HP's Ryzen revanche? HP Envy x360 13-ag0590nd review

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Accuduur
 6. 6. Overige testresultaten
 7. 7. Foto's en specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Onlangs kon je bij ons een review lezen over een betaalbare HP notebook met AMD Ryzen processor aan boord. Die leverde nette prestaties, maar de werktijd op een acculading viel tegen. Nu hebben we een echt luxe laptop met dezelfde basis van hetzelfde merk, de HP Envy x360 13-ag0590nd. Deze omklapnotebook met privacy-scherm ligt voor een kleine 1200 euro in de winkel, dus de verwachtingen zijn hoggespannen!

Heel veel luxer dan de Envy-modellen wordt het niet bij HP, tenzij je gaat kijken naar naar de Spectre-lijn. Lange tijd was dit segment exclusief voorbehouden aan de hippere processors uit de stal van Intel, en het is veelzeggend dat het bedrijf voldoende ziet in AMD's mobiele Ryzen processors om die ook in een heuse Envy te monteren. 

De Envy x360's zijn zogeheten 360-graden laptops, waarbij het scherm geheel kan wegklappen achter de basis met het toetsenbord. In theorie kan je ze dan als een soort tablet op de hand nemen (ze hebben ook een aanraakscherm), maar in de praktijk ligt het meer voor de hand om ze als een tentje op te stellen, bijvoorbeeld voor een impromptu presentatie of op het ondiepe klaptafeltje in het vliegtuig. 

Sure View

Ook de Envy x360 13-ag0590nd die we hier bespreken heeft die basiseigenschap. Het is een fraai vormgegeven, zeer dunne notebook met een volledig metalen behuizing en een touchscreen. Dat scherm heeft nog iets bijzonders, want HP heeft het voorzien van de Sure View functionaliteit, waarmee je de kijkhoeken drastisch kunt doen afnemen, om zo je privacy te waarborgen. Eerder kwamen we dat tegen in de zakelijke Elitebook 1020 x360 G2 en de Elitebook 840 G5. HP denkt niet onterecht dat ook consumenten het prettig vinden als niet iedereen in trein of vliegtuig kan meekijken met wat ze doen, en met een druk op de knop (F1 op het toetsenbord) schakel je deze modus in of weer uit.

Uitvoeringen en prijs

In onze Prijsvergelijker komen we twee Envy x360's met Ryzen tegen, de hier besproken 13-ag0590nd en de 13-ag0500nd. Het tweede model is een stuk goedkoper (899 euro in plaats van 1199 euro). Je levert de helft van geheugen en opslagruimte in, en ook moet je het bij de goedkopere uitvoering zonder Sure View stellen. Nochtans is de 8GB/256GB configuratie zeker voldoende voor dagelijks gebruik, en de prijs is voor een omklapnotebook van 1,3 kilo ook niet bijzonder hoog. Uiteraard weten we niet wat voor opslag er is gebruikt in de 13-ag0500nd, maar de bevindingen in deze review zullen verder grotendeels ook opgaan voor het goedkopere model.

Vergelijking

We vergelijken de HP Envy x360 13 met een flink aantal andere 13,3 inch en 14 inch notebooks die we getest hebben. Overwegend modellen met een omklapscherm, maar ook een aantal lichtgewichten met een traditioneel clamshell-design. In die vergelijking van relatief kleine notebooks is de Envy x360 13 overigens een van de lichtere en compactere modellen. Dat is niet een kwalificatie die we een jaar of wat terug snel zouden associëren met een notebook op basis van een AMD-processor.

In het kort

De HP Envy x360 13 laat zien dat een geloofwaardige high-end notebook met AMD-processor zonder meer mogelijk is in 2018. Constructie, werkomgeving, specificaties en prestaties zijn alle van topniveau, en de omklapvormgeving maakt hem tot een veelzijdige reisgenoot die je goed van dienst kan zijn onderweg en op school of op het werk. Het privacy-scherm met Sure View functie is een nuttige toevoeging. Eigenlijk is er maar een echt, maar wel significant nadeel: de concurrentie houdt het veel langer vol op een acculading. Juist voor een lichtgewicht notebook is dat cruciaal. Om die reden raden we dit model alleen aan wie een combinatie zoekt van compacte afmetingen en goede prestaties, en het niet erg vindt om wat vaker een oplaadpunt op te zoeken.

