Motorola Moto G6 versus Moto G review: evolutie van de betaalbare smartphone

28 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uitstraling en rondom
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Hardware
 7. 7. Systeemprestaties
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

De eind 2013 geïntroduceerde Motorola's Moto G was destijds een van de interessantste toestellen voor om en nabij de 200 euro. Niet gek dus, dat er een vervolg kwam op de bestverkopende Moto-smartphone van dat moment. Ook toen Motorola werd overgenomen door Lenovo bleven de Moto G-smartphones verschijnen. Vijf jaar en evenzoveel edities verder maken we, aan de hand van een vergelijking tussen de originele Moto G en de Moto G6 van dit jaar, de balans op. Hoe is de betaalbare smartphone over een periode van een half decennium veranderd?

"Geen fratsen, dat scheelt", zo typeerde Hardware.Info de originele Moto G vier jaar geleden. Het in november 2013 geïntroduceerde toestel groeide al snel uit tot het bestverkopende toestel van Motorola. Niet gek, als je bedenkt wat de betaalbare smartphone - ongeveer 200 euro - voor zijn tijd allemaal te bieden had: goede hardware, een prima schermpaneel, en een uitstekende accuduur. Bovendien was de smartphone voorzien van vrijwel stock Android en snelle updates, waar andere budgetmodellen gebukt gingen onder een trage skin. Daarmee was de vergelijking tussen de Moto G en de duurdere Nexus-telefoons van Google - de 'Pixel' van zijn tijd - snel gemaakt, ook al omdat Motorola's smartphonedivisie destijds nog onder de zoekgigant viel.

Kort na introductie van de Moto G wisselde het bedrijfsonderdeel van eigenaar. Voortaan zou de Moto-lijn onder de vlag van Lenovo worden uitgebracht. Het Chinese conglomeraat produceert legio andere producten onder de eigen naam, maar bleef voor de smartphones hier vertrouwen op de bekende naam 'Motorola'. Uiteraard werd ook de Moto G-lijn na het aanvankelijke succes doorgezet. Jaarlijks verscheen een nieuwe editie, met steeds hetzelfde recept: een goede prijs-prestatieverhouding. De fabrikant kwam daarnaast met nog betaalbaardere Moto E- en Moto C- toestellen, voor wie minder te besteden heeft.

Vijf jaar later zijn we aanbeland bij de zesde editie in de Moto G-lijn, eenvoudigweg genaamd Moto G6. Qua uitstraling zijn er in elk geval duidelijk stappen gezet: tegen de uitbundig glimmende indigoblauwe combinatie van glas en metaal steekt het plastieken origineel - we zullen hem verderop voor de duidelijkheid aanduiden als de Moto G1 - ronduit pover af. De nieuwe look heeft gelukkig niet geleid tot een enorm hogere prijs, waar toestellen in de top van de smartphonemarkt de afgelopen vijf jaar almaar duurder zijn geworden. De Moto G6 kost volgens onze Prijsvergelijker nu gemiddeld 230 euro, al kun je hem met een beetje zoeken voor ongeveer 200 euro aanschaffen. Heb je net iets meer te besteden, dan heeft Lenovo de eerder door Hardware.Info besproken G6 Plus in het assortiment.

Moto G6 in het kort

De Moto G6 is geen slechte smartphone - de camera is goed, de systeemprestaties gemiddeld en de accuduur oké - maar hij neemt niet meer zo'n bijzondere positie in als de voorganger ooit deed. De Android One-concurrentie past de formule van schone software en snelle updates inmiddels beter toe. Ook qua prijs/prestatieverhouding steekt het toestel er niet meer bovenuit, met name dankzij de sterke concurrentie van andere Chinese smartphonebouwers.

 • Slechte schermkalibratie
 • Geen ac-Wifi
 • Geen Android One
 • Glazen behuizing ziet er fraai uit (maar gevoeliger voor beschadiging en vlekken dan eerdere Moto G-toestellen)
 • Prima camera
 • Systeemprestaties en accuduur zijn voldoende

Uitstraling en rondom

Wanneer je de Moto G uit 2013 en de hedendaagse Moto G6 naast elkaar houdt, zie je meteen hoeveel groter smartphones de afgelopen vijf jaar zijn geworden. Dat komt uiteraard door de flink toegenomen schermdiagonaal: had de oude smartphone een 4,5 inch-scherm, het scherm van de G6 meet van hoek tot hoek niet minder dan 5,7 inch. Dat gold in de tijd van de G1 nog als enorm: de Galaxy Note 3 van dat jaar had een dergelijke diagonaal, maar 'normale' Android-topmodellen als de Galaxy S4, HTC One en LG G2 bleven achter op respectievelijk 5,0, 4,7 en 4,9 inch. De juist uitgekomen iPhone 5S had zelfs een nog kleiner 4 inch-paneel.


Moto G (2013) - Moto G6 (2018)

Zowel de steeds verder slinkende schermranden als de overgang naar minder brede 18:9- en 19:9-panelen helpen om de toestellen van nu hanteerbaar te houden. De twee Moto G-smartphones vormen een praktisch voorbeeld: in vijf jaar is de smartphone 2,4 cm langer, maar slechts 0,6 cm breder geworden. Met de minder grote bezels rondom het 18:9-paneel bedraagt de relatieve schermgrootte nu 75 procent, tegenover 65 procent bij de eerste Moto G. Sommige hedendaagse toptoestellen laten overigens al een scherm/toestelratio van meer dan 90 procent noteren, al doet de G6 het gelet op het prijsniveau niet onaardig.

