De beste mechanische toetsenborden voor minder dan 100 euro

33 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en testmethode
 3. 3. Schakelaars en software
 4. 4. Cooler Master CK550
 5. 5. Corsair K68
 6. 6. Ducky One 2 Skyline PBT
 7. 7. HP Pavilion Gaming Keyboard 500
 8. 8. Kingston HyperX Alloy FPS
 9. 9. Logitech G413
 10. 10. Sharkoon Skiller Mech SGK3 en Pure Writer RGB
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Nog steeds groeien mechanische toetsenborden bij fabrikanten en gamers in populariteit. Nadat we eerder dit jaar kleine tenkeyless-bordjes bekeken, hebben we recent 32 fullsize-modellen op onze testbank gelegd. De komende weken bespreken we de resultaten. In het eerste deel: hoe goed zijn mechanische budgetborden?

Gamers of veeltikkers zullen er wellicht al een op het bureau hebben staan: een mechanisch toetsenbord. In tegenstelling tot de alomtegenwoordige ramplanken met een rubberen mat onder de toetsen, bieden exemplaren met mechanische schakelaars extra typecomfort en een langere levensduur. Deze over het algemeen luxere toetsenborden hebben bovendien vaak een stevigere behuizing en een uitgebreidere featureset – denk aan (rgb-)verlichting, extra mediatoetsen en een usb-hub. Daarbij past ook een hogere prijs, die kan oplopen tot meer dan 200 euro.

Wat nu als je niet zoveel wil uitgeven? Gelukkig zijn er ook mechanische toetsenborden die geen rib uit je lijf kosten. In deze round-up bekijken we acht mechanische toetsenborden voor minder dan honderd euro, afkomstig van zeven verschillende fabrikanten. Ben je geabonneerd op ons blad, dan zul je de tekst wellicht herkennen. We bespreken het huidige achttal inderdaad ook in Hardware.Info Magazine #5/2018, dat nu in de winkels ligt, samen met nog 24 andere mechanische toetsenborden die meer kosten.

Nu publiceren we de test ook online, waar we ervoor hebben gekozen de bespreking op te splitsen in drieën. In de loop van de komende weken verschijnt het tweede deel van onze massatest van mechanische toetsenborden, waarin we mechanische toetsenborden tussen de 100 en 150 euro aan bod laten komen. Vervolgens nemen we in het derde en laatste deel het topsegment van mechanisch tikken onder de loep - het gaat dan om luxe ramplanken waarvoor je gemiddeld meer dan 150 euro neertelt.

Wil je nu al weten welke toetsenborden in een hoger segment volgens ons het beste zijn? Spoed je dan naar de winkel of neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Testveld en testmethode

Eerder dit jaar bespraken we al tenkeyless-toetsenborden, die het zonder numpad moeten stellen. In deze test hebben we juist alleen fullsize-modellen opgenomen. Een numpad kan vooral voor wie met cijfers werkt handig uitpakken. Bovendien zijn de meeste mechanische toetsenborden die hier worden uitgebracht, nog steeds fullsize-modellen, de toenemende populariteit van kleinere toetsenbordjes ten spijt.

In dit eerste deel van onze roundup van fullsize mechanische toetsenborden bekijken we de exemplaren die volgens onze Prijsvergelijker op dit moment gemiddeld minder dan 100 euro kosten. Het zijn er acht – we tellen de gemiddeld 101 en 102 euro kostende Corsair K68 en Kingston HyperX Alloy FPS voor het gemak even mee, omdat je ze bij een aantal grote winkels binnen dat budget vindt.

Sinds de zomer van dit jaar gebruiken we voor al onze toetsenbordenreviews de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument. Hiermee kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit. Op die manier hebben we alle toetsenborden in dit artikel uitgebreid getest.

Een uitgebreid overzicht van alle meetgegevens vind je terug in deze vergelijkingstabel. Op de productpagina's vind je bij de foto's van het product bovendien diagrammen van het hele toetsenbord, die in één oogopslag een indruk geven van de variabiliteit van de kracht voor een aanslag.

Schakelaars en software

Welke feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van de schakelaars die erin zitten. Het Duitse Cherry is ongetwijfeld de meest bekende schakelaarfabrikant. Diens MX-schakelaars zaten lange tijd in het overgrote merendeel van de mechanische toetsenborden. Sinds het patent op de MX-switches een aantal jaren geleden verliep, zijn Chinese fabrikanten als Kaihua, Outemu, Greetech en Gateron de Cherry-switches gaan klonen. Dat is zeker voor fabrikanten die in dit prijssegment een mechanisch toetsenbord willen uitbrengen een uitkomst. We zien dus ook dat het merendeel van het testveld is uitgerust met schakelaars die niet van Cherry afkomstig zijn.

