Cooler Master MH752 review: alles goed, behalve de bas

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en constructie
 3. 3. In de praktijk
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. Foto's en specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

In een markt vol concurrenten moet je je best doen om je te onderscheiden. Cooler Master doet dat met de MH752 en MH751 headsets in de eerste plaats met een opmerkelijk laag gewicht. Waar de meeste over-ear modellen al gauw meer dan 300 gram wegen, stopt de naald van de weegschaal bij deze twee iets over de 250 gram. Dat verschil merk je direct - maar klinken ze ook nog een beetje? Dat zochten we uit voor deze review.

De twee MasterHeadsets verschillen in welgeteld één opzicht: bij het model dat eindigt op een 2 is een usb-geluidkaart aan een kabeltje in de doos gestopt, bij het andere model moet je die missen en zit een wat langere kabel met analoge aansluiting en daarin een kleiner bedieningselement voor het volume. Het resulteert in een klein prijsverschil tussen de twee van pakweg een tientje.

Cooler Master MH751

Duur zijn de beide headsets niet, de analoge MH751 heb je vanaf een kleine 60 euro, de MH752 moet zoals gezegd minimaal 70 euro opbrengen. Gemiddeld liggen de prijzen dan weer een kleine tien euro hoger. Daarmee zitten ze in een vergelijkbaar segment als de Corsair HS50 en HS60 (die zich op dezelfde wijze tot elkaar verhouden als deze twee Cooler Masters), maar er is nog veel meer vergelijkingsmateriaal in de eerder door ons geteste modellen. Genoeg concurrentie dus, wat de vraag oproept waarom je afgezien van het aangenaam lage gewicht juist voor deze headsets van Cooler Master zou moeten kiezen.

In het kort

De Cooler Master MH752 is een erg comfortabele headset met een onopvallend design, waarmee je prima over straat kan. De microfoon is bovengemiddeld goed voor de prijsklasse. De geluidsweergave blinkt uit door detail en goede positionering, met een helder hoog en gedetailleerd midden. Het laag blijft achter, voldoende om hier nadrukkelijk op te schrijven: dit is geen headset met een overweldigende basbeleving, om het vriendelijk te zeggen. Daarnaast is de usb-adapter van weinig toegevoegde waarde. Kies de analoge MH751 als design en beschrijving van de weergave je aanspreken, die is ook nog eens iets goedkoper.

 • Laagweergave is ondermaats
 • USB-adapter van MH752 voegt weinig toe en zorgt voor vervorming
 • Zeer fraai hoog en midden
 • Brede soundstage met veel detail
 • Aangenaam laag gewicht
 • Goede microfoon

Uiterlijk en constructie

Eén reden daarvoor is wellicht het bescheiden uiterlijk van de MH751 en MH752. Zeker als je de verwijderbare microfoon lostrekt houdt je een bescheiden vormgegeven, lichtgewicht over-ear hoofdtelefoon over waarmee je je prima buiten de deur kunt vertonen. Het Cooler Master logo is gereduceerd tot een lichtgrijze zeshoek en valt derhalve niet uit de toon in het gedrang van het openbaar vervoer.

Cooler Master MH752

De oorkussens zijn met een soort nepleder bekleed en aangenaam zacht - heel dik gevuld zijn ze niet, maar het plastic van de headset drukt niet merkbaar op het hoofd. Ook de hoofdband is (net) voldoende gevoerd om niet storend te zijn; het lage gewicht helpt daar wel bij, want heel zacht is deze band niet. Hij is wel met metaal versterkt, wat direct ook het enige merkbare metaal aan de headsets is. De rest van de constructie is van plastic. Gecombineerd met het lage gewicht voelt hij hierdoor niet heel luxe aan - maar eerlijk is eerlijk, dat doet een Bose QC35 ook niet, om dezelfde reden. 

Cooler Master MH751

De oorschelpen kunnen 90 graden draaien aan de band, waardoor je ze plat kunt leggen wanneer je de hoofdtelefoon even kom je nek hangt of opbergt voor vervoer. Ze draaien ook pakweg 45 graden de andere kant op, zodat ze zich prima naar je oren kunnen voegen zonder die plat tegen je hoofd te drukken. Dat is altijd prettig. Kortom, over constructie en ergonomie hebben we weinig te klagen. Voor een headset in deze prijsklasse onderscheidt hij zich positief.

