HP Pavilion 15-cw0500nd review: mooie Ryzen laptop met achilleshiel

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Accuduur
 6. 6. Overige testresultaten
 7. 7. Foto's en specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Een laptop met een AMD-processor verkopen, dat was jarenlang alleen weggelegd voor mensen die het marktaandeel van Gazelle en Batavus onder de vissenpopulatie konden laten stijgen. Niet zo gek, want de processorachterstand van het merk was op de mobiele markt zo mogelijk nog groter dan op de desktop. Sinds Ryzen in laatstgenoemd segment de inhaalslag heeft gemaakt, durven de notebookfabrikanten ook af en toe weer een laptop op basis van AMD's nieuwste generaties uit te brengen. Dat levert soms verrassend mooie machines op, zoals de HP Pavilion 15-cw0500nd. Wij voelden deze lichtgewicht 15-inch notebook aan de tand. 

Doorgaans onthouden we ons van oordelen over het uiterlijk van producten, en ook hier zullen we het niet meewegen in de conclusie - maar deze Pavilion is gewoon mooi. HP combineert een zilverkleurige basis met een kap in een bijzonder fraaie tint blauw, waarop het eigen logo trots in glimmend zilver prijkt - helaas al snel omringd door vingerafdrukken, waar dit aluminium wel erg gevoelig voor is. 

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Het is een 15-inch notebook, maar wel een met een heel bescheiden gewicht van amper 1,7 kilo. Ook de dikte valt mee met 1,8 cm. Een machine kortom die je prima mee kunt nemen, en die door zijn grotere scherm qua werkcomfort potentieel een streepje voor heeft op het momenteel zeer populaire 13,3-14 inch segment. Daar komt bij dat het prijskaartje best meevalt, waarover hieronder meer.

Uitvoeringen en prijs

HP heeft voor een notebookfabrikant op zich een vrij heldere segmentering, maar dat gaat vooral op voor de luxere productlijnen. Daar zijn de Envy's en de Spectres nog wel uit elkaar te houden. Voor de massamarkt heeft het bedrijf maar twee smaken, Pavilion en louter een kaal typenummer. Deze notebook op basis van AMD-techniek mag wel de Pavilion naam dragen, maar er zijn honderden (zo niet duizenden) Pavilion 15-modellen. Om die reden plakt men de letter- en cijferbrij -cw0500nd aan de naam vast, en als je echt exact wilt weten welke uitvoering we hebben getest, dan is het de 4PN18EA-editie. Waarvan akte.

We konden zo gauw geen varianten van deze machine achterhalen, wat niet gek is: een AMD-notebook is niet bij voorbaat een succes, dus tien verschillende versies zou het experiment alleen maar duurder maken. 

Ondanks de luxe materialen en uitstraling, heeft HP het prijskaartje bescheiden gehouden. Je koopt deze machine voor pakweg 650 euro, in onze Prijsvergelijker zien we hem ook nog wel voor iets minder. Wat je daarvoor krijgt, lees je in deze review.

In het kort

De HP Pavilion 15-cw0500nd laat goed zien dat laptops op AMD-basis niet meer de achterblijvertjes van de klas zijn. Deze notebook kan in vrijwel alle opzichten gelijke treden houden met de concurrentie op basis van een Intel-chip. Hij heeft één grote makke, en dat is dat de accuduur te kort is in vergelijking met die concurrentie. Dat maakt hem voornamelijk interessant voor wie hem relatief weinig zal meenemen, maar dat is niet de eerste toepassing waar je bij zo'n mooie, lichte notebook aan denkt.

 • Accuduur blijft ver achter op Intel-modellen
 • Matige kleurechtheid en helderheid beeldscherm
 • Hoorbare koeling
 • Zeer goede prestaties
 • Lekker vlotte opslag
 • Uitstekende wifi-voorziening

Constructie en aansluitingen

We noemden het al: de HP Pavilion 15-cw0500nd is overwegend opgetrokken uit aluminium, met alleen een onderzijde van plastic. Die is overigens alleen op de tast van metaal te onderscheiden, want visueel oogt het materiaal hetzelfde. Er zit behoorlijk wat flex in het chasis, je kunt het zonder veel moeite torderen. Dan springt het ook net zo snel weer terug, dus de vraag is hoe ernstig dit is. Dat het gebied onder het toetsenbord een beetje doorveert is storender. Hoe dan ook is het een consequentie van de geringe dikte - dat vergt meer rigide materialen, die te duur zijn om te passen in het prijspunt van deze Pavilion. Kortom, in de drie-eenheid dun, stevig of betaalbaar kan je maximaal met twee van de drie opties thuiskomen.