De fabrikanten die de Cherry-switches zijn gaan namaken, hebben meteen ook de kleurbenamingen van Cherry overgenomen, zodat je gemakkelijk weet waar je aan toe bent. De kleur van de switch geeft je een indicatie van de feedback: ‘rode’ switches geven bijvoorbeeld een lichte en lineaire feedback, terwijl ‘bruine’ switches voor de actuatie een voelbare verhoging in de weerstand hebben. ‘Blauwe’ schakelaars produceren daarbij een klikgeluid.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown BlackCooler Master CK550 RGB Red Switch
Bruine Cherry-schakelaars en rode Gateron-switches

Cherry-klonen zijn niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de originelen, hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches'. Wees je er wel van bewust dat de feedback niet altijd precies overeenkomt met het voorbeeld. Bij toetsenborden met ‘bruine’ Kaihua-schakelaars in deze test merken we bijvoorbeeld een minder geprononceerde ‘bump’ vóór actuatie. Bij de twee Gateron-toetsenborden verloopt het indrukken juist soepeler dan bij de ‘echte’ Cherry-switches.

Logitech G413 Carbon
Logitech Romer-G schakelaars

Tot slot zien we in het Logitech-toetsenbord nog de eigen Romer-G-schakelaars, geproduceerd door oem Omron. Net als bijvoorbeeld Razer is Logitech zelf schakelaars gaan ontwikkelen, waardoor je dat soort schakelaars alleen in Logitech-toetsenborden kunt krijgen. Logitech’s Romer-G-schakelaars zien er qua bouw anders uit dan schakelaars van Cherry. Daardoor kan het ledje in het midden onder de toets zitten, waardoor de toetsverlichting gelijkmatiger is. Het plaatsen van custom keycaps wordt echter wel een lastig verhaal - de meeste toetsen die je online kunt kopen, zijn geschikt voor een Cherry-mount. Naast een kortere travel tot actuatie hebben Logitech-schakelaars ook een kwart kortere totale travel, wat niet iedereen zal waarderen.

Software

Zeker van de luxere mechanische gaming toetsenborden verwachten we tegenwoordig, dat ze geleverd worden met software. Daarmee kun je bijvoorbeeld de verlichting van het toetsenbord geheel naar wens configureren, macro’s instellen en toetsen remappen. Ook in dit prijssegment hebben een aantal toetsenborden al een instelprogramma: de exemplaren van Cooler Master, Corsair en Logitech, alsmede de Skiller SGK3 van Sharkoon.

De Corsair Utility Engine, die recent een nieuwe incarnatie kreeg in de vorm van iCUE, is waarschijnlijk ook een van de bekendste pakketten, en niet zonder reden. Zowel de mogelijkheden om macro’s te maken als de verlichtings-editor laten weinig te wensen over, want zijn zowel gebruiksvriendelijk als erg uitgebreid. Sommige concurrenten bieden nog betere game-integratie, maar Corsair's programma ondersteunt dan weer zeer veel verschillende hardware. Nieuw aan iCUE is namelijk dat ook Corsairs interne componenten als fancontrollers, cpu-koelers, voedingen en geheugenrepen in het programma zijn opgenomen. Indien die van verlichting zijn uitgerust, kunnen ze uiteraard ook weer worden gesynchroniseerd met je randapparatuur.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
Corsair iCUE.

Logitech G-toetsenborden maakten sinds jaar en dag gebruik van de Logitech Gaming Software. Recent heeft de fabrikant echter volledig vernieuwde software geïntroduceerd genaamd Logitech G Hub, op dit moment nog in de 'Early Access'-fase. Het nieuwe pakket heeft een frisse look en een toegankelijker interface dan de op zich krachtige Gaming Software. Die liet je nogal eens raden naar de functie van een icoontje, omdat Logitech er geen duidelijk bijschrift bij plaatste. In combinatie met het G413-toetsenbord in deze bespreking worden de mogelijkheden vooral beperkt door de hardware (de G413 heeft geen per-key instelbare verlichting of rgb), want in principe zijn de mogelijkheden uitgebreid, waarbij je de verlichting ook kunt synchroniseren met andere Logitech G-randapparatuur.


Logitech G Hub.

De Cooler Master Portal-software gaat qua mogelijkheden niet zo ver. Zo zijn er wat minder verlichtingseffecten aanwezig en kun je ze niet zover aanpassen als bij Logitech en Corsair - al zijn dat dan wel meteen een paar van de meest uitgebreide softwarepakketten op de markt. Vooral jammer is de beperking in het aantal profielen. Bij Corsair en Logitech kun je een ongelimiteerd aantal profielen configureren, waaraan je dan weer verlichtingseffecten en macro's kunt koppelen. Dat is handig als je voor ieder spel andere instellingen wil hebben. De Portal-software biedt echter maar 4 profielen. Ook de interface kan beter: het pakket van Cooler Master toont onoverzichtelijk grote fonts en schaalt niet goed op hi-dpi schermen.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master Portal.

Het simpelst is de software die Sharkoon met zijn SGK3-toetsenbord meelevert. Het programma is niet in staat om andere randapparatuur te bedienen (zelfs niet het Pure Writer RGB-toetsenbord dat ook in deze test zit) en heeft een eenvoudige interface. Basisfunctionaliteit als het kiezen en aanpassen van verlichtingseffecten middels een preview, het opnemen van macro's en het aanpassen van toetsen is aanwezig, maar in vergelijking met de pakketten van Logitech en Corsair zijn de opties summier. Bovendien kun je maar 3 verschillende profielen aanmaken.

