Huawei MateBook X Pro en MateBook D review: 3:2 vs 16:9 beeldscherm

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Een nieuwe speler
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Accuduur
 6. 6. Overige testresultaten
 7. 7. Foto's en specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Een nieuwe speler

De notebookmarkt draaide jarenlang om lagere prijzen - en ook nu nog zijn er genoeg amechtige, ondermaats gespecificeerde laptops te vinden. Toch lijkt er meer keuze dan voorheen in het segment waar je echt een leuk apparaat kunt kopen, én fabriceren: vanaf pakweg 900 euro. Bespraken we enige tijd terug de nieuwe lijn van MSI die zich op dat prijspunt nestelde, vandaag is de beurt aan een andere nieuwe speler: Huawei. Deze Chinese fabrikant heeft de nodige naam en faam verworven met smartphones, en voegde begin dit jaar ook notebooks aan het assortiment doe. Het heeft even geduurd, maar nu zijn ze ook in Nederland te koop. Wij testten de Matebook X Pro en de Matebook D.

We kunnen ons voorstellen dat men zich bij Samsung wel even achter de oren krabt: enige jaren nadat het concern (in Europa) zijn elegante notebooks uit de markt haalde - naar eigen zeggen omdat tablets de toekomst waren - zien we niet alleen dat de ene na de andere fabrikant vergelijkbaar ontworpen dunne, krachtige modellen in de markt zet, maar ook dat er zowaar nieuwe namen bij komen. De Koreaanse gigant wordt nog altijd gemist (de Series 9 was echt een hoogstandje), maar de consument op zoek naar een luxe laptop heeft in elk geval opties te over.

Huawei kwam zoals gezegd begin dit jaar met notebooks naar Europa, waar het vorig jaar zijn eerste Matebook laptop in China introduceerde. Eind deze zomer bleek dat, in tegenstelling tot eerdere berichten, de Matebook D en X ook naar Nederland gingen komen en onlangs konden we beide voor review in ontvangst nemen. Beide zijn 14-inch apparaten, maar een belangrijk verschil tussen de twee is dat de eerste een traditionele 16:9-schermverhouding heeft, terwijl de luxe X Pro een 3:2-scherm heeft. Die voorziening zien we nog maar zelden in notebooks en dan voornamelijk in hybride apparaten die ook als tablet te gebruiken zijn, met de Microsoft Surface Book en Surface Pro als bekendste voorbeelden. Dat heeft uiteraard effect op de prijs. Er zijn meer verschillen, reden om de beide notebooks in deze review naast elkaar te bespreken.

Huawei Matebook X Pro
Huawei MateBook X Pro

Uitvoeringen en prijs

Huawei kwam de smartphonemarkt binnen als prijsbreker, maar heeft als gevestigde naam inmiddels een aanbod dat niet alleen qua specificaties, maar ook qua prijs marktconform is. Het lijkt er vooralsnog niet op dat het merk deze strategie gaat dupliceren in de notebookmarkt, want met de Matebook X Pro en de Matebook D wordt duidelijk niet op een laag prijskaartje ingezet. 

Huawei Matebook D
Huawei MateBook D

Daarbij zal het niet verbazen dat de X Pro het duurdere model is, vooralsnog in een een handvol uitvoeringen te koop met een meest luxe versie voor 1899 euro. De D is wat toegankelijker geprijsd, met een vanafprijs van 899 euro en een top van 1199 euro. De uitvoering die wij hebben getest van de Matebook D komt voor zover we kunnen zien overeen met de versie die hier voor 1149 euro in de winkel ligt; de versie van de Matebook X Pro met het 1899 euro model.

 • Matebook X Pro
 • Matebook D

Huawei Matebook X Pro in het kort

De MateBook X Pro is een zeer indrukwekkende laptop, die zich onderscheidt met zijn 3000x2000 pixels tellende touchscreen met zeer hoge helderheid en een uitstekende kleurkalibratie. Daarnaast is de constructie van topkwaliteit, en levert Huawei een prettige werkomgeving met een fatsoenlijk toetsenbord en een lekker groot touchpad. De prestaties zijn redelijk, al moet er meer te halen zijn uit de gebruikte processor en videokaart. De accuduur is bij hoge belasting bovengemiddeld lang, bij lage belasting zelfs erg lang met ruim 10 uur. Een smet op het blazoen is de wat beperkte connectiviteit en de curieuze oplossing voor de webcam - in het toetsenbord. Wie met die eigenaardigheden kan leven en een flink budget heeft, koopt met de MateBook X Pro een bijzonder geslaagde laptop.