De schermranden van de G6 mogen breder zijn dan op een topmodel smartphone, maar daardoor is er onder het scherm wel nog gewoon ruimte voor een vingerafdrukscanner - een feature waarmee de iPhone 5S in 2013 de eerste was, maar die ondertussen is doorgesijpeld naar het lagere middensegment. Lenovo heeft op de onderkant ook nog het Motorola-logo geplaatst, waardoor de scanner een nogal smal oppervlak heeft gekregen. Niettemin doet hij snel zijn werk, waarbij het toestel automatisch wordt gewekt als je je vinger erop legt.

De Moto G1 heeft uiteraard geen scanner en ook geen aanraakgevoelige knoppen onder het scherm, waardoor de nogal brede onderste bezel helemaal leeg is. In plaats daarvan worden onscreen knoppen getoond. Ook bij de G6 is dat het geval, al kun je ervoor kiezen om in plaats daarvan te navigeren via de vingerafdrukscanner, omdat die net als bij de Moto G5S gebarenbesturing ondersteunt. Activeer je de functie in de Moto-app, dan ga je met een swipe naar links een stap terug; veeg je naar rechts, dan wordt het multitaskmenu geopend. Een korte aanraking dient als home-knop - je kunt de scanner niet indrukken, zoals met een echte home-knop.


Moto G (2013) - Moto G6 (2018)

Kijken we vanaf de zijkant van beide toestellen, dan zien we dat de buikomvang van de Moto G6 ten opzichte van zijn voorouder flink is geslonken, van meer dan een centimeter voor het oude toestel naar 8,5 mm voor de Moto G6. De originele Moto G ziet er in praktijk nog wat meer gedrongen uit dan de cijfers doen vermoeden: omdat de hoogte en breedte van het toestel zoveel kleiner zijn dan we tegenwoordig gewend zijn, lijkt hij dikker.

Het ontwerp van de achterkant van de Moto G1 had haast niet simpeler kunnen zijn, maar voelt in de hand goed aan: de matzwarte achterklep is prettig gekromd en voorzien van een fijne soft-touch finish. Boven zien we nog een camera en flits, die niet uitsteken. In het midden zit de 'Moto dimple', een deukje voorzien van het logo dat langere tijd een vast ontwerpaccent was op Moto-telefoons.

Over de jaren heeft Lenovo het design willen verfraaien en de Moto G6 is wellicht het meest modieuze toestel in de reeks tot nu toe, een uitbundig glimmende donkerblauwe 'sandwich' van glas en metaal. Een dergelijke constructie was tot voor kort voorbehouden aan topmodellen, maar nu ook in dit segment bereikbaar. Om het prijspunt te halen heeft Lenovo wel een wat oudere versie van het bekende Gorilla Glass gebruikt: ook de Moto G1 had al een plaat Gorilla Glass 3 aan de voorkant. De kromming van het glas sluit bij de G6 net wat minder mooi aan dan bij sommige duurdere telefoons, wat maakt dat de overgang tussen beide materialen wat scherper verloopt.


Moto G (2013) - Moto G6 (2018)

Het nieuwe toestel oogt zeker uitgesprokener dan de Moto G1, maar in praktische zin worden we er niet onverdeeld gelukkig van. Het glanzende design wordt binnen de kortste keren verpest door vingerafdrukken en doordat de telefoon zo glad is, glijdt hij gemakkelijker uit je hand of ergens vanaf - iets wat je juist met een glazen toestel maar beter niet kan overkomen. Dat heeft Lenovo kennelijk ook wel begrepen, want het levert een gratis plastic flubberhoesje mee, zoals trots op de doos wordt vermeld. De fabrikant had natuurlijk ook kunnen kiezen voor een ontwerp waarvoor een hoesje geen noodzakelijk kwaad is. In ieder geval verstopt het installeren van het plasticje de helaas nogal forse camerabobbel aan de achterkant, waarin zich de dubbele camera en de flits bevinden.

Knoppen en aansluitingen

De knoppen op de Moto G6 zitten nog precies op dezelfde plaats als bij de originele Moto G: de rechterkant. Daar vinden we de volumeknop uit één stuk, met daaronder de powerknop. Beide knoppen zijn nogal smal, maar klikken prettig. Bovendien heeft Lenovo de powerknop van een geribbelde afwerking voorzien, om hem makkelijk op de tast te kunnen vinden. Dat had het origineel nog niet.

Motorola Moto G6 Blue Motorola Moto G6 Blue
Moto G6

Ook qua aansluitingen is er weinig veranderd, met een usb-poort en een 3,5 mm-jack - de trend om die laatste te verwijderen is in dit prijssegment gelukkig nog niet zo alomtegenwoordig als bij luxere apparaten. Prettig is dat Lenovo bij de G6 heeft gekozen voor een moderne type c-aansluiting. Bovenaan vinden we nog een uitprikbare simtray met plek voor twee nano-simkaarten én een microSD-kaart. Bij de G1 vinden we geen simtray. In plaats daarvan moet je de achterklep verwijderen - iets dat bij steeds minder toestellen mogelijk is, om de stijfheid van de behuizing te verhogen. Voor meer dan één microsim-kaart heeft de G1 trouwens geen plek - iets wat destijds ook al als nadeel naar voren kwam, vanwege het beperkte interne geheugen.

