moet zorgen dat de tv beelden precies zo toont als de engineers van Netflix voor ogen hebben.

Sony AF9

De AF9 (55 en 65 inch) is de directe opvolger van de AF8 OLED die eerder dit jaar op de markt kwam, en biedt een aantal verbeteringen. Ten eerste beschikt de tv over de X1 Ultimate processor, met de hierboven genoemde voordelen die deze processor biedt. Net als de AF8 en de A1  (review) beschikt ook de AF9 over spreekspoelen aan de achterkant van de tv die het oled paneel in trilling brengen en het scherm zelf zo geluid laten produceren, waardoor het geluid letterlijk uit het beeld komt. Bij de eerdere oled televisies gebruikte Sony daarvoor twee drivers voor het linker- en rechterkanaal, bij de AF9 is een derde driver in het midden van het scherm toegevoegd als center channel. Daarnaast is de tv aan de achterzijde voorzien van twee (kleine) subwoofers die geluid naar links en rechts afstralen, wat volgens Sony moet zorgen voor een beter geluidsbeeld.


Sony AF9 oled tv

Sony AF9 oled tv

Nieuw bij de AF9 de mogelijkheid om de TV als center-luidsprekers te gebruiken in 5.1 opstelling. Bij gebruik van een externe receiver kan je de luidspreker-uitgang van het centerkanaal op de televisie aansluiten, waarna de drie drivers in het scherm samen dienst doen als center-kanaal en zo samenwerken met externe luidsprekers die ook via de receiver aangestuurd worden. Een demo die wij kregen van deze functie klonk overtuigend, al zal het in de praktijk van de andere luidsprekers afhangen hoe goed het geluid van de tv integreert in het geluidsbeeld van die luidsprekers.

Sony ZF9

Sony’s nieuwe ZF9 (65 en 75 inch) is een topklasse lcd tv die de uitstekende ZD9 uit 2016 moet gaan vervangen. Net als de ZD9 (review) biedt de nieuwe ZF9 een zeer hoge helderheid – al wil Sony niet vertellen hóe helder – en geavanceerde local dimming – al wil Sony ons niet vertellen hoe die local dimming precies werkt. Wat wél duidelijk werd na enig doorvragen van onze kant, is dat de ZF9 niet over de ‘Backlight Master Drive’ van de ZD9 beschikt, een naam die Sony gebruikt voor zijn fijnmazige full array local dimming technologie met honderden apart aanstuurbare leds. De ZF9 zou wel beschikken over local dimming, maar naar wij begrijpen met (aanzienlijk) minder zones dan de ZD9. Wat voor effect dit heeft op het (dynamische) contrast van de tv kunnen we moeilijk zeggen, demo’s die Sony ons toonde gaven hierover geen uitsluitsel. Wat wél opviel is dat de kijkhoeken van de ZF9 érg goed zijn voor lcd-begrippen. Zelfs onder een grote hoek bleven kleurweergave en contrast grotendeels overeind.


Sony ZF9 lcd tv

Sony ZF9 lcd tv

Zowel de ZF9 als de AF9 zouden vanaf eind september beschikbaar moeten komen, prijzen zijn als volgt:

KD-55AF9 - € 3.300
KD-65AF9 - € 4.500

KD-65ZF9 - € 3.000
KD-75AF9 - € 5.000

Philips 803 en 903 oled

Philips TV – een merknaam die gevoerd wordt door TP Vision – kondigt op de IFA twee nieuwe oled televisies aan. Althans, één nieuw model en de beschikbaarheid van een andere die eerder dit jaar al aangekondigd werd. De OLED803 die Philips dit voorjaar al liet zien is vanaf nu namelijk daadwerkelijk te koop. De 803 heeft een minimalistisch design en beschikt over een 2018 generatie oled paneel van LG Display, waarvan Philips TV nu als eerste fabrikant bevestigd dat deze tot 10% extra helderheid biedt ten opzichte van de 2017 generatie, zoals die nog te vinden was in de eerder dit jaar gelanceerde OLED973 (review).


Philips OLED803


Verschillen tussen de LG Display 2017 en 2018 oled panelen (1)


Verschillen tussen de LG Display 2017 en 2018 oled panelen (2)

Een andere verbetering bij de OLED803 is dat deze de beschikking krijgt over een ‘tweede generatie P5’ processor. Deze nieuwe chip beschikt over ‘perfect natural reality’, een nieuw algoritme dat Philips gebruikt om SDR beelden om te zetten naar pseudo-HDR. Philips is niet de enige fabrikant die hierop inzet, maar demo’s die wij gezien hebben waren érg overtuigend en op het eerste gezicht beter dan die van de concurrentie. De OLED803 komt beschikbaar in 55 en 65 inch in tegen adviesprijzen van 2199 en 3199 euro.


