De beste mechanische toetsenborden voor 100 tot 150 euro

47 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en testmethode
 3. 3. Toetstechniek
 4. 4. Software
 5. 5. Cooler Master Masterkeys Pro L RGB en MK750
 6. 6. Corsair K68 RGB
 7. 7. Das Keyboard 4 Professional
 8. 8. Gigabyte Aorus K7 en Aorus K9
 9. 9. HP Omen Sequencer
 10. 10. Kingston HyperX Alloy FPS RGB
 11. 11. Leopold FC900R PD
 12. 12. Logitech G910 Orion Spectrum
 13. 13. Steelseries Apex M500
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Nog steeds groeien mechanische toetsenborden bij fabrikanten en gamers in populariteit. Nadat we eerder dit jaar kleine tenkeyless-bordjes bekeken, hebben we recent 32 fullsize-modellen op onze testbank gelegd. Vorige maand kon je al lezen over budgetmodellen, die je minder dan honderd euro kosten. In het tweede deel verhogen we de inzet. Wat krijg je als je 100 tot 150 euro te besteden hebt?

Gamers of veeltikkers zullen er wellicht al een op het bureau hebben staan: een mechanisch toetsenbord. In tegenstelling tot de alomtegenwoordige ramplanken met een rubberen mat onder de toetsen, bieden exemplaren met mechanische schakelaars extra typecomfort en een langere levensduur. Deze over het algemeen luxere toetsenborden hebben bovendien vaak een stevigere behuizing en een uitgebreidere featureset – denk aan (rgb-)verlichting, extra mediatoetsen en een usb-hub. Daarbij past ook een hogere prijs, die kan oplopen tot meer dan 200 euro.

De meeste mechanische toetsenborden zijn nog altijd te koop in het prijssegment tussen de 100 en 150 euro. Onze Prijsvergelijker telt op moment van schrijven 132 modellen in die prijsklasse, tkl-toetsenborden meegerekend. Vandaag verwelkomen we daarvan elf exemplaren van negen verschillende fabrikanten. Van voormalige topmodellen die nu in prijs zijn teruggezakt, tot toetsenborden van nieuwe spelers die graag een plekje op de lucratieve markt voor gaming randapparatuur veroveren.

Ben je geabonneerd op ons blad, dan zul je de tekst wellicht herkennen. We bespreken de geteste toetsenborden inderdaad ook in Hardware.Info Magazine #5/2018, dat nu in de winkels ligt, samen met nog 21 andere mechanische toetsenborden op andere prijspunten. Nu publiceren we de test ook online, waar we ervoor hebben gekozen de bespreking op te splitsen in drieën. Eerder bespraken we al mechanische toetsenborden van minder dan honderd euro. Binnenkort verschijnt ook het derde en laatste deel, waarin we het topsegment van mechanisch tikken onder de loep nemen - het gaat dan om luxe ramplanken waarvoor je gemiddeld meer dan 150 euro neertelt.

Wil je nu al weten welke toetsenborden in het allerhoogste segment volgens ons het beste zijn? Spoed je dan naar de winkel of neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Testveld en testmethode

Eerder dit jaar bespraken we al tenkeyless-toetsenborden, die het zonder numpad moeten stellen. In deze test hebben we juist alleen fullsize-modellen opgenomen. Een numpad kan vooral voor wie met cijfers werkt handig uitpakken. Bovendien zijn de meeste mechanische toetsenborden die hier worden uitgebracht nog steeds fullsize-modellen, de toenemende populariteit van kleinere toetsenbordjes ten spijt.

In dit tweede deel van onze roundup van fullsize mechanische toetsenborden bekijken we de exemplaren die volgens onze Prijsvergelijker op dit moment gemiddeld 100 euro tot 150 euro kosten. We hebben zodoende een selectie van elf modellen. Van twee modellen, de Corsair K68 RGB en Kingston HyperX Alloy FPS RGB, bespraken we in het eerste deel al de uitvoering zonder RGB-lampjes, maar met alleen rode verlichting.

Sinds de zomer van dit jaar gebruiken we voor al onze toetsenbordenreviews de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument. Hiermee kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit. Op die manier hebben we alle toetsenborden in dit artikel uitgebreid getest.

Een uitgebreid overzicht van alle meetgegevens vind je terug in deze vergelijkingstabel. Op de productpagina's vind je bij de foto's van het product bovendien diagrammen van het hele toetsenbord, die in één oogopslag een indruk geven van de variabiliteit van de kracht voor een aanslag.

Toetstechniek

Welke feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van de schakelaars die erin zitten. Het Duitse Cherry is ongetwijfeld de meest bekende schakelaarfabrikant. Diens MX-schakelaars zaten lange tijd in het overgrote merendeel van de mechanische toetsenborden. De kleur van de switch geeft je een indicatie van de feedback: ‘rode’ switches geven bijvoorbeeld een lichte en lineaire feedback, terwijl ‘bruine’ switches voor de actuatie een voelbare verhoging in de weerstand hebben. ‘Blauwe’ schakelaars produceren daarbij een klikgeluid.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown BlackCooler Master CK550 RGB Red Switch
Bruine Cherry-schakelaars en rode Gateron-switches.

Sinds het patent op de MX-switches een aantal jaren geleden verliep, zijn Chinese fabrikanten als Kaihua, Outemu, Greetech en Gateron de Cherry-switches gaan klonen. We zagen die in het goedkopere segment veelvuldig terugkomen, maar in het middensegment zijn het nog steeds de originele Cherry-switches die de klok slaan. Zeven van de elf toetsenborden in deze vergelijking zijn uitgerust met Cherry-schakelaars. Overigens zijn Cherry-klonen niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de originelen, hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches'.

De Logitech G910 Orion Spectrum is uitgerust met de eigen Romer-G-schakelaars, geproduceerd door oem Omron. Net als bijvoorbeeld Razer is Logitech zelf schakelaars gaan ontwikkelen, waardoor je dat soort schakelaars alleen in Logitech-toetsenborden kunt krijgen. Logitech’s Romer-G-schakelaars zien er qua bouw anders uit dan schakelaars van Cherry. Daardoor kan het ledje in het midden onder de toets zitten, waardoor de toetsverlichting gelijkmatiger is. Het plaatsen van custom keycaps wordt echter wel een lastig verhaal - de meeste toetsen die je online kunt kopen, zijn geschikt voor een Cherry-mount. Naast een kortere travel tot actuatie hebben Logitech-schakelaars ook een kwart kortere totale travel, wat niet iedereen zal waarderen.

Logitech G413 Carbon
Logitech Romer-G schakelaars.