 • Werktijd op accu blijft achter bij concurrentie
 • Wifi-snelheid op 2,4 GHz valt tegen
 • Geen standaard video-uitgang
 • Uitstekende constructie, voldoende aansluitingen ondanks dunne vormgeving
 • Prima beeldscherm, toetsenbord en touchpad
 • Uitstekende prestaties processor, videokaart, ssd en 5GHz-wifi.

Constructie en aansluitingen

De HP Envy x360 13-ag0590nd is een luxe, dunne en relatief lichte notebook. Het dikste punt is maar 1,5 cm dik, en met een breedte van nog geen 31 cm is hij ook beduidend smaller dan 14 en 15,6 inch laptops. Het gewicht is 1,3 kilo. Dat is iets meer dan de allerlichtste in deze klasse, maar dat is te wijten aan het 2-in-1 concept en het touchscreen, die door de eisen aan de constructie en het glazen paneel zwaarder zijn uitgevoerd. Het is nog altijd geen gewicht dat als lood in de tas aanvoelt, al is het wel zo dat je hoe lichter en compacter een apparaat is, kleine verschillen in gewicht sneller merkt. In vergelijking met gewone 'clamshell' notebooks lijkt het dus mogelijk wat zwaarder, maar ben je een oudere of grotere notebook gewend, dan is deze x360 een verademing.

HP Envy x360 13-ag0590nd (4EQ01EA)

Het voordeel van het omklapscherm moge bekend zijn: je kan de notebook ook als een tablet op de arm nemen (al is dat een stuk zwaarder dan een doorsnee Android of iOS-exemplaar), of als een tentje voor je neerzetten. Dat is handig op smalle tafeltjes in treinen en vliegtuigen, en ook praktisch voor een impromptu demonstratie of presentatie. 

De constructie en vorm van de Envy x360 lijkt op die van de Spectre x360's van HP, zoals het model dat we eerder dit jaar hebben besproken. Toch is er een verschil: de behuizing van een Spectre is uit één blok aluminium gefreesd, terwijl de Envy's nog gebruik maken van gebogen metaal. Met frezen is het mogelijk onderdelen nog fraaier op elkaar aan te laten sluiten, en zijn ook vormen mogelijk die met buigen niet te bereiken zijn. Heel eerlijk: je moet een Spectre in handen gehad hebben om te zien dat het nóg beter kan, de afwerking van de Envy is al van zeer hoog niveau. 

Als we al een kritiekpunt hebben, dan is het dat hoe dunner notebooks worden en hoe stijver het metaal moet zijn om een rigide structuur te behouden, hoe harder en 'scherper' het eindresultaat overkomt. Het is niet vreemd dat de fabrikanten, HP voorop, aan het rondkijken zijn naar alternatieve materialen om hun notebooks mee af te werken.

Aansluitingen: displayport via USB-C

HP voorziet de dunne Envy 13 x360 gelukkig nog van een usb type-a aansluiting, twee stuks zelfs: een links en een rechts. Links zitten verder een 3,5 mm headsetaansluiting en de power-knop, alsmede een micro-sd-geheugenkaartlezer. Liever zouden we een exemplaar voor het standaardformaat zien. Rechts zit naast de type-a aansluiting ook een type-c usb-poort, en een volumeknop.

Alle usb-poorten zijn van het 3.0 type, oftewel usb 3.1 gen1. De type-c poort kan ook dienen om de laptop op te laden of een extern apparaat van stroom te voorzien, en levert ook displayport 1.4. Daarvoor zal je vaak wel een adapter nodig hebben, tenzij je in het gelukkige bezit bent van een beeldscherm met type-c aansluiting.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Het toetsenbord van de HP Envy x360 13 is noodzakelijkerwijs compact. Er zit nog wel enige travel in de toetsen, en ze zijn voorzien van witte achtergrondverlichting. Er valt heel aardig op te typen, al worden we nooit vrolijk van de op/neercursortoetsen op halve hoogte die we ook op dit compacte apparaat aantreffen. Als je dat doet, voer dan ook de links/rechts toetsen zo uit, zodat je makkelijker op  de tast je weg kunt vinden.