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Het scharnier van de Pavilion lijkt loopt over bijna de hele achterzijde te lopen, maar feitelijk zijn er twee scharnierpunten - een wat bijzondere constructie loopt van de kap door in een bolling over de achterrand. Het is wat stroef, waardoor de laptop een beetje omhoog komt als je het deksel met een hand optilt. Na een paar centimeter is hij over het dode punt heen, waarna de onderzijde terugzakt en je het scherm verder kunt openen. Duw je het naar de maximale opening, dan duwt het scherm de laptop een klein beetje omhoog.

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Qua constructie is de Pavilion 15-cw0500nd wat ons betreft best geslaagd. Er zijn verbeterpunten, maar de metalen afwerking, de schuin aflopende zijkanten en afwezige scherpe randen (fijn voor de polsen) wekken de indruk van een hoogwaardige laptop, die duurder overkomt dan hij is. Het  lichte gewicht van nog geen 1,7 kilo draagt daar zeker ook aan bij, evenals de dunne randen aan weerszijden van het scherm.

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Aansluitingen

Op een consumentenmodel laptop mag je tegenwoordig niet heel veel meer verwachten van de aansluitingen, zeker niet als het ook nog eens een dun model is. Dat doen wij natuurlijk wel: the dongle life is voor Instagrammende koffiehuisbewoners, wij vinden dat een laptop uit de doos functioneel moet zijn, inclusief aansluitmogelijkheden.

De HP Pavilion 15-cw0500nd biedt in dat opzicht net wat minder dan we zouden willen, maar het kan nog als voldoende worden aangemerkt. Drie keer usb 3.0, waarvan een keer als type-c uitgevoerd en twee keer traditioneel. Verder een bedrade ethernetaansluiting, hdmi 1.4 en een standaard sd-geheugenkaartlezer. Een enkele 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting maakt het assortiment af. Alles zit op redelijk logische plaatsen, prettig is dat voeding (rechts) en hdmi (links) helemaal achteraan geplaatst zijn - dat minimaliseert de kabelbende rond de notebook en benut de lengte van de kabels optimaal voor bewegingsruimte en/of wegwerken.

Missen we iets? Ja, natuurlijk: Thunderbolt 3, hdmi 2.0, een tweede video-uitgang, usb-c met oplaadmogelijkheid en video (de aanwezige poort doet alleen data). Dat zijn echter zaken die je niet gaat aantreffen op een relatief betaalbaar model, en dit mogen we HP dan ook niet aanrekenen.

Toetsenbord, touchpad en scherm

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Het toetsenbord van de HP Pavilion 15-cw0500nd is een chiclet model, met toetsen die als eilandjes door het aluminiumpaneel eromheen steken. Ze hebben gelukkig duidelijk travel, maar de aanslag is wat sponzig en de toetsen liggen niet heel solide op de onderliggende schakelaars - ze wiebelen merkbaar onder de vingers. Dat zorgt voor een wat onevenwichtige type-ervaring. Voor gewoon gebruik geen groot bezwaar, maar de veeltypist wordt hier niet vrolijk van. Wat we wel kunnen waarderen is de witte toetsverlichting, die met een van de gecombineerde functietoetsen is aan en uit te zetten.

Het touchpad is aangenaam glad, maar iets te veel verzonken in het chassis naar onze smaak. Het is goed om de overgang tussen touchpad en inactief metaal te kunnen voelen, maar hier lijkt de nadruk te hebben gelegen op een mooi gepolijst randje. Het touchpad is geen Precision-gecertificeerd exemplaar, dus mogelijk wat beperkter qua bewegingscommando's dan de modellen die dat wel zijn. Ook al is het niet het beste touchpad ooit, in de praktijk is er prima mee te werken.

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Beeldscherm

HP rust de Pavilion 15-cw0500nd uit met een mat 15,6 inch scherm met links en rechts modern dunne randen. Het is een paneel op basis van ips-techniek, wat in theorie mooie kijkhoeken en kleurweergave kan betekenen. De resolutie is 1920x1080 pixels, oftewel full hd - we verwachten niet anders anno 2018. Daarmee komt de pixeldichtheid neer op 141 ppi, wat betekent dat oudere ogen wellicht baat hebben bij enige softwareschaling - HP dan wel Windows kiezen zelf voor 125% direct uit de doos.

Beeldscherm testresultaten

Zoals altijd testten we het scherm met onze X-rite i1 Display Pro colorimeter, waarbij de CalMAN 2018 software van Spectracal voor het uitlezen zorgde. Helaas worden we niet heel vrolijk van de uitslagen, want het scherm in de HP Pavilion 15-cw0500nd is niet alleen in vergelijking met de modellen in vergelijkbaar geprijsde concurrenten niet heel goed, maar ook op zichzelf beschouwd niet.

