De beste mechanische toetsenborden voor 100 tot 150 euro

47 reacties
11 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en testmethode
 3. 3. Toetstechniek
 4. 4. Software
 5. 5. Cooler Master Masterkeys Pro L RGB en MK750
 6. 6. Corsair K68 RGB
 7. 7. Das Keyboard 4 Professional
 8. 8. Gigabyte Aorus K7 en Aorus K9
 9. 9. HP Omen Sequencer
 10. 10. Kingston HyperX Alloy FPS RGB
 11. 11. Leopold FC900R PD
 12. 12. Logitech G910 Orion Spectrum
 13. 13. Steelseries Apex M500
 14. 14. Conclusie
 15. 11 besproken producten
 16. 47 reacties

Toetstechniek

Welke feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van de schakelaars die erin zitten. Het Duitse Cherry is ongetwijfeld de meest bekende schakelaarfabrikant. Diens MX-schakelaars zaten lange tijd in het overgrote merendeel van de mechanische toetsenborden. De kleur van de switch geeft je een indicatie van de feedback: ‘rode’ switches geven bijvoorbeeld een lichte en lineaire feedback, terwijl ‘bruine’ switches voor de actuatie een voelbare verhoging in de weerstand hebben. ‘Blauwe’ schakelaars produceren daarbij een klikgeluid.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown BlackCooler Master CK550 RGB Red Switch
Bruine Cherry-schakelaars en rode Gateron-switches.

Sinds het patent op de MX-switches een aantal jaren geleden verliep, zijn Chinese fabrikanten als Kaihua, Outemu, Greetech en Gateron de Cherry-switches gaan klonen. We zagen die in het goedkopere segment veelvuldig terugkomen, maar in het middensegment zijn het nog steeds de originele Cherry-switches die de klok slaan. Zeven van de elf toetsenborden in deze vergelijking zijn uitgerust met Cherry-schakelaars. Overigens zijn Cherry-klonen niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de originelen, hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches'.

De Logitech G910 Orion Spectrum is uitgerust met de eigen Romer-G-schakelaars, geproduceerd door oem Omron. Net als bijvoorbeeld Razer is Logitech zelf schakelaars gaan ontwikkelen, waardoor je dat soort schakelaars alleen in Logitech-toetsenborden kunt krijgen. Logitech’s Romer-G-schakelaars zien er qua bouw anders uit dan schakelaars van Cherry. Daardoor kan het ledje in het midden onder de toets zitten, waardoor de toetsverlichting gelijkmatiger is. Het plaatsen van custom keycaps wordt echter wel een lastig verhaal - de meeste toetsen die je online kunt kopen, zijn geschikt voor een Cherry-mount. Naast een kortere travel tot actuatie hebben Logitech-schakelaars ook een kwart kortere totale travel, wat niet iedereen zal waarderen.

Logitech G413 Carbon
Logitech Romer-G schakelaars.

Kingston heeft voor zijn HyperX Alloy RGB niet gekozen voor Cherry-schakelaars, zoals bij de meeste andere HyperX-toetsenborden. In plaats daarvan zitten er Kailh Silver-schakelaars in van Kaihua. De HP Omen Sequencer en de Gigabyte Aorus K9, de twee andere non-Cherry-toetsenborden in de vergelijking, zijn daarentegen niet uitgerust met directe Cherry-klonen, maar met schakelaars die anders werken dan de mechanische schakelaars die we vandaag de dag vaak tegenkomen. De twee zijn uitgerust met optische switches, waarbij een aanslag wordt geregistreerd met behulp van infraroodlicht. Dat zou moeten leiden tot minder vertraging bij herhaalde aanslagen en een langere levensduur vanwege het gebrek aan metalen contactpunten.

Twee fabrikanten maken op dit moment optische schakelaars: Adomax en A4Tech. Het geval wil dat het toetsenbord van Gigabyte is uitgerust met optische schakelaars van Adomax, terwijl het Omen-toetsenbord van HP de switches van A4Tech aan boord heeft. A4Tech is overigens ook oem voor Razers nieuwe optische schakelaars, die we in het derde deel van het drieluik nog terug zullen zien. Beide typen schakelaars hebben een net wat ander werkingsprincipe. Bij de A4Tech-schakelaars, genaamd 'Light Strike' of kortweg LK, zitten sensor en IR-diode geïntegreerd in de switch. Is de toets niet ingedrukt, dan wordt de horizontale lichtstraal geblokkeerd door een plastic uitsteeksel in de plunjer. Druk je de toets in, dan kan de lichtstraal doorschijnen richting de overkant van de switch, waar de sensor is gemonteerd en de actuatie plaatsvindt.

Bij de Adomax 'Flaretech Prism'-switches zijn zowel infraroodsensor als diode geïntegreerd op het pcb; de lichtstraal schijnt omhoog richting de keycap. Het licht wordt via een systeem van lenzen en een prisma (waar de switches hun naam aan ontlenen) terug naar de sensor geleid. De prisma is gemonteerd aan de plunjer en kan zo meebewegen met de keycap. In de opstaande positie bereikt het licht de sensor zodoende niet, terwijl er naar mate je de keycap omlaag drukt meer en meer infraroodlicht op de sensor valt.

Wooting One Premium
In optische switches (hier zie je de Adomax Flaretech Prism-schakelaars) worden, op het veertje na, geen metalen onderdelen gebruikt.

De manier waarop de Flaretech Prism-schakelaars zijn geconstrueerd biedt een aantal belangrijke voordelen. Allereerst kun je de schakelaars zelf eenvoudig vervangen, waar je bij toetsenborden met andere switches vaak met de soldeerbout aan de slag moet als er een schakelaar stuk is. Gigabyte levert daarvoor een plastic tooltje mee, dat lijkt op de keycap puller die je vaker in de doos van een gangbaar mechanisch toetsenbord terugvindt.

Tweede voordeel is dat Adomax-schakelaars dus in principe kunnen registreren hoever een toets precies wordt ingedrukt. Daarmee wordt analoge invoer mogelijk, wat bijvoorbeeld in spellen betere controle mogelijk kan maken. Gigabyte doet daar overigens niks mee: de Aorus K9 registreert alleen of een toets is ingedrukt, of niet. Met de tenkeyless Wooting One hebben we al een toetsenbord gezien dat de Adomax-switches wel gebruikt om analoge functionaliteit te kunnen bieden. Eind dit jaar komt Wooting overigens met een fullsize model, de Wooting Two, maar die was voor deze test nog niet beschikbaar.


11 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue

 • Mechanisch toetsenbord

€ 154,94

1 winkel
Cooler Master MasterKeys Pro L RGB Brown Switch Black (US)

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB Brown Switch Black (US)

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Corsair Gaming K68 RGB Cherry MX Red Black (US)

Corsair Gaming K68 RGB Cherry MX Red Black (US)

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black

 • Mechanisch toetsenbord

€ 162,95

1 winkel
Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent HP Omen Sequencer

HP Omen Sequencer

 • Mechanisch toetsenbord

€ 131,26

2 winkels
Kingston HyperX Alloy FPS RGB Silver Speed

Kingston HyperX Alloy FPS RGB Silver Speed

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Leopold FC900R PD

Leopold FC900R PD

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Logitech G910 Orion Spectrum

Logitech G910 Orion Spectrum

 • Mechanisch toetsenbord
 • Qwerty US / ANSI

€ 164,90

3 winkels
Excellent SteelSeries Apex M500

SteelSeries Apex M500

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0