Lenovo Transform 2.0: De toekomst van Thinkpad en andere zaken

3 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Thinksmart: Slimme kantoren
  3. 3. Thinkshield: beveiligingsplatform voor Thinkpad-laptops
  4. 4. Nieuwe features: Privacyscherm en 'bespiedbescherming'
  5. 5. De toekomst van Thinkpad
  6. 6. Reacties

Inleiding

Afgelopen donderdag een week geleden presenteerde Lenovo in de haven van New York zijn nieuwste innovaties voor de zakelijke markt en datacenterklanten. De introducties maken deel uit van een ambitieuze toekomstvisie, waarbij Lenovo met zijn brede portfolio van apparaten een centrale rol wil vervullen in het zakelijke segment. Daarmee is dit ook een vooruitblik op hoe Lenovo zich als bedrijf wil ontwikkelen, in een toekomstvisie die ook voor consumenten belangwekkend is.

Sinds vorig jaar houdt Lenovo, net als zijn concurrenten Dell en HP, een jaarlijks evenement gericht op klanten en partners. In een loods aan de rand van Manhattan wierp de Chinese fabrikant vorige week donderdag een blik vooruit op de nieuwste ontwikkelingen in zijn zakelijke portfolio en bracht het zijn bestaande oplossingen aan het voetlicht. Die moeten bijdragen aan wat Lenovo de komende 'Intelligent Transformation' van de industrie noemt, onder invloed van ontwikkelingen als ai, 5G en cloudoplossingen - vandaar de naam van de eendaagse bijeenkomst, 'Transform 2.0'.


Ambitieuze visie

'Transform' zou echter ook kunnen staan voor de noodzaak voor Lenovo om zichzelf te hervormen. Het aan de beurs van Hong Kong genoteerde bedrijf had de afgelopen jaren te maken met behoorlijk wat tegenslag, die werd gereflecteerd in de koers van het aandeel. Dat daalde sinds 2013 met meer dan 50 procent, mede onder invloed van de tegenvallende prestaties van de smartphonedivisie en het Amerikaanse wantrouwen voor Chinese techbedrijven.

Niettegenstaande de malaise maakten de keynotes van onder andere Lenovo-CEO Yuanqing Yang en Executive Vice President Kirk Skaugen een zonnige en zelfverzekerde indruk. Afgelopen juni wist de techgigant weer een kwartaal met winst af te sluiten, dankzij gestegen verkopen en gedaalde kosten. De directeuren danken het aan een nieuwe bedrijfsstructuur, waarbij Lenovo ook in de top schoon schip heeft gemaakt. De datacentertak hervormde vorig jaar al zijn complete productlijn. Door een samenwerking aan te gaan met storageleverancier NetApp - het belangrijkste nieuwtje van de conferentie - heeft de datacentertak van het bedrijf vanaf dit jaar een completer portfolio in huis voor enterprise-klanten.


Lenovo-CEO Yuanqing Yang op Transform 2.0

Volgens CEO Yang bevindt Lenovo zich in een ideale positie om te profiteren van de komende transformatie van de industrie. Het bedrijf is volgens Yang het enige dat over de gehele linie actief is, van smartphones en smart devices voor consumenten tot en met hyperscale datacenters waarin de data van die devices wordt opgeslagen en verwerkt voor ai-doeleinden. Ook op gebied van pc's en tablets voor thuis- en kantoorgebruik zit Lenovo volgens Yang op de eerste rang. Het bedrijf heeft meer dan twintig fabrieken om ze te produceren, waaronder 's werelds grootste laptopfabriek in het Chinese Hefei.

Thinksmart: Slimme kantoren

Naast de laptops, servers en smartphones die het al in het assortiment heeft, wil Lenovo groeien op gebied van IoT-apparaten. We zagen bijvoorbeeld eerder al slimme speakers van het bedrijf voor consumenten, maar ook in de zakelijke markt ziet Lenovo een kans. Daar moeten 'slimme' apparaten werknemers in staat stellen beter samen te werken, flexibeler te zijn en tijd te besparen. In de komende paar jaar wil het bedrijf een brede reeks aan apparatuur gaan leveren voor deze toepassing onder de naam Thinksmart. Daartoe behoren bijvoorbeeld slimme schermen.


Thinksmart Hub 500.

In september vorig jaar kwam Lenovo met de eerste telg in de Thinksmart-reeks: de Thinksmart Hub 500. Het Skype Room Systems-apparaat is, je raadt het al, gericht op kantoren die werken met Skype for Business. Met de hub moet geklungel bij het opzetten van een Skype-verbinding tot het verleden behoren. Door de all-in-one, voorzien van een 360 graden draaibaar 11,6 inch display, moet iedereen snel kunnen beginnen met vergaderen.