Cooler Master CK550

Cooler Master monteert de toetsen van de relatief nieuwe CK550 volgens de vigerende trend ‘zwevend’, waarbij de baseplate van geborsteld aluminium meteen de bovenkant van het toetsenbord vormt. De zijkanten lopen schuin af; aan de boven- en onderkant bevindt zich zwart plastic. Het geheel ziet er strak uit, ook al omdat Cooler Master geen extra toetsen of usb-poort heeft toegevoegd. Zo solide als sommige duurdere mechanische toetsenborden voelt het toetsenbord niet, maar voor een toetsenbord dat voor gemiddeld €85 over de toonbank gaat is de stevigheid prima voor elkaar.

Cooler Master CK550 RGB Red Switch

Onder de toetsen schijnt rgb-verlichting, een feature die we op lang niet alle budgetborden terugzien. Die kun je evenals macro’s vanaf het toetsenbord zelf instellen. Net als de duurdere toetsenborden van het merk is de CK550 voorzien van het zogenoemde 'On the fly-system', dat bestaat uit een Arm Cortex M3-soc plus een stukje ingebouwd geheugen. Het toetsenbord kan de gemaakte instellingen daardoor onthouden zonder dat je de software installeert. Wil je uitgebreidere aanpassingen maken, dan zouden wij dat overigens wel doen, want de toetscombinaties worden al snel complex.

Gelet op de prijs is het fijn dat Cooler Master überhaupt software meelevert. De Portal-software is geen slecht pakket, maar niet zo goed als de Logitech G Hub of Corsair's iCUE. Qua mogelijkheden is Portal bijvoorbeeld niet zo uitgebreid. We missen vooral een functie om meer dan 4 profielen aan te maken. Ook de interface kan beter: krijg je bij sommige concurrenten petieterige lettertjes en iconen te zien, Cooler Master toont juist onoverzichtelijk grote fonts. Erg snel is het programma ook niet.

Cooler Master CK550 RGB Red Switch

Net als het toetsenbord van HP beschikt ook ons testmodel van de Cooler Master CK550 over de lineaire Gateron Red-schakelaars. Het toetsenbord is ook leverbaar in Brown en Blue. Het gevoel van de Red-switches is net wat anders dan het equivalent van Cherry - in het mechanisme lijkt wat minder weerstand te zitten. Dat is zeker het geval op dit toetsenbord: de aanslag is blijkens onze meetresultaten opvallend licht, meer dan 20 procent onder de specificatie. Daar moet je van houden, maar de standaardafwijking van zowel de actuatiekracht als afstand tot actuatie is laag: alle toetsen voelen dus wel hetzelfde aan.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

83,90 €

Prijsinformatie
79,95 €
3,95 €
83,90 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 79,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 83,90 €

Corsair K68

De Corsair K68 bespraken we al eens eerder in een uitgebreid artikel. Bijzonder aan dit toetsenbord, oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in Aziatische gaming-cafés, zijn de waterbestendige eigenschappen. Onder de toetsen zit een laag synthetisch rubber, die rondom elke schakelaar een stukje omhoog loopt. Ook bij een ongelukje met een glas drinken blijft het toetsenbord dus gewoon werken. Onder water tikken zonder schade is niet mogelijk: tussen de bevestigingspunten van de toetsen en het rubber kan water nog steeds naar binnen dringen.

Corsair Gaming K68 MX Red

De behuizing van de Corsair K68 lijkt een beetje op die van de goedkopere Strafe-toetsenborden. We zien weer een vrij massief overkomende behuizing van matzwart plastic. Met de stevigheid zit het wel snor. Onderaan kun je de meegeleverde polssteun aan het toetsenbord vastklikken, voorzien van een rubberachtige afwerking. We zien rechtsboven voorts een lekker uitgebreide selectie aan losse mediatoetsen, al is het niet zo handig dat enkele van de platte knopjes direct achter de numpad zijn geplaatst.

Voor minder dan honderd euro moet je genoegen nemen met de rood verlichte uitvoering. De K68 RGB kost enkele tientjes meer. Hoewel je de kleur niet kunt uitkiezen, is de verlichting ook bij dit toetsenbord wel per-key instelbaar. Je moet daarvoor Corsair's iCUE installeren, de opvolger voor de welbekende Corsair Utility Engine. Het pakket kan nu naast randapparatuur nog veel meer aansturen, van casefans tot geheugenrepen. Gebleven is de toegankelijke interface met uitgebreide opties voor wie de diepte in wil.


De K68 is voorzien van Cherry MX Red-schakelaars en zet op veel vlakken vrij gemiddelde resultaten neer. De toetsaanslag is wat minder gelijkmatig dan bij sommige andere toetsenborden in de bespreking. Zoals we wel vaker zien bij Corsair-toetsenborden, maakt de spatiebalk aardig wat lawaai. Van de traanplaat-textuur op de toets moet je houden, want Corsair levert geen vlak exemplaar in de doos. Zelf alternatieve keycaps installeren wordt lastig doordat Corsair steevast een iets andere lay-out gebruikt dan standaard voor Cherry MX-toetsenborden.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

89,90 €

Prijsinformatie
89,90 €
0,00 €
89,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 89,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 89,90 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

95,95 €

Prijsinformatie
85,95 €
10,00 €
95,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 85,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 95,95 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

97,40 €

Prijsinformatie
97,40 €
0,00 €
97,40 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 97,40 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 97,40 €

