MSI Prestige PS42 review: lichtgewicht met aparte videokaart

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Testresultaten gaming 
 6. 6. Accuduur
 7. 7. Overige testresultaten
 8. 8. Foto's en specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

MSI is een fabrikant die zich de afgelopen jaren vrijwel uitsluitend op 'gaming' heeft gefocust, tot het punt dat het bedrijf zelf stelt 'MSI is gaming'. Groot was dan ook onze verrassing toen we dit jaar op Computex vernamen dat het bedrijf ook de notebooks voor consumenten (die het stiekem toch al een tijdje maakte) naar de Nederlandse markt ging brengen. Het eerste voorbeeld dat ons bereikte is de MSI Prestige PS42, kortweg PS42, een compacte laptop die opvalt door zijn relatief lage gewicht, luxe materiaalgebruik en redelijke prijs.

Het mag eigenlijk geen verrassing heten dat MSI ook notebooks heeft voor de niet-gamende mens, want het bedrijf is ook oem-fabrikant voor diverse grote merken. In andere delen van de wereld waren de Prestige - zoals het bedrijf deze notebooks bescheiden noemt - laptops dan ook al gesignaleerd, maar vooralsnog niet in Europa. Dat heeft wel weer het een en ander te maken met de strategie van het bedrijf, dat zich vooral wil richten op de luxere markt, waar de concurrentie aanmerkelijk minder fel is en de winstmarges aanmerkelijk hoger dan in de mainstream. In dat licht is de naam van de lijn niet zo verrassend: het zijn overwegend luxere apparaten met prijzen vanaf zo'n 1000 euro. Dat geldt ook voor de MSI PS42 die onderwerp is van deze review. 

MSI PS42 8RB-206NL

Uitvoeringen en prijs

Van de PS42 is een flink aantal uitvoeringen te vinden in onze Prijsvergelijker, negen stuks om precies te zijn. Daarbij moeten we wel vermelden dat een aantal versies bestemd is voor Nederland (te herkennen aan de NL in de productcode) en een aantal voor België (BE in de code). 

Op één uitvoering na zijn alle verseies van de PS42 in onze Prijsvergelijker voorzien van dezelfde processor, een Intel Core i7-8550U. Een andere overeenkomst is de hoeveelheid werkgeheugen, op drie varianten na is dat altijd 8 GB - een goede zaak wat ons betreft, want voldoende voor alle gangbare toepassingen. Heb je hogere eisen, dan zijn er dus uitvoeringen met twee keer zoveel werkgeheugen. Die zijn ook duidelijk duurder. Qua opslag is 256 GB ssd ruimte het minimum, maar er zijn ook opties met 512 GB. Het grootste en meest opmerkelijke verschil tussen de diverse incarnaties van de PS42 betreft de aansturing van het (in alle gevallen full hd ips) beeldscherm: dat kan ofwel zijn met de igpu van de processor (te herkennen aan de code die begint met 8M), ofwel met een Nvidia GeForce MX150 (8RB) met 2 GB eigen geheugen, ofwel in twee varianten met een GeForce GTX 1050 met 4 GB eigen geheugen (8RC). 

Die videokaart lijkt ook de meeste invloed op de prijs te hebben. Zonder aparte grafische kaart zijn er PS42's voor minder dan 1000 euro te koop, met een MX150 ben je in elk geval 1150 euro kwijt, met een GTX 1050 begint het bij 1199 euro.

De versie die wij als eerste ter test kregen was de MSI PS42 8RB-206NL, die 1149 euro moet kosten en voorzien is van een Core i7 processor, 8 GB werkgeheugen, 256 GB opslag en een MX150 videokaart.