 • Core i7 prestaties komen niet uit de verf
 • Slechts 1 Thunderbolt 3 poort, geen geheugenkaartlezer
 • Stevig aan de prijs
 • Bijzonder goed, fraai 3:2-scherm met touch
 • Zeer stevige constructie, laag gewicht, usb type-a ondanks dunne design
 • 10,5 uur werktijd op een acculading

Huawei Matebook D in het kort

De MateBook D vertoont letterlijk en figuurlijk wat ruwe kantjes, waarbij met name de matige kwaliteit van het beeldscherm stoort - maar ook de beperkte aansluitmogelijkheden zijn jammer van wat in de basis een nette notebook is met een concurrerende prijs. Hij is niet de lichtste, maar de accuduur mag er dan ook wezen met zo'n 13 uur werktijd, en de prestaties zijn overwegend ook uitstekend. Het is daarmee meer een werkpaard dan een luxepaard, maar als je hem zijn weerbarstige inborst vergeeft, is het wel een langdurige trouwe metgezel.

 • Zeer matig scherm voor deze prijsklasse
 • Weinig aansluitingen, geen geheugenkaartlezer, een van de twee USB-poorten is 2.0.
 • Multicore prestaties van de i7-8550U komen niet goed uit de verf
 • 13 uur werken op een acculading
 • All-round prestaties zijn prima
 • Prettig toetsenbord en touchpad, verrassend aardige speakers

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 21:00 besteld, morgen in huis.

829,71 €

Prijsinformatie
829,71 €
0,00 €
829,71 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 829,71 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 829,71 €

Constructie en aansluitingen

De Huawei Matebook X Pro en de Matebook D hebben gemeen, dat ze beide geheel uit metaal zijn opgetrokken. Daar houden de overeenkomsten echter goeddeels op. De Matebook D heeft een 16:9-verhouding scherm, terwijl de X Pro een 3:2-scherm heeft - dat heeft zijn weerslag op de verhouding van beide apparaten. De X Pro is niet alleen dunner en lichter dan de D, maar ook een stuk minder breed: 30,5 cm, versus 32,5 cm. De diepte is wel nagenoeg gelijk: de Matebook D is een beetje langer, de Matebook X Pro een beetje korter dan 22 cm. Qua dikte is de Matebook D met net iets meer dan 2 cm op het dikste punt (inclusief de vrij hoge rubberen voetjes) redelijk vergelijkbaar met wat tegenwoordig gangbaar is in dit segment, de X Pro is met net geen 1,7 cm aan de slanke kant. Tellen we de voetjes niet mee, dan is de X Pro 1,45 cm dik en de D zo'n 1,6 cm. 

Ook het productieproces is anders: waar de Matebook D gemaakt is van gebogen aluminium, is de X Pro gevreesd uit een blok van dit materiaal. Het zorgt ervoor dat het duurdere model (nog) steviger aanvoelt, en dat de naden tussen de panelen (bijvoorbeeld van boven- en onderzijde van het deel met toetsenbord en touchpad) kleiner zijn. Gecombineerd met het lagere gewicht (1,3 kilo voor de X Pro, 1,47 voor de D) voelt de X Pro nog duidelijk een stuk luxer aan.

Dit wil niet zeggen dat de Matebook D een instappertje is, want het blijft een fraaie metalen notebook met een gelikt design. Het is een solide ontwerp: het is niet mogelijk de behuizing te torderen en ook de klep met het paneel vertoont bijzonder weinig flexibiliteit. Dat zien we wel eens anders. Wel zijn er letterlijk ruwe kantjes, met name rond de diverse aansluitingen. De D mag degelijk zijn, dit gaat dubbel op voor de X Pro, die niet alleen zeer solide overkomt, maar ook erg mooi is afgewerkt. Het is geen overdrijving te stellen dat Huawei hier de kwaliteit van een MacBook benadert - al blijft de constructiekwaliteit van Apple op eenzame hoogte staan. Wie de twee naast elkaar ziet staan, zal snel verlekkerd naar de X Pro kijken, maar moet wel onthouden dat die aanmerkelijk duurder is.

Aansluitingen

Dat is ook iets om in het achterhoofd te houden bij het bekijken van de aansluitmogelijkheden. Bij de Huawei X Pro ben je dan snel klaar: links twee keer usb-c , waarvan één met Thunderbolt 3.0 en dus displayport video, de ander met usb 3.0, data en video alt mode. Beide kan je gebruiken om de laptop op te laden. Links zit verder nog een 3,5 mm aansluiting voor een headset. Rechts heeft Huawei een usb type-a aansluiting gemonteerd, een beslissing die we toejuichen, gezien de enorme hoeveelheden accessoires die daar nog altijd gebruik van maken. Dongles zijn met andere woorden niet verplicht voor wie de Matebook X kiest. Het is een interessant contrast met de recent geteste MacBook Air 2018: die heeft ook twee keer een usb-c poort, beide met Thunderbolt 3, maar geen type-a meer. 

