Apple Watch Series 4 review: Bigger is better?

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design en afmetingen
 3. 3. Scherm, knoppen en sensoren
 4. 4. Intern: SoC en accuduur
 5. 5. watchOS 5: Wijzerplaten en interface
 6. 6. watchOS 5: Fitness en gezondheidstracking
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

In de smartwatch-markt mag tegenwoordig nog weinig gang zitten, Apple brengt nog steeds ieder jaar een nieuw klokje uit. Tegelijk met de nieuwe iPhone XS en XR toonde de Californische fabrikant begin september de vierde generatie van zijn Watch. Die bevat een vernieuwing die onmiddellijk in het oog springt: het schermpje neemt nu een veel groter deel van de voorkant in. Is groter ook beter?

Je kunt er de klok op gelijk zetten: begin september presenteert Apple ieder jaar zijn nieuwste smartphones voor het brede publiek. Hoewel de iPhone XS en XR veel bekijks trokken met hun randloze schermen en exorbitante prijsstelling, was het de Apple Watch die de meeste interesse wekte. Inmiddels lopen de verkopen volgens geruchten zo goed, dat Apple de productie heeft moeten uitbreiden naar een andere fabriek. Nu in de Nederlandse online Apple-winkel bestelde klokjes worden pas medio volgende maand geleverd.

Afgerond design, hoge prijs

Waar de iPhone XS de lijn van de vernieuwende iPhone X doorzet, is de Watch Series 4 de eerste editie van het horloge die, in de woorden van Apple, "compleet opnieuw is ontworpen". Dat zegt overigens meer over hoe weinig er in vier jaar aan het design is veranderd. De Watch Series 3 verschilde uiterlijk in niets van de tweede en eerste versie. Ook bij de vierde Apple Watch zal de niet-kenner niet meteen herkennen dat je een nieuw klokje om je pols hebt - althans, zolang het grotere schermpje uitgeschakeld blijft. Pas wanneer je de nieuwe en de oude Apple Watch naast elkaar bekijkt, blijkt dat de behuizing dit jaar ook een update heeft gehad. De kast van het nieuwe horloge is net wat meer afgerond dan bij de vorige versie al het geval was.

Niet alleen het schermformaat van het horloge is dit jaar gegroeid, maar ook de prijs. De nieuwe Apple Watch begint vanaf 429 euro voor de kleinere variant (40 mm). Voor 30 euro meer koop je de door ons geteste 44 mm-versie. Dat betekent dat de vanafprijs van beide horloges zestig euro omhoog is gegaan ten opzichte van de Watch Series 3 bij release. Apple heeft dat model nu overigens afgeprijsd naar 299 euro. Voor wie de prijsstelling van het nieuwe horloge te gortig vindt, kan dat een aantrekkelijk alternatief vormen - maar door te kiezen voor het oudere model, geef je nu meer op dan in vorige jaren. Kennelijk acht Apple de gemiddelde Nederlander te zuinig om nog meer uit te geven, want de duurdere varianten, die soms voor meer dan duizend euro over de toonbank gaan, zijn hier niet te koop.

In het kort

Van het grotere scherm tot de rappere soc, een dunner formaat en de prettige trilmotor: de Apple Watch Series 4 bevat een hele zwik vernieuwingen. Een aantal welkome functies als automatische workoutdetectie komen ook naar de eerdere horloges, maar hardwarematig is er aan de vierde editie genoeg gebeurd om huidige Apple Watch-bezitters reden te geven tot een upgrade. Jammer genoeg is de vooruitstrevende hartmonitor van de Watch Series 4 hier nog niet bruikbaar. Andere tegenvallers zijn de matige accuduur en de hoge aanschafprijs. Toch is het horloge op dit moment een van de beste smartwatches op de markt - zo niet de beste, mits je het niet erg vindt hem wat vaker aan de lader te leggen. 

 • Hoge aanschafprijs
 • Accuduur matig: er zijn smartwatches die langer meegaan (gespecialiseerde fitnesstrackers al helemaal)
 • Vooruitstrevende hartmonitor nutteloos totdat Apple goedkeuring verkrijgt
 • Gebruiksvriendelijk
 • Werkt goed samen met iOS (maar niet met Android)
 • Hardware snel genoeg voor een prettig gebruik
 • Fraai groot scherm met goede beeldkwaliteit

Design en afmetingen

Veel andere smartwatch-fabrikanten proberen met wisselend succes de uitstraling van een klassiek horloge zoveel mogelijk te evenaren, met een ronde wijzerplaat en een verhoogde rand. De nieuwe Samsung Galaxy Watch gaat zover reflecties op de wijzerplaat en mechanische tikgeluiden te imiteren, terwijl LG zijn recent getoonde Watch W7 zelfs heeft voorzien van fysieke wijzers. Apple kiest voor de Watch nog steeds een eigen benadering: de minimalistische, rechthoekige 'kiezel' lijkt haast in niks op een klassiek horloge.