De Thinksmart Hub 500 is inmiddels verkrijgbaar, maar op Transform 2.0 liet Lenovo een nieuw model in de reeks zien: de Thinksmart Hub 700. In tegenstelling tot de eerdere Hub beschikt het nieuwe, 'ufo-vormige' apparaat niet meer over een display. In plaats daarvan is het de bedoeling dat je de hub aansluit op een al aanwezige monitor in de vergaderruimte. Vernieuwde speakers, ontwikkeld in samenwerking met Dolby, moeten ervoor zorgen dat de tegenpartij luid en duidelijk overkomt.


Thinksmart Hub 700.

De Hub 700 detecteert door middel van infraroodsensors automatisch wanneer er iemand de vergaderruimte inloopt. Is dat het geval, dan kan de Hub automatisch verbinding leggen met de apparaten van de gebruiker, waarbij ook de monitor in de ruimte wordt ingeschakeld. Het apparaat biedt diverse mogelijkheden voor bedrade en draadloze verbindingen, zodat gebruikers data met het apparaat (en de tegenpartij) kunnen delen.

De twee Hubs draaien op Windows 10 IoT Enterprise. Daarbovenop heeft Lenovo een eigen softwareplatform ontwikkeld. Daarmee kunnen gebruikers gemakkelijk vergaderingen starten in diverse applicaties of afspraken beheren. Kantoorbeheerders hebben naderhand de beschikking over uitgebreide gegevens over het gebruik van de vergaderruimtes. De Hub 700 en het bijbehorende softwareplatform komen in december beschikbaar.

Thinkshield: beveiligingsplatform voor Thinkpad-laptops

Een verbeterde productiviteit kan volgens Lenovo ook neerkomen op een verbeterde beveiliging. In vette rode letters toonde het bedrijf op de keynote het angstaanjagende bedrag van 6 biljoen dollar, dat tegen 2021 gemoeid zou zijn met cybercrime. De fabrikant zegt daartegen "de meest beveiligde apparaten ter wereld" te willen bouwen, iets wat onder de aandacht wordt gebracht doordat alle beveiligingsfeatures die in de Thinkpad-machines worden gestopt voortaan onder de naam 'Thinkshield' door het leven gaan.

Het Thinkshield-platform bestaat uit vier pilaren, genaamd 'data', 'identity', 'online' en 'device'. Onder elke categorie worden vervolgens een aantal beveiligingsopties geschaard die Lenovo's laptops op dat vlak bieden. Die zijn niet altijd exclusief voor Lenovo: onder 'data' benoemt de fabrikant bijvoorbeeld de eigen recovery-software en een service waarbij klanten hun schijven kunnen behouden bij een servicebeurt, maar ook de Bitlocker-encryptie die deel uitmaakt van Windows.

Volgens Lee Highsmith, als Senior Worldwide Competitive Analyst betrokken bij de Thinkpad-lijn, is het unieke aan Thinkshield vooral de benadering die Lenovo kenmerkt op gebied van beveiliging. "Onze aanpak wordt gekenmerkt door security by design" zegt Highsmith. "We hebben een lange geschiedenis van het introduceren van vernieuwende beveiligingsfeatures - zo waren we bijvoorbeeld de eersten met TPM 3.0 en een laptop met vingerafdrukscanner. Niet al onze features zijn dus exclusief, maar we zijn wel vaak de eersten en hebben bovendien de kennis over beveiliging in huis. Thinkshield is voor ons niet zomaar een marketingterm."

De beveiliging van de nieuwe laptops begint met een gecontroleerde productieketen, die in tegenstelling tot bij sommige andere fabrikanten voor een groot deel in handen is van Lenovo zelf. Leveranciers worden aan strenge eisen gehouden middels het trusted supplier program. Highsmith: "Dat betekent dat we zomaar onaangekondigd bij ze kunnen binnenlopen voor een controle. Zo kunnen we er zeker van zijn dat niemand in de productieketen knoeit met de apparatuur."

Om apparaten na aanschaf veilig te houden, belooft Lenovo regelmatige updates voor drivers en software. Bovendien is het partnerschappen aangegaan met verschillende leveranciers van tools die de beveiliging kunnen verbeteren. Op de beurs toonde Lenovo een voorbeeld van de tool 'Wifi Security', geleverd door Coronet. Aan de hand van een filterlijst en een set van 250 kenmerken herkent de software valse Wifi-accesspoints, die netwerkverkeer trachten te onderscheppen doordat ze dezelfde naam hebben als legitieme netwerken. Tegen betaling levert Lenovo ook het sandboxing-programma van Bufferzone of de device management software van MobileIron.