MSI PS42 8RB-206NL

Vergelijking der lichtgewichten

De MSI PS42 onderscheidt zich in elk geval in één opzicht: hij is lichter dan momenteel gemiddeld gangbaar is voor 13- en 14-inch laptops, met een gewicht van slechts 1200 gram. Dat lijkt niet heel veel minder dan de pakweg 13 à 1400 gram die we veel zien in dit segment, maar zoals vaker opgemerkt: juist hoe lichter een apparaat wordt, hoe sneller een kleine afname of toename in gewicht merkbaar is. In dit segment zien we dan ook vrij vaak dat het gewicht onder de 1500 gram zakt, maar onder de 1300 gram is nog zeldzaam. Dat zien we ook als we zoeken naar vergelijkingsmateriaal in onze testresultaten: heel veel notebooks met een krachtige (geen Atom)-gebaseerde processor en een gewicht van minder dan 1300 gram hebben we nog niet getest. Ze zijn ook veelal duidelijk duurder dan modellen die iets meer wegen: om nog wat grammen te verliezen, moeten fabrikanten exotischer materialen en duurdere constructiemethodes gebruiken. 

Wellicht om die reden zijn het vaak hybride of 2-in-1 notebooks die zo'n laag gewicht hebben, meer dan traditionelere 'clamshell' modellen. Dit overigens ondanks het touchscreen dat deze modellen juist weer zwaarder maakt. Omdat deze hybride laptops door hun form factor, touchscreen en dure materialen voor de vereiste stevigheid beduidend duurder zijn dan clamshells, vergelijken we de MSI PS42 hier niet mee. Als je iets zoekt rond de 1000 euro, ga je niet kijken naar modellen van 1500 euro of meer, denken we. Met alleen clamshell-modellen is ons vergelijkingsmateriaal beperkt, maar los van de prijs is een 2-in-1 toch een ander type apparaat, ook omdat ze veelal aansluitmogelijkheden opofferen om dun genoeg te zijn voor 'tent' of tabletgebruik. In deze vergelijkingstabel vind je alle modellen die we in de grafieken in dit artikel hebben opgenomen, waarvan de zwaarste precies 1300 gram weegt en de lichtste minder dan 1000 gram.

Legenda

In die grafieken op de pagina's in deze review hebben notebooks die minder dan 1000 gram wegen een geel balkje, modellen die 1001 tot 1100 gram wegen een groen balkje, laptops met een gewicht tussen de 1101 en 1200 gram een paars balkje, 1201 tot 1250 gram een blauw balkje en 1251 tot 1300 gram een zwart balkje. Modellen van meer dan 1300 gram nemen we niet mee in de vergelijking met de 1200 gram wegende PS42, omdat je dan vaak op een heel ander (lager) prijspunt uitkomt. Als je een onsje meer niet erg vindt, kan je je allicht geld besparen - maar behoor je ook niet tot de doelgroep van deze notebook.

MSI PS42 in het kort

De MSI Prestige PS42 is een aangenaam lichte laptop die geheel uit metaal is opgetrokken, wat een luxe uitstraling geeft. Bijzonder in dit segment is de aparte grafische kaart, die in alle behalve de goedkoopste uitvoeringen zit. De MX150 is niet voldoende snel voor moderne games, dus als je een beetje wilt gamen is een versie met GTX 1050 een betere keuze. De laptop onderscheidt zich positief door zijn beeldscherm en snelle opslag, minder enthousiast zijn we over de matige processorprestaties (niettegenstaande de Core i7 aanduiding) en de ondermaatse draadloze netwerkkaart. Toch biedt de PS42 erg veel laptop voor zijn vraagprijs, waardoor het een interessante optie is voor wie niet te veel wil uitgeven.

 • Core i7 komt niet tot zijn recht en presteert als Core i5
 • Draadloze netwerkkaart is een langzaam budgetexemplaar
 • Werktijd op accu houdt niet over
 • Aparte videokaart in zeer lichte, compacte vormgeving
 • Prima beeldscherm en uitstekende opslag
 • Goede prijs-prestatieverhouding

Winkel

Prijs

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Shop: 3

999,00 €

Prijsinformatie
999,00 €
0,00 €
999,00 €
Op voorraad

Constructie en aansluitingen

De MSI Prestige PS42 is grotendeels uit aluminium opgetrokken, en dan niet al te dik aluminium. Dat draagt bij aan het aangenaam bescheiden gewicht van 1200 gram, maar heeft potentieel wel negatieve consequenties voor stevigheid en afwerking: dun aluminium buigt snel en kan scherp zijn. Het moet gezegd worden dat MSI die nadelen goed heeft ondervangen. De constructie tordeert licht als je veel kracht uitoefent, maar we hebben (veel) minder rigide behuizingen gezien. Fraai detail: de MSI draak is behouden gebleven, maar uitgevoerd in lichtgrijs in plaats van knallend rood. 