Bij de Matebook D ben je iets, maar niet heel veel, ruimer voorzien van aansluitingen. Ter linkerzijde treffen we usb type-c (ook voor opladen), een normaal formaat hdmi 1.4-uitgang en een type-a usb-aansluiting. Rechts zit een tweede usb type-a poort, die om onbegrijpelijke reden beperkt is tot de 2.0-standaard, en een 3,5 mm audio-aansluiting. Aangezien er meer dan voldoende plaats voor is, vinden we het jammer dat Huawei er geen gebruik van heeft gemaakt om bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer, meer usb-poorten en/of video-uitgangen te plaatsen. Ook minder is dat de hdmi-uitgang beperkt is tot 1.4 - wil je een ultra hd-monitor aansturen, dan moet je gebruik maken van de usb-c uitgang, die een displayport signaal kan aanleveren. Ook meer usb-poorten, en bovenal: geen usb 2.0, waren welkom geweest. 

We vermelden het maar nadrukkelijk voor wie de afwezigheid van een aparte oplaadpoort nog niet was opgevallen: de beide MateBooks laden op via usb-c, een hiervoor geschikte en aangenaam compacte lader is meegeleverd - inclusief een losse kabel met aan beide kanten een c-connector. Deze adapter levert alle combinaties van spanning en stroomsterkte die de usb-c standaard toelaat, met een maximum van 20V bij 3,25A.

Toetsenbord, touchpad en scherm

De werkomgeving - het toetsenbord, touchpad en scherm - behoren tot de belangrijkste onderdelen van een laptop. Je hebt ze immers letterlijk continu onder handen en ogen. Zeker in de prijsklasse van de Huawei MateBooks verwachten we dat er op dit punt niet is bezuinigd. Om te beginnen met de MateBook D: het toetsenbord van deze machine is heel bruikbaar, met weliswaar weinig travel, maar een duidelijk actuatiemoment. De textuur van de toetsen is apart vermeldenswaard, een beetje stroef plastic. Weliswaar zonder inkeping, maar zo tikt het wel net wat trefzekerder. Het formaat van de chiclet-toetsen is prima. Het is ons niet duidelijk of de layout van ons testmodel representatief is voor de Nederlandse markt - hopelijk is dat niet zo, want dat zou ernstig wennen vereisen. Positief is de toetsverlichting, met twee helderheidsniveaus (en uit) - het is een enigszins lichtblauw wit licht, dat niet storend is, en uitdooft wanneer je het toetsenbord langere tijd niet aanraakt. Dat is prettig wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt.

Huawei Matebook D

Het toetsenbord van de X Pro is zeer vergelijkbaar - inclusief de verlichting met twee helderheidsniveaus, die uitdooft wanneer je de toetsen onberoerd laat. Travel en formaat van de toetsen zijn gelijk, de afwerking ook. Er is prima op te typen, wij vinden het in elk geval prettiger werken dan de butterfly-toetsen van de nieuwere MacBooks. Wat wel heel apart is aan de X Pro, is dat in het toetsenbord ook de webcam verwerkt is. Kennelijk was er in de dunne schermranden geen plaats meer, en waar sommige fabrikanten in navolging van Dell er dan voor kiezen de webcam in de onderrand te monteren, is Huawei voor een nog opmerkelijker oplossing gegaan door de camera te verstoppen onder een neptoets. Geinig, maar qua hoek zo mogelijk nog minder handig dan onder het scherm, en potentieel is dit iets wat sneller stuk zal gaan dan een webcam in een vaste positie. Aan de andere kant weet je je in elk geval onbespied wanneer de camera is weggeklapt.

Vermeldenswaard bij beide is de in de power-knop geïntegreerde vingerafdruklezer. Dat is wat ons betreft een uitstekende plaats, beter dan in het touchpad. 

 • MateBook X Pro
 • MateBook D

Huawei Matebook X Pro

Huawei Matebook D

Touchpad

Waar de toetsenbordjes op elkaar lijken, verschilt het touchpad flink. Dat van de X Pro is aanmerkelijk groter, ruim 14 cm in diagonaal, waar dat bij de D een meer gangbare 12 cm is. Beide zijn lekker glad afgewerkt, maar die van de X Pro is nog wel iets gladder. Als Microsoft Precision touchpads ondersteunen ze een groot aantal bewegingscommando's. Beide behoren tot de betere touchpads die we aan hebben getroffen op notebooks, maar die van de X Pro is beslist de beste van de twee.

 • X Pro touchpad
 • D touchpad

Huawei Matebook X Pro

Huawei Matebook D

Beeldscherm

Huawei Matebook D

Het beeldscherm van de MateBook D is zo'n beetje wat gangbaar is in het segment van luxere 13- en 14-inch aluminium notebooks: een full hd ips-paneel met 16:9-beeldverhouding. Wel heeft het, vooral links en rechts, fraai dunne schermranden. De eerste indruk van helderheid en kijkhoeken is niet heel positief, en de grijze plastic rand rond het paneel draagt niet bij aan een luxe uitstraling.

De MateBook X Pro daarentegen heeft een scherm zoals we het maar weinig tegenkomen: een van een glanzende glasplaat voorzien 3:2-verhouding touchscherm met een resolutie van 3000x2000 pixels. Wie dat bekend in de oren klinkt, heeft ongetwijfeld eens kennisgenomen van de Surface Pro en Surface Book apparaten van Microsoft, waar we deze resolutie al langer op tegenkomen.