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

99,00 €

Prijsinformatie
99,00 €
0,00 €
99,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 99,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 99,00 €

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

99,99 €

Prijsinformatie
99,99 €
0,00 €
99,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 99,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 99,99 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

100,95 €

Prijsinformatie
96,00 €
4,95 €
100,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 96,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 100,95 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

100,95 €

Prijsinformatie
100,95 €
0,00 €
100,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 100,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 100,95 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

103,00 €

Prijsinformatie
103,00 €
0,00 €
103,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 103,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 103,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

104,85 €

Prijsinformatie
99,90 €
4,95 €
104,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 99,90 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 104,85 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

105,00 €

Prijsinformatie
105,00 €
0,00 €
105,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 105,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 105,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

107,28 €

Prijsinformatie
107,28 €
0,00 €
107,28 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 107,28 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 107,28 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

107,95 €

Prijsinformatie
98,00 €
9,95 €
107,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 98,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 107,95 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

108,45 €

Prijsinformatie
101,50 €
6,95 €
108,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 101,50 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 108,45 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

109,45 €

Prijsinformatie
99,50 €
9,95 €
109,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 99,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 109,45 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

119,94 €

Prijsinformatie
104,99 €
14,95 €
119,94 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 104,99 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 119,94 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

124,45 €

Prijsinformatie
118,50 €
5,95 €
124,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 118,50 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 124,45 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw Corsair Specialist * Gratis Verzending

128,26 €

Prijsinformatie
128,26 €
0,00 €
128,26 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 128,26 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 128,26 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

174,80 €

Prijsinformatie
174,80 €
0,00 €
174,80 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,80 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 174,80 €

Ducky One 2 Skyline PBT

Ducky staat bekend als merk voor enthousiastelingen en als we naar de bouwkwaliteit van de Ducky One 2 Skyline PBT kijken, begrijpen we waarom. De constructie van de gewichtige plastic behuizing voelt goed aan, al torderen sommige toetsenborden met een metalen bovenlaag nog wat minder. Praktische details als in drie standen verstelbare voetjes en een afneembare kabel met moderne usb-c aansluiting zijn ook niet vergeten.

Ducky One 2 Skyline PBT MX-Brown Grey

Grootste pluspunt van dit toetsenbord zijn echter de toetsen. Die zijn duidelijk hoogwaardiger dan de keycaps die we zelfs op veel duurdere mechanische toetsenborden nog tegenkomen, gemaakt van standaard abs-plastic. Ducky monteert dikkere keycaps van duurzaam PBT-plastic, dat na een poosje gebruik niet gaat glimmen, in tegenstelling tot bij abs-toetsen. Door het double-shot maakproces verslijt de beschrifting bovendien minder snel. Grappig is dat Ducky een tiental extra keycaps meelevert in een willekeurige kleur: rood, groen, geel of blauw. Je kunt die in plaats van de standaard zwarte entertoetsen, pijltjestoetsen, shifttoetsen en 'Escape' installeren. Uiteraard zijn dat ook extra duurzame exemplaren van double-shot PBT.

De aanslag van het toetsenbord – ons testmodel bevat Cherry MX Red-schakelaars, maar hij is ook leverbaar met MX Brown en Blue – had wel wat gelijkmatiger gemogen. De standaardafwijking van zowel de actuatiekracht als het actuatiepunt is aan de hoge kant. De stabilisatie van grote toetsen is echter weer zeer goed. In combinatie met de stevig geconstrueerde behuizing alsmede de van dikker materiaal gemaakte keycaps levert dat een mooi gedempte klank op tijdens het tikken - voor zover je de klank van een mechanisch toetsenbord uiteraard gedempt kunt noemen.

Ducky One 2 Skyline PBT MX-Brown Grey

Ben je op zoek naar een toetsenbord met een ruime featureset, dan is de Ducky One 2 Skyline PBT niet de beste keuze. Weliswaar zit er verlichting op, maar die is alleen blauw gekleurd en niet per toets instelbaar. Qua media- en macrotoetsen blijft het beperkt tot drie volumeknoppen en een toets die de rekenmachine opent. Een meegeleverd softwarepakket ontbreekt, al misten wij het basale softwareprogramma dat Ducky tegenwoordig bij sommige duurdere exemplaren meelevert ook niet echt.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

143,26 €

Prijsinformatie
132,08 €
11,18 €
143,26 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 132,08 € Verzendkosten BE : 11,18 € Totaalprijs : 143,26 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

150,59 €

Prijsinformatie
135,64 €
14,95 €
150,59 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 135,64 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 150,59 €

Opmerking: hoewel de Ducky One 2 Skyline bij de bovengenoemde aanbieder meer kost, kun je hem bij Alternate voor minder dan honderd euro bestellen.

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

HP heeft recent zijn 'Pavilion Gaming'-lijn opgetuigd voor gamers die betaalbaarder uit willen zijn, dan met de producten van het eigen gaming submerk Omen. Aan de omschrijving 'betaalbaar' voldoet het Pavilion Gaming Keyboard 500 in ieder geval. Met gemiddeld 53 euro is het veruit het goedkoopste toetsenbord in deze bespreking.