Het touchpad is lekker glad en ligt op de juiste hoogte - niet te diep, maar wel met een voelbare overgang naar het omliggende deel - maar had van ons groter mogen zijn. HP monteert de koeling boven het toetsenbord, waar veel voor valt te zeggen, maar het duwt toetsenbord en touchpad wel naar onderen. 

Verder valt er weinig aan of op te merken over de invoerapparatuur - het is een stuk beter dan op een instapnotebook, maar de formfactor brengt wel weer eigen beperkingen met zich mee. Wanneer je op dit formaat wat zoekt, ben je je daar als het goed is van bewust.

Beeldscherm

Op een notebook in deze prijsklasse verwachten we een full hd beeldscherm en dat is er ook op deze HP Envy x360 13: we tellen 1920x1080 pixels, en onder de 1200 euro is dat ook acceptabel. Het is een ips-paneel, iets wat het altijd goed doet op de doos en in theorie goede kijkhoeken en kleurweergave kan betekenen, al hangt dat er af van het geselecteerde paneel en de afstelling. Hoe dan ook levert HP bij deze uitvoering van de Envy x360 13 een voorziening die de eerstgenoemde eigenschap van goede kijkhoeken juist teniet doet: met een druk op de knop schakel je Sure View in, waarmee als je niet recht voor het scherm zit meekijken heel lastig wordt. Ook recht voor het scherm is het effect zichtbaar, maar niet op een manier dat het scherm niet meer goed afleesbaar is. Hieronder zie je links een foto met Sure View uit, rechts met Sure View actief. Het verschil spreekt voor zich.

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. Allereerst kunnen we opmerken dat het paneel de srgb-kleurruimte aardig afdekt, met 93,4 procent. Dat is beduidend meer dan de pakweg 65% die je op goedkopere notebooks ziet, inclusief het eerder besproken Pavilion 15 model met Ryzen aan boord. Bekijken we testresultaten nader, dan zien we dat de HP Envy x360 13 in vergelijking met de concurrentie behoorlijk hoge helderheid heeft, wat gecombineerd met een nette zwartwaarde een keurig contrast oplevert. De kleur- en grijsafwijking vallen niet onder de kritische Delta E-grens van 3, waardoor kleurfouten met het blote oog zichtbaar kunnen zijn, maar blijven wel onder de 5, zodat we het resultaat nog als acceptabel kunnen kwalificeren. 

Al bij al is het een prima beeldscherm, dat met wat goede wil ook voor fotobewerking te gebruiken is, zij het niet op professioneel niveau. Gezien het prijspunt van de laptop is een groter kleurbereik ook niet heel realistisch om te wensen, dus we kunnen hooguit wat meer helderheid als voornaamste verbeterpunt aanvoeren.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

HP levert zoals gezegd vooralsnog maar twee versies van de Envy x360 13 in Nederland: het hier besproken model en een variant met wat minder werkgeheugen en opslag, alsmede minus het Sure View scherm. Verder zijn de twee voor zover wij begrijpen identiek, en dat betekent dat je in beide gevallen van doen hebt met een AMD Ryzen 2500U processor als kloppend hart. Dit is zo'n beetje AMD's tegenhanger van de (heel) veel gebruikte Intel Core i5-8250U, en hij heeft dan ook heel vergelijkbare eigenschappen. Zo zijn er vier rekenkernen, een ingebouwde videokaart en een kloksnelheid die maximaal zo rond de 4 GHz uitkomt. Bij de 2500U hebben we het dan over een basissnelheid van 2 GHz en een turbo van 3,6 GHz - het model van Intel draait standaard wat langzamer en kan wat hoger pieken. 

HP Envy x360 13-ag0590nd (4EQ01EA)

In het binnenwerk treffen we een enkele fan voor de koeling van de processor. Die is standaard behoorlijk hoorbaar, maar met de HP Command Center software kan je de fan-snelheid aanpassen - dat kan dan ten koste gaan van wat prestaties, maar je hebt zo in elk geval de keuze om meer rust voor jezelf te creëren. Heb je meer prestaties nodig, dan kan je de ventilator weer harder laten draaien.

Prestaties

We zagen het ook al bij de HP Pavilion 15-cw0500nd: qua prestaties is AMD's mobiele processor gewoon een hele snelle optie. Het is tekenend dat alleen Asus en Dell nog hogere prestaties uit een 8250 weten te persen, waarbij de Zenbook S in het overzicht bovendien eigenlijk een Core i7 aan boord heeft (al is het verschil tussen de 8250U en de 8550U niet bijzonder groot - bovenaan staat een model met 8250U). De rest van het testveld laat deze HP Envy x360 13 achter zich.

