Asus RoG GeForce RTX 2080 Ti Strix OC review

53 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Verbeterde MaxContact-koeler
 3. 3. Custom PCB en specificaties
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark
 6. 6. Benchmarks: Assassin's Creed Origins (DX11)
 7. 7. Benchmarks: Battlefield 1 (DX12)
 8. 8. Benchmarks: F1 2018 (DX11)
 9. 9. Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)
 10. 10. Benchmarks: GTA V (DX11)
 11. 11. Benchmarks: Rise of the Tomb Raider (DX12)
 12. 12. Benchmarks: Total War Warhammer II (DX12)
 13. 13. Hardware.Info Prestatiescore
 14. 14. Geluidsproductie en temperatuur
 15. 15. Stroomverbruik
 16. 16. Duurtest
 17. 17. Performance vs. Quiet mode
 18. 18. Conclusie
 19. 1 besproken product
 20. 53 reacties

Verbeterde MaxContact-koeler

Zoals gezegd heeft Asus de MaxContact-koeler van de GTX 1080 Ti Strix als uitgangspunt genomen voor zijn nieuwe generatie RTX-videokaarten. Dat is wat ons betreft een slimme keuze, want die behoorde destijds al tot één van de meest potente koelers onder de custom modellen van de diverse videokaartfabrikanten. Ons enige puntje van kritiek was toen dat de standaardinstelling van de fans wel erg gericht was op het koel houden van de kaart, waardoor hij eigenlijk nog stiller had kunnen zijn dan in de praktijk het geval was. Dat heeft Asus op diverse manieren aan proberen te pakken.

Daar komt bij dat de nieuwe generatie Nvidia-gpu's aanmerkelijk meer verbruikt dan de vorige; de relatief beperkte voordelen van het verbeterde 12nm-proces zijn niet genoeg om het meerverbruik van de extra rekenkernen op de vangen. Ook het gddr6-geheugen van de Turing-kaarten verbruikt aanmerkelijk meer dan het gddr5(x) dat werd gebruikt voor de Pascal-generatie. Er moet dus meer warmte worden afgevoerd, waarbij Asus zichzelf ook nog eens ten doel stelde om de nieuwe kaart stiller te maken dan de vorige - dat vergt geen halve maatregelen.

Groter koelblok en nieuwe fans

Een truc die altijd werkt voor betere warmteafvoer, is het vergroten van het koeloppervlak. Door de kaart een stukje dikker te maken (2,7 in plaats van 2,5 slot) en de koelvinnen wat langer te maken, heeft Asus het totale koeloppervlak met ruim 20% weten uit te breiden. Het aantal heatpipes is met zes stuks gelijkgebleven en net zoals bij de vorige generatie vindt de warmteoverdracht plaats via een baseplate, die Asus MaxContact noemt en dankzij extra polijsten nog veel vlakker zou moeten zijn dan reguliere heatspreaders, wat het hittetransport efficiënter doet verlopen.

Daarnaast gebruikt de fabrikant ook een nieuw type fans, die het 'Axial-tech' noemt. Het belangrijkste verschil is dat de ventilators aan de buitenkant volledig gesloten zijn. Uit nader onderzoek bleek namelijk dat een deel van de geluidsproductie afkomstig was van turbulentie, doordat de luchtstroom niet soepel over de hoekige shroud van de Strix-kaarten voortbewoog. Door het afsluiten van de buitenkant van de fans wordt de airflow volledig het koelblok in - waar hij voor bedoeld is - geforceerd.

De nieuwe fans moeten volgens Asus 27% meer airflow en zelfs 40% meer statische druk genereren dan de oude wing-blade fans. Dat laatste is vooral van belang als de luchtstroom door een obstakel moet bewegen, zoals bij een koelblok uiteraard het geval is. Daarnaast hebben de ventilators een IP5X-certificering voor stofdichtheid. In de fans zit een sleeve-bearing, waarvoor volgens Asus is gekozen omdat dit type lagers minder last heeft van bijgeluiden. Kogellagers hebben doorgaans echter een langere levensduur.

Verder is het nog noemenswaardig dat de videokaart is versterkt met een volledig metalen frame, dat doorzakken van de kaart onder zijn eigen gewicht moet voorkomen of op z'n minst verminderen. Het frame is bevestigd aan zowel de backplate als aan het, overigens volledig zwart gespoten, I/O-shield met alle monitoraansluitingen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus RoG Strix GeForce RTX 2080 Ti OC 11GB

Asus RoG Strix GeForce RTX 2080 Ti OC 11GB

 • Nvidia GeForce RTX 2080 Ti
 • 1650 MHz
 • 11264 MB
Niet verkrijgbaar
0
*