Google Home Mini / Max review: Googles slimme speakers eindelijk naar Nederland

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Google Home: de allrounder
 3. 3. Google Home Mini: klein maar fijn
 4. 4. Google Home Max: ultiem qua geluid én prijs
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

De kogel is door de kerk: vanaf vandaag zijn ze te pre-orderen en op 24 oktober begint Google in Nederland met de verkoop van haar Google Home en Google Home Mini slimme speakers. Uiterlijk op die dag moeten de speakers ook Nederlands spreken en vooral: verstaan. Nu al zijn er de nodige Nederlandse en Belgische webshops die de apparaten via grijze import verkopen en ook zo’n buitenlandse Google Home kun je binnenkort instellen op de Nederlandse taal. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en het verschil tussen de apparaten? Wij legden alvast ons oor te luister bij de originele Google Home, de Google Home Mini én de nieuwste en grootste telg uit de familie, de Google Home Max.


De hele familie: Google Home, Google Home Mini en Google Home Max

Wie op dit moment in Nederland met een Google Home aan de slag wil, zal Engels moeten praten met het apparaat. Gelukkig is dat voor de meeste Nederlanders geen enkel probleem en is het ondanks de andere taal wél mogelijk om lokale antwoorden te krijgen. Staan er files op weg naar Amsterdam? Gaat het vandaag regenen in Amsterdam? Tot hoe laat is de dichtstbijzijnde Jumbo supermarkt open? Je zal het in het Engels moeten vragen, maar je krijgt de juiste antwoorden. Maar goed, dat is dus nog een kwestie van dagen, want Google gaat eindelijk de Nederlandse taal ondersteunen in deze producten.

Wat kun je met een Google Home?

Qua functionaliteit verschillende drie Google Home varianten in principe niets. In alle drie de gevallen hebben we van doen moet een slimme speaker, die je via stemcommando's kunt bedienen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos; uw redacteur van dienst heeft inmiddels ruim een half jaar meerdere Google Homes in huis en nog steeds komt hij geregeld nieuwe trucjes tegen.

Het begint telkens met "Hey Google!" en "Ok, Google!" en daarna wat je van het apparaat gedaan wil krijgen. Hieronder een aantal zaken waar een Google Home handig voor is;

Muziek afspelen

Eerst en vooral zijn de Google Homes natuurlijk speakers en daarmee geschikt voor het afspelen van muziek. Je kunt ermee verbinden via bluetooth en vanuit apps die het ondersteunen kun je muziek ook Chromecasten. Veel handiger is het echter om muziek op te zetten via stemcommando's.

Hey Google, play some music laat Google Home zelf de muziek kiezen, op basis van jouw voorkeuren.

De speakers zijn compatible met zowel Googles eigen Play Music muziekdienst als met Spotify. Heb je bij één van beide een abonnement, dan kun je eenvoudig alle denkbare muziek opzetten. Daarnaast zijn er koppelingen met onder meer TuneIn voor het afspelen van online radiostations. Dit alles maakt dat je bijvoorbeeld kunt vragen; "Hey Google, play Q-Music", "Hey Google, play some music by Armin van Buuren" , "Hey Google, play my afternoon playlist"  of gewoon "Hey Google, play some music", waarbij het apparaat zélf een keuze maakt op basis van je voorkeuren. Sterker nog; het is zelfs mogelijk om commando's als "Hey Google, play the song that goes like 'With the lights out it's less dangerous'" te geven, waarna de Google Home netjes Nirvana gaat spelen. Ben je liefhebber van Nederlandstalige muziek, dan is het zolang de Google Home nog geen Nederlands spreekt wel even behelpen: prettige wedstrijd om in het Engels muziek van Jantje Smit, André Hazes of Marco Borsato te bestellen... Maar goed, dat moet dus eind deze maand verleden tijd zijn!