Motorola Moto G (2013) 8GB Black Motorola Moto G (2013) 8GB Black Motorola Moto G (2013) 8GB Black
Moto G (2013)

Waar de Moto G1 aan de achterkant een aparte speaker heeft, dubbelt de oorspeaker van de G6 ook als luidspreker. Voor naar voren gerichte stereospeakers, zoals bij de Moto G2, is helaas al jaren geen ruimte meer. In ieder geval kan je de luidspreker van de G6 niet makkelijk blokkeren. Het geluid is luid genoeg en de klank is redelijk, al kun je voor dit bedrag allicht geen topkwaliteit verwachten - zelfs de meegeleverde Dolby Equalizer verandert daaraan niks wezenlijks.

Software

"Een van de grootste voordelen van de Motorola Moto G is wat ons betreft niet alleen dat er Android 4.4 op staat, maar ook dat het een vrij kale versie is", zo schreef Hardware.Info in 2014 over de oervariant van het toestel. Andere merken voorzagen ook hun basismodellen van een zware skin - een keuze die om meerdere redenen niet zo gelukkig was. Ook op duurdere toestellen leidde alle extra software al tot minder snelheid, maar op goedkope modellen kon de navigatie ergerlijk traag verlopen. Bovendien was en is een custom-versie van Android lastiger te updaten dan een kale installatie. Werden toenmalige topmodellen mede daarom al niet altijd voorzien van recente software, als bezitter van een basismodel kon je het wel helemaal schudden. Vaak was het besturingssysteem bij het openen van de verpakking al verouderd.

De Moto G bracht verlichting. Aan de software was nauwelijks wat vertimmerd, zoals je aan de screenshots hierboven kunt zien, zodat de interface vloeiender draaide dan op veel andere budgettoestellen. Niet alleen had de fabrikant bij lancering meteen de recentste Android-versie geïnstalleerd - 4.3 Jelly Bean - zoals ook blijkt uit onze review zouden updates daarna snel volgen. Wij testten het toestel destijds in april 2014 en toen draaide het al op Android 4.4 KitKat. Voor deze review hebben we de laatste updates geïnstalleerd en daarmee kwamen we uit op Android 5.1.1 Lollipop uit april 2015 als laatst beschikbare 'major'-versie; de security-patch stamt uit maart 2016, waarmee het toestel twee jaar aan updates heeft ontvangen.

Ingehaald door Android One

Met het update-beleid van de aanvankelijk onder Google ontwikkelde Moto G was het toestel haast een goedkoop alternatief voor de Nexus-toestellen - apparaten die ongeveer de rol innamen die Pixel-smartphones nu hebben. Vlak na de introductie van het toestel werd Motorola overgenomen door Lenovo. Onder het nieuwe moederbedrijf bleef de software licht en vrij van aanpassingen.

Zoals te zien aan de screenshots, oogt de launcher van de G6 nog steeds vrijwel gelijk aan de stock-versie van Android. Er zijn maar weinig extra apps of functies ingebouwd, al heeft Lenovo wel her en der wat kleine aanpassingen gemaakt - onmiddellijk in het oog springt bijvoorbeeld de felgroene wallpaper. Op het homescreen valt ook de Moto App op, waarmee je bijvoorbeeld de eenknops-navigatie kunt activeren, notificatie-instellingen kunt wijzigen en acties kunt toevoegen aan bewegingen van het toestel.

De goede reputatie die de Moto G-lijn had voor wat betreft updates, heeft over de jaren wat deukjes opgelopen - neem bijvoorbeeld de G4, die eerst wel, toen niet, en toen weer wel Android 8.0 zou mogen ontvangen. Tegenwoordig geeft Lenovo meer duidelijkheid. De Moto G6 draait nu al op Android 8.0 en zal één grote versie-update ontvangen, al is nog niet bekend wanneer Android 9.0 P zijn intrede zal doen. Daarnaast worden drie jaar aan security updates beloofd. Die verschijnen echter niet maandelijks, maar "iedere 60 tot 90 dagen". Op dit moment is een patch level van juli 2018 zodoende het hoogst haalbare.

Wil je een budgettoestel met bijgewerkte software, dan kun je het slechter doen dan de Moto G6, maar echt vooruitstrevend is het updatebeleid niet meer. Wanneer je graag de recentste software op je toestel hebt en daarvoor niet teveel wil uitgeven, kun je tegenwoordig beter een Android One-toestel kopen. De software op zo'n apparaat wordt direct door Google geleverd. Dat betekent in de praktijk volkomen schone software, zonder enige extra apps of vertragende skin, plus betere software-support dan Lenovo belooft te geven: de toestellen worden twee jaar lang bijgewerkt naar de nieuwste versie van Android en drie jaar voorzien van maandelijks geleverde security-updates.

Oreo versus Lollipop

Omdat het updaten van het besturingssysteem bij Android-toestellen dus problematisch kan zijn, heeft Google veel functies afgesplitst in losse apps die wel kunnen worden geüpdatet, ook als de basis achterblijft. Op de Moto G1 krijg je, ondanks de achterblijvende os-versie en de verouderde 32 bit-soc (waarover later meer), nog steeds updates voor apps. Dat geldt ook voor systeemapps als Google Play Services, die nodig zijn om andere apps te laten werken. Je kunt zodoende nog steeds grotendeels dezelfde apps installeren op de Moto G1, als op de Moto G6: de meeste Android-apps vereisen minimaal versie 5 en er zijn geen signalen dat de ondersteuning binnenkort echt ophoudt. Kun je je geen nieuwer toestel veroorloven, dan valt er anno 2018 dus nog steeds met de G1 te werken, al ben je op het vlak van beveiliging zeker beter uit met een modern toestel, omdat de kern van het systeem ondertussen al de nodige patch-ronden heeft gemist.