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

De featureset van het toetsenbord is uiteraard basaal. Extra mediatoetsen, usb-poorten of software ontbreken, evenals individuele toetsverlichting. Je kunt de lampjes dan wel weer allemaal in één van vier kleuren laten oplichten: rood, groen, blauw of wit. De keycaps zijn  opmerkelijk genoeg vervaardigd middels het luxe double-shot maakproces. Het opschrift op de keycaps maakt echter een goedkope indruk, doordat sommige extra functies worden aangegeven middels stickers die er heel anders uitzien dan de rest van de beschriftingen. Gelukkig zijn de spelfouten op de foto op de doos – ‘ATL’ in plaats van ‘ALT’ – tijdig opgemerkt; in het eindproduct zitten kloppende toetsen.

Ook in andere opzichten heeft HP naar ons idee toch wat teveel bespaard. De behuizing van het Pavilion Gaming Keyboard 500 bestaat uit matzwart plastic dat een nogal goedkope indruk maakt. Het toetsenbord voelt lichter aan dan je zou denken, waarbij de behuizing zich eenvoudig laat torderen als je hem stevig bij de hoeken beetpakt. Bij veel mechanische toetsenborden zitten de toetsen gemonteerd op een metalen plaat, die het toetsenbord zijn stevigheid meegeeft. Hoewel we het Pavilion Gaming Keyboard 500 niet uit elkaar hebben gehaald, vermoeden we dat HP die hier uit kostenoogpunt heeft weggelaten, wat het gebrek aan stevigheid zou verklaren.

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

HP heeft interessant genoeg gekozen voor lineaire Gateron Red-schakelaars. Het gevoel van deze switches is net wat anders dan de schakelaars van Cherry - in het mechanisme lijkt wat minder weerstand te zitten, waardoor het indrukken wat 'vloeiender' verloopt. Jammer genoeg meten we een hoge standaardafwijking in de actuatiekracht. Daarbij is het actuatiepunt opvallend lang, op 2,3 in plaats van 2 mm, waarbij de bottom-out juist eerder plaatsvindt dan normaal, op 3,6 mm.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

43,95 €

Prijsinformatie
43,95 €
0,00 €
43,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 43,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 43,95 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

49,90 €

Prijsinformatie
44,95 €
4,95 €
49,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 44,95 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 49,90 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

49,95 €

Prijsinformatie
49,95 €
0,00 €
49,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 49,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 49,95 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

51,45 €

Prijsinformatie
41,50 €
9,95 €
51,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 41,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 51,45 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

55,50 €

Prijsinformatie
45,50 €
10,00 €
55,50 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 45,50 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 55,50 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw HP Specialist * Gratis Verzending

55,66 €

Prijsinformatie
55,66 €
0,00 €
55,66 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 55,66 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 55,66 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

59,76 €

Prijsinformatie
53,81 €
5,95 €
59,76 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 53,81 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 59,76 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

60,90 €

Prijsinformatie
50,95 €
9,95 €
60,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 50,95 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 60,90 €

Kingston HyperX Alloy FPS

Kingston kennen we nog van de tenkeyless-test, toen het ons de HyperX Alloy FPS Pro toestuurde. Kennelijk maken 'non-Pro's' in Kingston's optiek gebruik van een fullsize-toetsenbord, want zo heet het exemplaar dat aan deze test deelneemt. De Kingston HyperX Alloy FPS oogt met zijn volledig zwarte design wat anoniem. Zoals veel toetsenborden is hij voorzien van het bekende ‘floating keycaps’-design, waarbij de stalen baseplate de bovenkant van de behuizing vormt.

Kingston HyperX Alloy FPS MX Red, Black (US)

De behuizing is wel lekker plat en maar net groot genoeg voor alle toetsen, waardoor je het toetsenbord makkelijk meeneemt. Het toetsenbord wordt daarvoor ook geleverd in een stoffen draagtas, een mooie extra. De fabrikant is ook op andere punten royaal geweest. Zo vinden we extra rode gaming-keycaps in de doos, tevens voorzien van een traanplaat-textuur, en zit achterop het toetsenbord een pass-through usb-poort.

Grappig is dat de afneembare kabel is voorzien van een rood met zwarte gevlochten stoffen buitenkant, wat goed samengaat met de rode toetsverlichting. Minder mooi vinden we de mini-usb connector waarmee je de kabel aan het toetsenbord bevestigt. Die is niet alleen verouderd, maar ook minder stevig dan de andere typen usb-connectors. Net als bij de K68 van Corsair kun je voor een meerprijs ook kiezen voor een versie met rgb-verlichting, maar waar Corsair daarvoor meteen tientallen euro's meer rekent, vraagt Kingston maar één tientje extra. Jammer is dat de HyperX Alloy FPS met rode lampjes niet wordt geleverd met software, waar dat wel geldt voor het rgb-model. In plaats daarvan zijn er zes ingebouwde verlichtingsprofielen die je kunt aanpassen middels toetscombinaties. 