Kingston heeft voor zijn HyperX Alloy RGB niet gekozen voor Cherry-schakelaars, zoals bij de meeste andere HyperX-toetsenborden. In plaats daarvan zitten er Kailh Silver-schakelaars in van Kaihua. De HP Omen Sequencer en de Gigabyte Aorus K9, de twee andere non-Cherry-toetsenborden in de vergelijking, zijn daarentegen niet uitgerust met directe Cherry-klonen, maar met schakelaars die anders werken dan de mechanische schakelaars die we vandaag de dag vaak tegenkomen. De twee zijn uitgerust met optische switches, waarbij een aanslag wordt geregistreerd met behulp van infraroodlicht. Dat zou moeten leiden tot minder vertraging bij herhaalde aanslagen en een langere levensduur vanwege het gebrek aan metalen contactpunten.

Twee fabrikanten maken op dit moment optische schakelaars: Adomax en A4Tech. Het geval wil dat het toetsenbord van Gigabyte is uitgerust met optische schakelaars van Adomax, terwijl het Omen-toetsenbord van HP de switches van A4Tech aan boord heeft. A4Tech is overigens ook oem voor Razers nieuwe optische schakelaars, die we in het derde deel van het drieluik nog terug zullen zien. Beide typen schakelaars hebben een net wat ander werkingsprincipe. Bij de A4Tech-schakelaars, genaamd 'Light Strike' of kortweg LK, zitten sensor en IR-diode geïntegreerd in de switch. Is de toets niet ingedrukt, dan wordt de horizontale lichtstraal geblokkeerd door een plastic uitsteeksel in de plunjer. Druk je de toets in, dan kan de lichtstraal doorschijnen richting de overkant van de switch, waar de sensor is gemonteerd en de actuatie plaatsvindt.

Bij de Adomax 'Flaretech Prism'-switches zijn zowel infraroodsensor als diode geïntegreerd op het pcb; de lichtstraal schijnt omhoog richting de keycap. Het licht wordt via een systeem van lenzen en een prisma (waar de switches hun naam aan ontlenen) terug naar de sensor geleid. De prisma is gemonteerd aan de plunjer en kan zo meebewegen met de keycap. In de opstaande positie bereikt het licht de sensor zodoende niet, terwijl er naar mate je de keycap omlaag drukt meer en meer infraroodlicht op de sensor valt.

Wooting One Premium
In optische switches (hier zie je de Adomax Flaretech Prism-schakelaars) worden, op het veertje na, geen metalen onderdelen gebruikt.

De manier waarop de Flaretech Prism-schakelaars zijn geconstrueerd biedt een aantal belangrijke voordelen. Allereerst kun je de schakelaars zelf eenvoudig vervangen, waar je bij toetsenborden met andere switches vaak met de soldeerbout aan de slag moet als er een schakelaar stuk is. Gigabyte levert daarvoor een plastic tooltje mee, dat lijkt op de keycap puller die je vaker in de doos van een gangbaar mechanisch toetsenbord terugvindt.

Tweede voordeel is dat Adomax-schakelaars dus in principe kunnen registreren hoever een toets precies wordt ingedrukt. Daarmee wordt analoge invoer mogelijk, wat bijvoorbeeld in spellen betere controle mogelijk kan maken. Gigabyte doet daar overigens niks mee: de Aorus K9 registreert alleen of een toets is ingedrukt, of niet. Met de tenkeyless Wooting One hebben we al een toetsenbord gezien dat de Adomax-switches wel gebruikt om analoge functionaliteit te kunnen bieden. Eind dit jaar komt Wooting overigens met een fullsize model, de Wooting Two, maar die was voor deze test nog niet beschikbaar.

Software

Zeker van de luxere mechanische gaming toetsenborden verwachten we tegenwoordig, dat ze geleverd worden met software. Daarmee kun je bijvoorbeeld de verlichting van het toetsenbord geheel naar wens configureren, macro’s instellen en toetsen remappen. In dit prijssegment zijn de meeste toetsenborden wel voorzien van een instelprogramma, al loopt de uitvoering behoorlijk uiteen.

De Corsair Utility Engine, die recent een nieuwe incarnatie kreeg in de vorm van iCUE, is waarschijnlijk ook een van de bekendste pakketten, en niet zonder reden. Zowel de mogelijkheden om macro’s te maken als de verlichtings-editor laten weinig te wensen over, want zijn zowel gebruiksvriendelijk als erg uitgebreid. Corsair's programma ondersteunt bovendien zeer veel verschillende hardware. Nieuw aan iCUE is namelijk dat ook Corsairs interne componenten als fancontrollers, cpu-koelers, voedingen en geheugenrepen in het programma zijn opgenomen. Indien die van verlichting zijn uitgerust, kunnen ze uiteraard ook weer worden gesynchroniseerd met je randapparatuur. Net als bij Steelseries en Logitech is ook een vorm van game-integratie aanwezig, al werkt die alleen met bepaalde titels en apps.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
Corsair iCUE.

De Steelseries Engine, waarmee je niet alleen de toetsenborden, muizen en headsets van het merk kunt instellen, maar ook randapparatuur van MSI kunt bedienen, biedt net als iCUE uitgebreide configuratieopties en een prettige interface. Game-ontwikkelaars kunnen middels de ‘Gamesense’-SDK ondersteuning voor de Steelseries Engine toevoegen, waarmee de verlichting aan de hand van events in spellen automatisch wordt aangepast. Zo kun je in CS:GO bijvoorbeeld de health bar op het toetsenbord vertonen. Helaas worden nog niet heel veel titels ondersteund. Gelukkig zijn er ook andere apps die kunnen samenwerken met de Steelseries Engine, bijvoorbeeld chatapp Discord.


Steelseries Engine.

Logitech G-toetsenborden maakten sinds jaar en dag gebruik van de Logitech Gaming Software. Recent heeft de fabrikant echter volledig vernieuwde software geïntroduceerd genaamd Logitech G Hub, op dit moment nog in de 'Early Access'-fase. Het nieuwe pakket heeft een frisse look en een toegankelijker interface dan de op zich krachtige Gaming Software. Die liet je nogal eens raden naar de functie van een icoontje, omdat Logitech er geen duidelijk bijschrift bij plaatste. In combinatie met de G910 Orion Spectrum uit deze bespreking zijn de mogelijkheden uitgebreid, waarbij je de verlichting ook kunt synchroniseren met andere Logitech G-randapparatuur. Game-integratie is mogelijk in de vorm van Lightsync. Logitech ondersteunt weer andere titels dan Steelseries en Corsair, maar niet méér, waarbij ook geen duidelijk overzicht voorhanden is.


Logitech G Hub.

