Verticaal muizen: 14 ergonomische muizen getest

36 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Verticaal muizen
 3. 3. Cherry: MW4500
 4. 4. Evoluent: Evoluent3, Evoluent4, Evoluent C
 5. 5. Ewent: EW3156 en EW3150
 6. 6. Logitech: MX Vertical
 7. 7. R-Go Tools: Break HE
 8. 8. Speedlink: Descano en Obsidia
 9. 9. Spire: Archer 8
 10. 10. Conclusie
 11. 14 besproken producten
 12. 36 reacties

Verticaal muizen

Omdat veel van de andere ergonomische opties een leercurve met zich meebrengen, is de verticale muis een aangenaam laagdrempelige optie als je merkt dat je iets aan de houding van je muisarm en/of – hand moet veranderen. Een verticale muis werkt immers precies hetzelfde als een normaal exemplaar: ook dit invoerapparaat versleep je over het bureau om de pijl te verplaatsen. De vorm van de muis is echter anders. In plaats van je hand vlak op de muis te leggen, grijp je de muis verticaal vast, een beetje zoals bij een handdruk. Bovenaan ligt je duim, je pink rust onderaan.

Toch is ook hier sprake van een leercurve: onze ervaring wijst ook uit dat het even wennen is om de fijne controle over te laten aan spieren in arm en schouder, in plaats van die in hand en pols. Sowieso lenen ergonomische muizen zich om die reden niet erg voor snelle games. Dit soort apparatuur is simpelweg niet gemaakt voor de bliksemsnelle bewegingen die je nodig hebt om mee te doen in multiplayermatches.

Allicht is een ergonomische muis geen wondermiddel, maar slechts één van de methoden die kan bijdragen aan het verminderen van klachten die kunnen voorkomen bij veelvuldig computergebruik. Je kunt ter vermindering van problemen bijvoorbeeld ook denken aan het aanwennen van een andere routine, waarbij je regelmatig je houding wisselt, af en toe even gaat verzitten en regelmatig even pauzeert om de spieren te ontspannen. De muis afwisselend met links en rechts bedienen is ook nog een optie, al is daarvoor wel ofwel een extra exemplaar nodig dat voor linkshandige bediening is ontworpen, ofwel een ‘neutrale’ muis voor tweehandig gebruik.

Testveld

We hebben voor deze test 14 verschillende muizen binnengekregen met uiteenlopende prijskaartjes. Een uitgebreide vergelijkingstabel, met alle specificaties en testresultaten van de besproken muizen, vind je hier.

Gelukkig hoef je geen kapitalen uit te geven als je eens een verticale muis wil uitproberen: voor een paar tientjes vinden we al muizen van Ewent, Speedlink, Spire en Cherry. Heb je duidelijk meer te besteden, zo rond de honderd euro, dan komen we muizen tegen van gespecialiseerde aanbieders als BakkerElkhuizen en R-Go Tools. Laatstgenoemde heeft de Break HE Mouse in het assortiment, afkomstig uit een samenwerking met het merk HE Brand. BakkerElkhuizen voert op zijn beurt de bekende Evoluent, ooit een van de eerste verticale muizen. Logitech is recent ook in het segment van verticale muizen gestapt met de MX Vertical, met ongeveer 117 euro vergelijkbaar geprijsd aan de muizen van BakkerElkhuizen en R-Go Tools. De MX Vertical was ten tijde van het oorspronkelijke artikel in het magazine nog niet beschikbaar, maar ligt inmiddels in de winkels.

Aan de duurdere muizen valt in algemene zin op, dat ze niet alleen zijn voorzien van een betere afwerking: ook de opties om de ervaring geheel op de gebruiker af te stemmen zijn groter. Zo is de Evoluent bijvoorbeeld beschikbaar in verschillende maten, in draadloze of bedrade uitvoering en als links- of rechtshandige variant. Dat is bij uitstek iets wat je wil voor een ergonomisch product.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

0
*