Windows 10 October 2018 Update (1809) review

66 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Donker thema Windows Verkenner
 3. 3. Opvolger voor Snipping tool
 4. 4. Verbeterde zoekfunctie
 5. 5. Klembordgeschiedenis
 6. 6. Updates voor Edge-browser
 7. 7. Synchronisatie met je telefoon
 8. 8. Geïntegreerd SwiftKey-toetsenbord
 9. 9. Volume-controls in Game bar
 10. 10. Geluidinstellingen naar Settings-app
 11. 11. Overige wijzigingen
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Het is weer tijd voor de grote, halfjaarlijkse Windows 10-update! Vanaf vanavond om 19.00 uur kun je de Windows 10 October 2018 Update (versie 1809) installeren, als opvolger van de April 2018 Update van dit voorjaar. Microsoft heeft weer een hoop nieuwe features en verbeteringen opgenomen in de October 2018 Update voor zijn OS - in dit artikel vind je alles wat er nieuw is!

Met de April 2018 Update deed Microsoft het wat rustiger aan qua nieuwe features, maar de rommelig verlopen uitrol zorgde toch nog voor een hoop publiciteit. De update werd namelijk uitgesteld door een op het laatste moment ontdekte bug. In deze nieuwe October 2018 Update vinden we meer nieuwe features, waarvan een aantal ongetwijfeld gewaardeerd zal worden door productieve power-users.

De October 2018 Update betreft versie 1809 van Windows 10 en heeft buildnummer 17763.1. Deze build wordt al sinds 18 september getest door deelnemers van het Windows Insider-programma, maar wordt vanaf vandaag gefaseerd verspreid onder alle Windows 10-gebruikers via Windows Update.

Direct de Windows 10 October 2018 Update installeren

De gefaseerde uitrol van de Windows October 2018 Update betekent dat je deze mogelijkerwijs niet direct aangeboden krijgt. Wil je meteen aan de slag met alle nieuwe features van deze grote update, dan kun je hem ook handmatig installeren.

De makkelijkste wijze is om handmatig te controleren op updates in Windows Update. De volledige uitrol start echter pas volgende week dinsdag 9 oktober. Krijg je de update nu nog niet direct aangeboden, dan kun je hem geforceerd installeren via de Update-assistent (klik bovenaan de pagina op Update nu). Op dezelfde link vind je ook de Media Creation Tool (klik daarvoor op Hulpprogramma nu downloaden), waarmee je een .iso-bestand of usb-stick met de nieuwste Windows-versie kunt maken.

Donker thema Windows Verkenner

Al sinds de Anniversary Update kon je in Windows 10 een donker thema instellen, zodat vrijwel alle meegeleverde apps en de Instellingen een zwarte achtergrond met witte letters kregen. Een van de ingebakken programma's die zich nog niet aanpaste aan deze Dark mode is de Windows Verkenner, maar vanaf de October 2018 Update is dat eindelijk wel het geval. Niet iedereen op het internet is een even grote fan van hoe Microsoft dit heeft geïmplementeerd, maar voor liefhebbers van donkere interfaces is het zonder meer een stap vooruit. Oordeel zelf:

Hier en daar vind je nog meer designveranderingen in het OS. Als onderdeel van de Fluent Design-filosofie van Microsoft zijn bijvoorbeeld de vensterranden minder opvallend gemaakt. Een andere functionele wijziging in de Verkenner is overigens een uitbreiding van het contextmenu, het menuutje dat opent als je rechtsklikt in de Verkenner. Daarmee kon je reeds een PowerShell-venster in de huidige map openen (houd hiervoor shift ingedrukt tijdens het klikken), maar een soortgelijke functie is er nu ook om een Linux-shell te starten. Sinds de Anniversary Update zit er immers een Bash-omgeving in Windows 10.

Opvolger voor Snipping tool

Screen Sketch werd oorspronkelijk toegevoegd aan de Anniversary Update als nieuwe feature voor stylusgebruikers, maar moet de oude Snipping tool (Nederlands: Knipprogramma) op termijn volledig gaan vervangen. Als je in de October 2018 Update de oude tool opent krijg je dan ook een melding in beeld dat er een nieuwer alternatief is, al kun je de Snipping tool nog gewoon gebruiken zoals altijd.

De nieuwe app vind je in het startmenu onder de naam Screen Sketch, wat in het Nederlands is vertaald als 'Knipsel en aantekening'. Je kan er direct of na afloop van een timer (3 of 10 seconden) een screenshot mee maken, naar wens van een deel of het volledige scherm. De standaard toetscombinatie om de nieuwe tool op te roepen is Windows+Shift+S, maar in de Instellingen kun je de actie ook koppelen aan het indrukken van de achterzijde van een Surface Pen of de printscreen-knop op je toetsenbord.