De snelle rekenaar leest 3:2 ook wel als 15:10, en realiseert zich dat deze nog altijd breedbeeldverhouding wat vierkanter is dan wat we gewend zijn. In de praktijk van de MateBook Pro X betekent dit dat vrijwel het hele oppervlak dat we zien wanneer we de klep openen scherm is - en er dus geen ruimte was voor een webcam. Die heeft het merk dan ook, zoals hierboven te lezen, weggewerkt in het toetsenbord. Alle gevolgen van die beslissing latend voor wat het is, is de eerste indruk van het MateBook X scherm zonder meer positief: kleur- en contrastrijk, en voldoende helder om ook buiten af te lezen. Uiteraard laten we het niet bij een eerste indruk, maar testen we het scherm op dezelfde wijze als dat van elke andere notebook.

LTPS vs IPS?

Huawei spreekt bij de de MateBook X Pro over een ltps beeldscherm, wat de vraag oproept wat dat is. Wat het in elk geval niet is, is een tegenhanger van een ips-beeldscherm: beide afkortingen refereren namelijk aan andere aspecten van beeldschermtechniek. Voor zover we kunnen opmaken uit de karakteristieken van het scherm van de X Pro worden de vloeibare kristallen in het paneel aangestuurd zoals bij ips (-achtige) technieken. Dit heeft dus puur te maken met de oriëntatie van de vloeibare kristallen en hoe die draaien om meer of minder licht van de erachter gelegen backlight door te laten.

Hoe zit het dan met dat ltps? Dit staat voor low-temperature poly(crystalline)-silicon en heeft betrekking op het materiaal dat is gebruikt om de transistors uit te vervaardigen. Voor actieve matrix lcd-panelen zijn daarvoor drie min of meer gangbare opties: het met afstand het meest toegepaste a-Si oftewel amorphous silicon - een vorm van silicium waarin de atomen niet in een kristalstructuur zitten, het eveneens amorfe igzo (indium gallium zinc oxide) en dus ltps, een silicumvariant waarbij de atomen zich in meerdere afzonderlijke kristalstructuren bevinden. Het praktisch voordeel van ltps is dat het hiermee mogelijk is om transistors en dus pixels dichter op elkaar te plaatsen, waardoor hogere resoluties mogelijk zijn. Daarnaast zijn transistors van dit materiaal zuiniger dan bij gebruik van a-Si. Om die reden treffen we het vaker aan in smartphones.

Het moge duidelijk zijn dat ltps (net als igzo) schermen duidelijk duurder zijn dan a-Si exemplaren. Hoe dan ook zegt de halfgeleiderkeuze weinig over de paneelkarakteristiek of de (beeld)kwaliteit, al spreekt het voor zich dat het voor fabrikanten voor de hand ligt om deze toch al relatief dure panelen zo goed mogelijk af te stellen.

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. In de grafieken is de MateBook X Pro voorzien van een rood balkje, de MateBook D is groen; voor het onderscheid hebben we diverse MacBook Pro's voorzien van een grijs balkje en de Surface Book 2 van Microsoft van een geel balkje.

Qua helderheid is de MateBook X Pro de enige die kan tippen aan het geweld van de MacBook Pro's; de goedkopere MateBook D volgt op wel heel respectvolle afstand - de gemeten 250 cd/m² van dat apparaat zijn op zichzelf beschouwd niet slecht, maar ook verre van bijzonder. Net als bij de Apples houdt de zwartwaarde van de X Pro niet over: ips-techniek heeft zijn grenzen en hoe feller de backlight, hoe meer dat opvalt. De D is hier een aardige middenmoter. Het resulterende contrast levert een plek voor de MateBook D op die in veel vergelijkingen prima zou zijn, maar hier toch wat bleekjes afsteekt; de X Pro houdt zich staande in de top en overtreft nipt de apparaten met de appel. 

Ook bij de kleurtests doet de X Pro het erg goed, met een DeltaE-waarde die ruim onder de 3 uitkomt, vergelijkbaar met de Surface Book 2. De nieuwere MacBook Pro en Air doen het nóg beter - de oudere Pro blijft achter. Het resultaat van de MateBook D is ondertussen deerniswekkend slecht. Natuurlijk gaat het hier om het gemiddelde van de maximale verzadigingswaarden, maar die zijn simpelweg bijzonder beperkt - de srgb-dekking haalt nog geen 65%. Dat betekent relatief grauwe, onderverzadigde kleuren. Bij hogere helderheden is groen sterk ondervertegenwoordigd, met een zichtbaar rood/blauwzweem tot gevolg. De MateBook X Pro doet het veel beter, met een srgb-dekking van net geen 94%, keurig gekalibreerde deelkleuren en ook overwegend een uitstekende kleurbalans, waarin rood wel iets overheerst. Dat resulteert in een nog net acceptabele grijsafwijking van 3 - nipt beter dan beide MacBook Pro's, maar minder goed dan de concurrentie van Microsoft. De MateBook D staat wederom bijna onderaan in de grafiek, met een veel te hoge afwijking.