De Cooler Master Portal-software gaat qua mogelijkheden niet zo ver. Zo zijn er wat minder verlichtingseffecten aanwezig en kun je ze niet zover aanpassen als bij Logitech, Steelseries en Corsair - al zijn dat dan wel meteen een paar van de meest uitgebreide softwarepakketten op de markt. Vooral jammer is de beperking in het aantal profielen. Bij Corsair en Logitech kun je een ongelimiteerd aantal profielen configureren, waaraan je dan weer verlichtingseffecten en macro's kunt koppelen. Dat is handig als je voor ieder spel andere instellingen wil hebben. De Portal-software biedt echter maar 4 profielen. Ook de interface kan beter: het pakket van Cooler Master toont onoverzichtelijk grote fonts en schaalt niet goed op hi-dpi schermen.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master Portal.

Het Kingston-toetsenbord in deze bespreking wordt geleverd met de 'HyperX NGenuity'-software, die vreemd genoeg niet werkt met de rood verlichte versie. Het programma heeft een simpele, maar op zich goedwerkende interface. Een handige previewafbeelding is bijvoorbeeld aanwezig. Kingston heeft alvast wat verlichtingsprofielen toegevoegd die geschikt moeten zijn voor een aantal bekende spellen. In andere opzichten haalt de functionaliteit het niet bij de uitgebreidere pakketten. Zo mist de mogelijkheid om meer dan drie profielen aan te maken.


Kingston HyperX NGenuity.

Ook het Omen Command Center van HP is nog niet zo compleet als sommige andere pakketten. De moderne interface is simpel in het gebruik, maar je loopt al snel tegen beperkingen op. Zo missen we bijvoorbeeld een goede preview-afbeelding, waar sommige concurrenten een live voorbeeld geven van de effecten die je uitkiest. Ook een functie om toetsen te remappen ontbreekt. Jammer genoeg is er ook geen mogelijkheid om verschillende profielen aan te maken. Dat was juist voor een gaming toetsenbord als de Omen Sequencer een uitkomst geweest.


HP Omen Command Center.

Gigabytes Aorus Engine stelt in vrijwel alle opzichten teleur. Het opstarten gaat al behoorlijk traag: je moet een seconde of tien wachten voordat het programma is ingeladen. De interface oogt ouderwets, met priegelige tekst en iconen, waarbij we op diverse plaatsen slordige taalfouten aantreffen. Qua functionaliteit zien we dat de Aorus Engine de mogelijkheid biedt om tientallen profielen aan te maken, maar verder is het programma weinig uitgebreid. Bovendien hield de software er gedurende onze testprocedure een paar keer mee op. We moesten het programma herstarten voordat het instellen van de verlichting weer werkte.

Gigabyte Aorus K9 Optical
Gigabyte Aorus Engine.

Twee toetsenborden in deze bespreking hebben geen software: de Leopold FC900M PD en het Das Keyboard 4 Professional. Beide fabrikanten richten zich niet op gamers. Bovendien heeft het tweetal geen verlichting onder de toetsen, waarmee het gemis van een uitgebreid instelprogramma minder groot is.

Cooler Master Masterkeys Pro L RGB en MK750

De beide Cooler Master-toetsenborden maken een strakke indruk, geheel in lijn met de ontwerpfilosofie van het merk, die zich kenmerkt door minimalisme. De Masterkeys Pro L RGB is de oudere van het stel; we bespraken het toetsenbord de afgelopen jaren al een paar keer eerder. De simpele, zwarte plastic behuizing maakt van het toetsenbord misschien geen stijlicoon, maar de constructie voelt wel degelijk aan. De functionaliteit van Masterkeys Pro L RGB is al even minimalistisch als het design. We vinden geen aparte macro- of mediatoetsen terug, terwijl ook functionaliteit zoals pass-through usb-poorten of een polssteun ontbreekt. Boven het numpad zitten dan wel weer vier profieltoetsen, waarmee je snel kunt wisselen tussen verschillende configuraties. Volgens Cooler Master onderscheidt het toetsenbord zich verder door de aanwezigheid van 'extra heldere' ledverlichting. In praktijk ogen de lampjes echter niet opvallend feller dan die van de concurrentie.

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB Brown Switch Black (US)
Cooler Master Masterkeys Pro L.

De begin dit jaar geïntroduceerde Masterkeys MK750 oogt een stukje gelikter: de zijkanten van de compacte behuizing lopen schuin af en Cooler Master heeft de toetsen volgens de vigerende trend 'zwevend' gemonteerd, waardoor de donkergrijze aluminium baseplate ook meteen de bovenkant van de behuizing vormt. Vooraan het toetsenbord zit een zwart, glimmend gedeelte met een geïntegreerde ledstrip. Ook de schuin aflopende zijkanten zijn elk voorzien van een streep van gekleurde led's, die je net als de toetsen in alle kleuren kunt laten oplichten. 

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB Brown Switch Black (US)
Cooler Master Masterkeys Pro L.

Qua accessoires en extra's treffen we bij de MK750 geen losse macrotoetsen, maar wel een viertal extra mediatoetsen, al werken de platte knopjes achter de hogere toetsen van het numpad in gebruik niet zo handig. Tevens vinden we in de doos een aantal opvallend paarse keycaps, die van stevig PBT-plastic zijn gemaakt (de rest van de toetsen is 'gewoon' van dunner ABS), alsmede een prettig zacht afgewerkte polssteun. Die kun je magnetisch aan de voorkant bevestigen, maar daarmee wordt de ledstrip aan die kant helaas compleet aan het oog onttrokken.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master Masterkeys MK750.

Door de aanwezigheid van het 'on the fly'-system, waarover de goedkopere Masterkeys CK550 overigens ook al beschikt, lenen beide toetsenborden zich goed voor gamers die vaak op reis gaan. Cooler Master heeft in beide invoerapparaten een ARM Cortex M3-soc ingebouwd, evenals 512 KB ingebouwd geheugen. Zodoende kun je ook zonder extra software allerlei functies bedienen, zoals het uitkiezen van een verlichtingsprofiel en het maken van macro's, waarna je ze vervolgens in het toetsenbord kunt opslaan. Ook achter een andere pc zijn je persoonlijke macro's en verlichtingsprofielen beschikbaar, zonder dat je drivers hoeft te installeren of instellingen moet importeren. Door de vele knoppencombinaties die je moet onthouden wordt het systeem wel snel complex; gelukkig kan je de functionaliteit en verlichting ook wijzigen middels de software. Cooler Master Portal is echter nog wat minder uitgebreid dan sommige concurrerende pakketten.

Cooler Master MasterKeys MK750 Cherry MX Blue
Cooler Master Masterkeys MK750.