Via de Google Home app kun je meerdere Google Homes in huis combineren tot een zogenaamde home group en dan wordt muziek synchroon op meerdere Google Homes afgespeeld. "Hey Google, play some popular music om first floor" en je hebt muziek op de hele verdieping.

Timers, reminders en alarmen

De kookwekker mag bij het grofvuil.

Het is in huize Crijns misschien één van de meest gebruikte functies. "Hey Google, set a pasta alarm for 10 minutes" en tien minuten later geeft de Home het aan als de pan met fussilli van het vuur mag. De kookwekker mag bij het grofvuil en juist tijdens het koken, wanneer je druk in de weer bent met pannen, lepels en ander gerei, is het handig wanneer je zo'n commando met je stem kunt geven. Met een Google Home in je slaapkamer kun je ook prima "Hey Google, set my alarm at six" of "Hey Google, wake me up at seven with Radio 1" zeggen. Maar ook andere reminders zijn makkelijk in te stellen: "Hey Google, remind met at three to call my colleague". De reminder krijg je dan ook netjes op je telefoon.

Huis automatisering

Google Home werkt perfect samen met IFTTT

Google Home integreert inmiddels naadloos met 100+ verschillende domoticasystemen, variërend van Philips Hue tot Luxaflex Powerview. "Hey Google, dim living room lights to 20 percent""Hey Google, open all shades", het zijn slechts voorbeelden van hoe je eenvoudig spullen in je huis kunt bedienen terwijl je met andere dingen bezig bent. Is er geen directe ondersteuning voor jouw slimme apparaten? Google Home werkt perfect samen met IFTTT (If This Than That), waarmee je simpel eigen commando's kunt maken en koppelen aan de uiteenlopende diensten die geschikt zijn voor IFTTT.

In de Google Home app kun je verder routines maken, waarmee je meerdere acties tegelijker kunt uitvoeren. "Hey Google, movie time" kun je bijvoorbeeld als commando instellen voor het het sluiten van je gordijnen en het tegelijkertijd dimmen van de verlichting in de woonkamer. Je kunt ook specifieke routines voor 's ochtends en 's avonds instellen. Zo kan "Hey Google, good morning!" resulteren in Google die je vertelt wat je agenda afspraken die dag zijn, hoe het staat met files naar je werk, maar tegelijkertijd ook de gordijnen open doen.


Google Home is compatible met 100+ verschillende Domotica systemen

Feitjes en weetjes

Al vraag je hetzelfde 25 keer, Google blijft enthousiast antwoord geven.

Dat brengt ons op feitjes en weetjes. "Hey Google, do I need an umbrella today?""Hey Google, how's my commute?", "Hey Google, what are the opening hours for Jumbo supermarket?", "Hey Google, what's on my agenda today?", je kunt het zo gek niet bedenken of Google geeft het kloppende antwoord. Goed om te weten: ben je met meerdere mensen in huis, dan kun je Google Home specifieke stemmen laten herkennen, zodat een vraag naar de drukte op de weg naar je werk daadwerkelijk het voor jou correcte antwoord geeft. Al deze dingen kun je natuurlijk prima op je smartphone opzoeken, maar juist dat je middels een slimme speaker dergelijke vragen kunt stellen terwijl je ergens anders mee bezig bent, maakt het zo handig. De Google Home is wat dat betreft als vrijwel onuitputtelijke kennisbron te gebruiken. Je kunt hem inzetten als rekenmachine ("Hey Google, what's 25 times 43?"), voor het opzoeken van al weetjes ("Hey Google, what was the most popular movie of 2017?") of bijvoorbeeld voor vertalingen ("Hey Google, what's fridge in German?"). Al vraag je hetzelfde 25 keer, Google blijft met evenveel enthousiasme antwoord geven.

Google, flip a coin

Mocht je een moment van verveling hebben, dan kun je Google Home ook nog altijd vragen om een mop te vertellen, een liedje voor je te zingen, of juist om een spelletje te doen. Heb je een dilemma waar tussen je niet kunt beslissen? "Hey Google, flip a coin" geeft de uitkomst.

