LG OLED C8 review: de beste (oled) tv van dit moment?

122 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1.  Inleiding
 2. 2. Nieuwe processor voor betere beeldkwaliteit
 3. 3. Uiterlijk, geluid en aansluitingen
 4. 4. Interface en Smart TV
 5. 5. Beeldverwerking, input lag en instellingen
 6. 6. Beeldkwaliteit SDR
 7. 7. Beeldkwaliteit HDR
 8. 8. LG OLED C7 of C8, wat zijn de verschillen?
 9. 9. Foto's en screenshots
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 122 reacties

Beeldverwerking, input lag en instellingen

De beeldkwaliteit van de LG OLED C8 is spectaculair. Zoals we van oled gewend zijn, is zwart écht diep zwart en dankzij de (licht) verbeterde ontspiegeling van de 2018 panelen heeft de tv ook iets minder last van reflecties dan zijn voorganger, al gebiedt eerlijkheid te zeggen dat oled televisies wat meer lichtreflecties laten zien dat de best ontspiegelde lcd-televisies.

LG heeft dit jaar, zoals eerder geschreven, vooral ingezet op een nog nauwkeuriger aansturing van het paneel, waardoor de weergave van referentieniveau zou moeten zijn. Met het blote oog is dat lastig in te schatten - op de volgende pagina's vind je onze uitgebreide metingen - maar duidelijk is wel dat de tv ook de donkerste details zeer netjes weergeeft, iets waar oudere oleds meer problemen mee hadden. 

LG OLED55C8P

Qua beeldverwerking heeft LG ook verbeteringen toegepast. De ruisonderdrukking is nu wat effectiever, terwijl de beeldscherpte beter blijft. Kijk je voornamelijk naar digitale bronnen - wat tegenwoordig vrijwel zeker het geval is - dan raden wij echter aan om ruisonderdrukking sowieso uit te schakelen.

Een ander punt waar LG verbeteringen heeft doorgevoerd is bij de frame-interpolatie, een technologie die tussenbeelden uitrekent om vooral bij 24p en 25p content een vloeiender weergave mogelijk te maken. In de praktijk kleven ook aan deze technologie echter zodanig veel nadelen dat wij er geen fan van zijn, hoewel LG's nieuwe C8 nu ook weinig interpolatiefouten laat zien. Een punt dat sommige puristen zullen waarderen is dat de 2018 oled's nu ook black frame insertion ondersteunen. Na elk getroond beeld wordt de tv hierbij heel even zwart, om daarna het volgende beeld te tonen. Voordeel hiervan is dat we de individuele beelden minder lang zien, wat bij beweging resulteert in een scherpere waarneming. Het effect is bewezen en werkt zonder artefacten, maar nadeel is dat het beeld (licht) lijkt te knipperen en dat de helderheid sterk afneemt, doordat het beeld steeds even op zwart staat.

Input lag

Een belangrijk aspect voor gamers is de input lag, oftewel de vertraging die optreedt vóórdat beelden worden weergegeven. Input lag is dus wat anders dan de reactietijd van het scherm, die aangeeft hoe lang de beeldpunten nodig hebben om een bepaalde transitie te voltooien. Bij televisies is de input lag vaak veel groter dan bij monitoren, wat het gevolg is van de uitgebreide beeldverwerking en optimalisatie die bij televisies wordt toegepast. Om input lag te minimaliseren hebben vrijwel alle moderne televisies daarom een 'game mode'. Hierbij wordt het beeld (vrijwel) onbewerkt op het scherm getoond, met zo min mogelijk vertraging.

In het geval van de LG OLED C8 geldt dat de tv in game modus en input lag heeft van 21 ms, zowel bij weergave van 4K als 1080p signalen. Dat is een prima score, en betekent in de praktijk een vertraging van iets meer dan één frame bij 60 fps weergave. In de cinemastand - met beeldverwerking ingeschakeld dus - is de input lag ruim het dubbele, namelijk ongeveer 52 ms.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate LG OLED55C8P

LG OLED55C8P

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS
Niet verkrijgbaar
0