OnePlus 6T review: voortzetting met een belangrijke innovatie

70 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

In mei waren we in Londen voor de lancering van het achtste toestel dat uit de koker van de relatief jonge smartphonefabrikant OnePlus kwam. Nog geen half jaar later is nummer negen in de reeks alweer een feit: hier is de OnePlus 6T.

OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black
OnePlus 6T

Waar de meeste fabrikanten wat minder snel opvolgers creëren, raast de trein van OnePlus onverminderd door. Het Chinese smartphonemerk dat bekend staat om zijn trouwe en fanatieke community brengt inmiddels alweer zijn negende toestel op de markt. In 2013 was het doel een betaalbare smartphone met zoveel mogelijk high-end specificaties uit te brengen, een missie die het tot op de dag van vandaag heeft. Echt grote innovaties als eerste doorvoeren was dan ook niet zo aan OnePlus besteed: het moest allemaal tot in de puntjes getest zijn op kwaliteit, om zo een aantoonbare verbetering voor de gebruikers te zijn. Dan ben je meestal niet de eerste partij.

Bij de OnePlus 6T is het in ieder geval zo dat het het eerste toestel is dat wij in ons testlab ontvingen, waar out of the box Android 9 Pie op staat én een vingerafdrukscanner is ingebouwd in het display. Daarmee is het niet de eerste, aangezien Oppo al een dergelijke scanner in het scherm van de R17 bouwde en Android 9 Pie al beschikbaar was op de Pixels en Sony Xperia XZ3, maar vlot is OnePlus wat dit betreft desalniettemin deze keer wel. 

De OnePlus 6T zal net als zijn voorganger beschikbaar zijn in twee kleurstellingen: Mirror Black en Midnight Black. De initiële kleurschakeringen zijn dus hetzelfde als bij de OnePlus, waarbij de Mirror Black de glanzende versie is en de Midnight Black uitvoering de matzwarte variant waarbij de glazen behuizing wel van aluminium lijkt te zijn. De beschikbare geheugenconfiguraties zijn deze keer ofwel 6 GB werkgeheugen met 128 GB aan opslagcapaciteit, 8 GB RAM met 128 GB opslag (wij testten de Midnight Black versie hiervan) danwel 8 GB RAM met 256 GB opslag. OnePlus laat hiermee wederom zien met de tijd mee te gaan. Of dat ook voor de diverse andere facetten geldt die een smartphone maken tot wat hij is lees je in deze review.

Verkrijgbaarheid Nederland

De OnePlus 6T is vanaf 6 november in Nederland verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black en Mirror Black

De OnePlus 6T Mirror Black 6GB/128GB is verkrijgbaar voor 559 euro, de OnePlus 6T Mirror Black 8GB/128GB is verkrijgbaar voor 589 euro. De OnePlus 6T Midnight Black 8GB/128GB is verkrijgbaar voor 589 euro, de OnePlus 6T Midnight Black 8GB/256GB voor 639 euro.

Verkrijgbaarheid België

De OnePlus 6T is vanaf 6 november in België verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black en Mirror Black

De OnePlus 6T Mirror Black 6GB/128GB is verkrijgbaar voor 549 euro, de OnePlus 6T Mirror Black 8GB/128GB is verkrijgbaar voor 579 euro. De OnePlus 6T Midnight Black 8GB/128GB is verkrijgbaar voor 579 euro, de OnePlus 6T Midnight Black 8GB/256GB voor 629 euro.

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

579,00 €

Prijsinformatie
579,00 €
0,00 €
579,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 579,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 579,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

672,95 €

Prijsinformatie
669,00 €
3,95 €
672,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 669,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 672,95 €

Uiterlijk

De OnePlus 6T meet 157,5 x 74,8 x 8,2 mm en weegt een slordige 191 gram. Het full hd+ display heeft een beelddiagonaal van 6,41 inch en een beeldverhouding van 19:9. Aan de voorzijde van het toestel zijn de bezels rondom het scherm tot een minimum beperkt en de notch is bovendien zo smal dat hij nauwelijks meer plek inneemt dan de lens van de front-camera. De scherm-toestel ratio komt zodoende uit op 85,8%, een behoorlijk indrukwekkende score. 

OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

Herkenbaar design, geen IP-klasse

Wanneer je de OnePlus 6T en zijn voorganger naast elkaar vasthoudt zie je in grote trekken hetzelfde design, waarbij ook in dit geval een IP-classificatie ontbreekt. De glazen behuizing is ogenschijnlijk feilloos afgewerkt en ligt mede dankzij de afgeronden hoeken en randen prettig in de hand. Aan de achterzijde treffen we ook bij de OnePlus 6T een dubbelcameramodule, die nog steeds maar wel weer een tikje minder uit de behuizing steekt. Daaronder zien we een wel een flitser maar deze keer geen vingerafdrukscanner, waarover zo meteen meer. Ten slotte is er in het midden van de behuizing plaats ingeruimd voor het kenmerkende OnePlus logo. 

Aan de rechterzijde vinden we de prettig rigide powertoets met daarboven het onderscheidende schuifknopje waarmee je op je 6T gemakkelijk tussen stil, tril of beltoon kan schakelen. Aan de andere zijde treffen we de enkele tuimelknop voor de volumeregeling met daarboven de uitprikbare simtray met ruimte voor twee sim-kaarten, een micro-sd slot ontbreekt. Aan de onderzijde treffen we enkel twee speakerroosters met daar tussenin een usb-c aansluiting. Wie denkt aan twee speakers komt bedrogen uit: het rechter rooster is puur voor de esthetiek aangebracht. De monospeaker weet een relatief goed geluid voor te brengen waarin wat laag mist, maar wel zuiver klinkt. Toch is dit in geen geval een vervanging voor de stereospeakers die we bij andere high end toestellen terug zien. 

De usb-c aansluiting is uiteraard bedoeld om de meegeleverde voeding met een maximaal vermogen van 20W (5V x 4A) aan te sluiten, maar dat is niet de enige toepassing. De 3,5 mm jack die we bij de OnePlus 6 nog aantroffen ontbreekt namelijk bij de 6T. Het lijkt er steeds meer op dat we ons hoe dan ook zullen moeten gaan schikken naar het gebruik van bluetooth headsets of headphones met een usb-c aansluiting.

OnePlus 6 128GB Mirror BlackOnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

Achterzijde van de OnePlus 6 (links) en OnePlus 6T (rechts)

Screen unlock

Hoewel de OnePlus 6T in veel opzichten sterk op zijn voorganger lijkt zijn er wel degelijk verschillen te vinden. Misschien wel de meest in het oogspringende is de aanwezigheid van de in het scherm gebouwde vingerafdrukscanner, waarmee de ronde fysieke scanner die bij de OnePlus 6 nog aan de achterzijde was te vinden het veld heeft moeten ruimen. Enige tijd was er een wedloop tussen fabrikanten om als eerste een dergelijk ingebouwde scanner te realiseren in een smartphone. Oppo deed het bijvoorbeeld al eerder bij de R17, maar OnePlus is de eerste fabrikant die een toestel met een dergelijke scanner aflevert in ons Testlab. 

Over de werking van de scanner zijn we heel tevreden. Op het lockscreen zie je onder in het midden van een scherm een duidelijk vingerafdrukicoon waarop je simpelweg je vinger legt en je toestel ontgrendelt zich met een kleine vertraging. Onze ervaring met de scanner was dat de herkenning van de aangeboden vinger in praktisch alle gevallen feilloos verliep. 

Beeldscherm

De OnePlus 6T is voorzien van een 6,41 inch amoled scherm met een 2340 x 1080 full hd resolutie (19,5:9) en een pixeldichtheid van 402 ppi. Het scherm biedt tevens ondersteuning voor zowel de sRGB en de DCI-P3 kleurruimte die onder instellingen/weergave/schermkalibratie zijn te selecteren. Wij testten het scherm van de OnePlus 6T op de standaardmodus. 

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware blijkt dat het scherm van de OnePlus 6T ergh vergelijkbaar presteert met dat van zijn voorganger en daarmee niet de wauwfactor van dit toestel vormt.

Weinig innovatie

De schermhelderheid komt uit op 513 cd/m² (OnePlus 6: 509 cd/m²). Genoeg om het scherm ook buiten in de zon goed af te kunnen lezen, maar binnen dit deelnemersveld niet indrukwekkend. Dankzij de zwartwaarde van 0 cd/m² van het oled-paneel is het contrast oneindig. De kleurafwijking van 3,5 is goed, maar ligt wel net boven de kritische grens van 3 vanaf waar het menselijk oog in staat wordt geacht afwijkingen waar te nemen. De grijsafwijking van 7,5 ligt zelfs ruim boven de grens van 5 tot waar wij een display op dit onderdeel nog als goed beschouwen. Opvallend is bovendien dat de afwijkingen die we bij de voorganger - respectievelijk 3,4 en 6,8 - noteerden zelfs lager lagen. Het verschil is natuurlijk beperkt, maar zelfs als we het als een continuering beschouwen is er van vooruitgang nog steeds geen sprake. Dit geldt eveneens voor de nagenoeg gelijke kleurtemperatuur van 7683 K (voorheen 7690 K) en de precies gelijke afwijking van het gamma van 0,35.