Onze ervaring

De opsomming hierboven is uiteindelijk maar een (kleine) gedeelte van de functionaliteit van Googles slimme speakers en proefondervindelijk vind je steeds meer mogelijkheden. Onze ervaring – uw redacteur van dienst heeft zes Google Homes in huis en is niet de enige Hardware.Info redacteur met slimme speakers – is dat zelfs nu de apparaten nog enkel Engels spreken de ervaring al zeer goed te noemen is en het via je stem bedienen van onderdelen van je huis als snel de normaalste zaak van de wereld wordt én in de praktijk erg gebruiksvriendelijk is. Muziek opzetten met een spraakcommando’s in plaats van in een app, een kookwekker zetten dankzij een spraakcommando terwijl je je handen vol hebt of de gordijnen openen zonder dat je ook maar aan één touwtje handmatig hoef te trekken: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor first world problems, maar bieden een vorm van gebruiksgemak waardoor wij de voorspelling wel aandurven dat de opmars van de slimme speaker nog veel verder zal gaan.

Wie dus aan de slag wil met de Google Assistent in huis heeft bij Google de keuze uit drie modellen met uiteenlopende prijskaartjes. Op de volgende pagina zetten we de verschillen op een rij.

Google Home: de allrounder

De drie modellen van haar slimme speaker die Google beschikbaar heeft zijn naast de originele Google Home de Google Home Mini en de Google Home Max. De standaard en mini bespraken we een tijd terug al een keer uitgebreid in Hardware.Info TV, hieronder terug te zien.

Kwaliteit en volume zijn adequaat voor een muziekje in de keuken.

De originele Google Home heeft een uiterlijk als een vaas, is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is zo’n 10 centimter breed en 14 centimeter hoog. De enige aansluiting van het apparaat is voor de megeleverde stroomadapter, verbinding met je thuisnetwerk gaat via WiFi. Speakers zijn rondom onderin de Google Home verwerkt en om maar meteen met de geluidskwaliteit te beginnen, die is afdoende, vergelijkbaar met de gemiddelde Bluetooth-speaker van vier à vijf tientjes. Kwaliteit en volume zijn adequaat voor een muziekje in de keuken en ditto vertrekken. Plaats je de Google Home in een grotere woonkamer, dan is het volume zonder meer hoog genoeg om goed verstaanbaar met Google te communiceren, maar de Home schiet absoluut tekort om de hele kamer op een prettige manier met muziek te vullen.

Bovenop de Google Home vinden we twee microfoons. Zelfs wanneer de Google Home op luide toon muziek afspeelt pikken deze het goed op wanneer je vanaf de andere kant van de kamer “Hey Google” roept. Een trits ledjes in de bovenkant maakt visueel duidelijk wanneer de Google Home luistert en “nadenkt” over een antwoord op je vraag. Een tik op de bovenkant zorgt ervoor dat de Home stil is, terwijl je met een draaiende vingerbeweging het volume kunt verhogen of verlagen. Dat kan trouwens ook prima met commando’s als “Hey Google, turn up the volume”, maar dat terzijde.

Overigens: alle spraakcommando’s worden naar de servers van Google gestuurd om daar geanalyseerd te worden, maar dat gebeurt pas nadat de speaker “Hey Google” of “OK Google” hoort. Wil je het meeluisteren tijdelijk stopzetten, dan kan dat met een knop achterop de Google Home.

De Google Home gaat in Nederland een officiële adviesprijs van € 149 krijgen en dat is vrij fors als je je bedenkt dat je het apparaat op het moment van schrijven in Duitsland hier en daar al voor € 69 op de kop kunt tikken. Overigens weten we uit ervaring dat de Google Home in het buitenland een typisch product is waar flink mee wordt gestunt tijdens acties als Black Friday. Als je een wil kopen, wellicht dus even kijken of je hem uit Duitsland kunt halen of een goede aanbieding afwachten.

