De beste koptelefoon voor bij je PC: 8 bedrade hoofdtelefoons getest

73 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Testveld
  3. 3. AKG K702
  4. 4. Audio-Technica ATH-M50x
  5. 5. Beyerdynamic DT 770 Pro (32 ohm)
  6. 6. Edifier H880
  7. 7. Marshall Monitor
  8. 8. Sennheiser HD 569
  9. 9. Shure SRH840
  10. 10. Teufel Real Pure
  11. 11. Conclusie
  12. 12. Besproken producten
  13. 13. Reacties

Inleiding

Gebruik je je pc niet alleen om te gamen, maar ook om muziek te luisteren, dan kun je beter investeren in een goede koptelefoon dan een gaming headset. Maar welk exemplaar klinkt het best? Wij testten acht modellen in de prijsklasse van 100 tot 150 euro.

Hoewel gaming headsets de afgelopen jaren steeds beter zijn geworden, zoals onze bespreking van gaming headsets van begin dit jaar heeft uitgewezen, is het nog steeds een goed idee om uit te wijken naar een ‘echte’ koptelefoon, als je graag muziek luistert. Waar gaming headsets je primair bombastische effecten en een zo duidelijk mogelijke spraakweergave voorschotelen, richten koptelefoons zich op een zo goed mogelijke muziekreproductie.

Wil je een luxe koptelefoon kopen, dan kun je het qua prijs zo gek maken als je wil. Gelukkig hoef je geen kapitalen uit te geven om toch een behoorlijk goed geluid te kunnen ervaren. We hebben voor deze vergelijkingstest acht verschillende modellen verzameld met een prijs tussen 100 en 150 euro. Dat is wellicht meer dan je gewend bent om voor een koptelefoon te betalen, maar in ruil voor meer geld word je beloond met een luxere luisterervaring.

Koptelefoons in dit prijssegment vormen tevens een mooi opstapje naar de echte high-end-koptelefoons, die je voor honderden euro’s of meer in de winkels aantreft. Prettig in vergelijking met veel van dat soort modellen is dat je deze koptelefoons kunt aansturen zonder losse versterker. Je kunt ze zo in je pc, smartphone of muziekspeler inpluggen.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #4/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Testveld

Het selectiecriterium voor deze test was simpel: we willen voor dit bedrag een koptelefoon met een zo goed mogelijke geluidsweergave. Om die reden zijn we uitgekomen bij bedrade over-ear koptelefoons zonder actieve noise cancelling. Die beperkingen zijn enerzijds gekozen om een haalbare selectie te kunnen maken in het overweldigende aanbod van koptelefoons, anderzijds ook omdat extra’s als noise cancelling nu eenmaal kosten toevoegen, die elders weer worden verdisconteerd.

In het testveld vinden we zowel gevestigde namen als Sennheiser, Beyerdynamic en Audio-Technica, als merken die nog niet zo lang op de koptelefoonmarkt actief zijn, waaronder Teufel, Edifier en Marshall. Heb je al één van de besproken koptelefoons in je bezit, dan hebben we goed nieuws: bij geen van alle modellen stelt de geluidsweergave echt teleur. Dat wil zeker niet zeggen dat er geen verschillen bestaan. Afhankelijk van je muzieksmaak en persoonlijke voorkeur zijn er modellen die beter of minder goed presteren.

Naast de geluidsweergave verschilt ook het beoogde gebruiksdoel. Zo komt de AKG K702 met zijn open klankkast en zachte stoffen oorkussens vooral thuis tot zijn recht, terwijl de Shure SRH840 met zijn gekrulde kabel en goede isolatie is bedoeld voor professionals die studio-opnames willen bijschaven. Teufels Real Pure vormt weer een middenweg tussen een koptelefoon voor thuis en onderweg: de afmetingen zijn redelijk compact en het snoer bevat een afstandsbediening en microfoon voor het voeren van telefoongesprekken.

Een vergelijkingstabel van alle besproken modellen vind je hier. Via de tabel kun je ook doorklikken naar de individuele productpagina's  waar je alle uitgebreide testresultaten terugvindt.

