Xtorm Solar Charger Instinct 10000 review: Perpetuum power

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Voor de avontuurlijke mens
 3. 3. Aansluitingen, knoppen en indicators
 4. 4. Testverantwoording
 5. 5. Testresultaten: Spanning en capaciteit
 6. 6. Testresultaten: Energiedichtheid
 7. 7. Opladen op zonne-energie
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een powerbank, meestal een compact apparaatje dat voldoende energie kan leveren om je smartphone nét even een paar uur extra werktijd te geven. De Xtorm Solar Charger Instinct 10000 voegt daar een ingebouwde zonnepaneel aan toe, zodat de powerbank zelf ook nooit meer aan de stroom hoeft. Dat is althans de belofte.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

Powerbanks zijn inmiddels gemeengoed en hoewel onze vergelijkingstests van grote en kleine powerbanks hebben aangetoond dat er zeker verschillen zijn tussen de beloofde en geleverde capaciteit, doen de meeste powerbanks hun werk naar behoren en heel spannend zijn de onderlinge verschillen doorgaans niet. Toch zijn er fabrikanten die af en toe iets bijzonders proberen. Zo ook Xtorm, dat ons de Solar Charger Instinct 10000 toestuurde. 

Zoals de naam doet vermoeden beschikt deze powerbank over een 10.000 mAh accu, wat genoeg moet zijn om de meeste smartphones tweemaal compleet op te laden. De powerbank is bovendien IPX4 'splash proof', wat volgens de officiële omschrijving betekent: "geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek". Spatwaterdicht dus, maar niet geschikt om volledig ondergedompeld te worden. 

Maar wat de Solar Charger Instinct 10000 echt bijzonder maakt is het ingebouwde 10-cellen zonnepaneel waarmee de powerbank zélf opgeladen kan worden. Reden voor ons om uit te zoeken wat deze zelfredzame powerbank daadwerkelijk in zijn mars heeft en of het apparaat met zijn gemiddelde winkelprijs van 44 euro een goede keuze is.

Voor de avontuurlijke mens

Xtorm richt zicht met de Solar Charger Instinct 10000 op de avontuurlijk ingestelde mens. Aan de bovenkant van de powerbank is een langwerpig 'oog' aangebracht waaraan een meegeleverd bandje en karabijnhaak te bevestigen zijn. De powerbank is bovedien niet alleen spatwaterdicht en voorzien van een zonnepaneel voor autonome werking, maar moet ook tegen een stootje kunnen. De behuizing is gemaakt van kunsstof met uitstekende ribben aan de zijkanten die extra grip moeten bieden. De hoeken van de powerbank zijn voorzien van zacht rubberen oranje noppen en Xtorm claimt dat de powerbank een val van één meter hoogte moet overleven. Wij hebben dit meerdere keren uitgeprobeerd en kunnen een vinkje achter deze claim zetten: de powerbank gaf geen krimp. De powerbank is vrij fors en meet 15,6 bij 8,6 bij 1,8 centimeter, terwijl de weegschaal blijft steken op bijna 275 gram.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

Wat we wel een beetje jammer vinden is dat Xtorm het stoere karakter extra heeft willen aanzetten door op de hoeken vier nepschroefjes in het plastic van de behuizing op te nemen. En hoewel de powerbank onze valtesten doorstond, is de behuizing wel gemakkelijk met de hand te torderen waarbij duidelijke kraak en klik-geluiden hoorbaar zijn. Hoe duurzaam de powerbank dus zal zijn onder zware omstandigheden durven we niet te zeggen. Een ander punt dat een beetje tegenvalt is de ingebouwde led-zaklamp. Gezien het feit dat deze beschikt over maar liefst vier leds hadden we een hele bak licht verwacht, maar dat valt in de praktijk tegen. Slecht is de lichtopbrengst zeker niet, maar op dit punt blaast Xtorm de concurrentie niet uit het water.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

Aansluitingen, knoppen en indicators

De Xtorm Solar Charger Instinct 10000 beschikt over drie aansluitingen, die allen achter een rubberen afdekkapje schuilgaan. De powerbank heeft één micro-usb ingang op het apparaat zelf op te laden en twee usb type-A sockets om smartphones, tablets en andere gadgets van stroom te voorzien. Opladen van de powerbank kan volgens opgave met maximaal 2 Ampère, terwijl de powerbank via de usb type-A poorten tweemaal 2,1 Ampère kan leveren. Ondersteuning voor slimme laadprotocollen als QuickCharge ontbreken overigens waardoor niet elke smartphone hier optimaal gebruik van zal maken.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