Wat ons betreft is de originele Google Home de ideale keuze voor plaatsing in de keuken, wat naar onze mening ook direct de ideale plek in huis is wanneer je met één Google Home aan de slag wil. Voor kleinere vertrekken als een slaapkamer is de kleinere Google Home Mini vermoedelijk toereikend. Voor de woonkamer is de Home zoals gezegd als assistent meer dan toereikend, maar schiet hij als muziekdoos tekort.

Google Home Mini: klein maar fijn

De Google Home Mini is absoluut de Benjamin van het stel. Het apparaatje lijkt misschien nog het meest op een overmaatse ijshockey puck en meet een kleine 10 cm in de diameter en is iets meer dan 4 centimeter hoog. Kleiner is ook de prijs: 59 euro gaat de Home Mini in Nederland kosten. Ook hier geldt: hou buitenlandse aanbieders en aanbiedingen in de gaten, want bij onze Oosterburen gaat de Mini al voor 39 euro over de toonbank, nóg een stuk vriendelijker geprijsd dus.


De Home Mini is verkrijgbaar in drie kleuren

Voor muziek schiet de Home Mini tekort.

De Home Mini wordt gevoed door een meegeleverde micro-usb adapter, maar kun je ook prima van stroom voorzien door eender welke andere 5V usb-lader. Intern heeft de Mini één 40mm speaker. Ondanks het kleine formaat presteert deze prima voor spraak, maar voor muziek schiet de Home Mini zoals te verwachten tekort, al moet gezegd dat de geluidskwaliteit nog behoorlijk is gezien het formaat. Voor een zacht achtergrond deuntje – bijvoorbeeld door het combineren van meerdere Home Mini’s in huis via de Homegroup functionaiteit - is het prima, maar door het vrijwel volledig ontbreken van lage tonen en het vrij schel linken van hoge tonen zouden we deze uitvoering niet aanraden om muziek op te beluisteren.

De Home Mini leent zich misschien nog wel het best voor de slaapkamer, waar je hem kunt gebruiken als wekker en waar luid volume in de regel niet vereist is. Ook als extra speaker in de hal of op de overloop is de Home Mini zeer geschikt. Wat echter ook kan, is de Home Mini via Bluetooth koppelen aan een betere speakerset, waardoor je het apparaatje in principe enkel als microfoon gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een zware, kwalitatief goede Bluetooth speaker in de woonkamer staan, dan kun je deze met een mini upgraden tot een slimme speaker.


De Home Mini is wat ons betreft ideaal voor in de slaapkamer

De far-field microfoons in de Home Mini doen het opvallend goed.

De far-field microfoons in de Home Mini doen het opvallend goed, misschien nog wel beter dan in de gewone Google Home is onze ervaring. Misschien komt dat wel omdat de Home Mini later op de markt is gekomen en dus nog wat verder is doorontwikkeld dan de originele Google Home. Onder het stoffen kapje vinden we bij de Mini een viertal LED’jes die aangeven wanneer het apparaatje luistert of opdrachten analyseert. Door aan weerskanten te drukken kunnen je het volume verhogen of verlagen. Ook de Google Home Mini heeft een fysieke knop om de microfoon tijdelijk uit te schakelen.

Wat we eigenlijk missen bij de Home Mini is een beugel om deze tegen de muur op te hangen. Gelukkig zijn er in het 3D-printcircuit goede oplossingen te vinden. Zo hebben wij goede ervaringen met deze houder.