Kortom, waar de MateBook X Pro een positieve uitschieter is met zijn beeldscherm, zowel qua formaat, resolutie als helderheid, contrast en kleurweergave, is de MateBook D in dit segment ondermaats.

 • MateBook X Pro
 • MateBook D

 

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

De beide MateBooks hebben ondanks een compleet ander uiterlijk en een compleet ander prijskaartje één significante overeenkomst: ze draaien beide op dezelfde processor van Intel, een Core i7-8550U quad-core uit de Kaby Lake-R generatie. Die werkt standaard op een klokfrequentie van 1,8 GHz en heeft een turbo naar 4 GHz. In potentie is dit een stevige processor, al zien we behoorlijk vaak dat hij door de beperkingen van koeling en tdp-afstelling door de fabrikant in de praktijk presteert op het niveau van de alomtegenwoordige, minder tot de verbeelding sprekende, maar verder ook prima Core i5-8250U. 

Op onderstaande foto's van het binnenwerk van de beide modellen valt op dat ze over dezelfde accu beschikken. Omdat zowel de MateBook X Pro als de MateBook D ook een Nvidia GeForce MX150 aan boord hebben, zorgt van de uitrusting potentieel alleen het scherm voor een eventueel verschil in de accu werkduur. 

 • MateBook X Pro
 • MateBook D

Huawei Matebook X Pro

Huawei Matebook D

Prestaties

Voordat we naar de andere interne hardware kijken, een blik op de rauwe processorprestaties. Hier zien we dat de MateBook D in de Cinebench 15 test zowaar iets boven de X Pro uitkomt - al is dit geen significant verschil te noemen. De prestaties komen niet heel ver uit boven wat we verwachten van een Core i5-8250U - en bijvoorbeeld een Dell XPS 13 en een HP Probook met die processor zetten nog iets betere resultaten neer. Vergelijk ook met de bovenste van de twee Asus Zenbook UX391's met dezelfde Core i7 als deze MateBooks (de andere staat een stuk lager, vermoedelijk omdat we daar een model met een oudere bios en/of drivers hadden). Kortom, Huawei haalt qua prestaties niet uit de i7-8550U wat erin zit. 

Videokaart prestaties

In het 13-14 inch dunne en lichte segment zijn aparte videokaarten eerder uitzondering dan regel, zoals we ook al uiteenzetten in onze MSI PS42 review van enige tijd geleden. Dat is ook te zien aan onderstaande grafiek, waar de peperdure Surface Book 2 dankzij een GTX 1050 bovenaan kan prijken, maar het merendeel van de notebooks daar niet bij in de buurt kan komen met hun Intel UHD 620 Graphics videokaartjes. Dan zijn modellen met een Nvidia MX150 - zoals de beide MateBooks en de genoemde PS42 - beduidend beter bedeeld. Opvallend is wel dat geen van de tweee de MSI weet te evenaren qua prestaties, al komt de MateBook D nog aardig in de buurt. De X Pro moet, vermoedelijk om oververhitting te voorkomen, op enige afstand volgen.

Geheugen en opslag

Onze editie van de MateBook X Pro heeft 16 GB DDR3-2133 geheugen (er zijn ook uitvoeringen met 8), de MateBook D heeft 8 GB van hetzelfde type. Uitbreiden is er niet bij, iets om rekening mee te houden bij aanschaf. Qua opslag is onze uitvoering van de MateBook X Pro voorzien van een 512 GB ssd, de Matebook D moet het doen met een exemplaar van 256 GB (er is ook een uitvoering met 512 GB). Bij de MateBook D zou een upgrade nog wel te doen zijn, het m.2 slot met de ssd is eenvoudig toegankelijk - bij de MateBook X Pro is het een grote uitdaging, aangezien de ssd schuilgaat onder het koellichaam van de processor en videokaart. 

In beide modellen die we ter test ontvingen was een Lite-On ssd aanwezig, bij de X Pro was dat een CA3-8D512 (zoals gezegd met 512 GB capaciteit), bij de D een  CV8-8E256. Laatstgenoemde is een m.2 ssd met een sata interface, dus bepaald geen high-end model. Het exemplaar in de X Pro is wel een nvme-exemplaar met wat meer tot de verbeelding sprekende specificaties.

Dat blijkt ook duidelijk uit onze test, want de CA3 ssd belandt in de vergelijking op een tweede plek. De CV8 uit de MateBook D treffen we in de onderste regionen van de grafiek aan, met een weinig indrukwekkende 223 MB/s gemiddelde doorvoersnelheid in de PCMark8 storage benchmark.

Audio

De geluidsweergave van notebookspeakers is zelden iets om bij stil te staan, maar Huawei monteert in de MateBook D een stel naar boven gerichte stereospeakers aan weerszijden van het toetsenbord, die bovengemiddeld goed klinken. Met dien verstande dat je niet moet rekenen op enige mate van laagweergave, komen hoog en midden heel aardig over, ook bij hoog volume. De vergelijkbaar uitgeruste nieuwe MacBook Air doet het op dit vlak overigens duidelijk nog een stap beter, maar het notebookaudio maaiveld is voldoende laag dat de MateBook D zich positief weet te onderscheiden.