Ons testmodel van de Masterkeys Pro L RGB is uitgerust met Cherry MX Browns; je kunt ook kiezen voor lineaire rode schakelaars. Daarmee zet het model over de gehele linie vrij gemiddelde scores neer, al is de aanslag wel iets lichtere aanslag dan volgens de specificatie van Cherry. De MK750, voorzien van Cherry MX Blue-schakelaars, heeft daarentegen een ronduit zware aanslag. Het voelbare klikje dat de switches produceren, is in vergelijking veel geprononceerder dan bij andere toetsenborden in de test. Bovendien maakt het toetsenbord door de blauwe schakelaars en open constructie relatief veel lawaai; gelukkig zijn ook modellen met stillere rode of bruine schakelaars beschikbaar. De stabilisatie is in beide gevallen prima.

Testresultaten Masterkeys Pro L

Testresultaten Masterkeys MK750

 • Masterkeys Pro L
 • Masterkeys MK750

Winkel

Prijs BE

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

99,90 €

Prijsinformatie
99,90 €
0,00 €
99,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 99,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 99,90 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

129,95 €

Prijsinformatie
120,00 €
9,95 €
129,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 120,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 129,95 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw Cooler Master Specialist * Gratis Verzending

160,93 €

Prijsinformatie
160,93 €
0,00 €
160,93 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 160,93 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 160,93 €

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

123,50 €

Prijsinformatie
119,55 €
3,95 €
123,50 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,55 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 123,50 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

123,95 €

Prijsinformatie
119,00 €
4,95 €
123,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 123,95 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

136,11 €

Prijsinformatie
121,16 €
14,95 €
136,11 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 121,16 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 136,11 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

136,46 €

Prijsinformatie
126,51 €
9,95 €
136,46 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 126,51 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 136,46 €

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

139,99 €

Prijsinformatie
139,99 €
0,00 €
139,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 139,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 139,99 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

151,61 €

Prijsinformatie
151,61 €
0,00 €
151,61 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 151,61 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 151,61 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

155,05 €

Prijsinformatie
145,05 €
10,00 €
155,05 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 145,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 155,05 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

158,95 €

Prijsinformatie
149,00 €
9,95 €
158,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 149,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 158,95 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 12 werkdagen
Uw Cooler Master Specialist * Gratis Verzending

177,87 €

Prijsinformatie
177,87 €
0,00 €
177,87 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 177,87 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 177,87 €

Corsair K68 RGB

Vorige keer bespraken we al de non-RGB Corsair K68, maar het merk heeft ook een variant die in alle kleuren van de regenboog kan oplichten. Ook die kwam al eens aan bod in een uitgebreid artikel. Bijzonder aan deze reeks toetsenborden, oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in Aziatische gaming-cafés, zijn de waterbestendige eigenschappen. Onder de toetsen zit een laag synthetisch rubber, die rondom elke schakelaar een stukje omhoog loopt. Ook bij een ongelukje met een glas drinken blijft het toetsenbord dus gewoon werken. Onder water tikken zonder schade is niet mogelijk: tussen de bevestigingspunten van de toetsen en het rubber kan water nog steeds naar binnen dringen.

Corsair Gaming K68 RGB Cherry MX Red Black (US)

De behuizing van de Corsair K68 lijkt een beetje op die van de goedkopere Strafe-toetsenborden. We zien weer een vrij massief overkomende behuizing van matzwart plastic. Met de stevigheid zit het wel snor en ook de featureset is lekker ruim. Onderaan kun je de meegeleverde polssteun aan het toetsenbord vastklikken, voorzien van een rubberachtige afwerking. We zien rechtsboven voorts een lekker uitgebreide selectie aan losse mediatoetsen, al is het niet zo handig dat enkele van de platte knopjes direct achter de numpad zijn geplaatst.

De K68 RGB is beduidend duurder dan de non-RGB verlichte variant: je betaalt er nu ongeveer 140 euro voor, waar je de versie met rode lampjes al voor ongeveer honderd euro in huis haalt. Het instellen van de verlichting gebeurt zoals bekend middels Corsair's iCUE, de opvolger voor de welbekende Corsair Utility Engine. Het pakket kan nu naast randapparatuur nog veel meer aansturen, van casefans tot geheugenrepen. Gebleven is de toegankelijke interface met uitgebreide opties voor wie de diepte in wil.

Corsair Gaming K68 RGB Cherry MX Red Black (US)

De K68 is voorzien van Cherry MX Red-schakelaars en dat is ook meteen de enige variant die beschikbaar is. Het toetsenbord zet op veel vlakken gemiddelde resultaten neer. De toetsaanslag is echter wat minder gelijkmatig dan bij sommige andere toetsenborden in de bespreking. Zoals we wel vaker zien bij Corsair-toetsenborden, maakt de spatiebalk aardig wat lawaai. Van de traanplaat-textuur op de toets moet je houden, want Corsair levert geen vlak exemplaar in de doos. Zelf alternatieve keycaps installeren wordt lastig doordat de fabrikant steevast een iets andere lay-out gebruikt dan standaard voor Cherry MX-toetsenborden, waarbij zelfs voor de Corsair-lay-out gemaakte toetsen niet precies zullen passen: de toetsen van de K68 zijn iets langwerpiger in de hoogte, waarschijnlijk om de waterbestendige eigenschappen te verbeteren.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

117,99 €

Prijsinformatie
117,99 €
0,00 €
117,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 117,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 117,99 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

129,00 €

Prijsinformatie
129,00 €
0,00 €
129,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 129,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

135,05 €

Prijsinformatie
125,05 €
10,00 €
135,05 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 125,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 135,05 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

136,30 €

Prijsinformatie
136,30 €
0,00 €
136,30 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 136,30 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 136,30 €

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

139,00 €

Prijsinformatie
139,00 €
0,00 €
139,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 139,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

139,90 €

Prijsinformatie
134,95 €
4,95 €
139,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 134,95 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 139,90 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

140,00 €

Prijsinformatie
140,00 €
0,00 €
140,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 140,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 140,00 €

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

144,99 €

Prijsinformatie
144,99 €
0,00 €
144,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 144,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 144,99 €

hardware-expert.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

148,90 €

Prijsinformatie
139,00 €
9,90 €
148,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 9,90 € Totaalprijs : 148,90 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

148,95 €

Prijsinformatie
139,00 €
9,95 €
148,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 148,95 €

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

149,99 €

Prijsinformatie
149,99 €
0,00 €
149,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 149,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 149,99 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

152,95 €

Prijsinformatie
148,00 €
4,95 €
152,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 148,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 152,95 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

155,70 €

Prijsinformatie
148,75 €
6,95 €
155,70 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 148,75 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 155,70 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

156,97 €

Prijsinformatie
156,97 €
0,00 €
156,97 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 156,97 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 156,97 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

160,71 €

Prijsinformatie
145,76 €
14,95 €
160,71 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 145,76 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 160,71 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 12 werkdagen
Uw Corsair Specialist * Gratis Verzending

176,66 €

Prijsinformatie
176,66 €
0,00 €
176,66 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 176,66 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 176,66 €