Google Home Max: ultiem qua geluid én prijs

Een groter contrast dan tussen de Google Home Mini en Max kan er bijna niet zijn. De Max doet zijn naam eer aan: de speaker meet 34 bij 19 bij 15 centimeter en weegt meer dan 5 kilo. Wie denkt dat dat gewicht veroorzaakt wordt door een ingebouwde accu om de speaker ook te gebruiken als er geen stopcontact in de buurt is, komt bedrogen uit: die accu is er niet, het gewicht zit ‘m echt in de gebruikte speakertechnologie.

Als enige uit de Google Home speakerreeks komt de Home Max vooralsnog niet naar Nederland. Wie er één wil zal dus óf naar Duitsland moeten rijden, of een shop moeten zoeken die hem vanuit het buitenland wil opsturen. Bij onze Oosterburen kost de Google Home Max € 399. Laten we er geen doekjes om winden; dat is een pittige prijs, maar dan krijg je ook wel wat. 

Een grote woonkamer vullen is geen probleem voor de Home Max.

Verstopt in de Google Home zitten twee 11,4 cm woofers, bijgestaan door twee 1,8 cm tweeters. De woofers zijn genaamde high excursion modellen en kunnen ver naar voren en naar achter bewegen om zo veel lucht te verplaatsen. Het resultaat mag er zijn. De Google Home Max klinkt opvallend goed en behaalt een zeer hoog volume. Een grote woonkamer vullen met goed geluid is geen enkel probleem voor de Home Max en zelfs een tuinfeest opluisteren met luide, maar nog steeds kwalitatief goede muziek behoort tot de mogelijkheden. De sounch is vrij punchy, wat doet vermoeden dat Google een licht attack-filter gebruikt bij de interne geluidsprocessing. Dat maakt dat de speaker vooral erg lekker klinkt bij dance muziek, maar ook rock- en klassiekliefhebbers hebben naar onze mening weinig te klagen - al blijft dit een kwestie van persoonlijke smaak.

Hoewel het een enkele speakerbehuizing is, weet de Google Home Max een opmerkelijk goed stereobeeld in een kamer te creëren. Volgens Google zit er speciale technologie aan boord die op basis van AI de geluidsproductie van de Home Max afstemt op de ruimte en positie waar hij geplaatst is. Wat het precieze effect is van deze magische geluidsverbetering durven we lastig in te schatten; in elk geval lijkt de Max weinig gevoelig voor de positie in de kamer, de geluidskwaliteit bleef consistent waar we hem ook plaatsten.

Wie een geldboom in de tuin heeft kan twee Google Home Max speakers combineren.

Wie een geldboom in de tuin heeft staan kan overigens twee Google Home Max speakers kopen en deze combineren om een échte stereo oplossing te krijgen. Overigens is dit iets dat we met slechts één testexemplaar niet hebben kunnen testen. Als je je set Home Max’en vervolgens als speakers voor de TV wil gebruiken, zou dat in theorie moeten kunnen via de 3,5mm ingang of via bluetooth, maar dat is niet het beoogde gebruiksdoel van de speakers.

 

De Home Max heeft aan alle kanten microfoons en dat maakt dat de stemherkenning onovertroffen is. Zelfs als de speaker vol gas, op standje “ruzie met de buren” muziek aan het afspelen is, wordt een “Hey Google” commando feilloos gehoord, zelfs op momenten dat je jezelf bijna niet verstaat. Achter de stoffen voorkant vinden we net als bij de Home Mini vier ledjes die aangeven dat de speaker luistert en/of opdrachten analyseert. Bovenop de Home Max bevindt zich een streep waarmee je het volume kunt aanpassen door er met je vinger naar links of rechts over te vegen.

Net als beide andere Google Home varianten kun je de Max ook gebruiken als Bluetooth speakers. Verder is het de enige variant met een 3,5mm audio-ingang. Naast een aansluiting voor een stroomkabel vinden we achterop de Google Home Max ook een USB-C stekker. Volgens Google is deze bestemd voor wie de speaker via een USB-C-naar-LAN-kabel bedraad op z’n thuisnetwerk wil aansluiten. Deze functionaliteit hebben wij overigens niet getest. Het bedraad aansluiten van een smartphone behoort niet tot de mogelijkheden – al zien we ook niet in waarom je dat überhaupt zou willen.

