Zo haal je álles uit je FreeSync-monitor

32 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. AMD FreeSync
  2. 2. V-Sync
  3. 3. Dynamiek
  4. 4. Keuzes en gevolgen
  5. 5. Hoe werkt FreeSync?
  6. 6. Wat kun je met FreeSync?
  7. 7. Test: zelf de FreeSync-range vergroten
  8. 8. Resultaten
  9. 9. Conclusie
  10. 32 reacties

Conclusie

Als we kijken naar het overzicht van resultaten op de vorige pagina, kunnen we concluderen dat het oprekken van de FreeSync-range op een meerderheid van de monitoren mogelijk is. Het blijkt echter dat de winst op lang niet alle monitoren even groot is, en er in lang niet alle gevallen een significant groter bereik valt te behalen.

Bij de helft van de monitoren is gebleken dat de FreeSync-range naar beneden oprekken met zo’n 5 tot 7 Hz probleemloos werkt, wat een kleine extra is voor wie regelmatig aan het gamen is. Toch bleken 3 van de geteste monitoren helemaal géén aanpassingen in het bereik aan te kunnen. Bij dit trio zien we overigens geen verbanden qua merk of soort paneel, wat eveneens het loterij-aspect onderstreept dat bij overklokken ook van toepassing is.

Philips Momentum 436M6VBPAB
De Philips 436M6VBPAB wist in onze test de grootste winst in de FreeSync-range te behalen.

De twee monitoren die het meest opvallen, de IIyama ProLite XUB2792QSU en Philips 436M6VBP, hebben na onze ingreep dan weer wel een FreeSync-range gekregen die ze een stuk interessanter maakt om op te gamen. Voor de Iiyama komt daar bij dat deze door de grotere range ondersteuning voor LFC heeft gekregen.

AMD Radeon RX 570 4GB

Vooral bij deze twee monitoren met een hogere resolutie is een groter bereik interessant, omdat de videokaart sowieso al moet zwoegen om een fatsoenlijke framerate voor elkaar te boksen. Zo is de HWI GPU Prestatiescore van een Radeon RX Vega 56 op 4K ultra 44,8 fps, ideaal om FreeSync bij te gebruiken. Net zo met een RX 570 op 1440p ultra, waar een Prestatiescore van 48,7 fps wordt behaald. Bij dergelijke framerates is FreeSync een behoorlijk voordeel voor de speelervaring, en met de juiste aanpassingen haal je zo alles uit je FreeSync-monitor.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #4/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

0
*