Huawei Matebook D

Bij de MateBook X Pro was er minder ruimte voor speakers, maar toch zitten die ook hier links en rechts naast het toetsenbord. Ook bij dit model valt de weergave niet tegen. Weliswaar klinkt het iets omfloerster dan bij de MateBook D, er is ook - wellicht mede hierdoor - wat meer laag, waardoor het eindresultaat beter in balans klinkt. Een subwoofer is het zeker niet, maar er valt naar te luisteren als de bluetooth-speaker leeg of vergeten is. Ook de MateBook X Pro weet de MacBook Air op dit vlak niet te verslaan.

Netwerk

Beide MateBooks beschikken over een op papier fatsoenlijke draadloze netwerkkaart - dat is nodig ook, want bedraad netwerk behoort niet tot de mogelijkheden. Een Intel Wireless-AC 8265 zorgt in de twee notebooks voor de draadloze techniek. Dat is een dual-band adapter die op 5 GHz maximaal 867 Mbit/s kan leveren. Wij testen de notebooks zoals altijd in onze kooi van Faraday om te zien wat het maximaal haalbare is dat de fabrikant uit de adapter en antennes weet te slepen. 

Opmerkelijk genoeg zijn de verschillen groot, in elk geval op 2,4 GHz. Waar de MateBook X Pro hier tot de beter presterende modellen behoort, valt de D flink tegen qua wifi-prestaties op de nog altijd meest gebruikte frequentie. Op 5 GHz liggen de twee dichter bij elkaar en weet de D bij ontvangst zelfs het voortouw te nemen. Onder de streep zouden we de X Pro op wifi-gebied kwalificeren als 'goed', de D als 'voldoende'. 

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur

Accuduur is waar het voor een notebook om zou moeten draaien - naast uiteraard een goed scherm, prettig toetsenbord en touchpad, goede prestaties en een stevige, lichte constructie. Maar toch, een lange adem is waar men zich kan onderscheiden. We hadden al gezien dat de beide MateBooks in principe dezelfde, 57 wattuur accu aan boord hebben, met grotendeels vergelijkbare hardware. Concreet is dan de vraag: hoe lang gaan ze mee, en hoeveel verschil maakt het 3000x2000 pixels tellende beeldscherm van de X Pro? 

In de weinig vergende browser-test houden de twee het heel netjes lang uit: net geen 10,5 uur voor de X Pro, en op 8 minuten na 13 uur voor de MateBook D - dat is een zeer imposante prestatie, waarmee de verder toch wat matig overkomende MateBook D zich opeens in illuster gezelschap plaatst. De X Pro komt aardig in de buurt van de MacBook Air van dit jaar - en dat is ook geen gekke prestatie als je bedenkt dat hij nipt lichter is en een veel krachtiger processor en videokaart aan boord heeft (en een scherm met hogere helderheid en meer beeldpunten).

In de zwaardere PCMark Creative test komen beide MateBooks naast elkaar uit, op pakweg 4 uur en een kwartier - dat is een alleszins nette score, al doen de toppers in deze grafiek het nog een uur à anderhalf uur langer. 

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Huawei MateBook Pro X en de MateBook D. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

Opvallend is dat de single-threaded prestaties van de MateBooks veel beter zijn dan die van de concurenten, maar dat de multi-threaded prestaties relatief gezien achterblijven. In de PCMark tests, waar beide typen workloads in zitten, komt met name de MateBook D erg netjes naar voren in de Home test. In de Creative test, waar de videokaart zwaarder meetelt, staat ook de X Pro hoog in de lijst. In de Work test blijft die juist weer wat achter.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Huawei MateBook X Pro en de MateBook D.