Das Keyboard 4 Professional

Het Das Keyboard 4 Professional is gericht op liefhebbers die de toetsaanslag van mechanische toetsenborden kunnen waarderen, maar die niet noodzakelijk gamen. Dat komt tot uiting in de featureset. Profieltoetsen of macrotoetsen hoef je op dit invoerapparaat niet te zoeken, terwijl ook rgb ontbreekt. Sterker nog, samen met de Leopold FC900R PD, die een soortgelijke doelgroep bedient, is het toetsenbord van Das het enige waarbij lampjes achter de toetsen geheel zijn weggelaten. Een instelprogramma heeft het Das Keyboard dan ook niet.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black

Wat we wel terugvinden is een nuttige usb-hub met twee poorten, die bovendien usb 3.0-snelheden ondersteunen. Ook heeft Das een stel mediatoetsen en een fijn, groot volumewiel toegevoegd. Grappig is de manier waarop je het toetsenbord in de hoogte moet verstellen: in de doos zit een liniaal die je magnetisch onder het toetsenbord plaatst, als je wil dat de achterkant omhoog komt. Helaas is de hoek waaronder de toetsen staan zodoende niet instelbaar.

Das belooft dat zijn toetsenbord een "ongeëvenaarde type-ervaring" biedt dankzij zijn "robuuste constructie". Het toetsenbord voelt inderdaad vrij stevig aan en de bovenplaat van matzwart metaal rondom de toetsen maakt ook een goede indruk, al zijn er borden die nog net wat robuuster aanvoelen. Jammer genoeg is de kabel niet vervangbaar - en opvallend genoeg voorzien van een simpele rubberen afwerking, waar veel concurrenten een luxer aanvoelende gevlochten kabel monteren. Ook als we naar de toetsen kijken, is de constructiekwaliteit niet ongeëvenaard. We zien op dit bord dezelfde lasergegraveerde toetsen van ABS-plastic die we op de meeste andere toetsenborden ook aantreffen; Das heeft bij de keycaps niet gekozen voor steviger PBT-plastic of een duurzamer double-shot maakproces.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown Black

Voor de type-ervaring vertrouwt Das op de switches van Cherry. Je kunt kiezen uit bruine of blauwe schakelaars. In ons geval is het toetsenbord voorzien van MX Browns. Het actuatiepunt daarvan is mooi precies en de tactiele klik is bovendien duidelijk voelbaar. Als het aankomt op de kracht die vereist is voor actuatie, zien we echter een wat hogere standaardafwijking dan gemiddeld. Door de goede stabilisatie maken de toetsen niet al te veel lawaai, al dempen de dikke PBT-toetsen van het toetsenbord van Leopold het geluid nog wat meer.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

163,60 €

Prijsinformatie
152,42 €
11,18 €
163,60 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 152,42 € Verzendkosten BE : 11,18 € Totaalprijs : 163,60 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

179,85 €

Prijsinformatie
174,90 €
4,95 €
179,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,90 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 179,85 €

Gigabyte Aorus K7 en Aorus K9

Hoewel je op grond van de naamgeving zou kunnen denken dat Gigabytes Aorus K7 en Aorus K9 maar weinig van elkaar verschillen, zijn het in feite twee compleet verschillende toetsenborden, van het design tot de toetstechniek. Qua techniek is de Aorus K9 de meest interessante van het stel: die beschikt over optische schakelaars. Net als bij de bekende Wooting One gaat het om Adomax Prism-switches, al ondersteunt het toetsenbord van Gigabyte dan weer geen analoge invoer.

Gigabyte Aorus K9 Optical
Gigabyte Aorus K9.

Toch heeft het bord van Gigabyte een paar voordelen die te maken hebben met de keuze voor Prism-switches. Zo is het toetsenbord waterbestendig, waarbij je zelfs onder water moet kunnen blijven doortikken. Voorts kun je de schakelaars zelf simpel vervangen middels de meegeleverde tool als er eens eentje stuk gaat. Gigabyte stopt ook een paar extra switches in de doos, al zijn dat niet dezelfde als ook al op het toetsenbord zitten. Bij ons testmodel, voorzien van lineaire 'rode' Prism-schakelaars, werden een stel tactile 'blauwe' schakelaars meegeleverd. Bij de variant met Prism Blue-schakelaars, die overigens een stuk slechter leverbaar is, zit dus een doosje 'rode' switches.

Gigabyte Aorus K9 Optical
Gigabyte Aorus K9.

Het design van de Aorus K9 maakt een strakke indruk, zonder veel tierlantijnen. De behuizing is geheel zwart en extra toetsen zitten er niet op, maar voelt wel zeer degelijk aan. Gigabyte heeft de toetsen 'zwevend' gemonteerd boven de metalen baseplate. Aan de voorkant zit een glimmend gedeelte met het rgb-verlichte Aorus-logo. Het instellen van die verlichting kan middels knoppencombinaties op het toetsenbord, maar je kunt ook de 'Aorus Engine' gebruiken. Dat softwarepakket behoort helaas tot de slechtste meegeleverde programma's, van de weinige functionaliteit tot de archaïsche interface.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red
Gigabyte Aorus K7.

Ook bij de Aorus K7 zit helaas dezelfde software voor het instellen van rgb-verlichting en macro’s, maar in andere opzichten is het dus een heel ander toetsenbord. Het design van de behuizing is een stuk extravaganter, met een glimmende, zilvergrijze bovenplaat en een gouden randje rondom. Is dat nog niet opvallend genoeg, dan kun je de tien meegeleverde knaloranje keycaps monteren. Evenals bij de K9 treffen we hier geen extra mediatoetsen, macrotoetsen of usb-passthrough. Met slechts 890 gram is de K7 veruit het lichtste toetsenbord in deze bespreking. Het had ook het dunste toetsenbord kunnen zijn, ware het niet dat de voetjes aan de 'monitorkant' altijd een eindje uitsteken. Gigabyte heeft gekozen voor een uniek ontwerp waarbij je beide voetjes middels draaiwieltjes op de achterzijde nog een stukje hoger kunt maken. Weliswaar kun je de hoek van het toetsenbord zo traploos instellen, erg ruim is het verstelbereik niet.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red
Gigabyte Aorus K7.

Onder de knoppen van de Aorus K7 schuilen de welbekende Cherry MX Red-schakelaars, waarvan de feedback erg dichtbij de specificatie van Cherry blijft. De actuatiekracht is mooi gelijkmatig verdeeld. Er is geen keuze in de soort schakelaars: Gigabyte biedt het toetsenbord hier alleen aan met de rode switches. Kijkend naar de testresultaten van de Aorus K9 zien we zeer kleine standaardafwijkingen als het aankomt op het krachtsverloop – sterker nog, in dat opzicht scoort de K9 het best van alle 32 toetsenborden die we afgelopen maanden hebben getest. Het toetsenbord onderscheidt zich verder door zijn erg lichte en vloeiende aanslag, minder ‘schraperig’ dan bij borden met Cherry-switches. Opvallend is dat de toetsen een beetje meer kunnen wiebelen op de mount dan bij Cherry, een eigenaardigheid van de Flaretech-schakelaars waar bijvoorbeeld ook het toetsenbord van Wooting mee kampt.