MSI PS42 8RB-206NL

Ook qua afwerking hebben we weinig te klagen - overwegend zijn alle randen netjes gebogen en afgerond. Alleen onderop zien we bij de hoeken hoe het materiaal bij elkaar komt. Dat is niet de fraaiste oplossing die we ooit hebben mogen aanschouwen, en het is niet ondenkbaar dat hier iets naar buiten kan gaan buigen in de loop der tijd. Ook de rand aan de achterzijde kan losklikken, al gaat dat zeker niet vanzelf. 

Indrukken van het paneel achter het scherm en het gebied in het midden van het toetsenbord is mogelijk, maar veel rek zit er niet in - dat hebben we veel ernstiger gezien. Alles is wat ons betreft ruimschoots binnen acceptabele marges. Waar je echt op moet letten zijn krassen en vingerafdrukken. Hoewel we wel eens sneller vlekkend materiaal hebben gezien (zoals bij concurrent Asus), steken ook op de PS42 vingerafdrukken niet fraai af. Om krassen te voorkomen is een goede sleeve aan te raden; die wordt niet meegeleverd in de overigens fraai ogende verpakking. 

Qua formaten valt er ook weinig te klagen: de laptop is een zeer bescheiden 32 cm breed en net geen 2 cm dik.

Aansluitingen

Eén van de voordelen van een dunne clamshell notebook boven een convertible 2-in-1 is dat je doorgaans meer en grotere aansluitingen tot je beschikking hebt. Usb type-a in plaats van type-c, en volwaardige hdmi in plaats van een mini- of micro-uitvoering. Zo ook bij de MSI PS42.

Links zitten (van links naar rechts) de voedingsaansluiting, een full size hdmi 2.0-uitgang, een usb-c poort volgens de 3.0-standaard (3.1 gen1, oftewel maximaal 5 Gbps) en een 3,5 mm audio-aansluiting voor een headset. Rechts treffen we, wederom van links naar rechts, een Kensingtonslot-opening, een full size sd-geheugenkaartlezer (uitstekend!), nog een usb type-c aansluiting, en twee type-a usb-poorten - alle zijn wederom van het 3.0-type. Dat zijn dus in totaal vier usb-poorten, een riante hoeveelheid voor een notebook met dit formaat. 

Hoewel we graag een Thunderbolt 3.0-aansluiting hadden gezien, of een usb 3.1 (3.1 gen2, dus 10 Gbps), is het gebodene zonder meer afdoende voor de meeste gebruikers. Wel jammer is dat de usb-c aansluitingen niets anders doen dan data transporteren: er is geen alternate mode voor transport van een displayport of hdmi-signaal, en ook opladen van de laptop is niet mogelijk met deze aansluitingen.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Nu duidelijk is wat je in handen hebt met de MSI PS42, is het tijd om te kijken wat je onder handen hebt - oftewel, hoe zijn het toetsenbord en touchpad? Het toetsenbord is een chiclet model dat is geïntegreerd in het design, het is dus geen uitneembaar exemplaar. Dat zorgt voor stabiliteit en tikt doorgaans wat plezieriger. De toetsen hebben merkbaar travel en zijn niet bijzonder klein, dat is positief. Verder is het geen heel geïnspireerde aanslag, maar er valt prima op te werken. 

MSI PS42 8RB-206NL

Minder enthousiast zijn we over het gekozen lettertype, dat toch wel erg 'gaming' overkomt - het is een cosmetisch detail, maar als letters zo gestileerd worden dat ze niet per se meer in een oogopslag te onderscheiden zijn, is het problematisch. De associatie die bij ons naar boven rees was met het Russische alfabet. Een ander minder sterke keuze vinden we de plaatsing van de Fn-toets voor secundaire functies, die zit doorgaans links naast de Windows menutoets, maar MSI heeft hem rechts weggestopt tussen de rechter-alt en de rechter-ctrl toetsen. Aan de andere kant, de linker-ctrl is nu wel groter en je typt minder vaak een zinloze Fn+letter als je de Windows- of ctrl-toets wilde hebben. 