De software van Coronet heeft het valse Wifi-accespoint rechts van de laptop herkend.

Voor authenticatie beschikken de apparaten van Lenovo volgens Highsmith over meer beveiligingsfactoren dan de concurrentie. De laptops van Lenovo controleren aan de hand van maximaal zeven kenmerken de identiteit van de gebruiker met behulp van Intel Authenticate, waaronder locatie, vingerafdruk en gezichtsherkenning. De vingerafdrukscanner, afkomstig van Synaptics, hoeft bovendien geen gevoelige data door te sturen omdat de authenticatie in de reader zelf plaatsvindt.

Nieuwe features: Privacyscherm en 'bespiedbescherming'

Niet alle features van het ThinkShield-platform bestaan al. Een nieuwe functie die Lenovo op Transform 2.0 liet zien is gericht op mensen die op openbare locaties met gevoelige data moeten werken. Met een speciaal privacyscherm, ook wel ‘Thinkpad Privacy Guard’, kun je de kijkhoeken met een druk op de knop aanpassen. De onderstaande fotoreeks laat duidelijk zien wat het effect is: kijk je vanaf de zijkant in het scherm, dan zie je met de privacyfeatures ingeschakeld bijna niks meer van de content op het scherm. Staat de privacymodus uit, dan zijn de kijkhoeken op het oog even goed als een andere laptop met ips-paneel.


'Thinkpad Privacy Guard' aan (boven) en uit (onder).

Een scherm met privacymodus hebben we al eerder gezien: sommige van HP’s nieuwe Elitebooks kun je optioneel laten uitrusten met een zogenoemd ‘SureView’-paneel, zoals gezien in onze eerdere review van de Elitebook 840 G5. Dat bewerkstelligt hetzelfde effect: de kijkhoeken van het ips-display verslechteren zodanig, dat je vanaf de zijkant niet kunt meekijken.

Lenovo’s implementatie is echter anders dan die van HP. Bij de laatste fabrikant wordt het hele scherm lichter gemaakt om de kijkhoek te verkleinen, waar Lenovo het scherm juist donkerder maakt. Tussen lcd en backlight zit een speciale laag die het licht recht naar voren kan focussen of normaal kan doorlaten, waarbij het licht in alle richtingen wordt uitgestraald. Volgens Lenovo is het voordeel van de alternatieve aanpak een duidelijk betere accuduur. Waar HP’s laptops met SureView ingeschakeld een kortere looptijd zouden bieden dan met de privacyfeatures uit, zouden Lenovo-laptops met de eigen privacymodus ingeschakeld juist langer mee moeten gaan, omdat het scherm donkerder wordt. Voordeel van beide technieken is dat je niet altijd met slechte kijkhoeken zit. Het gepruts met de gangbare schermfolies die het effect van slechte kijkhoeken moeten bewerkstelligen is er uiteraard ook niet bij.

Thinkpad Privacy Guard komt als eerste beschikbaar voor de begin dit jaar geüpdatete Thinkpad T480s. Ook op de beurs toonde Lenovo de feature met die laptop. De specificaties van het paneel zijn verder niet echt bijzonder: 1920 x 1080 pixels, een diagonaal van 14 inch en ips-technologie. Het is nog niet duidelijk wanneer je ook andere laptops van Lenovo kunt bestellen met het speciale scherm.

Bespiedbescherming

Op de getoonde Thinkpad T480s zat niet alleen een privacyscherm, maar ook een ander foefje, genaamd ‘Think Privacy Alert': het apparaat herkent wanneer mensen je laptopscherm bespieden. Lenovo heeft daarvoor de infraroodcamera, die je ook in staat stelt snel in te loggen, een extra functie meegegeven. De laptop herkent middels de camera of iemand over je schouder zit mee te kijken. Is dat het geval, dan verschijnt er een icoontje in het beeld om je te wijzen waar de stiekeme meekijker zich bevindt. Het apparaat kan dan bovendien automatisch het privacyscherm inschakelen.


De getoonde T480s-laptop merkt het als iemand je bespiedt door de infraroodcamera boven het display.