Kingston HyperX Alloy FPS MX Red, Black (US)

Net als de Corsair K68 is de HyperX Alloy FPS voorzien van Cherry MX Red-schakelaars. Je kunt de Kingston ook met MX Browns of Blues bestellen, wat bij Corsair niet kan. Opvallend bij de Kingston is het gemiddeld zeer korte actuatiepunt van 1,2 mm. Zowel op het vlak van de actuatiekracht als het actuatiepunt zit blijkens de meting echter veel verschil tussen toetsen. We noteren een aantal van de hoogste standaardafwijkingen in de test. Dat is, blijkens de tegenvallende meetresultaten van de HyperX Alloy FPS RGB (die in het volgende deel aan bod komt) alsook de eerdere HyperX Alloy FPS Pro, geen toevallige eigenschap van ons testmodel. In de selectie van de schakelaars is er voor Kingston dus nog wel wat werk aan de winkel.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

89,00 €

Prijsinformatie
89,00 €
0,00 €
89,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 89,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 89,00 €

Paradigit.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Morgen in huis

89,00 €

Prijsinformatie
89,00 €
0,00 €
89,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 89,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 89,00 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

89,99 €

Prijsinformatie
89,99 €
0,00 €
89,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 89,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 89,99 €

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

89,99 €

Prijsinformatie
89,99 €
0,00 €
89,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 89,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 89,99 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

90,00 €

Prijsinformatie
90,00 €
0,00 €
90,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 90,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 90,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

94,85 €

Prijsinformatie
89,90 €
4,95 €
94,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 89,90 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 94,85 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

95,05 €

Prijsinformatie
85,05 €
10,00 €
95,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 85,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 95,05 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

96,45 €

Prijsinformatie
89,50 €
6,95 €
96,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 89,50 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 96,45 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 20:00 uur besteld volgende werkdag in huis

96,95 €

Prijsinformatie
96,95 €
0,00 €
96,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 96,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 96,95 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

98,45 €

Prijsinformatie
88,50 €
9,95 €
98,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 88,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 98,45 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

98,64 €

Prijsinformatie
98,64 €
0,00 €
98,64 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 98,64 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 98,64 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

98,95 €

Prijsinformatie
95,00 €
3,95 €
98,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 95,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 98,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

98,95 €

Prijsinformatie
89,00 €
9,95 €
98,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 89,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 98,95 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

99,17 €

Prijsinformatie
99,17 €
0,00 €
99,17 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 99,17 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 99,17 €

Komplett.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

104,99 €

Prijsinformatie
104,99 €
0,00 €
104,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 104,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 104,99 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

110,45 €

Prijsinformatie
104,50 €
5,95 €
110,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 104,50 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 110,45 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op voorraad en verzonden binnen 2 werkdagen
Uw HyperX Specialist * Gratis Verzending

111,32 €

Prijsinformatie
111,32 €
0,00 €
111,32 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 111,32 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 111,32 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

113,95 €

Prijsinformatie
109,00 €
4,95 €
113,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 113,95 €

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

119,90 €

Prijsinformatie
119,90 €
0,00 €
119,90 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,90 €

Logitech G413

De Logitech G413 heeft met zijn ‘floating keycaps’-design en geborsteld metalen bovenplaat wel wat weg van de CK550, wat ook komt doordat de toetsen dezelfde typische afgeronde vorm hebben. De vorm van de behuizing is nog minimalistischer dan bij Cooler Master en net als bij dat merk is de stevigheid goed voor elkaar. Extra mediatoetsen zitten er niet op, maar Logitech levert wel wat 'gaming keycaps' voor toetsen die je in spellen veel gebruikt. Aan de achterkant zit naast de vast aangesloten kabel een handige pass-through usb-poort.

Logitech G413 Carbon

Logitech-toetsenborden worden vaak gekenmerkt door een iets andere lay-out dan de concurrentie. Het merk maakt een combinatie tussen de ANSI- en de gebruikelijke ISO-layout. De linkershift heeft de normale breedte, maar de ‘Enter’-toets is smaller en twee rijen hoog. Dat is in ieder geval even wennen. Wat verder opvalt, is dat de opschriften bij dit toetsenbord nu eens niet aan de bovenkant van de toets zitten. Voordeel van Logitech's eigen Romer G-switches, waarover ook de G413 beschikt, is immers dat het ledje centraal onder de toets kan zitten, in plaats van bovenaan. Zo hoeft niet te worden geschoven met de letters om ze goed uit te lichten. Custom keycaps installeren wordt door het verschil in bevestiging met Cherry-switches wel bemoeilijkt.

Het actuatiepunt van de ‘Tactile’ Romer G-switches ligt gemiddeld op een snelle 1,6 mm, waar Cherry MX-switches over het algemeen pas na 2 mm een aanslag registreren. Ook de totale travel is met 3,3 mm korter dan bij de bekende schakelaars. De aanslag is relatief licht, wat ermee te maken heeft dat de voelbare klik minder geprononceerd is, dan bij toetsenborden met Cherry MX Brown-switches. Door de open constructie maken de grote toetsen aardig wat lawaai, ook al zijn ze voorzien van Cherry-stabilisatoren.

