De beste mechanische toetsenborden voor 100 tot 150 euro

47 reacties
11 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en testmethode
 3. 3. Toetstechniek
 4. 4. Software
 5. 5. Cooler Master Masterkeys Pro L RGB en MK750
 6. 6. Corsair K68 RGB
 7. 7. Das Keyboard 4 Professional
 8. 8. Gigabyte Aorus K7 en Aorus K9
 9. 9. HP Omen Sequencer
 10. 10. Kingston HyperX Alloy FPS RGB
 11. 11. Leopold FC900R PD
 12. 12. Logitech G910 Orion Spectrum
 13. 13. Steelseries Apex M500
 14. 14. Conclusie
 15. 11 besproken producten
 16. 47 reacties

Software

Zeker van de luxere mechanische gaming toetsenborden verwachten we tegenwoordig, dat ze geleverd worden met software. Daarmee kun je bijvoorbeeld de verlichting van het toetsenbord geheel naar wens configureren, macro’s instellen en toetsen remappen. In dit prijssegment zijn de meeste toetsenborden wel voorzien van een instelprogramma, al loopt de uitvoering behoorlijk uiteen.

De Corsair Utility Engine, die recent een nieuwe incarnatie kreeg in de vorm van iCUE, is waarschijnlijk ook een van de bekendste pakketten, en niet zonder reden. Zowel de mogelijkheden om macro’s te maken als de verlichtings-editor laten weinig te wensen over, want zijn zowel gebruiksvriendelijk als erg uitgebreid. Corsair's programma ondersteunt bovendien zeer veel verschillende hardware. Nieuw aan iCUE is namelijk dat ook Corsairs interne componenten als fancontrollers, cpu-koelers, voedingen en geheugenrepen in het programma zijn opgenomen. Indien die van verlichting zijn uitgerust, kunnen ze uiteraard ook weer worden gesynchroniseerd met je randapparatuur. Net als bij Steelseries en Logitech is ook een vorm van game-integratie aanwezig, al werkt die alleen met bepaalde titels en apps.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
Corsair iCUE.

De Steelseries Engine, waarmee je niet alleen de toetsenborden, muizen en headsets van het merk kunt instellen, maar ook randapparatuur van MSI kunt bedienen, biedt net als iCUE uitgebreide configuratieopties en een prettige interface. Game-ontwikkelaars kunnen middels de ‘Gamesense’-SDK ondersteuning voor de Steelseries Engine toevoegen, waarmee de verlichting aan de hand van events in spellen automatisch wordt aangepast. Zo kun je in CS:GO bijvoorbeeld de health bar op het toetsenbord vertonen. Helaas worden nog niet heel veel titels ondersteund. Gelukkig zijn er ook andere apps die kunnen samenwerken met de Steelseries Engine, bijvoorbeeld chatapp Discord.


Steelseries Engine.

Logitech G-toetsenborden maakten sinds jaar en dag gebruik van de Logitech Gaming Software. Recent heeft de fabrikant echter volledig vernieuwde software geïntroduceerd genaamd Logitech G Hub, op dit moment nog in de 'Early Access'-fase. Het nieuwe pakket heeft een frisse look en een toegankelijker interface dan de op zich krachtige Gaming Software. Die liet je nogal eens raden naar de functie van een icoontje, omdat Logitech er geen duidelijk bijschrift bij plaatste. In combinatie met de G910 Orion Spectrum uit deze bespreking zijn de mogelijkheden uitgebreid, waarbij je de verlichting ook kunt synchroniseren met andere Logitech G-randapparatuur. Game-integratie is mogelijk in de vorm van Lightsync. Logitech ondersteunt weer andere titels dan Steelseries en Corsair, maar niet méér, waarbij ook geen duidelijk overzicht voorhanden is.


Logitech G Hub.