Een ander positief punt zijn de full-size cursortoetsen rechtsonder, die heeft MSI best netjes daar geplaatst (ze doen dubbel dienst voor de schermhelderheid en volumeaanpassingen, in combinatie dus met die Fn-toets). Ook fijn: een grote backspace en dito linker-shift. Onder de streep is het hierdoor wel een heel bruikbaar toetsenbord, waarop je niet zo vaak mistypt als op sommige alternatieven die we wel eens onder de vingers aantreffen. 

Touchpad

Het touchpad is relatief klein; dat heeft te maken met de bescheiden afmetingen van de laptop en het feit dat het toetsenbord niet strak tegen de onderrand van het scherm is geplaatst. Dat laatst komt weer doordat MSI iets doet wat we steeds vaker zien, en dat is een luchtrooster boven het toetsenbord plaatsen. Dat is ook wel een begrijpelijke keuze, die Core i7 moet gekoeld worden en dat louter via de achterkant en zijkanten doen is lastig - maar het beperkt de ruimte voor de werkomgeving wel.

MSI PS42 8RB-206NL

Als we dan toch zeuren, een vingerafdrukscanner in het touchpad is wat ons betreft geen goede keuze. Liever zien we deze (bijvoorbeeld) rechts of links naast het genoemde luchtrooster, of geïntegreerd in de power-knop (al schijnt dat laatste verwarrend te zijn voor veel consumenten, zo vernamen we van een andere fabrikant). 

Het touchpad zelf is niet superglad, maar het kan ermee door - het is in elk geval een exemplaar dat voldoet aan de Microsoft Precision-vereisten en dus alle beweegcommando's ondersteunt en voldoende nauwkeurig werkt.

Neushaarwebcam

Een paar jaar geleden begon Dell ermee in de XPS 13: de randen rond het scherm waren dermate dun, dat er geen plek meer was voor een webcam, dus die werd onder het scherm geplaatst in plaats van erboven. De lagere hoek heeft echter tot gevolg dat het resulterende beeld er op zijn zachtst gezegd bevreemdend uitziet voor de persoon aan de andere kant van de verbinding - de term 'neushaarcamera' komt niet uit de lucht vallen.

MSI PS42 8RB-206NL

We hebben genoeg laptops gezien om te weten dat ook in een dunne rand prima een webcam te verwerken is, dus de moderne 'slim bezels' vereisen echt niet deze opmerkelijke plaatsing. Ongetwijfeld is het wel een eenvoudiger oplossing, zeker als er bijvoorbeeld ook nog wifi-antennes langs het scherm moeten lopen. MSI kiest er ook voor de webcam van de Prestige PS42 in de bredere rand onder het scherm te plaatsen, wat ons betreft niet de beste benadering. Dan liever wat meer bovenrand.

Beeldscherm

Wie het bovenstaande kader heeft gelezen, heeft al gezien dat de MSI PS42 dunne schermranden heeft aan de boven- en zijkanten van het paneel. Dermate dun, dat de webcam er dus onder wordt geplaatst. Dat is voor wie naar je kijkt middels een videoverbinding mogelijk wat minder, maar zelf kijk je in elk geval naar een 14-inch full hd ips-paneel, dat dus 1920x1080 pixels telt en bij deze diagonaal kom je dan uit op een pixeldichtheid van 157 ppi. Dat is gelijk aan een 28-inch ultra hd-monitor. 

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. In de vergelijking die we maken met andere geteste lichtgewicht (1300 gram of minder) clamshell notebooks (zie pagina 1 voor de legenda), is de PS42 niet de meeste heldere - maar de net geen 285 cd/m² die we meten is ook zeker niet slecht. Voor gebruik buiten is meer altijd beter, maar hier valt prima mee te werken in andere dan de meest felle lichtomstandigheden. De zwartwaarde is prima en het resulterende contrast van ruimschoots 1200:1 vormt dan ook geen reden tot klagen.

