LG OLED C8 review: de beste (oled) tv van dit moment?

122 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1.  Inleiding
 2. 2. Nieuwe processor voor betere beeldkwaliteit
 3. 3. Uiterlijk, geluid en aansluitingen
 4. 4. Interface en Smart TV
 5. 5. Beeldverwerking, input lag en instellingen
 6. 6. Beeldkwaliteit SDR
 7. 7. Beeldkwaliteit HDR
 8. 8. LG OLED C7 of C8, wat zijn de verschillen?
 9. 9. Foto's en screenshots
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 122 reacties

Beeldkwaliteit HDR

Testprocedures voor het meten van de beeldkwaliteit van televisies in hdr-modus zijn nog volop in ontwikkeling. De Calman software die wij gebruiken heeft inmiddels een 'HDR Analysis' workflow, die wij gebruiken voor het meten van de hdr-weergave van televisies. Anders dan in sdr-modus voeren we hdr-metingen uit met een 5% groot window op een zwarte achtergrond, de de facto standaard om hdr-metingen uit te voeren op dit moment.

Bovendien gebruiken we bij onze hdr-tests niet langer dE 2000 als eenheid om grijs- en kleurfouten weer te geven, maar maken we gebruik van de nieuwe dE ICtCp (PDF whitepaper) berekeningen. Deze sluit beter aan bij het grotere kleur- en helderheidsbereik van HDR-signalen en geeft meer weging aan fouten bij lagere helderheden. Voor de waardering geldt grofweg hetzelfde als bij dE 2000: Scores van 3 of lager zijn als zeer goed te bestempelen, tot 5 als goed en boven 10 als ongewenst.

Bij de testresultaten vind je zowel voor grijs- als kleurmetingen in hdr-modus twee dE ICtCp waarden. Eén met daarbij eventuele afwijkingen van de gewenste helderheid meegenomen in de score, en één zonder dat fouten in helderheid wordt meegewogen. Dit is gedaan omdat geen enkele televisie in hdr-modus perfect de EOTF (gamma) curve volgt, maar alle televisies de helderheid van het signaal richting hun maximaal mogelijke helderheid met een lichte curve 'afrollen'. Dit resulteert bij metingen in in het hoge helderheidsbereik in lagere helderheid dan de software verwacht, maar in de praktijk is dit geen ongewenst gedrag. In afwachting van een betere manier om de hdr-kwaliteit in kaart te brengen, hechten wij vooralsnog vooral waarde aan de grayscale en color checker scores waarbij de helderheidsfout niet wordt meegewogen.

Grijsverloop HDR

Onderstaand screenshot laat boven elkaar zien wat de dE ICtCp afwijkingen bij het grijsverloop zijn zowel zonder als met weging van eventuele helderheidsfouten. Let op: de schaal van beide grafieken is niet per definitie gelijk. Rechts laten twee grafieken zien hoe de televisie de EOTF (gamma) curve volgt en wat de helderheid bij elke stap is, waarbij de meeste televisie bij het bereiken van hun maximale helderheid geen harde knik laten zien zoals de gele EOTF curve verwacht, maar middels een lichte buiging langzaam helderheid afvallen. Dit is gewenst, maar resulteert op plekken waar dit gebeurd wél in hogere dE ICtCp waarden wanneer de helderheid meegewogen wordt. 

De LG OLED55C8 doet het ook in hdr-modus heel erg goed. Ook hier zien we dat grijstinten nipt teveel blauw bevatten, maar de afwijking is zeer beperkt. Wat opvalt is dat de tv de gewenste EOTF-curve van heel goed volgt, waardoor de helderheid bij hdr-weergave - binnen de mogelijkheden van het scherm - precies zo is als de regisseur het heeft bedoeld. 

De maximale helderheidheid in hdr-modus komt uit op 829 cd/m² als we een 5% groot wit vlak meten op een zwarte achtergrond. Bij een volledige wit scherm is de maximale helderheid met de hakken over de sloot 155 cd/m². Dit is een bekende beperking van oled: naarmate een groter deel van het scherm wit moet weergeven, neemt de helderheid af. In de praktijk zien we dat de tv de 800 cd/m² weet vast te houden tot een wit vlak dat 10% van de schermgrootte beslaat, maar dat dit bij weergave van een 25% vlak terugzakt naar ongeveer 450 cd/m² en bij een 100% wit scherm dus tot iets meer dan 150 cd/m²

LG OLED55C8P

Color checker HDR

De color checker test is vergelijkbaar met die we in sdr-modus uitvoeren, alleen ditmaal met gebruik van de DCI-P3 kleurruimte. 

De LG OLED55C8 komt ook deze test zonder kleerscheuren door. Als we puur kijken naar de kleurafwijkingen, zien de dE ICtCp waarden die gemiddeld uitkomen op 2,22, nemen we daar eventuele fouten in helderheid bij, dan stijgt dat naar 5,57.

LG OLED55C8P


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate LG OLED55C8P

LG OLED55C8P

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS
Niet verkrijgbaar
0