De Cooler Master Portal-software gaat qua mogelijkheden niet zo ver. Zo zijn er wat minder verlichtingseffecten aanwezig en kun je ze niet zover aanpassen als bij Logitech, Steelseries en Corsair - al zijn dat dan wel meteen een paar van de meest uitgebreide softwarepakketten op de markt. Vooral jammer is de beperking in het aantal profielen. Bij Corsair en Logitech kun je een ongelimiteerd aantal profielen configureren, waaraan je dan weer verlichtingseffecten en macro's kunt koppelen. Dat is handig als je voor ieder spel andere instellingen wil hebben. De Portal-software biedt echter maar 4 profielen. Ook de interface kan beter: het pakket van Cooler Master toont onoverzichtelijk grote fonts en schaalt niet goed op hi-dpi schermen.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master Portal.

Het Kingston-toetsenbord in deze bespreking wordt geleverd met de 'HyperX NGenuity'-software, die vreemd genoeg niet werkt met de rood verlichte versie. Het programma heeft een simpele, maar op zich goedwerkende interface. Een handige previewafbeelding is bijvoorbeeld aanwezig. Kingston heeft alvast wat verlichtingsprofielen toegevoegd die geschikt moeten zijn voor een aantal bekende spellen. In andere opzichten haalt de functionaliteit het niet bij de uitgebreidere pakketten. Zo mist de mogelijkheid om meer dan drie profielen aan te maken.


Kingston HyperX NGenuity.

Ook het Omen Command Center van HP is nog niet zo compleet als sommige andere pakketten. De moderne interface is simpel in het gebruik, maar je loopt al snel tegen beperkingen op. Zo missen we bijvoorbeeld een goede preview-afbeelding, waar sommige concurrenten een live voorbeeld geven van de effecten die je uitkiest. Ook een functie om toetsen te remappen ontbreekt. Jammer genoeg is er ook geen mogelijkheid om verschillende profielen aan te maken. Dat was juist voor een gaming toetsenbord als de Omen Sequencer een uitkomst geweest.


HP Omen Command Center.

Gigabytes Aorus Engine stelt in vrijwel alle opzichten teleur. Het opstarten gaat al behoorlijk traag: je moet een seconde of tien wachten voordat het programma is ingeladen. De interface oogt ouderwets, met priegelige tekst en iconen, waarbij we op diverse plaatsen slordige taalfouten aantreffen. Qua functionaliteit zien we dat de Aorus Engine de mogelijkheid biedt om tientallen profielen aan te maken, maar verder is het programma weinig uitgebreid. Bovendien hield de software er gedurende onze testprocedure een paar keer mee op. We moesten het programma herstarten voordat het instellen van de verlichting weer werkte.

Gigabyte Aorus K9 Optical
Gigabyte Aorus Engine.

Twee toetsenborden in deze bespreking hebben geen software: de Leopold FC900M PD en het Das Keyboard 4 Professional. Beide fabrikanten richten zich niet op gamers. Bovendien heeft het tweetal geen verlichting onder de toetsen, waarmee het gemis van een uitgebreid instelprogramma minder groot is.


11 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue

 • Mechanisch toetsenbord

€ 154,94

1 winkel
Cooler Master MasterKeys Pro L RGB Brown Switch Black (US)

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB Brown Switch Black (US)

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Corsair Gaming K68 RGB Cherry MX Red Black (US)

Corsair Gaming K68 RGB Cherry MX Red Black (US)

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black

 • Mechanisch toetsenbord

€ 162,95

1 winkel
Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent HP Omen Sequencer

HP Omen Sequencer

 • Mechanisch toetsenbord

€ 131,26

2 winkels
Kingston HyperX Alloy FPS RGB Silver Speed

Kingston HyperX Alloy FPS RGB Silver Speed

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Leopold FC900R PD

Leopold FC900R PD

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Logitech G910 Orion Spectrum

Logitech G910 Orion Spectrum

 • Mechanisch toetsenbord
 • Qwerty US / ANSI

€ 164,90

3 winkels
Excellent SteelSeries Apex M500

SteelSeries Apex M500

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0