LG OLED C8 review: de beste (oled) tv van dit moment?

122 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1.  Inleiding
 2. 2. Nieuwe processor voor betere beeldkwaliteit
 3. 3. Uiterlijk, geluid en aansluitingen
 4. 4. Interface en Smart TV
 5. 5. Beeldverwerking, input lag en instellingen
 6. 6. Beeldkwaliteit SDR
 7. 7. Beeldkwaliteit HDR
 8. 8. LG OLED C7 of C8, wat zijn de verschillen?
 9. 9. Foto's en screenshots
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 122 reacties

Nieuwe processor voor betere beeldkwaliteit

De C8 maakt - net als alle 8-serie oled televisies van LG Electronisc - gebruik van 2018 generatie OLED panelen van zusterbedrijf LG Display. Hoewel zowel LG Electronics als LG Display geen uitspraken doen over de verschillen tussen de 2017 en 2018 panelen, weten we inmiddels via Philips TV dat de nieuwe panels dankzij hun andere subpixelstructuur tot 10% helderder zijn dan de modellen van vorig jaar. Of dat ook daadwerkelijk terug te zien is in de meetresultaten, bekijken we verderop in deze review.

LG Electronics legt zelf vooral de nadruk op de verbeterde aansturing van de panelen. Op de instap B8-serie na, maken alle 2018 oled-televisies van LG namelijk gebruik van de nieuwe 'alpha 9' processor, die zorg draagt voor de signaalverwerking en aansturing van het paneel. 

De α9 heeft volgens LG een 35% snellere grafische processor en cpu, en tweemaal zoveel geheugen als de vorige generatie chips. Die extra rekenkracht wordt onder andere gebruikt voor nauwkeurigere ruisonderdrukking en betere scherpte-, contrast- en kleuroptimalisatie. Ook is het mogelijk om 4K-materiaal met een beeldsnelheid van 100 Hz weer te geven, al kan dit alleen via de interne mediaspeler en niet via hdmi.

Kleurweergave en kalibratie

Een belangrijkere verbetering hierbij is dat de 3D lookup table nu veel nauwkeuriger is geworden. De lookup table (lut) bepaalt hoe de mapping van kleur (x- en y-coördinaten) en helderheid (z-coördinaten) tussen signaal en beeldscherm geregeld wordt. Hoe meer punten de lookup table bevat, hoe nauwkeuriger de kleurweergave bijgestuurd kan worden. LG maakte bij de vorige generatie gebruik van een 17x17x17 LUT, bij de α9 is dat verhoogd naar 33x33x33. Daarmee is het aantal beïnvloedbare punten gestegen van 4913 naar 35937.

LG biedt nu ook integratie met Calman. Dit kalibratiepakket (dat wij bij Hardware.Info ook gebruiken voor het testen van beeldschermen) is momenteel dé standaard als het gaat om beeldschermkalibratie. Automatische kalibratie maakt het mogelijk om geautomatiseerd schermmetingen uit te voeren, waarna de Calman software via het thuisnetwerk of een (speciale) kabel direct instellingen in de televisie kan veranderen. Panasonic en Samsung bieden al langer Calman integratie, maar LG doet dit nu op een uitgebreidere manier. LG biedt Calman via het (draadloos) netwerk direct toegang tot de LUT van de televisie, wat in het geval van de α9 processor dus betekent dat Calman op 35937 punten aanpassingen kan doorvoeren. Bij andere televisies heeft de autocal functie feitelijk alleen toegang tot de instellingen waar je als gebruiker ook bij kunt, terwijl de software bij LG dus veel fijnmaziger kan werken. Na kalibratie staan alle gebruikersinstellingen bovendien nog op hun originele waarden; een eventuele reset van de beeldinstellingen maakt de kalibratie dus ook niet ongedaan. 

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kan je ervoor kiezen om Calman ook daadwerkelijk duizenden metingen en aanpassingen te laten uitvoeren, maar er is ook een snelle 'matrix' modus. Hierbij wordt een beperkt aantal metingen uitgevoerd en worden de gewenste aanpassingen geïnterpoleerd naar alle beschikbare punten van de LUT. Wij hebben deze autocal functie zelf ook uitgeprobeerd en de resultaten zijn indrukwekkend. De toch al kleine afwijkingen in grijs- en kleurweergave die de C8 direct uit de doos laat zien worden door de automatische kalibratie in een kwestie van minuten weggepoetst, met een (vrijwel) perfecte weergave als resultaat.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate LG OLED55C8P

LG OLED55C8P

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS
Niet verkrijgbaar
0