Testprocedure

We testen hoofdtelefoons en headsets met behulp van een hoogwaardige microfoon, gemonteerd in een ‘testhoofd’, in een geluidsdichte omgeving. We spelen een aantal voorgedefinieerde tonen af via de hoofdtelefoon en analyseren de weergave met behulp van gespecialiseerde software. Op basis daarvan kunnen we de frequentieresponscurve en harmonische vervorming in beeld brengen. De eerste van de twee onderstaande grafieken geeft alvast een indruk van de gemiddelde standaardafwijking in de frequentierespons voor alle acht modellen, terwijl de tweede grafiek een indruk geeft van de gemiddelde harmonische vervorming. Voor beide geldt in principe, hoe kleiner de afwijking, des te beter.

  • Standaardafwijking frequentierespons
  • THD+N gemiddeld

Naast de metingen hebben we uiteraard alle modellen in de praktijk beluisterd. Tijdens de luistersessie, uitgevoerd met zowel een smartphone als een pc met losse usb-dac, hebben we zoveel mogelijk verschillende muziekgenres aan bod laten komen, om zo een goede indruk te krijgen hoe de prestaties van het testveld zich tot elkaar verhouden.

Onze dank gaat uit naar Coolblue, die ons vier koptelefoons die in deze test aan bod komen heeft geleverd.

AKG K702

Met de forse K702, sinds de bespreking in het magazine wat duurder geworden maar bij de goedkoopste aanbieders nog steeds voor onder de 150 euro verkrijgbaar, openen we gelijk met een bijzonder ogende koptelefoon. Uitgevoerd in een donkerblauw met zilveren kleurstelling ziet hij er lekker retro uit. De ‘dubbele’ hoofdband is in de praktijk handig: door het zelfstellende mechaniek hoef je de draagarmen niet handmatig naar de optimale lengte te verschuiven.


De AKG K702 ziet er met zijn opvallende, zelfstellende hoofdband en blauw-zilveren kleurenschema ‘retro’ uit.

Ook de rest van de ergonomie is bij de K702 goed voor elkaar. De ronde oorschelpen hebben comfortabele stoffen oorkussens, een lekker ruime diameter van 6 cm, en drukken niet teveel op de oren. Ondanks het formaat is de K702 met 235 gram de lichtste koptelefoon uit deze bespreking, doordat hij geheel van plastic is gemaakt. Niettemin voelt de constructiekwaliteit goed aan.

De K702 is de enige koptelefoon in deze test met een open klankkast. Geluid ‘lekt’ zodoende makkelijk van binnen naar buiten en vice versa, wat hem minder geschikt maakt voor gebruik onderweg. Evengoed biedt een open klankkast vaak wel het voordeel van een breder geluidsbeeld boven gesloten modellen. In de luistertest blijkt inderdaad dat de K702 die natuurlijke troef kan uitspelen, al is de gelaagdheid, waarbij je nauwkeurig de plaatsing van geluiden binnen het geluidsbeeld terughoort, bij sommige andere exemplaren weer beter.

AKG K702AKG K702AKG K702

Zoals AKG trots op de oorschelpen vermeldt, is de K702 bedoeld als ‘reference headphone’. De frequentierespons moet dus zo vlak mogelijk zijn, wat zich bij dit model vertaalt in een ietwat steriele klank. Het belangrijke middengebied klinkt over het geheel genomen prima, maar vanaf 2 KHz vertoont de frequentierespons enkele ongelijkmatigheden, wat afhankelijk van het afgespeelde geluid bijdraagt aan een soms te ‘harde’ of juist ‘holle’ bijklank in hogere tonen. Net als bij veel andere open koptelefoons mist de bas impact. Sommige fabrikanten maskeren dat door de rest van de bas wat luider te maken, ten koste van meer vervorming. Bij de K702 heeft AKG dat niet gedaan, waardoor het geluid aan warmte inboet.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 14 werkdagen

166,49 €

Prijsinformatie
166,49 €
0,00 €
166,49 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 166,49 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 166,49 €

Audio-Technica ATH-M50x

Ook de ATH-M50x van het Japanse Audio-Technica is wat in prijs gestegen, al geldt net als bij de AKG K702 dat je hem met een beetje zoeken nog voor onder de 150 euro kunt vinden. In het eerste deel van dit decennium vormde de directe voorganger, de ATH M50, in deze prijsklasse een populaire keuze. Een minpunt was de niet-afneembare kabel. Dat heeft Audio-Technica bij de opvolger aangepakt. Met de ATH-M50x worden maar liefst drie kabels meegeleverd: een korte kabel van 1,2 m voor onderweg, een 3 m lange kabel voor thuis en een eveneens 3 m lange krulkabel voor in de studio. Jammer genoeg heeft de kabel voor onderweg geen bedieningsknoppen of microfoon.