Videokaart

In dit segment van compacte lichtgewichten is een apart videokaart uitzonderlijk, maar we zijn wel benieuwd hoe de Vega 8 Mobile Graphics videokaart het doen in de krappere behuizing. We kijken hier even naar de prestaties in de 3DMark Firestrike benchmark.

De concurrentie is voorzien van Intel (U)HD Graphics 620 of zwakker, de in de Intel processors verwerkte gpu. Bij AMD is hij ook geïntegreerd, maar zijn de prestaties duidelijk beter. In deze Envy x360 13 zien we nog beduidend betere resultaten dan in de Pavilion 15, al is ook deze score nog altijd te laag om te duiden op acceptabele prestaties voor moderne games - daarover mag je het pas hebben vanaf pakweg zo'n 5000 punten. Dat zie je ook aan de testresultaten wanneer we games draaien: de resultaten vind je op de productpagina, en de framerates zijn doorgaans eerder enkel- dan dubbelcijferig. Alleen oude games in lagere resoluties dus, en dan nog moet je niet al te veel verwachten.

Geheugen en opslag

In een behuizing als deze is het doorgaans niet mogelijk om geheugen aan te passen en dat is ook zo bij de Envy x360 13. Het is dus maar goed dat je minimaal 8 en in deze uitvoering zelfs 16 GB ddr4-2400 tot je beschikking krijgt. De ssd is wel met een m.2 module uitgevoerd, dus die is in theorie vervangbaar. Met de 512 GB van de duurdere uitvoering moet je de nodige tijd vooruit kunnen. Die is qua prestaties ook zeker niet de slechtste, we zien snelheden die de 400 MB/s benaderen. Een handvol modellen is voorzien van een nog snellere opslag, maar HP heeft duidelijk niet de langzaamste pci-e nvme ssd uit de doos gepakt voor deze Envy. SK Hynix BC501 HFM256GDJTNG-8310A mag niet tot de verbeelding klinken, de prestaties zijn prima.

Netwerk

Bedrade netwerkaansluitingen komen we zelden meer tegen op notebooks van deze dikte, dus het komt aan op draadloos. Eigen verwachten we een luxere Intel adapter in deze prijsklasse, maar we zien dezelfde Realtek 8822BE 802.11ac adapter als in de HP Pavilion 15 van 649 euro. Die presteerde in de betreffende test voortreffelijk, dus we laten ons niet leiden door merkvoorkeuren, maar door testresultaten.

Helaas vallen die deels tegen. Op 2,4 GHz is de Envy x360 ongeveer half zo snel als de Pavilion, wat we gezien de testomstandigheid van een kooi van Faraday eigenlijk alleen maar kunnen verklaren door materiaal van de behuizing en de relatieve posities van de antennes. Op 5 GHz zijn de prestaties dan weer uitstekend, sterker, de beste in het testveld. Nu kun je stellen dat de modernere frequentie belangrijker is, maar vanwege de reikwijdte en de alomtegenwoordigheid van 2,4 GHz netwerken vinden we de matige prestaties op die frequentie een behoorlijk minpunt.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur

Bij de HP Pavilion 15-cw0500nd was de werkduur op de acculading het zwakke punt van het apparaat. We hebben na die review in overleg met HP nog eens een allerlaatste bios update gedraaid - er komen er nog best veel beschikbaar tussen het moment dat wij een vroeg sample hebben en de review wordt gepubliceerd, omdat die specifiek dit probleem zou moeten aanpakken. HP adviseert iedereen dan ook om regelmatig de Support Assistant software te draaien om te controleren of er updates zijn. Het resultaat hield helaas niet over, we kwamen pakweg 10% hoger uit in de tests. Dat is significant (de marge van de browsetest is hooguit 5%, dus 10% is beslist een duidelijke en merkbare verbetering), maar levert nog altijd geen score op die competitief is met wat laptops met een Intel cpu aan boord laten zien. 