Testresultaten Aorus K7

Testresultaten Aorus K9

 • Aorus K7
 • Aorus K9

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Levertijd 2 dagen

109,00 €

Prijsinformatie
109,00 €
0,00 €
109,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 109,00 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

110,74 €

Prijsinformatie
90,74 €
20,00 €
110,74 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 90,74 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 110,74 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 3 tot 5 dagen

111,85 €

Prijsinformatie
109,90 €
1,95 €
111,85 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 109,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 111,85 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

112,94 €

Prijsinformatie
99,95 €
12,99 €
112,94 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 99,95 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 112,94 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Officiële dealer
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

113,95 €

Prijsinformatie
109,00 €
4,95 €
113,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 113,95 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 1-3 werkdagen

114,95 €

Prijsinformatie
111,00 €
3,95 €
114,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 111,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 114,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

115,05 €

Prijsinformatie
105,05 €
10,00 €
115,05 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 105,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 115,05 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

121,00 €

Prijsinformatie
121,00 €
0,00 €
121,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 121,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 121,00 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Levertijd 2 dagen

123,90 €

Prijsinformatie
113,95 €
9,95 €
123,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 113,95 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 123,90 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

125,17 €

Prijsinformatie
110,22 €
14,95 €
125,17 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 110,22 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 125,17 €

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

133,10 €

Prijsinformatie
121,92 €
11,18 €
133,10 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 121,92 € Verzendkosten BE : 11,18 € Totaalprijs : 133,10 €

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Officiële dealer
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

109,00 €

Prijsinformatie
109,00 €
0,00 €
109,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 109,00 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

118,95 €

Prijsinformatie
109,00 €
9,95 €
118,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 118,95 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

130,45 €

Prijsinformatie
120,50 €
9,95 €
130,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 120,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 130,45 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

131,85 €

Prijsinformatie
129,90 €
1,95 €
131,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 131,85 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

143,95 €

Prijsinformatie
139,00 €
4,95 €
143,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 143,95 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 1-3 werkdagen

144,95 €

Prijsinformatie
140,00 €
4,95 €
144,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 140,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 144,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

145,05 €

Prijsinformatie
135,05 €
10,00 €
145,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 135,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 145,05 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

145,82 €

Prijsinformatie
130,87 €
14,95 €
145,82 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 130,87 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 145,82 €

BitsBytesDeals.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

145,96 €

Prijsinformatie
136,46 €
9,50 €
145,96 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 136,46 € Verzendkosten BE : 9,50 € Totaalprijs : 145,96 €

HP Omen Sequencer

HP timmert met zijn Omen-submerk druk aan de weg om de gaming-markt te veroveren. Een mechanisch toetsenbord kan dan niet ontbreken in het arsenaal en dat is de Omen Sequencer geworden. Voor wat betreft de uitstraling is HP in ieder geval geslaagd met een product te komen dat meteen de 'gamer'-associatie oproept. De donkergrijze metalen baseplate, waarboven de toetsen zwevend zijn gemonteerd, is rondom voorzien van agressief aandoende hoekige kanten, terwijl rechtsboven een opvallend volumewiel aanwezig is. De brede felrode roller met een gekarteld patroon is gemonteerd op dezelfde hoogte als de toetsen van het numpad. Het geheel voelt over het algemeen prima aan, wat ook komt doordat HP niet heeft bespaard op metaal en ook het volumewiel in dat materiaal heeft uitgevoerd.

HP Omen Sequencer

Ook de featureset van het toetsenbord is gericht op gamers. Aan de linkerkant vinden we bijvoorbeeld vijf losse profieltoetsen, ook mediatoetsen heeft HP toegevoegd. De lay-out onderscheidt zich verder door een enorme spatiebalk op dubbele hoogte, waardoor HP ook de pijltjestoetsen wat meer ruimte kon geven. Uiteraard is rgb-verlichting aanwezig, die je kunt instellen via de meegeleverde Omen Command Center-software. Die kan overigens worden geopend middels een speciale 'Omen'-toets die HP brutaalweg in plaats van de ‘Home’-knop heeft geplaatst. Voor een eerste poging is de Command Center-software redelijk geslaagd, al is de featureset zeker nog niet zo uitgebreid als bij Corsair, Steelseries en Logitech.

In plaats van de gebaande paden te volgen door een keuze voor Cherry MX-schakelaars, heeft HP voor de Omen Sequencer besloten voor de A4Tech LK-schakelaars. Samen met Gigabyte is HP daarmee de enige andere fabrikant in dit prijssegment die kiest voor optische switches. Zoals al aan bod kwam op de bijbehorende pagina, hebben de A4Tech-schakelaars wel een andere opbouw dan de Flaretech-exemplaren bij Gigabyte. Analoge functionaliteit is dus sowieso niet mogelijk, en ook kun je als gebruiker de schakelaars niet wisselen.

HP Omen Sequencer

De opvallende keuzes gaan verder, want HP levert de Omen Sequencer alleen met ‘blauwe’ switches, die net als bij Cherry tactiele feedback en een hoorbaar klikje produceren. In Europa worden gaming toetsenborden vaker met lineaire schakelaars uitgerust. Nadeel van de blauwe schakelaars is immers het extra lawaai. Bij de Omen Sequencer doet de buitenformaat spatiebalk wat dat betreft nog een extra duit in het zakje. Hoewel goed gestabiliseerd maakt de enorme toets een rammelend lawaai, wat onnodig goedkoop overkomt. De testresultaten zijn echter prima: het actuatiepunt wordt zeer nauwkeurig nagevolgd en ook de standaardafwijkingen van het krachtsverloop zijn beperkt. De aanslag voelt gemiddeld wat zwaarder dan bij de concurrentie.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

117,00 €

Prijsinformatie
117,00 €
0,00 €
117,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 117,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 117,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

121,36 €

Prijsinformatie
121,36 €
0,00 €
121,36 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 121,36 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 121,36 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

123,94 €

Prijsinformatie
113,99 €
9,95 €
123,94 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 113,99 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 123,94 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

132,95 €

Prijsinformatie
128,00 €
4,95 €
132,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 128,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 132,95 €

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 17 uur besteld? Morgen geleverd!