Tijdens een korte test op de beursvloer werkte het systeem redelijk goed, al werden we niet altijd meteen herkend wanneer we over de schouder van een medewerker meekeken naar het beeldscherm. Dat kan komen doordat de laptop gezichten nog niet kan herkennen wanneer ze deels worden verborgen door andere objecten. Zo zegt Lenovo nog te werken aan een uitbreiding voor het systeem, waarmee de laptop je ook een seintje geeft wanneer iemand je in de trein of het vliegtuig tussen de stoeltjes door bespiedt. Het huidige systeem werkt daartegen nog niet.

De toekomst van Thinkpad

Hoewel de toekomstvisie van Lenovo veel nadruk legt op software en services, blijft de productie van hardware nog steeds de kern van wat het bedrijf doet, zo wordt diverse malen benadrukt tijdens het event. In de keynote kwamen bijvoorbeeld de recent op de IFA geïntroduceerde Thinkpad X1 Extreme en Thinkpad P1 voorbij. De eerste is Lenovo's krachtigste Thinkpad, de tweede een lichte mobiele workstation. Met die zakelijke machines hoopt Lenovo de concurrentie vooruit te blijven.

"Hoewel sommigen hadden verwacht dat de verkopen in de pc-markt zouden blijven dalen, is de markt gestabiliseerd", zegt Senior Worldwide Competitive Analyst Highsmith. "De pc blijft een stabiel onderdeel van Lenovo’s bedrijfsmodel." De geleverde apparaten moeten wel meebewegen met de nieuwe eisen die de klant stelt. "We moeten ervoor zorgen dat laptops meer gaan werken als je smartphone. In onze nieuwe Thinkpad X1 Carbon zitten bijvoorbeeld vier microfoons en een slimme assistent die altijd aan kan staan. Wat ons betreft gaat dat niet zomaar: je kunt niet gewoon vier microfoons op het apparaat plakken. Je moet goed over de implementatie nadenken."

Ook in andere opzichten zijn de verwachtingen van nieuwe werknemers anders dan die van vorige generaties. "Millenials willen state-of-the art tech gebruiken op het werk. Daarmee is de end-user belangrijker geworden in het ontwerp van apparaten. Bij sommige IT-afdelingen van bedrijven leeft de gedachte dat je gebruikers maar consumentenlaptops moet geven om ze blij te maken. Maar die apparaten hebben bijvoorbeeld weer niet de aansluitingen of de stevigheid die je van een zakelijk model verwacht."


Lenovo Thinkpad X1 Extreme

De vormgeving van Lenovo's Thinkpad-laptops zal dus ook meer consumentenachtig moeten worden. "Daarbij doen we echter geen concessies aan de zakelijke features", zo belooft Highsmith. "Stevig, gemakkelijk te repareren en met een doelmatig ontwerp. We hebben er voor de X1 Carbon nog aan gedacht om de camera in de onderste bezel te stoppen om de schermranden maar zo dun mogelijk te maken, maar we realiseerden ons dat dat een slechte gebruikservaring zou opleveren." Zodoende zit de camera ook bij de nieuwe laptop bovenaan, waarvoor de ingenieurs volgens Highsmith de hele topcover opnieuw moesten ontwerpen.

Highsmith: "We luisteren goed naar de markt, al letten we daarbij op dat we niet zomaar wat uitproberen. We gaan geen technologie in onze Thinkpad-laptops stoppen omdat hij nieuw is." Bij de consumentenseries betoont de fabrikant zich wat experimenteler. Zo liet Lenovo op Transform 2.0 opnieuw de Yoga C630 zien, die in november moet uitkomen als eerste Windows-convertible voorzien van een Snapdragon 850 SoC. Met die chip behaalt het apparaat een geclaimde accuduur van liefst 25 uur.


Lenovo Yoga C630

"Ik vraag me af wat voor meerwaarde een Arm-SoC nu zou bieden in een Thinkpad-laptop", zegt Highsmith. "Een acculooptijd van 25 uur is natuurlijk leuk, maar als je zoiets introduceert, moet je zeker weten dat klanten er ook op een andere manier iets aan hebben." De prestaties van de chip met x86-software zijn op dit moment bijvoorbeeld nog een vraagteken - volgens geruchten maakt de emulatielaag hem tientallen procenten trager, terwijl er ook andere beperkingen gelden.

"De balans vinden tussen innovatie en doelmatigheid is lastig", zegt Highsmith. "We willen enerzijds apparaten maken die onze klanten zeker willen hebben, die als het ware verdwijnen doordat je niks negatiefs opvalt aan het ontwerp. Aan de andere kant moeten we daardoor ook niet achterop raken, relevant blijven. Dat is de reden waarom ik de Thinkpad-lijn zo interessant vind."

0
*