Aan de binnenzijde van de cans bevinden zich 40 mm speakers. Dat is iets kleiner dan de 50 mm die veel concurrenten toepassen, maar het houdt het formaat ook compacter en ze vallen nog altijd prima om de oren. Groter is niet per definitie beter, de praktijk is wat telt. Het snoer is voorzien van een gevlochten mantel en laat zich niet snel tot een krul verleiden. Het maakt wel een licht schurend geluid in de linkeroorschelp wanneer met een hard voorwerp (als een rits) contact maakt. De MH752 heeft een snoer in twee delen; het tweede deel maakt verbinding met een module met aan het andere eind een usb-stekker. Op deze module zit een knop voor 7.1-weergave en twee om het volume te regelen. Die knoppen maken een onaangenaam klikkend geluid en voelen goedkoop aan - de module zelf komt ook erg plastic en lomp over.

Over OEMs en inspiraties

Het komt in het hardwarewereldje vaker voor dat producten op elkaar lijken, wat niet zo gek is. Niet alleen kijkt men over de schutting, vaak heeft dezelfde fabrikant meerdere merken als klant. Bij wie de MH752 en MH751 bekijkt én op de hoogte is van wat er zoal te koop is in de markt voor hoofdtelefoons komen al snel twee andere namen op: de Sony MDR-1A/1R (we reviewden ooit de noise-cancelling versie) en de Takstar Pro 82. Hoe zit dat?

Het lijkt er in eerste instantie misschien op dat het design van de MH752 behoorlijk geïnspireerd is door genoemde Sony (een overigens uitstekende hoofdtelefoon van alweer enige jaren geleden), alleen was het niet Cooler Master, maar het Chinese Takstar dat zich liet inspireren. De Pro 82 is een hoofdtelefoon van dit merk en de MH752/MH751 zijn hier afgeleides van.

Is dat erg? Nou, nee: de Takstar Pro 82 is een lieveling bij liefhebbers van betaalbare hoofdtelefoons. Bovendien was Takstar ook verantwoordelijk voor een andere bekend product: de Kingston HyperX Cloud, zo'n beetje dé benchmark in het 80-100 euro segment van headsets. Hiermee is de stamboom van de MH752 eerder verstevigd dan ondermijnd. We hebben de Takstar Pro 82 nooit beluisterd, maar afgaande op de beschrijvingen door eindgebruikers is het de vraag of de MH752/MH751 identieke drivers gebruiken.

In de praktijk

Om de praktijk in kaart te brengen hebben we de MH752 geruime tijd gebruik en uiteraard aan onze standaardtest onderworpen. 

Draagcomfort

Over het draagcomfort van de headsets kunnen we kort zijn, dat is uitstekend. Het lichte gewicht helpt daarbij, evenals de zachte oorkussens. Prettig is ook dat de headset niet klemt op het hoofd, maar ook niet zo los zit dat hij bij een abrupte hoofdbeweging verschuift. De afsluiting is wellicht niet zo nauw als bij een model dat strakker klemt, met wat meer risico op geluidslekkage, maar wat ons betreft heeft Cooler Master hier een prima middenweg in gevonden. Ook na lange gamesessies zit deze headset nog prima, zonder dat de oren overmatig opwarmen.

Cooler Master MH751

Geluidskwaliteit

Om de geluidskwaliteit te beoordelen hebben we zoals altijd de headset in games gebruikt en er de nodige muziek op beluisterd. Daarnaast hebben we de MH752 doorgemeten met en zonder usb-adapter, zodat we voor beide modellen een beeld hebben van de karakteristiek dat we kunnen vergelijken met vergelijkbaar geprijsde concurrenten.

In het algemeen valt op dat hoge en middenfrequenties nadrukkelijker aanwezig zijn dan het laag . Basliefhebbers zijn niet aan het goede adres bij dit model, wat opvallend is voor een headsets die zich nadrukkelijk op gamers richt. Wie juist niet zo gecharmeerd is van een overdaad aan lage tonen, heeft aan dit model een relatief zeldzaam gamingmodel dat wellicht aantrekkelijk is. Naar onze smaak blijft het laag wel érg onderbemeten, en juist in games is dat een nadeel. Explosies en geweerschoten krijgen nu eenmaal meer body met een goede laagweergave. Stemmen en geluidseffecten als voetstappen komen uitstekend over, maar alles wat impact moet hebben door een solide laag... mist dat. Waar de MH752 punten laat liggen bij het laag, pakt hij ze weer op bij de positionering van geluiden. Geluidsbronnen zijn uitstekend te herkennen en te plaatsen, of je virtuele ruimte nu binnen of buiten is, het geluidsbeeld dat de headset neerzet klopt. Dat is in een game een hoop waard, zeker als het het verschil maakt tussen een K of een D op de eindbalans.