Het effect van de HDR-upscaling door de nieuwe P5 engine


Instelmogelijkheden voor 'perfect natural reality'

TV met B&W geluid

Het tweede – echt nieuwe – model dat Philips TV op de IFA toont is de nieuwe 903. In de basis is deze televisies gelijk aan de 803, wat betekent dat ook dit model beschikt over de tweede generatie P5 processor en een 2018 oled paneel. Het verschil tussen de 803 en de 903 zit hem in het geluid, want voor de 903 heeft Philips de hulp ingeroepen van speakerbouwer B&W. In een sessie achter gesloten deuren vertelde Andy Kerr van SRE, de research-afdeling van B&W, dat de samenwerking tussen beide bedrijven in relatief korte tijd tot stand is gekomen, en dat de afmetingen van de speakerunits al vast stonden toen B&W werd gevraagd het geluid van de tv te optimaliseren. De 903 maakt in de basis namelijk gebruik van dezelfde luidsprekerunits als de 803 en B&W liet zien welke veranderingen zij hebben doorgevoerd.


Philips OLED903

Philips OLED903


De luidsprekers van de OLED803 (links) en OLED903 (rechts)

Bovenstaande foto laat de standaard luidsprekerunits uit de 803 (links) en de B&W units uit de 903 (rechts) zien. Duidelijk zichtbaar is dat niet alleen de drivers anders zijn, maar dat B&W ook de behuizingen zelf heeft herontworpen en verstevigd. De tweeter is aangepast van een ‘racetrack’ naar een 19mm dome model en de middentoner maakt gebruik van een stijve fiberglas conus in plaats van een kartonnen versie. Volgens B&W zijn ook de spreekspoelen en de magneten aangepast, hetgeen ook geldt voor de drivers in de woofer-unit.

B&W heeft verder de softwarematige tuning van het geluid aangepast, hetgeen sowieso nodig was omdat de 803 gebruik maakt van down-firing drivers die niet zichtbaar zijn, terwijl de unit met de middentoner en tweeter bij de 903 in een zichtbare rand onder het scherm zijn verwerkt en hun geluid direct naar voren afstralen. Een demo van beide televisies leert dat de 903 voor een platte tv inderdaad érg goed lijkt te klinken, al is het op een relatief rumoerige beursvloer altijd lastig om een goed oordeel te vellen. Ook de 803 klonk verrassend goed voor een tv met down-firing luidsprekers. De 903 komt later deze maand beschikbaar in 55 en 65 inch en gaat 2499 en 3499 euro kosten.

Samsung 8K

Sharp had eerder dit jaar de primeur als eerste een 8K televisie aan te kondigen, al lijkt dat bij een aankondiging gebleven want de tv is vooralsnog nergens daadwerkelijk te koop. Samsung geeft nu als eerste grote fabrikant écht gas met 8K, en komt in één keer met drie beeldmaten waarin deze extreem hoge resolutie geboden worden. In tegenstelling tot Sharp voorziet Samsung zijn Q900R bovendien meteen van HDMI 2.1 ingangen, waardoor het ook daadwerkelijk mogelijk is de tv via één HDMI kabel van 8K signalen te voorzien.


Samsung Q900R QLED 8K tv

De Q900R is een QLED TV, wat wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van een va-lcd paneel in combinatie met een backlight met een quantum dot filter waarmee een zeer groot kleurbereik gerealiseerd kan worden. Volgens Samsung biedt de tv een piekhelderheid tot 4000 cd/m² en een full array local dimming backlight zoals we die eerder ook tegenkwamen op de 2018 Q9FN (review).

Het belangrijkste wapenfeit van de Q900R is dat deze beschikt over een ‘Quantum Processor 8K’ chip die gebruik maakt van machine learning om te bepalen hoe objecten het best geupscaled kunnen worden naar hogere resoluties. Deze technologie is niet nieuw – onder andere Sony past vergelijkbare methoden al enige tijd toe – maar Samsung claimt dit uiteraard beter te doen dan de concurrentie. Demo’s die Samsung ons toonden gaven echter geen doorslaggevend bewijs: de televisies waarmee Samsung de nieuwe Q900R vergeleken stonden in alle demo’s aanzienlijk minder helder en minder gesatureerd afgesteld zodat een 1:1 vergelijking niet goed mogelijk was. Uiteraard hopen we de Q900R snel in ons testlab te verwelkomen voor een uitgebreide test.


Samsung Q900R QLED 8K tv

Het goede nieuwe van de Q900R is sowieso dat deze goedkoper wordt dan wij vooraf verwacht hadden. De televisie komt beschikbaar in 65, 75 en 85 inch met adviesprijzen van 4999, 6999 en 14999 euro. Dat is in absolute zin natuurlijk erg veel geld, maar gezien de extreem hoge resolutie zijn zeker de 65 en 75 inch modellen betaalbaarder dan vooraf verwacht werd.


Samsung Q900R QLED 8K tv

0
*