Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB review: lichtstralen in drievoud

6 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Foto's
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Testresultaten: Geluidsproductie
 7. 7. Testresultaten: Socket 115x
 8. 8. Testresultaten: Socket 2066
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 6 reacties

Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB

De serie Master Liquids met rgb bestaat uit drie uitvoeringen: 120, 240 en 360 mm. Dat komt dus neer op een versie met enkele, dubbele en drie ventilators. Een radiator van 360 mm, dat komt in eerste instantie nogal fors over. Voorheen zou een waterkoeler van een dergelijk formaat in bijna geen behuizing goed hebben gepast. De afgelopen jaren zien we echter de 5,25" bays gestaag verdwijnen in nieuwe kasten, en dat komt omdat dvd- en bluray-drives door de meeste mensen nagenoeg niet meer gebruikt worden. Dat schept ruimte aan de voorzijde voor een grote radiator. Qua koelcapaciteit kan je momenteel niet veel groter dan dit krijgen, zonder de stap naar custom waterkoeling te maken.

Addressable RGB met 12 leds

Het koelblok van de Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB valt op door zijn addressable rgb leds, waarvan er 12 stuks zijn geplaatst. De lichteffecten daarvan zijn te zien door het zeshoekige logo van Cooler Master, en rondom de ring aan de voorkant. Omdat langs de buitenste rand gekozen is voor glanzend glasvezel als materiaal, vallen de lichteffecten van de rgb-leds extra goed op.

Cooler Master Masterliquid ML360R RGB

Slimme pomp en cold plate

Binnenin het koelblok van de MasterLiquid is de waterpomp verwerkt. Cooler Master heeft gekozen voor een dual chamber ontwerp, waarmee de koelprestatie en warmteafvoer hoger moeten zijn. Bovendien stelt Cooler Master dat zijn cold plate op deze koeler maximaal contact met het water maakt doordat de koelvinnetjes erg dun zijn gemaakt, en er zo meer naast elkaar passen. Er is een drie-fasige motor gebruikt om zo stil mogelijk zijn werk te kunnen doen. De slangen van het koelblok naar de radiator zijn dubbellaags uitgevoerd voor een betere bescherming en hebben aan de buitenkant bovendien nog een sleeve gekregen.

Verder is meldenswaardig dat de deksel op het cpu-koelblok afneembaar is, en er met een 3D-printer zelf een andere versie voor valt te maken. Via de website van Cooler Master is er basisbestand te downloaden dat gebruikt kan worden om een eigen ontwerp op te plaatsen.

De volledig addressable rgb leds komen we niet alleen bij het cpu-blok tegen, maar ook in de ventilators die Cooler Master meelevert met de set. Dit zijn drie 120 mm-exemplaren, en met dit aantal is de kleurenregenboog nog net wat overweldigender dan met twee fans. Het aansturen van al deze rgb-functionaliteit maakt Cooler Master wat makkelijker door een 3-naar-1 rbg-splitter en een rgb-controller mee te leveren.

Dradenfestijn

De meegeleverde rgb-controller moet bedraad verbonden worden met de rgb-fans en kan middels usb verbonden worden om ook met Cooler Master's Lighting Control aangestuurd te worden. Het nadeel van deze oplossing is dat er een behoorlijke wirwar aan kabels kan ontstaan, dat niet alleen qua installatie een uitdaging kan vormen, maar ook bij het netjes wegwerken ervan voor wat hoofdpijn kan zorgen.

Cooler Master Masterliquid ML360R RGB

Compatibiliteit

De lijst met ondersteunde sockets van de MasterLiquid ML360R RGB is groot, maar niet extreem. Uiteraard zijn er de courante Intel 115x en AMx sockets van AMD, maar ook Intels grotere socket 1366, 2011 en 2066 zijn mogelijk. Helaas ontbreken socket SP3 en TR4, waardoor de 360mm waterkoeler niet officieel in combinatie met een Ryzen Threadripper gebruikt kan worden.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Great Value Cooler Master Masterliquid ML360R RGB

Cooler Master Masterliquid ML360R RGB

 • Socket 115x
 • Socket 1200
 • Socket 2011/2066
 • Socket AM4
 • 1480 gram
 • 120 mm
 • 360 mm

€ 132,04

3 winkels
0