Audio-Technica ATH-M50x Black
Met zijn diepe bassen en goed aanwezige hoge tonen is de Audio-Technica ATH-M50x een prima keuze voor pop en elektronische muziek.

Behalve de losse kabel oogt de ATH-M50x precies hetzelfde als zijn voorganger. De behuizing bestaat grotendeels uit zwart plastic, met rondom enkele aluminium accenten, bijvoorbeeld op de scharnieren bij de oorschelpen. Daarmee klap je de koptelefoon in tot een veel kleiner pakketje. De hoofdband, van binnen eveneens van metaal, laat zich prettig verstellen. Door de maatstreepjes aan de buitenkant zie je precies hoever je moet gaan. De openingen in de oorschelpen zijn ietwat ondieper dan bij de concurrentie. Gelukkig voelt het foam in de oorkussens en de hoofdband comfortabel. Over het geheel genomen maakt de koptelefoon een stevige, maar niet bijzonder luxueuze indruk.

Audio-Technica ATH-M50x BlackAudio-Technica ATH-M50x BlackAudio-Technica ATH-M50x Black

Je zou de frequentierespons van de ATH-M50x kunnen omschrijven als de letter ‘W’. De bas is diep en heeft daardoor ook lekker veel impact, terwijl de hoogste tonen eveneens meer aanwezig zijn, dan in een ‘vlakke’ koptelefoon. Vocalen verdwijnen ondertussen niet naar de achtergrond doordat dat deel van het frequentiebereik ook ietwat versterkt is.

De meest neutrale koptelefoon is de M50x dus niet. Muziek die het vooral moet hebben van een uitgebalanceerd middengebied, dat goed aansluit op de rest van het frequentiebereik, komt op sommige andere modellen beter tot zijn recht. Bij veel moderne popnummers, elektronische muziek en metal werkt de aanpak van de ATH-M50x echter behoorlijk goed. Ook de gelaagdheid en het detailniveau van het geluid stemmen tevreden.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

128,00 €

Prijsinformatie
128,00 €
0,00 €
128,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 128,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 128,00 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

128,00 €

Prijsinformatie
128,00 €
0,00 €
128,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 128,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 128,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

134,19 €

Prijsinformatie
128,00 €
6,19 €
134,19 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 128,00 € Verzendkosten BE : 6,19 € Totaalprijs : 134,19 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

135,00 €

Prijsinformatie
135,00 €
0,00 €
135,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 135,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 135,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

166,90 €

Prijsinformatie
162,95 €
3,95 €
166,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 162,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 166,90 €

Beyerdynamic DT 770 Pro (32 ohm)

Met de DT 770 Pro bewijst Beyerdynamic dat je niet noodzakelijk naar een recent model moet kijken als je een goede koptelefoon zoekt. De oerversie stamt al uit 1985. Samen met de zustermodellen uit de DT 880 en 990-series, eveneens geïntroduceerd in de jaren ’80, is de DT 770 Pro daarmee uitgegroeid tot een van de meest herkenbare producten van de Duitse fabrikant.

Beyerdynamic DT 770 Pro Black
Fans van hoge tonen komen met de Beyerdynamic DT 770 Pro (32 ohm) aan hun trekken.

De hier besproken DT 770 Pro is het model met een impedantie van 32 ohm, waarvoor je geen extra versterker nodig hebt. Jammer genoeg heeft Beyerdynamic elders bespaard om de kosten van het efficiëntere model gelijk te houden aan de DT 770-koptelefoons met hogere impedantie. In plaats van luxueuze stoffen oorkussens is de DT 770 Pro (32 ohm) voorzien van goedkoper aanvoelend nepleer, waarbij de druk niet geheel gelijkmatig rondom de oren wordt verdeeld.