Net als eerder zit het scherm verborgen achter een laag chemisch gehard 'Ion X-glas', vergelijkbaar met het bekende Gorilla Glass, waarvan de gekromde randen mooi aansluiten op de aluminium behuizing. Het horloge is hier beschikbaar in vier verschillende kleuren. Jammer genoeg is de roestvrijstalen versie, tevens voorzien van krasvaster saffierglas voor het scherm, opnieuw niet verkrijgbaar in Nederland en België. Datzelfde geldt voor de prijzige Watch-variant ontwikkeld in samenwerking met modehuis Hermès, voorzien van een leren band. Ook als je de Watch met ingebouwde 4G wenst, krijg je hier te lande nul op het rekest. Er zijn immers nog geen providers in Nederland die de eSIM-functionaliteit ondersteunen. De Nike-editie gericht op sporters is wel beschikbaar; dat horloge beschikt over een sportbandje met reflecterende stiksels en een voorgeïnstalleerde Nike-app.

Of je het design van de Apple Watch prefereert boven de 'horlogevormige' concurrentie, is uiteraard een persoonlijke kwestie. In vergelijking met smartwatches met een verhoogde rand rondom het scherm valt op dat swipen op het scherm van de Watch Series 4 prettiger verloopt. Bovendien werkt het vierkante scherm voor smartwatch-gebruik vaak handiger dan een rond exemplaar. Behalve in het midden moeten teksten op een rond horloge halverwege worden afgekapt in de breedte, waardoor je veel moet scrollen. Bij de Apple Watch passen notificaties sneller op het scherm.

Groter scherm in een groter jasje

Niet alleen het scherm van de Watch Series 4 is groter geworden: ook de kast is in de lengte en de breedte ietwat uitgedijd. Net als voorheen is de Apple Watch beschikbaar in twee maten. In voorgaande jaren was er een '38 mm' en een '42 mm'-variant, het nieuwe horloge heeft afmetingen van '40 mm' en 44 mm'.

In termen van een normaal horloge klinkt de diameter van de Watch Series 4 nogal fors. Een 'normaal' 44 mm-horloge is zelfs voor de gemiddelde man tamelijk groot, terwijl vrouwenmaten over het algemeen sowieso veel kleiner uitvallen. Toch viel ons het formaat van de grootste Watch behoorlijk mee. De afmeting van een horloge om je pols heeft in praktijk minder te maken met de omvang van de kast, en meer met de 'lug-to-lug'-afstand, de verticale afstand tussen de twee bevestigingspunten van de band. Waar de meeste horloges uitstekende 'lugs' hebben, schuif je de band bij de Apple Watch direct vast in een uitsparing in de kast. Zodoende valt de lug-to-lug afstand bij de Apple Watch kleiner uit dan de diameter van de kast doet vermoeden. De aan alle kanten afgeronde hoeken helpen om het horloge een kleiner voorkomen te geven.

Wat ook helpt, is dat Apple de Series 4 platter heeft gemaakt: het nieuwe horloge is 10,7 mm dik, waar het oude horloge 11,4 mm boven de pols kwam. Sinds de originele Apple Watch uit 2015 is de dikte van het horloge over de verschillende modeljaren tot nu toe gestaag gegroeid, dus het is mooi dat de fabrikant bij deze generatie weer wat van de dikte heeft afgeschaafd. Niettemin is het origineel opvallend genoeg nog steeds dunner dan de nieuwste Watch: die mat 10,5 mm.

Scherm, knoppen en sensoren

Het aanraakgevoelige en drukgevoelige oled-scherm aan de voorkant is dertig procent groter dan bij de eerdere Apple Watch-modellen, waarmee de kleinere Apple Watch Series 4 nu een groter schermoppervlak heeft dan het grotere Series 3-model. De bezels zijn flink geslonken en doordat het scherm nu geen rechte hoeken meer heeft, maar netjes is afgerond, is de zwarte rand rondom het paneel overal ongeveer even breed. We meten circa 2,5 mm voordat het beeld begint. De ppi-waarde van ongeveer 330, afhankelijk van hoe je de schermdiagonaal precies berekent, is gelijk gebleven. Dat betekent dat de resolutie dus hoger is geworden. De 40 mm Apple Watch Series 4 heeft een resolutie van 394 x 324 (was 340 x 272), het 44 mm-model dat wij hebben getest toont 448 x 368 beeldpunten (was 390 x 312).

Om het energieverbruik van het scherm te laten dalen, heeft Apple bovendien een nieuwe schermtechniek toegepast genaamd ltpo. Die heeft betrekking op de backplane, de laag die de individuele pixels in het scherm aanstuurt met het correcte voltage. Ten opzichte van de eerder gebruikte ltps thin film transistor biedt een ltpo-tft een lagere lekstroom. Mogelijk zou Apple de technologie in de toekomst ook willen gebruiken in zijn iPhones.

Ltpo of ltps, subjectief ziet het scherm van de nieuwe Apple Watch er nog altijd goed uit, met verzadigde, maar niet oververzadigde kleuren, een nette witbalans en een uitstekend contrast. Normaal gesproken zouden we je als bewijs de meetresultaten laten zien; ook al is het schermpje van de nieuwe Watch groter dan ooit, het is helaas nog steeds te klein voor onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De uniformiteit van het scherm is niet helemaal perfect, wat zich uit in een klein beetje 'ruis' op effen donkergrijze vlakken, maar een kniesoor die daarop let. Wat de helderheid betreft belooft Apple maximaal 1000 nits. Dat hebben we niet goed kunnen nameten omdat de helderheid automatisch wordt aangepast en de lichtsensor daarvoor onder het scherm zit - de plek waar we onze meter plaatsen. Hoe het ook zij, tijdens onze testperiode hadden we geen moment het idee dat het scherm niet helder genoeg was om de tijd te kunnen aflezen.