Bij het uitproberen van beide toestellen valt op hoezeer Android over de jaren is verbeterd. In de interface van Android 5.1 duiken her en der nog elementen op uit het 'Holo'-thema van eerdere Android-versies, waar versie 8.0 een eenduidiger ontwerp heeft dat voldoet aan Google's 'Material Design'-richtlijnen. Over de jaren is handige functionaliteit toegevoegd als Notification Dots, waarmee je direct bij app-iconen te zien krijgt of er nieuwe meldingen zijn, de mogelijkheid om apps in splitscreen te gebruiken, maar ook kleinere dingen, zoals een uitklapmenu waarmee je sneller alle volume-instellingen kunt bedienen. Onderhuids zien we verbeteringen waardoor apps op de achtergrond minder stroom verbruiken en automatisch up-to-date kunnen worden gehouden.

Ondanks de ouderdom lijkt de Moto G1 in gebruik aanvankelijk bijna net zo snel als de Moto G6. Het duurt soms nipt langer voordat een app of instellingenscherm verschijnt, en overgangen verlopen beduidend minder vloeiend. Vooral de animatie bij het draaien van het beeldscherm begint al snel te stotteren. Niettemin is de eerste indruk beduidend beter dan we hadden verwacht. Dat verandert zodra we het toestel echt in gebruik nemen. Het opslaggeheugen van slechts 8 GB was al een minpunt toen de G1 net nieuw was; met de almaar grotere apps van tegenwoordig is het al helemaal schipperen met ruimte. Direct uit de doos is nog geen 5 GB geheugen beschikbaar. Dat is echt te weinig voor een goede ervaring.

De Play Store houdt er bij het zoeken naar apps om de haverklap mee op. Wanneer we wel bij de gewenste app zijn uitgekomen, blijkt de installatie een ergerlijk trage bedoening, waarbij het minutenlang duurt voor het proces is voltooid. Ook bij zware websites begint de verouderde hardware te bokken. Verloopt scrollen op de homepage van The Verge op de G6 bijna geheel zonder schokken, op de G1 zijn framedrops aan de orde van de dag. Een 3d-game als Asphalt 8 draait op de vijf jaar oude telefoon alleen op de allerlaagste settings min of meer vloeiend - versie 9 is überhaupt niet meer beschikbaar.

Beeldscherm

Net als de Moto G1 beschikt de Moto G6 over een ips-lcd, al is de diagonaal zoals gezegd behoorlijk opgeschroefd. Het 5,7 inch paneel heeft 2160 x 1080 beeldpunten, wat een pixeldichtheid van 424 ppi oplevert. Het scherm van de originele Moto G is met 4,5 inch minder groot, telt 1280 x 720 pixels en is zodoende ook minder scherp: 326 ppi.

Zoals gebruikelijk in een toestel van dit moment is de beeldverhouding van het scherm in de Moto G6 net wat langer dan 16:9. We zien ook subtiel gekromde hoeken, maar geen notch. Wie die ontwerptrend met lede ogen aanziet, zal dat kunnen waarderen, al krijgt de zevende generatie Moto G volgens de laatste geruchten wel een scherm met een hapje eruit.

We hebben beide schermen doorgemeten met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware. In de onderstaande grafieken wordt de Moto G6 aangegeven middels een rood balkje, terwijl de originele Moto G uit 2013 een grijs balkje heeft. De onmiddellijke voorganger van de Moto G6, de Moto G5S, herken je aan een gele kleur. De duurdere Moto G6 Plus van deze generatie is tot slot van een groen balkje voorzien. De rest van de grafiek is gevuld met smartphones met een vergelijkbare prijs als de normale Moto G6.

 • Piekhelderheid
 • Contrast
 • Kleurtemp.
 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

N.B.: Toestellen met een amoled-scherm hebben een theoretisch oneindig hoog contrast. Die worden niet weergegeven in bovenstaande grafiek.

De meetresultaten zijn een beetje schrikken: de kleurweergave van de Moto G6 is uit de doos duidelijk slechter dan alle andere Moto-toestellen waarmee we hem vergelijken - inclusief de Moto G1, die voor wat betreft de kleurafwijking zelfs aan kop gaat in dit moderne testveld. Dat komt doordat Lenovo de witbalans op het nieuwe toestel verkeerd heeft gekozen: ruim boven de 9000 K, wat een duidelijke blauwzweem in het scherm oplevert. Gelukkig is er in het instellingenmenu wat aan te doen, door te kiezen voor een 'Warme' kleurbalans. We meten dan een kleurtemperatuur van om en nabij de 6800 K, veel dichter in de buurt van de gewenste 6500 K. Dat helpen ook de hoge Delta E-waarden omlaag brengen, die in de grafieken naar voren komen.

Voor wat betreft de piekhelderheid zet de Moto G6 met 461 cd/m² een weinig verheffend resultaat neer. Veel andere toestellen rondom dit prijspunt doen het beter, maar écht slecht is het ook weer niet. Datzelfde geldt voor het contrast: hoewel de G6 ergens onderaan in de grafiek eindigt, is de gemeten waarde van 1073:1 alsnog prima.

Motorola Moto G6 Blue

Motorola Moto G6 Blue
De Moto G6 op de standaardinstellingen.

Camera

Lenovo heeft de Moto G6 aan de achterzijde voorzien van een dubbele camera-opstelling, een feature die vorig jaar alleen nog beschikbaar was op de grotere en duurdere G5S Plus. Achter de grote ronde verhoging op de achterzijde zitten de 12 megapixel hoofdcamera en een secundair exemplaar van 5 megapixel. Helaas dient de tweede camera niet om in te zoomen, waarbij de twee lenzen zijn voorzien van een andere brandpuntsafstand: in plaats daarvan helpt de extra sensor bij het simuleren van een bokeh-effect. De lens van de primaire camera heeft een relatief kleine diafragmawaarde van f/1.8, waarmee de lensopening marginaal minder groot is dan bij de G6 Plus, die f/1.7 laat noteren. Voorop zit nog een 8 megapixel selfiecamera met flits.