Logitech G413 Carbon

Evenals de Corsair K68 en Kingston HyperX Cloud FPS is de Logitech G413 alleen rood verlicht. In tegenstelling tot die concurrenten is er niet voor een meerprijs een versie met rgb verkrijgbaar, en ook is de verlichting op dit exemplaar niet per-key instelbaar. Je kunt alleen de helderheid aanpassen of de lampjes laten pulseren. Daarvoor zou je ook de Logitech G Hub kunnen installeren, een lekker uitgebreid pakket waarvan de interface voor nieuwe gebruikers beter te doorgronden is, dan de oude Logitech Gaming Software. De mogelijkheden van het pakket worden bij dit toetsenbord vooral beperkt door de hardware; verder zijn de instelopties ruim.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

86,04 €

Prijsinformatie
76,04 €
10,00 €
86,04 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 76,04 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 86,04 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

86,95 €

Prijsinformatie
77,00 €
9,95 €
86,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 77,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 86,95 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

89,85 €

Prijsinformatie
87,90 €
1,95 €
89,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 87,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 89,85 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

92,94 €

Prijsinformatie
87,99 €
4,95 €
92,94 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 87,99 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 92,94 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

105,14 €

Prijsinformatie
105,14 €
0,00 €
105,14 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 105,14 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 105,14 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

108,49 €

Prijsinformatie
102,54 €
5,95 €
108,49 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 102,54 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 108,49 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

114,90 €

Prijsinformatie
110,95 €
3,95 €
114,90 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 110,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 114,90 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

119,00 €

Prijsinformatie
104,00 €
15,00 €
119,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 104,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 119,00 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

119,90 €

Prijsinformatie
99,90 €
20,00 €
119,90 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 99,90 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 119,90 €

Sharkoon Skiller Mech SGK3 en Pure Writer RGB

Fans van rgb-verlichting met een kleine portemonnee kunnen terecht bij Sharkoon, dat met de Skiller Mech SGK3 en Pure Writer RGB twee betaalbare borden met veelkleurige lampjes in het assortiment heeft. De SGK3 is de grotere van de twee. De bovenplaat, waarboven de toetsen 'zwevend' zijn gemonteerd, heeft een simpele, matzwarte afwerking. Het oppervlak lijkt in eerste instantie van plastic, maar is wel degelijk metaal. Door de gebogen metalen plaat voelt het toetsenbord stevig aan.

Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red (US)
Sharkoon Skiller SGK3.

In de eerdere test van mechanische tenkeyless-toetsenborden bespraken we al eens de Pure Writer TKL RGB. Hoewel de 'normale' Pure Writer RGB met numpad zo'n 8 centimeter breder is dan het tenkeyless-model, is de dikte nog steeds onveranderd: slechts 1,6 cm. Het gaat immers om een low-profile model, met naast speciale schakelaars ook extra ondiepe keycaps. Ook hier zijn de toetsen zwevend gemonteerd boven een metalen bovenplaat. Die is precies groot genoeg voor alle toetsen, maar laat rondom nauwelijks één millimeter extra ruimte. Het afgeschuinde, glimmende randje is een aardig ontwerpdetail.

Sharkoon PureWriter RGB Kailh Red Black
Sharkoon Pure Writer RGB.

Met gemiddelde prijzen van respectievelijk 73 en 71 euro zien we de besparingen bij de SGK3 en de Pure Writer RGB vooral terug in de extra's. We vinden alleen bij de Pure Writer RGB enkele extra toetsen voor het instellen van het volume en het openen van het mailprogramma. Een extra usb-poort of keycaps hoef je ook niet te verwachten. De SGK3 beschikt als enige over software. Het vrij simpele programma is niet in staat om andere randapparatuur te bedienen. Basisfunctionaliteit als het kiezen en aanpassen van verlichtingseffecten en macro's zit erin, maar in vergelijking met de pakketten van Logitech en Corsair is het wat summier.

De Pure Writer RGB heeft geen software. Je kunt de verlichting daardoor alleen op het toetsenbord zelf instellen. De benodigde toetscombinaties zijn aangegeven op de toetsen zelf, waardoor de beschrifting een wat drukke indruk maakt. Logischerwijs kun je verlichting en effecten niet zo uitgebreid aanpassen als bij toetsenborden die wel van software zijn voorzien, al kunnen de lampjes wel per-key aan en uit.

Het tweetal beschikt allebei over Chinese Kailh-switches. Ons testmodel van de SGK3 heeft de lineaire Kailh Red-schakelaars, die we wel vaker tegenkomen; je kunt hem ook bestellen met tactile bruine of blauwe schakelaars. De 1,6 cm dunne Pure Writer heeft zoals gezegd speciale low-profile-exemplaren uit de PG1350-serie. Die zien er qua bevestiging net wat anders uit dan Cherry-switches, ook de low-profile schakelaars die de Duitse fabrikant inmiddels voert. De bottom-out van de PG1350-schakelaars, bij ons testmodel de lineaire variant, ligt al op 3 mm in plaats van de voor full-size schakelaars gebruikelijke 4 mm, terwijl ook het actuatiepunt sneller wordt bereikt, bij 1,5 mm in plaats van 2 mm.

Sharkoon PureWriter RGB Kailh Red Black
De Pure Writer RGB heeft speciale low-profile schakelaars.

Beide toetsenborden vallen op door hun uitstekend lage standaardafwijkingen, zelfs in vergelijking met duurdere modellen die we binnenkort nog aan bod laten komen. Jammer genoeg is de Pure Writer voorzien van simpele wire-stabilisatoren, waardoor grotere toetsen nogal lawaaiig zijn en een beetje heen en weer kunnen bewegen. De SGK3 heeft daarentegen standaard Cherry-stabilisatoren, die minder geluid maken.