Knoppen, trilmotor en speaker

De twee knoppen aan de zijkant van de Apple Watch Series 4 hebben nagenoeg precies dezelfde vorm en locatie als voorheen. De 'digitale kroon', de draaiknop waarmee je snel door menu's en notificaties bladert, heeft echter wat verfijningen meegekregen. Je voelt nu kleine schokjes als je het wieltje ronddraait, afkomstig van de verbeterde trilmotor. Dat Apple realistische haptische feedback kan inbouwen, weten we al van de iPhone en Macbook, voorzien van homeknoppen en touchpad die je eigenlijk helemaal niet kunt indrukken, maar toch zo aanvoelen. Ook op de Watch is het effect behoorlijk realistisch, net als een mechanisch klikkend wieltje. Bij notificaties of andere gebeurtenissen kan het horloge subtielere voelbare feedback geven - een prettige verfijning.


Linker- en rechterzijkant, met rechtsboven de 'digitale kroon'.

Ten opzichte van de vorige Watch belooft Apple een '50 procent luidere speaker'. Bovendien zit de microfoon nu niet meer naast de speaker, maar tussen de knoppen, zodat de speaker dichterbij je oor zit als je in het horloge praat. Al met al is spraak nu duidelijk verstaanbaar boven het geroezemoes in een normale kantooromgeving, maar in een café of een druk station hoor je er niet veel meer van.

Nieuwe hartslagmonitor en accelerometer

Aan de achterkant zien we dat Apple de hartslagmonitor heeft vernieuwd. Zagen we bij de oude Watch een cluster van groene led's en sensoren, in het nieuwe horloge is de meter kleiner geworden om plaats te maken voor een elektrode. Die dient, in combinatie met een tweede elektrode die in de digitale kroon zit verstopt, voor het maken van een ECG - een grafiek die de elektrische activiteit van de hartspier laat zien. Daarmee kan de Watch bijvoorbeeld een abnormaal hartritme detecteren.

Er zijn maar weinig wearables waarmee je een dergelijk hartfilmpje kan maken - Asus toonde op de Computex bijvoorbeeld de VivoWatch BP, maar die is hier nog niet uit. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de Apple Watch. Hoewel de noodzakelijke hardware erin zit, is de ECG-functionaliteit op dit moment niet beschikbaar, zonder concreet vooruitzicht wanneer gebruikers er wél toegang toe krijgen. In de VS is Apple in gesprek gegaan met keuringsinstantie FDA, die het horloge één dag voor de aankondiging heeft goedgekeurd als medisch hulpmiddel voor consumentengebruik. Daar moet voor het einde van het jaar een software-update verschijnen die de ECG-app zichtbaar maakt. Omdat Apple een soortgelijke goedkeuring in Europa (nog) niet heeft verkregen, kan de fabrikant de functionaliteit hier vooralsnog niet aanbieden.

Ook wanneer de ECG-app wel wordt uitgerold naar Nederland, is het allicht geen vervanging voor professionele apparatuur. De FDA waarschuwt dat de ECG-functionaliteit van de Apple Watch bijvoorbeeld niet is bedoeld voor personen jonger dan 22 jaar, je er geen aandoeningen mee kan diagnosticeren en het evenmin iedere keer detecteert, wanneer het hartritme afwijkend is. Het doen van een meting is niet zo simpel als het gebruik van de optische hartritmesensor - die hoef je simpelweg maar om te houden. Om een ECG-grafiek te maken, moet je je vinger op de digitale kroon leggen. Dit creëert een kringloop tussen de twee elektroden in de sensor. Het duurt dan ongeveer een halve minuut voordat de grafiek verschijnt.

De nieuwe Watch heeft nog een ander nieuwtje aan boord dat voor hulpbehoevenden handig kan uitpakken. Middels een verbeterde accelerometer met een groter meetbereik kan het horloge detecteren wanneer de gebruiker valt. Is dat het geval, dan schakelt de Watch na enige tijd automatisch de hulpdiensten in, als de gebruiker dan niet meer reageert. De feature staat standaard alleen aan als je bij het activeren van de Watch aangeeft boven de 65 te zijn. Daarbij wordt de valdetectie gelukkig niet te makkelijk getriggerd: hoewel we het horloge een paar keer hebben geprobeerd te foppen met een 'nepval' op een bankstel, gaf de Watch geen krimp.

Intern: SoC en accuduur

Apple heeft de Series 4 voorzien van een nieuwe soc. De nieuwe S4-soc bevat voor het eerst een volledig zelfontworpen cpu én gpu, waar Apple in de voorgaande generatie nog gebruikmaakte van standaard Arm Cortex A7 cpu-kernen en een gpu afkomstig van Imagination Technologies. De fabrikant geeft relatief weinig specifieke informatie over de nieuwe onderdelen, behalve dat de cpu nu beschikt over 64 bit-ondersteuning en dat het geheel tweemaal sneller moet presteren als zijn voorganger. Naast de nieuwe rekenkernen integreert de S4-soc de eveneens nieuwe W3-chip, die de draadloze verbindingen afhandelt. Daarmee ondersteunt de Watch nu Bluetooth 5.0, waardoor de verbinding tussen Watch en smartphone in principe sneller kan zijn en minder stroom kost.