Op papier zijn de specificaties van de primaire camera van de Moto G1 nog slechter dan die van de tweede hulpcamera van de G6. Versie 1 heeft nog een 5 megapixel camera achter een minder lichtsterke f/2.4-lens - de secundaire camera van de G6 heeft een f/2.2-lens. De frontcamera van de G1 blijft zelfs beperkt tot 1,3 megapixel, voor selfies op social media al aan de lage kant. Ook in andere opzichten zien we hoeveel vooruitgang er de afgelopen jaren op cameragebied is geboekt. Zo maakt de G6 gebruik van fasedetectie-autofocus, in het Engels ook wel phase detection autofocus oftewel pdaf, terwijl de G1 nog scherp stelt middels contrastdetectie, wat een stuk trager gaat.

De extra rekenkracht van de nieuwere mobiele chipsets heeft invloed op het verwerken van videobeelden, en daarmee de maximale resolutie en framerate waarmee je kunt filmen. Bij de Moto G1 gaat dat met maximaal 1280 x 720 en 30 fps, terwijl de G6 kan filmen in een resolutie van 1920 x 1080 met 60 fps. We zien hier overigens al dat Lenovo bepaald niet de krachtigste soc heeft ingebouwd: veel moderne smartphones, alsook de G6 Plus, kunnen filmen in 4K, waarbij de duurdere exemplaren dat bovendien doen met 60 beelden per seconde.

Op het vlak van de camerasoftware zien we tegenwoordig functies als timelapse en slow motion, alsmede een panoramamodus. Lenovo heeft ook ondersteuning voor Google Lens toegevoegd, waarmee objecten en monumenten in de foto automatisch worden herkend. Naast de eerder genoemde bokeh-simulatie zitten er nog meer effecten in de software, bijvoorbeeld het behouden van een bepaalde kleur in de foto om de rest in zwart-wit weer te geven.


Links de camera-interface van de Moto G (2013), rechts die van de Moto G6 (2018).

Voor de primaire camera voeren we zoals gebruikelijk onze vergelijkende cameratest uit met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Moto G6, Moto G1 als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. De onderstaande foto's zijn zoals gebruikelijk geschoten met alle instellingen op de standaardwaarden (tenzij anders vermeld).


Samsung Galaxy S9+ (links), Motorola Moto G (2013) (midden) en Lenovo Moto G6 (rechts) zonder flitser

We nemen de eerste foto altijd in onze fotostudio met het licht uit, de flitser gedwongen uit en de deur op een kier. Als pessimist zou je hier kunnen zeggen dat de G6 het lang niet zo goed doet als de Galaxy S9+: de foto oogt nogal ruizig en donker en schaduwen hebben een paarse tint. Optimisten kunnen wijzen op de vooruitgang die over zes generaties is gerealiseerd: de Moto G1 produceert een onbruikbaar donker plaatje, waar door agressieve ruisreductie nauwelijks detail in te bekennen is.


Samsung Galaxy S9+ (links), Motorola Moto G (2013) (midden) en Lenovo Moto G6 (rechts) met flitser

Met de flitser ingeschakeld worden de verschillen wat kleiner. Het beeld van de Moto G6 bevat ingezoomd nog steeds veel meer ruis en minder detail dan dat van de Samsung Galaxy S9+. Bij de G1 is niet veel ruis te zien: het ruisreductiealgoritme heeft die verwijderd, wat helaas tevens ten koste is gegaan van al het detail. We zien op deze foto, met alle drie de toestellen genomen vanuit precies hetzelfde perspectief, ook duidelijk dat de G1 een veel kleinere beeldhoek heeft dan de twee modernere smartphones. Daardoor wordt het lastiger om een scène in één foto vast te leggen.


Samsung Galaxy S9+ (links), Motorola Moto G (2013) (midden) en Lenovo Moto G6 (rechts)

Bij de foto van de kranten, binnen met invallend daglicht, past de Moto G6 wat meer kleurverzadiging en verscherping toe dan de Galaxy S9+. Het dynamisch bereik van de laatste is blijkens deze foto weer wat beter. De sensor van de Moto G1 heeft een duidelijk beperkt dynamisch bereik. Zelfs in deze gelijkmatig verlichte binnenscène zien we al lelijke, uitgebeten hooglichten in de tijdschriftencovers, waar de andere twee toestellen die gebieden met meer nuance weten vast te leggen. De kleurverzadiging van de G1 is ook aan de lage kant.


Samsung Galaxy S9+ (links), Motorola Moto G (2013) (midden) en Lenovo Moto G6 (rechts)

In de scène buiten toont de Moto G1 opnieuw tamelijk fletse kleuren, al vijzelt de automatische hdr het dynamisch bereik behoorlijk op. Gelet op de lage sensorresolutie valt het detailniveau nog alleszins mee. Bij de G6 zien we hetzelfde beeld als binnen: tamelijk veel verscherping en kleurverzadiging, waar de S9+ meer naturel te werk gaat.


Motorola Moto G (2013) (links) en Lenovo Moto G6 (rechts). Met ieder toestel zijn twee foto's genomen: de eerste met hdr uit, de tweede met hdr aan.