Het voordeel van Screen Sketch is dat je na het maken van een screenshot direct kan bijsnijden en tekenen. Voor het trekken van rechte lijnen is er een handige liniaal ingebouwd. Zowel opslaan als .png, kopiëren naar je klembord als delen behoren tot de mogelijkheden om je screenshot te versturen.

Verbeterde zoekfunctie

Microsoft heeft in de nieuwe Windows 10-update eindelijk een verbetering doorgevoerd waar veel om werd gevraagd, namelijk een beter werkende zoekfunctie. Het concept is hetzelfde (druk op Start of de Windows-knop op je toetsenbord en begin met typen), maar het resultatenvenster is nu een stuk breder om extra informatie weer te kunnen geven over de gevonden bestanden en programma's.

Zoek je naar Word, dan krijg je bijvoorbeeld direct een aantal recent geopende documenten in beeld. Is het resultaat een lokaal opgeslagen foto, dan krijg je direct een thumbnail en de datum waarop de afbeelding voor het laatst is bewerkt te zien. Zoek je op een naam, dan kun je bij het contactresultaat met één klik een e-mail naar die persoon openen.

Verder viel ons op dat de zoekfunctie een stuk accurater werkt. Misschien ken je het: je zoekt op 'Rekenmachine', krijgt het resultaat in beeld, maar zodra je de laatste letter intikt en op enter wil drukken, verdwijnt de gevonden app als sneeuw voor de zon. Backspace je het laatste karakter, dan vond Windows 'm opeens wel weer. Op dergelijke rariteiten hebben we de vernieuwde zoekfunctie tijdens onze test niet kunnen betrappen.

Klembordgeschiedenis

Het klembord - de virtuele locatie waar je naartoe kopieert of knipt en van plakt - kent in Windows al jaren een vrij simpele implementatie. Microsoft heeft in de Windows 10 October 2018 Update diverse nieuwe features ingebouwd die het clipboard uitgebreider en nuttiger maken. Je klembord heeft nu een geschiedenis, waardoor je niet langer je vorige gekopieerde tekst kwijt bent als je iets anders kopieert.

Als je wil, kan je het klembord zelfs laten synchroniseren met andere Windows-apparaten die op hetzelfde Microsoft-account zijn ingelogd. Zo kun je bijvoorbeeld iets kopiëren op je desktop om het ergens te plakken op je laptop, zonder dat je jezelf een e-mail moet sturen.

Je opent de klembordgeschiedenis met de sneltoets Windows+V - als je dat voor het eerst doet, moet je eerst expliciet toestemming geven voor het bijhouden van die geschiedenis. Standaard staat het dus niet aan, wat ook geldt voor de synchronisatie naar je account. Die is overigens beperkt tot tekst en afbeeldingen - je kunt geen heel grote bestanden overzetten op deze wijze.

Updates voor Edge-browser

Nieuwe versies van de Edge-browser zijn nog altijd gekoppeld aan de releases van grote Windows-updates. Ook de October 2018 Update brengt daarom de nodige nieuwe features voor Microsofts browser met zich mee. De meest in het oog springende wijziging is de herindeling van de menu's. Nu er in de afgelopen updates steeds meer functionaliteit was toegevoegd, waren die namelijk een behoorlijk zootje geworden.

Als je het hoofdmenu van Edge opent door op de drie puntjes rechtsbovenin te klikken, zijn alle functies nu voorzien van een icoontje. Zo is in één oogopslag duidelijker wat er wordt bedoeld. Klik je onderin door naar de settings, dan krijg je nu een breder scherm dat is opgedeeld in vier tabbladen: Algemeen, Privacy en beveiliging, Wachtwoorden en automatisch invullen en Geavanceerd. Het is daarmee een stuk intuïtiever geworden om een bepaalde instelling te vinden.

Er zijn ook nieuwe functies in de instellingen. Zo kun je kiezen of uit zichzelf afspelende media moeten worden geblokkeerd totdat je erop klikt. Daarnaast heeft Microsoft de leesweergave en de ingebouwde pdf-lezer aangepakt, die nu sneller moet werken en meer opties geeft als je een pdf wil printen. Het was voorheen bijvoorbeeld nog niet mogelijk om een schaal te kiezen; dat kan nu wel. Edge is de standaard pdf-lezer in Windows 10, maar het icoontje van pdf's in de Verkenner is nu niet langer het logo van de browser, zodat je direct weet dat je met een pdf-bestand te maken hebt.

Ten slotte krijg je nu een overzichtje van je meest bezochte websites als je rechtsklikt op het Edge-icoon in je taakbalk - de echte Windows-kenners zullen dit kennen als de jumplist. Ditzelfde overzichtje wordt ook getoond als je Edge opzoekt via de eerder besproken nieuwe zoekfunctie.