Onder de streep stellen we vast dat OnePlus wat betreft het display op de 6T weinig vooruitgang heeft geboekt ten opzichte van dat van de OnePlus 6. De phrase 'stilstand is achteruitgang' gaat in dit geval zeker op, aangezien de concurrentie over het algemeen niet heeft stilgezeten. Kortom: de OnePlus 6T heeft een prima scherm, maar imponeren doet het niet.

 • Piekhelderheid wit
 • Zwartwaarde
 • Contrast

 
 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma
 • Gamma afwijking

OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black
OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de OnePlus 6T aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

Cameratechniek

De OnePlus 6T is aan de voorzijde uitgerust met een selfiecamera op basis van een 16 megapixel sensor van Sony (IMX 371) met een f/2.0 lens en een pixelgrootte van 1,0 µm. De camera heeft electronic image stabilization en kan video opnemen bij een maximale resolutie van 1080p (30 fps). 


De camera-app van de OnePlus 6T

Aan de achterzijde heeft de OnePlus 6T de beschikking over een dubbel camerasysteem. De hoofdcamera is gebaseerd op een 16 megapixel sensor van Sony (IMX 519) met een pixelgrootte van 1,22 µm en een f/1.7 lens. Deze camera ondersteunt zowel optical als electronic image stabilization (OIS en EIS). De tweede camera betreft een 20 megapixel exemplaar op basis van de Sony IMX 376K, met pixels van 1,0 µm groot en een lens met eveneens een diafragma van f/1.7. De hoofdcamera ondersteunt verder hdr, Google Lens en diverse nieuwe bokeh-effecten. Video opnemen kan bij een maximale resolutie van 3840 x 2160 (60 fps). Ook video in slow motion opnemen hoort tot de mogelijkheden, in 1080p (240 fps) of 720p (480 fps).  

Wie al deze specs bekent voorkomt, dat klopt. Het zijn dezelfde specificaties als die van de de OnePlus 6. Net als bij het display lijkt hier dan ook nauwelijks sprake van innovatie, al is de in het geval van de camera belangrijke software engine volgens OnePlus wel verbeterd.  

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S9+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.  

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de OnePlus 6T als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Als we de resultaten van het eerste scenario naast elkaar leggen valt op dat het beeld van de OnePlus 6T aanzienlijk meer ruis laat zien en een iets minder dynamisch contrast aan de dag weet te leggen dan de Samsung Galaxy S9+.

OnePlus 6T (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Ook onder het tweede scenario is het vooral de ruis die het beeld van S9+ superieur maakt ten op zichte dat van de OnePlus. Ook hier is het dynamisch contrast in het voordeel van het Zuid-Koreaanse toestel, dat bovendien de kleuren wat natuurlijker weet weer te geven. Wel heeft het beeld van de oNePlus minder last van de spookrand om de camera in het midden van de foto. 

OnePlus 6T (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

Als we beide toestellen meenemen naar de hoek van ons kantoor waar zich voldoende kunstlicht en een grote raampartij bevindt zien we dat het beeld van de OnePlus ook hier het niet wint van dat van de S9+. Het beeld lijkt in de details van het tapijt wat minder fijnmazig, terwijl de contouren van de tijdschriften op tafel net als het kleed wat minder worden aangezet, waardoor ze bijna een beetje onscherp lijken. De krant ziet er daarentegen weer een stuk beter uit.

OnePlus 6T (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Eenmaal buiten aangekomen, op een ouderwets grijze herfstdag, zien we dat de OnePlus ook hier net een tikje minder dynamisch bereik heeft in het wolkendek, maar de kleuren van het gras daarentegen net wat natuurlijker weet weer te geven. 