Om met het positieve te beginnen: het contrast pakt mooi uit op ruim 1300:1, dankzij een nette zwartwaarde. Hiervan kan je echter alleen binnenshuis genieten, want de maximale helderheid is hooguit voldoende om in de schaduw buiten nog wat te kunnen aflezen van het beeldscherm. In de volle zon is het onleesbaar. Daar komt bij dat de kleurafwijking erg hoog is, en de kleurweergave door de zeer beperkte kleurruimte alleen als flets en mat te omschrijven valt. De verzadiging is veel te laag, waardoor er een grauwsluier over het beeld hangt. Het mooi neutrale wit is dan wel weer positief - maar het zou fijn zijn als de kleuren wat minder op grijstinten leken.

Helaas is dit eerder regel dan uitzondering bij laptops, zeker in het segment onder de 1000 euro, al zien we ook daarboven genoeg matige exemplaren. Maar toch, in de vergelijking met 13 andere vergelijkbaar geprijsde modellen komt deze HP niet heel florissant naar voren.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

Het meest bijzondere aan het binnenwerk hebben we al vermeld: de HP Pavilion 15-cw0500nd heeft een processor van AMD als kloppend hart, in plaats van een van Intel. Het is een Ryzen 2500U, een model met vier rekenkernen dat draait op 2 GHz met een turbo naar 3,6 GHz. Daarmee is hij in theorie een tegenhanger van de Intel Core i5-8250U, die werkt op 1,6 GHz met een turbo naar 3,4 GHz. 

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

Prestaties

Als we kijken naar de vergelijking met de 13 andere nog verkrijgbare notebooks met een vergelijkbare prijs - overigens modellen variërend van 13,3 tot 15,6 inch - dan zien we dat deze HP fier bovenaan prijkt in de test waarbij we kijken naar processorprestaties. Zelfs de Acer Swift 3 met genoemde Core i5 wordt verslagen in de Cinebench benchmark. Alle andere modellen hebben nog een Intel dual-core uit de vorige generatie, en die zijn in vergelijking met de quad-core geweldenaars ronduit zwak.

De HP heeft wel stevige koeling nodig voor deze processor in deze dunne behuizing: het de ventilator is duidelijk hoorbaar, ook gewoon op de Windows desktop. Iets om rekening mee te houden.

Videokaart

In dit segment is een apart videokaart eerder uitzondering dan regel, maar omdat we te maken hebben met een laptop met AMD processor, zijn we stiekem toch een beetje benieuwd: hoe brengt de Vega 8 Mobile Graphics videokaart het er vanaf? We kijken hier even naar de prestaties in de 3DMark Firestrike benchmark.

De concurrentie is voorzien van Intel (U)HD Graphics 620 of zwakker, de in de Intel processors verwerkte gpu. Bij AMD is hij ook geïntegreerd, maar zijn de prestaties wel net wat beter. We moeten dit wel in perspectief plaatsen: 33% sneller dan de nummer twee lijkt heel wat, maar deze score is nog altijd te laag om te duiden op acceptabele prestaties voor moderne games - daarover mag je het pas hebben vanaf pakweg zo'n 5000 punten. We hebben om dit te verifiëren onze gametest gedraaid op de laptop. De resultaten vind je op de productpagina, maar de framerates zijn doorgaans eerder enkel- dan dubbelcijferig. Alleen oude games in lagere resoluties dus, en dan nog moet je niet al te veel verwachten.

Geheugen en opslag

HP voorziet deze Pavilion 15 van 8 GB werkgeheugen, DDR4-2400 verdeeld over twee modules van 4 GB. Dat is een nette hoeveelheid, waarmee je goed vooruit kunt in de meeste toepassingen. Mocht je in de toekomst meer willen plaatsen, dan kan dat - de onderkant is redelijk eenvoudig te verwijderen en het geheugen zit gewoon in twee sodimm-sloten. Een pluspuntje, dat.

Voor de opslag monteert HP een 256 GB grote ssd van Toshiba, de  KBG30ZMV256G. Dat is een eenvoudige pci-express nvme ssd - die dus niet wordt tegengehouden door een goedkope sata-interface. Dat is nog lang niet standaard, en zorgt voor een toppositie in de test waarbij we de prestaties van de opslag meten. Een handvol modellen kan meekomen, ,maar een groot deel van de markt doet het op tweederde van deze snelheid, of nog langzamer. Een prima selectie dus van HP.