Bij gebrek aan benchmarks die op het kleinood draaien, kunnen we de beweringen van Apple over 'tweemaal sneller' moeilijk staven. Niettemin belooft de kloof in prestaties tussen Apple's smartwatch en de Android Wear-concurrentie met een Qualcomm-soc nu groter te zijn dan ooit. De gloednieuwe Qualcomm Snapdragon Wear 3100, die in de volgende generatie Android Wear smartwatches terecht moet komen, bevat immers nog steeds de verouderde Cortex A7-rekenkernen. Samsung is behalve Apple een van de weinige partijen die eigen soc's maakt voor smartwatches, waardoor de Tizen-horloges van het bedrijf geen last hebben van de ingebouwde achterstand waarmee Wear OS-watches op dit moment kampen.

Alle Watch Series 4-modellen hebben nu 16 GB ingebouwd geheugen, ook de non-4G-versie, die eerder 8 GB opslag bevatte. Van het geheugen is uit de doos zo'n 12,7 GB beschikbaar.

Accuduur

Apple belooft nog steeds dezelfde accuduur voor de nieuwe Watch Series 4: één dag ofwel 18 uur gebruik. Er zijn tegenwoordig smartwatches die langer meegaan: Samsung's belooft voor zijn nieuwe Galaxy Watch bijvoorbeeld een accuduur van vier dagen, al geldt dat alleen voor het grotere model. Ook de oudere Gear S3 ging bij gemiddeld gebruik al twee tot drie dagen mee. Koop je een gespecialiseerde fitnesstracker, dan is de kans groot dat hij nog langer zonder de lader kan, al draaien die apparaten veelal een eigen custom OS om stroom te besparen, en kunnen daarmee niet zoveel als het horloge van Apple. Dat de nieuwe Watch dezelfde accuduur moet halen als het oude model is des te opmerkelijker, omdat de capaciteit van de accu met 15 tot 20 procent is afgenomen.

Net als de prestaties van de soc is de accuduur iets wat we heel lastig in een overzichtelijk getal of een duidelijke grafiek kunnen vatten, simpelweg omdat de accuduur bij dit soort apparaten enorm zal afhangen van je gebruik. Doe je een workout, waarbij de gps en hartslagmonitor continu actief zijn, dan zorgt dat voor een snelle daling van het accupercentage. Na een kwartiertje sporten heb je al een paar procenten minder accusap over. Daarentegen kan de Watch urenlang standby staan zonder veel stroom te verbruiken.

Bij normaal gebruik denken we zodoende dat de opgave van Apple realistisch is. Wie de hele dag actief bezig is en daarbij de Watch gebruikt, zal aan het eind van de dag wellicht met een lege klok zitten. Omgekeerd kun je de looptijd behoorlijk rekken door het horloge minder intensief te gebruiken. Sport je niet zoveel en haal je het horloge 's avonds van je pols, dan kun je er bijna twee dagen mee doen, waarbij we bij zeer licht gebruik zelfs de drie dagen wisten te behalen.


De 'spaarstand' is van weinig nut.

Mocht gedurende de dag blijken dat je Watch het niet tot aan het laadstation zal uitzingen, dan heeft het apparaat nog een 'Spaarstand' om de looptijd te rekken. Die is in praktijk echter van weinig nut: alle functionaliteit wordt uitgeschakeld en alleen de klok wordt nog getoond - tenminste, wanneer je de digitale kroon even ingedrukt houdt. Zelfs even snel de tijd in de gaten houden is er zodoende niet bij.

Het opladen van de Watch verloopt via een draadloze oplader, die je magnetisch op de achterkant van het accessoire bevestigt. Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt, is dat geen geschikte oplossing om je horloge even snel van prik te voorzien. Het duurt meer dan anderhalf uur voor de Watch weer vol zit. Apple heeft de oplader dan ook bedoeld voor op je nachtkastje. Daar is het niet zo erg dat het opladen een poosje duurt.

watchOS 5: Wijzerplaten en interface

De Apple Watch Series 4 gaat vergezeld van een nieuwe versie van Apple's watchOS, voorzien van diverse verbeteringen en nieuwe wijzerplaten. Je kunt watchOS 5 ook installeren op eerdere Apple Watch-modellen, al werkt afhankelijk van het model niet alle functionaliteit. Het origineel uit 2015 valt geheel buiten de boot, waarmee watchOS 5 de eerste versie van het besturingssysteem is die niet meer op alle Apple-horloges werkt.

Om de Apple Watch Series 4 te kunnen gebruiken, heb je een iPhone nodig die bovendien iOS 12 draait. Dat betekent dat minimaal een iPhone 5S vereist is. Het horloge werkt in het geheel niet samen met een Android-telefoon. Vanaf je iPhone kun je de instellingen van de Watch wijzigen middels de Watch-app. Die laat je ook de wijzerplaten selecteren en aanpassen, apps installeren en geeft je informatie over het geheugen- en accugebruik.