Het paneel dekt de srgb-kleurruimte met een keurige 98% en de kleurkalibratie is uitstekend, met een deltaE-waarde van minder dan 2 zijn er geen zichtbare kleurafwijkingen. Helaas is de grijsafstelling met een waarde van 5,1 niet beter dan amper voldoende. De kleurtemperatuur van 6754 K is wel mooi neutraal en ook de gemiddelde gammawaarde van 2,24 stemt tevreden. Alles bij elkaar is het een prima beeldscherm, dat voor een professionele gebruiker tekort schiet, maar afdoende is om de vakantiefoto's op te bewerken zonder bang te hoeven zijn dat tante Hermien er op de afdrukken opeens weinig florissant uitziet.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

MSI heeft een stevige reputatie als fabrikant van gaming notebooks en we hebben dan ook enige verwachtingen met betrekking tot het binnenwerk van de Prestige PS42, ook al is die op een andere doelgroep gericht. Een onderdeel waar we in elk geval over te spreken zijn, zijn de dubbele ventilatoren, die voor voldoende koeling moeten zorgen. Zeker als je een model met aparte grafische kaart hebt, zoals onze editie met MX150 of de variant met een GTX 1050, is dat geen overbodige luxe.

MSI PS42 8RB-206NL

De andere koeler is geheel gewijd aan de processor en dat is dus in vrijwel elke uitvoering een Intel Core i7-8550U exemplaar, een zuinige quad-core met HyperThreading en een basissnelheid van 1,8 GHz, met een turbo naar 4 GHz. Heel eerlijk: het verschil met de i5-8250U is niet enorm, en veel hangt af van de tuning - warmte en tdp-limieten - of je in de praktijk prestatieverschillen kan meten. Of je die ook merkt is een tweede. Echter, Intel heeft dermate veel in marketing geïnvesteerd dat 'i7' automatisch aantrekkelijker is dan 'i5', waardoor fabrikanten van luxere notebooks bijna niet om de duurdere chips heen kunnen als ze een notebook in dit 1000+-euro segment willen voeren. 

Prestaties

Vervolgens de vraag, hoe presteert de cpu met deze koeling in deze verpakking? Het antwoord: niet heel geweldig, eigenlijk. Vergelijkbaar met de Asus UX391UA die we een tijdje terug reviewden en die over dezelfde processor beschikt - maar ook daarvan schreven we toen al dat de genoteerde Cinebench score prima was voor een Core i5-8250U, maar niet voor een i7-8550U. Daar verwachten we toch wat meer van. Dat dat mogelijk is laten diverse andere notebooks in de grafiek zien. Dat Dell uit een XPS 13 met i5-8250U óók veel meer weet te slepen, geeft al aan dat de instellingen van de processor van groot belang zijn.

De PS42 beschikt als een van de weinige notebooks in dit lichtgewicht segment over een aparte videokaart, een Nvidia GeForce MX150. Dat is niet het krachtigste model uit de stal van die fabriek, maar vergeleken met de in de Intel processor geïntegreerde UHD Graphics 620 is het een volbloed renpaard. Zie onderstaande grafiek:

Geheugen en opslag

De i7 gaat in de meeste configuraties, waaronder de onze, vergezeld van 8 GB DDR4-2400 - er is ook een versie met 16 GB. Zoals te zien op bovenstaande afbeelding is even het geheugen upgraden er niet bij, dus denk je meer veeleisende toepassingen in de nabije toekomst te gaan gebruiken, dan kan je maar beter direct voor de grotere capaciteit gaan. Voor de meeste doeleinden is 8 GB naar onze mening gewoon toereikend. In ons testmodel was het geheugen in een single-channel configuratie geplaatst, dat is jammer, want daarmee verlies je potentieel tot zo'n 10 procent aan prestaties in sommige toepassingen.