Bij muziekweergave hebben we hetzelfde geluidsbeeld. Vocalen zijn kraakhelder verstaanbaar, en hoog is erg nadrukkelijk aanwezig - soms op het schelle af. De basweergave vindt ergens in de verte plaats, maar mist onmiddellijkheid - het zit er gewoon niet (voldoende) in.  Ook hier zijn we wel weer gecharmeerd van de soundstage die het MH752 neerzet. Instrumenten van instrumenten. Die is opvallend goed; individuele instrumenten zijn goed te herkennen en te plaatsen, waar dit bij de concurrentie nog wel eens een uitdaging wil zijn. Liefhebbers van klassiek kunnen hun hart ophalen, het Brandenburgse Concert #3 is een genoegen om te beluisteren met deze hoofdtelefoon - al geldt ook hier dat voor zwaarder werk het laag tekort schiet, een contrabas of paukenslag komt niet goed uit de verf.

MH751 vs MH752

Bij de beoordeling gaan we voornamelijk uit van de ervaring met de headset zonder usb-adapter - deze klinkt naar onze mening het beste van de twee. De MH752 biedt een surround-optie in de adapter, maar zoals gewoonlijk zijn we daar niet van onder de indruk. Bij afwezigheid van afzonderlijke geluidsporen is het eindresultaat een benadering die de plank te vaak misslaat om iets toe te voegen in games - in muziek is het sowieso onwenselijk. Het laag is nadrukkelijker aanwezig bij gebruik van de usb-geluidskaart, maar het is niet echt een verbetering. Het lijkt erop dat een equalizer het volume wat opdrijft. Met de Cooler Master Portal software kan je de equalizer bijstellen. Als deze headset je aanspreekt zouden we de goedkopere versie zonder adapter adviseren.

Afsluiting

Qua afsluiting kwijten de neplederen kussens zich goed van hun taak, want correct op het hoofd gepositioneerd hoor je weinig van je omgeving én heeft die weinig last van jou. Alleen bij hoog volume wordt de buitenwereld duidelijk dat je doende bent jezelf een gehoorbeschadiging te bezorgen.

Microfoon

Cooler Master MH752

De microfoon van de MH752 stelt niet teleur. De opnamekwaliteit is helder, er is geen ruis te detecteren en je bent dan ook uitstekend verstaanbaar. Voor deze prijsklasse is de microfoon bovengemiddeld goed, sterker, ook duurdere modellen hebben niet altijd zo'n heldere mic.

Testmethode

Onze testopstelling voor headsets bestaat uit een piepschuimen hoofd met daarin een trillingsvrij opgehangen Dayton Audio EMM-6 microfoon, gekoppeld aan een Icon NeoPreAmp microfoon-voorversterker. Deze is aangesloten op de microfoon-ingang van een Asus Xonar Essence STX geluidskaart. Die regelt ook het uitgangssignaal naar de headset. Het programma Audiotester produceert testtonen, waarvan we met behulp van de opstelling kunnen meten hoe nauwkeurig die worden weergegeven door de headset. We meten in een geluidsdichte box, waardoor de nauwkeurigheid aanzienlijk hoger is dan bij metingen in een open ruimte.

Een sweep-meting die iedere frequentie opeenvolgend weergeeft, geeft ons een duidelijk inzicht in de verdeling van de tonen, die getoond wordt in een frequentiecurve. De White Noise meting, die alle toonhoogtes tegelijk uitstuurt, doet hetzelfde voor de stabiliteit van de weergave. Als deze frequentiecurve veel afwijkt van de sweep-meting, is de kans groot dat er bijvoorbeeld een duidelijke harmonische afwijking aanwezig is. Die harmonische afwijking zelf meten we dan ook, in procenten, en geven we aan in de waarde THD+N in de testresultaten.

THD+N

Om met die laatste te beginnen: een harmonische afwijking weerklinkt in de daaropvolgende frequentie. Bijvoorbeeld: een uitgestuurde 80Hz die je terughoort op 160Hz, 240Hz of zelfs 320Hz. Harmonische afwijkingen verschillen per headset in aantal en volume, maar een kleine harmonische afwijking is altijd aanwezig. Een headset die op een laag geluidsniveau alleen de daaropvolgende frequentie laat horen, heeft in de test een laag percentage.