Ook bij de HP Envy x360 13 hebben we de allerlaatste bios update gedraaid nadat alle andere tests waren afgerond en ook hier zagen we met die update - van september van dit jaar - een verbetering van zo'n 10%. De getallen in de grafieken hier zijn daar dus op gebaseerd. Helaas spreken die ook voor zich: 363 minuten is duidelijk beter dan wat de Pavilion 15 deed, maar vergeleken met de 602 minuten van de Envy 13-ad112nd (geen omklapscherm, verder vergelijkbaar op Intel-basis) of een Dell XPS 13 9370, is het ondermaats. 

Wellicht vraag je je af of de Envy een bijzonder weinig vermogende accu aan boord heeft: dat is niet het geval. Het is een 52 Wh exemplaar en dat is in de vergelijking de op zeven na hoogste capaciteit. Genoemde Envy 13-ad112nd heeft bijvoorbeeld een 53 Wh accu. Alleen in de Spectre modellen stopt HP een 60 Wh exemplaar, en die komen dan ook nog hoger uit in de grafiek. Heel eerlijk: dat was ook voor deze processor de betere keuze geweest. 

Kijken we ook nog even naar de prestaties onder hogere belasting, dan zien we dat de 200 minuten net niet worden aangetikt, oftewel drie uur en 19 minuten is de werktijd, voordat we het stopcontact mogen opzoeken. Ook hier doet de concurrentie het beter, met resultaten voorbij de vier uur en in een enkele geval zelfs net vijf uur werktijd. Dat verschil is dus wel kleiner.

Echter, om dat resultaat te behalen lijkt de Envy x360 13 werkend op accu wel veel water bij de wijn te moeten doen, want we treffen hem zelfs onderaan de grafiek pas aan. Daarbij moeten we wel vermelden dat de prestaties in de PCMark testsuite ook aan het stroomnet niet heel goed lijken (zie de volgende pagina). Vermoedelijk is hier sprake van een driverprobleem - de laptop moest retour, maar dit zouden we gezien de duidelijk betere prestaties van de Pavilion 15 met dezelfde processor en de ook betere prestaties in de Cinebench en PCMark7 tests vooralsnog met een korrel zout nemen.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de HP Envy x360 13. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

We moeten hierbij opmerken dat de resultaten in de PCMark 8 benchmark niet consistent zijn met wat we zouden verwachten; deze vallen uit de toon met de resultaten in alle andere tests en met die van eerder geteste laptops met dezelfde processor. Vermoedelijk is hier sprake van een driverprobleem, we gaan dat nog nader uitzoeken indien we nog eens over de laptop kunnen beschikken.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de HP Envy x360 13-ag0590nd.

Algemeen
 
MerkHP
ProductnaamEnvy x360 13-ag0590nd (4EQ01EA)
Productcode4EQ01EA#ABH
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeHybride
ToetsenbordindelingQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieAMD Ryzen 5
Processor typeAMD Ryzen 5 2500U
Processor klokfrequentie2 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.6 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten0
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal13.3 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid166 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeAMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen418.7 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productSK hynix BC501 HFM256GDJTNG-8310A
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
Optische drive merk/product
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterRealtek RTL8822BE 802.11ac PCIe Adapter
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)2
USB 3.1 Gen2 (Type-C)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)3
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)1
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.4
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)52 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1315 gram
Afmeting - Breedte30.8 cm
Afmeting - Diepte21.6 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.5 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm72067
3DMark - Cloud Gate10946
3DMark - Cloud Gate Graphics16211
3DMark - Cloud Gate Physics5123
3DMark - Fire Strike1631
3DMark - Fire Strike Graphics1849
3DMark - Fire Strike Physics6336
3DMark - Fire Strike Combined545
3DMark - Fire Strike Extreme800
3DMark - Time Spy541
3DMark - Time Spy Graphics607
3DMark - Time Spy CPU1977
Cinebench R15 - Single135
Cinebench R15 - Multi584
PCMark 7 - PCMark Score5981
PCMark 7 - Lightweight Score4754
PCMark 7 - Productivity Score5522
PCMark 7 - Entertainment Score3917
PCMark 7 - Creativity Score8671
PCMark 7 - Computation Score9706
PCMark 7 - System Storage Score5828
Opstarttijd14 sec.
PCMark 8 v2 - Home2974
PCMark 8 v2 - Creative3009
PCMark 8 v2 - Work2959
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5035
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth385.51 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive107.66 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send84.87 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive571.85 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send614.69 Mbit/s
Geekbench4 - Multi10445
Geekbench4 - Multi crypto12545
Geekbench4 - Multi integer11168
Geekbench4 - Multi float12580
Geekbench4 - Multi memory5092
Geekbench4 - Single3822
Geekbench4 - Single crypto5462
Geekbench4 - Single integer3492
Geekbench4 - Single float3666
Geekbench4 - Single memory(33)4388
Geekbench4 - OpenCL35444
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle9.4 W
Browser accutest - 180 cd/m2363 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2199 min.
PCMark Creative (Accu)2453
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6085 K
Helderheid wit274.7 cd/m²
Helderheid zwart0.21 cd/m²
Contrast1308.1 : 1
Gamma2.1
Gamma (afwijking van 2,2)0.1
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.48
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)4.45
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)7.22
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.74
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)2.49
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)4.8
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)4.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)3.3
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)3.6
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)3.81
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)9.57
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.59
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)2.28
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)5.23
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)4.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.8
Windows Game Benchmarks (2016-2017)
Metro Last Light -1920x1080 - Medium17.7 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - Very High7.5 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - Low (HD Textures off)14 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - High9 fps
GTA V - 1920x1080 - Normal27.9 fps
GTA V - 1920x1080 - High10.2 fps
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium7 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra5 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium10.3 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra6.2 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium8.1 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra5.6 fps