Voor de opslag is er een 256 GB ssd aanwezig in ons testmodel, maar MSI levert hem ook met 512 GB. Het is een  Samsung MZVLW256HEHP, beter bekend als de PM961. Dat is een hele fijne pci-express nvme ssd, die zorgt voor een topscore in de PCMark 8 storage bandwidth test. Het is het soort opslag dat we verwachten in een luxe notebook en we hopen dan ook dat MSI in alle uitvoeringen van de PS42 deze m.2 ssd's toepast.

Netwerk 

De oplettende lezer had al gespot dat deze dunne notebook het zonder bedrade verbinding moet doen, dus de prestaties van de draadloze interface zijn des te belangrijker. Hier heeft MSI een wat ons betreft onbegrijpelijk en onvergeeflijke keuze gemaakt voor een instapkaartje uit de stal van Intel, de Dual Band Wireless-AC 3168. Deze adapter, die een paar euro minder kost dan een exemplaar dat wél over twee zend/ontvangsteenheden beschikt, belooft weinig goed voor de prestaties.

Die meten we in een kooi van Faraday en geven dus een volstrekt onrealistisch beeld van de praktijk, maar het zorgt wél voor een eerlijke vergelijking tussen alle notebooks die we zo testen. Er is immers nooit sprake van storing. Desalniettemin zien we in de grafieken dat zowel op 2,4 als op 5 GHz de PS42 flink achterblijft bij notebooks waar de fabrikanten wat minder hebben willen besparen. Opmerkelijk genoeg is de nog iets duurdere Asus UX391UA voorzien van eenzelfde matige interface.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Testresultaten gaming 

De MSI Prestige PS42 heeft iets wat geen van de andere lichtgewicht concurrenten heeft, namelijk een aparte videokaart in de vorm van een Nvidia GeForce MX150. Er is ook een versie met GTX 1050 en er zijn varianten die een aparte gpu moeten ontberen. Bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal kunnen we de PS42 hier in elk geval tot winnaar uitroepen, want met een igpu van een Intel processor zijn scores als hieronder niet eens te benaderen.

Daarbij moeten we wel direct opmerken dat voor een beetje serieus gamen, met moderne titels, de MX150 gewoon niet toereikend is. Zeker niet in de full hd resolutie van het paneel in de PS42. Hooguit 30 fps kan je verwachten bij medium kwaliteitsinstellingen. Dat betekent ofwel details terugschroeven naar stand 2013, ofwel de resolutie reduceren - of gewoon alleen maar oudere games spelen. 

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Accuduur

We merkten eerder al op dat de MSI PS42 qua testresultaten soms lijkt op de lichtgewicht Asus UX391UA, en dat zien we ook bij de accutests. Helaas is dat niet heel positief, want in de browser-test houdt de PS42 het na omgerekend net geen 7 uur voor gezien, en de in de zwaardere PCMark8 Creative test moet hij na drie uur en tien minuten weer aan de lader.

Op zichzelf bezien zijn dat geen gekke waardes - en eerlijk is eerlijk, de PS42 zit net op of onder het midden van de grafieken - maar er zijn veel concurrenten die dit toch echt beter doen. Aan de andere kant, die hebben geen MX150 aan boord, en dat scheelt wel. De prestaties op accu zijn dan namelijk weer (binnen dit testveld) top.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de merkproductnaam1. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

Hier is goed te zien wat de sterke en minder sterke kanten van de MSI PS42 zijn. De all-round prestaties zijn prima, mede geholpen door de zeer snelle opslag en de aparte grafische kaart (zie ook de PCMark 8 Creative resultaten), op videogebied laat hij alles achter zich, maar de processorafstelling is een fikse rem op de pret.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de MSI Prestige PS42.