OnePlus 6T (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Intern

Zoals we gewend zijn van OnePlus maakt de fabrikant ook in dit geval gebruik van de meest high end chipset die Qualcomm te bieden heeft: de Snapdragon 845. Deze SoC, die we ook tegenkwamen in de OnePlus 6 belooft 30% sneller en 10% zuiniger te zijn dan zijn voorganger, de Snapdragon 835. De 845 wordt op het efficiëntere 10nm LPP procedé vervaardigd en heeft Kryo 385-cores als kloppend hart. Dat zijn semi-custom Qualcomm-cores gebaseerd op de ARM-architectuur. Deze octacore processor is opgebouwd uit twee clusters van elk vier rekenkernen, die respectievelijk op 2,8 GHz (ARM Cortex A75) en 1,8 GHz (ARM Cortex A55) zijn geklokt. De modem is Qualcomms eigen X20 LTE 4x4 MIMO modem, dat ten opzichte van de X16 LTE 20% meer prestaties moet leveren. Het geheel wordt gecomplementeerd door de Adreno 630, die op zijn beurt 30% sneller moet zijn dan zijn voorganger.

Geheugen & connectiviteit

Zoals we eerder al zeiden is de OnePlus 6T verkrijgbaar in zowel een 6GB/128GB als een 8GB/256GB uitvoering. Met de configuratie voldoet OnePlus keurig aan de hedendaagse maatstaven die de immer toenemende honger naar meer geheugen en opslag weerspiegelen. Datzelfde geldt eigenlijk voor de aanwezige ondersteuning voor 802.11ac wifi, nfc en bluetooth 5.0. De enige specificatie die hier ontbreekt is de ondersteuning voor draadloos opladen, de glazen behuizing ten spijt.

Software

De OnePlus 6T is out of the box voorzien van de meest recente iteratie van Google's mobiele besturingssysteem Android 9 Pie, gecombineerd met het eigen OxygenOS. Hoewel OxygenOS zodoende geen stock Android is zijn de thematische verschillen te overzien en is er gelukkig geen bloatware geïnstalleerd, waardoor het in feite een bijna stock-ervaring biedt.

Android 9 Pie op de OnePlus 6T

Android 9 Pie

De negende iteratie van het Android besturingssysteem werd door Google op 7 maart 2018 aangekondigd, waarbij het direct de eerste developer preview beschikbaar stelde. Diverse bèta-versies later werd uiteindelijk op 6 augustus 2018 Android 9 Pie officieel gereleaset. Zoals bij elke nieuwe versie van Android het geval is biedt Android 9 Pie een hele serie verbeteringen en veranderingen ten opzichte van de voorganger Android 8 Oreo. Daarbij gaat het zowel om het design van de launcher, homescreen en menu’s als om aanpassingen in het OS zelf.

Design

Wie kijkt naar het design van Android 8 Oreo en 9 Pie ziet niet direct wereldschokkende, maar desalniettemin zichtbare veranderingen. Zo is de klok van de rechterkant naar de linkerzijde van de systeembalk verhuisd, heeft het snelle instellingen menu een zichtbare make-over gekregen en popt de volumebalk nu verticaal naast de fysieke knoppen op tijdens de bediening. Verder zien we een verbeterde nachtmodus waarmee je ogen minder belast worden, laat het always-on-display nu het accupercentage zien en zijn de notificaties verder verbeterd en uitgebreid. Aan de power-opties – die verschijnen bij het ingedrukt houden van de aan/uit-schakelaar – is een screenshotfunctie toegevoegd, waarbij je ook de mogelijkheid krijgt om een zogenaamd scrolling screenshot te maken. Deze functie wordt overigens extra door je redacteur gewaardeerd, aangezien deze functie bij elke review meerdere malen gebruikt wordt.

Stock-versie Android 9 Pie op de Nokia 7 Plus

Stock-versie Android 8.1 Oreo op de Xiaomi Mi A2

Features

Een van de belangrijkste nieuwe features in Android 9 Pie is de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

Eveneens nieuw zijn diverse opties die je hebt om je toestel te benaderen via gebaren. Zo kan je in Android 9 Pie bijvoorbeeld het zo instellen dat je met een korte swipe van de onderzijde van het scherm openstaande applicaties, vijf snelkoppelingen en de Google searchbar ziet verschijnen. Daarmee is de navigatiebalk nu standaard ook veranderd in een horizontaal scrollable balk met standaard enkel een back-toets aan de linkerkant en een dik, wit streepje als start-toets in het midden.

De recent gebruikte apps die je via de korte verticale swipe kunt oproepen zijn nu horizontaal gepositioneerd en zijn uiteraard nog steeds zowel scroll- als swipebaar. Het geheel is daarmee behoorlijk vergelijkbaar met hoe  Apple dit in iOS aanpakt.

Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app – die op dit moment nog in de bèta-fase zit maar naar verwachting op korte termijn beschikbaar zal worden gemaakt - nog het vermelden waard. Met deze app kan je dieper inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, met diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen en middels de app zelfs beperken.

Specificaties

Algemeen
 
MerkOnePlus
Productnaam6 128GB Mirror Black
Productcode5011100386
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 8.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen8192 MB
Opslaggeheugen128 GB
Beschikbaar opslaggeheugen107.22 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal6.28 inch
Schermresolutie2280x1080
Pixeldichtheid402 ppi
Relatieve schermgrootte83.8 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 845
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo 385 Silver
Snelheid cluster 11766 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo 385 Gold
Snelheid cluster 22803 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 630
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)16 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)20 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)16 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Maximale resolutie bij 60 fps3840x2160
Maximale resolutie bij 120 fps1280x720
Video framerate60 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3300 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekDash Charge
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte155.7 mm
Breedte75.4 mm
Dikte7,8 mm
Gewicht180 gram
KleurZwart
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wav
wma
Videoformaten
3GP
h.265
MPEG 4
WMV
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. We zien hier onder Single dat de individuele Exynos processoren van Samsung de beste prestaties geven, gevolgd door diverse toestellen met de Snapdragon 845 aan boord. De 6T heeft op dit onderdeel minder punten dan zijn voorganger, maar het verschil is zo klein dat het in feite verwaarloosbaar is. Onder Multi, waar we de gecombineerde prestaties van de chipset als geheel meten, hoort de OnePlus 6T bij de top van het speelveld.

 • Single
 • Multi

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Onder PCMark laat de OnePlus 6T wederom zien dat het uitstekende prestaties uit de Snapdragon 845 en het beschikbare werkgeheugen weet te persen. Ook hier zien we overigens dat de onderlinge verschillen meestal beperkt blijven.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video
 • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien, Tijdens Sling Shot Extreme wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Sling Shot Extreme Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

Linksom of rechtsom, de OnePlus 6T doet het ook op dit onderdeel uitstekend met louter prestaties waarmee het toestel in de top van de ranglijst eindigt.

 • Sling Shot Extreme (GT1 & GT2)
 • Sling Shot Extreme Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.  

Hoewel de verschillen soms verwaarloosbaar klein zijn, afgewisseld met significante variaties, zijn de prestaties van de OnePlus 6T ook hier van consistent van top-niveau.

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.1
 • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Resultaten

De OnePlus 6T is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Po batterij met een capaciteit van 3700 mAh. De accuprestaties van de OnePlus 6T zijn net als bij de OnePlus 6 niet geheel eenduidig. Net als eerder zijn de resultaten van de browsetests prima, maar niet top. Gelukkig kan dat wel gezegd worden van het resultaat van de Accutest - Videotest en - nog veel belangrijker - PCMark 2.0, waar het enkel de accu van de Samsung Galaxy Note 9 hoeft voor te laten gaan. Dankzij de ondersteuning voor de Dash Charge technologie gaat het laden de OnePlus 6T ook weer snel af, al moet het onder andere de eigen voorganger en de Find X met zijn 50 W lader voor laten gaan.

 • Accutest
 • Webbrowse test 4G & wifi
 • Laadtesten

Conclusie

Nu we aan de conclusie toegekomen zijn bekruipt ons een tegenstrijdig gevoel. Aan de ene kant zien we een toestel dat gevoegelijk het maximale weet te halen uit de Snapdragon 845 chipset en het beschikbare geheugen. Met een voor dit prijspunt prima camera, behoorlijk display, uitstekende accuduur en natuurlijk de innovatie waar we al enige tijd op zaten te wachten: de in het scherm ingebouwde vingerafdrukscanner.

OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

Aan de andere kant zien we een toestel dat dezelfde camera-opstelling als zijn voorganger heeft, een qua testresultaten bijna identiek scherm, een iets grotere accu die zeer vergelijkbare prestaties levert en maar net iets betere prestaties in de systeem- en grafische benchmarks. Daarbij moet je dan ook nog eens de 3,5mm jack missen. Android 9 Pie is natuurlijk wel out of the box aanwezig, maar de update voor de OnePlus 6 is inmiddels ook beschikbaar. Uiteindelijk stellen we dan ook vast dat de OnePlus 6T weliswaar een begeerlijk toestel is, maar voor een award te weinig meerwaarde biedt ten opzichte van zijn voorganger die we eerder onderscheidden met een Excellent Choice award.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

OnePlus 6T 8GB/128GB Midnight Black

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.41 inch
 • 2340x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*