De constructie van de geheel matzwarte koptelefoon voelt redelijk stevig. Helaas wiebelen de aluminium draagarmen wat ten opzichte van de hoofdband, waarbij ze zich ook niet heel soepel laten verstellen. De 3 m lange kabel richting je pc of muziekspeler is in tegenstelling tot de andere koptelefoons in de bespreking niet afneembaar.

Beyerdynamic DT 770 Pro Black

Bij het beluisteren van de DT 770 Pro valt op dat de hoge tonen overheersen. Ook de eerder genoemde ATH-M50x is wat dat betreft niet geheel neutraal, maar Beyerdynamic heeft de hoge tonen bij dit model nog meer versterkt, zoals ook blijkt uit de meetresultaten. Zeker bij slechte opnames is dat naar ons idee niet echt prettig om naar te luisteren.

Aan de andere kant zijn er genoeg mensen, die een wat meer aangezet hoog juist prefereren. In dat geval is de DT 770 Pro een prima keuze. Het geluid is net wat gedetailleerder dan de ATH-M50x, het geluidsbeeld weer minder breed. In het midden en laag klinkt de koptelefoon bovendien neutraler dan de Japanse concurrent. De bas heeft echter relatief weinig impact.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

GetLoud Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

119,00 €

Prijsinformatie
119,00 €
0,00 €
119,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,00 €

Bax-Shop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
9,95 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis

126,50 €

Prijsinformatie
124,00 €
2,50 €
126,50 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 124,00 € Verzendkosten BE : 2,50 € Totaalprijs : 126,50 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

129,99 €

Prijsinformatie
129,99 €
0,00 €
129,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 129,99 €

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

139,00 €

Prijsinformatie
139,00 €
0,00 €
139,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 139,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

144,45 €

Prijsinformatie
134,50 €
9,95 €
144,45 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 134,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 144,45 €

Caseking.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
2,00 €
2,00 €
4,00 €
1,00 €
0,00 €

153,43 €

Prijsinformatie
142,25 €
11,18 €
153,43 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 142,25 € Verzendkosten BE : 11,18 € Totaalprijs : 153,43 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

168,40 €

Prijsinformatie
153,45 €
14,95 €
168,40 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 153,45 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 168,40 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

171,00 €

Prijsinformatie
171,00 €
0,00 €
171,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 171,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 171,00 €

Edifier H880

We kennen Edifier tot nu toe vooral van zijn luidsprekersets, maar het Chinese merk heeft ook een stel hoofdtelefoons in het assortiment. De H880 is een van de duurdere exemplaren. Qua accessoires vinkt de H880 alle punten op ons specificatielijstje af: meerdere kabels, waarvan één voorzien van ingebouwde bedieningsknoppen en microfoon, plus een stoffen opbergtasje en een 6,3 mm-adapter.

Edifier H880 Black
De Edifier H880 is geen onverdienstelijke koptelefoon, maar met de overdreven warme tuning is de fabrikant een beetje te ver gegaan.

Ook het materiaalgebruik voelt luxueus, van het fijne leer op de oorkussens tot de sierlijke aluminium draagarmen. Het algehele ontwerp maakt een mindere indruk. De met rubberachtig plastic afgewerkte oorschelpen hebben een erg simpel, halfrond design, waardoor de H880 vanuit bepaalde hoeken haast een chique vormgegeven bouwvakkerskoptelefoon lijkt.

Ook in praktische zin is het ontwerp voor verbetering vatbaar. We zien bij veel andere hoofdtelefoons dat de oorschelpen schuin staan ten opzichte van de hoofdband om de vorm van je oren beter te volgen. Bij de H880 is dat niet het geval, zodat je oren sneller de binnenkant van de rechthoekige en redelijk smalle oorkussens raken. De hoofdband is ronduit slap; zeker voor onderweg was iets meer klemming fijn geweest. Prettig is wel dat je de oorschelpen voor transport kunt inklappen.