De Moto G6 heeft automatische hdr en datzelfde geldt opmerkelijk genoeg voor de Moto G1 - die feature zien we anno 2018 nog steeds niet op alle smartphones terug. In het menu kun je hdr op beide toestellen ook handmatig aan- of uitzetten, waardoor we kunnen laten zien welk verschil hdr toevoegt bij beide camera's.

In beide gevallen doet hdr in de basis wat het moet doen: je krijgt meer detail in schaduwen en hooglichten te zien. Dat is vooral een uitkomst wanneer de sensor niet zo'n groot dynamisch bereik heeft, zoals bij de Moto G1. De Moto G6 voert realistischer tonemapping uit, waar de hdr-foto's van de G1 een duidelijke 'hdr-look' krijgen. Minpuntje op beide modellen is de duidelijke halo, de witte rand die zichtbaar is rondom ons redactiekantoor. Andere toestellen laten die overgang tussen verschillend belichte delen realistischer verlopen.

In deze foto met veel rechte lijnen valt nog iets anders op: de lens van de G1 heeft last van behoorlijk wat vertekening, waardoor kaarsrechte gebouwdelen ietwat golvend verlopen. Daarbij is de scherpte in de hoeken onder de maat, zelfs voor het beperkte oplossend vermogen van de sensor.

Filmen met prima softwarematige stabilisatie

Na het maken van de foto's hebben we met beide toestellen ook nog even een filmpje geschoten vanaf de waterkant. Let op, er is windgeruis te horen, dus draai je volume zo nodig even terug.

Een verschil dat je onmiddellijk zal opvallen bij het bekijken van de filmpjes, is dat de G6 beschikt over behoorlijk goede softwarematige stabilisatie. De G1 heeft dat niet en daarom oogt het beeld erg schokkerig. Op gebied van detail is er uiteraard een duidelijke winnaar: de 1080p-video van de G6 telt simpelweg veel meer pixels dan de 720p-opname van de G1. Ook gelet op het aantal beeldpunten valt het detail in het beeld bij de G1 tegen, datzelfde geldt voor het dynamisch bereik. Zet je het geluid aan, dan hoor je dat de G6 er veel beter in slaagt om de wind weg te filteren, waar je bij een stevige storm, zoals op de dag van de opname, vrij weinig meer hebt aan de audio van de G1.

Hoewel je met de G6 helaas nog steeds geen 4K-video's kunt maken, is het plaatje lang niet slecht. In vergelijking met de G5S van vorig jaar kijkt de G6 een stuk scherper, wat het beeld samen met de verbeterde stabilisatie duidelijk beter maakt.

Hardware

Het hart van de Moto G6 wordt gevormd door de Snapdragon 450, een soc die zomer vorig jaar werd aangekondigd. Belangrijkste vernieuwing ten opzichte van eerdere chips in de 400-serie, bijvoorbeeld de Snapdragon 430 in de Moto G5S, is het productie op een 14 nm FinFET-proces. De eerdere chips werden nog op 28 nm gebakken, wat een nadelige uitwerking heeft op het stroomverbruik en de warmteproductie.

Qua specificaties vormt de Snapdragon 450 een soort kruising tussen de Snapdragon 625 en de Snapdragon 435, waar de balans gelukkig veelal doorslaat richting het snellere model. Zo draaien de acht Cortex A53-rekenkeren, waarover alle genoemde chips beschikken, nu op maximaal 1,8 GHz, waar dat bij de Snapdragon 625 en 435 respectievelijk 2,0 en 1,4 GHz was. Belangrijk is dat Qualcomm de nieuwe Snapdragon 450 ook van de snellere Adreno 506-gpu heeft voorzien. Jammer is wel het verlies van de 4K-encoder ten opzichte van de Snapdragon 625: om die reden is video-recording in 4K met de Moto G6 dus niet mogelijk.

Voor de prijs waarvoor Lenovo de Moto G6 verkoopt, zijn er al concurrenten die een Snapdragon 625 aan boord hebben - een chip die zoals gezegd net iets sneller kan presteren, door de hogere kloksnelheid, en bovendien 4K video-opnames mogelijk maakt. Problematischer is dat er voor slechts een paar tientjes meer al toestellen opduiken met nieuwere chips in de 600-serie, zoals de Snapdragon 630, 636 en 660. Die hebben in plaats van de trage Cortex A53-rekenkernen Qualcomm's eigen Kryo-cores aan boord, wat ze een flinke prestatieboost geeft. Bovendien zijn er ook nog een flink vlottere gpu, ondersteuning voor rapper geheugen en een sneller modem aanwezig.

Terugkomend op de Moto G1, zien we in dat toestel nog de allereerste telg in de Snapdragon 400-reeks - Qualcomm had de nieuwe modelnummers voor zijn chips begin dat jaar aangekondigd. De Snapdragon 400 heeft vier cores aan boord op maximaal 1,2 GHz; in tegenstelling tot latere chips in de 400-serie gaat het nog om 32-bit Cortex A7-rekenkernen.

Werk-en opslaggeheugen, connectiviteit

Lenovo heeft de Moto G6 van een gemiddelde hoeveelheid werk- en opslaggeheugen voorzien. Het apparaat beschikt over 3 GB RAM, plus 32 GB aan opslag. Sommige concurrenten hebben al een gigabyte meer werkgeheugen en verdubbelen de opslag, bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A1. In elk geval kun je het geheugen zoals gebruikelijk uitbreiden met een microSD-kaartje.