Netwerk

Over het bedrade netwerk kunnen we melden dat het er in elk geval op zit en de 1000 Mbit/s standaard aanhoudt - we hebben nog wel eens HP's gezien met Fast Ethernet, en daar wordt niemand blij van. De poort wordt wel aangedreven door een Realtek chipje, dus heel spannend is het niet. Het volstaat echter, en voor normaal gebruik is het prima. 

Belangrijker vinden we de draadloze voorzieningen, hoe zit het daarmee? Ook hier is gewinkeld bij Realtek, in de vorm van een 8822BE adapter, die ook de Bluetooth 4.1 voor zijn rekening neemt. Het is een 802.11ac compatibele adapter, die bovendien in onze tests verrassend goed blijkt te presteren. Niet alleen zien we doorvoersnelheden boven de 200 Mbit/s op de 2,4 GHz frequentie, maar op 5 GHz heeft de Pavilion 15-cw0500nd helemaal vleugels. Goed, we testen in een ideale omgeving (een kooi van Faraday) maar dat betekent wel een level playing field - dat op 5 GHz dus wordt aangevoerd door deze notebook op AMD-basis. Keurig!

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur

Voor een laptop is er één aspect dat misschien wel zwaarder moet wegen in de beoordeling dan alle andere zaken: hoe lang houdt hij het uit op een acculading? Aan de adapter is het immers niet veel meer of minder dan een gestroomlijnde desktop met weinig oog voor ergonomie. We waren zeer benieuwd hoe deze HP Pavilion 15-cw0500nd het zou doen, want AMD heeft geen reputatie hoog te houden op dit vlak - eerder een te compenseren.

Helaas gaat deze notebook weinig doen om een stap in die richting te zetten. Bij lage belasting komen we uit op een gebruiksduur van 4 uur en 36 minuten. Dat was een paar jaar geleden misschien acceptabel, maar nu is het ondermaats - zie de rest van het testveld, en dan ook in het bijzonder de Acer Swift 3 met quad-core processor (de SF314-52-58PR). Bij zwaardere belasting in PCMark komen we uit op 3 uur en 3 minuten, wederom een waarde die enige jaren terug zou hebben overtuigd, maar nu niet meer. Dat is ook omdat de prestaties fiks terugvallen onder belasting werkend op de accu, in vergelijking met werkend op netspanning. Op de volgende pagina is te zien dat in dat laatste scenario deze HP met Ryzen 2500U aardig gelijke tred kan houden in PCMark8 met de Acer Swift 3 met Core i5-8250U - maar zoals hieronder te zien is dat beslist niet meer het geval bij werking op de accu.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de HP Pavilion 15-cw0500nd. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de HP Pavilion 15-cw0500nd.

Algemeen
 
MerkHP
ProductnaamPavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)
Productcode4PN18EA#ABH
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieAMD Ryzen 5
Processor typeAMD Ryzen 5 2500U
Processor klokfrequentie2 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.6 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit8 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten2
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid141 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeAMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Videogeheugen1 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Beschikbaar opslaggeheugen196.7 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productKBG30ZMV256G TOSHIBA
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
Optische drive merk/product
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterRealtek PCIe GBE
LAN snelheid1000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterRealtek 8822BE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.1
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)2
USB 3.1 Gen1 (Type-C)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)3
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)0
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)40 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1690 gram
Afmeting - Breedte36 cm
Afmeting - Diepte24.5 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.8 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm56293
3DMark - Cloud Gate6378
3DMark - Cloud Gate Graphics7492
3DMark - Cloud Gate Physics4195
3DMark - Fire Strike1338
3DMark - Fire Strike Graphics1462
3DMark - Fire Strike Physics6087
3DMark - Fire Strike Combined478
3DMark - Fire Strike Extreme663
3DMark - Time Spy463
3DMark - Time Spy Graphics522
3DMark - Time Spy CPU1885
Cinebench R15 - Single135
Cinebench R15 - Multi589
PCMark 7 - PCMark Score6223
PCMark 7 - Lightweight Score4752
PCMark 7 - Productivity Score5578
PCMark 7 - Entertainment Score3926
PCMark 7 - Creativity Score8266
PCMark 7 - Computation Score10108
PCMark 7 - System Storage Score5635
Opstarttijd14.7 sec.
PCMark 8 v2 - Home3204
PCMark 8 v2 - Creative3146
PCMark 8 v2 - Work3114
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5005
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth309.76 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive208.17 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send209.91 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive569.25 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send617.12 Mbit/s
Geekbench4 - Multi10141
Geekbench4 - Multi crypto8742
Geekbench4 - Multi integer11254
Geekbench4 - Multi float12460
Geekbench4 - Multi memory4506
Geekbench4 - Single3721
Geekbench4 - Single crypto4979
Geekbench4 - Single integer3467
Geekbench4 - Single float3729
Geekbench4 - Single memory(33)3965
Geekbench4 - OpenCL34162
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle9.7 W
Browser accutest - 180 cd/m2276 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2183 min.
PCMark Creative (Accu)2449
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6568 K
Helderheid wit213.24 cd/m²
Helderheid zwart0.16 cd/m²
Contrast1332.8 : 1
Gamma2.18
Gamma (afwijking van 2,2)0.02
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.87
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)6.59
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)13.54
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)3.93
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)7.9
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)4.71
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)6.8
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)1.7
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)4.16
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)6.15
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)16.23
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)4.17
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)8.32
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)4.98
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)7.3
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)1.9
Windows Game Benchmarks (2016-2017)
Metro Last Light -1920x1080 - Medium16.5 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - Very High7.5 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Medium6.5 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Very High2.9 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - Low (HD Textures off)15 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - High9 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - Low (HD Textures off)3 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - High2 fps
GTA V - 1920x1080 - Normal27.6 fps
GTA V - 1920x1080 - High10.1 fps
GTA V - 3840x2160 - Normal6.8 fps
GTA V - 3840x2160 - High3.9 fps
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium6 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra5 fps