 • MateBook X Pro
 • MateBook D

Algemeen
 
MerkHuaweiHuawei
ProductnaamMatebook DMatebook X Pro
Productcode
DetailsProductinfoProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptopLaptop
ToetsenbordindelingQwerty UKQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7Intel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8550UIntel Core i7 8550U
Processor klokfrequentie1.8 GHz1.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4 GHz4.0 GHz
Aantal processorcores44
Geheugen capaciteit8 GB16 GB
Type geheugenDDR3DDR3
Geheugen klokfrequentie2133 MHz2133 MHz
SODIMM sloten00
Vrije SODIMM sloten00
Werkgeheugen uitbreidbaar tot8 GB16 GB
Scherm
Scherm diagonaal14 inch13.9 inch
Resolutie1920x10803000x2000
Verhouding16:93:2
Pixeldichtheid157 ppi259 ppi
Scherm type (mat/glans)MatGlanzend
PaneeltypeIPSLTPS
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz60 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce MX150Nvidia GeForce MX150
Geïntegreerde / losse GPULosse chipLosse chip
Videogeheugen2 GB2 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB512 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen207.6 GB410.4 GB
Aantal harddisks / SSD's11
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/FlashSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productLite-on CV8-8E256Lite-On CA3-8D512
Harddisk/SSD 1 form factorM.2M.2
Optische drive merk/product
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapter
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Dual Band Wireless-AC 8265Intel Dual Band Wireless-AC 8265
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2Bluetooth 4.2
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)22
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)0
USB Type-C
Thunderbolt1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.2
Analoge audio aansluitingen11
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)57 Wh57 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1470 gram1330 gram
Afmeting - Breedte32.3 cm30.5 cm
Afmeting - Diepte22.1 cm21.8 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte2.08 cm1.69 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 HomeMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)WindowsWindows
Overige
Garantie1 jaar2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm6105132851
3DMark - Cloud Gate1401111130
3DMark - Cloud Gate Graphics1931716997
3DMark - Cloud Gate Physics71445041
3DMark - Fire Strike30622442
3DMark - Fire Strike Graphics33472748
3DMark - Fire Strike Physics101734760
3DMark - Fire Strike Combined1140952
3DMark - Time Spy968821
3DMark - Time Spy Graphics1080919
3DMark - Time Spy CPU31802898
Cinebench R15 - Single170169
Cinebench R15 - Multi566551
PCMark 7 - PCMark Score59106405
PCMark 7 - Lightweight Score55266094
PCMark 7 - Productivity Score50145540
PCMark 7 - Entertainment Score43824426
PCMark 7 - Creativity Score1026611286
PCMark 7 - Computation Score1634916717
PCMark 7 - System Storage Score52395908
Opstarttijd14.71 sec.11.48 sec.
PCMark 8 v2 - Home34133003
PCMark 8 v2 - Creative38193586
PCMark 8 v2 - Work35583078
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score49425060
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth228.09 MB/s484.3 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive104.80 Mbit/s215.88 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send93.46 Mbit/s184.87 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive556.48 Mbit/s541.67 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send506.36 Mbit/s505.32 Mbit/s
Geekbench4 - Multi1394314520
Geekbench4 - Multi crypto1421315309
Geekbench4 - Multi integer1697317572
Geekbench4 - Multi float1564816424
Geekbench4 - Multi memory45014602
Geekbench4 - Single47104732
Geekbench4 - Single crypto44764737
Geekbench4 - Single integer50004978
Geekbench4 - Single float48244847
Geekbench4 - Single memory(33)39464007
Geekbench4 - OpenCL2287937346
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W0.7 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W0.1 W
Energieverbruik idle9.8 W11 W
Browser accutest - 180 cd/m2757 min.628 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2255 min.258 min.
PCMark Creative (Accu)34573101
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGBsRGB
Kleurtemperatuur6489 K6269 K
Helderheid wit249.76 cd/m²493.43 cd/m²
Helderheid zwart0.24 cd/m²0.33 cd/m²
Contrast1040.7 : 11495.2 : 1
Gamma2.182.25
Gamma (afwijking van 2,2)0.020.05
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)8.541.75
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)5.922.97
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)21.342.61
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)9.342.8
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)13.511.82
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)3.282.3
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)10.32.4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)7.52.4
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)8.031.66
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)5.892.49
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)22.643.04
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)9.272.91
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)13.611.72
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)3.332.61
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)10.52.4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)8.13
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium13 fps25 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra11 fps18 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium27.8 fps33.1 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra17.4 fps17 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium34.4 fps24.9 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra12.5 fps13.1 fps

Conclusie

Huawei heeft met de MateBook X Pro en de MateBook D twee interessante toevoegingen aan de mid-range tot high-end notebookmarkt naar Nederland gebracht. Van de twee zijn we het meest gecharmeerd van de MateBook X Pro. Als duurste model is dat misschien niet zo vreemd, maar Huawei heeft er naar onze mening echt een indrukwekkend apparaat van gemaakt. Ook de MateBook D heeft echter een paar sterke troeven.

Huawei MateBook X Pro

Dat is misschien nog het eenvoudigst inzichtelijk te maken, door de vergelijking te maken met de recent geïntroduceerde, vernieuwde Apple MacBook Air. Uitgerust met evenveel opslag en werkgeheugen (16 GB en 512 GB respectievelijk) kost die notebook 2089 euro, nog 200 à 300 meer dan de MateBook X Pro. Toegegeven, de X Pro weegt 90 gram meer (1240 vs 1330 gram), maar heeft een beduidend krachtiger processor en videokaart, waardoor de prestaties over vrijwel de gehele linie betere zijn. Ook zijn de 2,4 GHz wifi-prestaties beter. Tegelijkertijd is de werktijd op een acculading slechts 7 minuten korter bij lage belasting, en 36 bij hoge. Qua constructie kan de X Pro zich naar onze mening meten met die van de Air, terwijl het scherm vergelijkbaar goed gekalibreerd is - maar meer werkruimte, een prettiger verhouding en touchbediening biedt.