Synchronisatie met je telefoon

Nieuw in de Windows 10 October 2018 Update is de Jouw telefoon-app, die samenwerkt met de Your Phone Companion voor Android (versie 7.0 en nieuwer). Als je je smartphone en Windows-pc aan elkaar linkt, kun je onder meer sms'en vanaf je pc. Dit integreert netjes in de berichten-app van je telefoon, zodat je ook bij je sms-geschiedenis en contacten kunt. Je moet de companion-app eerst expliciet toestemming geven voordat je dit kunt gebruiken.

De app bevat tevens een functie om foto's van je telefoon te bekijken en eventueel te downloaden. Naar verluidt wordt er ook gewerkt aan het weergeven van je telefoon-notificaties op je lap- of desktop, maar dat zit vooralsnog niet in het programma. Wel kun je eenvoudig een link delen naar je pc, bijvoorbeeld als je iets tegenkomt op je smartphone en dat op een groter scherm wil bekijken. Hiervoor deel je de link naar 'Doorgaan op pc', dat in de lijst met apps waar je naar kunt delen staat. Je kiest dan een pc en binnen enkele seconden opent de website op je Windows-apparaat.

Geïntegreerd SwiftKey-toetsenbord

Het is alweer tweeënhalf jaar geleden dat Microsoft de populaire toetsenbord-app SwiftKey overnam, maar pas nu verschijnt de tiktechnologie in Windows 10. Het touch-toetsenbord biedt vanaf de October 2018 Update geavanceerde autocorrectie en suggesties aan. Ook is er SwiftKey-technologie geïntegreerd in de swipe-functie, waarmee je tekst kan invoeren door met je vinger over het keyboard te slepen.

SwiftKey is één van de meest gewaardeerde toetsenborden voor Android - veel gebruikers roemen de slimme, op AI gebaseerde tekstvoorspellingen. Wie in het Nederlands typt, heeft vooralsnog echter pech: SwiftKey in Windows 10 werkt op dit moment alleen in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees en Russisch.

Volume-controls in Game bar

Sinds enige tijd bevat Windows 10 een Game bar, die in deze release van het besturingssysteem een nieuw uiterlijk en wat nieuwe functionaliteit krijgt. In eerdere Insider-previews konden hardwareliefhebbers hun lol op met het uitgebreide on-screen display, dat onder meer een framerate-grafiek en het actuele cpu-, ram- en vram-gebruik weergaf. In deze uiteindelijke versie is die functionaliteit echter weer verdwenen - de enige reden die Microsoft daarvoor geeft, is 'to re-evaluate the best possible approach going forward and work on giving you a great gaming experience on your PC'.

Een verbetering die wel terug te vinden is in de October 2018 Update, is dat je nu direct audio-apparaten (waarover op de volgende pagina meer) kunt bedienen vanuit de gamebalk. Zo kun je makkelijk het output-apparaat wisselen (bv. van je speakers naar je headset) of je microfoon dempen.

Ten slotte is het nog vermeldenswaard dat Focus Assist, waarmee onbelangrijke meldingen tijdelijk worden verborgen als je aan het gamen bent, nu ook werkt in OpenGL- en Vulkan-spellen. Voorheen werden alleen DirectX-gebaseerde games herkend.

Geluidinstellingen naar Settings-app

De Instellingen-app als opvolger voor het Configuratiescherm is tegenwoordig vrijwel compleet en steeds meer oude schermen verdwijnen dan ook uit Windows 10. Eén van de laatste zaken waarvoor je tot nu toe nog altijd de klassieke interface in moest duiken, was het aanpassen van het geluid. Alle instellingen die met audio te maken hebben, zijn in de Windows 10 October 2018 Update in de Instellingen-app te vinden.

Naast dat alle settings nu een moderne facelift hebben gekregen, heeft Microsoft ook een aantal functionele wijzigingen gedaan. Zo kun je audio-apparaten nu zelf een naam geven, wat handig is als je headset of microfoon standaard een weinig descriptieve naam doorgeven aan je besturingssysteem.

In de Creators Update werd ondersteuning voor surroundemulatie via Dolby Atmos toegevoegd als betaalde optie naast het gratis Windows Sonic. In deze update komt daar nu ook DTS:X bij, een relatief nieuw concurrerend formaat.

Overige wijzigingen

Naast de grotere wijzigingen die we op de voorgaande pagina's hebben besproken, zijn er ook nog talloze kleinere wijzigingen doorgevoerd in de Windows 10 October 2018 Update. Een selectie daarvan sommen we hieronder op.