Edifier H880 Black

Volgens Edifier biedt de H880 een ‘levendige luisterervaring’. We zouden de klank eerder omschrijven als zwoel en zeer basrijk. Dat blijkt ook duidelijk uit de metingen van de frequentierespons: frequenties tot ongeveer 600 Hz zijn veruit oververtegenwoordigd. Er is niks mis met een warme klank, maar hier is Edifier wat ons betreft een beetje te ver gegaan. Zeker bij moderne nummers dreunt de bas over de rest van de muziek uit, waarbij ook het laagste deel van de middentonen een behoorlijke boost ondervindt.

Gelukkig is de weergave in de rest van het frequentiebereik een stuk gelijkmatiger. Vocalen klinken bijvoorbeeld prima. Al met al is de H880 duidelijk gericht op achterovergeleund luisteren. De vloeiende klank maskeert het nodige detail, waarbij ook de gelaagdheid in het geluidsbeeld niet het sterkste punt is.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

115,45 €

Prijsinformatie
105,50 €
9,95 €
115,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 105,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 115,45 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op voorraad en verzonden binnen 2 werkdagen
Uw Edifier Specialist * Gratis Verzending

117,37 €

Prijsinformatie
117,37 €
0,00 €
117,37 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 117,37 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 117,37 €

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

119,00 €

Prijsinformatie
119,00 €
0,00 €
119,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

119,00 €

Prijsinformatie
115,05 €
3,95 €
119,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 115,05 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 119,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

121,85 €

Prijsinformatie
119,90 €
1,95 €
121,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 121,85 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

123,95 €

Prijsinformatie
119,00 €
4,95 €
123,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 123,95 €

GetLoud Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

129,00 €

Prijsinformatie
129,00 €
0,00 €
129,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 129,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

129,00 €

Prijsinformatie
119,00 €
10,00 €
129,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 129,00 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 23:00 besteld, morgen in huis.

130,00 €

Prijsinformatie
130,00 €
0,00 €
130,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 130,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 130,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

130,99 €

Prijsinformatie
130,99 €
0,00 €
130,99 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 130,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 130,99 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

130,99 €

Prijsinformatie
130,99 €
0,00 €
130,99 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 130,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 130,99 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

132,23 €

Prijsinformatie
126,28 €
5,95 €
132,23 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 126,28 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 132,23 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

134,90 €

Prijsinformatie
124,95 €
9,95 €
134,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 124,95 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 134,90 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

190,16 €

Prijsinformatie
175,21 €
14,95 €
190,16 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 175,21 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 190,16 €

Marshall Monitor

Wie weleens forenst, heeft ‘m vast bewust of onbewust zien langskomen: de Marshall Monitor. Meestal is dat de duurdere, draadloze variant, maar hier bespreken we de versie met een kabeltje. Het accessoire wordt gemaakt door Zound Industries, een Zweeds bedrijf dat zich naar eigen zeggen richt op ‘modieuze elektronica’.

Marshall Monitor Black
De kleine Marshall Monitor is een fraaie reisgenoot met een warme klank.

Toegegeven: de Monitor ziet er fraai uit. Van de netjes afgestikte lederen hoofdband tot de goudkleurige metalen plaatjes die de linker- en rechteroorschelp aangeven, het design oogt doordacht en coherent. Leuk is dat beide oorschelpen zijn voorzien van een 3,5 mm-jack. Op de andere ingang kan een tweede koptelefoon worden aangesloten, zodat iemand anders kan meegenieten van je muziekkeuze. Handig voor onderweg zijn ook de scharnierende oorschelpen.

Als ‘echte’ studiomonitor is de ‘Monitor’ eigenlijk niet zo geschikt. Dat begint al bij het formaat. Hoewel de koptelefoon een over-ear model heet te zijn, meten we van binnen een opening van 5 bij 3,2 cm, waar je oren vrijwel zeker niet in zullen passen. Gelukkig zijn de oorkussens comfortabel.

Ook qua geluid is de Monitor eerder een fijne reisgenoot, dan een nuttig instrument voor studiogebruik. De warme klank leent zich voor een comfortabele luisterervaring, maar is minder goed geschikt om fouten in opnames te ontwaren. Middentonen en vooral hoge tonen worden een beetje naar de achtergrond gedrukt. Het detailniveau is gemiddeld, het geluidsbeeld wat aan de kleine kant, waarbij de gelaagdheid minder is dan bij sommige andere hoofdtelefoons in de test.