De MateBook X Pro is vrijwel exact zo groot als de MacBook Air 2018

Natuurlijk, Apple heeft in een aantal opzichten het betere product: de webcam zit bovenin het scherm in plaats van in een gimmicky toets verborgen, de speakers klinken (nog) beter, het scherm opent net wat soepeler en het Force Touch touchpad is nog beter dan het al uitstekende exemplaar van de X Pro. Daarnaast biedt Apple twee keer Thunderbolt 3.0, en de Air is dus nog iets lichter, en heeft een iets langere accuduur. Onder de streep zouden we zeker de meer veeleisende gebruiker (die zoekt naar een machine met 16GB/512GB) eerder de X Pro aanraden. De Apple liefhebber kan, terecht, wijzen op het bestaan van de MacBook Pro 2018. Dat is een vergelijking die Huawei minder eenvoudig wint, maar wil je een MacBook Pro vergelijkbaar uitrusten qua geheugen en opslag, dan ben je 2489 euro verder, een prijsverschil van 700 à 800 euro.

Als je als relatieve nieuwkomer in de markt een machine weet te bouwen die zich kan meten met die van Apple, dan ben je goed bezig. Ondanks zijn onhebbelijke camera belonen we de Huawei MateBook X Pro dan ook met een Excellent Choice award.

Huawei MateBook D

De MateBook D is een minder tot de verbeelding sprekend apparaat - en het zegt iets over het soort notebooks dat je tegenwoordig kunt kopen, dat we een volledig aluminium apparaat met een full hd ips-scherm en een gewicht van nog geen 1,5 kilo zo kunnen omschrijven. Heel eerlijk, de MateBook D bevat wat veel ruwe randjes. De aansluitmogelijkheden zijn ondermaats (de usb 2.0-poort is gewoon pijnlijk), het gebruikte scherm is eveneens gewoon middelmatig - in een notebook van 700 euro hadden we het geaccepteerd, in een van 1150 niet. En 1470 gram mag dan niet bijzonder veel zijn, in dit prijssegment is het aan de zware kant. De gebruikte ssd is traag en het geheugen is niet op te waarderen. Ook valt de wifi-snelheid op 2,4 GHz tegen, zeker gezien de gebruikte adapter, en de hdmi 1.4-uitgang is ook achterhaald.

Het is zonde, want op zichzelf beschouwd is de aluminium behuizing best fraai, en de specificaties zijn ook heel aardig - al had Huawei naar onze mening de i7 beter kunnen inruilen voor een i5, met de bijbehorende lagere prijs. Die uitvoering bestaat ook. De MX150 is mooi meegenomen. Waar de MateBook D zich toch nog weet te onderscheiden is op twee punten: de algemene systeemprestaties, en de bijzonder lange accuduur.

Als we de MateBook D vergelijken met de recent geteste en identiek geprijsde MSI PS42, dan zien we dat die machine qua configuratie een beter verhaal neerzet, in een aanmerkelijk lichtere, maar ook wat minder stevige behuizing met een aanmerkelijk beter beeldscherm en een snellere ssd. Echter, de PS42 liet het nog erger afweten qua wifi-adapter, en de accuduur haalt het niet bij die van de MateBook D. Ook is de D qua prestaties onder de streep de snellere van de twee. Om die reden belonen we ook de MateBook D met de award die MSI voor de PS42 ontving: een Great Value.


Huawei MateBook X Pro


Huawei MateBook D


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Huawei Matebook D

Huawei Matebook D

 • Laptop
 • Qwerty UK
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1470 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Huawei Matebook D (53010CQK)

Huawei Matebook D (53010CQK)

 • Laptop
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • Nvidia GeForce MX150
Niet verkrijgbaar
Huawei Matebook D (53010DUW)

Huawei Matebook D (53010DUW)

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8550U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1435 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Huawei Matebook D (53010DUY)

Huawei Matebook D (53010DUY)

 • Laptop
 • Qwerty US
 • Intel Core i5 8250U
 • 8 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1735 gram
 • Windows

764,15 €

1 winkel
Huawei MateBook D (53010DVD)

Huawei MateBook D (53010DVD)

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i5 8250U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1440 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Huawei MateBook D W50F (53010CQB)

Huawei MateBook D W50F (53010CQB)

 • Laptop
 • Intel Core i5 8250U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX150
 • 256 GB
 • 1470 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Excellent Huawei Matebook X Pro

Huawei Matebook X Pro

 • Laptop
 • Qwerty US
 • Intel Core i7 8550U
 • 16 GB
 • 13.9 inch
 • 3000x2000
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce MX150
 • 512 GB
 • 1330 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Huawei MateBook X Pro (53010DVB)

Huawei MateBook X Pro (53010DVB)

 • Laptop
 • Qwerty US
 • Intel Core i7 8550U
 • 16 GB
 • 13.9 inch
 • 3000x2000
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce MX150
 • 512 GB
 • 1330 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*