Aan de linker zijkant vinden we een powerknop waarmee ook de ingebouwde led-zaklamp bediend kan worden, aan de rechterkant vinden we een vijftal leds. De linker is voorzien van een zonnetje en deze licht rood op als het ingebouwde zonnepaneel voldoende zonlicht ontvangt om de accu's van de powerbank op de laden. De overige vier lichten blauw op, en geven een indicatie van de beschikbare accucapaciteit van de powerbank.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

Testverantwoording

Voor het testen van powerbanks hebben we een gestandaardiseerde en herhaalbare testmethode ontwikkeld. Als basis gebruiken we hierbij een CBA IV ‘Computerized Battery Analyzer’ van het Amerikaanse merk West Mountain Radio. Dit apparaat wordt via usb op de pc aangesloten, waarna we precies kunnen aangeven met welk ampèrage we de aangesloten accu willen ontladen. Wij hebben gekozen voor een vaste ontlaadstroom van 1 ampère. Veel moderne smartphones kunnen weliswaar met hogere laadstromen overweg, maar dat geldt niet voor alle powerbanks. Om de test goed vergelijkbaar te houden hebben we daarom voor deze waarde gekozen.

De CBA IV monitort tijdens het ontlaadproces continu de accuspanning en de stroomsterkte, zodat de geleverde hoeveelheid energie nauwkeurig berekend kan worden. 


De CBA IV battery tester meet nauwkeurig hoeveel Wh een powerbank afgeeft.

Behalve de ontlaadcapaciteit en het voltage bij 1 ampère, hebben we voor de powerbanks ook gekeken welk voltage ze nog leveren bij hun maximaal opgegeven stroomsterkte. Als laatste kijken we ook altijd welke stroomsterkte powerbanks maximaal kunnen leveren. Hiervoor hebben we de stroomsterkte steeds met 0,1 ampère verhoogd en gedurende één minuut gekeken of het apparaat stabiel bleef werken, en zo ja bij welk voltage. Sommige powerbanks kunnen niet verder gaan dan de opgegeven stroomsterkte, terwijl andere modellen veel verder te pushen zijn. Hierbij daalde het voltage in sommige gevallen overigens wel tot onder de 4 volt, wat niet wenselijk is.

Op basis van onze meetresultaten kunnen we bovendien berekenen wat de energiedichtheid van de powerbanks is. We hebben dit zowel gedaan voor de hoeveelheid energie per liter inhoud, als voor de hoeveelheid energie per kilogram gewicht. In beide gevallen geldt dat een hogere waarde beter is: bij dit soort apparaatjes die je onderweg meeneemt wil je immers zoveel mogelijk capaciteit hebben in een zo klein mogelijke verpakking met een zo laag mogelijk gewicht. 

Testresultaten: Spanning en capaciteit

Bij onze complete ontlaadtest met een belasting van 1 ampère levert de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 keurig 5,08 volt gedurende vrijwel het gehele ontlaadproces, waarna het ingebouwde batterijmanagement de powerbank in één keer uitschakelt als de batterij leeg raakt. Prima dus!

Interessanter is uiteraard om te kijken naar de ontlaadcapaciteit, en het percentage van de beloofde capaciteit dat daadwerkelijk door de powerbank geleverd wordt. Als we de powerbank afzetten tegen andere geteste modellen met een capaciteit van 8000 tot 15000 mAh, dan zien we dat de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 met 93,8% de beste score neerzet van alle geteste modellen. Wederom prima dus!

Kijken we naar de absolute hoeveelheid energie die geleverd kan worden, dan kunnen we die berekenen in mAh of in Wh, waarbij die laatste onafhankelijk is van het de geleverde spanning, en dus een beter beeld geeft. De Xtorm Solar Charger Instinct 10000 levert 34,7 Wh en doet het daarmee uit heel goed voor een 10.000 mAh model.