Marshall Monitor BlackMarshall Monitor BlackMarshall Monitor Black

Interessant aan de Marshall is tot slot de mogelijkheid het geluid aan te passen op je persoonlijke smaak door middel van wat de fabrikant het ‘FTF-systeem’ noemt: twee stukjes vilt die je naar keuze uit de oorschelpen kunt verwijderen. Een erg groot verschil maakt het echter niet. Zoals de metingen uitwijzen, zijn met de viltjes geïnstalleerd vooral zeer hoge tonen, vanaf 10 KHz, nog minder aanwezig.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

124,90 €

Prijsinformatie
119,95 €
4,95 €
124,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,95 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 124,90 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

126,90 €

Prijsinformatie
122,95 €
3,95 €
126,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 122,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 126,90 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

131,01 €

Prijsinformatie
116,06 €
14,95 €
131,01 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 116,06 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 131,01 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

133,90 €

Prijsinformatie
133,90 €
0,00 €
133,90 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 133,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 133,90 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 199,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 199,00 €

Sennheiser HD 569

Sennheiser is als een van ’s werelds bekendste koptelefoonmakers ook in de middenklasse goed vertegenwoordigd. Momenteel voert het bedrijf de twee jaar geleden geïntroduceerde HD 559, 569, 579 en 599, die volgen op de modellen die op een ‘8’ eindigden. De HD 569, die we hier bespreken, is net een beetje anders dan de rest: het is het enige model in de serie met een gesloten klankkast.

Sennheiser HD 569
Met de HD 569 heeft Sennheiser een uitstekende allrounder in het assortiment.

Uiterlijk is de HD 569 met zijn volledig matzwarte plastic behuizing het minst opvallende van het stel. De constructie voelt degelijk aan, wat ook kan komen door het relatief hoge gewicht van 326 gram. Gelukkig heeft de fabrikant genoeg aandacht besteed aan de ergonomie: alle punten waar de koptelefoon contact maakt met je hoofd zijn bekleed met zeer comfortabel, zacht foam. Bovendien hebben de oorkussens van binnen een grote diameter van 7 bij 4,5 cm. Prettig is dat Sennheiser zowel een kabel met microfoon en bediening meelevert voor onderweg, als een langere kabel voor thuisgebruik. Helaas heeft de laatste alleen een 6,3 mm-plug, zonder dat er een converter in de doos zit.

Sennheiser HD 569Sennheiser HD 569Sennheiser HD 569

Ook het geluid van de HD 569 maakt een ‘Gründliche’ indruk: lekker gedetailleerd, redelijk evenwichtig en met een nauwkeurig geluidsbeeld. Zoals we van de Duitse fabrikant gewend zijn, ligt de nadruk in de frequentierespons op het middengebied. Daardoor komen vocalen mooi naar voren. Bij dit gesloten model heeft ook het middelste deel van de bastonen een kleine boost gekregen. Dat zorgt voor een ietwat warme klank, die niet teveel overheerst.

Ten opzichte van een koptelefoon als de ATH-M50x blijft de extensie in het laag net wat achter, terwijl hoge tonen sowieso meer op de achtergrond blijven. Een stuk metal-muziek klinkt in vergelijking een tikje beleefd. Het geluidsbeeld is tot slot ronduit goed, zeker voor een gesloten model. Hoewel minder weids dan bij de AKG K702, worden verschillende instrumenten nauwkeurig geplaatst, wat een mooi gelaagd geluid oplevert.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

106,99 €

Prijsinformatie
106,99 €
0,00 €
106,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 106,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 106,99 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

110,00 €

Prijsinformatie
110,00 €
0,00 €
110,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 110,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 110,00 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

110,00 €

Prijsinformatie
110,00 €
0,00 €
110,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 110,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 110,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:30u besteld, morgen in huis

110,00 €

Prijsinformatie
110,00 €
0,00 €
110,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 110,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 110,00 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

116,89 €

Prijsinformatie
103,90 €
12,99 €
116,89 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 103,90 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 116,89 €

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

119,95 €

Prijsinformatie
119,95 €
0,00 €
119,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,95 €