We doen deze meting in 150 stappen van 20Hz tot 22Khz en brengen van iedere stap de afwijking in kaart. Kleine, niet hoorbare afwijkingen blijven onder de 1 procent. Echter, afwijkingen tot zo’n 4 procent zijn niet per se storend en tot 6 procent is het nog acceptabel. Daarboven mag je echt spreken van een onzuivere weergave. Afwijkingen komen het meest voor in de laagweergave van een headset. Doordat deze lage frequenties doorklinken in de hogere regionen, kan de basweergave voller klinken, maar deze is dan niet zo zuiver als gewenst.


De blauwe lijn in de grafiek is een voorbeeld van ernstige harmonische vervorming; de rode lijn geeft een voorbeeld van beperkte, niet storende vervorming.

Frequentiecurve

Naast de THD-waarde laat onze test per frequentie zien wat de geluidsterkte is in dB. Door deze waardes te verzamelen en in een grafiek te plaatsen, krijgen we een curve die de verhouding tussen laag, midden en hoog weergeeft. Hiermee kunnen we dus zien of een headset veel of weinig definitie heeft in de hoge tonen, of dat de basweergave bijvoorbeeld is aangezet. Samen met de test van de harmonische afwijking krijgen we zo een beeld van hoe zuiver de weergave is.


Een voorbeeld van twee frequentiecurves; de blauwe volgt de gewenste lijn bijzonder goed, de bruine laat een duidelijke afwijking in het laag zien en vertoont ook verder de nodige afwijkingen.

De testresultaten van de frequentiecurve zijn onderverdeeld in de frequentiegebieden laag, midden en hoog, plus de totaalweergave van 20 tot 16000Hz. Deze worden weergegeven als standaardafwijking van de dB-waarde. Hoe kleiner dit getal is, des te minder schommeling is er aanwezig in de weergave van het geluid. Een laag getal vertaalt zich in een strakke weergave van het aangegeven frequentiegebied, maar vertelt niet hoever dat frequentiegebied van de nullijn verwijderd is. De standaardafwijking van de totaalweergave geeft het beste aan hoeveel schommeling er aanwezig is. Voor een echt goede vergelijking moet je echter de daadwerkelijke geluidscurves van de headsets met elkaar vergelijken. Je kunt dus aan de hand van de cijfers een globaal beeld krijgen van de prestaties van een headset, maar meer dan een leidraad is het niet.

Daarnaast geven we niet de afwijkingen van 16 tot 22Khz weer, omdat dat een vervormd beeld oplevert van de standaard afwijking: iedere headset in dat gebied vertoont een sterke afloop. Wat we verder vaak zien in de test is dat zeker bij lagere prijsklassen de weergave vanaf 1KHz afneemt in volume tot circa 4KHz, waarna het weer toeneemt tot 6KHz. Daardoor mist er duidelijk definitie in dat gebied. Ook dit vind je terug in de testresultaten als 'Merkbare dip bij 4KHz'.


Bij de white noise-meting zie je het effect van THD op de frequentiecurve: de afwijking in het laag valt nog hoger uit (dit zijn dezelfde headsets als bij de frequency response grafiek).

Testresultaten

Hieronder zie je de testresultaten van de harmonische vervorming test van de Cooler Master MH752 en MH751 (MH752 analoog).

 • MH752
 • MH751

We tonen zowel de gemiddelde gemeten harmonische vervorming van 20-16000 Hz als gemiddelde metingen voor laag, midden en hoog respectievelijk. Daarnaast zie je overal de standaarddeviatie oftewel de mate van variatie in de deelmetingen - een kleinere standaarddeviatie duidt op minder grote verschillen en dus een evenwichtiger prestatie. Ten slotte tonen we ook de hoogst gemeten vervorming; waardes boven de 10% beoordelen we als matig, tussen 5% en 10% als voldoende, onder de 5% als goed en onder de 3% als zeer goed.

Te zien is dat de vervorming in het laag zeer gering is bij de analoge aansluiting, maar bij de usb-adapter behoorlijk oploopt. Geen van de waardes is overigens extreem bij de gemiddelde waardes, maar bij de uitschieters (hoogste) zien we dat de MH752 met usb-adapter 10% vervorming laat noteren, wat duidt op een behoorlijk in elkaar overlopen van frequenties. Dat komt alleen voor in het laag, wat dan ook de hoge totale gemiddelde vervorming verklaart. Simpel gezegd: sluit de MH752 analoog aan en hij is opvallend zuiver, sluit hem digitaal aan en het laag wordt een rommeltje. Dat komt overeen met wat we ook hoorden.