Wijzerplaten

In watchOS 5 kun je nog steeds niet, zoals bij Android Wear, je eigen wijzerplaten toevoegen. In plaats daarvan moet je kiezen uit de exemplaren die Apple beschikbaar stelt. Je kunt elk van die wijzerplaten dan weer wel zelf aanpassen met 'complicaties', widgets als de agenda, het weer of de datum die op bepaalde plaatsen op de wijzerplaat kunnen terugkomen. Niet alle wijzerplaten ondersteunen alle complicaties. Daarbij kun je soms kleuren of varianten uitkiezen: een ronde of een vierkante wijzerplaat, bijvoorbeeld.

WatchOS 5 heeft weer een aantal nieuwe wijzerplaten die het grotere scherm van de vierde Watch benutten. De wijzerplaten 'Fire and Water', 'Liquid Metal' en 'Vapor' laten achter de wijzers bijvoorbeeld speciaal voor het horloge gemaakte slow-motion filmpjes zien: een opflakkerend vuur, spattende waterdruppels of een gloeiend hete stroom vloeibaar metaal. Ben je niet zo'n fan van dat soort spielerei, dan zijn er ook de nieuwe 'Infograph' en 'Infograph Modular', de wijzerplaten waarmee het horloge in advertenties vaak opduikt. Die gebruiken de extra schermruimte om meer informatie te tonen, waarbij je op de Infograph maximaal acht verschillende complicaties kunt weergeven.

De Infograph-weergaven uitgezonderd kun je de nieuwe wijzerplaten ook op de oudere Watch-modellen gebruiken, al worden de filmpjes dan minder indrukwekkend vertoond op een kleiner vlak. Natuurlijk kun je ook op de nieuwe Watch de oude wijzerplaten gebruiken, waarbij je door het grotere scherm simpelweg een grotere weergave te zien krijgt. Je hebt keuze uit diverse analoge en digitale weergaven, evenals een set wijzerplaten met de bekende figuren van Toy Story en Mickey Mouse. Die laatste is een aanrader voor wie collega's of huisgenoten graag het bloed onder de nagels vandaan haalt, omdat de muis je met een aanraking van de Watch op even olijke als irritante wijze vertelt hoe laat het is.

Interface, notificaties

Aan de interface van watchOS 5 is heel weinig veranderd. Nog steeds krijg je met een druk op de digitale kroon een 'wolk' van beschikbare apps, waar je vervolgens doorheen kunt scrollen. De zijknop opent een overzicht van de recent geopende apps. Apple levert in watchOS 5 standaard twee nieuwe apps mee: 'Walkie Talkie' en 'Podcasts'. Beide apps doen precies wat de naam al zegt: met Walkie Talkie kun je de Watch als zodanig gebruiken, al kun je alleen spraakberichten uitwisselen met contacten die ook een Apple-horloge hebben. Dat maakt de op zich lollige functie minder bruikbaar, tenzij je hele vriendenkring zich in het Apple-ecosysteem bevindt. Podcasts was al langer beschikbaar voor de iPhone; met de Watch-app kun je ze downloaden naar je horloge. Handig voor als je graag luistert tijdens het sporten, en daarbij niet je smartphone wil meenemen.

Hoewel het aantal third-party apps sinds de eerste Watch is toegenomen, ontbreken nog steeds grote namen als Whatsapp en Slack. Wil je conversaties vanaf je pols kunnen starten, dan moet je een onofficiële app als 'WatchUp' installeren. Gelukkig kun je wel eenvoudig reageren op binnenkomende notificaties, ook van apps die niet native of als companion app - een aanhangsel van de app die op je iPhone staat - beschikbaar zijn voor de Watch. Bij het reageren kun je kiezen uit enkele bondige standaardantwoorden en emoji, waarbij je ook zelf standaardantwoorden kunt toevoegen via de Watch-app. Notificaties worden standaard maar op één apparaat getoond: de iPhone óf de Watch. Ben je dus aan het werk op je telefoon en ontvang je dan een berichtje, dan zie je die niet alsnog op de Watch.


Reageren op een notificatie.

Nu de Apple Watch steeds krachtiger wordt, wordt het tevens aantrekkelijker om meer via de Watch te doen. Na vier generaties is de Watch snel genoeg voor een prettige gebruikservaring. Tijdens onze testprocedure kwamen we nauwelijks lag of vertragingen tegen, of het nu gaat om het wisselen tussen schermen, het openen van apps (ook third-party exemplaren) of het bepalen van een locatie op de kaart. Ook het grotere scherm en de luidere speaker maken de Watch plezieriger om mee te werken. Je krijgt zo bijvoorbeeld grotere knoppen en letters te zien, terwijl een app als Kaarten je veel meer van de omgeving kan tonen. In vergelijking voelt de oude Watch nogal krap aan. De luidere speaker maakt het prettiger om met Siri te werken. Ook bellen met de Watch lukt beter, al zouden we dat nog steeds liever met de smartphone doen.