Testresultaten: Energiedichtheid

Een powerbank levert bij voorkeur niet alleen veel energie, omdat je hem per definitie onderweg gebruikt is het ook prettig als hij klein en licht is. In de praktijk zijn die zaken lastig met elkaar te verenigen, maar toch zijn er grote verschillen in de zogenaamde energiedichtheid van powerbanks. Wij berekenden deze dichtheid zowel naar gewicht (Wh/kg) als ook naar volume (Wh/l). In beide gevallen geldt uiteraard dat een hogere score beter is, omdat je dan meer capaciteit per kilo of liter inhoud krijgt.

In beide gevallen gooit de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 geen bijzonder hoge ogen, zeker als we het formaat afzetten tegen de capaciteit bungelt de powerbank onderaan in de grafiek. Dat heeft echter een reden, want wij hanteren de maximale afmetingen, inclusief de 'strootkussens' op de hoeken van de powerbank. Zou je deze niet meerekenen dan zou deze score (iets) gunstiger uitvallen.

Opladen op zonne-energie

Op de website van Xtorm wordt met geen woordt gerept over de snelheid waarmee het zonnepaneel van de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 de ingebouwde accu zou moeten opladen, wat we wel lezen is dat het paneel 1,2 Watt moet leveren. Onze tests op de pagina's hiervoor toonden aan dat de ingebouwde accu bijna 35 Wh kan leveren en als we er voor het gemak vanuit gaan dat er geen energie verloren gaat bij het opladen van dezelfde accu leert dat ons dat het opladen via het zonnepaneel in het meest gunstige geval ruim 29 uur duurt. In de praktijk is er wel degelijk verlies en geldt bovendien dat het zonnepaneel nooit continu vol vermogen kan leveren. Kleine lettertjes in de handleiding vertellen dan ook dat met één dag zonneschijn circa 20% van de interne accucapaciteit aangevuld kan worden, en dat het compleet herladen dus zo'n vijf dagen in beslag neemt.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

In de praktijk kwamen wij hier bij lange na niet aan. Eind augustus hebben we de powerbank vier complete dagen in de zon gelegd, waarbij we overigens direct moeten aantekenen dat het tijdens onze test wisselvallig weer was, waarbij zon afgewisseld werd door bewolking. Aan het eind van die vier dagen herhaalden we onze 1 Ampère ontlaadtest, waarbij bleek dat er 13,2 Ah aan de powerbank onttrokken kon worden, ofwel iets meer dan een derde van de totale capaciteit. Onder ideale omstandigheden, bij lange dagen met onafgebroken zonneschijn zal het resultaat uiteraard (veel) beter zijn, maar reken er dus niet op dat je na een paar uur in de zon van compleet ontladen naar een volledige volle powerbank zult gaan.

Conclusie

Ben je op zoek naar een powerbank met een flinke capaciteit die bij voorkeur ook spatwaterdicht moet zijn? Dan is de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 een goede keuze. Onze tests laten zien dat de powerbank prima presteert zowel qua geleverde spanning als capaciteit. De powerbank is wel relatief fors qua formaat, waardoor het niet de beste keuze is als je veel power in een klein jasje wilt hebben.

Dankzij de rubberen doppen op de hoeken kan de kunststof behuizing wel tegen een stootje, al is het apparaat tegelijkertijd gemakkelijk te torderen en zouden wij deze powerbank zeker niet als 'rugged' willen bestempelen. Het ingebouwde zonnepaneel is een leuk extraatje, maar heeft slechts beperkt nut. Volledig opladen van de ingebouwde accu duurt in het meest gunstige geval vijf dagen, wij kwamen tijdens onze test na vier dagen echter niet verder dan iets meer dan een derde van de capaciteit.

Op het moment van schrijven kost de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 gemiddeld bijna 44 euro, waarmee het apparaat niet (veel) duurder is dan andere 10.000 mAh powerbanks die niet waterafstotend zijn en geen zonnepaneel hebben. Vooral vanwege die spatwaterdichtheid en zijn prima capaciteit is de Xtorm Solar Charger Instinct 10000 dus zeker het overwegen waard.

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

Xtorm Solar Charger Instinct 10000 Black

 • 2.1 A
 • 10000 mAh
 • 2
 • 273 gram

36,95 €

5 winkels
0
*