Testresultaten Skiller SGK3

Testresultaten Pure Writer RGB

 • Skiller SGK3
 • Pure Writer RGB

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

64,90 €

Prijsinformatie
64,90 €
0,00 €
64,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 64,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 64,90 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

69,85 €

Prijsinformatie
65,90 €
3,95 €
69,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 65,90 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 69,85 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

69,90 €

Prijsinformatie
69,90 €
0,00 €
69,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 69,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 69,90 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

74,85 €

Prijsinformatie
69,90 €
4,95 €
74,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 69,90 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 74,85 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

74,95 €

Prijsinformatie
70,00 €
4,95 €
74,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 70,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 74,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

75,90 €

Prijsinformatie
65,90 €
10,00 €
75,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 65,90 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 75,90 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

77,95 €

Prijsinformatie
68,00 €
9,95 €
77,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 68,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 77,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

79,85 €

Prijsinformatie
69,90 €
9,95 €
79,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 69,90 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 79,85 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Lieferzeit 3-5 Werktage

84,90 €

Prijsinformatie
64,90 €
20,00 €
84,90 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 64,90 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 84,90 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

86,90 €

Prijsinformatie
71,90 €
15,00 €
86,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 71,90 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 86,90 €

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

79,95 €

Prijsinformatie
79,95 €
0,00 €
79,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 79,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 79,95 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

81,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
1,95 €
81,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 79,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 81,85 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

84,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
4,95 €
84,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 79,90 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 84,85 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

85,95 €

Prijsinformatie
75,95 €
10,00 €
85,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 75,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 85,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

89,85 €

Prijsinformatie
79,90 €
9,95 €
89,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 79,90 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 89,85 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

90,95 €

Prijsinformatie
81,00 €
9,95 €
90,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 81,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 90,95 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

100,90 €

Prijsinformatie
85,90 €
15,00 €
100,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 85,90 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 100,90 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Lieferzeit 3-5 Werktage

103,98 €

Prijsinformatie
83,98 €
20,00 €
103,98 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 83,98 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 103,98 €

Conclusie

Om een goed mechanisch toetsenbord te kopen, hoef je geen honderden euro's uit te geven, zoals deze vergelijking alvast heeft uitgewezen. Natuurlijk: duurdere toetsenborden bieden nog meer features, een steviger constructie of een nauwkeuriger aanslag, maar al met al zijn we goeddeels positief verrast over wat fabrikanten voor dit bedrag aanbieden. Zoals we al opmerkten aan het slot van de bespreking van tenkeyless-modellen, blijven de gewenste aanslag en eigenschappen van je toetsenbord uiteraard een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel wel in staat een betere aankoop te doen.

Uiteraard zijn er een aantal modellen waarvan wij denken dat ze de beste keuze vertegenwoordigen. In dit prijssegment hebben we drie winnaars geselecteerd. Heb je behoefte aan de meest uitgebreide featureset voor gaming - een bijgeleverde polssteun, extra mediatoetsen, en goede software - dan is de Corsair K68 het meest geschikt. Het gebrek aan rgb-verlichting daargelaten is er weinig wat je je voor minder dan honderd euro nog meer kunt wensen.

Zoek je vooral een duurzaam toetsenbord met een goede bouwkwaliteit? Dan heeft de Ducky One 2 Skyline PBT de beste papieren. De behuizing is goed geconstrueerd en Ducky monteert duurzame toetsen van stevig plastic, die lang meegaan. Voor nog iets minder dan zowel de Corsair als de Ducky koop je al de Cooler Master CK550, een compleet en fraai uitziend toetsenbord. Je betaalt niet meer dan 85 euro voor een toetsenbord met een strakke uitstraling, rgb-verlichting, redelijk goed werkende software en een fijne aanslag. Alle genoemde toetsenborden ontvangen een Great Value award.


Cooler Master CK550
Corsair K68
Ducky One 2 Skyline PBT


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Cooler Master CK550 RGB Red Switch

Cooler Master CK550 RGB Red Switch

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Great Value Corsair Gaming K68 MX Red

Corsair Gaming K68 MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

89,90 €

6 winkels
Great Value Ducky One 2 Skyline PBT MX-Brown Grey

Ducky One 2 Skyline PBT MX-Brown Grey

 • Mechanisch toetsenbord
 • Qwerty US / ANSI
Niet verkrijgbaar
HP Pavilion Gaming Keyboard 500

HP Pavilion Gaming Keyboard 500

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord

44,95 €

1 winkel
Kingston HyperX Alloy FPS MX Red, Black (US)

Kingston HyperX Alloy FPS MX Red, Black (US)

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord

79,99 €

8 winkels
Logitech G413 Carbon

Logitech G413 Carbon

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

89,85 €

2 winkels
Great Value Sharkoon PureWriter RGB Kailh Red Black

Sharkoon PureWriter RGB Kailh Red Black

 • Toetsenbord
 • Qwerty US / ANSI
 • Mechanisch toetsenbord

79,90 €

2 winkels
Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red (US)

Sharkoon Skiller Mech SGK3 Kailh Red (US)

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

64,90 €

3 winkels
0
*