Conclusie

De HP Envy x360 13 laat zonder meer zien dat je anno 2018 een high-end laptop kunt bouwen op basis van het AMD Ryzen platform, en dat daar een machine uitkomt waar je best gelukkig van kunt worden. Qua constructie kan deze Envy wedijveren met de top, en in zijn prijssegment is het zonder meer een van de beste die we hebben gezien. Je moet wel echt een omklaplaptop willen, want de voor touch vereiste glasplaat maakt hem zwaaarder en de complexere scharnier en constructie maakt hem ook iets duurder. 

De prijs valt toch nog mee, gezien de rijke uitrusting met 16 GB werkgeheugen en 512 GB snelle ssd. 1200 euro is niet weinig, maar voor deze specificaties moet je niet verwachten veel minder neer te tellen. De Sure View zal ook iets aan het prijskaartje toevoegen, maar het is wel een nuttige voorziening - je kan zo in elk geval rustig naar privacy-gevoelige informatie kijken (een loonstrook, of je bankrekening, bijvoorbeeld) terwijl je onderweg bent. Daarbij moet je je er wel rekenschap van geven dat mensen die achter je zitten, mogelijk nog prima met je kunnen meekijken.

De prestaties van de AMD processor zijn ook prima en kunnen meekomen met de bekende modellen van Intel. Het levert een vlotte laptop op, waar alleen een sticker op verraadt dat er iets anders onder de motorkap zit dan we na vele jaren gewend zijn in high-end notebooks aan te treffen. Het pijnpunt van dit platform blijft, ook met de nodige bios updates, de werktijd op een acculading. Die is nog niet van het niveau dat we verwachten van een moderne notebook. In de prijsklasse boven de 1000 euro moet het echt beter en dat is dan ook de reden dat de awards voor dit model in de kast blijven. 

Het is jammer, want het beeldscherm, de aansluitmogelijkheden, constructie en afwerking zijn alle goed. Als die bij de goedkopere 13-ag0500nd identiek zijn, is dat het model dat we in overweging zouden geven, want zeker als rekenkracht in een compact formaat belangrijk voor je is, is de Envy x360 13 met AMD aan boord een optie die sterke kaarten heeft. Vooralsnog hebben we de 899-uitvoering niet getest, dus kunnen we er geen definitieve uitspraken over doen.

HP Envy x360 13-ag0590nd (4EQ01EA)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HP Envy x360 13-ag0500nd (4JW27EA)

HP Envy x360 13-ag0500nd (4JW27EA)

 • Laptop
 • Qwerty US
 • AMD Ryzen 5 2500U
 • 8 GB
 • 13.3 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • AMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics
 • 256 GB
 • 1300 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
HP Envy x360 13-ag0590nd (4EQ01EA)

HP Envy x360 13-ag0590nd (4EQ01EA)

 • Hybride
 • Qwerty US
 • AMD Ryzen 5 2500U
 • 16 GB
 • 13.3 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • AMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics
 • 512 GB
 • 1315 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*