Conclusie

Dus wat vinden we onder de streep van de HP Pavilion 15-cw0500nd, een heuse designnotebook op basis van AMD-techniek? Er is veel om enthousiast van te worden, laten we dat vooropstellen. HP heeft een fraai chassis gemaakt, met een mooie afwerking. Het is misschien niet het stevigheidsniveau van een twee keer zo dure lichtgewicht, maar die zijn niet voor niets twee keer zo duur. Er is ook veel voor te zeggen dat je zelf nog wat kunt onderhouden in het binnenwerk - de aparte bodemplaat maakt hem ook weer wat minder stijf dan een unibody zou zijn. Hoe dan ook, over smaak kan je twisten, maar deze Pavilion ziet er luxer uit dan het prijskaartje doet denken en ook in de hand komt hij zo over.

Daar komt bij dat het binnenwerk gevuld is met overwegend prima componenten. De AMD processor kan zich qua prestaties prima meten met de populaire quad-core Intel Core i5-8250U en dat is indrukwekkend. 8 GB geheugen is gewoon voldoende en bovendien op te waarderen, en de gekozen ssd is in deze prijsklasse een topper, waardoor de laptop lekker vlot reageert. Bijzonder vermeldenswaard is de uitstekend presterende wifi-kaart.

What's not to like? Helaas een aantal cruciale onderdelen. De luidruchtige koeling moet genoemd worden. Verder, het beeldscherm is typisch voor dit klassement: onderverzadigd en niet erg kleurecht, maar helaas is het ook weinig helder en dat doet de vergelijkbaar geprijsde concurrentie veelal beter. Laat je niet gek maken door ips-labeltjes. Het tweede punt is pijnlijker: de accuwerkduur. Traditioneel een zwak punt van laptops met AMD aan boord, en ook bij de desktop zien we dat het bedrijf op dit vlak gewoon geen gelijke tred houdt met Intel: de processors verbruiken nog altijd (wat) meer. Bij mobiele apparaten is dat sneller zichtbaar, in een kortere accuduur. Op de keper beschouwd is 4 uur gewoon gebruik en 3 uur intensief gebruik niet heel slecht, maar anno 2018 is het onder de maat. Zeker aan zo'n lekker mobiel apparaat doet het afbreuk, en daarmee is de accu de achilleshiel van deze notebook. Beter had HP hem 100 gram zwaarder gemaakt als dat een langere werkduur zou betekenen.

Deze Pavilion lijkt overwegend iets goedkoper dan veel vergelijkbare 15,6 inch modellen op Intel-basis, maar het verschil is niet zó groot, dat we hem een Great Value award kunnen meegeven. Daarvoor zou ofwel het scherm, ofwel de accu beter moeten werken. Het is een enorme vechtmarkt, waardoor de kans groot is dat je ook voor een vergelijkbare prijs een model op basis van de blauwe fabrikant kunt vinden, waarmee je voor de lange termijn toch meer tevreden bent. 

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

HP Pavilion 15-cw0500nd (4PN18EA)

 • Laptop
 • Qwerty
 • AMD Ryzen 5 2500U
 • 8 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • AMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics
 • 256 GB
 • 1690 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*