Algemeen
 
MerkMSI
ProductnaamPS42 8RB-206NL
ProductcodePS42 8RB-206NL
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8550U
Processor klokfrequentie1.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit8 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten1
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot8 GB
Scherm
Scherm diagonaal14 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid157 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce MX150
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen2 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Beschikbaar opslaggeheugen179.3 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productSamsung MZVLW256HEHP
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Dual Band Wireless-AC 3168
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)2
USB 3.1 Gen1 (Type-C)2
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)4
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)2
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)51 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1200 gram
Afmeting - Breedte32.2 cm
Afmeting - Diepte22.4 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.98 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm67723
3DMark - Cloud Gate13164
3DMark - Cloud Gate Graphics22263
3DMark - Cloud Gate Physics5417
3DMark - Fire Strike3311
3DMark - Fire Strike Graphics3718
3DMark - Fire Strike Physics8211
3DMark - Fire Strike Combined1220
3DMark - Time Spy1085
3DMark - Time Spy Graphics1196
3DMark - Time Spy CPU2855
Cinebench R15 - Single133
Cinebench R15 - Multi525
PCMark 7 - PCMark Score5599
PCMark 7 - Lightweight Score5539
PCMark 7 - Productivity Score4763
PCMark 7 - Entertainment Score3921
PCMark 7 - Creativity Score10513
PCMark 7 - Computation Score15246
PCMark 7 - System Storage Score5644
Opstarttijd11.1 sec.
PCMark 8 v2 - Home3209
PCMark 8 v2 - Creative3683
PCMark 8 v2 - Work3429
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5063
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth462.49 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive116.31 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send95.40 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive333.63 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send285.96 Mbit/s
Geekbench4 - Multi11444
Geekbench4 - Multi crypto8079
Geekbench4 - Multi integer14214
Geekbench4 - Multi float13100
Geekbench4 - Multi memory3569
Geekbench4 - Single4650
Geekbench4 - Single crypto4659
Geekbench4 - Single integer4952
Geekbench4 - Single float4813
Geekbench4 - Single memory(33)3723
Geekbench4 - OpenCL47675
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle10.5 W
Browser accutest - 180 cd/m2414 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2220 min.
PCMark Creative (Accu)3138
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur6794 K
Helderheid wit284.98 cd/m²
Helderheid zwart0.23 cd/m²
Contrast1239 : 1
Gamma2.24
Gamma (afwijking van 2,2)0.04
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.43
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)0.69
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)2.1
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)3.46
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.56
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)0.65
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.6
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)4.7
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.61
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)0.58
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)2.39
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)3.47
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)1.49
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)0.67
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.7
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)5.1
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium21 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra16 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium36.2 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra19.2 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium30.92 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra18.01 fps

Conclusie

MSI betreedt met de Prestige PS42 een nieuwe markt voor het bedrijf, die van de luxere lichtgewicht notebooks. Dit segment, dat begint zo rond de 899 euro voor de wat zwaardere modellen, wordt snel duurder naarmate de grammen minder mogen zijn. De PS42 onderscheidt zich alleen daardoor al positief, want 1200 gram voor (vanaf) iets minder dan 1000 euro is scherp geprijsd. 

Dat is niet het enige waarmee de PS42 positief opvalt, want het is in deze klasse ook uitzonderlijk om een aparte videokaart aan te treffen in een notebook. Er is doorgaans simpelweg geen ruimte voor, en de vereiste koeling zorgt uiteraard voor ongewenste gewichttoename. Dat MSI een MX150 of zelfs een GTX 1050 in deze form factor weet te persen, is indrukwekkend - en maakt de PS42 tot een bijna uniek product. 

Qua afwerking en constructie is de PS42 nog niet zo gelikt als de concurrentie - een UX391 van Asus of een XPS 13 van Dell is net wat steviger en komt net wat meer luxe over. Hoewel er weinig mis is met aluminium, is de PS42 wel erg 'bare metal' over en dat zal niet iedereen aanspreken - al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je ervan gecharmeerd bent. Bij ons op kantoor trok het apparaat genoeg waarderende blikken. Hoe dan ook is de notebook voldoende solide om hem hier niet op af te vallen.

Waar we wel kanttekeningen bij moeten plaatsen, is bij de prestaties. Of het is om een balans te vinden met de aparte videokaart weten we niet, maar de afstelling van de Core i7 processor is dusdanig matig, dat het net zo goed een i5 had kunnen zijn - waarmee de prijs potentieel nog aantrekkelijker zou zijn geweest. Het is een voldoende snelle notebook dat je er prima mee uit de voeten kunt, maar als we zien wat de concurrentie met deze processor weet te doen, is duidelijk dat MSI erg veel in het vat laat zitten. De snelle ssd en de aparte videokaart compenseren het totaalplaatje, maar toch steekt het dat de processor ondermaats presteert in vergelijking met zijn potentieel.