132,95 €

Prijsinformatie
123,00 €
9,95 €
132,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 123,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 132,95 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

134,55 €

Prijsinformatie
128,60 €
5,95 €
134,55 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 128,60 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 134,55 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

134,90 €

Prijsinformatie
130,95 €
3,95 €
134,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 130,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 134,90 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw HP Specialist * Gratis Verzending

143,99 €

Prijsinformatie
143,99 €
0,00 €
143,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 143,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 143,99 €

Komplett.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Paradigit.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Morgen in huis

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Kingston HyperX Alloy FPS RGB

Kingston kennen we nog van de tenkeyless-test, toen het ons de HyperX Alloy FPS Pro toestuurde. Kennelijk maken 'non-Pro's' in Kingston's optiek gebruik van een fullsize-toetsenbord, want zo heet het exemplaar dat aan deze test deelneemt. De Kingston HyperX Alloy FPS RGB oogt met zijn volledig zwarte design wat anoniem. Zoals veel toetsenborden is hij voorzien van het bekende ‘floating keycaps’-design, waarbij de stalen baseplate de bovenkant van de behuizing vormt.

Kingston HyperX Alloy FPS RGB Silver Speed

De behuizing is wel lekker plat en maar net groot genoeg voor alle toetsen, waardoor je het toetsenbord makkelijk meeneemt. Het toetsenbord wordt daarvoor ook geleverd in een stoffen draagtas, een mooie extra. De fabrikant is ook op andere punten royaal geweest. Zo vinden we extra rode gaming-keycaps in de doos, tevens voorzien van een traanplaat-textuur, en zit achterop het toetsenbord een pass-through usb-poort.

Grappig is dat de afneembare kabel is voorzien van een rood met zwarte gevlochten stoffen buitenkant, wat goed samengaat met de rode toetsverlichting. Minder mooi vinden we de mini-usb connector waarmee je de kabel aan het toetsenbord bevestigt. Die is niet alleen verouderd, maar ook minder stevig dan de andere typen usb-connectors. Net als bij de K68 van Corsair is voor een minderprijs ook een versie zonder rgb-verlichting beschikbaar. Waar Corsair echter meteen tientallen euro's meer rekent voor het rgb-verlichte model, maakt de feature bij Kingston maar één tientje verschil. De rgb-versie heeft bovendien nog een ander extraatje: die wordt geleverd met de 'HyperX NGenuity'-software, waar de rood verlichte versie dat niet heeft. Het programma heeft een simpele, maar goedwerkende interface, al haalt de functionaliteit het niet bij de uitgebreidere pakketten. Zo mist de mogelijkheid om meer dan drie profielen aan te maken, al is wel handig dat je de instellingen net als bijvoorbeeld Cooler Master in het toetsenbord kunt opslaan.

Kingston HyperX Alloy FPS MX Red, Black (US)

Ons testmodel van de HyperX Alloy FPS RGB is niet voorzien van Cherry-schakelaars, zoals het non-RGB toetsenbord in de eerdere bespreking. In plaats daarvan beschikt het toetsenbord over Kailh Silver Speed-schakelaars. Net als de Cherry MX Speed-schakelaars, die we terugvinden in sommige duurdere toetsenborden, onderscheiden die zich door een extra korte afstand tot actuatie. Zowel op het vlak van de actuatiekracht als het actuatiepunt zit blijkens de meting echter veel verschil tussen toetsen. We noteren een aantal van de hoogste standaardafwijkingen in de test. Dat is, blijkens de tegenvallende meetresultaten van de HyperX Alloy FPS (die in het vorige deel aan bod kwam) alsook de eerdere tenkeyless HyperX Alloy FPS Pro, geen toevallige eigenschap van ons testmodel. In de selectie van de schakelaars is er voor Kingston dus nog wel wat werk aan de winkel.

Update 10-1-2019: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de HyperX Alloy FPS RGB is voorzien van Cherry-schakelaars, maar het toetsenbord is in tegenstelling tot het eerder besproken non-RGB model voorzien van Kailh-schakelaars.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

109,00 €

Prijsinformatie
109,00 €
0,00 €
109,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 109,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

111,85 €

Prijsinformatie
109,90 €
1,95 €
111,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 109,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 111,85 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

115,05 €

Prijsinformatie
105,05 €
10,00 €
115,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 105,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 115,05 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

115,07 €

Prijsinformatie
115,07 €
0,00 €
115,07 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 115,07 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 115,07 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

115,95 €

Prijsinformatie
109,00 €
6,95 €
115,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 109,00 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 115,95 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 20:00 uur besteld volgende werkdag in huis

116,00 €

Prijsinformatie
116,00 €
0,00 €
116,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 116,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 116,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

116,90 €

Prijsinformatie
112,95 €
3,95 €
116,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 112,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 116,90 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

117,45 €

Prijsinformatie
107,50 €
9,95 €
117,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 107,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 117,45 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

119,95 €

Prijsinformatie
115,00 €
4,95 €
119,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 115,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 119,95 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

123,40 €

Prijsinformatie
123,40 €
0,00 €
123,40 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 123,40 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 123,40 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

134,36 €

Prijsinformatie
128,41 €
5,95 €
134,36 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 128,41 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 134,36 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 16:00 uur besteld is morgen in huis
Uw HyperX Specialist * Gratis Verzending

145,20 €

Prijsinformatie
145,20 €
0,00 €
145,20 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 145,20 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 145,20 €

Leopold FC900R PD

Enthousiastelingen zal de nogal typische merknaam Leopold vast bekend voorkomen, maar onder het bredere publiek is de Koreaanse fabrikant nog wat minder bekend, wat ook komt doordat je de toetsenborden tot voor kort zelf uit Azië moest importeren. Bovendien richt het merk zich niet zozeer op gamers, maar op liefhebbers die het gevoel van een mechanisch toetsenbord kunnen waarderen.

Leopold FC900R PD

Net als bij de FC660R PD, die we voor de eerdere tkl-test bespraken, oogt de behuizing van de FC900R PD vooral erg simpel, als ware het een toetsenbord uit de vorige eeuw. Om de retro-vibe compleet te maken is er zelfs een crèmekleurig witte versie met enkele grijze toetsen; hou je daar niet van, dan kun je hem gelukkig ook in het zwart bestellen. Het vierkante omhulsel is in alle gevallen volledig van plastic met een grove textuur. Laat je door het gebrek aan opsmuk echter niet afschrikken. De bouwkwaliteit van het toetsenbord is van hoog niveau en de constructie voelt oerdegelijk aan. Het plastic omhulsel veert nergens in en het toetsenbord als geheel laat zich nauwelijks verbuigen.