Een interessante vernieuwing in watchOS 5 is de mogelijkheid om webpagina's te bekijken. Het is niet zomaar mogelijk een adres in te typen: de functie is vooral bedacht op mails die een linkje bevatten, dat je even snel wil bekijken. Dat kan nu direct via de Watch en werkt eigenlijk verrassend goed, wellicht met dank aan het grotere scherm. Indien mogelijk wordt de pagina automatisch als witte tekst op een zwarte achtergrond getoond, om de leeservaring minder priegelig te maken en stroom te besparen. Dat werkt nog niet altijd feilloos: bij Hardware.Info (en Tweakers) kom je niet voorbij de cookiemelding, omdat de 'Accepteer'-knop niet wordt getoond.

watchOS 5: Fitness en gezondheidstracking

De Apple Watch was altijd al gefocust op gezondheid - logisch ook, gezien continue tracking van lichaamsfuncties een van de functionaliteiten is waarmee een wearable zijn nut kan bewijzen. Uiteraard telt het horloge dus je stappen, maar ook je hartslag wordt regelmatig gemonitord, zodat over tijd een grafiek ontstaat van je gemiddelde hartslag in rust en tijdens activiteiten. In combinatie met watchOS 5 kan het horloge nu niet alleen waarschuwingen geven als je hartslag lange tijd erg hoog is, maar ook als die duidelijk te laag uitvalt. De drempelwaarden kun je overigens zelf instellen, mocht je hart het van nature erg rustig of snel aan doen.

Gedurende de dag probeert de Watch je te motiveren om te bewegen, gebaseerd op doelen die je zelf kunt instellen. 's Ochtends meldt het accessoire zich met een aansporing om vandaag weer actief te blijven, gebaseerd op de resultaten van de dag ervoor ('Je hebt gisteren een nieuw bewegingsdoel gehaald. Kun je dat vandaag weer doen?'). Als je een poosje zittend aan het werk bent geweest, krijg je bericht dat je even moet gaan staan. Ook als er gedurende de dag ongewone verrichtingen plaatsvinden, meldt de Watch zich - wij kregen bijvoorbeeld een 'Goed gedaan' nadat een tocht over Schiphol vroeg in de ochtend veel meer stappen had opgeleverd dan gebruikelijk op dat tijdstip. Vul je een van de drie 'ringen' in de Activiteiten-app, staande voor beweging, training en opstaan, dan 'verdien' je een animatie en soms een virtuele medaille. Hoewel je je verrichtingen eerder al met anderen kon delen, kun je met watchOS 5 ook een zevendaagse wedstrijd houden, waarbij je het tegen één van je vrienden opneemt.

Apple heeft ook gedacht aan 'mindfulness'. Standaard krijg je tweemaal daags een melding van de 'Ademhaling'-app met de aansporing om een ademhalingsoefening te doen. De bijbehorende wijzerplaat, nieuw in watchOS 5, stelt je zelfs meteen in staat om te beginnen met een druk op de wijzers. Apple heeft in deze editie van watchOS bovendien de mogelijkheid toegevoegd om yoga te tracken. Wat met de Apple Watch standaard echter niet kan, is slaap tracken, een functionaliteit die onderhand op bijna alle smartwatches en fitnesstrackers is ingebouwd. Gelukkig zijn in de App Store wel third party-apps aanwezig die slaaptracking toevoegen.

Voor sporters is de grootste vernieuwing de mogelijkheid om workouts automatisch te detecteren. In eerdere versies van watchOS moest je voor je begon handmatig de workout-app openen om daar het juiste programma uit te kiezen. Met de automatische herkenning kun je gewoon starten met sporten, waarbij je na verloop van tijd een melding krijgt of je inderdaad met een workout bezig bent. Druk je dan op 'ja', dan worden de eerdere activiteiten ook meegerekend, waarbij het horloge bovendien herkent wanneer je activiteiten weer afnemen. In dat geval krijg je een nieuwe melding met de vraag of je bent gestopt met sporten. Zoals bij andere smartwatches en fitnesstrackers het geval is, worden niet alle activiteiten automatisch herkend: het gaat alleen om meer gebruikelijke workouts als lopen, rennen, zwemmen en fietsen op een crosstrainer; helaas voor ons Nederlanders wordt 'gewoon' fietsen nog niet automatisch herkend.

Hoewel de genoemde nieuwe functionaliteiten in watchOS 5 - alle ook beschikbaar voor de Apple Watch Series 1 tot en met 3 - het apparaat een stukje interessanter maken voor wie hem als fitnesstracker wil gebruiken, zijn fervente sporters nog steeds beter af met een gespecialiseerde fitnesstracker van een merk als Garmin, Polar of Fitbit. Die bieden standaard meer verschillende workout-typen en bredere automatische detectie, waaronder ook fietsen, plus gedetailleerde mogelijkheden om zelf workouts samen te stellen. Ook de gegevensoverzichten die je nadien te zien krijgt bevatten veel meer gegevens, uitgebreidere grafieken en opties om de data te gebruiken voor allerlei sport-gerelateerde zaken - bijvoorbeeld de vraag wanneer je een paar schoenen moet vervangen, aan de hand van de gelopen afstand.