Een ander stevig minpunt is de netwerkinterface: we hebben het vaker gezegd en we blijven het doen tot het niet meer gebeurt, want in een 1000+ euro notebook hoort een fatsoenlijke wifi-oplossing, dus een met (minimaal) twee antennes en zend/ontvangsteenheden en prestaties die daarbij horen. De budgetbenadering van de PS42 is ondermaats en vinden we eigenlijk nog storender dan de amechtige afgestelde processor.

Ten slotte worden we niet heel blij van de accuduur: 7 uurtjes bij lichte belasting en ruim 3 bij zware is vergeeflijk gezien de aanwezigheid van de extra videokaart, maar de PS42 houdt geen gelijke tred met de toppers in dit segment. Dit moet beter.

MSI PS42 8RB-206NL

Gelukkig is er ook nog goed nieuws: het beeldscherm is overwegend uitstekend, als MSI de grijsafwijking nog wat verder onder controle zou krijgen zou het zelfs zonder voorbehoud fantastisch zijn, maar mogelijk zou dat ten koste gaan van het contrast. Ook de gekozen ssd is een topmodel, en dat is iets waar je continu plezier van hebt. Ook toetsenbord en touchpad zijn van een kwaliteit die we verwachten in deze klasse - beter mag, maar het is ruimschoots voldoende. Daar komt nog bij dat het gewoon een heel fijne lichte notebook is, wat toch even benadrukt moet worden.

Kijken we naar de concurrentie, dan denken we als eerste even aan de genoemde Asus UX391, een strakker vormgegeven, nog lichtere notebook met vergelijkbare prestaties, meer geheugen en meer opslag - en een iets hogere prijs. Deze ontbeert echter een aparte videokaart en heeft een (iets) minder goed scherm en toetsenbord. Dan zijn de Dell XPS 13's sterkere concurrenten - maar de meest recente 9370 uitvoering ontbeert volwaardige usb type-a poorten (en een aparte videokaart) en begint bij 1300 euro, wat toch wel een stuk duurder is dan de 1149 die je voor de versie die wij getest hebben zou moeten betalen. Voor 50 euro meer heb je zelfs een PS42 met een GTX 1050.

Dat zorgt ervoor dat we deze nieuwbakken notebook van MSI toch wel heel aantrekkelijk voor zijn prijs vinden. Er zitten letterlijk en figuurlijk wat ongepolijste randen aan, maar je krijgt wel érg veel laptop voor je geld. Een Great Value award is daarom op zijn plaats.


MSI Prestige PS42


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

MSI PS42 8M-076

MSI PS42 8M-076

 • Laptop
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Intel UHD Graphics 620
 • 512 GB
 • 1190 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI PS42 8M-208NL

MSI PS42 8M-208NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Intel UHD Graphics 620
 • 256 GB
 • 1165 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI PS42 8M-209BE

MSI PS42 8M-209BE

 • Laptop
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Intel UHD Graphics 620
 • 256 GB
 • 1190 gram
 • Windows

1.020,11 €

1 winkel
MSI PS42 8RB-038

MSI PS42 8RB-038

 • Laptop
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1190 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI PS42 8RB-073

MSI PS42 8RB-073

 • Laptop
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1190 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI PS42 8RB-206NL

MSI PS42 8RB-206NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1200 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI PS42 8RB-207BE

MSI PS42 8RB-207BE

 • Laptop
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1190 gram
 • Windows

949,99 €

6 winkels
MSI PS42 8RC-009NL

MSI PS42 8RC-009NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8550U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1050
 • 512 GB
 • 1190 gram
 • Windows

1.349,00 €

1 winkel
MSI PS42 8RC-013NL

MSI PS42 8RC-013NL

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i5 8250U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1050
 • 256 GB
 • 1190 gram
 • Windows

899,00 €

1 winkel
0
*