GetLoud Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

119,95 €

Prijsinformatie
119,95 €
0,00 €
119,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,95 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

119,99 €

Prijsinformatie
119,99 €
0,00 €
119,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,99 €

fonQ.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Koptelefoons

127,35 €

Prijsinformatie
120,85 €
6,50 €
127,35 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 120,85 € Verzendkosten BE : 6,50 € Totaalprijs : 127,35 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

129,62 €

Prijsinformatie
123,67 €
5,95 €
129,62 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 123,67 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 129,62 €

Shure SRH840

Het Amerikaanse Shure produceert audioproducten voor professioneel gebruik, van studiomicrofoons tot mixpanelen voor radio- en televisieomroepen. Het zal dus niet verbazen dat ook de SRH840 volgens de omschrijving op de doos primair is bedoeld voor ‘studio-opnames en kritisch luisteren’.

Shure SRH840-E
De gewichtige Shure SRH840 leent zich met zijn neutrale klank goed voor in de studio.

De SRH840 oogt als een serieus stuk gereedschap dat wel tegen een stootje kan, van de brede hoofdband tot de forse draagarmen en de grote, ronde oorschelpen. Zwak punt is echter het dunne kabeltje van de ene naar de andere oorschelp, dat zich op hachelijke wijze om de buitenkant van de draagarmen slingert – tijdens de testprocedure bleven we er al diverse keren achter haken. Een ander probleempunt in het ontwerp is de verstelbare hoofdband, die maar al te gemakkelijk terugspringt naar een ander punt. Mogelijk komt dat door het hoge gewicht van 377 gram. De concurrentie is gemiddeld zo’n honderd gram lichter, een verschil dat zich duidelijk laat voelen. Positief is dat Shure in de doos alvast een set vervangende oorkussens meelevert. Dat doen andere fabrikanten in deze vergelijking niet.

Shure SRH840-EShure SRH840-EShure SRH840-E

Kijken we naar onze meetresultaten, dan zien we dat de SRH840 doet wat hij moet doen: de frequentierespons is in absolute zin de meest vlakke van alle koptelefoons uit de test. Het menselijke gehoor is echter gevoeliger voor bepaalde frequenties dan voor andere. Dat betekent in praktijk dat de SRH840 nog steeds neutraal klinkt, met een mooie integratie tussen hoog, midden en laag, maar dat de uiteinden van het bereik net wat meer naar voren komen dan je op grond van de meting zou kunnen verwachten. Opvallend genoeg meten we bij deze koptelefoon een relatief hoge vervorming in het laag – ook daardoor klinkt de bas ietwat voller dan neutraal.

Niettemin leent de SRH840 zich uitstekend voor studiogebruik. De snelle respons van de drivers draagt bij aan een gedetailleerde klank. Het geluidsbeeld is niet echt wijds, maar dat heb je voor dat doel ook niet nodig.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

127,00 €

Prijsinformatie
127,00 €
0,00 €
127,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 127,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 127,00 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

127,00 €

Prijsinformatie
127,00 €
0,00 €
127,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 127,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 127,00 €

Bax-Shop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
9,95 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis

134,50 €

Prijsinformatie
132,00 €
2,50 €
134,50 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 132,00 € Verzendkosten BE : 2,50 € Totaalprijs : 134,50 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

151,99 €

Prijsinformatie
139,00 €
12,99 €
151,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 151,99 €

Teufel Real Pure

Wie Hardware.Info vaker leest, zal de naam Teufel je vast bekend voorkomen. We besteden regelmatig aandacht aan de producten van de Berlijnse audiofabrikant, die zich vaker onderscheiden door een goede prijs/prestatieverhouding. De Real Pure die we als onderdeel van deze test bespreken, is in verhouding in ieder geval niet duur. Op moment van schrijven is de koptelefoon juist afgeprijsd in Teufels webshop, zodat je er maar 89 euro voor betaalt in plaats van 120 euro. Overigens heeft de Real Pure, net als de Marshall Monitor, ook een draadloos zustermodel.

Teufel Real Pure Black
De Teufel Real Pure is een koptelefoon voor onderweg die lekker klinkt.