Het enige dat we missen aan de Google Home Max – buiten een wat vriendelijker prijskaartje – is een ingebouwde accu. Met lekker weer zou het ideaal zijn als je de Home Max tijdelijk in de tuin kon zetten en nu kan dat helaas alleen wanneer je een verlengsnoer uitrolt.

Conclusie

24 oktober komt de Google Home eindelijk naar Nederland en gaan de apparaten ook eindelijk Nederlands spreken. Een mooi moment om in te stappen, al kon je de Google Homes de afgelopen tijd ook al prima in Nederland gebruiken door er Engels tegen te praten.

De apparaten die Google gaat introduceren en die we voor deze review (opnieuw) beluisterd hebben zijn natuurlijk alles behalve nieuw. De Google Home werd aangekondigd in mei van 2016 en de Google Home Mini kwam eind 2017 op de markt. In Amerika gaan de apparaten als warme broodjes over de toonbank en naar onze mening niet zonder reden.

Zoals je op de eerste pagina van deze review kunt lezen biedt de Google Home veel mogelijkheden en kunnen de apparaten het leven in huis op veel vlakken net wat comfortabeler maken. Hoe al deze functionaliteit zich in het Nederlands gaat gedragen is nog even afwachten, maar de ervaringen met de Nederlandstalige Google Assistent op smartphones stemmen positief.

Welke Google Home de juiste keuze is, ligt er helemaal aan hoeveel home je in huis wil plaatsen en waar. Voor wie wil beginnen met één Google Home is de keuken wat ons betreft de aangewezen plek en dan is de originele Google Home de juiste keuze: betaalbaar - als je een (buitenlandse) aanbieding gebruikt – en de speaker klinkt gewoon prima voor wat achtergrondmuziek. Juist in de keuken komt de functionaliteit wat ons betreft het meest tot zijn recht, bijvoorbeeld door tijdens je ontbijt even te vragen hoe je dag eruit ziet of door tijdens het koken wekkers te zetten.

De Google Home Mini moet je eigenlijk niet gebruiken voor muziek, al is het apparaat wel geschikt om er meerdere van in huis te plaatsen en via de Home Group functionaliteit overal in huis zachtjes dezelfde achtergrondmuziek te laten produceren. De speaker is wat ons betreft ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld de slaapkamer of de hal. Heb je een goede bluetooth-speaker? Dan kan het interessant zijn om deze met een Google Home Mini te “upgraden” tot slimme speaker. Ook bij de Mini is onze tip: zoek naar een goede aanbieding.

We zijn enthousiast over de geluidskwaliteit van de Google Home Max, maar dat mag ook voor het geld. Met een prijskaartje van € 399 is het alles behalve een impulsaankoop. Met de Home Max gaat Google in principe de concurrentie aan met speakers als die van Sonos, al moeten gebruikers daarvan het tot dusver stellen zonder Google assistant (Alexa is wel hierop voorhanden). Het is de vraag hoe goed de vergelijking uitpakt van de geluidskwaliteit als we de Max in dat segment zien - als slimme speaker doet de Home Max in het ieder geval uitstekend.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Google Home Max Carbon

Google Home Max Carbon

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent
Niet verkrijgbaar
Google Home Max White

Google Home Max White

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

291,99 €

1 winkel
Google Home Mini Carbon

Google Home Mini Carbon

 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

39,99 €

6 winkels
Google Home Mini Coral

Google Home Mini Coral

 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

51,99 €

1 winkel
Google Home Mini White

Google Home Mini White

 • Spotify Connect
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

39,99 €

7 winkels
Google Home White

Google Home White

 • Spotify Connect
 • Chromecast
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Google Assistent

84,00 €

6 winkels
0
*