Ook de toetsen die Leopold monteert maken een zeer goede indruk: ze zijn gemaakt van dik PBT-plastic, in plaats van de ABS-keycaps die we op zelfs de meeste duurdere toetsenborden terugzien. De keycaps zijn zodoende duidelijk hoogwaardiger: het plastic gaat na een poosje gebruik niet glimmen. Door het double-shot maakproces verslijt de beschrifting bovendien minder snel. Door het geluiddempende materiaal in de behuizing is de klank tijdens het tikken mooi gedempt. Ook het dikkere plastic waarvan de toetsen zijn gemaakt, de uiterst robuuste behuizing en de uitstekende stabilisatie van grotere toetsen dragen daaraan bij. Wat je bij dit toetsenbord niet aantreft, is de uitgebreide featureset die je bij sommige gaming toetsenborden in de roundup tegenkomen. Niet alleen zijn geen extra mediatoetsen, macrotoetsen of usb-hub aanwezig: ook toetsverlichting ontbreekt. Gelet op het gebrek aan die functionaliteit is het niet vreemd dat Leopold ook geen softwarepakket beschikbaar stelt.

Leopold FC900R PD

Op het vlak van de schakelaars kiest Leopold bij de FC900R PD voor Cherry MX. Hoewel er in het buitenland ook uitvoeringen met Black, Clear of Silent Red-schakelaars beschikbaar zijn, is het toetsenbord hier in Nederland alleen te krijgen met de klassieke switch-varianten Blue, Red en Brown. Ons testmodel is uitgerust met de laatste schakelaars. Het actuatiepunt wordt mooi precies nagevolgd, zonder een hoge standaardafwijking over het hele toetsenbord. Opvallend is de geprononceerde tactiele klik: de verhoging in de weerstand rond actuatie is bij dit toetsenbord beter voelbaar dan bij andere MX Brown-toetsenborden die we hebben gemeten, behalve de MK750 van Cooler Master. Helaas is ook de standaardafwijking van de actuatiekracht over het gehele toetsenbord wat aan de hoge kant.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

129,85 €

Prijsinformatie
124,90 €
4,95 €
129,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 124,90 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 129,85 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

130,95 €

Prijsinformatie
120,95 €
10,00 €
130,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 120,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 130,95 €

Logitech G910 Orion Spectrum

De Logitech G910 Orion Spectrum is getalsmatig nog altijd het vlaggenschip in Logitech's G-reeks. Het bord gaat alweer zo'n twee jaar mee en is inmiddels danig in prijs gezakt. Kostte het toetsenbord bij introductie bijna 200 euro, op dit moment bestel je hem al voor minder dan 150 euro, waarmee de lager gepositioneerde maar nieuwere G513 Carbon, die in het volgende deel nog aan bod zal komen, bijvoorbeeld duurder is.

Logitech G910 Orion Spectrum

Als we kijken naar de afmetingen en het gewicht, kan de op leeftijd zijnde Orion Spectrum de andere toetsenborden in deze vergelijking in elk geval nog steeds de baas. De lijvige plastic behuizing is meer dan 50 centimeter breed en weegt ruim anderhalve kilo. Desondanks voelt de bouwkwaliteit van het toetsenbord niet overal even hoogwaardig aan. Zo laten de glimmende plastic gedeeltes snel krasjes zien en tordeert het toetsenbord naar ons idee toch wat te makkelijk. Vreemd is dat je de losse polssteun niet geheel kunt afkoppelen, alleen de plastic kap boven het frame.

Ook qua featureset kun je wel zien dat Logitech bij de G910 Orion Spectrum los is gegaan, al mist jammer genoeg een pass-through usb-poort. Overal zitten knopjes en schakelaars; inclusief standaardtoetsen zijn het er in totaal 125, het meest van alle 32 toetsenborden die we de laatste maanden hebben getest. We vinden aan de linkerkant en boven de eerste vier functietoetsen negen 'G'-macrotoetsen, waartussen zich ook nog aparte kleine profielknopjes bevinden. Rechts zitten mediatoetsen en een volumewiel, dat helaas van plastic is. In het midden treffen we dan nog het uitschuifbare 'Arx Dock', waarin je smartphone kunt plaatsen. Je kunt vervolgens op de bijbehorende app diagnostische informatie vertonen of de rgb-verlichting en macrofuncties van het toetsenbord benaderen. Helaas wordt je smartphone in de dock niet automatisch opgeladen, waardoor je accu bij gebruik van die functionaliteit ongetwijfeld snel leeg zal lopen. Bovendien ondersteunt de app de nieuwe Logitech G Hub-software niet meer - nog iets anders waardoor we ons niet aan de indruk kunnen onttrekken, dat dit model zijn beste tijd heeft gehad.

Logitech G910 Orion Spectrum

Zoals voor Logitech-toetsenborden gebruikelijk zien we ook bij de G910 een combinatie tussen de ANSI- en de hier gebruikelijke ISO-layout. De ‘Enter’-toets is dus twee rijen hoog, maar de linkershift heeft wel de normale breedte. Dat is wellicht even wennen. Logitech monteert zijn eigen 'tactile' Romer G-switches, en dat is ook meteen de enige schakelaarvariant die je kunt kiezen. De toetsaanslag is relatief gelijkmatig, al is de combinatie tussen een vrij lichte toetsaanslag en een snelle bottom-out wat ons betreft niet de meest gelukkige.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Paradigit.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Morgen in huis

149,00 €

Prijsinformatie
149,00 €
0,00 €
149,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 149,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 149,00 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

167,00 €

Prijsinformatie
167,00 €
0,00 €
167,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 167,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 167,00 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

185,00 €

Prijsinformatie
185,00 €
0,00 €
185,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 185,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 185,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

186,95 €

Prijsinformatie
182,00 €
4,95 €
186,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 182,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 186,95 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

187,40 €

Prijsinformatie
180,45 €
6,95 €
187,40 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 180,45 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 187,40 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

188,05 €

Prijsinformatie
178,05 €
10,00 €
188,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 178,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 188,05 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

189,45 €

Prijsinformatie
179,50 €
9,95 €
189,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 179,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 189,45 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

190,00 €

Prijsinformatie
190,00 €
0,00 €
190,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 190,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 190,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 20:00u besteld, morgen in huis

194,91 €

Prijsinformatie
194,91 €
0,00 €
194,91 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 194,91 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 194,91 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

200,48 €

Prijsinformatie
200,48 €
0,00 €
200,48 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 200,48 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 200,48 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

212,95 €

Prijsinformatie
209,00 €
3,95 €
212,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 209,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 212,95 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

214,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
15,00 €
214,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 199,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 214,00 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

214,90 €

Prijsinformatie
194,90 €
20,00 €
214,90 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 194,90 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 214,90 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

218,95 €

Prijsinformatie
209,00 €
9,95 €
218,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 209,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 218,95 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

220,31 €

Prijsinformatie
220,31 €
0,00 €
220,31 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 220,31 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 220,31 €

senetic.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14

220,86 €

Prijsinformatie
212,89 €
7,97 €
220,86 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 212,89 € Verzendkosten BE : 7,97 € Totaalprijs : 220,86 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €