Be quiet! Silent Base 601 review: Stil in een nieuw jasje

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Foto's
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Eind 2014 introduceerde Be quiet! zijn eerste pc-behuizing, de Silent Base 800 (review). Zoals zowel de merk- als de typenaam duidelijk maken was deze kast ontworpen met een stille werking in het achterhoofd. Een jaar later verscheen de kleinere en goedkopere Silent Base 600 (review) die voor ongeveer 125 euro ook uitstekende geluidsdemping bood. Bijna drie jaar blaast Be quiet! de Silent Base-serie nieuw leven in met de nieuwe 601. Qua prijs is er weinig veranderd, ook deze kast kost 120 euro. Het uiterlijk én het binnenwerk zijn echter compleet op de schop gegaan.

Toen de Silent Base 600 eind 2015 op de markt kwam, werden pc-behuizingen standaard nog voorzien van 5,25" drivebays en was van PSU-shrouds die de voeding in een ander compartiment plaatsen dan het moederbord nog geen sprake. De nieuwe Silent Base 601 die Be quiet! vandaag introduceert is uiteraard wel helemaal up to date op dat vlak. Dat betekent dus dat de kast in twee compartimenten is verdeeld en dat er naast het moederbord een zee van ruimte is voor het plaatsen van lange videokaarten en een grote radiator.

Gebleven zijn de geluiddempende matten waarmee de bovenzijde en beide zijpanelen bekleed zijn. Althans, wanneer je kies voor de non-window versie. De Silent Base 601 is er namelijk in een geheel gesloten versie, en als model met een gehard glazen zijpaneel. Bij die laatste versie ontbreekt de dempingsmat achter het linker zijpaneel uiteraard. Samen met twee Silent Wings 2-casefans en slim gevormde luchtinlaten moet dat ervoor zorgen dat de Silent Base 601 zijn werk fluisterstil doet

Be quiet! Silent Base 601 Black/Orange Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

In de vergelijking

De Silent Base 601 met gesloten zijpaneel kost op het moment van schrijven gemiddeld 125 euro in onze prijsvergelijker, terwijl de versie met gehard glas voor gemiddeld 138 euro in de prijslijsten staat. We vergelijken beide kasten met andere midi-towers uit deze prijsklasse van 80 tot 150 euro. De standaardversie van de Silent Base 601 is in alle grafieken met paars aangegeven, de window-serie met rood. Ter referentie hebben we ook de oude Silent Base 600 uitgelicht met groen.

Uiterlijk

De Silent Base 601 is verkrijgbaar in volledig zwart, zwart met zilver en zwart met oranje, de kleurstelling waarin wij de kast ontvingen. Dankzij de oranje bies rond de karakteristieke luchtinlaten aan de zijkant zien we meteen dat het om een behuizing van Be quiet! gaat, maar de Silent Base 601 heeft toch duidelijk een eigen design. Het voorpaneel is grotendeels gesloten, op een luchtinlaat aan de onderkant en beide luchtinlaten aan de zijkant na. Volgens Be quiet! wordt de lucht via een bocht de kast in gezogen, wat moet zorgen tussen een optimale mix van doorstroomsnelheid en geluiddemping.

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Aan de voorkant van het bovenpaneel vinden we de power- en resetknoppen, twee usb 3.0 type-a poorten, één usb 2.0 type-a poort, een ssd-statusled, headset en microfoonaansluitingen en een schakelaar om de snelheid van de casefans in drie standen te regelen. Helaas ontbreekt een usb-c-aansluiting, wat we anno 2018 toch wel als een gemis zien. Anders dan bij veel andere behuizingen zijn de aansluitingen en knoppen ook echt bovenop de behuizing aangebracht, en niet onder een schuine hoek op de rand tussen het voor- en het bovenpaneel. Zet je de kast op je bureau, dan zal je de powerknop prima op de tast kunnen vinden, maar wil je een usb-poort gebruiken dan zal je op moeten staan. 

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Het bovenpaneel is verder grotendeels gesloten, op een zestal ondiepe sleuven aan de achterzijde na. Onder het gesloten deel heeft Be quiet! een dempingsmat met een dikte van 1 centimeter aangebracht, die moet helpen om geluid zoveel mogelijk binnen de behuizing te houden. We kennen deze oplossing onder meer van Fractal Designs Define-serie, die eveneens bekendstaat om zijn goede demping.

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Ook het rechter zijpaneel is geheel voorzien van zo'n dempingsmat, en bij de versie zonder window is ook het gesloten metalen zijpaneel aan de linkerzijde beplakt met zo'n zelfde geluidsabsorberende mat. Het verwijderen van de zijpanelen is een fluitje van een cent, middels één knop achterop de behuizing klik je de zijpanelen los. De onderkant van de kast heeft een opengewerkte honingraatstructuur en is voorzien van een afneembaar stoffilter.

De achterzijde van de kast is weinig opvallend, anders dan dat Be quiet! volgens de laatste trend de mogelijkheid biedt om een dual-slot videokaart rechtop voor het zijpaneel te monteren. Dat laatste heeft natuurlijk alleen (visueel) nut in combinatie met het glazen zijpaneel en vereist een niet meegeleverde pci-e extender. De Silent Base 601 staat op vier stevige voeten die voorzien zijn van rubberen dempers, wat overdracht van trillingen naar de tafel moet voorkomen.

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Intern en koeling

Wanneer we het zijpaneel met één druk op de knop losklikken zien we een interieur dat grotendeels overeenkomt met dat van andere moderne kasten. Dat betekent dat het hoofdcompartiment vooral leeg is, hoewel Be quiet! de Silent Base 601 voorziet van één verplaatsbare (of geheel verwijderbare) cage voor een 3,5"-harddisk. Deze kan je naar keuze op één van de vijf beschikbare posities hoger of lager in de kast plaatsen. 

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Onderin de kast is een niet-verwijderbare shroud aangebracht die de ruimte voor de voeding en een tweede hdd-cage met ruimte voor twee 3,5inch-schijven aan het zicht onttrekt. Deze shroud is aan de achterzijde geperforeerd, terwijl aan de voorkant twee kunststof afdekkapjes zijn aangebracht. De voorste kan worden verwijderd in het geval je een radiator groter dan 28 cm voorin de behuizing wil plaatsen, het achterste klepje kan vervangen worden door een 12- of 14cm-ventilator om zo extra frisse lucht de behuizing in te laten zuigen.

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

De kast wordt standaard geleverd met twee Silent Wings 2-casefans met een diameter van 140 mm, één aan de voorzijde en één als outtake. Aan de voorkant is ruimte voor maximaal drie 14cm-fans of een radiator tot 36 cm en ook bovenin de behuizing kan je maximaal drie 14cm-ventilatoren of een 36cm-radiator kwijt. Omdat de bovenzijde van de kast grotendeels gesloten is, zal de airflow hier echter niet optimaal zijn. De ruimte richting het moederbord is aan de bovenkant bovendien beperkt, zodat je bij gebruik van een dikkere radiator ook in de problemen kunt komen met componenten op het moederbord.

Een blik achter de moederbordtray leert dat Be quiet! helaas niet heeft voorzien in kabelgeleiders of klittenbandstrips voor cable management. Wil je kabels vastzetten, dan zal je dus met tie wraps aan de slag moeten. Positief is wel dat er achter de tray veel ruimte is om kabels weg te werken, en ook onder de psu-shroud heb je een zee aan ruimte tot je beschikking om ongebruikte kabels aan het zicht te onttrekken.

Het opvallendste aan deze kant van de kast is de afneembare bracket voor twee 2,5 inch hdd's of ssd's direct achter de processor. In totaal biedt de kast overigens ruimte aan maximaal zes 2,5 inch apparaten, of 14 stuks na aanschaf van extra 3.5 / 2.5 inch trays.

Wat in algemene zin opvalt als we de kast nader inspecteren is de bouwkwaliteit, die van erg hoog niveau is. Alles past netjes, er zijn geen scherpe randjes en ook op materiaal heeft Be quiet! niet bespaard. Dat alles resulteert in een stevige, zware kast.

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

Onze koelingstests laten zien dat de kast met het gesloten zijpaneel net iets beter presteert dan wanneer we het glazen zijpaneel monteren. De verschillen zijn echter klein. In vergelijking met andere midi-towers presteren beiden niet meer dan redelijk, als je een kast wilt waarbij pure koelprestaties het belangrijkst zijn, is de Silent Base 601 niet de meest voor de hand liggende keuze.

 • 200 W 12 V
 • 200 W 7 V
 • 400 W 12 V
 • 400 W 7 V

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

De testresultaten voor de geluidsproductie laten iets vreemds zien, want hoewel beide versies het hier erg goed doen, scoort de variant met het gehard glazen zijpaneel beter dan de standaardvariant met een metalen zijpaneel dat voorzien is van extra demping. Wellicht heeft dat de maken met de plaatsing van onze meetmicrofoon (naast het zijpaneel), die lichte trillingen van het metalen paneel oppikt. Het verschil is het grootst bij onze test zonder draaiende casefans, waar vooral trillingen van de harde schrijf voor de geluidsproductie zorgen. Ook bij hertest bleef dit verschil bestaan.

Beide versies doen het sowieso goed als het om geluidsproductie gaat. Met de casefans op volle snelheid vinden we beide modellen in de bovenste regionen van het testveld, en ook bij de 7 volt instelling doet de Silent Base 601 het gewoon prima. Het is echter niet zo dat deze kast met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt als het om geluidsdemping gaat.

 • Zonder casefans
 • Casefans 7 V
 • Casefans 12 V

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Silent Base 601 en 601 Window.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van de Silent Base 601 en 601 Window.

Algemeen
 
MerkBe quiet!Be quiet!
ProductnaamSilent Base 601 Black/OrangeSilent Base 601 Window Black/Orange
ProductcodeBG025BGW25
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Type behuizingTowerTower
Moederbord formaatExtended ATXExtended ATX
MateriaalStaal / Glas / PlasticStaal / Glas / Plastic
KleurZwart/OranjeZwart/Oranje
Afmeting - Breedte25 cm25 cm
Afmeting - Diepte53.6 cm53.6 cm
Afmeting - Hoogte50.5 cm50.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)67.67 dm³67.67 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern00
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie55
2,5 inch intern exclusief00
3,5 inch intern exclusief00
2,5 inch intern totaal22
3,5 inch intern totaal33
2,5 inch maximaal55
3,5 inch maximaal55
3,5 inch extern00
2,5 inch hot swap00
3,5 inch hot swap00
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten99
Low profile
Standaard lengte videokaart47 cm47 cm
Maximale lengte videokaart47 cm47 cm
Maximale hoogte CPU-koeler18.4 cm18.4 cm
Standaard lengte voeding29 cm29 cm
Maximale lengte voeding47 cm47 cm
Formfactor voedingATXATX
Casefans
80 mm fan posities00
92 mm fan posities00
120 mm fan posities77
140 mm fan posities66
180 mm fan posities00
200 mm fan posities00
230 mm fan posities00
250 mm fan posities00
Meegeleverde casefans2 fans2 fans
Totaal aantal fan posities77
Type fanaansluiting4-pins (PWM)4-pins (PWM)
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator55
Ruimte voor 140 mm radiator55
Ruimte voor 240 mm radiator22
Ruimte voor 280 mm radiator22
Ruimte voor 360 mm radiator22
Ruimte voor 420 mm radiator00
Ruimte voor 480 mm radiator00
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)Geen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneelBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)11
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)22
USB Type-C00
USB Type-C standaard
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)00
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De Silent Base 601 is een waardige opvolger van de Silent Base 600, die inmiddels toch echt wat bejaard begint te worden. Be quiet! maakt de Silent Base 601 met een moderne indeling helemaal up to date, maar laat helaas ook wat steekjes vallen. De plaatsing van het frontpaneel aan de bovenkant van de behuizing is als de kast op een bureau staat niet echt handig, en het ontbreken van usb-c vinden we ronduit een gemis.

Wel tevreden zijn we over de bouwkwaliteit van de Silent Base 601. De kast biedt bovendien ruime inbouwmogelijkheden voor waterkoeling en storage. Met los aan te schaffen extra drive bays kan je zelfs tot zeven 3.5 inch of veertien 2.5 inch apparaten in de kast kwijt. Fijn voor wie bijvoorbeeld een servertje wil bouwen.

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

De prestaties van de kast zijn in lijn met wat we verwachten van een stille kast: qua koeling redelijk en qua geluidsdemping goed tot zeer goed, waarbij de versie met glazen zijpaneel bij onze testmethode opvallend genoeg wat beter presteert dan de geheel gesloten variant. Nadeel voor Be quiet! is dat het in dit segment erg druk is, en de Silent Base 601 moeite heeft om boven het maaiveld uit te komen. Met gemiddelde winkelprijzen van 125 en 138 euro is de Silent Base 601 niet duur, maar echte instappers zijn het natuurlijk ook niet. Dat alles maakt de Silent Base 601 behuizing tot een prima allround keuze, maar zorgen de minpuntjes er toch voor dat we onze awards op zak houden.

 • Geen usb-c aansluiting
 • Front-aansluitingen lastig bereikbaar als de kast op tafel staat
 • Goede koelprestaties
 • Prima bouwkwaliteit
 • Veel ruimte voor storage (met optionele drive bays)

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Be quiet! Silent Base 601 Black/Orange

Be quiet! Silent Base 601 Black/Orange

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Oranje
 • 2 fans

107,00 €

7 winkels
Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

Be quiet! Silent Base 601 Window Black/Orange

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Oranje
 • Venster
 • 2 fans

119,00 €

6 winkels
0
*