Ook qua formfactor en accuduur bieden gespecialiseerde fitnesstrackers voordelen boven de Apple Watch. Doordat ze niet zoveel beogen te doen, kunnen ze een stukje lichter en dunner zijn. Belangrijker nog, de accuduur is genoeg om meerdere dagen aaneen te sporten, zonder je zorgen te hoeven maken dat het horloge er halverwege mee ophoudt. De Apple Watch moet bij dat gebruik al na één, hooguit twee dagen weer aan de lader. Sommige sporttrackers kosten bovendien flink minder dan de Apple Watch en leveren alsnog uitgebreidere functionaliteit op dit vlak. Al met al is de Apple Watch een prima horloge voor de beginnende sporter - hij biedt voldoende functionaliteit om snel op weg te gaan en de motiverende meldingen houden je aan het werk - maar wil je echt de diepte in, dan is dit niet de beste keus.

Conclusie

Apple-producten laten zich wel vaker lastig vergelijken met de concurrentie, en met de Apple Watch Series 4 is dat al helemaal het geval. Sowieso is de keuze voor een horloge is een persoonlijke kwestie, waarbij de designkeuzes van Apple sommigen zullen aanspreken, maar anderen niet kunnen bekoren. Als bezitter van een Android-toestel heb je helemaal niks aan de Apple Watch; voor een iOS-gebruiker staat Apple's eigen horloge juist per definitie voor op andere smartwatches, omdat die niet zo'n goede integratie kunnen bieden tussen smartphone en horloge. Een basisfunctie als notificaties beantwoorden vanaf het horloge is er op Android Wear- en Tizen-horloges in combinatie met iOS-smartphones bijvoorbeeld niet bij.

Een tweede vraag die je jezelf moet stellen voor je een Apple Watch overweegt te kopen: smartwatch of sporttracker? Zoek je vooral een accessoire dat je stappen telt, workouts nagaat en calorieën uitrekent, dan ben je waarschijnlijk beter uit met de laatste. Hoewel de Apple Watch Series 4 prima sportfunctionaliteiten aan boord heeft, met voor het eerst ook automatische workout-detectie, zijn sommige dedicated sporttrackers nog altijd uitgebreider. Bovendien kunnen ze kleiner, lichter en goedkoper zijn, met een fiks langere accuduur.

Als smartwatch is de Apple Watch meer een manusje van alles met voor ieder wat wils. Waar Android Wear op sterven na dood lijkt, is Apple onverdroten voortgegaan met de ontwikkeling van zijn horloge. Dat heeft geresulteerd in een hele zwik aan innovaties die de Watch Series 4 voor huidige bezitters van een ouder model een aantrekkelijke upgrade maken - van het grotere scherm tot de rappere soc, een dunner formaat en de prettige trilmotor. Jammer genoeg is de vooruitstrevende hartmonitor hier nog niet bruikbaar, maar als Apple de vereiste goedkeuringen weet te verkrijgen, kan het horloge nog weleens een uitkomst vormen voor hartpatiënten. Tegenvallers zijn de accuduur - die voldoet, maar er zijn inmiddels smartwatches die verder komen dan één of twee dagen - en de aanschafprijs, die ten opzichte van de vorige generatie nog hoger is geworden.

Laten we de platformenkwestie even buiten beschouwing, dan is de grootste concurrent van de nieuwe Apple Watch Series 4 wellicht nog de nieuwe Samsung Galaxy Watch, die enerzijds een langere accuduur, slaaptracking en een rond design biedt, maar anderzijds in vergelijk nogal log overkomt, waarbij de app-selectie op Tizen tegenvalt en het geheugen met 4 GB uiterst beperkt is. Daarmee heeft Apple op dit moment misschien een van de prijzigste, maar ook een van de beste smartwatches op de markt - zo niet de beste, mits je het niet erg vindt hem wat vaker aan de lader te leggen. We belonen hem derhalve met een Hardware.Info Ultimate Award.


Apple Watch Series 4 (44 mm, aluminium, geen 4G)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple Watch Nike+ Series 4 4G 40mm Silver Sport Band Black/White

Apple Watch Nike+ Series 4 4G 40mm Silver Sport Band Black/White

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

480,99 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Band Black

Apple Watch Nike+ Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Band Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

467,99 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Nike+ Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Loop Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

575,45 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 4G 44mm Space Grey Sport Band Black

Apple Watch Nike+ Series 4 4G 44mm Space Grey Sport Band Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

531,99 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 4G 44mm Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Nike+ Series 4 4G 44mm Space Grey Sport Loop Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

525,99 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Silver Sport Band Black/Platin

Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Silver Sport Band Black/Platin

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

419,51 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Silver Sport Band Black/Silver

Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Silver Sport Band Black/Silver

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

344,85 €

4 winkels
Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Silver Sport Loop Hail White

Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Silver Sport Loop Hail White

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

344,85 €

4 winkels
Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Space Grey Sport Band Black

Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Space Grey Sport Band Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

399,00 €

1 winkel
Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Space Grey Sport Band Black/Silver

Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Space Grey Sport Band Black/Silver

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

399,00 €

6 winkels
Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Nike+ Series 4 40mm Space Grey Sport Loop Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