 • Foto's met de extensie .heif (o.a. gebruikt door iPhones) kunnen nu worden getoond in de Verkenner. Ook kun je de metadata van die foto's aanpassen.
 • In de Instellingen vind je onder Beeldscherm een nieuwe pagina 'Windows HD Color', met daarin alle relevante settings voor wie een hdr-monitor of -tv gebruikt.
 • Slim opslaan biedt nu de opties om oude Windows-versies automatisch te verwijderen en enige tijd niet gebruikte OneDrive-bestanden alleen online beschikbaar te maken als je schijfruimte tekort komt.
 • Je ziet het accupercentage van ondersteunde bluetooth-apparaten in de settings, zoals veel moderne smartphones dat ook weergeven.
 • Het overzicht van verbruikte mobiele data op apparaten met lte maakt nu onderscheid tussen roaming en verbruik in eigen land.
 • De nieuwe regio-instellingen maken het mogelijk om andere formaten (bv. tijd- en datumnotatie) te gebruiken dan gebruikelijk voor de ingestelde regio.
 • Naast volledige schaling kun je onder Beeldscherm nu ook alleen teksten groter maken.

 • Windows 10 gebruikt vanaf deze release machine-learning om ervoor te zorgen dat updates alleen worden geïnstalleerd als je langere tijd weggaat bij je pc, en niet als je alleen even een kop koffie pakt.
 • Het is na de set-up niet langer nodig om een monitor aangesloten te hebben als je een Mixed Reality-headset gebruikt.
 • Antivirusprogramma's moeten vanaf deze release beveiligde processen gebruiken om als zodanig herkend te worden door het Beveiligingscentrum.
 • Lettertypen kunnen nu zonder administratorrechten worden geïnstalleerd voor de huidige gebruiker.
 • Ruim 150 emoji's zijn toegevoegd of bijgewerkt dankzij de update naar Unicode 11.
 • Kladblok (Notepad) ondersteunt nu regeleindes van in Linux of macOS gemaakte bestanden, kan zoeken-en-vervangen met 'wrap-around' en kan regelnummers weergeven. Ook is er ondersteuning toegevoegd voor in- en uitzoomen, direct op een selectie zoeken via de rechtermuisknop en het vorige woord verwijderen met ctrl+backspace.

 • De register-editor (regedit) toont nu suggesties tijdens het typen, zodat je niet het volledige adres hoeft in te voeren.
 • Het stroomverbruik per programma is toegevoegd aan de detailweergave van Taakbeheer.
 • Je kunt mappen van Start-iconen een naam geven.
 • Er worden notificaties getoond als de accu van je bluetooth-apparaat bijna leeg is en als een programma heeft geprobeerd om je microfoon te gebruiken, maar het daar geen rechten voor had.
 • Het tonen van app-aanbevelingen staat standaard uitgeschakeld.
 • Als je een externe videokaart hebt aangesloten, kun je die 'veilig verwijderen' net zoals usb-opslagmedia. Als er nog games of andere programma's op de externe gpu draaien, krijg je daar een melding van zodat je ze kan sluiten.
 • Windows Defender heet nu simpelweg 'Windows-beveiliging' (of 'Windows Security').

Conclusie

Waar Microsoft het bij de vorige update even rustig aan deed, zit de Windows 10 October 2018 Update weer bordevol nieuwe features. Power-users zullen waarschijnlijk vooral de verbeterde zoekfunctie en het uitgebreide klembord weten te waarderen, maar ook gebruikers van de Edge-browser staan zeker niet in de kou.

Andere grote aanpassingen, zoals de dark mode voor de Verkenner en de mogelijkheid om vanaf je Windows-pc te sms'en via je telefoon, zullen meer specifieke groepen gebruikers aanspreken. Gebruik je een Windows-laptop of -tablet met touch, dan is de komst van SwiftKey naar het schermtoetsenbord goed nieuws, al blijft het voorlopig nog wachten op ondersteuning voor de Nederlandse taal.

De enorme lijst van kleine aanpassingen op de vorige pagina toont wel aan dat er voor een ieder ook wel kleine nieuwe handigheidjes in de October 2018 Update zitten, die specifieke functies of workflows soms een stuk praktischer en sneller maken. Dat betekent echter niet dat Microsoft klaar is. Er zijn al een aantal wijzigingen bekend die deze 1809-versie van Windows 10 nog niet hebben gehaald, maar die we hopelijk wel in de volgende grote update (rond april 2019) terug gaan zien. Daaronder is Sets, oftewel de mogelijkheid om meerdere exemplaren van desktopprogramma's in een soort tabbladen te draaien. Ook zullen Sticky Notes kunnen worden gesynchroniseerd met Android- en iOS-apparaten.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

106,95 €

10 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

142,75 €

10 winkels
0
*