Qua connectiviteit zien we bij de Moto G6 nog verbeterpunten. Hoewel dual-band Wifi wordt ondersteund, kun je geen gebruikmaken van ac-netwerken. Anno 2018 hadden we dat ook in dit segment wel verwacht. De 4G-verbinding heeft een maximale theoretische downlink van 300 Mbps, terwijl de maximale uploadsnelheid 150 Mbps zou bedragen. Bluetooth 5.0 wordt helaas niet ondersteund, maar nfc en Wifi Direct zijn wel aanwezig, evenals een fm-radio en een kompas - de Moto G4, G5 en G5S moesten het opvallend genoeg zonder de laatste feature stellen. De glazen achterkant ten spijt wordt draadloos opladen, zoals gebruikelijk in het middensegment, niet ondersteund.

Allicht komt ook de Moto G1 niet verder dan Wifi-n, terwijl een aantal andere moderne voorzieningen als dual band Wifi, nfc en Wifi Direct ontbreken. Het opvallendste kruisje op de specificatielijst staat echter achter 4G: je kunt met dat toestel hooguit gebruikmaken van 3G, omdat de Snapdragon 400 bij introductie geen LTE-modem had. Nadat Qualcomm met een nieuwe versie van de soc kwam, voorzien van het modem uit de high-end Snapdragon 800, bracht Motorola alsnog een LTE-geschikte Moto G uit.

Systeemprestaties

Tijd voor een praktijktest. In de onderstaande grafieken wordt de Moto G6 aangegeven middels een rood balkje, terwijl de originele Moto G uit 2013 een grijs balkje heeft. De onmiddellijke voorganger van de Moto G6, de Moto G5S, herken je aan een gele kleur. De duurdere Moto G6 Plus van deze generatie is tot slot van een groen balkje voorzien. De rest van de grafiek is gevuld met smartphones met een vergelijkbare prijs als de normale Moto G6.

Systeemprestaties: Geekbench 4.1

Geekbench test de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc. In de single-core benchmark zien we dat de G6 zoals verwacht gemiddeld scoort: apparaten met een Snapdragon 625 zijn wat sneller, smartphones met een Snapdragon 430 - of vergelijkbare Samsung Exynos-soc - scoren lager. Duidelijk sneller zijn de Mi A2 en Zenfone Max Pro M1, die van respectievelijk een Snapdragon 660 en 636 met snellere Kryo-cores zijn voorzien.

Per rekenkern is de Snapdragon 450 zo'n 70 procent sneller dan de Snapdragon 400 in de Moto G1. De nieuwere soc telt echter dubbel zoveel rekenkernen, wat hem in de multicore-test een groter voordeel geeft. De G6 is dan bijna drieënhalf keer zo snel dan de originele Moto G, die zelfs met alle rekenkernen aan het werk nog een lagere score behaalt dan de Mi A2 op één core.

 • Geekbench 4.1 Single
 • Geekbench 4.1 Multi

Geheugenprestaties: Androbench, PCMark

Met de PCMark- en Androbench-benchmarks testen we de snelheid van het interne opslaggeheugen. De Moto G6 (en G6 Plus) maken gebruik van snelle ufs-opslag. Vooral de leesprestaties van de G6 zijn in dit testveld uitstekend, met schrijven moet hij wat meer toestellen voor zich dulden. De Moto G1 is met afstand hekkensluiter. Het toestel maakt nog gebruik van emmc-geheugen, een soort interne geheugenkaart die op het moederbord zit gesoldeerd.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write
 • PCMark Storage

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmark GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. In deze tests wreekt zich de tragere gpu die Qualcomm nog steeds in de 400-serie soc's toepast: toestellen met een Snapdragon 625 zijn duidelijk vlugger. Ook Huawei en vooral Samsung hebben blijkens deze grafieken bespaard op de gpu in hun goedkopere soc's. Ook het verlengde scherm met hogere resolutie drukt het resultaat van de Moto G6 - kijken we naar de testresultaten offscreen - waarbij alle toestellen op een vaste resolutie moeten renderen - dan maakt de G6 een sprongetje omhoog in de grafieken.

De Adreno 305-gpu in de Moto G1 kan de Manhattan-benchmark op een zodanig lage framerate draaien, dat we hem niet hebben opgenomen in de grafiek. Bij het uitvoeren van de T-rex benchmark belandt het toestel, zoals verwacht, stijf onderaan de grafiek, zelfs als we de test uitvoeren op de relatief lage 720p-resolutie van het beeldscherm.

 • Manhattan
 • Manhattan offscreen
 • T-Rex
 • T-Rex offscreen

Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Moto G6 heeft een 3000 mAh-accu, net als de Moto G5S, die van een kleiner scherm is voorzien. Desondanks doet het nieuwe toestel het in onze accutests een stukje beter, wat in de meeste gevallen goed is voor een ietwat bovengemiddelde accuduur ten opzichte van de rest van het testveld. Uitzondering is de videotest, waarop de Moto G5S ook al slecht scoorde. De Moto G6 doet het beter, maar nog steeds ondergemiddeld.

Hoewel AIDA64 de gezondheid van de accu van onze Moto G1 na 4 jaar gebruik beoordeelt als 'Goed', ligt het in de lijn der verwachting dat de capaciteit in de loop der jaren is afgenomen - een aandachtspuntje bij het bekijken van de onderstaande grafieken. Het toestel behaalt daarin een weinig indrukwekkend resultaat, waarbij vooral resultaten van browsen op een mobiel netwerk opvallend laag zijn. De Moto G1 is immers nog voorzien van een verouderd modemdeel, reden ook waarom we deze test hebben uitvoeren op 3G, in plaats van 4G zoals bij alle andere toestellen in deze vergelijking.

