Inleiding
Tijdens de IFA liet Sennheiser haar nieuwe AMBEO Soundbar horen. De compromisloze soundbar moet zelfs zonder subwoofer een échte home cinema ervaring bieden. Op basis van de demonstratie die wij kregen kunnen we zeggen dat ze daarin geslaagd lijken te zijn. Een korte vooruitblik dus op wat wel eens de beste soundbar ooit kan worden.
Steeds minder mensen zijn bereid om hun woonkamers vol te zetten met luidsprekers, maar tegelijkertijd willen veel mensen wél een echte bioscoopervaring. Soundbars zijn daarom sterk in opkomst en deze langwerpige luidsprekers, die je voor of onder het televisiescherm plaatst, zijn er met zeer uiteenlopende prijzen. Sennheiser zal begin volgend jaar een soundbar op de markt brengen die zich duidelijk in de hogere prijsklasse bevindt. Hoewel het Duitse bedrijf de prijs voor de AMBEO Soundbar nog niet definitief heeft vastgesteld zal de adviesprijs 'ergens tussen 2000 en 2500 euro' komen te liggen. Dat is een boel geld, zeker als je bedenkt dat je voor dat geld niet eens een losse subwoofer meegeleverd krijgt.
Het forse apparaat bevat wél dertien ingebouwde luidsprekers, waaronder zes naar voren gerichte 10 cm woofers die voor laagweergave tot 30 Hz moeten zorgen. De speakerbar bevat daarnaast vijf 2,5 cm dome tweeters, drie recht naar voren gericht, en twee aan de zijkanten van de soundbar, die hun geluid opzij afstralen. Bovenin de behuizing zijn nog eens twee 9 cm luidsprekers ondergebracht die geluid schuin omhoog richting het plafond sturen.
De echte magie van de AMBEO Soundbar zit hem echter in de software die Sennheiser samen met het Fraunhofer Instituut heeft ontwikkeld. De AMBEO Soundbar wordt geleverd met een meetmicrofoon en bij installatie scant deze aan de hand van een serie testtonen die via de verschillende luidsprekers worden uitgestuurd hoe het geluid in de kamer wordt gereflecteerd. Met behulp van de meetgegevens maakt de software vervolgens een geluidsmapping die voor elke kamer anders is, en moet zorgen voor optimale geluidskwaliteit. Via de Sennheiser Smart Control app moet het vervolgens mogelijk zijn om verschillende geluidspresets te selecteren - bijvoorbeeld voor muziek of film, en deze vervolgens aan te passen naar eigen smaak.