Zoals al genoemd in de inleiding, is de Real Pure wat meer dan sommige andere koptelefoons in deze test gericht op gebruik onderweg. Dat vertaalt zich in een meer uitgesproken design met rode accenten, plus een relatief klein formaat en opklapbare oorschelpen. Teufel is echter zo slim geweest de oorkussens vrij diep, maar relatief smal te maken, zodat de opening van 5,4 x 4,1 cm ongeveer overeenkomt met die van de grotere ATH-M50x. Simpel en doeltreffend is de leveromvang: je ontvangt de koptelefoon in een stevig etui, met bijgaand één kabel met bediening en microfoon. Helaas mist voor thuis een langere kabel – 1,3 m is voor bij je pc een beetje kort.

Teufel Real Pure BlackTeufel Real Pure BlackTeufel Real Pure Black

Qua klank lijkt de Real Pure op een kruising tussen de Sennheiser HD 569 en de Audio Technica ATH-M50x, met de goede eigenschappen van beide in mindere mate. Net als bij de M50x heeft de frequentierespons een w-vorm, waarbij bas en hoge tonen wat meer zijn aangezet en vocalen niet verdwijnen doordat ook op dat punt een piek in de respons zit. De volle basweergave, zij het wat minder indrukwekkend dan de ATH-M50x, werkt in moderne popnummers uitstekend.

Ondertussen weet de Real Pure, net als de HD 569 van Sennheiser, een mooi geluidsbeeld te produceren, hoewel wat minder breed als die koptelefoon. Zeker in vergelijking met de koptelefoon van Marshall lijken instrumenten zich minder op één punt te bevinden, waarbij de gelaagdheid ook beter is.

Meetresultaten

Conclusie

Zoals deze vergelijking uitwijst, kun je voor een bedrag tussen de 100 en 150 euro legio prima koptelefoons kopen. Hoewel alle modellen hun eigen sterke en zwakke punten hebben, is er geen enkel model dat qua geluid echt op alle vlakken tegenvalt.

Natuurlijk kunnen we concluderend wel koptelefoons aanwijzen die het op een bepaalde manier net wat beter doen dan de concurrentie. Om te beginnen is er de betaalbare Teufel Real Pure, die naast de prijs tevens kan overtuigen met zijn lekker kleine formaat en prima geluidsweergave. We belonen deze koptelefoon met een Great Value-award.

Ben je op zoek naar een stevige en comfortabele koptelefoon die vooral raad weet met moderne muziek, dan moet je zeker de Audio-Technica ATH-M50x overwegen. Door de frequentierespons, waarin bassen en hoge tonen ietwat oververtegenwoordigd zijn, krijgt het geluid wat extra impact. Een Excellent Choice-Award is op zijn plek.

Dezelfde onderscheiding gaat ook naar de Sennheiser HD 569. De koptelefoon biedt een redelijk evenwichtige frequentierespons, met wat meer aandacht voor middentonen, gekoppeld aan een mooi geluidsbeeld. Met zijn zachte oorkussens is de HD 569 tevens zeer comfortabel, terwijl je voor onderweg een kabel met microfoon en bediening in de doos vindt. Dat maakt hem wat ons betreft de beste allrounder.


Teufel Real Pure


Audio-Technica ATH-M50x
Sennheiser HD 569


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AKG K702

AKG K702

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Excellent Audio-Technica ATH-M50x Black

Audio-Technica ATH-M50x Black

  • Over-ear
  • 2 kanaals

128,00 €

3 winkels
Beyerdynamic DT 770 Pro Black

Beyerdynamic DT 770 Pro Black

  • Over-ear
  • 2 kanaals

119,00 €

4 winkels
Edifier H880 Black

Edifier H880 Black

  • Over-ear
  • 2 kanaals

117,37 €

5 winkels
Marshall Monitor Black

Marshall Monitor Black

  • Over-ear
  • 2 kanaals

121,52 €

1 winkel
Excellent Sennheiser HD 569

Sennheiser HD 569

  • Over-ear
  • 2 kanaals

99,99 €

5 winkels
Shure SRH840-E

Shure SRH840-E

  • On-ear
  • 2 kanaals

125,00 €

1 winkel
Great Value Teufel Real Pure Black

Teufel Real Pure Black

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*