20-16000Hz

 • Gemiddeld
 • Standaarddev.
 • Hoogste

20-200Hz

 • Gemiddeld
 • Standaarddev.
 • Hoogste

200-4000Hz

 • Gemiddeld
 • Standaarddev.
 • Hoogste

4000-16000Hz

 • Gemiddeld
 • Standaarddev.
 • Hoogste

Foto's en specificaties

Hier zie je alle foto's en de volledige specificaties en testresultaten van de Cooler Master MH752.

Algemeen
 
MerkCooler Master
ProductnaamMH752
ProductcodeMH-752
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte17 cm
Afmeting - Breedte20 cm
Afmeting - Diepte8 cm
Gewicht256 gram
KleurZwart/Zilver
Lengte snoer2 m
Impedantie26 Ω
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surroundJa
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers40 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Open/gesloten oorschelpenGesloten
Afneembare kabel
Vorm plugRecht
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonLoskoppelbaar
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Microfoon afneembaar
Stereo/Mono microfoonMono
Draadloze verbinding
Propriëtair protocol
Bluetooth
NFC
Ondersteunde Bluetooth profielen
A2DP
Ondersteunde Bluetooth codecs
Apt-X
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Accessoires
Vliegtuigadapter
Verlengsnoer
Harde draagtas
Zachte draagtas
Overige
Garantie2 jaar
Frequentierespons en geluidsvervorming
20-16000Hz standaardafwijking5.51 dB
20-200Hz standaardafwijking5.70 dB
200-4000Hz standaardafwijking3.39 dB
4000-16000hz standaardafwijking2.80 dB
20-16000Hz THD+N gemiddeld1.99 %
20-200Hz THD+N gemiddeld4.30 %
200-4000Hz THD+N gemiddeld0.85 %
4000-16000Hz THD+N gemiddeld0.55 %
20-16000Hz THD+N hoogst10.16 %
20-200Hz THD+N hoogst10.16 %
200-4000Hz THD+N hoogst3.61 %
4000-16000Hz THD+N hoogst1.36 %
Merkbare dip bij 4KHz
Beoordeling
Demping omgevingsgeluidGemiddeld
Geluidskwaliteit microfoon
Kwaliteit microfoon7
Microfoon opnamevolumeNormaal
Microfoon ruisniveauWeinig
Microfoon helderheidHelder

Conclusie

Cooler Master levert met de MH752 - en MH751 - een fijne headset af met één zwak punt. Dat is wel een belangrijke, want de laagweergave blijft achter bij de concurrentie. Het laag is zuiver, maar onderbelicht, zwak. Dat is jammer, omdat de rest van de headset erg bevalt. Het draagcomfort is uitstekend, een van de beste die we hebben getest (en dat zijn er veel) en in zijn klasse ongeëvenaard. De microfoon is eveneens goed, de constructie is solide (zij het van plastic). En zonder microfoon kan je je er ook prima mee op straat vertonen.

De geluidsweergave is uitstekend in het hoog en midden, en kenmerkt zich met een brede soundstage met veel detail, waarbinnen individuele stemmen en instrumenten goed te plaatsen zijn. Het onderbemeten laag zorgt voor een gebrek aan impact en dat is voor een gaming headset toch wel een fors minpunt. 

Vooralsnog houden we de awards in de kast. Als de basweergave beter was, was de MH751 misschien wel onze nieuwe favoriete headset, maar in deze vorm is het alleen voor specifieke omgevingen (zoals een talenlab) een aanrader zonder voorbehoud. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat je gecharmeerd bent van deze headset en we zouden hem dan ook niet afraden, maar wel adviseren bovengenoemd aandachtspunt om het achterhoofd te houden. Ga je voor dit model, kies dan wel de MH751. De meerwaarde van de usb-adapter van de MH752 is wat ons betreft nihil, deze doet meer kwaad dan dat hij oplevert. Je spaart ook nog eens een tientje uit. 

Cooler Master MH751


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Cooler Master MH751

Cooler Master MH751

 • Over-ear
 • 2 kanaals

67,95 €

4 winkels
Cooler Master MH752

Cooler Master MH752

 • Over-ear
 • 2 kanaals

76,20 €

6 winkels
0
*