 • PCMark Work
 • Videotest
 • Web browse 3G/4G
 • Web browse Wifi

Opvallende besparing bij de Moto G1 was het gebrek aan een meegeleverde oplader. Het piepkleine doosje bevatte slechts het toestel, de handleiding en een micro-usb kabel. We hebben onze laadtest zodoende niet kunnen uitvoeren met deze smartphone - maar ga er gezien het gebrek aan snellaad-ondersteuning maar niet van uit, dat de accu bijzonder snel weer vol zit. De Moto G6 ondersteunt wel snelladen en Lenovo is bovendien niet vergeten een geschikte 'TurboPower'-oplader, met vermogen van 15 W, met het toestel mee te leveren. Zodoende zit de accu na een half uurtje laden alweer bijna voor de helft vol, terwijl het toestel na 98 minuten als eerste van dit testveld weer volledig is opgeladen.

 • Laadtest: vol na 30 min.
 • Laadtest: tijd tot volledig vol

Specificaties

Algemeen
 
MerkMotorolaMotorola
ProductnaamMoto G (2013) 8GB BlackMoto G6 Blue
ProductcodeSM3718AE7B1PAAL0036NL
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 4.4Google Android 8.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen1024 MB3072 MB
Opslaggeheugen8 GB32 GB
Beschikbaar opslaggeheugen4.95 GB20.95 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCDLCD
Schermdiagonaal4.5 inch5.7 inch
Schermresolutie1280x7202160x1080
Pixeldichtheid326 ppi424 ppi
Relatieve schermgrootte65.2 %75.4 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 400 (8226)Qualcomm Snapdragon 450
ARM-architectuurARMv7ARMv8
Aantal cores totaal48
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A7ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 11200 MHz1800 MHz
Aantal cores cluster 148
GPUAdreno 305Adreno 506
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)5 MPixel12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)5 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)1.3 MPixel8 MPixel
Tweede camera (voor)
Digitale zoom4 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1280x7201920x1080
Maximale resolutie bij 30 fps1280x720
Video framerate30 fps60 fps
Toestel
Model typeBarBar
SIM typeMicrosimNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USBUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd24 uur
Stand-by tijd210 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2070 mAh3000 mAh
AccutypeLi-IonLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekTurbopower
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
Edge
GPRS
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 4 (802.11n)WiFi 4 (802.11n)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0Bluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte129.9 mm153.7 mm
Breedte65.9 mm72.3 mm
Dikte11.6 mm8.5 mm
Gewicht143 gram161.6 gram
KleurZwartBlauw
Functionaliteit
E-mail
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Exchange synchronisatie
Agenda
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Hands-Free Profile (HFP)
Headset Profile (HSP)
Audioformaten
aac
mp3
ogg
Videoformaten
h.264
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar2 jaar

Conclusie

Sommige marktwatchers denken bij het zien van de zoveelste saaie rechthoek met weemoed terug aan de beginjaren van de smartphonemarkt, een tijd van razendsnelle vernieuwing waarbij snelheid en gebruiksmogelijkheden hand over hand toenamen. Toch is de ontwikkeling over de loop der jaren nog altijd behoorlijk, zoals de vergelijking in deze bespreking uitwijst. Grootste verschil tussen de nieuwe Moto G6 en het origineel is letterlijk en figuurlijk het formaat. Die ontwikkeling past in de marktbrede trend in de richting van 'phablets', apparaten met een schermdiagonaal vanaf 5,5 inch.

Kijken we naar de praktijk, dan zien we tussen de 50 en 300 procent hogere scores in onze benchmarks die de systeemprestaties bepalen. Dat vertaalt zich in een vloeiendere gebruikservaring en de mogelijkheid meer veeleisende apps te draaien - waarbij je ook in dit segment niet meer continu hoeft te schipperen met opslagruimte. Ga je erop uit, dan heb je vast iets aan het enorm verbeterde camerasysteem. De afbeeldingen en filmpjes van de Moto G6 doen de 'modderige' exemplaren van het origineel snel vergeten. Handigheidjes als een vingerafdrukscanner voor snel inloggen en een snelle oplader, in 2014 slechts op topmodellen bereikbaar, zijn nu volkomen doorsnee.

'Volkomen doorsnee' is ook een term waarmee we de Moto G6 zouden kunnen duiden tussen de hedendaagse concurrentie. Het apparaat neemt wat ons betreft toch niet meer zo'n bijzondere positie in in dit prijssegment, als zijn illustere voorganger. Grote pluspunten van dat toestel waren de schone, snelle software en de belofte van regelmatige updates. Die formule past de concurrentie tegenwoordig beter toe. Hoewel de Moto-lijn inmiddels uitkomt onder de vlag van een Chinese fabrikant, timmeren andere smartphonebouwers uit dat land hier voortvarend aan de weg, met in het budgetsegment soms toestellen voor prijzen die te goedkoop lijken om waar te zijn. Daarmee is de Moto G6 geen slechte smartphone - de camera is goed, de systeemprestaties gemiddeld en de accuduur oké - maar niet voldoende om er echt bovenuit te springen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Motorola Moto G (2013) 8GB Black

Motorola Moto G (2013) 8GB Black

 • Google Android 4.4
 • 1024 MB
 • 8 GB
 • 4.5 inch
 • 1280x720
 • 5 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto G6 Blue

Motorola Moto G6 Blue

 • Google Android 8.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

140,99 €

2 winkels
Motorola Moto G6 Silver

Motorola Moto G6 Silver

 • Google Android 8.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

139,90 €

2 winkels
0
*