Zo haal je álles uit je FreeSync-monitor

33 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. AMD FreeSync
  2. 2. V-Sync
  3. 3. Dynamiek
  4. 4. Keuzes en gevolgen
  5. 5. Hoe werkt FreeSync?
  6. 6. Wat kun je met FreeSync?
  7. 7. Test: zelf de FreeSync-range vergroten
  8. 8. Resultaten
  9. 9. Conclusie
  10. 33 reacties

AMD FreeSync

Dynamic Refresh Rate was enige tijd het neusje van de zalm, maar is – zolang je bij AMD winkelt – vrijwel mainstream en in elk geval betaalbaar geworden. Het is bijna moeilijker om een monitor zónder FreeSync-ondersteuning te kopen dan met. Hoog tijd om uiteen te zetten hoe je daar alles uithaalt om de beste ervaring met je FreeSync-monitor te krijgen, zodat tearing tot het verleden behoort.

Wie eenmaal gebruik heeft kunnen maken van een monitor met een dynamische refresh rate, wil vrijwel nooit meer terug naar een ‘ouderwets’ exemplaar met een vaste verversingsfrequentie. Met name voor gamers was deze techniek een grote stap vooruit in het vloeiend ervaren van spellen. Nu FreeSync vrijwel een standaard feature is, zelfs in instap prijssegmenten, zetten wij de ins en outs van deze techniek voor je op een rijtje. Daarnaast laten we zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van je FreeSync-monitor.

Verversen

Wie wel eens gamet, kent de instelling uit het optiesmenu ongetwijfeld: V-Sync aan/uit. Deze instelling bepaalt hoe het spel het beeld op je monitor ververst. Om dat toe te lichten, eerst even wat achtergrond.

Sinds jaar en dag hebben monitoren en pc-beeldschermen een vaste verversingsfrequentie. Dat betekent dat je monitor per seconde een vast aantal keer het beeld vernieuwt. Tegenwoordig is dat doorgaans 60 keer, wat wordt uitgedrukt in Hertz. Een 60 Hz-beeldscherm ververst het beeld dus 60 keer per seconde, en geeft elk beeld daarbij even lang weer (1/60e van een seconde, afgerond 16,67 milliseconde). Een pc die aan een dergelijke monitor is gekoppeld heeft dus maximaal zoveel tijd om een nieuw beeld te berekenen en aan te leveren. Feitelijk is het iets minder, want er is ook wat tijd nodig voor de monitor om het signaal te verwerken – de vertraging die dat oplevert noemen we input lag. Bij een snelle monitor bedraagt die hooguit een niet-merkbare 2 ms.

Bij grafisch weinig intensieve taken, zoals het weergeven van het bureaublad of een webpagina in een browser, is het tijdig aanleveren van een nieuw beeld voor de een moderne pc, zelfs een instapmodel, geen uitdaging. In het geval van games is dat een ander verhaal, omdat de grafische berekeningen om de scènes in spellen te tonen erg complex en uitgebreid zijn. De positie van objecten en de speler moet worden herberekend, op basis waarvan een nieuwe scène moet worden berekend, ingekleurd en voorzien van realistische belichting en schaduwen. Dat voor een kleine 2 miljoen pixels (full hd) doen is voor een beetje videokaart nog wel te doen, maar bij hogere resoluties wordt het al lastiger om 60 nieuwe beelden per seconde te berekenen. Bij hogere verversingsfrequenties van bijvoorbeeld 144 Hz is die uitdaging er ook, op andere wijze: dan moeten de scènes immers veel sneller berekend worden.

Het voldoende snel renderen van een nieuw frame in games kan dus een uitdaging vormen. Kost het teveel tijd om een nieuw frame op tijd aan te leveren, bijvoorbeeld omdat de grafische instellingen te hoog staan, of de resolutie en/of de verversingsfrequentie hoog zijn, dan heeft je monitor dus geen nieuw beeld (of frame) om weer te geven. Wat er dan gebeurt, is afhankelijk van hoe je V-Sync hebt ingesteld.

0