344,85 €

6 winkels
Apple Watch Nike+ Series 4 44mm Silver Sport Band Black/Silver

Apple Watch Nike+ Series 4 44mm Silver Sport Band Black/Silver

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

372,68 €

5 winkels
Apple Watch Nike+ Series 4 44mm Silver Sport Loop Hail White

Apple Watch Nike+ Series 4 44mm Silver Sport Loop Hail White

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

372,68 €

6 winkels
Apple Watch Nike+ Series 4 44mm Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Nike+ Series 4 44mm Space Grey Sport Loop Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

372,68 €

5 winkels
Apple Watch Series 4 4G 40mm Black Sport Loop Black

Apple Watch Series 4 4G 40mm Black Sport Loop Black

 • 39.8 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

857,05 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Band Gold

Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Band Gold

 • 39.8 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

634,99 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Band Pink

Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Band Pink

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

501,99 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Band Stone

Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Band Stone

 • 47.9 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

650,11 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Loop Gold

Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Loop Gold

 • 39.8 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

857,05 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Loop Pink Sand

Apple Watch Series 4 4G 40mm Gold Sport Loop Pink Sand

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

590,86 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 40mm Silver Sport Band White

Apple Watch Series 4 4G 40mm Silver Sport Band White

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

501,99 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 40mm Silver Sport Loop Shell

Apple Watch Series 4 4G 40mm Silver Sport Loop Shell

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Apple Watch Series 4 4G 40mm Silver Sport Loop Silver

Apple Watch Series 4 4G 40mm Silver Sport Loop Silver

 • 39.8 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

779,99 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 4G 40mm Space Black Sport Band Black

Apple Watch Series 4 4G 40mm Space Black Sport Band Black

 • 39.8 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

745,05 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Band Black

Apple Watch Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Band Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Apple Watch Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Series 4 4G 40mm Space Grey Sport Loop Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

499,00 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 44mm Gold Sport Band Pink Sand

Apple Watch Series 4 4G 44mm Gold Sport Band Pink Sand

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

517,65 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 4G 44mm Gold Sport Loop Sandrosa

Apple Watch Series 4 4G 44mm Gold Sport Loop Sandrosa

 • 47.9 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

849,00 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 44mm Space Black Sport Band Black

Apple Watch Series 4 4G 44mm Space Black Sport Band Black

 • 47.9 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

699,00 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 4G 44mm Space Silver Sport Band White

Apple Watch Series 4 4G 44mm Space Silver Sport Band White

 • 47.9 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

684,99 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 40mm 4G Space Grey Sport Band Black

Apple Watch Series 4 40mm 4G Space Grey Sport Band Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
Niet verkrijgbaar
Apple Watch Series 4 40mm Gold Sport Band Pink Sand

Apple Watch Series 4 40mm Gold Sport Band Pink Sand

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

374,99 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 40mm Gold Sport Loop Pink Sand

Apple Watch Series 4 40mm Gold Sport Loop Pink Sand

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

370,00 €

2 winkels
Apple Watch Series 4 40mm Grey

Apple Watch Series 4 40mm Grey

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

360,00 €

3 winkels
Apple Watch Series 4 40mm Silver Sport Band White

Apple Watch Series 4 40mm Silver Sport Band White

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

370,01 €

5 winkels
Apple Watch Series 4 40mm Silver Sport Loop Shell

Apple Watch Series 4 40mm Silver Sport Loop Shell

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

366,00 €

4 winkels
Apple Watch Series 4 40mm Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Series 4 40mm Space Grey Sport Loop Black

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

360,00 €

6 winkels
Apple Watch Series 4 44mm 4G Silver Sport Loop Shell

Apple Watch Series 4 44mm 4G Silver Sport Loop Shell

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

591,84 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 44mm 4G Space Grey Sport Loop Black

Apple Watch Series 4 44mm 4G Space Grey Sport Loop Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

503,24 €

1 winkel
Apple Watch Series 4 44mm Gold Sport Band Pink Sand

Apple Watch Series 4 44mm Gold Sport Band Pink Sand

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

428,90 €

3 winkels
Apple Watch Series 4 44mm Gold Sport Loop Pink Sand

Apple Watch Series 4 44mm Gold Sport Loop Pink Sand

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

388,00 €

3 winkels
Apple Watch Series 4 44mm Silver Sport Band White

Apple Watch Series 4 44mm Silver Sport Band White

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

388,00 €

7 winkels
Apple Watch Series 4 44mm Silver Sport Band White/Silver

Apple Watch Series 4 44mm Silver Sport Band White/Silver

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

391,00 €

7 winkels
Ultimate Apple Watch Series 4 44mm Space Grey Sport Band Black

Apple Watch Series 4 44mm Space Grey Sport Band Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

419,00 €

5 winkels
Apple Watch Series 4 44mm Space Grey Waven Band Black

Apple Watch Series 4 44mm Space Grey Waven Band Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

407,99 €

4 winkels
Apple Watch Series 4 Nike+ 40mm Grey

Apple Watch Series 4 Nike+ 40mm Grey

 • 30.1 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter
 • Muziekspeler

344,85 €

5 winkels
Apple Watch Series 4 Nike+ 44mm Silver Sport Band Black

Apple Watch Series 4 Nike+ 44mm Silver Sport Band Black

 • 36.7 gram
 • iOS
 • Watch OS
 • Hartslagmeter

411,99 €

3 winkels
0
*